dotera 21.08.23, 22:57 Piekny dokument obejrzalem o artyscie. Inspirujacy pod roznymi aspektami. Duzo mam mysli ale mnie przytloczyl i nawet nie wiem czy chce je wydobywac. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Michał Anioł 22.08.23, 21:27 Ponoc Michał Anioł był brzydki a Leonardo da Vinci piekny. Pierwszy gleboko wierzacy, drugi nie lubił formalnej wiary. Pierwszy chcial tylko rzezbic. Drugi odkrywal swiat wokol. Chodzilo mi to po glowie w czasie filmu. Przepiekne rzezby i obrazy i meczenska praca. Jakby chcial ozyeic wytwory swojej wyobrazni w martwej skale i w tym znalexc zycie. I to wszystko ma cos z natury intelektu, ktory on zdyscyplinowal skrajnie. Tylko ze zycie jest gdzie indziej wlasnie. I te widzial da vinci Odpowiedz Link
dotera Re: Michał Anioł 23.08.23, 08:25 Michał Anioł , który podobno był bardzo nieprzyjemnym człowiekiem, ma dla mnie coś z kultury zachodu. Zachód stworzył niezwykle rozwiniętą kulturę intelektualną, i piękną archutekturę itd. ALe to wszystko związane z opowieściami Dickensa o Sknerusie , kolonializmie i nazizmie. Projekcja Michała Anioła który jako homoseksualista malował ciągle mężczyzn, jest jak kultura w której mycie się nie było modne, za to symbolem czystości była na zewnątrz wystająca bała bielizna. Zachód uznał ze musi się wyzwolić ze swojego piekła intelektu stąd kalki frojdystyczne. ale wyzwalać się nie powinien w dół tylko w górę. DOstrzeć w świecie coś więcej niż tylko swoje dzieła. Odpowiedz Link
dotera Re: Michał Anioł 23.08.23, 09:38 Jak byłem nastolatkiem bardzo mnie ciekawiła kultura włoska. Wtedy zresztą zachód kojarzył mi się z krajami romańskimi, germańskie były obce i nieznane całkowicie, angielska kultura zawsze mnie straszyła. A później to wszystko przycichło. Niby weszliśmy do Unii a mam wrażenie ze odwrotnie weszliśmy do USA i wyszliśmy z Europy. Odpowiedz Link