Gość: sew Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: 79.162.165.* 30.09.09, 22:07 mi też się ten pomysł podoba. chyba faktycznie uda się pogodzić różne wizje zagospodarowania placu. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED dobry wybor IP: *.mysmart.ie 01.10.09, 00:01 nie zaslania, nie gryzie sie, a do tego jest odmienne i wyjatkowe. oby tylko nie stalo sie miejscem kultu. z filharmonia i muzeum bedzie z tego miejsca wazny punkt na mapie miasta. taki w jakim chcialoby sie spedzac czas, odetchnac. a do tego trzeba tam wiecej zycia niz niektorzy by chcieli. jury zglosilo uwagi by uwzglednic wiecej zieleni wiec mozna miec nadzieje, ze plac pod tym wzgledem nie ucierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muezin Re: dobry wybor IP: *.chello.pl 01.10.09, 08:27 mi tez sie podoba, fajnie ze jest pod ziemia a dla ludzi zostanie plac. tylko czytajac niektore komentarze tu zastanawiam sie o co chodzi. zal. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności 30.09.09, 22:11 a stocznia sie tam zmiesci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.szczecin.mm.pl 30.09.09, 22:30 Projekt interesujący, martwi mnie tylko,że chyba cała zieleń z tego placu zniknie. Czy tak? Kto ma więcej informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryf8801 Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.globalconnect.pl 30.09.09, 23:07 Też mnie interesuje co z zielenią ale patrząc na makietę wychodzi że zostaną tylko drzewa z tyłu a reszta zostanie wycięta ;/ mniejmy nadzieje ze gdzieś obok zrobią nowe nasadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrrr Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.chello.pl 30.09.09, 23:04 Tylko kosmodrom! Zawsze to powtarzałem, że to jest idealne miejsce to tego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugrys1 Ręce poadaja. A miał byc garaż. IP: *.chello.pl 30.09.09, 23:45 Drogo będzie nas kosztowała ta fanaberia Milczanowskiego , który doprowadził do tego ,żeby na swoją cześć zbudować sobie takie mauzoleum , Jestem pewien ,ze jest tam zaprojektowane miejsce na urnę ze świętymi prochami pana mecenasa. KU..a mac , czuje się jak Korei PN. U Kim Ir Sena, miasto w nędzy na około gruz , a ten buduje sobie przestrzeń z podziemiem , Anioł kole go w oczy , bo nie miał z tym nic wspólnego. Strajki w 88 to jego działka i nic nie jest ważne , Świat zaczął sie wtedy i tylko wtedy. Szkoda ,że nie mówi ,że za pozwoleniem i instrukcją KGB Pamiętam Gorbaczowa , tu w szczecinie , który mówił w obecności jaruzela ,ze jest wiele spraw ciążących miedzy naszymi narodami , Sprawa Katynska do wyjaśnienia .Jaruzelski zbladł. Potem już poszło szybko , tylko bez entuzjazmu, ze strony obywateli. Uwłaściłeś pan komuchów na naszym majątku i to jest ta pana zasługa dla nich. Pies z kulawa nogą tam nie zejdzie , tylko my będziemy musieli płacić pensje dla dla pani kustosz Kurcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biegunka Re: Ręce poadaja. A miał byc garaż. IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.10.09, 10:41 Mam nadzieję, że będą tam darmowe szalety, tylko wtedy będzie sens zaglądnąć tam od czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Nie umniejszy. Nie przysłoni. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.09.09, 23:46 a szkoda bo przyslonic by moglo szczegolnie wszechobecna szczecinska (zachodniopomorska??) porute wiec szkoda a co osiagnelismy? prawde mowiac g.... i - qurde - naprawde wiem, co mowie zostalismy z tylu o lata swietlne marzy nam sie ESK?????????????? czy tak??? dywagujac szeroko, bo jakbym zaczal o szczegolach, wlaczajac opowiesci o durnej do nieprzypotomnosci konserwatorce zabytkow, to bylbym jak pawlowski, walerian zreszta (jak nie wiecie, co swego czasu powiedzial walerian, to z wami nie rozmawiam) a co powinno byc? moze wystrzalowo? to zalezy, jak patrzec, ale ponad przecietnosc co znaczy, ze "nie przysloni" SZKODZI, i wierz mi - maly redachtorku - (REDAKTOR to jest wizja, ponadmyslenie i dulszczyzna do minus czwartej, PONIAL??) a do czego zmierzamy? nie wiem wiem, ze jest zle ostatnio spotkalem sie z kolezanka ze szkoly sredniej ona szczecin, ja wiadomo - gdzies, piec kontynentow, swiat bylo bardzo wspomnieniowo i entuzjastycznie i opowiesci o dzialaniach zarumienilem sie gdy ja buduje opery i automatyczne autostrady, ona wystawki ku czci na granicy kiczu i oczekuje pochwal oczywiscie pochwalilem ona nie, bo nawet nie moglem wspomniec oto SZCZECIN tylko nie mowcie sami nie wiecie, jak se szkodzicie ps a tylu bylo zdolnych (szczecinian) i zostalo zamordowacnych wiecie, kto teraz rzadzi? moja kuzynka, znaczy typ taki owa kuzynka za czasow gierka i raka byla donosicielka, TW jak nie rozumiecie niezle przez nia wycierpialem oto SZCZECIN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Nie umniejszy. Nie przysłoni. IP: *.chello.pl 01.10.09, 00:00 Sporo wypiłeś na otwarciu projektów, szkoda ,ze znowu za moje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Nie umniejszy. Nie przysłoni. IP: *.tieto.com 01.10.09, 11:37 A co chcesz tam przyszłaniać? Kamienice, zabytki? Bredzisz... Odpowiedz Link Zgłoś
maxymus1 Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności 01.10.09, 02:15 No qrva wasza mać wpadnę tam no otwarcie tego "muzeum", zorganizuję ludzi z lat 70-tych, do których tam strzelano, i przyjdę złodzieje, żeby w twarz wam napluć promotorzy, wy mędy ludzi żyjących z tamtych czasów okradacie bydlaki, i jakieś wieńce składacie za pieniądze podatników, hipokryci pieprzone, my jeszcze żyjemy wy mędy, kto korzysta teraz na naszej walce i nieszczęściach? Kto qrva? Bydlaki! Nic nie zmieniliście, chyba że na gorzej! Kto się uwłaszcza? Kto socjalne mieszkania przejmuje, i nimi handluje, urzędnicy zostali ci sami z dziada pradziada, wy złodzieje, żygać się chce, szef Solidarnośći w Szczecinie, dał razem z Prezydentem Szczecina, Komendantem Policji, i szefem PIH jak tu kraść, muzeum? Wy bydlaki, o ludzi żyjących z tamtych czasów zadbajcie, żeby ich nie okradano, nawet z biedy którą posiadają. Zabroniliście po uwłaszczeniu swoich socjalnych mieszkań, zabroniliście wykupić biednym ludziom, nawet zasranej powierzchni kilka metrów kwadratowch, bez uprzedzenia! W dupie mam wasze muzeum, sam jestem Solidarnośćią! Należę tam do dzisiaj, tyle że teraz do Solidarność 80, a Jurkowi w twarz napluję kiedyś za nasze krzywdy, bo się kręci koło dużych zakładów przcy tylko, zobaczcie jaki on tu już majątek w Szczecinie osiągnoł przez te ćwierć wieku przewodniczenia, reszta komisji, też, co to jest? Co to qrcze jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 08:59 Zagryź ołówek w zębach, bo zaraz sobie krzywdę zrobisz.... Adin..., dwa... tri.... Już będzie dobrze :-) Tak na marginesie, jakoś mało przekazu z tej wypowiedzi przepłynęło. Uważałem się za średnio inteligentnego, a jednak nic nie zrozumiałem czytając tą pianę. Proponuję na każdym skrzyżowaniu, gdzie ZOMO strzelało do ludzi postawić pomnik, a ruch puścić ulicami obok. Musimy się nacierać nasza przeszłością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joachim Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.acn.waw.pl 04.10.09, 17:46 Wojtku, ty się nie musisz nacierać przeszłością, bo się nacierasz z kompanami z ubecji wazeliną... no cóż, jak to wam sprawia przyjemność, to wasza sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojzy Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.acn.waw.pl 04.10.09, 17:43 spoko chłopie platforma już dziurawa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glu Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: 213.155.168.* 01.10.09, 10:26 Przynajmniej deskorolkowcy będą mieli frajdę. Trzeba spojrzeć na to monumentalne gó... pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus.4 Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności 01.10.09, 11:47 Fatalny projekt! Jeszcze gorszy jest ten dotyczacy Filharmonii. Nie pasuje zupelnie do miejsca, gdzie ma byc realizowany. Psucie przestrzeni miejskiej naszego miasta postepuje nadal! W tej chwili Szczecin jest najgorzej zarzadzanym duzym miastem w Polsce! I chyba w calej Europie Zachodniej! Odpowiedz Link Zgłoś
jedrus.4 Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności 01.10.09, 11:48 Projekt Filharmonii jest fatalny - nie pasuje z u p e l n i e do tego miejsca! Czy nikt tego nie widzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.tieto.com 01.10.09, 13:14 A co pasuje? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.nll.se 01.10.09, 13:48 Zapewne mnostwo, ale nie to co wygralo! Szczecin potrzebuje dobrych projektow porzadkujacych przestrzen publiczna, ktora jest tak zabalaganiona, ze wyglada jak stajnia Augiasza. Najgorzej w Polsce! Jak powinno to miejsce wygladac? Tak mniej wiecej, jak przed wojna. Obecny realizowany projekt moglby pasowac jako w o l n o s t o j a c y budynek zupelnie gdzies indziej np: na Wyspie Zielonej albo Grodzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćśoG Inwestycje STOP, bo może się nie uda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 14:12 Projekt jest ciekawy. Mnie się podoba. Wolicie, żeby pod naporem waszej krytyki wstrzymali inwestycje na kolejne 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Inwestycje STOP, bo może się nie uda. IP: *.nll.se 01.10.09, 15:30 Czasami jest lepiej nie robic nic, niz sknocic cos na dziesieciolecia albo i stulecia. Przeciez lepiej byloby dla Szczecina, gdyby na ul: Wojska Polskiego, Wyszynskiego (kolo kosciola sw Jana) i na pl Zolnierza, dalej byly parterowe budki, niz to, co stoi obecnie. Podobnie z Trasa Zamkowa - jednym z najwiekszych bledow urbanistycznych jaki widzialem w cywilizowanym swiecie. Jezeli my nie umiemy nic sensownego dla miasta zaproponowac i wybudowac, niech zrobia to nasze dzieci, juz po obejrzeniu (vide: Gdansk, Wroclaw, Poznan jak powinno sie odudowywac i rozbudowywac duze miasto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muezin Re: Inwestycje STOP, bo może się nie uda. IP: *.chello.pl 01.10.09, 15:47 dawaj Andrzej! powiedz nam co powinno sie budowac, jak ma to wygladac i dlaczego. napieraj! z twoim podejsciem dalej zylibysmy na drzewach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Inwestycje STOP, bo może się nie uda. IP: *.szczecin.mm.pl 01.10.09, 15:52 Koto będzie dyrektorem Muzeum Przełomów? Niech zgadnę, dla kogo szykują budynek i posadki: A. Kuchcińska-Kurcz, M. Machałek, J. Stefaniak (po zmianie w IPN)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Inwestycje STOP, bo może się nie uda. IP: *.nll.se 01.10.09, 16:24 Jak powinno sie budowac? Co? Rozejrzyj sie po Europie, po tych miejscach, ktore sie tobie podobaja! Jedno jest pewne: na pewno nie powinno sie budowac tak, jak to sie robi w Szczecinie! Pewnie sam narzekasz na to, jak nasze miasto wyglada, ale nawet nie umiesz wytlumaczyc, dlaczego tyle rzeczy jest ladniejszych gdzie indziej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Inwestycje STOP, bo może się nie uda. IP: *.nll.se 01.10.09, 16:33 Podoba sie tobie Trasa Zamkowa, a wlasciwie miejsce gdzie "wchodzi" w miasto dewasujac bulwar nad rzeka i Podzamcze? Podoba sie tobie Plac Zolnierza, nowa zabudowa pl: Zolnierza i zabudowa ul: Wyszynskiego? Podoba sie tobie sposob w jaki odbudowuje sie Stare Miasto? Podoba sie tobie Galaxy i projekt Nowej Kaskady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Inwestycje STOP, bo może się nie uda. IP: 79.162.128.* 01.10.09, 17:00 nowa kaskada to największ dziura w ziemi w śródmieściu miasta europejskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Inwestycje STOP, bo może się nie uda. IP: *.nll.se 01.10.09, 17:28 Dopoki jest tam dziura, wszystko sie da tam zbudowac. Zarowno architektoniczne arcydzielo jak i archtektonicznego gniota, ktory tam bedzie stal przez kilkaset lat szpecac centrum. Jak sie zbuduje, tak do konca naszego zycia bedzie. Dopoki nic nie jest zbudowane, mozna nad planami dyskutowac i cos na korzysc zmienic. Szczecin byl piekny tylko za Hakkena, ktory mial spojna wizje miasta, wole dzialania, dobry smak i niezlych doradcow. Przedtem, a szczegolnie potem, bylo juz tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: Inwestycje STOP, bo może się nie uda. 01.10.09, 17:47 Ale jeśli coś jest pod ziemią, a na planach wnętrz nie widać, to jak możesz w ogóle rzecz oceniać? Nie rozumiem tego. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc No i kapliczka - dla watpiacych! 01.10.09, 15:52 a wokol smrod uryny, zebrzacy Cygan czy Katolak i puszka dla xiendza, oczywiscie! Tak trzymac bracia i siostry w Chrystusie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: No i kapliczka - dla watpiacych! IP: *.chello.pl 01.10.09, 17:03 Nie wysiliłeś się Swarożyc za nadto, wyjątkowo nudny jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: No i kapliczka - dla watpiacych! 01.10.09, 17:09 Gość portalu: dziki napisał(a): Nie wysiliłeś się Swarożyc za nadto, wyjątkowo nudny jesteś '''''''''''''''''' Czhys Ty zglupial? Ja w pracy jestem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: No i kapliczka - dla watpiacych! IP: *.chello.pl 01.10.09, 17:23 jak wiesz . Milczanowski swego czau powiedział ,że jest wyznawcą ZEN. to tam nie będzie kapliczki, tylko ołtarzyk z jego urną. A ty w jakiej pracy jesteś , zbierasz do puszki jako katolak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC A może by tak inwestorów ściągnąć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 17:35 Przecież tu nie ma praktycznie żadnej produkcji !! Same usługi... Kulturą się rodziny nie wykarmi. Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: A może by tak inwestorów ściągnąć? 01.10.09, 17:48 A usługami i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: A może by tak inwestorów ściągnąć? IP: *.chello.pl 01.10.09, 17:55 Bardzo mi się podoba ten projekt. W końcu wywalą z placu te stare krzaki i będzie bardziej estetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: A może by tak inwestorów ściągnąć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 20:19 dla mnie hj to wstaw sobie (u) i dalej pisz brednie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Nowy skate park? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 20:14 1. Cieszę się że plac będzie zagospodarowany. 2. Teoretycznie projekt dobry. 3. Praktycznie miejsce o wiele większe i lepsze niż parę płytek pod orłami, więc dzieciaki będą miały gdzie szaleć na rowerach, deskach i rolkach. Proszę bardzo o uwzglednienie tych potrzeb i położenie odpowiedniej nawierzchni ;-). Dobrze byłoby oba wzniesienia podłoża przesunąć bardziej do srodka, bo zeskakująca z nich młodzież może wpaść pod samochód i uszkodzić lakier. 4. Żal zieleni, kolejne betonowisko. Ile lat jeszcze Szczecin będzie nazywany miastem zieleni. Miały być pływające ogrody... Odpowiedz Link Zgłoś
akrzy Powtórka z rozrywki sprzed 3 lat... 01.10.09, 20:34 ..kiedy to mial byc betonowany plac orła bialego. Kto pamieta? W ogóle nie dopuszczam opcji wycięcia zieleni z placu solidarności! Nie ma takiej opcji. Mówię to jako pomyslodawca i czlonek Zespołu ds ochrony terenow zieleni, i autor obrony pl. orla. Mam nadzieję, że nowy ogrodnik miasta (ma byc wkrotce.. pod presją nas społeczników i naukowców) nie zgodzi sie na dewastację zieleni i kolejnego placu w miescie! Ps calkowicie solidaryzuje sie z wypowiedziami Andrzeja i Jedrus4 (i podobnymi)- Dobrze, że w są w tym miescie rozsadni i madrzy ludzie... A projekt filharmonii sam w sobie interesujacy kompletnie nie pasuje w tym miejscu. cytuję: jedrus.4 01.10.09, 11:47 Odpowiedz Fatalny projekt! Jeszcze gorszy jest ten dotyczacy Filharmonii. Nie pasuje zupelnie do miejsca, gdzie ma byc realizowany. Psucie przestrzeni miejskiej naszego miasta postepuje nadal! W tej chwili Szczecin jest najgorzej zarzadzanym duzym miastem w Polsce! I chyba w calej Europie Zachodniej! Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności jedrus.4 01.10.09, 11:48 Odpowiedz Projekt Filharmonii jest fatalny - nie pasuje z u p e l n i e do tego miejsca! Czy nikt tego nie widzi? Odpowiedz Link Zgłoś
akrzy Re: Powtórka z rozrywki sprzed 3 lat... 01.10.09, 20:41 I jeszcze zacytuję, bo to wazna uwaga: .........................Re: Inwestycje STOP, bo może się nie uda. Gość: Andrzej 01.10.09, 15:30 Odpowiedz cytując Odpowiedz Czasami jest lepiej nie robic nic, niz sknocic cos na dziesieciolecia albo i stulecia. Przeciez lepiej byloby dla Szczecina, gdyby na ul: Wojska Polskiego, Wyszynskiego (kolo kosciola sw Jana) i na pl Zolnierza, dalej byly parterowe budki, niz to, co stoi obecnie. Podobnie z Trasa Zamkowa - jednym z najwiekszych bledow urbanistycznych jaki widzialem w cywilizowanym swiecie. Jezeli my nie umiemy nic sensownego dla miasta zaproponowac i wybudowac, niech zrobia to nasze dzieci, juz po obejrzeniu (vide: Gdansk, Wroclaw, Poznan jak powinno sie odudowywac i rozbudowywac duze miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: 79.162.134.* 02.10.09, 10:04 ten pomysł to nic nowego bo juz pół wieku temu zastosowano podobne rozwiązanie w St.Peterzburgu przy budowie mauzoleum ku czci poległych w II wojnie światowej mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 14:24 a najbardziej w obu projektach - centrum i filharmonii, podobają mi się parkingi ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
arhe1 Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności 03.10.09, 20:34 Witojcie Szczeciniaki. A teraz parę słów o projekcie: 1 Ładne schludne plansze prezentujące projekt. 2 Uporządkowany układ funkcji. to zalety. a teraz wady: - projekt niewiele ma wspólnego z architekturą. Jego zaletą ma być to, że go nie będzie widać... Podobno w Warszawie najlepszy widok jest z Pałacu Kultury, bo go nie widać... Projektanci chwalą się, że wymyślili hybrydę łączącą zabudowę pierzejową z pustym placem; łączącą coś z niczym... hybrydą samochodu z wozem drabiniastym jest syrenka z silnikiem od pompy strażackiej... - projektanci uciekli od tematu, w rezultacie nadal jedynym obiektem upamiętniającym grudzień 70 będzie anioł. (tutaj dygresja: anioł przywołuje skojarzenie gospodarza domu z Alternatywy 4; ale ten jest chyba symbolem anioła wysłanego przez ZOMO w celu uspokojenia nastrojów ludu. Świadczy o tym fragment motorówki na którym przypłynął. W ogóle wydaje się że profesor Dźwigaj świadomie chciał nam coś przekazać tym symbolem - no bo dlaczego Anioł jest na motorówce skoro ma skrzydła???? Tutaj postulował bym aby Szczecinianie postarali się o pomnik który upamiętniał by Walczących z komuną Szczecinian, a nie .... [ze względu na odpowiedzialność karną nie podaję nazwisk]. Na wystawie widziałem projekty, które w ten sposób podchodziły do zagadnienia, że obiekt oddawał chwałę poległym i żyjącym....). - rysunki obiektu nie są w skali wyznaczonej w rygorach konkursu, przez co nie pokazują detalu i ukrywają monotonię stylu minimalizmu. W rzeczywistości ściany obiektu będą zwykłym "obszczymurkiem". - Od strony bramy Królewskiej usypali wał, aby "nikt nigdy tam nic nie wybudował".... buchcha cha... naiwność ludzka nie zna granic... Rozumiem, że gdyby powiedzieli że ładniej się to wszystko im komponowało na planszy i że musieli coś narysować wystającego z ziemi (że brakowało im elewacji)... Cały projekt roi się od drobnych błędów: - spadki placu będą atrakcyjne wyłącznie dla deskowców. Weterani w grudniu będą walczyć z grawitacją... - o podniesione płyty oświetlające posadzkę będą się potykać starsi ludzie. - źle rozwiązane toalety (zdecydowanie za mało jak na 100 zwiedzających i uczestniczących w konferencji). .... Acha od razu w ramach odpowiedzi na głupie uwagi: startowałem i nie zdobyłem pierwszej nagrody :) i .... GRATULUJĘ ZWYCIĘZCĄ!!!!! KONIECZNIE TAK TRZYMAJCIE DALEJ ;) PS jestem zdecydowanym przeciwnikiem "nowego" stylu zwanego minimalizmem. skończy moim zdaniem na śmietniku historii Architektury :). Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności 05.10.09, 18:48 Nie bardzo wiem o co ten cały szum. Z tego co załączyli do artykułu nie można wywnioskować zupełnie nic poza faktem, że po przeciwnych stronach rzeczywiście powierzchnia się nieco unosi. Być może jest to najciekawszy projekt w dziejach współczesnej Europy ale nie dowiemy się tego bo stado "wszystkowiedzących" zaneguje pomysł na starcie. Może rzeczywiście jest to do dupy... ale na miłość boską zaryzykujmy... czasem trzeba zaryzykować, bo ryzyko jest potrzebne jeśli chce się mieć coś wyjątkowego... ewentualnie dalej możemy mieszkać w postjurczykowym Szczecinie gdzie dosłownie nigdzie nie da się zauważyć odrobiny polotu i finezji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 21:08 > Może rzeczywiście jest to do dupy... ale na miłość boską > zaryzykujmy... czasem trzeba zaryzykować, bo ryzyko jest potrzebne . Jestem zwolenniczką ryzyka w zawodach twórczych. Dział urbanistyki i atchitektury miasta musi uwzględniać wiele aspektów w przyszłości. Czy to powinno wynikać z dwóch skrajności - czyli dno lub ryzyko pomysłodawcy?. Wizje przestrzenne często są trudne do wyobrażenia dla urzędników-decydentów, o czym mało sie mówi. Artysta niekiedy bywa niezrozumiany, a pomysł jest ciekawy. Procedury przetargowe to inny klucz. Myślę że merytoryczne uzasadnienia i opinie z zewnątrz (forum) mogą być pomocne w wyborach danego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ================= Re: Takie ma być nowe muzeum na pl. Solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.09, 21:04 muzeum pod ziemią ! fajnie ! ! ! choć to dość durny pomysł ! kto to słyszał aby budować budynki pod ziemią. A czy GreenPeace się wypowiedział , bo tam, w ziemi mogą żyć jakieś glisty albo zgoła krety , i taki kret jak się ropędzi, to może pierdyknąć łebkiem w ściane . . . . i co wtedy ? Trzeba myśleć o zwierzętach! Odpowiedz Link Zgłoś