ap77 13.08.07, 20:37 czy jesli wynik RNA jest ujemny tzn. ze nie mam wirusa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miras991 Re: Wynik RNA 15.08.07, 20:38 niestety jeżeli chodzi ci o hcv rna w surowicy krwi (a domyślam się że właśnie tak) to niestety niekoniecznie zwłaszcza jeżeli masz podwyższone próby wątrobowe (w szczególności alat) które utrzymują się od dłuższego czasu.jestem świerzo po bjopsji wątroby na oddziale chorób wątroby gdyż od dłuższego czasu alat wacha się u mnie w granicach 100 U/l i mimo (-) anty-hcv i (-) hcv rna w surowicy krwi lekaże podejrzewają u mnie hcv gdyż inne choroby zostały wykluczone.niestety to nie teoria nie musisz mieć wcale (+) anty-hcv lub hcv rna we krwi by okazało się że masz hcv.dzieje się tak w przypadkach kiedy z jakiś powodów wirus występuje tylko w wątrobie i gdy nałoży się to jeszcze z brakiem przeciwciał we krwi (co dotyka ok 10% zakażonych hcv) można ujawnić wirusa dopiero po wykonaniu hcv rna po bjopsji wątroby.twierdze tak dlatego iż ci właśnie lekaże prowadzą kilka takich przypadków.ktoś może zarzucić błąd w badaniach krwi u tych osób pod kątem anty-hcv i hcv rna w surowicy krwi.otóż każda z tych osób miała kilkakrotnie testy na obecność przeciwciał a hcv rna w surowicy krwi jest wykonywany dwukrotnire z zasady i wirusa u nich wykryto dopiero w wątrobie.podsumowując.jeżęli od dłuższego czasu masz podwyższony alat i nie ma powodu tego zjawiska to mimo ujemnych a-hcv ihcv rna w surowicy krwi warto pokusić się o wykonanie bjopsji w celu całkowitego wykluczenia (lub niedajboże potwierdzenia) hcv.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: Wynik RNA 05.09.07, 02:37 To znaczy, ze wirusa nie ma. Kropka. Można poszerzyć odpowiedź o to, ze testy mają swoją czułość ograniczoną na zazwyczaj pow. 50 IU/ml ale zważywszy, ze przy wyniku HCV RNA ujemnego (czyli poniżej 50 UI/ml) nie dochodzi przy ekspozycjach do zakażenia trzeba uznać, że jest jak na wstępie, a więc jak minus to wirusa nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
xcrashx Re: Wynik RNA 15.09.07, 23:42 panie prezesie rozumiem , że pana zdanie podzielają specjaliści lecz kłuci się to z zdaniem kolegi powyżej : "można ujawnić wirusa dopiero po wykonaniu hcv rna po bjopsji wątroby.twierdze tak dlatego iż ci właśnie lekaże prowadzą kilka takich przypadków." czy faktycznie jest taka opcja iż hcv rna w nie których przypadkach można wykryć tylko w organie wątroby a w krwi obwodowej niebyło by śladu ? osobiście uważam to za kompletnie nie logiczne lecz w wypowiedzi jest napisane , że rzekomo są prowadzone takie przypadki gdzie nie wykrywalne jest hcv rna w krwi obwodowej z nałożeniem braku przeciwciał hcv co już kompletnie brzmi jak S-F szczegolnie jeśli mowa o naszym kraju . Pana zdanie na temat wiarygodności badania HCV rna znam z powyższej wypowiedzi lecz chciałbym spytać o pana zdanie na temat wypowiedzi zacytowanej przezemnie ? oraz pytania do miras991 jaki to szpital w którym to mieście prowadzi się takie przypadki ? Odpowiedz Link Zgłoś
miras991 Re: Wynik RNA 18.09.07, 18:14 witam.chodzi o lekarzy z białegostoku.przyznam że mi też wydało się to troche dziwne że wirus może znajdować się tylko w organie a nie ma go we krwi ale usłyszałem to przecież od lekaża specjalisty w tej dziedzinie bo domniemam że właśnie tacy pracują na takim specjalistycznym oddziale i w zwiąsku z tym nie śmiałem negować tej wypowiedzi.to znalazłem w necie www.hcv-fundacja.pl/index1.php?art=32 (od trzeciego akapitu)tylko że tam pisze coś jeszcze mononuklearach krwi obwodowej (nie wiem co to znaczy) jeśli chodzi o mnie to wyszło stłuszczenie.hcv rna po bjopsji(-) wyszły przeciwciała ANA(+) jednak z tym to jeszcze niewiadomo bo plus ale nie wiele ponad norme i γ-globulin wyszedł w normie a przy autoimmunologicznym zapaleniu powinien być podwyższony.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xcrashx Re: Wynik RNA 21.09.07, 22:23 CYTAT : "W celu stwierdzenia aktualnego zakażenia niezbędne jest wykonanie testu PCR w kierunki HCV RNA, którego wynik jest prawie pewnym dowodem na jego istnienie. Prawie, gdyż zdarzają się również wyniki fałszywie ujemne i fałszywie dodatnie, a także sytuacje, w których mimo nie stwierdzenia obecności wirusa w surowicy krwi można go odnaleźć w limfocytach lub mononuklearach krwi obwodowej. Może również dojść do jego utajnienia w samej wątrobie." www.hcv-fundacja.pl/index1.php?art=f0 nie wiem na ile jest to wiarygodne ale wzbudza to moja ciekawość gdyż sam przechodze jakies zapalenie watroby : jest stłuszczona , enzymy podwyższone , calymi dniami czuje gniecenie w prawym podbzezu a mimo wszystko reszta wynikow dobrych w kierunku ewentualnych powodow mojej dolegliwosci .do tego doszly klopoty z nadcisnieniem tetniczym podwyzszonym cholesterolem , trujglecydami i w efekcie klopoty z sercem . a u ciebie stłuszczenie jest wynikiem jakiegoś konkretnego powodu czy też "samoistne" ? Odpowiedz Link Zgłoś
miras991 Re: Wynik RNA 22.09.07, 10:01 jeśli chodzi o mnie to najprawdopodobniej przyczyną są anaboliki które brałem kilka lat temu w niemałej zresztą ilości i to bez żadnych leków osłaniających czy też regenerujących wątrobe, no i nie wiadomo jeszcze z tym autoimmunologicznym zapaleniem bo p-ANA wyszły lekko dodatnie.jednak żeby to zdjagnozować należy przeprowadzić jeszcze kilka badań w tym kierunku (tak powiedział lekarz).na jakim poziomie utrzymują się u ciebie enzymy wątrobowe? Odpowiedz Link Zgłoś
xcrashx Re: Wynik RNA 22.09.07, 10:53 od 46 do 89 (przy normie 44), raz nawet miałem w normie ,badania na przestrzeni ponad 2 lat , 100 % zdrowego trybu życia . Najbardziej martwiącą mnie sprawą są (boleści) w prawym boku pisze boleści bo rzekomo wątroba nie boli lecz ja mam inne odczucie po ostanich doświadczeniach , starm się ucisk odróżnic od czegoś więcej , kiedy ostanio byłem w szpitalu z powodu tachykardii i zwyżki ciśnienia miałem robione usg J.B i wątroba nie była powiększona . Będe się strał teraz o skierowanie do poradni hepatologicznej jestem ciekaw co mi powiędzą bo ostanio byłem tam ponad 2 lata temu jak miałem tylko enzymy podwyższone i czułem się jak młody bóg ,lecz nie wiem czy mój lekarz rodzinny nie wymyśli czegoś , że nie ma potrzeby albo mi wyjdzie alat w granicach normy a ja będe znowu trzymał się za prawy bok i dziwował czemu się czuje coraz gożej . Pozatym nasza służba zdrowia działa jak działa i martwi mnie to , że u nas są diagnozowane tylko proste przypadki z którymi ma się na codzień do czynienia a jesli jest coś nieszablonowe to spychają to na margines lub starają się to tłumaczyć w inny sposób , już ktoś mnie wzioł za pijaka i radził mi skończyć z tym piciem :) Odpowiedz Link Zgłoś