26.06.24, 17:02
m.youtube.com/watch?v=4UY1e_dhB7w

Nie wykluczone że jest to słuszna krytyka stoicyzmu, ale nie oddaje jego prawdy cząstkowej. Czy propaganda stoicyzmu chce nas wtlamsic w dół? Nie myślałem o tym w kontekście tych filmów akurat które też zauważyłem, ale owszem myślałem tak w filmach które są jakby z tej samej rodziny czyli tzw redpill. To znaczy najpierw chłopcy dostali po buzi lewym sierpowym czyli ideologia toksycznej meskosci a teraz się ich dokańcza prawym prostym czyli kult wyidealizowanej męskości.

Jednak można spojrzeć na stoicyzm także jako na znak czasów. Kryzys moralny jest tak duży i dekadencja że pierwszym krokiem wyjścia z tego naturalny wydaje się stoicyzm . Jako etap wstępny który doprowadzi dalej
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Stoicyzm 26.06.24, 17:08
      To jest temat który mnie zajmował nieco i pisałem o tym czyli jedyne miejsce w którym mam problem z joga . Ewidentna droga rozwoju tylko bez zaangażowania moralnego w świat . Jak w filmie Szpieg w którym jeden z agentów zostaje nauczycielem wypchany na margines że służb i kwitowane jest to uwaga że ma się zająć pozycja lotosu. Czyli wypadł z gry . To samo mówił rosyjski agent wywiadu który przeszedł na stronę amerykańska o promowaniu w latach 60tycg filozofii wschodu która wymieszaną z konsumpcjonizmem spowoduje bierne społeczeństwo.
      • dotera Re: Stoicyzm 26.06.24, 17:14
        Indie rozwinęły się duchowo tylko trudno uznać je za kraj wojownikow
    • dotera Re: Stoicyzm 26.06.24, 17:24
      Myślę że stoicyzm pojawia się w momencie gdy jest dużo cierpienia i zauważa sie że wyjściem z niego jest moralność a nie coś innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka