dotera 26.10.24, 07:50 pl.m.wikiquote.org/wiki/Maria_Rodziewicz%C3%B3wna Ciekawe cytaty. Z reguły zbiory aforyzmów mówią ciągle to samo a tu niektóre były dla mnie zupełnie nowe. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Maria Radziewiczówna 26.10.24, 07:55 Ona łączy różne elementy które są mi bliskie w zrozumieniu świata, choć niestety nie byłbym pozytywnym bohaterem jej powieści. Odpowiedz Link
dotera Re: Maria Radziewiczówna 26.10.24, 08:00 Ale czemu nie miałbym się stać. Życie bywa niezmiernie ironiczne. Może być więc też ironicznie nie zawsze w negatywnym kierunku. Odpowiedz Link
dotera Re: Maria Radziewiczówna 26.10.24, 08:25 Czasy są ciągłe różne ale ludzie są podobni. Jej czasy były ostatnimi w których widziało się jasno sedno problemów . Tam jest cytat o wodzie. Kiedyś miałem podobną myśl ale to wynika z wspólnych zainteresowań klimatami teozoficznymi. "Wierz mi, z życiem jak z kroplą wody. Weź ją pod mikroskop: będzie stekiem wstrętnych, pożerających się i pożeranych, ginących i rodzących się potworów; spójrz na nią przez słońce: zobaczysz tęczę i brylant. Wszystko zależy od sposobu traktowania, od punktu widzenia. Być dobrym, to tylko patrzeć na wszystko przez słońce" Dwudziesty wiek do końca odwrócił wartości i widzi te potwory w wodzie. Wtedy patrzyło się tak jak patrzeć należy. Odpowiedz Link