Dodaj do ulubionych

Apartament Nowego Jorku

09.02.26, 20:44
www.youtube.com/shorts/KJFEgFvexkA
W komentarzach pojawiło się porównanie do sowieckiego więzienia.

Drodzy amerykanie. Ta sowiecka architektura została do bloku wschodniego przywieziona od was. Właśnie z Nowego Jorku. Pałace Kultury moskiewskie stawiali amerykanie na wzór nowojorskich wieżowców do których dodali szpice. . Wczesniej stawialismy u nas w miastach tak samo ładne kamieniczki. To całe modernistyczne badziewie wzięte zostało od was. Nowy Jork jest najbrzydszym miastem swiata . Postawione pod linijkę brzydkie kamienice ktore nigdy nie wyglądały na ładne.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 09.02.26, 20:48
      Gdy oglądam apartamenty z nowego jorku, mieszkania w wschodnich blokowiskach wydają się cudem pełnym światła. Nowy Jork odwiecznie wygląda jakby czasy swietnosci miał za sobą, tylko ze ich nigdy nie było. Rudery z karaluchami i szczurami
    • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 09.02.26, 20:50
      Nowy jork jest zorgnizowany jak gułag. Jeden Park na całe miasto, wszedzie beton. Ulice nazwane numerami.
      • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 09.02.26, 20:55
        Na youtube widziałem film o wejsciu wojsk niemieckich do Doniecka. CHyba nie pamietam. STal tam okropny betonowy kloc przemysłowy. WPisy z zachodu ze niespodziewali się ze tam tak nowoczesnie. To wszystko było od was importowane na siłę, po rewolucji za wasze pieniadze. To co przeklinacie jako sowiecki styl.
        • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 09.02.26, 20:59
          Do dziś to trwa. Koszmarek architektoniczny obok pałacu kultury pod tytułem muzeum nowoczesne. Postawiony przez amerkanskiego architekta.
          • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 09.02.26, 21:04
            Jak zdejmiecie reklamy coca coli , te wszystkie ekrany banery kolorowe, nowy jork będzie wyglądał bardziej z dystopi niż szary socrealizm bez jednej reklamy w którego wplatano elementy wcześniejszej europejskiej architektury.
            • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 09.02.26, 21:09
              Zresztą co tu dużo mówić. Porównajcie metro moskiewskie które jest dziełem sztuki i wasze stacje.
              • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 09.02.26, 21:15
                U wasz wszystko sprowadza się do PRu. Filmów i fluorescencyjnych reklam, Jak to zeskrobać, to można zaszlochać, ze dla tego dziadostwa cyrkowego wybito przepiękną kulture Indian
    • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 09.02.26, 23:11
      www.youtube.com/shorts/Kz6Wp3IMgm8

Ciekawe apartamenty w nowym jorku. Mieszkanie w czymś co chyba norm magazynu nie spełnia za 2500 dolarów. Albo apartamenty przedzielone sciankami na mniejsze apartamenty , zeby kazdemu przypadał pasek mieszkalny od drzwi do okna, bez łązienki ubikacji. Czyli cofanie się do poprzednich stuleci , choć teraz w szatkach cool singlowskiego życia.
      • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 09.02.26, 23:41
        www.youtube.com/shorts/206zobAFZEg
        Przypomniał mi się film Polańskiego na temat bycia Lokatorem. Była scena z bogatymi młodzieńcami ubranymi w stroje z tamtych czasów trochę hipisowskie jesli dobrze pamiętam i rozczuleni spokojni opowiadali coś w duchu ze każdemu należy się miłość od świata, a zestresowany Lokator w pozycji przeciwnej w świecie słuchał w milczeniu.
        • dotera Re: Apartament Nowego Jorku 10.02.26, 00:01
          CHyba mi się filmy nałożyły na siebie. To w innym było

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka