Dodaj do ulubionych

Neoliberalizm i samodoskonalenie

17.05.25, 14:49
m.youtube.com/watch?v=TANEzcjNDvc
Kapitalizm opiera się na chciwości, ale rozwój nie opiera się na chciwości . Neoliberalizm opiera się na chciwości , ale proszę mi powiedzieć co tego czasu się rozwinęło wielkiego w nauce? Naukowcy mówią że nauka stoi obecnie w miejscu. Jest tylko widoczny postęp w cyfryzacji budującej globalny świat wielkiego brata .
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 14:54
      Moim zdaniem postęp technologiczny społeczeństw bardziej wynikał z tego że ludzie mieli marzenia i wartości . Chińczycy się rozwijają nie dlatego tylko że kochają pieniądze jak się mówi . Po prostu wiedzą czym jest bieda i chca pieniedzy. Ale dlatego że mają wartości etyczne spełnienia swojej roli w społeczności , rodzinie .
    • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 14:57
      Nie uważam że kapitalizm jest tożsamy z wolnym rynkiem. Zresztą ten rynek ma coraz więcej ograniczeń . W USA otwarcie jest hasło Konkurencja jest dla przegranych. Kapitalizm jest tożsamy z chciwością kolejnych zer na koncie
      • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 15:00
        Dlaczego go okresowo społeczeństwa rozwija moralność. Ona obejmuje też dobrobyt materialny rodziny . Zas w przypadku zazdrości chciwości kupujesz tylko rzeczy których nie potrzebujesz za pieniądze których nie masz by zaimponować ludziom których nie lubisz
        • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 15:05
          Samodoskonalenie powinno wynikać że wzrostu własnej świadomości. Własnej. Nie z książek, edukacji choć te mogą inspirować podane we właściwej atmosferze. U większości ludzi wynika z zazdrości , narcyzmu i jest niewolnictwem utrzymania statusu który jest wszystkim i tak obojętny.
          • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 15:12
            Coraz bardziej rozumiejąc jogę widzę że celem przynajmniej tym który teraz mogę zrozumieć jest powrót do tego co miałem na starcie w dzieciństwie. A co teraz widzę że wymaga ode mnie dużo nakładu dyscypliny . A w między czasie była tylko psychoza społeczna która niszczy cały potencjał twórczy
    • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 15:19
      To hasło które wypowiada Michel Douglas jako korporacyjny Wilk "chciwość jest dobra" jest kłamstwem ludzi którzy nic nie tworzą realnego. to nie jest hasło naukowca, artysty itd. to hasło sklepikarza który obraca tylko gotówką i patrzy jak oszukać innych reklama.
      • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 15:26
        Pozytywne życie społeczne rozwija. Jednak uważałabym na to hasło które współcześnie w relacjach chce widzieć sens życia, a będące tylko molestowaniem. W społeczeństwie szaleńców żeby wyjść z własnego szaleństwa trzeba umieć być całkowicie sam ze sobą.
    • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 15:36
      Zachód chce sprowadzić człowieka do zwierzęcia. To widać w angielskiej filozofii i psychoanalizie. Wtedy rozwój jest iście zachodni. Oparty na kolonialnej grabieży . Ludzkość jednak była z reguły przekonana że rozwój wynika z poskromienia, wysubtelnienia swojej zwierzęcej natury w kierunku ducha. Geniusze nie są napędzani przez instynkty niskie tylko przez siłę ducha.
      • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 15:46
        Oglądałem dokument o macdonaldsie. To była restauracja rodzinna dwóch braci. Jedzenie było co ciekawe wysokiej jakości. Wymyślili sposób na to by posiłek dostać kilka minut po zamówieniu. Nie chcieli ekspansji byli zadowoleni z tego co stworzyli. Dali się namówić na sprzedaż franczyzy i powstał moloch który zabił na całym świecie kulturę kulinarna z epidemia otyłości . Stracili swoją restauracyjkę na rzecz tego tego komu sprzedali franczyzę wywalenie z rynku na zasadzie gorszy pieniądz wyparł lepszy . To jest kapitalistyczny rozwój chciwości. Ekspansja zabijająca życie, tylko po to by jedni mieli miliardy a inni nic.
        • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 16:31
          Rozwój powinien być tym co slangowo nazywa się be in the zone, a nie na naśladownictwie , zazdrości i ekspansji. Inaczej następuje zmęczenie materiału
    • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 19:43
      Idea że państwo może być redystrybutorem społeczeństwa jest kłamliwą idea tych samych sił które stały za neoliberalizmem. Raz w jedną raz w drugą. Zarobić można. Społeczeństwo złamać również. Rozwiązaniem jest to co ludzie odnajdywali w religii. Nie ma żadnych rozwiązań na poziomie materialnym tylko przeciągała spychologia.
      • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 19:50
        Dlatego ruchy rewolucyjne czy to liberalne czy komunistyczne pierwsze co robiły to niszczyły kościoły i wieszały księży. Po to by złamać społeczeństwo. Doktryna szoku i odczłowieczenia. Obiecując zbawienie na ziemi które kończy się zawsze piekłem mordu.
        • dotera Re: Neoliberalizm i samodoskonalenie 17.05.25, 20:05
          Ameryka na gdy nie była i nie będzie tym do czego chciałaby aspirować. Dlatego że jej źródłem jest grzech pierworodny mordu i resentymentu. Obsługa łomu zza węgla. Mafijna gangsterska. A nie światło słońca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka