Dodaj do ulubionych

Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie

10.01.07, 14:14
Witam,

Przegladam oferte Itaki na tegoroczne wczasy (dwie osoby dorosle i trzylatek). Prosze, poradzcie na temat rozpatrywanych przeze mnie hoteli i miejscowosci! A moje oczekiwania sa nastepujace:

- zeby nie byla to miejscowosc rozrywkowo-dyskotekowa (hotel tez) z lupiaca muzyka, raczej kameralnie, jestem nastawiona na wypoczynek rodzinny,

- zeby byly atrakcje dla trzylatka, czyli fajny basen i plac zabaw oraz piekna plaza,

- zeby jedzenie bylo PRZYNAJMNIEJ ok,

- same pokoje nie musza byc super-hiper wypasione, wystarczy, zeby bylo czysto,

- no i cos dla rodzicow: zeby mozna bylo ruszyc sie na jakas wycieczke, niekoniecznie wykupiona, raczej samodzielnie podjechac i zobaczyc to i owo.

- zeby okolica byla PIEEEEKNA :-)

A zastanawiam sie nad nastepujacymi ofertami:

= Hotel Majesty Tuana (blisko Fethiye i Oludeniz),
- Hotel Keskin Club (Dalyan),
- Hotel Tansel Beach (Bodrum),
- Hotel Escape Beach (Torba, blisko Bodrum),
- Hotel Club Armonia (Turgutreis, blisko Bodrum),
- Hotel Pine Bay Club (Kusadasi),
- Hotel Club Mersin (Davutlar, blisko Kusadasi).

Mnie te nazwy nic nie mowia, bo do Turcji wybieram sie po raz pierwszy, ale stali bywalcy na pewno wiedza, gdzie jest w miare spokojnie, a jednoczesnie ciekawie - zeby nie spedzic calych dwoch tygodni przy basenie, a zobaczyc cos ciekawego!

Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: Krokodylek Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:00
      Oludeniz to piękna miejscowość i spokojna. POlecam hotel Dorian z all inc. bo
      jest spokojny, niedrogi i nie ma uciążliwych animacji wieczornych.
      • Gość: grazyna Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.crowley.pl 10.01.07, 16:53
        Ja polecam z biura skan holiday hotel niedaleko alaniy HOLIDEY PARK z opcja
        all.Bylo naprawde super i dla dzieci i dla doroslych a na wycieczki jezdzilismy
        sobie sami do alani ,na wodospady i bazary do manawgatu. Dolmusze nie sa drogie
        a wszedzie mozna nimi dojechac.Na dalsze wycieczki nie jezdzilismy bo wnusia 5
        godzin nie wytrzymala by w autokarze. Wrocilismy bardzo zadowoleni.
        • Gość: Krokodylek Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 17:03
          Uprzedzam lojalnie, że w Alani jest bardzo duszo.
          Na wybrzeżu egejskim jest dużo sympatycznej klimatycznie.
    • karanissa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie 10.01.07, 17:34
      No wlasnie postawilam na Wybrzeze Egejskie. Sluchajcie, to moze tak: gdzie lepiej ze wzgledu na dziecko, kameralnosc i miejsca do zwiedzania: Oludeniz, Dalyan, Bodrum czy Kusadasi? Do tej pory najwiecej zachwytow slyszalam na temat Oludeniz.

Jest tam co ogladac? Jest gdzie pojechac?
      • Gość: Krokodylek Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 17:36
        Ale oczywiście, że Oludeniz to wymarzone miejsce i śliczne na dodatek na urlop
        z dzieckiem. Dalej juz nie szukaj bo tylko przedobrzysz :-)
        Możesz pojechać do Dalyanu, Fethiye, dalej do Efezu i innych antycznych
        miejscowości.
        • karanissa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie 10.01.07, 17:56
          Rewelacja. Czyli Oludeniz lepsze niz Kusadasi, Bodrum i Dalyan?

Pytanie moze i banalne, ale jak dziala komunikacja (autobusy, busy) po najblizszej okolicy? Zeby nie trzeba bylo na miejscu caly czas siedziec, tylko obejrzec sobie to i owo na wlasna reke?
          • Gość: Krokodylek Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 18:06
            Nie bój żaby. Oludeniz to nie dżungla, autobusy kursują i możesz też załapać
            się na wycieczki zorganizowane.
            Nie polecam tylko wypraw wynajętym samochodem bo Turcy mają iście kawalerską
            fantazję a drogi kręte.
            • karanissa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie 10.01.07, 19:17
              Wlasnie dlatego nie chce samochodow - tylko autobusy.

No to super. A moze ktos jeszcze swoje spostrzezenia dorzuci na temat tych hoteli i okolic?
              • Gość: Krokodylek Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:42
                Kiedy jedziecie i skąd?
                • karanissa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie 10.01.07, 21:00
                  Przelom sierpnia i wrzesnia z Warszawy (oferta Itaki).
        • iwonaw2 Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie 24.03.07, 13:22
          Witaj,

ale słysząłam z kolei że plaża w Dalyan ładniejsza no i piaszczysta co dla
          dziecka nie jest bez znaczenia.

Iwona
    • Gość: t33 Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:07
      Oludeniz rewelacja, ale zwróć uwagę (jedziesz z dzieckiem) - ile z wymienionych
      hoteli leży bezpośrednio przy plaży? Czy jest piaszczysta? Czy leżaki są za
      darmo, czy jest gdzie się schować przed słońcem na plaży (parasole).

Co do Alanii/Antalyi - odnośnie klimatu - zależy kiedy i gdzie jest duszno, my
      jeździmy zawsze między 15.09-10.10 - jak u nas w lecie, żadnej duchoty i
      komarów.

Ogólnie riwiera brzydsza i mniej klimatyczna, ale ma też swoje zalety. My w tym
      roku z dzieckiem wracamy do Lara/Antalyia (dla Was odpada bo to totalne
      zapoopie), do miasta kawałek, w okolicy nic, ale my jeździmy po to, by nie
      ruszać się z hotelu :)

pozdr
      tom
      • Gość: Krokodylek Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:15
        Są hotele przy plazy i blisko plaży 250-400 m. Ale są też wyżej w górach (kilka
        km dojazd hotelowym busem). Plaza jest piaszczysta, trochę kamyków też jest.
        Leżaki i parasole za opłatą na plazy jak prawie wszędzie.
        Jest też piękna laguna ale tam wstęp jest płatny.
      • karanissa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie 10.01.07, 21:03
        Wybieralam specjalnie te hotele, ktore leza bezposrednio przy plazy. W sumie szkoda, bo kilka naprawde ladnych (na zdjeciach, he he) odpadlo. Lezaki i parasole bezplatnie (no, tak pisza w ofercie). Niektore plaze ladniejsze, niektore brzydsze, no trudno, niektore piaszczyste, niektore piaszczysto-zwirowe.
    • Gość: ewa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? karanissa IP: *.lnet.pl 10.01.07, 20:30
      Pracuje latem jako pilot w Turcji (ale nie dla Itaki...hahahha).
      Gdybym miała wybierac z oferty Itaki i z miejscowosci, które wymieniasz, to
      Tuanę spokojnie polecam. Tylko ma jedna wadę- jest z dala od miasta Fethiye,
      trzeba tam by dojechac dolmuszem. Sam hotel supeer!
      Itaka ma super hotel w Oludeniz- Belcekiz. Okolica piekna, żarełko suuuper...No
      i hotelowa plaża jest piaszczysta (nawieźli piasek), co w tym miastku zdarza
      sie raczej na lagunie (za dodatkowa opłatą :) ). Ale ma 5 gwiazdek, czyli
      cena...no wiesz.
      W okolicy jest co pozwiedzać, a i trzylatek nie bedzie sie nudził.
      Polecam Oludeniz, spokojnie mozesz jechać i do Tuany, będziesz zadowolona z
      okolicy na pewno.
      • karanissa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? karanissa 10.01.07, 21:05
        Tak, ten Belcekiz odpadl ze wzgledow ekonomicznych, niestety.

Martwie sie tylko, ze ten hotel Tuana taki wielki sie wydaje, toz to cale miasteczko! Ale na zdjeciach (na stronie tez) nie wyglada molochowato, te pawilony sa male, pietrowe.
        • Gość: krokodylek Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? karanissa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 22:08
          Unikaj molochów jak ognia. W Oludeniz jest multum sympatycznych hotelików,
          niska zabudowa. Obejrzyj katalog Itaki.
          • karanissa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? karanissa 11.01.07, 09:23
            No wlasnie siedze nad nim od dwoch dni. A ten hotel wymieniony przeze mnie to jedyny w Oludeniz (nawet nie bezposrednio w Oludeniz, tylko w czyms na F., teraz juz zapomnialam), ktory jest bezposrednio przy morzu i ktory ma All Inc (z trzylatkiem to bardzo wazne :-) - aha, no i na ktory nas stac (taki maly drobiazg).

Po wstepnej selekcji zostaly trzy oferty, ktore rozpatrujemy:

- Hotel Majesty Tuana (Oludeniz),
            - Hotel Tansel Beach (Turgutreis przy Bodrum),
            - Hotel Pine Bay Club (Kusadasi)

Poszperalam w internecie, znalazlam troche pozytywnych opinii o zarciu i obsludze. Wszystkie te hotele sa polozone bezposrednio przy plazy, ten pierwszy troche duzawy, ale miejsce najfajniejsze...

No coz, mam jeszcze pare dni na zastanowienie sie - czekam na dalsze opinie i dziekuje za napisane.
          • Gość: Obaś Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? karanissa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 15:15
            krokodylek- Dlaczego unikać molochów?
    • Gość: bas Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 23:53
      polecam dalyan,naprawdę co prawda do plaży płynie się łódką ok.40 minut,ale jest
      to mega atrakcja bo płyniesz rzeka która jest jednym wielki rezerwatem-no i
      zdarza się ze wielkiego żółwia zobaczysz),nie sugerowałbym się do końca plażą bo
      piasek jest tak gorący że bez klapek nie pochodzisz bosą stopą więc zabawy
      dziecka na piasku odpadają,miasteczko jest super,Turcy nie są nachalni i nie
      zaczepiają(co się nie zawsze zdarza),a ludzie z którymi byłem w zeszłym roku
      właśnie w Dalyanie(byli już w Turcji parokrotnie w różnych miejscach)mówili że
      tak pięknego miejsca nie widzieli,tu jest link dalyan.blog.onet.pl/,sama
      zobacz...
      • karanissa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie 11.01.07, 09:18
        Na goracy piasek mamy piankowe klapeczki - sprawdzony patent z zeszlego roku :-) Podobal mi sie ten hotel z plaza, do ktorej trzeba plynac lodka (Dalyan), ale mnie sie marzy ciagla bliskosc morza, zeby nie trzeba bylo daleko do niego isc/jechac... takie male zboczenie, bliskosc morza uspokaja.
        • Gość: bas Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 11:58
          wybór należy do ciebie,ja tylko zasugerowałem...
          • Gość: Pedro Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie IP: *.imz.pl 11.01.07, 12:12
            W Oludeniz masz dużo hoteli przy plaży albo 100-400 m do plaży.
            Przyjemny spacerek.
            • xemu Re: Turcja z dzieckiem - gdzie - też z 3 latkiem ; 17.01.07, 08:39
              Też jedziemy z trzylatkiem i zastanawiamy się nad Pine Club. Czy już wybrałaś
              ofertę?
              Pzodrawiam,
              Monika
              • karanissa Re: Turcja z dzieckiem - gdzie - też z 3 latkiem 17.01.07, 10:17
                Tak - juz wybralam.

Jedziemy do Turgutreis, hotel Tansel Beach. Nad Pine Bay Club zastanawialam sie
                bardzo powaznie, ale przewazyla opcja nr 1, bo po prostu w internecie znalazlam
                duzo pozytywnych informacji na temat tego hotelu, a na temat Pine Bay Club nic
                nie moglam znalezc.

Mam nadzieje, ze dokonalam wlasciwego wyboru:-)
              • anna747 Re: Turcja z dzieckiem - gdzie - też z 3 latkiem 25.01.07, 15:22
                a ja z trzylatką i dziesięciolatką , hotel Grand Ucel- co sądzicie?
      • iwonaw2 Re: Turcja z dzieckiem - gdzie??? Poradzcie 24.03.07, 13:43
        Witaj,

miałabym kilka pytań: czy wobec tego, że do plazy płynie się te 40 min. jest
        zasadne wybieranie opcji AI i przerywanie sobie leżakowania - podróż na własną
        rękę 2 razy dziennie też kosztuje :-(((.
        Czytałam, że zdarzają się chmary komarów. Czy to prawda i w jakim okresie? My
        wybieramy się w czerwcu. Moje dziecko ma uczulenie po ukąszeniu....
        Interesuje mnie to miejsce ze względu na piaszczystą plażę - czytałam, że w
        Marmaris czy Fethiye plaża to co jest na plaży - żwirek czy kamienie - brudzi.
        Pierwsza myśl to było Oludeniz, ale ze względu na strome zejście do moża i
        żwirkowa plażę zrezygnowaliśmy. Czy słusznie?

Jak to jest naprawdę?

Pozdrawiam

Iwona
    • Gość: Daria Riva Delta :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 16:41
      Polecam hotel Riva Delta. Położony jest w miejscowości Okurcalar, około 30 km od
      Alanyi. Dla dzidziusia przeznaczony jest przede wszystkim mały basenik ze
      zjeżdżalnią i plac zabaw. Można również pospacerować między (na razie) małymi
      drzewkami. Okolica jest moim zdaniem bardzo spokojna. Od razu przy hotelu
      znajduje się zejście na piaszczysto- kamienistą plażę. Na piasku znajduję się
      ogrodzone miejsce dla dzieci, gdzie mogą pobawić się w piasku. Jedzenie jest
      przepyszne :) Po powrocie "trochę" przytyłam :) Pokoje są zadbane i czyste. To
      chyba wszystko ;) A tu masz stronę internetową sieci tych hoteli:

www.rivahotels.com/index.php?id=333&L=4
      Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku :)
      • ingass Tansel Beach hotel 24.03.07, 00:07
        Jesli wybraliscie ten wlasnie hotel to nie wiem czy czasem sie nie
        zawiedziecie...
        www.tripadvisor.co.uk/Hotel_Review-g298020-d587557-Reviews-Tansel_Beach_Hotel-Bodrum_Mugla.html

Znalazlam to na necie - sama tam nie bylam. W tym roku sami wybieramy sie po
        raz pierwszy.
        • karanissa Re: Tansel Beach hotel 24.03.07, 08:47
          No fakt... akurat TE recenzje nie sa zbyt pochlebne (cztery z nich, bo piata jest z pochwalami). Ale na szczescie na sieci znalazlam mnostwo innych pozytywnych opinii, wiec jestem dobrej mysli. Zwlaszcza tych o jedzeniu!
          • Gość: mikkka30 Re: Tansel Beach hotel IP: *.icpnet.pl 25.03.07, 13:41
            ja na pobyt dla rodziny ,lecimy z 5 i 12 latkami wybralam oferte Itaki hotel
            Sidera za rozsadne pieniadze 5*. Dla dzieci rewelacja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka