Dodaj do ulubionych

Reguły zycia

01.01.24, 04:40
Wczoraj oglądałem film o tym jakie warunki spełnić by udały się postanowienia noworoczne. To były rady jogina. Jedna z nich była o tym by przyjąć reguły zycia, reguły gry jako swoje.

Miałem dwie sprzeczne myśli na ten temat. Pierwsza pozytywną a propos rad z tego filmu jak podane tam punkty są istotne. Nieraz miałem taką myśl że joga podaje jakiś zbiór punktów które nie wyglądają spójnie ale z czasem widzisz ich niezwykła prawdę. Ale drugą myśl była pytanie. Dobrze , ale jakie są reguły tej gry? Gdy gram w piłkę znam jej reguły. A w życiu? Całe życie dowiaduje się że wszystko jest inaczej. Życie jest gra której zasady poznajesz raczej na końcu niż początku. Tak więc jedyne co mogę zrobić w tej grze to pogodzić się z tym faktem że nie znam reguł
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Reguły zycia 01.01.24, 14:18
      Z czasem rozumiem że joga czy tradycje religijne dają istotne odpowiedzi o reguły życia jako życia. Swojego własnego jednostkowego subiektywnie przeżywanego. Natomiast reguły świata to chodzenie po polu minowym. Opieranie się na świecie to podążanie za urojeniami . Oparcia szukać trzeba w wewnątrz a nie na zewnątrz. Ale trzeba się pogodzić do końca z tym co się doświadczyło na zewnątrz a nie bytować frustracja.
    • dotera Re: Reguły zycia 01.01.24, 17:33
      Joga to trudna bierność. Powiedziałbym przewrotnie że
      chodzi o to żeby nic nie robić, a wymaga to dyscypliny i trudu. Lenistwo też jest robieniem czegoś nawet jeśli to nie jest praca. W jodze zaś jak najmniej i to bardzo trudne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka