07.01.26, 09:56
next.gazeta.pl/next/7,151243,32510294,lego-oglasza-najwieksza-rewolucje-od-1958-r-takich-klockow.html#s=BoxPWD
Klocki lego miały dobry pomysł z budową maszyn i robotyką. Tak powinna być uczona fizyka jako budowa maszyny..

Natomiast zwięszkanie elektroniki w zabawkach mysle ze dzieci ogłupia. Moim zdaniem sam ekran komputera w porownaniu z tradycyjnym zeszytem ma właściwości ogłupiające. Nie jestem przekonany do koputerowych pomoc dydaktycznych,. Moim zdaniem to forma rozrywki a nie nauki. Popularny kanał naukowy propagował interesujący program ktory przeprowadzał po wszelkich dziedzinach wiedzy. Tylko zdałem sobie pytanie czy nauczę się wtedy gdy coś mi zostanie przedstawione w interesujacej formie czy wtedy gdy będę szukał sam rozwiazania. Jest roznica miedzy szoł i nauką. Wspolczesnie jest tendencja ze szoł przyciagnie dzieci do nauki. Wątpie. Dzieci się uczą jak jest spokoj koncentracja skupienie uczenie precyzji. Szoł naukowy to tylko szoł.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Lego 07.01.26, 10:00
      Jako dziecko miałem niewyobrażalne pozniej umiejętności skupienia uwagi. Zatapiałem się w książkach. Po rozwiązywaniu klasówki czułem się jakbym wchodził z głębokiego snu do rzeczywistości. Pozniej było coraz więcej bodzców, telewizji, radia . Moje umiejętności skupienia były coraz gorsze. pod koniec liceum zerowe.
      • dotera Re: Lego 07.01.26, 10:05
        W zasadzie pod każdym względem sądzę ze jako dziecko było ze mną całkiem ok tylko pozniej swiat robił wszystko w odwrotnym kierunku. Przez to ze przyjmowałem jego reguły. W jodze najpierw trzeba odbudować to dziecko.
        • dotera Re: Lego 07.01.26, 10:43
          Liberalizm zamienia edukację w reklamówkę i propagandę.

Kabotyński wykładowca liberalny opowiadający dowcipy na wykładach jak pisarz w Pod mocnym aniołem dla gawiedzi chcącej obcować z kimś większym.

Iluzja awansu spolecznego przed edukację wyższą, ktora okazuje się marnowaniem czasu.

Na filmach amerykańskich studia wyższe przedstawiają ciagle jako imprezowanie i czas zabawy w basenie. To ciągle też słysze w TVN . Dziennikarze ciagle mowią o studiach jako zabawie. Co ciekawe większość z nich studiow nie skonczylo , ale pozniej po znajomosciach dostali fuchy w politycznej telewizji. Zas na uczelniach zachodnich nie ma już białych naukowców. Wszystko z azji..

Edukacja seksualną mocąca młodzieży głowę i uczącą właśnie toksycznego wstydu.

Edukacja która jest reklamą wielkich umysłów tylko nikt nie uczy jak nim się stać więc uczy tylko ze jesteś gorszy. DLaczego poeta wielkim poeta był.

Idea by naukę zamienić w szoł.

Młodzież czuje to kłamswo. Rzuca uczelnie i chce zostać rzemieślnikami. Po kilkunastu latach niszczenia mozgu uczyć się trzeba od nowa podsawowych rzeczy. Uczyć się trzeba od nowa zycia po praniu mozgu.
          • dotera Re: Lego 07.01.26, 10:51
            W Chinach przegieli w drugą stronę ale mają efekty. Tam jak wioska zrzuca się na bilet na egzamin ucznia, tam ten po studiach tirami dowozi wiosce towary do podziału. W japoni uczą się liczyć starodawnymi metodami i oczywiście sztuki kaligrafii. Ogolnie na wschodzie jest powrot do czarnobiłych starodawnych podrecznikow. Zadnych książeczek upaćkanym kolrkami i bohaterami z kreskówek. Mundurki szkolne, a nie pokaz mody i uczenie resentymentów subkulturami mlodziezowymi.
            • dotera Re: Lego 07.01.26, 11:11
              Kiedyś oglądałem wywiad z rosyjskim aktorem. Pluł na rosyjski charakter narodowy. Powiedział ze migruje do kanady zeby pokazać synowi jak największe spektrum możliwości.

Nie prosze pana. Dzieci nie potrzebują pokazania im jak największego spetrum możliwości, tylko skutecznego skoncentrowanego rozwiązywania problemów takie jakie ma tu i teraz. Uczenia sie w spokoju precyzji działania. Nadmiar przedmiotów nadmiar wyborów je przytłacza.

Na marginesie wrócił z kanady i dziś gra w produkcjach patriotcznych Putina. Okazało się ze nie ma zbyt duzo mozliwosci dla ruskich na zachodzie.
              • dotera Re: Lego 07.01.26, 11:14
                Liberalizm już tak ma ze konczy się tam gdzie kończy się koryto. Na liberalnym rynku nie podoba się to wy....lać, a jak chcesz być to sztywna smycz i mordownik zakładać.
                • dotera Re: Lego 07.01.26, 11:16
                  To jest też roznica miedzy starym swiatem i nowym. W starym rozumiano ze muszą cie nauczyć mnostwo dyscypliny zebys mogł być wolnym człowiekiem. W nowym uwodzą wolnością tylko pozniej musisz mocno naginać karku zeby przetrwać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka