magmarmich 16.12.21, 17:41 Dzień dobry, czy ktoś zmaga się z CRPS i moglby opowiedzieć jak wyglada jego walka z ta choroba? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ninja303303 Re: CRPS 03.02.22, 21:29 CRPS Stopy 3 lat wyniszczająca choroba wykorzystałem wszystkie dostępne metody leczenia ostatecznie zdecydowałem się na wszczepienia stymulacji SCS co nie przyniosło znaczącej poprawy. Obecnie czekam na operację wszczepienia DRG która jest bardziej efektywna w leczeniu CRPS dolnych kończyn niż SCS. Odpowiedz Link
magmarmich Re: CRPS 03.02.22, 23:44 Jakie wcześniejsze metody leczenia Pan wykorzystał? Jestem na początku choroby. Odpowiedz Link
ninja303303 Re: CRPS 07.02.22, 13:40 Terapia lustrem, TENS prądy, ergoterapia, dotykanie chorej części różnymi materiałami np. Szczotka,papier,folia, zmiana wody z ciepłej na zimną. Odpowiedz Link
magmarmich Re: CRPS 03.02.22, 23:58 Od razu zapytam jakie są koszty w Polsce takich stymulatorów. Czy są one refundowane? Jaki lekarz ewentualnie może to zlecić? Odpowiedz Link
ninja303303 Re: CRPS 07.02.22, 13:42 Nie jestem wstanie na to pytanie odpowiedzieć bo moje leczenie odbywa się w Szwajcarii bo tu uległem wypadkowi po którym dostałem powikłanie w postaci CRPS. Ale wiem że koszty są bardzo duże. Odpowiedz Link
magmarmich Re: CRPS 07.02.22, 15:59 Bardzo dziękuje za odpowiedz. Tez stosuje wszystkie te terapie, a widzę, ze nic nie przynosi efektu. Szczerze mówiąc już nie wiem co dalej. W Polsce bardzo mało wiedza o tej chorobie. Wszyscy wmawiają mi, że to z głowy i robią ze mnie głupią… Czy to faktycznie boli tylko z głowy i nie ma żadnego innego podłoża? Odpowiedz Link
ninja303303 Re: CRPS 08.02.22, 00:53 Nie prawda to nie jest choroba psychiczna, ale u 90% ludzi z tą chorobą po czasie dochodzi do depresji więc każdy pacjent powinien mieć wsparcie psycholog od początku choroby. Do tej pory naukowcy nie są wstanie w 100% podać przyczyny choroby ale najprawdopodobniej jest to przewlekły stan zapalny nerwów po ich wcześniejszym uszkodzeniu. W moim przypadku oprócz bólu jest też silna reakcja na zmiany temperatury i w tym czasie stopa zmienia kolor. Jeśli bolącą część kończyny jest zimniejsza od zdrowej o jakieś 2 do 5 stopni to rokowania na wyleczenie są złe tak jest właśnie w moim przypadku. Moją ostatnią szansą jest wszczepienie DRG, w piątek miałem sprawdzone które nerwy będą poddane leczeniu i wyszło że nerw strzałkowy głęboki i powierzchowny. 15 lutego mam operację. Odpowiedz Link
magmarmich Re: CRPS 08.02.22, 01:55 Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Będę bardzo wdzięczna jeszcze za informacje czy DRG pomogło. Życzę operacji bez żadnych komplikacji i w końcu życia bez bólu! Odpowiedz Link
ninja303303 Re: CRPS 09.02.22, 10:32 Dziękuję I życzę również powodzenia w walce z tą chorobą. Odpowiedz Link
magmarmich Re: CRPS 08.02.22, 01:58 Jeszcze bym poprosiła o informacje jakie badanie wykonuje się w celu zbadania tych nerwów? Czuje ból w jednym konkretnym miejscu pod kostka i mam wrażenie, ze właśnie coś jest nie tak z nerwem. A nikt mnie na to nie skierował. Odpowiedz Link
ninja303303 Re: CRPS 09.02.22, 10:43 Badanie do diagnostyki nerwów i mięśni to EMG. A badanie przed DRG jakie miałem nie wiem jak się nazywa, po krótce było to wprowadzenie cienkiego przewodu do zwoju nerwowego w dolnej lewej stronie kręgosłupa i przesłaniu małego napięcia elektrycznego. Odpowiedz Link
magmarmich Re: CRPS 21.05.22, 20:53 ninja303303 napisał: > Nie prawda to nie jest choroba psychiczna, ale u 90% ludzi z tą chorobą po cza > sie dochodzi do depresji więc każdy pacjent powinien mieć wsparcie psycholog od > początku choroby. Do tej pory naukowcy nie są wstanie w 100% podać przyczyny c > horoby ale najprawdopodobniej jest to przewlekły stan zapalny nerwów po ich wcz > eśniejszym uszkodzeniu. W moim przypadku oprócz bólu jest też silna reakcja na > zmiany temperatury i w tym czasie stopa zmienia kolor. Jeśli bolącą część kończ > yny jest zimniejsza od zdrowej o jakieś 2 do 5 stopni to rokowania na wyleczeni > e są złe tak jest właśnie w moim przypadku. Moją ostatnią szansą jest wszczepie > nie DRG, w piątek miałem sprawdzone które nerwy będą poddane leczeniu i wyszło > że nerw strzałkowy głęboki i powierzchowny. 15 lutego mam operację. Dzień dobry, i jak samopoczucie po operacji? Czy jest jakaś poprawa? Odpowiedz Link
ninja303303 Re: CRPS 24.08.22, 09:42 Poprawa trwała dwa dni po czym ból powrócił do stanu przed operacją. Odpowiedz Link
magmarmich Re: CRPS 25.08.22, 22:27 Bardzo współczuje. Ja tez nadal walczę z ta choroba i już tracę nadzieje… Odpowiedz Link
gosiajulia Re: CRPS 25.11.24, 12:24 Mi na bół pomogła tabletka na lęki lorafen uzależnia ale każą brać. Jak Twoja walka? Odpowiedz Link