Dodaj do ulubionych

CO spróbowac w Turcji

IP: *.polsl.katowice.pl 10.05.07, 11:53
WITAM JADE PIERWSZY RAZ DO tURCJI DO SIDE POWIEDZCIE CO WARTO SPRÓBOWAC
CHODZI O PICIE I JEDZENIE?
Obserwuj wątek
    • Gość: magda30081 Re: CO spróbowac w Turcji IP: 80.48.238.* 10.05.07, 12:36
      ciąnące się lody (mniam:)), piwo effez (od jakiegoś czasu są w sieci piotr i
      paweł), dżem z płatków róż.
      to moje propozycje:)
      • Gość: zahir Re: CO spróbowac w Turcji IP: *.chello.pl 10.05.07, 12:42
        osmanisz !!! / baranina z warzywami,pieczona w piecu/, baklawa /ciasto z
        orzechami, nasączane miodem/, ajran /jogurt naturalny/, raki /wódka anyżowa,
        pita z wodą lub z lodem/. Smacznego! zahir
        • Gość: ellam Re: CO spróbowac w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:12
          Dokładnie to, co pisze Zahir. Dodałabym jeszcze lahmacun - pizzę turecką.
          • magdaod Re: CO spróbowac w Turcji 10.05.07, 17:09
            A ja polecam:
            - köfte - cos w rodzaju naszych kotletow mielonych
            - dolma - wszelkie warzywa np. baklazan, cukinia, pomidory, nadziewane roznymi
            rzeczami czy to miesem czy warzywami
            - kumpir - duzy nadziewany ziemniak - nadzienie typu warzywa, kielbasa turecka sucuk
            - salep - do picia - wywar z korzenia storczyka z mlekiem i cynamonem podawany
            na goraco
            - pide - placki w ksztalcie lodki nadziewane miesem lub serem lub warzywami
            - güvec - ziemniaki z miesem i warzywami zapiekane w kamionkowym naczyniu

Afiyet olsun :)
            Magda
            • Gość: stella Re: CO spróbowac w Turcji IP: 88.226.167.* 10.05.07, 18:00
              A jeszcze dodam,
              jakbys byla w Alanyi,niedaleko piatkowego bazaru,na tylach marketu
              Makro,znajduje sie fajna knajpka Sehzade-tam zjesz prawdziwy turecki kebap(to
              nie pomylka w pisowni),bo malo ludzi wie,ze kebap to po turecku po prostu
              pieczyste,a tych rodzajow pieczystego jest bardzo wiele...
              Dobre,smaczne,no i w wielu rodzajach
              Pozdrawiam!
              • Gość: zahir Re: CO spróbowac w Turcji IP: *.chello.pl 10.05.07, 18:49
                Jeszcze jedno- nocą, tak ok. 24 można spotkać na ulicach Alani sprzedawców
                owoców morza. Proponują świeże ostrygi z cytryną i kieliszkiem raki lub /chyba/
                małże z ryżem, prosto z muszelek. Turyści rzadko maja odwagę, by spróbować. W
                najlepszej restauracji nie smakują tak doskonale. Podczas pierwszego pobytu nam
                też zabrakło odwagi, aby spróbować. Za drugim razem zdecydowaliśmy się i
                zapewniam - warto!! a tak na marginesie - to bardzo niebezpieczny wątek; od
                rana myślę tylko o tych smakach i zapachach. Pozdrawiam. zahir
    • amoniaaa kumpir !!!!! 10.05.07, 19:21
      to taki zapiekany ziemniak... kuzynka mi poleciła, długo szukaliśmy ale warto
      było bo prawdziwa rewelacja!!!!! niby niewielkie ale strasznie syte!!!
      pozdrawiam
      • jola_wroc Re: 10.05.07, 19:52
        fajny wątek :D Piszcie! Zanotuje sobie i wypróbuję w lipcu
        • Gość: Bond ...a poza tym... IP: *.c241.petrotel.pl 11.05.07, 02:19
          Iskender Kebab - czyli połączenie mięsa z jogurtem podane na talerzu,
          wszelkiego rodzaju puddingi sprzedawne w Hasan Usta - sieć "puddingowarni
          (sutlacz - slodki pudding z pieca z ryzem; i chyba najbardziej oryginalny
          pudding z... piersi kurczaka - brzmi dziwnie smakuje ciekawie), zupa
          soczewicowa, turecka pizza PIDE, galaretki Lokum, tureckie arbuzy i melony,
          wata PISZMANIJE, Chałwa, tylko w czerwcu śliwkę Yeniduni; w Troi Kebaba
          trojańskiego, jajecznicę Menemen. KUchania hotelowa to nie kuchnia turecka -
          najlepiej odwiedzic więc tureckie restauracyjki wciśnięte między domami Afiyet
          Olsun - smacznego!!
          • Gość: ellam Re: ...a poza tym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 09:57
            Nie wiem, czy to typowo tureckie, może raczej śródziemnomorskie, ale ja
            pierwszy raz widziałam i jadłam to w Turcji. To owoc wielkości dużej śliwki,
            koloru żółtego. Takich drzew owocowych rosnie pełno na ulicach Alanyi. Nie
            pamietam nazwy tureckiej. Po niemiecku nazwa brzmi Neue Welt czyli Nowy Świat.
            A może to jest własnie śliwka Yeniduni, o której pisze Bond? Czy tak?
            • Gość: Bond Re: ...a poza tym... IP: *.c247.petrotel.pl 11.05.07, 23:49
              dokładnie tak ellam - Nowy Świat:-) Pzdr
              • Gość: ellam Re: ...a poza tym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 09:26
                Dzięki Bond:) teraz znam nazwę turecką:)
          • Gość: oana1 Re: ...a poza tym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 22:28
            A gdzie w Side są dobre bary-puddingi?Czy w okolicy?
    • Gość: anna Re: CO spróbowac w Turcji IP: *.polsl.katowice.pl 12.05.07, 18:13
      dziękuje wszystkim za propozycje niewiem czy uda mi sie wszystko spróbowac ale
      teraz wiem w czym wybierac
      • Gość: oana1 Re: CO spróbowac w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 22:31
        Może jeszcze coś dobrego?
        • Gość: zahir Re: CO spróbowac w Turcji IP: *.chello.pl 04.06.07, 22:54
          Witaj w klubie łakomczuchów! Warto kupić i zabrać do Polski jako wakacyjne
          wspomnienie: konfitury z fig / z całymi owocami/, z arbuza i morw, suszone
          bakłażany /świetne faszerowane lub jako dodatek do sosów/, coś co smakuje jak
          chałwa ale jest w płynie. Pozdrawiam. zahir
    • kolberger Re: CO spróbowac w Turcji 04.06.07, 23:39
      gözleme-cieniutkie nalesniki nadziewane szpinakiem,serem owczym i zwijane
      pycha
    • Gość: zenia Re: CO spróbowac w Turcji IP: 194.127.8.* 03.07.07, 14:32
      wlasnie znalazlam ulubiony watek
      • Gość: zahir Re: CO spróbowac w Turcji IP: *.chello.pl 03.07.07, 21:52
        Smacznego! Nie wiem jak to się stało, ale zapomniałem o jeszcze jednym
        przysmaku - japraksarma-nie wim jak to się poprawnie pisze/ mini gołąbki; ryż
        zawijany w liści winogron, najczęściej podawane na zimno/. Ponieważ udało nam
        się kupić marynowane liście winogron to na naszym stole wigilijnym pojawiła się
        ta potrawa nieco zmodyfikowana- ryż z rodzynkami, orzechami i miodem. Za dwa
        tygodnie będziemy znów w Turcji i skorzystamy z niektórych propozycji podanych
        wyżej. Pozdrawiam. zahir
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka