Dodaj do ulubionych

Sukces inspiracji

22.03.10, 07:54
Zdjęcia z tego "wydarzenia" zainspirowały mnie. Zaispirowały do zasadzenia
potężnego kopa w dupę temu który wydał na to miejską kasę.
Obserwuj wątek
    • a.malin Sukces inspiracji 22.03.10, 07:55
      Dla równowagi kilka uwag krytycznych:
      1. impreza powinna wciągać nawet przypadkowych przechodniów, dlatego
      informacja o imprezach, które miały określony czas rozpoczęcia, powinna być
      bardziej wyeksponowana - np. na dużych nośnikach przed pawilonami.
      2. oglądałem film poświęcony Helmutowi Newtonowi, ekran był tak umiejscowiony,
      że napisy mogła widzieć tylko nieliczna część widzów.
      3. Ekspozycja w Willi Lentza to już czysta amatorszczyzna. Aby trafić tam po
      zmierzchu, trzeba było wiedzieć, że coś tam się dzieje. Na słabo oświetlonej w
      tym rejonie al. Wolska Polskiego, trudno było dostrzec małe plakaty, którymi
      był wytapetowany płot w głębi. Po wejściu do środka nie było jasne dokąd się
      kierować. Opisy prac nieczytelne. Byłem tam w czasie kiedy miał być koncert.
      Nie miałem pewności czy ta muzyka odtwarzane mechanicznie to był właśnie ten
      koncert. Tym bardziej nie miałem pojęcia czego słucham. Wobec moich
      wątpliwości próbowałem wejść do sali teatralnej - była zamknięta. Miałem
      wrażenie, że jestem w towarzystwie samych organizatorów i twórców, którzy nie
      potrzebowali jakichkolwiek informacji.
      • Gość: dziki Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 22.03.10, 08:15
        Pani Ewo trzeba było poprosić Olega Duo ,żeby zainteresował się pani dzieckiem w
        formie wampiryzmu .
        Tym " artystą " od dzieci powinien zająć się rzecznik praw dziecka i co najmniej
        prokuratura. ciekawe co ma na twardym dysku ten zboczeniec?
        grafik.rp.pl/grafika2/450427,463770,9.jpg
        images.coilhouse.net/wp-content/uploads/2008/03/dou01.jpg
        Epatowanie się deformacją wizerunków dzieci jest co najmniej obrzydliwe,
        Ostatni taki genetyk nazywał się dr. Mengele co przerabiał dzieci Romskie w
        sposób dosłowny.
        www.majdanek.com.pl/gallery/materialy/blizniaki.jpg

• tony1971 Trzy namioty... 22.03.10, 08:16
      ...zwiecie przestrzenią miejską? Dla mnie ucieczka z "sztuką" pod te namioty
      to czyste zaprzeczenie wyjścia w przestrzeń miejską, a jeno ucieczka w miejsce
      corocznych imprez masowych, gdzie główną atrakcją jest piwo i pokaz
      fajerwerków... Chciałbym zobaczyć zestawienie kosztów i bardzo precyzyjne
      rozliczenie kwoty jednego miliona ośmiuset osiemdziesięciu tysięcy złotych, bo
      mam wrażenie, że ktoś nas tu nieźle nabił w trzy namioty...
      • Gość: miś Trzy namioty...i miś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 08:52
        Rozliczenie bedzie ujawnine i bedzie przejrzyste jak łza gdyż
        wszsystko zostało wykonane zgodnie ze sztuką a szstuka jest bez
        cenna i miiś sie udał bo nikt nie wie poco on i dla kogo, ważne jest
        że wszstkie koszty bedą udokumntowane, a my jako konultanci zarobimy
        10% wiec im mis jest droższy tym wiecej mamy z misia.... i na co nam
        robić jakieć oszczędnoiści ?
        • Gość: babinicz Re: Trzy namioty...i miś IP: *.szczecin.mm.pl 22.03.10, 10:00
          Co ta wystawa miała wspólnego z klasyczną koncepcją piękna? Jedno jest pewne,
          chłopcy w krótkich spodenkach nieźle zarobili.
          • Gość: longboard fan Re: Trzy namioty...i miś IP: *.byss.pl 22.03.10, 15:49
            Babiniczu drogi, świat ewoluuje, koncepcja piękna też, odrób zaległości, sztuka
            się na Matejcie nie kończy i po to są inspiracje żeby to pokazywać. Mi się
            podobało, nawet bardziej niż rok temu. Szczególnie prace Omulickiego i innych
            polskich artystów w pawilonie B, ale że nie ma róży bez kolca, wiec dwa kamyczki
            do ogródka organizatorów:
            1. nie rozumiem po co potrzebna są 3 lanserskie pawilony skoro tyle przestrzeni
            wystawienniczej znalazłoby się na zamku czy w samych 13 muzach, może warto
            czasem schować fochy między lokalnymi instytucjami kulturalnymi do kieszeni,
            pozwoliłoby to obciąć koszta a na pełnych zwiedzających salach nikt jeszcze na
            honorze nie stracił, no i dzięki temu może by się udało prace ciekawszych
            jeszcze artystów sprowadzić.
            2. podejrzewam że wynajęcie, rozłożenie i złożenie oraz ogrzanie owych pawilonów
            uniemożliwiło zaproszenie kogoś na miarę ś.p. Alexandra mac Quinna a szkoda, bo
            to by była prawdziwa wisienka na torcie.
    • creole Sukces inspiracji 22.03.10, 10:00
      nie mam nic przeciwko wyborczej, nie rozumiem tylko czemu dzial kulturalny
      zazwyczaj zachwyca sie i nazywa sukcesem eventy, ktore w rzeczywistosci nie
      spotkaly sie z az taką reakcją tłumu a ciągnie w dół i ignoruje naprawde żywo
      i entuzjastycznie przyjęte wydarzenia (jak chocby BoogieBrain co roku).
      • Gość: ini Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 22.03.10, 10:17
        Jak zwykle w Szczecinie...Nic sie nie dzieje-zle,dzieje sie cos
        ciekawego-jeszcze gorzej. Wieczne narzekania paru czubkow na
        forum,ciezko Wam ludzie dogodzic.Ciagle to zle tamto zle. Akurat
        mylisz sie Inspiracje spotkały sie z olbrzymim zainteresowaniem,w
        czwartek byly tlumy,w piatek takze,w sobote juz mniej ludzi,w
        niedziele sporo przechodniow takze odwiedzalo galerie.Bylam kazzdego
        dnia i pieprzenie totalne ze boogie brain przyciaga tlumy.Bylam 2
        lata temu-sory to byla zenada garstka ludzi pod scena w teatrze
        lesnym,w tym roku tez duzo ich nie bylo.Jedynie na zamku podczas
        ogladania Berlin calling bylo full ludzi.Ale nie powiem ten festiwal
        takze jest ciekawy,ale powinien byc bardzije naglosniony w
        Polce,wsrod fanow gatunku.
        Naprawde to forum dowodzi,ze wypowiadaja sie sami frustraci i
        wiecznie narzekajacy Szczecinianie.Nic ich nie zadowoloi.Chcecie
        miec miato na miare Wrocławia,Gdanska to zacznijcie chwalic swoje
        miejsce zamieszkania,chwalcie wydarzenia.Bzdury totalne,widac ze
        Szczecinianie mysla1 odwrotnieod tych paru frustratow z tego
        forum.cale szczecie
        • creole Re: Sukces inspiracji 22.03.10, 10:36
          nie rozumiem czym się tak emocjonujesz, ja sie bardzo ciesze z kazdej inicjatywy
          w tym miescie, tyle ze zaobserwowalem reakcje gazety momentami odwrotne do
          rzeczywistego odbioru.
          a jak juz jestesmy przy porownaniach boogie brain do inspiracji, to tak,
          rzeczywiscie jest mi szkoda bo biorac pod uwage przeznaczony budzet, to
          inspiracje nie porwały (nie mowiac juz o nieobecnosci dwoch najwaniejszych
          przewidywanych gosci), natomiast przegrywający w walce o miejską kasę z
          rockowymi spędami Boogie Brain co roku mimo wszystko pokazuje charakter i ma
          olbrzymi potencjal, ktorego niestety nie dostrzegają w Urzedzie Miasta. ja nie
          narzekam, po prostu wkurza mnie tyle bylejakosci i brak wsparcia dla konkretow.
          • Gość: kkk Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 22.03.10, 10:43
            terefere,inspiracje nie porwaly,boogie brain porywa!!!porywa na
            maksa,tak bardzo porywa ze tego az nie widac :P
            • creole Re: Sukces inspiracji 22.03.10, 11:14
              tak, mnie najbardziej porywa snucie sie tam i spowrotem po 3 bialych namiotach.
              za 1 800 000 zl. nie ma co sie klocic, czekam na BB. pozdrawiam.
              • Gość: ula Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 22.03.10, 11:19
                co za malkontenci,tylko narzekacie,
                • Gość: kmicic Dwa słowa od sponsora Inspiracji (czyli podatnika) IP: *.chello.pl 22.03.10, 11:23
                  Gość portalu: ula napisał(a):

> co za malkontenci,tylko narzekacie,

Nie tylko - my też płacimy, żeby twoim kumplom z 13 Muz żyło się
                  lepiej...
            • Gość: young_ted Muzyczny sukces Inspiracji IP: 80.55.146.* 22.03.10, 13:21
              w blogu young_ted na Moim Mieście zdjęcia z muzycznej części Inspiracji, porywające, dokumentują powalający sukces
              • Gość: robert Re: Muzyczny sukces Inspiracji IP: *.chello.pl 22.03.10, 13:47
                daj zdjecia ze skinny patrini i z czwartku,no daj daj,daj foty tez z
                wystaw i daj foty z soboty z przed pawilonu b.
                • Gość: young_ted Re: Muzyczny sukces Inspiracji IP: 80.55.146.* 22.03.10, 13:59
                  Chyba nie chcemy oglądać fot załamanych ludzi czekających z wejściówkami w czwartek i odprawionych z kwitkiem, co?

W piątek był tłum ludzi, bawiłem się na SP, chociaż musiałem odczekać swoje (i przed wejściem i przed barem). Dlaczego jednak nikt nie pojawił się na Siciliano, która dała 100 razy lepszy występ w City Hall, gdzie jednak znaleźli się ludzie? Może te kolejki (powiedzmy szczerze nie wynikające z tłumów ludzi, tylko ze złej organizacji w muzycznym namiocie) zniechęciły do ponownego przyjścia do namiotu.

Poza tym zdjęcia, o które prosisz tak błagalnie są na portalu, zrobione przez fotoreportera GW. Wrzuciłem te, których on nie zrobił.

Tyle...

• Gość: entuzjasta Re: Sukces inspiracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 17:13
        żywo i entuzjastycznie? Przez 10% spodziewanej widowni, przy
        dwukrotnie wyższym budżecie...
    • tateti to fantastycznie!!! 22.03.10, 10:06
      ale o co chodzi z tymi inspiracjami ?
    • kolumbowie20 Sukces inspiracji 22.03.10, 10:53
      Pani Ewo ma Pani zupełnie rację te namioty były intrygujące( irytujące)
      i rzeczywiście impreza rewelacyjnie "wykorzystała" czytaj zgwałciła przestrzeń miejsca ( samych w sobie glamour Wałów Chrobrego).
      Kamp w swojej istocie odnosi się do kultury miasta i do szeroko rozumianej teatralizacji. Wejćie w zastaną tkankę tego fragmentu miasta to by było
      znakomite dopięcie tematu.

• Gość: dziki Inspiracji ciąg dalszy IP: *.chello.pl 22.03.10, 11:38
        dewastacja miasta trwa dalej . Beton, beton, blok, blok, to proponują
        barbarzyńcy , którzy tu nawet nie byli.
        www.gs24.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=GS&Date=20100322&Category=SZCZECIN&ArtNo=643616450&Ref=AR&MaxW=500&border=0
        • Gość: Pol-ansky Podgajna ze szminką IP: 80.55.146.* 22.03.10, 12:25
          Posługiwanie się kilkoma przypadkowymi wypowiedziami dla zrecenzowania imprezy
          jest dowodem na totalną niemoc intelektualną Pani redaktor. Ta impreza niestety
          ima się wszystkich możliwych sposobów żeby osiągnąć swój cel marketingowy -
          niech się dzieje byle się działo. Trafiło teraz na Panią redaktor. Kupi sobie
          cichy w galaxy i też będzie glamour. Zero merytoryki. Zero.
    • Gość: floating in space by nikogo nie urazić - no comments! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 12:47
    • Gość: łojezu Re: Sukces inspiracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 17:08
      Aleś Ty głupi. Na pewno wydałbyś miejską kasę na coś bardzo
      wyjątkowego. Kandyduj na radnego, może zagłosuję na ciebie a potem dam
      potężnego kopa w dupę za cokolwiek.
      • Gość: X Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 22.03.10, 20:56
        Jak zwykle szczecinskie niewyksztalcone forumowe buraki wiedza lepiej na co
        wydawac pieniadze, zamiast wysilic te biedne komorki mozgowe i pomyslec, ze dla
        paru ludzi w szczecinie lubiacych sztuke i sie tym pasjonujacych to bylo wielkie
        wydarzenie.

a jak przyjedzie ekipa z Na Wspolnej to na pewno pojdziecie bo to wasz poziom
        marudy.

szczecin sie rozwija w wielu kierunkach a chyba tutejszym pier.dolom forumowych
        to chyba nie na reke...
        • Gość: X Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 22.03.10, 21:03
          Dodam jeszcze że lubię obciąg a po obiedzie gubię kartofle...
          • Gość: Arkon Re: Sukces inspiracji IP: *.nitka.net.pl 22.03.10, 21:34
            Niestety, ten kilkudniowy show dla ubogich za ich niemałe pieniądze był
            kompletnym nieporozumieniem. Jak zwykle słowa uznania należą się Ewie Podgajnie
            za zrecenzowanie imprezy w sposób uwłaczający nawet inteligencji przeciętnego
            czytelnika GW. A to nie takie proste.
        • Gość: podstolnikow Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 22.03.10, 21:48
          Od kiedy to piknik fryzjerów i krawcowych nazywamy "sztuką"? "Moda
          na sukces" też jest glamour, z tym, że nie za miejską kasę. Żenadka.
          No i Qtas, groteskowy duecie sado-maso Roguszka-Olszewski!
          Aczkolwiek niejaki Ked-Zed wyglądał imponująco w upierzeniu niczym
          indor w okresie rui. Najszczersze gratulacje! Więcej takich
          smaczków, a ESK zwymiotuje Szczecin. Ostatnio w miejskiej,
          bezpłatnej gazetce można było przeczytać, że Jimmy Jazz Records
          Dzidka bezskutecznie stara się o wsparcie ESK, reprezentując nasze
          miasto na całym świecie już 20 lat, podczas gdy agenci PO, pokazując
          swoje widzimisię, mają to za free! Co na to szef propagandy, Piotr
          Muszyński?
        • Gość: . Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 22.03.10, 22:48
          dla
          > paru ludzi w szczecinie lubiacych sztuke i sie tym pasjonujacych
          to bylo wielki
          > e
          > wydarzenie.

Tylko dlaczego dla paru ludzi miasto ma się zrzucać na czterodniową
          zabawę po półtora miliona?
          • Gość: tango Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 23.03.10, 00:11
            Od Piotrka M. odczep się już. Zrobił swoje w kampanii, a potem go
            zniszczyli koledzy.
            • Gość: babinicz Re: Sukces inspiracji IP: *.szczecin.mm.pl 23.03.10, 00:19
              Czy rozdawanie pism kobiecych lub męskich o modzie w centrum Szczecina, np. w
              Galaxy też byłoby "Inspiracją?". Jeśli tak, to proszę panów z XIII Muz o
              rachunek za mój inspiracyjny, performerski pomysł.
              A chodzenie z koszulka z napisem " jesteśmy w PO, by żyło się nam lepiej" też
              będzie glamourowe?
            • Gość: zupka Re: Sukces inspiracji IP: 213.155.163.* 23.03.10, 14:51
              a kto to wszystko wykreował, pytam się? podobnie Goebbels wykreował samobójstwo
              swoje i swojej rodzinki.
    • Gość: TresTeres Amatorka Roguszki i Olszewskiego IP: *.chello.pl 23.03.10, 00:39
      jak to jest, że impreza za 1,5 mln zł gminnych pieniędzy nie ma charakteru
      imprezy masowej?
      Międzynarodowy festiwal, który organizatorzy szumnie oceniali, że odwiedzi
      kilkadziesiąt tysięcy ludzi nie był imprezą masową, bo się Roguszka drzwi nie
      doliczył na czas.

Kilku artystów dało radę, ale organizacja poległa na całej linii.
      Ciekawe jak ten bajzel uda im się rozliczyć, przecież oni teraz do następnego
      roku zostaną z tą sztuką w kominkowej, bo nie mają za co jej odesłać. Ciekawe
      jakie miny mieli artyści, gdy dowiedzieli się, że nie dostaną umówionych gaży.
      Ciekawe jaki sygnał do Londynu zabierze Stróżyna? Ten pokaz zrobił chyba tylko
      dla mamy. Olszewski załatwił mu modelki wyglądające jak wywłoki, nieuczesane,
      bez makijażu. Światło amatorskie nie oświetlające tego co było tematem czyli
      kreacji. Chyba się chłopak ze wstydu spali jak gdzieś poza naszym regionem
      zdjęcia z tego pokazu wypłyną.
      • Gość: Monsun Re: Amatorka Roguszki i Olszewskiego IP: *.nitka.net.pl 23.03.10, 01:41
        To była impreza na miarę prowincji. Przyjmijcie to w końcu do
        wiadomości. Miasta intelektualisty Piskorskiego, redaktor Podgajny,
        pijarowca Wachowicza, artysty Olszewskiego, stoczni wystawionej na
        sprzedaż na allegro, prezydenta Krzystka. To miasto kona. Tylko
        czasem jacyś szaleńcy w porywają się na jego prowincjonalność. Padła
        Musica Genera, padnie Boogie Brain. Zostą partyjne lachociągi i
        wiecznie żywy Startek.
        • Gość: baniak Re: Amatorka Roguszki i Olszewskiego IP: 213.155.163.* 23.03.10, 10:19
          I wróci wieczny stwórca Muszyński, który już zdążył wykreować postacie pokroju
          Jarmolińskiego, Roguszki, Kornackiej, Krzystka, Olszewskiego etc. z otchłani
          kosmicznej wody sodowej.
      • Gość: miss lumbago Re: Amatorka Roguszki i Olszewskiego IP: 213.155.163.* 23.03.10, 12:36
        Ale przecież pseudoartystyczny, narcystyczny gulgot indyka Olszewskiego,
        otwierający trzy dni pod znakiem Onana, po których znów będą sobie wzajem
        wręczać nagrody pieniężne, był wspaniały! Kocham Pana, Panie Podstolnikow,
        kimkolwiek pan jest, chcę mieć z panem dzieci!
    • Gość: zuza Re: Sukces inspiracji IP: 217.153.7.* 23.03.10, 08:56
      Inspiracje były naprawdę super. Odwiedziłam je kilka razy. W
      poniedziałek w pracy zdziwiłam się, że wystawy widzieli ludzie,
      którzy nie interesują się sztuką. Zawsze można się czepiać i
      doszukiwać niedociągnięć, a ja się cieszę, że są ludzie którym się
      chce. Było super, już czekam na następny rok. A teraz nie mogę się
      doczekaća Kontrapunktu.
      • Gość: babinicz Re: Sukces inspiracji IP: *.szczecin.mm.pl 23.03.10, 09:45
        "Było super" to kategoria estetyczna? Co Pani tam zobaczył "takiego" na miarę
        Tycjana, Cranacha, Breugela etc. Ciekaw jestem. W przyszłym roku warto
        zorganizowac festiwal "Polityczne Inspiracje". jedną z imprez będzie performance
        "POsady w kulturze dla chłopców w krótkich spodenkach" i "Bulimiści i anorektycy
        szczecińskiej polityki". przechodniom będzie rozdawany program wyborczy
        prezydenta miasta z 2006 r. pod hasłem "uwierz w niemożliwe". czyż to nie jest
        "super", dzi, trendi.
        • Gość: oiram Re: Sukces inspiracji IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 23.03.10, 16:09
          > "Było super" to kategoria estetyczna? Co Pani tam zobaczył "takiego" na miarę
          > Tycjana, Cranacha, Breugela etc.

Gdyby kolega/żanka babinicz raczył/a zwrócić uwagę. Tycjan, Crunch i Breugel też
          szokowali w swoich czasach.
          Cała śmietanka malarstwa przełomu wieków XIX/XX szokowała. Olimpia Maneta w 1865
          roku na Salonie Paryskim wywołała nie mniejsze oburzenie osób twego pokroju niż
          współcześnie prace artystów pokazywanych na inspiracjach. Dla wiadomości
          kolegi/żanki. Manet malując Olimpię wzorował się na Wenus z Urbino Tycjana.
          • Gość: . Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 23.03.10, 17:10
            > Gdyby kolega/żanka babinicz raczył/a zwrócić uwagę.

No i tu wychodzi cały analfabetyzm szanownego "speca od śtuki" -
            gdyby szanowny spec czytał i znał klasykę, wiedziałby, kim był
            Babinicz. Ale, jak rozumiem, pokolenie insPIRACJI śmietnik uważa za
            galerię, ćpanie za sztukę, a bełkot za retorykę. Lepszego dowodu nie
            trzeba - a te porównania siebie do Cranacha czy Maneta to już szczyt
            pychy (nie dziwota - pyszna zawsze jest ...głupota).
            • Gość: oiram Re: Sukces inspiracji IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 23.03.10, 17:48
              kolega/żanka raczyłaby wystawić nos poza Szczecin i przejechać się
              choćby do Berlińskich galerii sztuki współczesnej o dalszych
              kierunkach już nie będę wspominał.

siebie nie porównuję, bo nie jestem artystą ot biernym obserwatorem
              wydarzenia będącego przedmiotem ożywionej dyskusji.

Co do Maneta, jak i wszystkich impresjonistów spotykały ich te same
              obelgi co kolega/żanka kieruje w stosunku do artystów których prace
              mogliśmy obejżeć podczas inspiracji. A byli wówczas współcześni.

Kolega/żanka Babinicz ma klasyczne podejście do sztuki i pomija
              współczesnych artystów. Widać, że światopogląd w tej mierze czerpie
              ze starych albumów. Świat idzie do przodu. Sztuka go wyprzedza.
              • Gość: czy-telniczka Re: Sukces inspiracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 15:49
                Gość portalu: oiram napisał(a):

> Co do Maneta, jak i wszystkich impresjonistów spotykały ich te same
                > obelgi co kolega/żanka kieruje w stosunku do artystów których prace
                > mogliśmy obejżeć podczas inspiracji. A byli wówczas współcześni.

> Kolega/żanka Babinicz ma klasyczne podejście do sztuki i pomija
                > współczesnych artystów. Widać, że światopogląd w tej mierze czerpie
                > ze starych albumów. Świat idzie do przodu. Sztuka go wyprzedza.
                ------
                Zgoda - ale jeśli widz nie zna/poznał się klasyki - to brak odniesienia.
                Czy w takim wypadku "inspiracji" nie uzna za obowiazujacą normę "sztuki".

Dobrze że sztuka jest udostepniana w drodze i po drodze.
                Proporcje dla kultury w sztuce również.
                Już podano temat dla następnych inspiracji? kto wybierał?
                • Gość: mm5 Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 24.03.10, 16:59
                  Temat przewodni następnych Inspiracji to Paradise. Nie wiem, gdzie
                  to przeczytałam i tym bardziej, kto go wybrał.
                  • Gość: . Baj, baj, baju, będziesz w Raju IP: *.chello.pl 24.03.10, 18:54
                    A cio to jeśt "Paradise"? Jakiś nowy model wibratora analnego panów
                    z 13 Muz, brandzlujących się intelektualnie?
                • Gość: oiram Re: Sukces inspiracji IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 25.03.10, 17:42
                  w tej mierze tj. promocji klasyki do głosu mogą dojść inni w szczególności
                  szkoły. Tam powinno nauczać się kim był Bernardo Belotto, William Turner,
                  Fernand Leger czy Katarzyna Kobro.
                  Oczywiście jeśli ktoś ma taką możliwość i potrafi ściągnąć do Szczecina prace
                  wspomnianych przez babinicza Tycjana czy Bruegela to każdy prezydent czy
                  Krzystek czy inny wyłoży na to nie 1,5 mln tylko kilka razy więcej. Kłopot w
                  tym, że żadne z muzeum posiadające w swoich zbiorach prace tych klasycznych
                  autorów nie zgodzi się na ich wypożyczenie.
                  Inspiracje to festiwal tworzony wg jasnej koncepcji. Ukazywać nowe w sztuce.
                  Wiele z prac prezentowanych jest po raz pierwszy. Debiutują u nas, by następnie
                  być pokazane w Zachęcie czy Zamku Ujazdowskim w Polsce i innych prestiżowych
                  miejscach ekspozycji na świecie.

Jest jednak trochę goryczy w całym wydarzeniu. Prezentowanie sztuki prze 3 dni
                  to jak wyprzedaż w hipermarkecie. Wszyscy się rzucają w tym samym momencie i
                  żaden z świadomych odbiorców sztuki nie ma faktycznie możliwości obejrzeć prac,
                  które nierzadko wymagają głębszego przemyślenia. To powoduje, że świadomy
                  odbiorca nie ma czasu by dostrzec przesłania całego festiwalu.
        • Gość: oiram Re: Sukces inspiracji IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 23.03.10, 16:18
          Co to jest
          babinicz?
        • Gość: czy-telniczka Re: Sukces inspiracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 15:36
          Gość portalu: babinicz napisał(a):

> "Było super" to kategoria estetyczna? Co Pani tam zobaczył "takiego" na miarę
          > Tycjana, Cranacha, Breugela etc. Ciekaw jestem. W przyszłym roku warto
          > zorganizowac festiwal "Polityczne Inspiracje"

To pytanie jest otwarte - czy inspiracje to jeszcze kultura czy sygnał zmian?
    • g.r.a.f.z.e.r.o Sukces inspiracji 23.03.10, 10:35
      Zainteresowanie było OGROMNE? Przecież w sobotni wieczór nie było tam więcej
      jak 300 osób. Nawet jeśli ambitnie policzymy że przyszło 1500 widzów, dobra,
      3000! to i tak przy budżecie 1,5mln zł wychodzi 500zł na łebka. Rozumiecie.
      Każdy kto wchodził do namiotu kosztował nas 500zł.
      • Gość: Esteta Tragedia IP: *.globalconnect.pl 23.03.10, 18:55
        Za Runowicza był syf, za Mariana też, natomiast za Krzystka jest porno. Porno
        afera mieszkaniowa, porno ESKA Rock, porno inspiracje itd. Brawo porno GW.
        Wnioskuję, że pani Podgajna kupiła od Keda wibrato. Tutaj stawiajmy na gówno i
        na anal. Pieprzeni syfiarze.
    • Gość: konst_anty Re: Sukces inspiracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 21:51
      nazbierali kasy na kampanię wyborczą platformy ,
      jest to swego rodzaju sukces
      • Gość: malutka Re: Sukces inspiracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.10, 06:46
        Jak mi walnęła półka w szafie i ciuchy wypadły na podłogę to
        myślałam,że to jest bałagan-a to było GLAMOUR
        • Gość: czesław Re: Sukces inspiracji IP: *.szczecin.mm.pl 24.03.10, 07:50
          Rzeczywiście sukces :
          - inspiracje.art.pl/ -Ta witryna może wyrządzić szkody na Twoim komputerze. A w
          necie ile materiału! ho,ho - bo lud raz zainspirowany chce się inspirować
          dalej, (i przeżywać to jeszcze raz ), więc na youtube jest aż 300 wejść.
        • Gość: longboard_fan Re: Sukces inspiracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 14:38
          Wypowiedzi estety, babinicza i innych im podobnych w tej dyskusji to czystej
          wody nieuctwo i ciemnogród. Boicie się tego czego nie rozumiecie, a manifestacją
          tego strachu jest jak u małp plucie na to czego się boicie. Olbrychskiemu atak
          na sztuke współczesną splendoru nie dodał, bo to małomiasteczkowa retoryka.
          Wiele można na inspiracjach poprawić, ale to co przyniosły to nareszcie choć
          cząstka tego to co widzę w Berlinie czy Warszawie w galeriach, to jest żywe, nie
          pachnie werniksem tylko XXI wiekiem.
          • Gość: . Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 24.03.10, 14:56
            Olbrychskiemu atak
            > na sztuke współczesną splendoru nie dodał, bo to małomiasteczkowa
            retoryka.

No jasne - co tam jakis Olbrychski, chamuś z Koziej Wólki, zero
            artystyczne. Za to Piotr Uklański - to jest drugi Leonardo,
            Fragonardo i Longobardo w jednym!
            • Gość: longboard_fan Re: Sukces inspiracji IP: *.byss.pl 25.03.10, 11:04
              Ja jakby nie o tym. Nie twierdzę ani że Olbrychski jest chamusiem ze wsi ani że
              Uklański jest nowym Leonardem. Zwracam po prostu uwagę na to, że atak na sztukę
              nie ma sensu i zawsze obraca się przeciwko atakującym, naziści palili sztukę
              współczesną, staliniści atakowali malarzy abstrakcyjnych, Talibowie niszczyli
              posągi Buddy, nikomu z nich to nie przyniosło korzyści w dłuższym okresie czasu.
              Proszę bez jadu i złości na spokojnie o tym pomyśleć, ani ja ani ty drogi gościu
              nie mamy wpływu na upływ czasu i na związane z rozwojem cywilizacji zmiany
              psychologii odbioru sztuki.
              • Gość: . Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 25.03.10, 11:36
                > Proszę bez jadu i złości na spokojnie o tym pomyśleć, ani ja ani
                ty drogi gości
                > u
                > nie mamy wpływu na upływ czasu i na związane z rozwojem
                cywilizacji zmiany
                > psychologii odbioru sztuki.

No to skąd wiadomo, że błazny z inSPIRACJI to wielka sztuka? Czy
                łajno rozmazane na ścianie to też sztuka - bo nowoczesne? A jeśli
                tak - to czy to, co stare, już przestało być sztuką, bo dziś za
                sztukę jakieś świry uważają bździny i obierki od ziemniaków, a nie
                malarstwo czy rzeźbę? I dlaczego to kosztuje 1,5 mln z naszych
                podatków? Jak ktoś chce oglądać różowych klaunów, to idzie do cyrku
                za 50 zł ze swojej kieszeni, a nie żąda dopłaty w wysokości 500 zł.
                • Gość: longobard_fan Re: Sukces inspiracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 12:41
                  Nie dyskutuję teraz o finansowej stronie inspiracji, napisałem już wcześniej co
                  o tym myślę – proszę wrócić do tamtego wpisu.
                  Wracając jednak do próby dyskusji o tym co jest lub nie jest sztuką. Rzecz jest
                  oczywiście subiektywna. Dla ciebie drogi gościu (tak wynika z tego co piszesz)
                  sztuką jest tylko to co ładne dla oka i przyjemne w odbiorze, ładny landszaft,
                  pieta, piękny klasyczny portret – nic właściwie poza 1850 rokiem się już nie
                  liczy. Wystarczy odrobina ironii, deformacji, prowokacji czy dyskusja sztuki
                  wysokiej z popularną i już zaczynasz się czuć niepewnie.
                  Czy wobec tego „Guernica” Picassa, która poprzez deformacje jeszcze bardziej
                  płacze i krzyczy przeciwko machinie nowoczesnej wojny, nie jest sztuką? Kiedy
                  Marcel Duchamp w 1917 roku pokazał pisuar i zatytułował go „Fontanna” też go
                  odsądzano od czci i wiary, nazywano świrem etc. a teraz czeka się godzinami w
                  kolejce by to zobaczyć. Doświadczanie sztuki to stan umysłu, mój umysł lubi być
                  wciągany do zabawy w odszyfrowywanie komunikatu zawartego nawet w obierkach czy
                  pozornie bezsensownym video z ładowaniem wraku auta na lawetę (Wilhelm Sasnal
                  takie zrobił). Sztuką są dla mnie prowokacyjne murale Banksy’ego i wielki
                  stalowy opalizujący pudel Koontza. Może tez jestem świrem? Dlatego moim
                  subiektywnym zdaniem mimo bezsensownej akcji z pawilonami na wałach na które
                  poszły pieniądze za które można by zaprosić np. Davida La Chapelle’a, tegoroczne
                  inspiracje mnie wzbogaciły. Jeśli ciebie nie, to jedź do Pergamonu i syć się
                  klasycznym pięknem, ale daj prawo współczesnej sztuce do swobodnego rozwoju,
                  nawet jeśli często po drodze błądzi. Pozdrawiam serdecznie, temat z mojej strony
                  kończę.
                  • Gość: . Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 25.03.10, 16:00
                    "Pierwszy poeta, który porównał kobietę do kwiatu, był geniuszem.
                    Następny, który to zrobił, był idiotą" (H. Heine)

Pierwszy artysta, który pokazał cztery litery jako dzieło sztuki,
                    był geniuszem. Następny, który to zrobił, był idiotą (.)

I to jest cała moja ocena różowych klaunów spod znaku Klubu 13 Muz
                    (chwalebna historia kultury Szczecina i udział w niej tej instytucji
                    należy, niestety, do przeszłości). Powtarzając gesty Duchampa,
                    Banksy'ego, Warhola - nie stają się Duchampem, Banksym, arholem.
                    Stają się durniami - i nabijają w butelkę zachwyconych ich "sztuką"
                    pseudokoneserów.

Jeśli ciebie nie, to jedź do Pergamonu i syć się
                    > klasycznym pięknem, ale daj prawo współczesnej sztuce do
                    swobodnego rozwoju,
                    > nawet jeśli często po drodze błądzi.

Tylko dlaczego ta sztuka chce błądzić za MOJE pieniądze? Nie życzę
                    sobie tego. Niech najpierw te różowe klauny, Roguszki, ropuszki,
                    KEDy, ZEDy i reszta tej kloaki zacznie zarabiać uczciwie takie
                    pieniądze jak ja i płacić podatki. I z tego niech utrzymają swoje
                    różowe galerie cyrkowców.
                    • Gość: oiram Re: Sukces inspiracji IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 25.03.10, 17:54
                      Cała polska sztuka XX lecia międzywojennego była wtórna wobec tego co sztuka
                      europejska i światowa miała wówczas do zaoferowania.
                      Weiss, Mehoffer, Wyczółkowski, Malczewski byli więc według twojej miary panie .
                      idiotami.
                      Umiaru w negacji życzę i otwarcia umysłu.
                      Co do stanu ducha wtórności artystów prezentowanych na inspiracjach proponuję
                      dokonać analizy ich rozwoju artystycznego i miejsc, gdzie ich prace zostały
                      docenione.
                      • Gość: . Re: Sukces inspiracji IP: *.chello.pl 26.03.10, 16:27
                        > Co do stanu ducha wtórności artystów prezentowanych na
                        inspiracjach proponuję
                        > dokonać analizy ich rozwoju artystycznego i miejsc, gdzie ich
                        prace zostały
                        > docenione

Np. popisy różowych klaunów zostały wysoko ocenione przez
                        platformerskich błaznów z 13 Muz. Dobre!
                        • Gość: czeslaw Re: Sukces inspiracji IP: *.szczecin.mm.pl 26.03.10, 16:40
                          Inspiracje były i minęły, a Wały zostały . Trawnik jest zryty przez ciężarówki,
                          kostka z chodnika w paru miejscach powyrywana.
                          Spodziewam się organizatorzy wydarzenia przewidzieli w budżecie ten rumpel i
                          szybko przystąpią do naprawy.
                          • Gość: mario Re: Sukces inspiracji IP: *.szczecin.mm.pl 27.03.10, 08:37
                            Ten zryty trawnik to też dzieło artystyczne, które ma "inspirowac". Kolejne
                            "Inspiracje" podobno/ chociaż to tylko plotki/ odbędą się pod hasłem -
                            Polityczna Sztuka Zaangażowana, czyli "My działacze PO jesteśmy waszymi
                            Kapłanami Prawdy, Piękna i Dobrobytu w Szczecinie!". Uwierzy ktoś, ale
                            "inspiratorzy" potrafią cuda. Zresztą cztery ostatnie lata dla Szczecina są tego
                            dowodem.
                            • Gość: czeslaw Gdzie jest Miejski Konserwator Zabytków ! ? IP: *.szczecin.mm.pl 30.03.10, 07:45
                              Gdzie jest Miejski konserwator Zabytków?!, czy czuje się zainspirowany(a)
                              wyglądem trawnika i kostki z chodnika?(które są w ruinie), wiem że ta Pani lubi
                              kamerę i pogadać do sitka. A więc jak nazywa się styl wykonania tej "
                              artystycznej" akcji. Było tak kulturalnie, a została chamówa.
                              Wały nie mają lekko - niebawem Dni Morza,a więc czas "przygotować" trawniki na
                              coroczną dawkę szczocha.
                              • Gość: czy-telniczka Re: Gdzie jest Miejski Konserwator Zabytków ! ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 12:37
                                Gość portalu: czeslaw napisał(a):

> A więc jak nazywa się styl wykonania tej "
                                > artystycznej" akcji. Było tak kulturalnie, a została chamówa.
                                > Wały nie mają lekko - niebawem Dni Morza,a więc czas "przygotować" trawniki

Info z GW zgodę na wykorzystanie terenu wydał - Zakł. Usł. Komunaln. podległy?
                                Rozbicie miasta na jednostki zarządzające - a odpowiedzialność "pływa" w? UM
                                • Gość: Anatol Re: Gdzie jest Miejski Konserwator Zabytków ! ? IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 30.03.10, 16:13
                                  gdzieś słyszałem, że całe Wały Chrobrego objęte są nadzorem konserwatorskim z
                                  racji wpisania ich do rejestru zabytków. Czy to prawda?
                                  Czy Wały Chrobrego są wpisane w ten rejestr?
                                  • Gość: czesław Re: Gdzie jest Miejski Konserwator Zabytków ! ? IP: *.szczecin.mm.pl 30.03.10, 17:49
                                    wkz.szczecin.pl/spis/Szczecin.htm
                                    Admiralska, ul. Wały Chrobrego - tarasy widokowe (zespół)
                                    nr rej. 1326

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka