Gość: Jazzek IP: 212.244.79.* 15.02.02, 09:03 Jedno ze wzgórz nosiło nawet nazwę Weinberg (kto wie które? :). Z tym, że wskutek słabego nasłonecznienia winogrona były strasznie kwaśne, i książęta pomorscy zamiast własnego wina woleli pić pyfko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grogreg Re: W Szczecinie uprawiano winorośl! IP: *.univ.szczecin.pl 15.02.02, 09:15 >woleli pić pyfko. I slusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: W Szczecinie uprawiano winorośl! 15.02.02, 09:23 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > Jedno ze wzgórz nosiło nawet nazwę Weinberg (kto wie które? :). Z tym, że > wskutek słabego nasłonecznienia winogrona były strasznie kwaśne, i książęta > pomorscy zamiast własnego wina woleli pić pyfko. Weinberg? gdzieś czytałam ostatnio..... tam gdzie Wieża Bismarcka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzek Re: W Szczecinie uprawiano winorośl! IP: 212.244.79.* 15.02.02, 09:25 Jak zwykle bezbłędnie :-) A jaka była inna nazwa tego wzgórza? Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: W Szczecinie uprawiano winorośl! 15.02.02, 12:40 Gość portalu: Jazzek napisał(a): > A jaka była inna nazwa tego wzgórza? Jazzek, zdradź już. Nie mam pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: W Szczecinie uprawiano winorośl! 15.02.02, 09:25 stettiner napisał(a): > Weinberg? gdzieś czytałam ostatnio..... tam gdzie Wieża Bismarcka? A ja bym bardziej obstawiał na Wzgórza Warszewskie. To chyba jedne z najwyższych wzniesień na Pomorzu ... i wyglądają winnicowato :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uotr Re: W Szczecinie uprawiano winorośl! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 12:22 bbury napisał(a): > A ja bym bardziej obstawiał na Wzgórza Warszewskie. To chyba jedne z najwyższych > wzniesień na Pomorzu ... i wyglądają winnicowato :) Tylko ze z winorosla jest taki problem ze nie sztuka je umieszczac na najwyzszych stokach gor (imaczej bysmy mieli wino tatrzanskie :) ) ale na najbardziej naslonecznionym, czyli S czy S-W. Poludniowy stok wzgorza z Bismarckiem by sie nadawal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alvis warszewo IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 10:58 winoroślami i zapewne tym, co z nich powstaje zajmowały się niejakie siostrzyczki cysterki(?- ciekawa nazwa) niestety Panie i Panowie, w tamtychn zamierzchłych czasach panował nam łskawie Jego Wysokość Łagodny Klimat , dlatego wstrzymajcie się drodzy mieszkańcy Wzgórz Warszewskich z sadzeniem tych szlachetniejszych odmian winorośli lub poprzestańcie na swojskim jabolu( jak sama nazwa wskazuje-wykonanego z dorodnych jabłyszek). pozdro ) Odpowiedz Link Zgłoś
stettiner Re: warszewo 15.02.02, 11:28 Podobno klimat się ociepla, może warto pomyśleć nad powrotem do uprawiania kwaśnych pomorskich winogron? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alvis Re: warszewo IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 11:44 stettiner napisał(a): > Podobno klimat się ociepla, może warto pomyśleć nad powrotem do uprawiania > kwaśnych pomorskich winogron? i wtedy moglibyśmy z nich produkować zachodniopomorską...kwaśnicę(nawet jakiś świński ryj by sie znalazł...)))) Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: warszewo 15.02.02, 11:48 Naszą przyszłością jest co najwyżej chmiel (bosmański rzecz jasna). Może by tak park chmielowy gdzieś stworzyć ? Krzdy by sobie chętnie pozbiera troszę szyszek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alvis Re: warszewo IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 11:52 wiesz może , co można produkować z buczyny - bo tego jest u nas duuużo a szyszki to owszem ale SOSNOWE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skuter Re: W Szczecinie uprawiano winorośl! IP: 192.168.0.* 15.02.02, 11:48 Sam mam na dzialce obecnie:) Nie rozumiem co w tym takiego rewelacyjnego. Uprawiano ja w dawnych czasach chyba w calej Polsce np. Krzyzacy sami sobie robili winko mszalne:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alvis Re: W Szczecinie uprawiano winorośl! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 11:56 Gość portalu: Skuter napisał(a): Nie rozumiem co w tym takiego rewelacyjnego. Telimena też miała wszystko w biurku. Ale jakbyś ze swojej winnicy miał utrzymać pół rodziny , to chyba jednak zmienił byś adres (może do Zielonej Góry?) Odpowiedz Link Zgłoś