Gość: ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 22:12 Proszę o informacje i opinie na temat tego hotelu oraz okolic. Wybieram się 7 czerwca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ais Re: Grand Iskandil IP: *.spray.net.pl 15.05.07, 00:27 Tu masz link do forum hotele : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20943&w=46895184&v=2&s=0 Ja z hotelu byłam zadowolona, okolica przepiękna, samo miasteczko niewielkie, typowo turystyczne i bardzo rozrywkowe. Przejrzyj wątek na hotelach, jak chcesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj - odpowiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Grand Iskandil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 21:17 Dzięki za link.Jadę pierwszy raz i mam nadzieje,że nie ostatni.Interesuje mnie czy trzeba zabrać buty do wody,czy konieczne nakrycie na głowę gdzie w okolicy można kupić fajne ubrania.Pytania może dziwne ale pierwszy raz to zawsze niewiadoma :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais Re: Grand Iskandil IP: *.spray.net.pl 15.05.07, 22:45 W Gumbet, czyli tej miejscowości w której jest hotel, nie kupisz raczej nic specjalnie ciekawego. Jest na głównej ulicy kilkanaście - kilkadziesiąt sklepików z ubraniami i butami - nie zwracałam szczgólnej uwagi, ale moja siostra kupiła sobie fajną bluzeczkę. W samym Bodrum jest duży bazar, a w sklepach wybór od typowo tureckich podrób po oryginalne wyroby. Ale uwaga - w Bodrum i okolicach jest ogólnie dosć drogo. Ja w kwestii zakupowej zwróciłam uwagę tylko na niewyobrażalne ilości bardzo ozdobnych zegarków ;) oraz na całkiem ładne wyroby ze srebra - pierścionki, wisiorki... i całkiem niedrogie. Na ubranie raczej nie patrzyłam. Buty do wody absolutnie niepotrzebne - zejście do wody po delikatnym miękkim piasczku, jeżowców i tym podobnych stworów brak. Co do nakrycia głowy - ja nie używałam , nigdy nie używam mimo iż mam ciemne włosy, początek czerwca to poza tym nie szczyt sezonu - ale na pewno będą już wtedy upały a słońce mocno przygrzewa, więc jeśli standardowo takich nakryć używasz, to weź. Ja byłam na początku września i nie widzialam, żeby panny używały. Na plaży jest bardzo duży wybór sportów wodnych, wiec jeśli lubisz, to sobie zarezerwuj na to kasę bo specjalnie tanie nie są, ale za to frajda niesamowita :) Jejku jak ci zazdroszczę ... ja w tym roku raczej nie pojadę, a strasznie tęsknię za tamtym miejscem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Grand Iskandil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:04 mam pytanko jakiej pogody można sie spodziewac na poczatku wrzesnia i czy są jakieś insekty typu komary... dzieki za info...pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais Re: Grand Iskandil IP: *.spray.net.pl 18.05.07, 12:39 Gdy ja byłam - w dzień był upał, słońce na mur, ale do zniesienia - bo wieje leciutki wietrzyk. Noce nieco chłodniejsze , przynajmniej w porównaniu z tymi na riwierze tureckiej, które nie dawały w ogóle ochłody - ale można było chodzić w krótkim rękawku, wiec tak naprawdę ten chłod był z rodzaju tych fajnych. Trafiła się jedna noc tak zimna ;) że założyłyśmy długi rękaw. Woda w morzu w sam raz do kąpieli - nie zupa, pierwsze wrażenie - "chłodna!", ale po 1-2 minutach człowiek się przyzwyczajał i okazywała się ciepła na tle że można się było długo moczyć nawet nie pływając. Nie wiem w ogóle skąd ta powszechna opinia że w Turcji są tabuny komarów. Ja byłam tam 3 razy - raz październik, raz początek lipca (oba riwiera) i raz na początku wrzesnia w Bodrum - i nie widziałam ani jednego komara. Oczywiscie, zdarzają się na pewno różne robaczki, pajączki i tym podobne, ale to chyba wszędzie gdzie jest choć trochę roślinności ;) Aha, są cykady :) Odpowiedz Link Zgłoś
martynka_arc Re: Grand Iskandil 16.05.07, 02:28 Grand Iskandil jest fajny! podobalo mi sie to ze turysci mieszkaja w odzielnych domkach a nie w jednym budynku =) a co do ubran to jest ich w Gumbet multum na straganach szczegolnie na tej glownej ulicy w centrum, przewaznie same ubrania od "dyktatorow" ;) jest w czym wybierac jesli w takich ubraniach gustujesz, targuj sie a jak nie chcesz kupowac to sie nie wypytuj o towar za duzo bo Ci spokoju na dadza i beda Cie w nieskonczonosc namawiac do zakupu =) jak zarkasz na cos to tak by nie spotkac sie ze wzrokiem ze sprzedajacym, albo stanowczo mow nie i uciekaj :D do plazy (tej niehotelowej ze tak powiem)bardzo blisko jest wystarczy wyjsc z hotelu ale nie glownym wyjsciem tylko tym za basenami ...przejsc przez ulice po prawej stronie bedziesz miala sklepik i rzad telefonow a po lewej restauracje i ta droga idz i zaraz trafisz na plaze =) a jak chcesz isc na ta plaze hotelowa to hm tam jakis autobus jest podstawiany pod hotel ale nie wiem w jakich godzinach i ile razy w ciagu doby korzystaj z wycieczek fakultatywnych =) i nie wierz w to ze ci co oferuja wycieczki na ulicy (tamtejsze biura ktorych jest baardzo duzo)sa drozsze od tych ktore oferuje Ci Twoj rezydent tam =) widomo ze np do Efezu fajnie jechac z Polska wycieczka ale jak masz ochote na rejs po wyspach czy nurkowanie w wodzie to chyba lepiej zabrac sie z jakas tamtejsza wycieczka tylko trzeba sie rozejrzec i dobrze wybrac =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Grand Iskandil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 09:28 Witam ponownie.Mam pytania jakie sporty na plaży i czy rafting z Gumbet jest osiągalny.Narazie tyle.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais Re: Grand Iskandil IP: *.spray.net.pl 23.05.07, 10:52 Tak, rafting jest oferowany zawrówno przez rezydentów jak i przez lokalne biura podróży. Tak jak napisałam w swojej recenzji hotelu, mnóstwo biur oferuje wycieczki zwłaszcza te wodne - różne rodzaje rejsów, rafting właśnie sprzedającć je na plaży. Jest bogata oferta różnych rejsów właśnie - a to na jakieś wysepki, a to na jakąś ładną plażę.... Sportów wodnych jest naprawdę bogata oferta. W samym Gumbet nie widziałam tylko spadochronów za motorówką, ale widziałam że dalej, z innych zatok, latają, więc gdzieś w okolicy musi być. Są naprawdę różne rodzaje pontonow, bananów, oponek, narty wodne, kajaki, rowery wodne; mozna zagadać z właścicielami motorówek żeby zabrali na przejażdżke.... największą atrakcją było jednak flyfish - leżysz sobie w takim specjalnie wyprofilowanym pontonie, on jest ciągnięty przez motorówkę i od czasu do czasu unosi się w powietrze dość wysoko - aha, nie jesteś przypięta ;) Daję link do jakiejś strony na której zdjęcia ładnie prezentują o co chodzi: www.crazyshark.com/product_info.php?products_id=2&cPath=1&XTCsid=ed02ed0727f2b3fd663e287352ad3564 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais Re: Grand Iskandil IP: *.spray.net.pl 23.05.07, 11:00 aha, jeśli np podasz mi swój mail mogę ci wysłać parę - paręnaście fotek hotelu, plaży i Gumbet -zawsze to coś prawdziwszego niż zdjęcia katalogowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska :) Re: Grand Iskandil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 12:59 Witam, Bardzo bym prosiła o takowe fotki :D mail: nbsp9@o2.pl Z góry dziękuję! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Grand Iskandil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 20:20 Ciekawska to moja córcia.Jak możesz to prześlij fotki na ten adres.Pozdrawiam i dziękuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais Re: Grand Iskandil IP: *.spray.net.pl 23.05.07, 20:27 już przesłałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Grand Iskandil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 08:58 Dzięki za fotki są fajne i odzwierciedlają rzeczywistość.Za dwa tygodnie lece.Jak wrócę to napisze.Pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Grand Iskandil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 15:33 Witam.Mam jeszcze pytanie-jak jest z napiwkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais Re: Grand Iskandil IP: *.spray.net.pl 29.05.07, 16:17 W hotelu dwa razy na tydzień zostawiłyśmy sprzątaczkom po 1 EUR, dałyśmy też napiwek boyowi hotelowemu który po przyjeździe zniósł nam torby po schodach do pokoju. Poza tym w obrębie hotellu nie dawałyśmy. Ogólnie w Turcji jest przyjęte dawanie napiwków, więc zwłaszcza osobom które regularnie nam świadczą jakieś usługi ( jak wymienione sprzątaczki) miło jest coś zostawić. W barze średnio co 3-4 zamówienie okraszałyśmy drobną "górką" , ale naprawdę były to groszowe sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Grand Iskandil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 21:37 Jak z ręcznikami na plaże trzeba mieć swoje,czy można hotelowe? Dla kogoś kto już był to pewnie dziwne pytania, ale ja pierwszy raz. Nie mogę się doczekać mam nadzieję, że będzie super :))) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Grand Iskandil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 08:41 Witam. Ponawiam prośbę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais Re: Grand Iskandil IP: *.spray.net.pl 31.05.07, 09:53 W zasadzie w żadnym (prawie) hotelu nie wolno wynosić hotelowych ręczników na plażę, zatem trzeba mieć swój. Tak też jest i w Iskandilu. Odpowiedz Link Zgłoś