Dodaj do ulubionych

bagaż podręczny

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 21:58
czy mogę zabrac do bagażu podręcznego do samolotu lekarstwa? jestem
alergikiem i bez sprayu do nosa i claritinu nie ruszę się z domu... a do tego
jestem chyba /?!/ lekomanem i jakis apap, validol, tabletki do ssania na
gardło muszę miec przy sobie! czy bardzo dokładnie sprawdxznae są bagaże
podręczne? o soczku mogę zapomnieć, a jakies kanapki, prince polo czy
czekolada? tylko z bezcłówki?
Obserwuj wątek
    • kaziaral Re: bagaż podręczny 24.06.07, 22:40
      witaj
      bagaz podreczny sprawadzany jest bardzo dokladnie i przeswietlany.
      naturalnie mozesz miec lekarstwa,ale niezbedne w podrozy. wszystko zapakowane w
      woreczek nie przekraczajacy pojemnosci 1l i zamykany na tzw.zasow czy cos w tym
      rodzaju. plyny nie przekraczajace 100ml pojemnosci,ale wszystko zamkniete w tym
      woreczku.
      naturalnie pozniej na pokladzie samolotu lub po kontroli bagazu podrecznego
      mozesz woreczek otworzyc i zyzyc dany lek,ale woreczek musi miec funkcje
      ponownego zamkniecia. jakas kanapke czy wafelek tez mozesz osobno wlozyc do
      bagazu podrecznego
      pozdrawiam
      • Gość: marta gosc portalu Re: bagaż podręczny IP: 212.2.99.* 24.06.07, 22:51
        rzeczy zapakowane w woreczek to tylko to co kupisz na wolnoclowce ,i glownie
        chodzi tu o rzeczy plynne.kanapke czy cos innego do jedzenia spokojnie wkladasz
        do torby.lekarstwa jesli musisz miec przy sobie to z zaleceniem od lekarza ze sa
        niezbedne.inaczej moze byc problem.
        • kaziaral Re: bagaż podręczny 24.06.07, 23:09
          niestety myslisz sie wejdz na strone dowolnego lotniska i wyczytaj w
          informacjach o przepisach przewozenia materialow plynnych itp.
          wszystkie dozwolone plyny w ilosciach do 100 ml i to jest bardzo
          przestrzegane,ale w woreczku inaczej musisz wypic lub zostawic.Wiem,bo po
          wprowadzeniu nowych przepisow z dnia 02.11.2006 latalem kilkanascie razy.
          Fakt jest,ze mozesz zaopatrzyc sie w zalecenie dodatkowe lekarza w jezyku
          polskim oraz angielskim,ale chyba nie jest to konieczne.
          Wymagane takie zalecenie jest przy lotach do USA.
          • kaziaral Re: bagaż podręczny 24.06.07, 23:22
            www.airport.gdansk.pl/service/pl/index2.php?click=aktualnosci&year=2006&akt_id=1155#ID1155
          • Gość: marta gosc portalu Re: bagaż podręczny IP: 212.2.99.* 24.06.07, 23:30
            napisalam ,ze kanapki czy cos do jedzenia mozna wlozyc do bagazu podrecznago,bez
            wkladania ich do woreczkow foliowych.plynne kupione na lotnisku zapakowane w
            woreczki z dowodem zakupu.a lekarstwa jesli nie ma zalecen od lekarza przelozyc
            do bagazu glownego.sami ostatnio przekladalismy.po co ryzykowac.
            • kaziaral Re: bagaż podręczny 24.06.07, 23:40
              dodaj,ze plyny zakupione na bezclowce czyli po odprawie bagazu podrecznego
              inaczej tylko 100 ml plynow w woreczku
              na bezclowce nawet butle 1 l mozesz wniesc na poklad,no ale to juz po odprawie.
              ja natomiast zawsze mam w podrecznym Aviomarin i nigdy nikt jeszcze nie zwrocil
              mi uwagi,ze lek ten musze wyrzucic czy cos podobnego,bo zawsze mam go
              zapakowyny w woreczek wielokrotnego zamykania jak karza przepisy i moge
              swobodnie zarzyc 30 min.przed startem
              • Gość: marta gosc portalu Re: bagaż podręczny IP: 212.2.99.* 24.06.07, 23:46
                aviomarin cos na uspokojenie to tez zawsze mam przy sobie haha.milej nocy
                • kaziaral Re: bagaż podręczny 24.06.07, 23:56
                  no tak przy sobie,ale w woreczku zapakowane a napoje wieksze tylko na bezclowce
                  musisz przyznac bo przed kontrola przerpuszcza tylko 100ml i to tylko w
                  woreczku albo kosz sie klania
                  milej nocy takze zycze
                  • Gość: z krakowa Re: bagaż podręczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 08:05
                    dziękuję za wszystkie listy, juz jestem głupia, sama zapakuję się w woreczek z
                    zasówką... zażyję co mam zażyć przed wyjściem z domu, zredukuje do minimum
                    apteczke podręczną i zabiore do samolotu actimel - bo ma 100 ml! jakis napój
                    kupie na bezcłówce, wafelek też, a co na przykład z puderniczką i tuszem do
                    rzęs? lepiej od razu włozyć do walizki i mieć spokój?
                    • Gość: Ola Re: bagaż podręczny IP: *.rkt.am.lodz.pl 25.06.07, 08:28
                      Lecieliśmy z Warszawy do Antalyi, miałam w bagażu podręcznym zastrzyki z lekiem
                      bez dodatkowej torebki. Plus zaświadczenie od lekarza,że muszę mieć je przy
                      sobie i na co jestem chora. Przy kontroli było tylko pytanie o poj. płynów i
                      czy mam zaświadczenie. Przy prześwietlaniu bagażu nie było dodatkowych pytań.
                      Preszłam bez żadnego problemu. Zresztą można zadzwonić na każde lotnisko i się
                      dokładnie wypytać.
                      Malowidła można mieć ze sobą, tak myślę
                      • Gość: z krakowa Re: bagaż podręczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 09:12
                        nie mam zaświadczenia od lekarza, i nawet nie pójde po takowe, bo mój lekarz
                        alergolog strajkuje i nawet mnie nie przyjął mimo, że wizyte miałam umówioną
                        pare miesięcy temu... jakos sobie dam radę. puderniczka ma lusterko-to moze być
                        niebezpieczne, nie mówiąc o spiralce podkręcającej rzęsy...
                        wszystko schowam ddo walichy. po co sie denerwować na lotnisku.
                        • Gość: A.G. Re: bagaż podręczny IP: 80.54.108.* 25.06.07, 22:11
                          JA mam pytanie nieco inne , a mianowicie - jakie mgą być max. wymiary bagażu
                          podręcznego ?
                  • Gość: tom Re: bagaż podręczny IP: 212.182.47.* 29.06.07, 13:49
                    czyli co? to mozna wziąść kanapke dziecku i czy trzeba go pakowac do woreczka
                    foliowego? A co z tuszami i błyszczkami, czy tez musza byc w woreczku czy nie
                    moga byc w bagażu podręcznym???

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka