Dodaj do ulubionych

Zachęta nie dostała dotacji Tragedia

11.02.10, 22:31
Brawo specjaliści od wystaw bez ludzi, źle wypełnili wniosek do MKiDN na
rozbudowę kolekcji współczesnej.
www.mkidn.gov.pl/po2010/decyzje/Wydarzenia_artystyczne_3_1_bf.pdf n
Pewnie sztuki będzie w Szczecinie mniej a szkoda.
Proponuje oprotestować Ministerstwo, jak mogło wniosek odrzucić, co prezesi i
członkowie stowarzyszenia będą robić. Pewnie za tę nieudolność przyjdzie
zapłacić z kasy miejskiej większą dotację.

BRAWO dla inspiracji a jednak ktoś może napisać prawidłowo wniosek.

ESK 2016 - ?????
Obserwuj wątek
    • Gość: Off Pazerność szkodzi! IP: *.chello.pl 11.02.10, 22:42
      Tak to bywa, kiedy kreatywna "księgowa" tego interesu, za zgodą koleżanki
      artystki-działaczki, próbuje podpiąć się do publicznego szmalu przeznaczonego
      dla artystów. Co prawda MKiDN nie dał się nabrać ale w Takiej Gminie żadnego
      "konsorcjum" nikt nie upilnuje. Zrobią co zechcą z publicznym budżetem
      przeznaczanym na kulturę. Nie wspominając o "kulturalnych" dotacjach,
      zarządzanych przez Witołda z Łowicza :(

• Gość: bony francuz Re: Pazerność szkodzi! IP: *.chello.pl 11.02.10, 23:29
        Zachęta ma już w swoich zbiorach takiego artystę Klamana , który zasłynął juz
        wysmarowaniem się swoimi odchodami . Taka ekspresja wyrazu ,performens.
        Jego dzieło zakupiono za nasze podatki ,nazywa się "Włosy łonowe w formalinie" .
        za 20 tyś, lub więcej. tego nie wiem .
        Szczecin przeżyje bez tej dotacji. Smacznego.
        • Gość: BW Re: Pazerność szkodzi! IP: *.chello.pl 11.02.10, 23:31
          Etyka to zestaw norm i zasad, którymi rządzi się dana społeczność. Budują one
          wzajemne zaufanie, które jest fundamentem wspólnoty. Zależy od niego działanie
          państwa, a więc także stan gospodarki i – generalnie – jakość życia ogółu.
          Korupcja nie tylko podraża wszelkie transakcje, ale rozregulowuje mechanizmy
          rynkowe i podkopuje całość gospodarki. A korupcja to nie wyłącznie wręczanie
          łapówek.

• Gość: Księgowa Re: Pazerność szkodzi! IP: *.centertel.pl 24.02.10, 10:04
            Korupcja pojawia się wszędzie tam, gdzie pieniądze publiczne są dysponowane bez
            nadzoru podatników.

• Gość: b Re: Pazerność szkodzi! IP: *.chello.pl 11.02.10, 23:33
          www.artkontakt.pl/includes/modules/thumb/phpThumb.php?src=/images/media/products/Klaman_ZACH0022_03.jpg
          • Gość: A-D Re: Pazerność szkodzi! IP: *.chello.pl 11.02.10, 23:40
            www.lentreprise.net/Bogna%20Burska%20portfolio%202003/bb/img/modlitwa.jpg
            • beatrix13 to nie pazerność a ohyda 13.02.10, 15:48
              Gość portalu: A-D napisał(a):

> www.lentreprise.net/Bogna%20Burska%20portfolio%202003/bb/img/modlitwa.jpg
            • Gość: kiełbaska Re: Pazerność szkodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 10:27
              K.U.R.W.A. - ja tej sztuki nie rozumiem!!! Jestem tępotą na padole
              nihilizmu! Pomocy!!
        • Gość: Muza z 13 Re: Pazerność szkodzi! IP: 109.243.124.* 12.02.10, 20:19
          Publiczność Szczecina jest znacznie bardziej tolerancyjna niż np. w Białymstoku.
          Piękny „Waginatyzm” Doroty Demko został np. przyjęty z całkowitym zrozumieniem.
          – cyt. Agata Zbylut Prezes Zachęty źródło;
          forum.indeks73.pl/index.php?topic=62.0
          Wnuk i jego dzieło w ogóle nie powinni być pokazywani za publiczne pieniądze to
          nie sztuka to tania prowokacja za wszelką cenę. Kto wybrała pracę do pokazania –
          Kuratorka Agata Zbylut.
          Proszę nie wmawiać że szczecinianie wystawy przyjmują ze zrozumieniem, mało kto
          je ogląda. Pani i całe towarzystwo chcenie wmówić, że bylejakość i prowokacja ze
          wszelką cenę to Sztuka. Nic bardziej mylnego. Ile ludzi ogląda tą „SztukĘ”
          oprócz znajomych i zaprzyjaźnionych dziennikarzy którzy tworzą „pozytywny pijar”.
          Dość współczesnych performerów w Szczecinie, czy tu nikt nic innego nie może
          zorganizować.
    • Gość: lolololo Re: Zachęta nie dostała dotacji Tragedia IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.02.10, 01:44
      a zanikająca oficyna 300 tys dostała od miasta lepiej pisze do tego
      boogie brain 500 tys i już po kolekcji. Będzie jak u króla popiela z
      myszami
      • Gość: plastyk Re: Zachęta nie dostała dotacji Tragedia IP: 109.243.124.* 12.02.10, 19:28
        Jeśli to prawda,że Zachęta kupiła dzieło sztuki współczesnej tj. włosy łonowe w
        formalinie to ja dziękuję aby moje podatki szły na taką sztukę. Zachęta samo
        sobie ze składek niech kupi to dzieło i trzyma wszędzie tylko nie w galeriach i
        muzeum. Pewnie znajdą się krytycy co uważają, że to super dzieł i się na tym nie
        znam ja lub inni, bo to sztuka. Tylko dlaczego takie "dzieła" kupuje się za
        publiczne pieniądze, czy ktoś to kontroluje, czy istniej obiektywna komisja
        która ocenia ich jakość zakupionych dział. Wierzę, że wreszcie ktoś się przyjrzy
        jak są wydawane publiczne środki na takie działa i dokona kontroli zasadności
        zakupów. Szok co to za sztuka jak ktoś się gównem wysmaruje, to jakiś walnięty
        fetyszysta a nie artysta. Przecież jest jakaś granica także w sztuce, rozumiem
        swobodę wypowiedzi ale beż przesady. Bo jeśli do tego ogranicza się sztuka
        współczesna to nie ma to nic z nią wspólnego, a jest to tylko tania sposób na
        zwrócenie uwagi na siebie w mediach.
    • Gość: TED Re: Zachęta nie dostała dotacji Tragedia IP: 109.243.124.* 12.02.10, 19:47
      WAGINATYZM – od profanum do sacrum - na takie dzieła stać Zachętę. Dziękuję
      Ministrowi Zdrojewskiemu,że nie dał dotacji na takie bzdury.
      • Gość: Ona Re: Zachęta nie dostała dotacji! IP: *.chello.pl 12.02.10, 21:29
        Oto szczecińskie feministki budują swoją publiczną kolekcję!

Ewa
        Partum

www.fotopolis.pl/obrazki/partum_samoidentyfikacja.jpg
        kiosk.onet.pl/_i/artykuly/0111/stup3.jpg
        strasznasztuka.blox.pl/resource/baumgart_krolewny.jpg
        www.obieg.pl/files/images/160201.jpg
        artyzm.com/obrazy/lachowicz-sztuka.jpg
        www.culture.pl/pl/culture/artykuly/fo_kulik_gotyk_miedzynarodowy2
        www.dlaslaska.pl/image_popup.aspx?img=/Dzie%C5%82a%20_Zanki_Czasu/janin_z_walka_2.jpg
        www.lentreprise.net/Bogna%20Burska%20portfolio%202003/bb/img/matka.jpg
        bi.gazeta.pl/im/0/7252/z7252280M.jpg
        fototapeta.art.pl/2005/i/mff/orlikowska.jpg
        To wszystko jest baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dziwne.

zacheta.szczecin.art.pl/kolekcja/nowicka_hanna_czy_moge_uzyc_twojej_szminki_2.jpg
        • Gość: bony francuz Re: Zachęta nie dostała dotacji! IP: *.chello.pl 12.02.10, 23:04
          Bardzo , bardzo to ładne , a która to Zbylut na tych zdjęciach?
          A gdzie jest skarbniczka Zachęty pani redaktor z Polskiego Radia Szczecin
          Małgorzata Frymus ? Śmiało z rodziną całą zadziałać w jakimś projekcie.
          Trzeba się otworzyć bardziej na sztukę , dość z tym zaściankiem kobitki ?
          Proponuje tu dla pani redaktor taką akcje w projekcie "Wagina i krucyfiks"
          Nie jest to nowość, ale trzeba wstrząsnąć tymi stoczniowcami na zasiłku.
      • Gość: reklama kfystka Re: Zachęta nie dostała dotacji Tragedia IP: *.chello.pl 12.02.10, 23:42
        zacheta.szczecin.art.pl/nav/menu3.gif
        Zdrojewski się przestraszył i nie dał szmalu , Waldek Dąbrowski z SLD miał
        więcej sypał jak z rękawa co gust, to gust
        • Gość: reklama kfystka Tragedia IP: *.chello.pl 12.02.10, 23:44
          www.gck.org.pl/a/images/07030709035313.jpg
          • Gość: Celebryta Re: Tragedia IP: *.chello.pl 13.02.10, 08:22
            Pani dr Agata Zbylut przyjechała robić tu poważną sztukę, tylko ludzie w wiosce
            z tramwajami nic z tego nie rozumieją!
            A od Małgośki z polskiego radia odczepcie się. To poważna instytucja!
    • nefrolog Re: szczury 13.02.10, 11:23
      e.zwierzolub napisała:

> - bałagan w dokumentach księgowych,
      > tak żeby było cokolwiek trudno ustalić
      > - no i na koniec chęć rezygnacji pani prezes, bez której
      > teraźniejszy zarząd składający się raczej z marionetek, rozłozy do
      > końca stowarzyszenie
      >
      > i teraz pytanie - czy to działania specjalne, bo takie jest tam
      > bagno, ze lepiej pozacierać wszystkie ślady?
      > czy działanie do pokazania, że beze mnie nic nie znaczycie
      >
      > jedno jest pewne, jeżeli udowodni się prezesowi,
      > że działa na szkodę firmy, stowarzyszenia,
      > jak najbardziej można pociągnąć go do odpowiedzialności
      > dobry księgowy jest w stanie znaleźć prawdę w dokumentach, a jeżeli
      > nie, wtedy zgodnie z przepisami ustala się szacunkowo, co może się
      > skończyć jeszcze gorzej
      >
      > ciekawe co będzie dalej?
      >

Pan Tomasz Jarmoliński zostanie wybrany przez Platformę Obywatelską na
      Prezydenta Miasta
      Szczecin.
      Konsorcjum jednym głosem z Prezydentem!

• Gość: bony francuz Re: szczury IP: *.chello.pl 13.02.10, 20:59
        Dla jarmola jest też przewidziane miejsce, właśnie w tej formalinie.
        • Gość: Pełowiec Re: szczury IP: *.chello.pl 13.02.10, 22:18
          W rzeczy samej, przecież to on stworzył sobie to konsorcjum.
    • Gość: gubernator Re: Zachęta nie dostała dotacji Tragedia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.10, 11:41
      nikt o jakiejs Zachęcie nie słyszał do czasu gdy nie sypnęło kasą z
      podatków.banda darmozjadów żyjących z datków państwowych będzie
      miała trochę mniej i zaraz wielka awantura!
      • kulturowiec Re: Zachęta nie dostała dotacji Tragedia 16.02.10, 20:17
        Widzę, że Zachęta cieszy się ogólnym uznaniem publiczności złaknionej kultury w
        Szczecinie. Przepraszam za uwagę ale to chyba lekka przesada z tym dziełem
        "włosy łonowe w formalinie" mam nadzieje, że to jakiś makabryczny żart tylko na
        forum. Nikt normalny, przy zdrowych zmysłach nie kupiłby takiego dzieła, no bo
        czemu i komu ono ma służyć. Gdzie można obejrzeć takie cudowne dzieła artystów
        hojnie sfinansowane przez podatników?
    • Gość: konst_anty CICHO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.10, 23:13
      to ogrody pływają . . . . . w szambie
      • Gość: Menel Re: CICHO IP: *.chello.pl 17.02.10, 00:03
        Jaka kultura, takie miasto!
    • Gość: Anatol Re: Zachęta nie dostała dotacji Tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 02:38
      Dla niewiedzących. Odrzucenie wniosku ze względów formalnych nie wyklucza
      złożenia go w drugim naborze.
      Można się spodziewać, że Zachęta jednak dostanie dotację.

• Gość: Patolog Re: Zachęta nie dostała dotacji Tragedia IP: *.chello.pl 17.02.10, 17:28
        ... na włosy łonowe w formalinie.

• Gość: ZED psy szczekaja, karawana IP: *.ipspace.xilinx.com 18.02.10, 00:31
      jedzie dalej.

bip.um.szczecin.pl/umszczecinbip/chapter_11710.asp?
      soid=28F875395A754A9AB21083036D3C00FA i Szczecin zyska kolejne ciekawe
      miejsce.
      • Gość: Trejsi69 Re: psy szczekaja, karawana - oto polski Szczecin! IP: *.chello.pl 18.02.10, 01:06
        Co nie zmienia faktu, że jest to pogrzeb i regres a nie narodziny i rozwój.

A tak swoją drogą, co ma "Wykonanie kompletnej dokumentacji projektowo -
        kosztorysowej dla zadania: Trafostacja Sztuki Szczecin - przebudowa ze zmianą
        sposobu użytkowania budynku byłej transformatorowi na centrum sztuki
        współczesnej przy ul. Św. Ducha 4 w Szczecinie" z tzw. "Zachętą"? Czyżby kolejny
        układ i przekręt wszechwładnych towarzyszy z PełO? Czyżby wszystko było już
        tutaj poustawiane pod konkretne firmy i osoby?
        • niezwyklyszczecin ze środków własnych 18.02.10, 10:19
          Przejrzałem sobie te wszystkie przykłady (linki) powyżej i … Nie chciałbym się narażać komukolwiek, ale taką „sztukę” powinno się finansować ze środków własnych.

Dla mnie ze sztuką ma to tyle wspólnego co wbijanie gwoździ kapciem, ale w ten sposób odbieram większość tych wynalazków. Być może mam fałszywe skojarzenia, ale dla mnie „sztuka” oznaczała od zawsze coś pozytywnego/interesującego i nader wszystko unikatowego. Coś, co tworzą osoby, których nie da się naśladować/podrobić. A szczytem naprawdę ciekawej i cenionej sztuki jest jej praktycznie wykorzystanie. (Czytaj: kiedy dana praca znajdzie swojego nabywcę, który zechce ją eksponować w jakimś miejscu.) Kiedy oglądam tego typu „eksponaty” to mam wrażenie, że cała sztuka polega tu jedynie na tym, aby pokazać to jako „sztukę”.

I na to faktycznie szkoda pieniędzy, ponieważ znam wiele osób, które tworzą naprawdę ciekawe rzeczy a mimo to nie sięgają po publiczne środki. Ale jak wyżej – to tylko moja opinia, z którą nie mała część się na pewno nie zgodzi.
          • Gość: maksi Re: ze środków własnych IP: 109.243.1.* 23.02.10, 17:31
            Jak sobie zobaczyłem kilka prac "sztuki współczesnej" zakupie przez Zachętę to
            mi się źle zrobiło, kto chodzi to oglądać i jeszcze wydawać pieniądze na kasę.
            Jakie są granice między sztuką a profanum, dobrym smakiem a zwykłym naciąganiem.
            • Gość: Bywalec Re: ze środków własnych IP: 178.56.28.* 23.02.10, 22:29
              W muzeum sztuki współczesnej w Berlinie można oglądać wysmakowaną rzeźbę
              ludzkiej głowy wykonaną w ... gó...e, Jednak to co prezentuje szczecińska
              "zachęta", moim zdaniem nie warte jest obsikania!

• Gość: 8 Re: ze środków własnych IP: *.chello.pl 26.02.10, 23:08
                Zachęta
                wyszła na ulice!
                • nefrolog Re: ze środków własnych 11.06.10, 23:22
                  Czy mieszkańców Szczecina stać na zaspokajanie aspiracji kilku sprytnych osób, które przyjechały do Szczecina i próbują rozgrywać szczecińską kulturę i sztukę?
                  forum.gazeta.pl/forum/w,70,112775402,,Komentarz_jeszcze_o_trafostacji.html?v=2
                  • Gość: kiełbaska Ignoranci! Ten nowy prąd nazywa się Fekalizmem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 11:06
                    Czy o nanotechnice, czy fizyce jądrowej też powiecie, że to coś na
                    co szkoda pieniędzy choć w ząb jej nie rozumiecie. Powiecie, że
                    skoro to nauka to musi być użyteczna i opowiadać świat - tak samo
                    jest ze sztuką, tylko tego nie da się nauczyć. Można poznać jej
                    historię, ale tworzenie to zupełnie coś innego.
                    Coś co dzisiaj nas bulwersuje jutro może okazać się odkrywcze,
                    podobnie jak to, że produkcja bomb nas fascynuje od strony
                    technicznej, ale już wyprute flaki, pourywane członki u dzieci
                    raczej nie. A jest między tym jakiś związek? No, jest czy nie?
                    Rozumiecie teraz na czym polega rola takich ...

Nie bądzcie tak autorytarni.
                  • Gość: gość Re: ze środków własnych IP: *.chello.pl 13.06.10, 13:19
                    Nefrolog, jeśli wiesz, to podaj z jakich wioch przyjechało to
                    towarzystwo, które próbuje rozgrywać szczecińską kulturę i sztukę.
                    • Gość: Menel Re: ze środków własnych IP: *.chello.pl 13.06.10, 23:14
                      Pewnie z wioch i małych miasteczek. U nasz na dworcu też jest pełno takich :(

• Gość: . Re: ze środków własnych IP: *.chello.pl 13.06.10, 23:47
                      Dyrektor 13 Muz kończył szkółkę hotelarską, bodaj w Poznaniu - teraz
                      udaje, że go nie ma, bo po zakończeniu "inspiracji" przyszedł czas
                      na rozliczenie go z zadłużenia placówki na niespotykaną skalę.
                      Dlatego stara się jak najdalej odwlec moment, w którym spotka się z
                      prokuratorem...
                      • nefrolog Re: ze środków własnych 13.06.10, 23:50
                        Przyznaję, ja też pochodzę z Międzyrzecza :(

• Gość: ) Re: ze środków własnych IP: *.chello.pl 29.06.10, 22:02
                          Czy galerię sztuki współczesnej powinno prowadzić miasto, czy, jak sugeruje
                          wiceprezydent Krzysztof Soska, stowarzyszenie, fundacja lub sama Akademia
                          Sztuki? Czekamy na opinie. Piszcie: listy@szczecin.agora.pl
          • Gość: alex Re: ze środków własnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.10, 11:27
            niezwyklyszczecin napisał:

> Przejrzałem sobie te wszystkie przykłady (linki) powyżej i … Nie
            chciałby
            > m się narażać komukolwiek, ale taką „sztukę” powinno się finansować
            > ze środków własnych.
            >
            > Dla mnie ze sztuką ma to tyle wspólnego co wbijanie gwoździ
            kapciem, ale w ten
            > sposób odbieram większość tych wynalazków. Być może mam fałszywe
            skojarzenia, a
            > le dla mnie „sztuka” oznaczała od zawsze coś pozytywnego/interesują
            > cego i nader wszystko unikatowego [...]

Niestety muszę część z Was rozczarować .... Prace Klamana wystawiane
            są po świecie i znajdują się w zbiorach wielu muzeów sztuki
            współczesnej. Jeśli chcecie się czegoś bliżej dowiedzieć o sztuce
            współczesnej proponuję portale: Independent.pl artinfo.pl obieg.pl
            artbiznes.pl czy kultura polska ... tam możecie poczytać o dorobku
            polskich artystów współczenych.
            Nie dziwię się "negatywnemu" obiorowi instalacji współczenych
            artystów. Wynika to ze sposobu edukacji plastycznej, jakiej
            poddawani jesteśmy w szkołach. Uczą Nas że obrazek ma być ładny,
            realny itp. stąd te problemy w odbiorze prac surrealistów i
            współczesnych twórców. Trzeba zaznaczyć że współczesna sztuka
            zmierza w kierunku form przestrzennych wykorzystujących multimedia
            itp. a jej treść ma wyprzedzać społeczne odczucia.
            Będąc menedżerem kultury wiem że ciężko jest "przestawić"
            społeczeństwo na sztukę współczesną. Sama,jej odbioru uczyłam się
            bardzo długo.

mam tylko cichą nadzieję (analizując treść wpisów o szefowej
            stowarzyszenia), że Zachęta będzie działała na rzecz kultury
            współczesnej - jej promowania - a nie, dla zaspakajania prywatnych
            ambicji pewnych osób.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka