Dodaj do ulubionych

Bagdad Cafe Calling you

17.03.17, 22:53
Kiedys szukajac tej piosenki natknalem sie na wersje Doroty Osinskiej z Voice of Poland. Wszyscy sie rozplywaja nad jej wykonaniem. Mowia ze to nie tylko najlepsze wykonanie tej piosenki, a wykonywaly ja gwiazdy jak Streisand, ale nawet najlepsza wokalistka Voice na calykm swiecie. Bez watpienia pod wzgledem technicznym jest to wykonanie zjawiskowe.

Ale ja nie uwazam tego wykonania za najlepsze.

Kojarzy mi sie z inna piosenka I will always love you.

Wykonanie Doroty Osinskiej jest jak wykonanie Whitney Huston. Ale mi sie bardziej podoba orginal Dolly Parton.

Orginaly tych dwoch piosenek nazwalbym "ludzkie". Covery zas tych dwoch pan jako demonstracje sily sprawiajaca ze te piosenki robia sie bardziej abstrakcyjne niz emocjonalne.

Ale wykonanie Doroty ma w sobie emocjonalnosc, ktora wydaje mi sie mniej atrakcyjna. Mieszaja mi sie w nim dwa porzadki. Jednym jest rozpacz z powodu zepsucia termosu do kawy. Jakby wolala o pomoc zeby ktos naprawil...a drugi porzadek jest z koleji metafizyczny. Spiewa anielsko jakby szukala Boga w kosmosie. Moze Bog ma naprawic ta cholerna maszyne. Tymi dwoma blyskami jawi mi sie to wykonanie.

Zas wykonanie z filmu jest bardziej ludzkie. Doroslej kobiety stojacej na dwoch nogach chcacej wyrwac sie z samotnosci.
Obserwuj wątek
    • 136ty Re: Bagdad Cafe Calling you 17.03.17, 23:08
      Pod wzgledem wokalnym zas pani Dorota rzeczywiscie wrzucila w tej piosence kolejny bieg. Jej spiew jest tak czysty ze jej aparat glosowy w czasie spiewu kojarzy mi sie z instrumentem muzycznym. Alpinista Mesner powiedzial ze wyżej, bez tlenu i bardzie samotnie juz nie da nigdzie rady wejsc, zdobyl wszystko. I tak samo odbieram mozliwosci glosowe w tej piosence. Mocniej niż bardziej czysto juz nikt nie zaspiewa.
    • 136ty Re: Bagdad Cafe Calling you 18.03.17, 09:52
      Wykonanie Osinskiej brzmi jak wolanie o pomoc zdesperowanej dziewczynki. Jakby ktos mial pomoc bo popsute bo dziecko placze. To infantylizuje te piosenke.

Wykonanie orginalne jest raczej checia wyrwania sie z prozy zycia. Samotnosci w ktorej to obserwujemy zlosliwosc przedmiotow martwych.
      • 136ty Re: Bagdad Cafe Calling you 18.03.17, 10:04
        I ten infantylizm jest swiadectwem czasu. Pod kazda wersja tej piosenki jest wpis zapewne jakiegos narodowca z polski o tym ze to wykonanie polki najlepsze. Kiedys tworzono wielkie piosenki i ich interpretacje. Dzis jest tylko pasozytowanie dzieci bawiacych sie w karaoke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka