frigda 05.05.09, 12:06 Właśnie otrzymałam informację z biura podróży, iż od 1.05 wzrosła cena wizy tureckiej do 15 euro lub 20 dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: WIZA droższa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.09, 12:20 Czy to już pewna informacja? Ja nie zostałem poinformowany przez swoje biuro. Odpowiedz Link Zgłoś
azetka100 Re: WIZA droższa 05.05.09, 13:22 Niestety, to prawda. Właśnie otrzymałam telefon z Biura - jutro lecę. Nowe stawki obowiązują od 1 maja. Nowe stawki: 15E lub 20$ Odpowiedz Link Zgłoś
maya151 Re: WIZA droższa 05.05.09, 13:25 Ja też jutro lecę dobrze wiedzieć.Swoją drogą widzę, że niektóre biura interesują się klientami-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paryżanka Re: WIZA droższa IP: 81.190.127.* 05.05.09, 17:41 podrożało, słyszałam o tym w styczniu, ale dobrze ze nie spełniły sie tamte plotki i poszło tylko o 5 $ i 5 E. www.mfa.gov.tr/visa-fees-at-border-gates-for-2008.en.mfa na stronie tureckiego msz juz jest info. Pariss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migacz Re: WIZA droższa IP: 94.246.131.* 05.05.09, 19:47 Byłem dzisiaj w biurze GTI i potwierdzili że wiza zdrożała do 15euro lub 20 dolarów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: WIZA droższa IP: *.subscribers.sferia.net 05.05.09, 20:21 No niestety, no ale o tym że zdrożeją była już mowa pod koniec ubiegłego roku, tylko że wtedy miał być to wzrost nawet o 100%, no trudno 5 euro więcej od osoby.... ale decydując się na wyjazd to minimalne koszta. Odpowiedz Link Zgłoś
a-dm Re: WIZA droższa 05.05.09, 20:33 Lidka zapomniałaś jeszcze dodać, że trzeba się dobrze nastawić i będzie super ....... Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: WIZA droższa 06.05.09, 15:36 Nastawienie nastawieniem, ale nie przesadzajmy - jak już kogoś stać na wakacje w Turcji, to od tych dodatkowych 20 PLN nie zbankrutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Re: WIZA droższa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 11:33 Orbis dziś poinformował ze drożeje visa 15€ lub 20$ przy locie do Antaly. Odpowiedz Link Zgłoś
mcneo Re: WIZA droższa 06.05.09, 12:05 Witam... Dziś zadwonili do mnie z BP Triada z informacją że Wiza do Turcji podrożała z 10 Euro na 15 / osobę, lub z 15$ na 20 na osobę. Pozdro... MC_NEO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: WIZA droższa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 14:22 www.mfa.gov.tr/visa-fees-at-border-gates-for-2008.en.mfa Informacja ze strony tureckiego MSZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania w. Re: WIZA droższa IP: *.gdynia.mm.pl 06.05.09, 16:14 w tym roku płacimy za wizę w funtach angielskich (10) - wychodzi najtaniej Odpowiedz Link Zgłoś
gusikk Re: WIZA droższa 06.05.09, 16:23 no właśnie chciałam to napisać ;) 20 $ - 15 Euro - 10 £ W przeliczniku walut z dnia dzisiejszego: 20 USD jest warte 65.97 PLN. 15 EUR jest warte 65.9 PLN. 10 GBP jest warte 49.78 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
szirine Re: WIZA droższa 06.05.09, 17:19 hmm, to znaczy, ze turysta decyduje w jakiej walucie bedzie oplacal wize? jesli tak to byloby super, w przeliczeniu na funty wychodzi duuuuuzo taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: WIZA droższa IP: *.icpnet.pl 06.05.09, 18:39 My Polacy to jesteśmy najlepsi jak coś obejść - Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 06.05.09, 23:54 Mi tak wszystko jedno w czym zaplace. Dolary zostaly mi z zeszlego roku... a kupowalam je duzo taniej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: WIZA droższa IP: *.pzeask.3s.pl 07.05.09, 19:43 Myślenie nie do końca logiczne... no chyba, że nawet i po planowanych wakacjach zostaną ci dolary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betty Re: WIZA droższa IP: *.chello.pl 06.05.09, 21:29 Scan Holiday nie informuje o wzroście cen wiz Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 06.05.09, 23:33 Gość portalu: betty napisał(a): > Scan Holiday nie informuje o wzroście cen wiz Bo u nich masz wize w cenie Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: WIZA droższa 07.05.09, 17:51 kasia_p45 napisała: > Gość portalu: betty napisał(a): > > > > Scan Holiday nie informuje o wzroście cen wiz > > Bo u nich masz wize w cenie > > Malo prawdopodobne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: WIZA droższa IP: *.promax.media.pl 07.05.09, 19:38 Witam ! W scanie jak rok temu lecialam do egiptu tez mialam wize w cenie !! W tym roku znajomi leca i tez ja w cenie maja !! Napewno to samo tyczy sie Turcji !! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: WIZA droższa IP: *.icpnet.pl 07.05.09, 20:32 wiza nie jest w cenie nawet w scanie Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 07.05.09, 21:35 Niewazne czy w cenie czy gdziekolwiek.. Ale faktem jest, ze jadąc ze Scanem czy Tui za wize juz nie placisz.. Dostajesz ją i juz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARBEL Re: WIZA droższa IP: 88.242.25.* 07.05.09, 23:03 Zaplacile 15 euro 5 dni temu. Informacja jest 100% prawdziwa. Pozdrawiam z cieplego Dalaman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damapik7 Re: żadne biuro nic nie wie o GBP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 11:28 Obdzwoniłam wszystich turoperatorów w naszym kraju od Scana, Triady, Orbisów, Neckermanna po Itakę, Wezyra i innych w nawiązaniu do wcześniej podawanej na tym wątku infornacji o możliwości płacenia 20 $ / 15 EURO / 10 GBP ... i nie uwierzycie :((( Nikt nic nie wie o możliwości płacenia w GBP (funtach) wszyscy jak jeden mąż odpowiadali,że można płacić tylko EURO lul $ WIĘC O CO CHODZI KOCHANE BIURA CZY WY NIENADĄŻACIE ZA ŚWIATOWYMI INFORMACJAMI CZY TO MY TURYŚCI JESTEŚMY TACY NADGORLIWI I POTRAFIMY WYWĘSZYĆ ISTOTNE DLA POLSKICH TURYSTÓW INFO Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: żadne biuro nic nie wie o GBP 08.05.09, 11:38 Zgodnie z informacją jaką podałam za MSZ z Turcji na 100% mozna płacić w funtach. Wczesniej w roku 2008 nie bylo takiej informacji. Podejrzewam, ze moze bylo sporo turystów polskich z UK i dlatego jest taka możliwość. Nie słuchajcie biur tylko patrzcie na strone MSZ. Na pewno taka informacja jest rowniez na okienku wizowym. A biura? jak to biura...zawsze do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: żadne biuro nic nie wie o GBP IP: *.wroclaw.vectranet.pl 23.05.09, 21:42 Gość portalu: damapik7 napisał(a): > Obdzwoniłam wszystich turoperatorów i na telefony poszło np. 3 zł. Zostaje 12 zysku. nie lepiej przez czas poswiecony na obdzwonienie te 12 zł po prostu sobie zarobic na czyms ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
frigda żadne biuro nie wie o GBP- JA TAK 24.05.09, 07:10 Tydzień temu wróciłam z objazdówki po Turcji i za wizę zapłaciłam właśnie 10 funtów. Nie ma żadnego problemu z tą walutą. Dla Turków jest ona równoznaczna z 15 Euro i 20 Dolarami ;-) Po prostu podałam paszport z funtami i nikt się nie skrzywił. Płaćcie więc za wizę w funtach bo w przeliczeniu wychodzi najtaniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: WIZA droższa IP: *.promax.media.pl 08.05.09, 10:50 Witam ! To nie jest tak do konca tzn.fakty sa takie ,ze za wize nie placilam przy okienku poprostu dalam paszport i mi ja wklejono bez zaplaty ! Przed wylotem jak pytalam sie o wize Pani ze Scana (rezerwowalam przez infolinie )powiedziala mi cytuje -" za wize Panstwo nie placicie ,jest ona w cenie " i wyjasnila ze dajemy tylko ten paszport na lotnisku po przylocie i nic juz nie placimy ! Przegladalam swoje dokumenty i zadnych dodatkowych oplat np.za ta wize nie ma ! Czyli to tak jaby byla w cenie tzn.taki maly chwyt placimy za nia razem z wycieczka a potem cieszymy sie ze jest ona w cenie chociaz tak naprawde jak wszystko, biuro sobie wlicza w cene a nam sie wydaje ze mamy cokolwiek za darmo !! Ale fakty sa takie ze sie za nia nie placi po przylocie !! POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damapik7 Re: do wera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 10:56 Ja również lecę ze Scanem i za wizę muszę zapłacić sama biuro podrózy nie wlicza tego ani w wycieczke ani nie okłamuje mnie że daje jakieś bonusy w postaci wizy za free. Nie wiem z jakego Ty Scan Holiday latasz ale "mój" Scan Holiday z wizami nie ma nic wspólnego ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: WIZA droższa IP: *.promax.media.pl 08.05.09, 12:18 Pisalam w czasie przeszlym ,czyli jak ktos dobrze przeczyta to wie ze juz bylam na takim wylocie ! a mialo to miejsce dokladnie rok temu w czerwcu -lecialam do Egiptu -hotel Aqua Blue i wizy na lotnisku nie placilam za przeproszeniem glupia nie jestem ! A ze Scanem i TUI latam od 5 lat i Rok temu z ta wiza tak bylo ,wiec jak czytam ze w tym roku tez ktos ma taka sytuacje to mu wierze i potwierdzam ze tez tak mialam (czas przeszly ) !Dla niedowiarkow zadzwoncie sobie do Scana i sprawdzcie czy takie cos mialo miejsce albo i czy ma ! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa do wery IP: *.icpnet.pl 08.05.09, 12:24 W scanie mówią że ci się biura podróży pomyliły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa do wery IP: *.icpnet.pl 08.05.09, 12:30 Jak nie wiesz tu piszemy o turcji a nie o egipcie (darmowa wiza na półwysep Synaj 14 dni) scan ani tui nikomu nie zapłaci w turcji za wize chyba że weźnie chomika który bedzie te wizy w sreberka owijał.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisnia_79 Re: WIZA droższa IP: *.128.13.121.static.crowley.pl 08.05.09, 12:44 Wera zgodzę się z Tobą.Ja też w zeszły roku leciałem ze Scana tylko,że do Tunezji.Mialem tak samo jak Ty.Za zadna wize nie płaciłem.TYle tylko,że pewnie w Turcji jest zupełnie inna sprawa.Bo jest ona poprostu płatna dla niektórych turystów.Mysle tu o narodowościach.W tunezji była ona poprostu jak mi sie wydaje darmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skiba Re: WIZA droższa IP: 195.20.110.* 08.05.09, 12:13 To naprawdę straszny problem:/ Płacice ludzie za wczasy po kilka albo kilkanaście tysięcy zł, ale kombinujecie z walutami, bo może "zaoszczędzę" 20 lub 120zł (to tylko "z sufitu" wzięte kwoty). Dajcie sobie "na luz", kupcie te funty, czy co tam jeszcze i na miejscu się okaże czym można płacic, najwyżej się wymieni tę walutę. Z igły widły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plan B Re: WIZA droższa IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 08:34 Wygląda na to że nie ma problemu aby zapłacić w GBP www.mfa.gov.tr/visa-fees-at-border-gates-for-2008.en.mfa Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: WIZA droższa 17.05.09, 13:05 Gość portalu: skiba napisał(a): >Płacice ludzie za wczasy po kilka albo kilkanaście tysięcy zł, ale kombinujecie z walutami, bo może "zaoszczędzę" 20 lub 120zł Dla mnie to jest zawsze istotna różnica czy płacę 20 czy 120 zł Moze dlatego właśnie kasy mi nie brakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mungos Re: WIZA droższa IP: *.goleniow.vectranet.pl 25.06.09, 11:28 Niektórzy ,aby pojechac na wakacje do Turcji muszą brać kredyt w banku,aby chodź raz mieć coś z tego życia,wiec na 5 osobach 20,50,czy 100 złoty robi wielkie znaczenie.Nie każdy ma zarobki z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: do skiba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 13:24 U mnie zdobyłeś tytuł MISTRZA CIĘTEJ RIPOSTY Brawo :) Odpowiedz Link Zgłoś
brrrelok Re: w sprawie wiz dla wszystkich i wery 09.05.09, 16:31 a może dali byście sobie spokój !!! Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: w sprawie wiz dla wszystkich i wery 09.05.09, 17:19 brrrelok napisał: > a może dali byście sobie spokój !!! Najlepiej sprawdzić z autopsji.To niewielka różnica.Poza tym jak 01.04 wprowadziłem wątek na Tunezji o wprowadzeniu wiz do tego kraju to też się nieżle zaczęło.Ale to był prima aprilis. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 17.05.09, 08:39 Gość portalu: aa napisał(a): > kasia_p45 napisała: > > > Niewazne czy w cenie czy gdziekolwiek.. Ale faktem jest, ze jadąc > ze > > Scanem czy Tui za wize juz nie placisz.. Dostajesz ją i juz :)) > > ---------nie pisz bzdur scan nie daje wizy za darmo --------- A kto powiedzial, ze za darmo? Jadac ze Scanem czy Tui wize mam juz oplacona... nie musze sie tym przejmowac na lotnisku po przylocie i stac w kolejce jak wiekszosc, zeby kupic sobie wize.. poprostu dostaje ją juz "za darmo" :)) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: WIZA droższa 17.05.09, 12:16 A w jaki sposob ja dostajesz za darmo? Czy to znaczy, ze w samolocie razem z Wami jedzie przedstawieciel Scana i kupuje wszystkim wize i pozniej je rozdaje? Skąd wie jaki kto ma paszport? Moze są ludzie z angielskimi paszportami czy niemieckimi? Mozesz mi to wytlumaczyc bo czegos nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 17.05.09, 12:24 Z dokumentami podróży otrzymuje specjalnu kupon na wymiane za wize.. Ot cala filozofia :) <Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe> Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: WIZA droższa 17.05.09, 12:28 kasia_p45 napisała: > > Z dokumentami podróży otrzymuje specjalnu kupon na wymiane za wize.. > Ot cala filozofia :) > Troche dokladniej....ja z tych ciemnych i dalej nic nie rozumie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 17.05.09, 12:47 Oj a co tu wiecej tlumaczyc? W zeszlym roku lecialam na wakacje ze Scanem... w dokumentach podrózy dostalam kupon do wymiany na wize.Po przylocie nie musialam juz ustawiac sie do okienka, zeby takową wize nabyc. Od razu szlam do kontroli paszportowej gdzie zabierano ten kupon i wklejano wize do paszportu... Nic juz nie płaciłam. Zrozumialas w koncu? Bo ja juz nie mam sil dalej tego tlumaczyc :)) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: WIZA droższa 17.05.09, 13:09 Droga kasia-p45 ,nie wprowadzaj ludzi w blad , temat dot.wizy do Turcji ,a nie do Egiptu :( Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 17.05.09, 13:13 No to teraz ja czegos nie rozumiem, Ze skoro jadąc z Tui do Egiptu za wize nie place to w Turcji zaplace?? Wyzej ktos wspomnial, ze wrocil wlasnie ze Scanem z Turcji i za wize nie placil. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: WIZA droższa 17.05.09, 12:49 Ja też nie rozumiem... Wizę otrzymuje się przy specjalnym stanowisku, i każdy musi odstać swoje w kolejce. Tym bardziej, że w samolocie mogą być pasażerowie z różnych biur podróży... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 17.05.09, 12:58 isabeau napisała: > Ja też nie rozumiem... Wizę otrzymuje się przy specjalnym stanowisku, i każdy > musi odstać swoje w kolejce. Tym bardziej, że w samolocie mogą być pasażerowie > z > różnych biur podróży... Na pewno wiesz lepiej... Ja w Turcji jeszcze nie byłam wiec nie będe sie kłóciła na ten temat.. Bo nie wiem jak to technicznie tam wygląda. To o czym pisalam miało miejsce w Egipcie. Tam już nie musialam stac do żadnego okienka, zeby zapłacic za wize.. przy odprawie paszportoej od razu mi ja wklejano do paszportu. Widac w Turcji jest to zorganizowane inaczej.. W kazdym bądz razie nie chodzi tu o stanie w jakiejś kolejce tylko o fakt że ze Scanem czy Tui nie placi sie juz za wize na lotnisku.. Pewnie bura te rozliczaja sie w tym wzgledzie w jakis inny sposob? Ale podroznika juz to nie interesuje przeciez..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: WIZA droższa IP: *.subscribers.sferia.net 17.05.09, 13:21 Kasia ma rację, w Egipcie Tui, Scan dają kupon, który wymienia sie na lotnisku na wizę. Kasieńko w Turcji jednak za wizę trzeba dodatkowo zapłacić...przeczytaj dokładnie informacje zawarte na stonie Scana czy Tui. Każdy kraj kieruje się własnymi ustaleniami. Napewno wykupując wczasy w Turcji, obojętnie z jakim biurem- nie ma wizy zawartej w cenie podróży !!! Dodatkowo przy okienku na lotnisku dajesz pieniązek a Pan/Pani wkleja wizę do paszportu i ją podbiaja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 17.05.09, 13:26 Skoro tak mowicie nie bede sie klocila.. Sądziłam, że to dotyczy wszystkich karajów gdzie musi byc wiza. Zreszta jak czytalam kiedys dokladnie katalog Tui to tak bylo napisane, ze jadąc z nimi za nic nie musze po drodze doplacac... ani za wizy... ani juz za nic bo za wszystko place raz i nic mnie wiecej nie obchodzi. Ale widac czasy sie zmieniaja i zasady tez... No coz dzieki za informacje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jola_wroc Re: WIZA droższa 17.05.09, 13:47 dwa lata temu byłam ze scanem w turcji i płaciłam za wize dodatkowo na lotnisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: WIZA droższa IP: *.subscribers.sferia.net 17.05.09, 13:47 Latam z Tui i Scanem od kilku lat, w tym roku lecę trzeci raz do Turcji i zawsze tak było !!! Informacja o wizie zazwyczaj zawarta jest w tej części z cennikiem- tej mniej kolorowej. Natomiast przy wylocie z Warszawy w tym roku posiłek jest w cenie!!! Potwierdzone przez Scan Holiday. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: WIZA droższa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 12:04 w scanie zawsze jest w cenie. własnie z nimi wróciłam i nie płaciłam wizy - była po prostu wliczona w koszt wycieczki. dzięki temu sprawniej i szybciej:) Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: WIZA droższa 17.05.09, 12:17 Gość portalu: edyta napisał(a): > w scanie zawsze jest w cenie. własnie z nimi wróciłam i nie > płaciłam wizy - była po prostu wliczona w koszt wycieczki. dzięki > temu sprawniej i szybciej:) Czy to byla wycieczka indywidualna,czy grupowa do Turcji ? jak odbywa sie procedura z wiza na lotnisku ,skoro piszesz ,ze wiza byla wliczona w koszt wycieczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turcyja Re: WIZA droższa IP: *.gdynia.mm.pl 21.05.09, 11:13 Lecę 27.05 z Triady , oczywiście nie zostałam poinformowana ani ile kg bagażu do samolotu można mieć bez dopłaty, ani że trzeba jakąś wizę wykupić !!! Super! Gdyby nie to forum to dowiedziałabym się pewnie o tym w samolocie:) a gdzie tą wizę się kupuje? na lotnisku w Turcji po przylocie? Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: WIZA droższa 21.05.09, 11:54 O platnosci za wize masz pewnie w umowie albo w katalogu. Wize kupujesz w okienku po przylocie. Wszyscy sie tam ustawiają zanim podejda do odprawy paszportowej. DAjesz paszport, naklejają znaczek, placisz i odchodzisz. Trwa to 30 sekund ;) nie liczac kolejki. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: A dzieci? 21.05.09, 22:32 Nie ma zniżek, cena jest niezależna od wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: A dzieci? 25.05.09, 14:40 ile paszportow tyle wiz jak ktos ma jeszcze dziecko wpisane w paszporcie to za dziecko nie placi, ale jak ma juz swoj paszport-placi Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: A dzieci? 25.05.09, 15:02 monjan napisała: > ile paszportow tyle wiz > jak ktos ma jeszcze dziecko wpisane w paszporcie to za dziecko nie placi, ale > jak ma juz swoj paszport-placi To bez znaczenia ,ze dziecko jest wpisane do paszportu ,zaplacic za wize dziecka i tak musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: A dzieci? 25.05.09, 15:23 naprawde???rok temu w Egipcie znajoma miala jedna wize, dziecko wpisane w paszprcie Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: A dzieci? 25.05.09, 15:32 Nie wiem jak jest w Egipcie ?ale w Turcji musisz zaplacic i to nie ma znaczenia ,ze dziecko jest wpisane do paszportu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Butch1232 Re: WIZA droższa IP: *.strong-pc.com 24.05.09, 14:27 Witam Lecę z polskiego biura mam paszport polski i niemiecki. Czy mogę się posłużyć niemieckim i nie płacić wizy.W niemieckim mam inaczej pisane nazwisko czy nie będę miał z tym problemów np w hotelu gdzie z kolei będę się legitymował polskim paszportem, żeby było zgodne z rezerwcją? Odpowiedz Link Zgłoś
black_pukas Re: WIZA droższa 24.05.09, 14:32 Proponuję ciekawy eksperyment: spróbuj zameldować się w hotelu przy użyciu paszportu bez ważnej wizy tureckiej. Cel eksperymentu: pomiar, ile czasu upłynie do przybycia jandarmy w celu aresztowania osoby podejrzanej o nielegalne przekroczenie granicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Butch1232 Re: WIZA droższa IP: *.strong-pc.com 24.05.09, 14:36 Więc w hotelu również będę się legitymował niemieckim paszportem, ale wtedy będę miał pewnie problem z wytłumaczeniem dlaczego jest inna pisownia mojego nazwiska :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: WIZA droższa 24.05.09, 15:12 Ale dlaczego tak na niego naskakujecie? Skoro ma taki paszport i ma okazję nie zapłacić to dlaczego ma nie skorzystac? W hotelu nikt nie bedzie Ciebie sprawdzal jak pisze sie Twoje nazwisko, czesto dają druczki do wypelnienia samemu jak mają problem, albo mało czasu. A jak spisują sami to z paszportu jaki im dasz i juz. Ja bym skorzystala z tego przywileju. Czy jak macie karte znizkowa do sklepu na 5% to nie skorzystacie bo ty TYLKO 5% i skąpstwo???? Zastanowcie sie. Pol tego watku to pytania czy mozna placic w funtach? bo po co przepłacac. I slusznie. dlaczego mam zaplacic komus 60 zł skoro moge 50, ale jesli dla kogos nie ma to znaczenia albo przy 4 osobach mu sie nie kalkuluje to niech placi 60 zl, prosze bardzo. Tylko po co ta krytyka? Zakompleksieni Polacy ktorzy za wszelka cene chca pokazac ze ich stac? A daje sobie reke uciac ze nie jeden Niemiec, Szwed czy inny zrobiłby to samo i szukał oszczędności. Tylko my oszczędność cały czas uwazamy jako biedę i cos gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: Do Butch1232 24.05.09, 18:06 Oczywıscıe ,ze mozesz sıe posluzyc nıemıeckım paszportem ,bo nıby dlaczego masz placıc za wıze :) pod tym wzgledem nıe mıalabym zadnych oporow ,wszystko legalnıe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pass Re: WIZA droższa IP: *.broker.com.pl 07.06.09, 07:00 Majac inne nazwisko w paszporcie innego kraju raczej martwilbym sie polska granica, tzn. wydanie karty pokladowej. Mialem taki przypadek i szybko wrocilem juz w polsce do polskiego paszportu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: WIZA droższa IP: *.chello.pl 07.06.09, 21:49 Płaciłam w funtach, bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niunia Re: WIZA droższa IP: *.broker.com.pl 24.05.09, 18:58 O Boshe!! A w zlotowkach nie ma szans zaplacic? Albo sie przemknac pod okienkiem na kolanach??? Ta visa zalamie mi wakacyjny budzet wiec chyba pojade do Mielna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urlopowiczka Re: WIZA droższa IP: *.kalisz.mm.pl 25.05.09, 20:53 Niunia, byłam w Turcji kilka tyg. temu i jadę niedługo do Mielna :-) Właśnie się głęboko zastanawiałam, bo Mielno wyniesie mnie tylko trochę taniej niż Turcja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek Re: WIZA droższa IP: *.gl.digi.pl 25.05.09, 14:37 Nie po to biore cale zarcie i piwo z polski zeby przeplacac Odpowiedz Link Zgłoś
toicha Re: WIZA droższa 06.06.09, 17:38 Płacił ktoś już w końcu za tą wizę funtami? - niedługo wyjeżdżam i nie wiem czy warto brać funty (przy 3 osobach jest to już jednak jakaś istotna różnica) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: WIZA droższa 06.06.09, 17:43 Dla swietego spokoju wez dolary lub euro.. Widac nikt funtami nie placil. Wiec po co masz sie stresowac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cata Re: WIZA droższa IP: 83.16.114.* 07.06.09, 07:34 Wg piątkowej tabeli PKO BP z godz. 12.45 (kurs sprzedaży dla dewiz) 15 EUR=70,10zł 20 USD=65,97zł 10 GBP=52,96zł Zdecydowanie wygrywa tu funt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Re: WIZA droższa IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.09, 09:30 A co do wcześniej zadawanego pytania o paszport niemiecki. Lecimy do Turcji z rodzinką. Mój mąż ma paszport niemiecki. Mam rozumieć, że jeżeli weźmie ten niemiecki paszport to on nie będzie musiał płacić wizy, ale nie wiem czy on musi mieć dwa paszporty polski i niemiecki (w jego przypadku jest nie zmienione nazwisko w obu paszportach)czy wystarczy, że weźmie tylko ten niemiecki paszport? Odpowiedz Link Zgłoś
grazynanowa Re: Do Wioli 07.06.09, 16:59 Wystarczy ,ze wezmie niemiecki paszport :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: WIZA droższa IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.06.09, 13:24 Ja płaciłam 29 maja w funtach na lotnisku w Antalyi, mimo że na liście wywieszonej przy punkcie z wizami przy Polsce były ceny tylko w euro i dolarach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ifonka17 Re: WIZA droższa IP: *.cable.ubr02.enfi.blueyonder.co.uk 07.06.09, 14:00 a czy jak lece z Londynu,to musze patrzec na ktory cennik,dla Polski czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: WIZA droższa 07.06.09, 14:12 Cena wizy zależy od obywatelstwa, a nie skąd się leci. Odpowiedz Link Zgłoś
mila9910 Re: WIZA droższa 07.06.09, 18:49 Mam pytanie nie o cenę a o wniosek na wizę.Lecę po raz pierwszy do Turcji i obiło mi się że należy mieć wypełniony wniosek na wizę i to po angielsku. Może ktoś kto wrócił podpowie mi jak to się załatwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila9910 Re: WIZA droższa IP: *.chello.pl 07.06.09, 18:59 Super, dzięki wielki za informację. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś