Dodaj do ulubionych

Komitet Obrony Demokracji

23.11.15, 22:35
/.../
Manifest KOD na FB, wkrótce także na powstającej stronie internetowej: www.komitetobronydemokracji.pl/

1. Jesteśmy grupą obywateli Rzeczypospolitej Polskiej sprzeciwiającą się jawnemu lekceważeniu zasad demokratycznego państwa prawa. Grupa Komitet Obrony Demokracji (KOD) nie jest związana z żadną siłą polityczną. Do grupy należeć może każdy, niezależnie od przekonań politycznych, religii, narodowości, rasy czy orientacji seksualnej, z wyjątkiem osób jawnie popierających łamanie zasad Konstytucji RP i praw człowieka bądź przyczyniających się do ograniczenia swobód demokratycznych w naszym kraju. Działamy poprzez wyrażanie swojego sprzeciwu wobec łamania Konstytucji RP i działań niedemokratycznych, edukację w zakresie praw człowieka i obywatela, udzielanie poparcia osobom broniącym demokracji, a także obronę osób z powyższego powodu prześladowanych.
2. Sposób działania: Grupa ma charakter otwarty. Wszyscy członkowie w grupie mają równe prawa. Na forum grupy:
a) Unikamy dyskusji niezwiązanych z tematyką grupy, „bicia piany” czy powtarzania informacji znanych skądinąd;
b) Nie zajmujemy się dowcipkowaniem, obrażaniem czy krytyką cech fizycznych polityków;
c) Nie promujemy działań żadnej partii politycznej;
d) Nie wrzucamy spamu, nie postujemy linków bądź memów;
e) Zabronione jest umieszczanie postów nawołujących do łamania zasad prawa bądź mających charakter nienawistny.
Osoby niestosujące się do wymienionych powyżej zasad będą usuwane są z grupy razem z BANEM.

Krzysztof Łoziński napisał w tekście Trzeba założyć KOD (studioopinii.pl/krzysztof-lozinski-trzeba-zalozyc-kod/):

"A więc, trzeba zebrać grupę ludzi, dobrze by byli wśród nich ludzie o uznanym autorytecie, którzy byli by członkami KOD. Członkami, tak jak było w KOR, to znaczy występujący jawnie pod imieniem i nazwiskiem, podpisujący się pod dokumentami, występującymi publicznie. Druga grupa to współpracownicy, ludzie formalnie nie zrzeszeni, ale pomagający, zajmujący się zbieraniem informacji (legalnym, żadnego wykradania, szpiegowania, podsłuchiwania itp), kolportażem materiałów, pozyskiwaniem środków. Ci ludzie celowo nie powinni być zrzeszeni w formalnej strukturze, bez jakiejś podległości, kierownictwa, wydawania poleceń."

W ciągu zaledwie paru dni od powstania grupy, jest w niej już ponad 34 tys. ludzi.
Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Komitet Obrony Demokracji 01.12.15, 22:06
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/oDCtGaUqst7CwRG4SX.jpg
    • olga_w_ogrodzie Re: Komitet Obrony Demokracji 01.12.15, 22:26
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/V5lPXgvqiUg6fb7aEX.jpg

Chorągiewki, które Komitet Obrony Demokracji proponuje zabrać na pikietę rotacyjną 3. grudnia od godz. 8.30 do 19.00 pod siedzibą Trybunału Konstytucyjnego można kupić po 10 zł na ul. Okopowej przy rogu z Żytnią w sklepie w flagami.
      #KOD
      • olga_w_ogrodzie Re: Komitet Obrony Demokracji 01.12.15, 22:29
        Lud Gazety Polskiej i Solidarni 2010 tworzą 3.12. kontrpikietę pod TK od godz. 8 do 21.
        #KOD

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/starcie-na-pikiety-sowiecki-sad-zawlaszczanie-panstwa/yjy8rv
    • fo.e Re: Komitet Obrony Demokracji 01.12.15, 22:48
      jakoś nie widzę się jeszcze na pikiecie
      ciekawi mnie za to, na ile skuteczne są mechanizmy obronne państwa
      TK będzie miał swój występ, potem przyjdzie do wykonania - bądź nie - wyroków
      z akcji demokratycznych podoba mi się hasło "zakończcie wojnę o Trybunał"
      pytanie, czy komukolwiek w tej chwili takie zakończenie jest na rękę
      • olga_w_ogrodzie Re: Komitet Obrony Demokracji 02.12.15, 00:51
        nie.
        PiS nie jest na rękę zakończenie tego teraz.
        a w ogóle, to ja nie uważam, by lud inny, niż PiS, był zbytnio skłonny do wyłażenia na ulicę.
        wiele manifestacji widziałam - tylko lud PiS i narodowcy, kibole tak chcą i umieją wrzeszczeć.

natomiast ciekawe jak się w tym pan Duda odnajdzie, zwłaszcza w sytuacji, gdy tylu prawników z tylu uczelni, w tym jego macierzystej, wzywa go do opamiętania się.

to, co robi rząd PiS obecnie, to jak bieg sprinterski z wiedzą z tyłu głowy, że to się szybko może skończyć - w sensie - już tak sobie nachlapią, że uruchomią wkurw tych, którzy nie poszli na wybory, że o cienkiej opozycji nie wspomnę.
        zatem:
        min. środowiska - zapalony myśliwy chętny do niszczenia Puszczy Białowieskiej, każący onegdaj wyciąć drzewa wokół swej posiadłości, bo mu przeszkadzały, teraz zwalnia dyrektora Białowieskiego Parku Narodowego, bo mu ów przeszkadzał niszczyć Puszczę jeszcze za czasów, gdy minister ministrował w poprzednim rozdaniu PiS.

min. oświaty - gimnazja, sześciolatki, edukacja seksualna won, a religia zostaje..

no i pan Radziwiłł - in vitro też won - był przyjęty program do 2019 r. - zostanie przerwany w czerwcu 2016 r.

mnie się podoba, że pikieta KOD rotacyjna.
        lepiej nie zasadzać się na manifestacje - lepiej, wg mnie, mówić o pikiecie, happeningu.
        nie wspomnę już o tym, że dobrze zrobione happeningi mają często większą wymowę,
        niż wrzeszczące manifestacje.
        ostatni przed zapaścią zdrowotną happening pod Sejmem,
        gdzie domagaliśmy się wprowadzenia zakazu wykorzystywania zwierzów w cyrków,
        był milczący bardzo i bardzo mocny.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/hd/yc/ztxd/spu9OkUx1nBYtkMJeB.jpg

no i była wtedy w Sejmie i pod Sejmem wycieczka za wycieczką dzieci ze szkół - mocno się interesowały - udało się nam być przeciwwagą dla prowadzających je w niedziele do cyrków, państwa niemyślących rodziców.

jutro pod Sejmem manifestuje w sprawie TK partia Razem.
        gdy się pani Stankiewicz Ewa o tym dowiedziała, to nie mogła odpuścić - również dla Razem jest przygotowana przez Gazetę Polską i Solidarność 2010 kontrpikieta.
        a w czwartek polecą pod siedzibę TK kontrpikietować #KOD.
        wolno im - demokracja.
        choć, na stronie tejże: bip.warszawa.pl/Menu_przedmiotowe/ogloszenia/zgromadzenia_publiczne/default.htm śladu zgłoszenia zgromadzenia tzw. prawicy - brak.

wg mnie, ta pikieta rotacyjna #KOD ma znaczenie dla Komitetu takie, że, choć już były spotkania organizacyjne w realu, to jednak tu będzie dobry czas i miejsce, by się ludzie KOD nawzajem zobaczyli, pogadali etc.
        • fo.e Re: Komitet Obrony Demokracji 02.12.15, 16:36
          no dobra, jeszcze chwila takich obrad i idę na wojnę
          a strasznie mnie irytuje, kiedy mnie ktoś zmusza do aktywności
          • olga_w_ogrodzie Re: Komitet Obrony Demokracji 02.12.15, 19:35
            nie byłam pewna czy dam radę pójść jutro pod budynek TK.
            po dzisiejszym dniu wiem, że po prostu muszę iść.
            szkoda, że dziś nie mogłam być z ;udźmi z Razem pod Sejmem.

ja pierniczę.
            wiedziałam, że będzie fatalnie, ale że aż tak butnie - bez żadnego skrępowania...
            • fo.e Re: Komitet Obrony Demokracji 02.12.15, 19:56
              bezceremonialnie i bez woalu
              ale aktualni rządzący zostali zostali wybrani w demokratycznych wyborach
              i czują się legitymowani do wszystkiego

mój wojenny plan - ziemianka w Lasku Arkońskim
      • figlarczyk Re: Komitet Obrony Demokracji 02.12.15, 09:17
        > ciekawi mnie za to, na ile skuteczne są mechanizmy obronne państwa

sporo ciekawych także prawników w telewizorze obserwuje przedstawienie. recenzują, apele składają do reżysera o zmianę choreografii
    • olga_w_ogrodzie Re: Komitet Obrony Demokracji 02.12.15, 19:46
      KOD jest już w realu - właśnie powołano Stowarzyszenie Komitet Obrony Demokracji.

#KOD @Kom_Obr_Dem
    • olga_w_ogrodzie Re: Komitet Obrony Demokracji 04.12.15, 01:01
      pikieta #KOD bardzo udana.

totalnie zachrypłam,
      mogę mówić tylko szeptem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka