Dodaj do ulubionych

Głupoty Petersona

26.12.22, 13:21
m.youtube.com/watch?v=-gYpCIbZjUQ

Czyli Anglosasi w akcji. Kiedyś oglądałem australijskiego dziadka sportowca który nie rozumiał że w sporcie nie można oszukiwać. A ten z uporem maniaka opowiada że mężczyzna musi umieć być potworem.

To tak jak z treningiem HiiT. Amerykańscy zawodnicy footbolu amerykańskiego masowo padają na boiskach. Duże mlode czarne silne szybkie chłopy . Bo się nauczyli być mocni tylko organizmy nie dają rady schładzać się w czasie upały z braków wydolnościowych.

Za tym kryje się jego zboczenie zawodowe w postaci myślenia psychoanalitycznego, quasi archetypowego. Całkowita bzdura która Freud zatruli zachód. W życiu nie ma nic ukrytego do demonstrowania. Chyba że histeria. I narcystyczny teatrzyk amerykańskich chłopców zdobywających Kapitol w skórach wikingów po to by być zagonieni jak kurki do kurnika.

Mężczyzna musi być silny. A miara siły jest jego wytrzymałość na to że mechanizm uciekaj albo walcz nie zostanie uruchomiony. A sama siłę i wytrzymałość, hart życiowy zdobywa się długą mozolna droga dzień za dniem kroczek po kroczku zdobywania tej siły. To droga pokory a nie bycia potworem . Męskość to coś co się kumuluje po woli. A łatwo można z niej się odsączyć historiami.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Głupoty Petersona 26.12.22, 13:24
      Mam wrażenie że Peterson to duży chłopiec który opowiada psychoanalityczne tło historii które kręci amerykanom holywood. Musisz być monstrem, bądź bad guy, nice guy to frajerzy. To holywood wszystkich troluje a on się na to nabiera.
      • dotera Re: Głupoty Petersona 26.12.22, 13:27
        Oczywiście rozumiem przyczyny jego popularności i ich nie potępiam. W sfeminizowane kulturze chłopcy nie mają wzorców pierwiastka męskiego. Ale daje im fałszywe wyobrażenia które całkowicie do niczego nie prowadzą.
        • dotera Re: Głupoty Petersona 26.12.22, 13:34
          Amerykanie chcą być poganskimi wikingami jak z filmu Northman. Wol model średniowieczny szlachetnego rycerza swojej Dulcynei ;-)
    • dotera Re: Głupoty Petersona 26.12.22, 14:16
      Są dwie logiki.
      Pierwsza histerycznego rozładowania. Druga wyładowania nadmiernej mocy.

Współcześnie promuje się pierwsza. Podczas gdy męskość polega na kumulacji mocy. Kobiecość podobno mniej, choć wydaje mi się że też podobne procesy ja wzmacniają. Natomiast męskość całkowicie
      • dotera Re: Głupoty Petersona 26.12.22, 14:18
        Mówiąc metaforycznie : nie ma sensu wytwarzać kultury rzygania, sikania i tego typu spraw. to po prostu fizjologia. Nadwyrężania jej ja osłabia. Trzeba tworzyć kulturę hartu ciała.
    • dotera Re: Głupoty Petersona 26.12.22, 14:27
      Peterson chce uczyć młodzież jak mają radzić sobie z jego klęska. A powinien zapytać się czy sam wybór wartości nie poprowadził go do klęski.

Mężczyźni młodzi czasem potrzebują wsparcia starszych mężczyzn którzy dadzą im dumę. Ale powinni uważać czy tamci nie chcą czegoś zabrać im . Wsadzić w klatkę swoich ograniczeń. Zarówno mędrcy męskiej ścieżki wskazują na rolę ojca jak i życie tak jakby go nie było. Gdzie przebiega granica nie wiem.
      • dotera Re: Głupoty Petersona 26.12.22, 14:32
        Może jednak wiem. Jeśli szukasz dumy szukaj ja w swojej genetyce a nie podczepiakac pod inną. Ale poniekąd piękny klip o pułkowniku Nowowiejskim
        m.youtube.com/watch?v=8vlD9e3-G2g

Nie powinien być treścią życia. Aż tak źle nigdy nie jest. Możesz iść swoją drogą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka