Dodaj do ulubionych

elastografia - opinia hepatologa

28.12.17, 22:31
No więc chwalona tu elastografia jest badaniem, które jest bardzo nie miarodajne - rozmawiałam naprawdę ze sławą hepatologii. Markery nowotworowe - szereg watpliwości, te "popularne" niekoniecznie, specjalistyczne, robione w szpitalu. Powiedział, że wynik tego mojego badania z Miłej w Wawie kompletnie nic mu nie mówi. Robi się usg albo tomografię czy rezonans całej jamy brzusznej z ukierunkowaniem na wątrobę. Przy tym badaniu powinien być hepatolog. Odradzono mi korzystanie z Damianów, Miłych, Enelmedów - tylko w warunkach szpitalnych.

Jutro ostatni dzińw Mysłowicach - jadę, nie wiedząc czy będzie hepatolog. Bardzo przyzwoite pielęgniarki, które mi powiedziały, że nawet jeśi hepatologa nie będzie (?) zarejestrują mnie jako pacjenta z 2017 roku i tym samym wejdę jeszcze w ten budżet, a nie w 2018 - bo nc nie wiadomo.
Ogólnie wszyscy lekarze mówią, że nie wiadomo, co będzie w przyszłym roku. na Wolskiej dowiedziałam się, że mieli bardzo dużo pacjentów w minionym roku a tym samym może nie będzie srodków aby ich mieć w 2018... I tak moze być w całej Polsce. Mam mętlik w głowie.

Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: elastografia - opinia hepatologa 29.12.17, 10:30
      Elastografia jest bardzo niemiarodajna, ale na potrzeby diagnozowania stopnia włóknienia wątroby przy WZW C całkowicie wystarczająca. Nie jest ważne, czy ktoś jest sławą czy nie, ważne jest, do czego chcesz tę elastografię wykorzystać.
      Natomiast HCC diagnozuje się tomografią komputerową, najlepiej 4-fazową, lub rezonansem magnetycznym. Na podstawie USG można coś tam zdiagnozować, ale duże. Przy małych zmianach czułość tej metody jest marna.
    • tysia2 Re: elastografia - opinia hepatologa 27.02.18, 21:13
      ten człowiek z miłej pracuje na wolskiej więc i tak na niego się trafi. zrobiłam elastografie nic nie wyszło a w proteinogramie mam mostek beta-gamma co oznacza marskość. poza tym mówił przy badaniu że ze skierowaniem do hepatologia to na wolską a tymczasem tylko na wołoską do mswia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka