Dodaj do ulubionych

Pomóżcie!!!

IP: 194.60.227.* 13.01.14, 22:54
Witam wszystkich forumowiczów.
Od niedawna dowiedziałam sie, ze jestem nosicielem HCV. Po prostu lekarz w ciąży zlecił mi badanie na przeciwciała no i niestety... Czasami myśle ze dziecko mi zycie uratowało, ponieważ w innym przypadku, gdyby nie moja ciąża, nigdy nie zrobiłabym tego badania.
Ale do rzeczy.
Proszę powiedzcie mi , ponieważ czeka mnie dopiero badanie stwierdzające genotyp itp. W sierpniu gdy byłam jeszcze w ciąży miałam Alaty, Aspaty w normie. Wiremia wynosila 3,45 x 10 do 4.
Jeśli mam wyniki biochemiczne ok, przy takiej wiremii - czy to dobrze rokuje?
Czy wiremia jest niska ?
Boje sie po prostu wyników biopsji, czy określenia przez fibroscan poziomu zwolknienia wątroby.

Dziękuje z góry za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Pomóżcie!!! 14.01.14, 09:51
      > przy takiej wiremii - czy to dobrze rokuje?

Dobrze rokuje. Masz niską wiremię. Przy niskiej wiremii masz dwa razy większe szanse na wyleczenie niż pozostała większość chorych.
      Natomiast nie wyciągaj żadnych wniosków z tego, że aminotransferazy masz w normie. Jedna trzecia chorych tak ma, a mimo to choruje.
    • Gość: wiki Re: Pomóżcie!!! IP: *.jaroslaw.net.pl 14.01.14, 10:49
      Jeśli masz genotyp 1 to nie ma sensu robić fibroskan, tylko od razu biopsję, bo i tak tylko z wynikami biopsji mogą cię zakwalifikować do leczenia.
      • kiepski476 Re: Pomóżcie!!! 14.01.14, 11:12
        Ja zrozumiałem, że dziewczyna nie tyle boi się zabiegu, co obawia się niekorzystnych wyników.
        • Gość: wiki Re: Pomóżcie!!! IP: *.jaroslaw.net.pl 14.01.14, 14:29
          A ja napisałam, że dziewczyna boi się zabiegu?? tylko dziewczyna pisała albo o biopsji, albo o fibroskanie. Napisałam tylko, że przy gen. 1 nie widzę sensu robić fibroskanu (no chyba że jak w moim przypadku raczej żaden lekarz nie będzie mi chciał zrobić biopsji)
    • bozena.b50 Re: Pomóżcie!!! 14.01.14, 13:33
      Nie można się bać wyników , niewiedza może być bardziej niebezpieczna.
      • kiepski476 Re: Pomóżcie!!! 14.01.14, 14:22
        Strach najczęściej jest nieracjonalny, nie kieruje się rozumem.
        Strach to strach.
        • Gość: Karola3 Re: Pomóżcie!!! IP: 194.60.227.* 14.01.14, 15:49
          Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
          Fakt jest taki, ze nie boje sie badań, cokolwiek mieliby mi robić. Kiepski - właśnie diagnozy sie boje i rownież tego, by nie zarazić moich dzieci i męża.
          Jestem początkująca chora i wielu rzeczy jeszcze nie rozumiem.
          Czyli genotyp ustala sie na jakiej podstawie, z krwi czy dopiero przez biopsję?
          Fibrocsan jest do wyznaczenia stopnia zwolknienia tak?
          I jeszcze jedno pytanie, czy jest jakaś zależność miedzy niska wiremia a stopniem genotypu, tzn jeśli ktoś ma niska to ma genoty 1 i odwrotnie, czy to nie ma znaczenia???
          • kiepski476 Re: Pomóżcie!!! 14.01.14, 16:38
            >sie boje i rownież tego, by nie zarazić moich dzieci i męża.

Zarazić dziecko możesz tylko podczas porodu. Później jest to prawie niewykonalne (no chyba że razem wciągacie kokę przez tę samą rurkę).
            Szansa na zarażenie męża wynosi 0,07% rocznie. Po 30 latach małżeństwa uzbiera się tego 2%. A to oznacza, że dopiero po 30 latach małżeństwa ryzyko zarażenia się męża od ciebie dorówna ryzyku, że mąż zarazi się gdzie indziej (w polskiej populacji jest 1,9% zakażonych HCV).

> Czyli genotyp ustala sie na jakiej podstawie, z krwi czy dopiero przez biopsję?
            Badanie genotypu wirusa – z krwi.
            Badanie twojego genotypu, czyli polimorfizmu interleukiny IL28B – z krwi.

> Fibrocsan jest do wyznaczenia stopnia zwolknienia tak?
            Tak. Fibroscan mierzy elastyczność wątroby i na tej podstawie szacuje stopień jej zwłóknienia. Niektóre aparaty są wyposażone dodatkowo w przystawkę CAP, która pozwala oszacować stłuszczenie wątroby.
            Pamiętaj, że przy genotypie 1 wirusa do zakwalifikowania się do programu lekowego wymagana jest biopsja, a nie fibroscan. Fibroscan jest wystarczający tylko przy genotypie 3.

> czy jest jakaś zależność miedzy niska wiremia a stopni em genotypu,
            > tzn jeśli ktoś ma niska to ma genoty 1 i odwrotnie
            Nie ma takiej zależności.
            Jeśli jesteś początkująca, to przeczytaj np:
            noweleki.hepatitisc.pl/p/jak-sie-leczyc.html
          • miroslawzlublina Re: Pomóżcie!!! 20.01.14, 13:08
            Hej Karola3. Polecam Ci zajrzeć na stronę mojewzwc.natemat.pl - znajdziesz na niej poradnik HCV (natemat.pl/82427,vademecum-hcv), w którym opisany jest sam wirus oraz dostępne metody leczenia. A leczyć się zawsze jest warto! Trzeba być także ZAWSZE dobrej myśli! Sam jestem w trakcie trójlekowej terapii WZW C i przeżywam każde jedno badanie, ale nie poddaję się i walczę! :)
            Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!
            Mirek
            (mirek.natemat.pl)
    • Gość: Karola3 Re: Pomóżcie!!! IP: 194.60.227.* 15.01.14, 12:16
      Kiepski bardzo Tobie dziękuje. Jestem lekko przygnębiona i nie bardzo umiem sie w tym wszystkim odnaleźć i bardzo cenna jest dla mnie każda informacja. Pozdrawiam
      • Gość: wrozka Re: Pomóżcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.14, 21:13
        Ja mam genotyp 1 i tylko fibroskan F0/F1 poprzedzone usg, generalnie jestem w czepku urodzona bo od wizyty do leczenia to byl krótki okres i tak juz za mną 32 strzaly, przy standardowej terapii ,narazie jest super minus po 12,24 też nie wykryto dalej juz sie boję:-) ale dam rade:-) Jak nie Ja to Kto:-) jak myślicie jaką mam szansę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka