Gość: andy IP: *.rybnik.vectranet.pl 30.04.09, 21:57 Mam kilka godzin (10) na przesiadkę w Istambule. Co w tym czasie muszę zobaczyć w Tym miescie. Niekoniecznie muzea, raczej widoki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabeau Re: Istambuł - co zobaczyć 01.05.09, 06:47 Zależy, ile tak naprawdę masz czasu. Przesiadka, jak rozumiem, samolotowa? A może pociągowa? Jeżeli samolotowa, to Twój czas będzie ograniczony dojazdem z lotniska w miejsce warte zobaczenia. Pamiętaj, że w Istanbule są dwa lotniska, na przeciwległych krańcach metropolii... Najprawdopodobniej czasu wystarczy na dojazd do dzielnicy Sultanahmet, rzut okiem na Hagia Sophia, hipodrom i Błękitny Meczet, oraz spacerek nad Bosforem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Istambuł - co zobaczyć IP: *.rybnik.vectranet.pl 01.05.09, 13:07 Ląduję rano o 06.00 na lotnisku Ataturka i o 17.20 wylot do Warszawy. mam więc teoretycznie ok 8 h dla siebie na zwiedzanie Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Istambuł - co zobaczyć 01.05.09, 14:10 O 6.00 lądujesz, kontrole itd. - do 7.00. Dojazd do centrum Istanbulu co najmniej godzina i już jest 8.00. Na lotnisku musisz być z powrotem o 16.00, więc powrót z centrum o 15.00. Zostaje 7 godzin. Tak, jak pisałam, wybierz się na Sultanahmet, pospaceruj uliczkami, możesz wstąpić do Błękitnego Meczetu (wstęp darmowy, brak długich kolejek do wejścia). Polecam również Cysterny Yerebatan, bardzo klimatyczne miejsce. Widoki są najładniejsze z brzegów Bosforu i wieży Galata. Miły jest też spacer po parku Gulhane przy Pałacu Topkapi. Wracając na lotnisko możesz zahaczyć o Kryty Bazar, chociaż raczej żeby pooglądać, niż żeby kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Istambuł - co zobaczyć IP: *.olsztyn.mm.pl 01.05.09, 17:27 Palnuje lecieć do Stambułu na tydzieńwe wrześniu-październiku (przełom), jest jeszcze dośc ciepło na krótkie spodenki i ewentualna kąpiel gdzies w okolicach?Pytam o morze. Co zobaczyć, to wiem mniej więcej, ale gdzie spać? Nie oczekuje maxwygód. Cena noclegu na 2 osoby? w jakims hostelu itp.Czy ceny odpowiadaja tym w internecie hostelworld.com itp.czy można taniej w rozsądnych warunkach, bez jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Istambuł - co zobaczyć 01.05.09, 17:36 Ceny noclegów na podanej przez Ciebie stronie są dość realistyczne. Polecam dyskusję o stambulskich hotelach: turcjawsandalach.pl/content/hotele-w-istanbule Znajdziesz tam kilka linków i przykładowe ceny. Najlepiej szukać noclegów na Sultanahmet lub w okolicach (Fatih, Aksaray). O kąpiel w samym mieście i najbliższych okolicach jest trudno - Bosfor jest zanieczyszczony, plaż brak. Warto się wybrać na promem na Wyspy Książęce, tam popływasz i poplażujesz. Woda o tej porze roku jest nagrzana po sezonie letnim. Z pogodą może być różnie, tzn. krótkie spodenki mogą być ok w środku dnia, ale wieczorami już nie za bardzo (w tym okresie średnie temperatury dobowe to 15-20 stopni). Pamiętaj też, że nie wszędzie wypada wchodzić w krótkich spodenkach, np. meczetów tak się nie zwiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Istambuł - co zobaczyć IP: *.olsztyn.mm.pl 08.05.09, 20:27 Dzięki-zaraz tam zajrzę. Odpowiedz Link Zgłoś