Dodaj do ulubionych

Czy jesteśmy państwem kościelnym??

09.03.04, 19:17
Czy nikogo nie dziwi,że całe podstawówki, gimnazja, licea, spędzają w okresie
Wielkiego Postu 3 dni w kościele, opuszczając w tym czasie zajęcia(które już
nie zostaną nadrobione)??? Rozumiem,że Polacy to prawie w 100% katolicy, ale
religia w szkole nie jet obowiązkowa i nie należy do programu nauczania! A
dzieci nie chodzące na religię siedzą sobie w tym czasie w domu (i pewnie b.
się cieszą). Czy takich rekolekcji nie można by zorganizować PO lekcjach? O
co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: afilipinka Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: 213.155.167.* 09.03.04, 19:23
      A kiedy sa te rekolekcje, bo w szkole syna nic nie ma na ten temat?
      • Gość: H56 Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.comnet.krakow.pl 09.03.04, 19:35
        To widać,to słychać ,to czuć, taki wschodnioeuropejski Katoland. Miejmy
        nadzieje ,że tylko do maja.
        • Gość: afilipinka Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: 213.155.167.* 09.03.04, 19:48
          Cos Ty! W maju sa komunie i dopiero nie ma lekcji : proby, biale tygodnie itd,
          nawet unia nam nie pomoze...
        • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 10.03.04, 08:46
          Gość portalu: H56 napisał(a):

> To widać,to słychać ,to czuć, taki wschodnioeuropejski Katoland. Miejmy
          > nadzieje ,że tylko do maja.

heniek czy ty mozesz swoje ubeckie poglady wyrazac w sposob nie obrazajacy
          religii innych ludzi? q co do maja to nie wiem co onmialby zmienic w
          religijnosci polakow. ty zapewne tez nie wiesz bo sie nawet nie zastanawiales.
          pozdrawiam rado
          • Gość: Aga Katolicy IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 10:49
            A tak sie wtrace...zauwazylam,ze wiekszosc katolikow strasznie sie oburza jak
            sie cos powie na insytucje Kosciola.A nie mozna na chwile tego rozdzielic?
            Wiara,Bog to jedno,a Kosciol to drugie.Oczywiscie nie powinno tak byc,ale
            wlasnie zeby nie urazic ludzi wierzacych trzeba to rozdzielic.Przeciez ksieza
            to ludzie i mozna ich krytykowac jesli jest do tego podstawa!
            Kiedys kolzanka (bardzo religijna z reszta)na moj atak dotyczacy ksiedza
            pedofila odpowiedziala wlasnie stwierdzeniem,ze to tylko ludzie-nie mozna
            traktowac jak Boga.Sa nieomylni jak kazdy z nas i musz poniesc konsekwencje
            swoich czynow. Bardzo mi sie to spodobalo.Nie obrazajcie sie jak ktos
            skrytykuje instytucje...
            Pozdrawiam
            • rrado Re: Katolicy 10.03.04, 12:11
              Gość portalu: Aga napisał(a):

> A tak sie wtrace...zauwazylam,ze wiekszosc katolikow strasznie sie oburza jak
              > sie cos powie na insytucje Kosciola.

prawdopodobnie dlatego ze sie z nim utorzasamiaja. jesli to jest jakas sensowna
              krytyka to mi to nie przeszkadza ale belkot henia ma tylko pomoc mu rzetrwac
              kolejny dzien.

>A nie mozna na chwile tego rozdzielic?

niby mozna

> Wiara,Bog to jedno,a Kosciol to drugie.

ciezko z tym jest bo kosciol ten zostal zalozony przez Boga.

>Przeciez ksieza
              > to ludzie i mozna ich krytykowac jesli jest do tego podstawa!

jak najbardziej.

> Kiedys kolzanka (bardzo religijna z reszta)na moj atak dotyczacy ksiedza
              > pedofila odpowiedziala wlasnie stwierdzeniem,ze to tylko ludzie-nie mozna
              > traktowac jak Boga.Sa nieomylni jak kazdy z nas i musz poniesc konsekwencje
              > swoich czynow.

dokladnie tak.

Bardzo mi sie to spodobalo.Nie obrazajcie sie jak ktos
              > skrytykuje instytucje...

nie ma problemu instytucje takl wiary nie. znaczy zmoena i o wierze dyskutowac
              tylko do tego wszystkiego potrzeba delikatnosci a nie cepa. pozdrawiam rado
              • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 12:18
                Fajnie,ze sie rozumiemy,ale mam watpliwosci czy Bog stworzyl Kosciol
                Katolicki...
                pozdrawiam
                • rrado Re: Katolicy 10.03.04, 12:28

> Fajnie,ze sie rozumiemy,ale mam watpliwosci czy Bog stworzyl Kosciol
                  > Katolicki...

ja takich nie mam i to nas rozni. zeby bylo jasniej. Bog stworzyl kosciol
                  chrzescijanski, ktorego uosobieniem na dzis jest dla mnie kosciol katolicki.
                  pozdrawiam rado
                  • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 12:44
                    Wlasnie-Bog stworzyl kosciol chrzescijanski,a jego odlam zwany katolicyzmem
                    jest moim zdaniem jednym z mniej udanych.chociazby celibat,ktory nie wiadomo co
                    ma udowodnic,a tylko demoralizuje slabszych ksiezy...
                    • rrado Re: Katolicy 10.03.04, 13:18

> Wlasnie-Bog stworzyl kosciol chrzescijanski,a jego odlam zwany katolicyzmem
                      > jest moim zdaniem jednym z mniej udanych.chociazby celibat,ktory nie wiadomo
                      co
                      >
                      > ma udowodnic,a tylko demoralizuje slabszych ksiezy...

sprawe celibatu ja osobiscie pozostawiam do decyzji zainteresowanych. rozne
                      wersje celibatu obowiazuja w roznych religiach. czy KK jest malo udana wersja
                      chrzescijanstwa. rzecz w tym czy jest prawdziwa. moim zdaniem tak. ale tu juz
                      chyba jestesmy zupelnie w swerze wiary.
                      pozdrawiam rado
                      • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 13:26
                        No dobra-nie kontunuujmy watku,bo sie zapedzimy za daleko.
                        pzdr
                      • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 13:28
                        """sprawe celibatu ja osobiscie pozostawiam do decyzji zainteresowanych

rzecz w tym,ze celibat to nie tylko sprawa ksiezy.skutki bywaja tragiczne
                        dla "najmniej" zainteresowanych
                        • rrado Re: Katolicy 10.03.04, 14:41

> """sprawe celibatu ja osobiscie pozostawiam do decyzji zainteresowanych
                          >
                          > rzecz w tym,ze celibat to nie tylko sprawa ksiezy.skutki bywaja tragiczne
                          > dla "najmniej" zainteresowanych

skutki celibatu? o czym ty opowiadasz. pozdrawiam rado
                          • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 14:51
                            o tym,ze ksieza sie puszczaja na boki,ale powiedzmy jest to ich sprawa,dopoki
                            nie dobieraja sie do dzieci.
                            Od razu zaznaczam,ze nie mam zamiaru obrazac wszystkich ksiezy...skupiam sie
                            tylko na tych z odchylkami i mysle,ze w duzej mierze jest to zasluga celibatu.

A jesli chodzi o tych normalnych,to gdyby mieli rodziny,nie musieliby
                            rozladowywac swoich potrzeb na boku.Wkurza mnie,ze pieprza z ambony,ze
                            cudzolostwie,o seksie przedmalzenskim,a wieczorami zachowuja sie jak nie-
                            ksieza.I prosze nie pisz,ze przesadzam,czy cos takiego,bo znam takiego
                            czlowieka i nie wydaje mi sie,zeby byl odosobnionym przypadkiem.Gdyby nie bylo
                            celibatu nie byloby hipokryzji,przynajmniej w tej kwestii

• swarozyc AGA 10.03.04, 14:55
                              ja, Swarozyc mianuje Cie Ago, swieta kosciola......(wybiez sobie) za wykazanie
                              anielskiej cierpliwosci w dyskusji z tepymi i upartymi ludzmi ciemonoty i
                              pokretnej logiki.
                              PS. Co dzisiaj robisz po szkole?:-)
                              • Gość: Aga Re: AGA IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 14:57
                                Tak wlasnie ucze sie cierpliwosci...

jaka szkole masz na mysli?
                                • swarozyc Re: AGA 10.03.04, 14:59
                                  no, nie niedzielna!!:-)
                                  • Gość: Aga Re: AGA IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 15:00
                                    do innej nie chodze;)
                                    • swarozyc Re: AGA 10.03.04, 15:02
                                      a szkoda! Moglibysmy porozmawiac sobie o bogach, ale slowianskich...:-)
                                      • Gość: Aga Re: AGA IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 15:04
                                        No niestety...nawet jakbym dzisiaj byla w szkole to pewnie nie moglibysmy sie
                                        zobaczyc;)
                                        • swarozyc Re: AGA 10.03.04, 15:06
                                          a kiedy? :-)
                                          • Gość: Aga Re: AGA IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 15:09
                                            Nie kiedy,a gdzie...nie mieszkam z Szczecinie,ani w jego okolicach.
                                            Pozdrawiam.Godziny pracy sie koncza-trzeba spadac do domku...
                                      • rrado Re: AGA 11.03.04, 09:01
                                        swarozyc napisał:

> a szkoda! Moglibysmy porozmawiac sobie o bogach, ale slowianskich...:-)

a co przesilenie wiosenne sie zbliza potrzeba dziewicy do obrzedow? ;)
                                        pozdrawiam rado
                                        • Gość: Aga Re: AGA IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 09:04
                                          """ a co przesilenie wiosenne sie zbliza potrzeba dziewicy do obrzedow?

no,no!!!Uwazaj sobie!;)
                                          • rrado Re: AGA 11.03.04, 09:17

> """ a co przesilenie wiosenne sie zbliza potrzeba dziewicy do obrzedow?
                                            >
                                            > no,no!!!Uwazaj sobie!;)

to ty uwazaj ze swarkiem. to neopoganin na wiosne na jesien i cholera wie kiedy
                                            jeszcze razem z kumplami zbieraja sie w lasach pala ogniska szukja bozkow drzew
                                            itd. potrzebuja do tego dziewic sama zapytaj po co. pozdrawiam rado
                                            • Gość: Aga Re: AGA IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 09:23
                                              no to sie nie zalapie:((((
                                              • rrado Re: AGA 11.03.04, 09:29

> no to sie nie zalapie:((((

nie no jeszcze masz troche czasu do wiosny. pozdrawiam rado
                                              • Gość: rt Re: AGA IP: 155.37.231.* 12.03.04, 17:31
                                                ?
                            • rrado Re: Katolicy 11.03.04, 08:53

> o tym,ze ksieza sie puszczaja na boki,ale powiedzmy jest to ich sprawa,dopoki
                              > nie dobieraja sie do dzieci.
                              > Od razu zaznaczam,ze nie mam zamiaru obrazac wszystkich ksiezy...skupiam sie
                              > tylko na tych z odchylkami i mysle,ze w duzej mierze jest to zasluga celibatu.

ludzie nie bedacy ksiezmi tez dobieraja sie do dzieci nie ma to wiec nic
                              wspolnego z celiate, ktory przypominam dotyczy takze kobiet.

>
                              > A jesli chodzi o tych normalnych,to gdyby mieli rodziny,nie musieliby
                              > rozladowywac swoich potrzeb na boku.Wkurza mnie,ze pieprza z ambony,ze
                              > cudzolostwie,o seksie przedmalzenskim,a wieczorami zachowuja sie jak nie-
                              > ksieza.

mowilismy juz chyba o tym ze ksieza sa ludzmi gjak kazdy nie sa aniolami.
                              trzeba sobie znalezc ciekawego i tyle. poza tym staranniej dobieraj slowa.
                              co do celibnatu generalnie juz sie wypowiedzialem to nie moja sprawa a samych
                              zainteresowanych jak postanowia go zniesc to ja protestowac nie bede.
                              pozdrawiam rado
                              >
                              • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 09:12
                                """ludzie nie bedacy ksiezmi tez dobieraja sie do dzieci nie ma to wiec nic
                                wspolnego z celiate, ktory przypominam dotyczy takze kobiet.

kobiety-pedofile???

"""trzeba sobie znalezc ciekawego i tyle

co to znaczy znalezc sobie?ja tu mam na mysli ogol,chcialabym,zeby moje dziecko
                                sluchalo i uczylo sie od ksiedza,ktory nir tylko mowi jak zyc,ale daje dobry
                                przyklad.Nie wydaje mi sie,zebym mogla wybrac katechete dla dziecka,albo
                                ksiedza,ktory bedzie odprawial msze.Wszyscy powinni byc przykladem,a jak nim
                                nie sa to trzeba ich usunac ze stanowisk.A tego sie nie praktukuje.I to mnie
                                boli!Kapisz?
                                pozdrawiam
                                jak tam u Was?Swieci Slonce,bo ja mam widok na blekitne niebo.fajowe
                                • rrado Re: Katolicy 11.03.04, 09:22

> """ludzie nie bedacy ksiezmi tez dobieraja sie do dzieci nie ma to wiec nic
                                  > wspolnego z celiate, ktory przypominam dotyczy takze kobiet.
                                  >
                                  >
                                  > kobiety-pedofile???

ja o celibacie ty o pedofilach.
                                  >
                                  > """trzeba sobie znalezc ciekawego i tyle
                                  >
                                  > co to znaczy znalezc sobie?ja tu mam na mysli ogol,chcialabym,zeby moje
                                  dziecko
                                  >
                                  > sluchalo i uczylo sie od ksiedza,ktory nir tylko mowi jak zyc,ale daje dobry
                                  > przyklad.Nie wydaje mi sie,zebym mogla wybrac katechete dla dziecka,albo
                                  > ksiedza,ktory bedzie odprawial msze.

oczywiscie ze mozesz a moim zdaniem nawet powinnas.

Wszyscy powinni byc przykladem,a jak nim
                                  > nie sa to trzeba ich usunac ze stanowisk.

niemusi byc niewiadomo jakim grzesznikiem ale poprostu nie umiec czegos
                                  przekazac byc nieciekawy niedouczony itd.

A tego sie nie praktukuje.I to mnie
                                  > boli!Kapisz?

ze co?

> pozdrawiam
                                  > jak tam u Was?Swieci Slonce,bo ja mam widok na blekitne niebo.fajowe

u nas jest szaro i smutno - moja ulubiona pogoda. pozdrawiam rado
                                  • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 09:40
                                    """ja o celibacie ty o pedofilach.

ja o skutkach celibatu,a Ty o samym celibacie

"""oczywiscie ze mozesz a moim zdaniem nawet powinnas

a mozesz mnie nauczyc jak?w jaki sposob ocenic katechete,jak sie dowiedziec
                                    ktory ksiadz w danym dniu bedzie odprawial msze?I ktory jest uczciwy?

"""niedouczony

niedouczony nauczyciel powinien sie douczyc.niedouczony lekarz jest zagrozeniem
                                    dla zycia...a czy niedouczony ksiadz sie doucza?Czy ktos mu kaze sie douczyc?
                                    skad wiesz,ze to wynika z niewiedzy,a nie z braku rozumu?

"""u nas jest szaro i smutno - moja ulubiona pogoda

a czemuz to lubisz sie smucic? Bog jest miloscia,powinienes cieszyc sie z
                                    kazdego dnia,ktory od niego dostales!

A jak jestesmy przy temacie smutku-mozesz mi wyjasnic dlaczego w kosciolach
                                    wszyscy sie smuca,a jak sie czlowiek zasmieje podczas mszy (nawet jak jest z
                                    czego)to wszyscy zabijaja go wzrokiem?
                                    pozdrawiam

• rrado Re: Katolicy 11.03.04, 09:47

> """oczywiscie ze mozesz a moim zdaniem nawet powinnas
                                      >
                                      > a mozesz mnie nauczyc jak?w jaki sposob ocenic katechete,

rozmawiac. z rodzicami starszych dzieci rozmawiac ze swoim dzieckiem jak mu sie
                                      to podoba o czym gadaja itd.

jak sie dowiedziec
                                      > ktory ksiadz w danym dniu bedzie odprawial msze?I ktory jest uczciwy?

znalezc kosciol w ktorych ksieza sa przypisani do mszy i nie wymieniani.
                                      polecam dominikanow obecnych w kazdym duzym miescie. no i chodzic sluchac jak
                                      ten nie pasi szukac dalej.

>
                                      >
                                      > """niedouczony
                                      >
                                      > niedouczony nauczyciel powinien sie douczyc.niedouczony lekarz jest
                                      zagrozeniem
                                      >
                                      > dla zycia...a czy niedouczony ksiadz sie doucza?Czy ktos mu kaze sie douczyc?
                                      > skad wiesz,ze to wynika z niewiedzy,a nie z braku rozumu?]

na jedno wychodzi tak jak pisalem to tak samo jak z nauczycielem matematyki
                                      albo jest dobry albo nie dobry.

>
                                      > """u nas jest szaro i smutno - moja ulubiona pogoda
                                      >
                                      > a czemuz to lubisz sie smucic? Bog jest miloscia,powinienes cieszyc sie z
                                      > kazdego dnia,ktory od niego dostales!

czy ja powiedzialem ze lubie sie smucic? mowie tylko o pogodzie.

>
                                      > A jak jestesmy przy temacie smutku-mozesz mi wyjasnic dlaczego w kosciolach
                                      > wszyscy sie smuca,a jak sie czlowiek zasmieje podczas mszy (nawet jak jest z
                                      > czego)to wszyscy zabijaja go wzrokiem?

o sendno sprawy trafilas mnie tez to uderza. w polskim kosciele jest jeden
                                      wielko dol. rozumiem jak to jest czas postu ale u nas dol jest przez okragly
                                      rok. a to przeciez religia wesola optymistyczna z akcentami humorystycznymi.
                                      jeszcze raz polecam dominikanow. pozdrawiam rado
                                      • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 09:57
                                        """znalezc kosciol w ktorych ksieza sa przypisani do mszy i nie wymieniani.
                                        polecam dominikanow obecnych w kazdym duzym miescie. no i chodzic sluchac jak
                                        ten nie pasi szukac dalej

szukac z dzieckiem? i tak sie naslucha po drodze..
                                        Czy na tym ma polegac wiara,chodzenie na obowiazkowa niedzielna msze?Trzeba
                                        szukac,zeby omijac palantow? Wybacz,ale nie ide na to...chcialabym Kosciolowi
                                        zaufac,a jak widac nie mozna...

o sendno sprawy trafilas mnie tez to uderza. w polskim kosciele jest jeden
                                        > wielko dol. rozumiem jak to jest czas postu ale u nas dol jest przez okragly
                                        > rok. a to przeciez religia wesola optymistyczna z akcentami humorystycznymi.
                                        > jeszcze raz polecam dominikanow

tak jest w kosciele katolickim,nie tylko w polskim,chociaz chyba na jedno
                                        wychodzi

"""wesola optymistyczna z akcentami humorystycznymi
                                        i jak w polskim filmie-nic sie nie dzieje;))

• rrado Re: Katolicy 11.03.04, 10:10

> """znalezc kosciol w ktorych ksieza sa przypisani do mszy i nie wymieniani.
                                          > polecam dominikanow obecnych w kazdym duzym miescie. no i chodzic sluchac jak
                                          > ten nie pasi szukac dalej
                                          >
                                          > szukac z dzieckiem? i tak sie naslucha po drodze..

no to sama poszukaj nie musisz z dzieckiem. to przede wszystkim jemu ma sie
                                          podobac. a ty znajdz sobie cos co tobie sie podoba.

> Czy na tym ma polegac wiara,chodzenie na obowiazkowa niedzielna msze?

nic nie jest obiowiazkowe. pytalas sie mnie jak to zrobic to ci powiedzialem.

Trzeba
                                          > szukac,zeby omijac palantow?

jak wszedzie.

Wybacz,ale nie ide na to...chcialabym Kosciolowi
                                          > zaufac,a jak widac nie mozna...

kosciol nie jest jakas instytucja przeniesoiona z raju to sa ludzie tacy sami
                                          jak inni jeden madry drugi glupi jeden chciwy jeden troszczacy sie o innych. co
                                          w tym niezwyklego?

> """wesola optymistyczna z akcentami humorystycznymi
                                          > i jak w polskim filmie-nic sie nie dzieje;))

tyle ze to bylo a rebus. pozdrawiam rado
                                          • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 10:15
                                            """kosciol nie jest jakas instytucja przeniesoiona z raju

a powinna

"""to sa ludzie tacy sami
                                            > jak inni jeden madry drugi glupi jeden chciwy jeden troszczacy sie o innych.
                                            co
                                            >
                                            > w tym niezwyklego?

sa slugami bozymi,wiec powinni byc lepsi od zwyklych grzesznikow...
                                            • rrado Re: Katolicy 11.03.04, 10:39

> """kosciol nie jest jakas instytucja przeniesoiona z raju
                                              >
                                              > a powinna

wiesz gdzie skaldac zazalenie.

>
                                              > """to sa ludzie tacy sami
                                              > > jak inni jeden madry drugi glupi jeden chciwy jeden troszczacy sie o innyc
                                              > h.
                                              > co
                                              > >
                                              > > w tym niezwyklego?
                                              >
                                              >
                                              > sa slugami bozymi,wiec powinni byc lepsi od zwyklych grzesznikow...

kazdy jest sluga bozym. pozdrawiam rado
                                              • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 10:45
                                                """kazdy jest sluga bozym.

to kim sa ksieza?
                                                • rrado Re: Katolicy 11.03.04, 10:53

> """kazdy jest sluga bozym.
                                                  >
                                                  > to kim sa ksieza?

zbior kazdy zawiera ksiezy. pozdrawiam rado
                                          • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 10:53
                                            """tyle ze to bylo a rebus

czyli jednak lubisz sie smucic..
                                        • rrado Re: Katolicy 11.03.04, 10:16

>

to sama poszukaj i potem idzicie sobie razem. to przedwe wszystkim jemu ma sie
                                          podobac

nic nie jest obowiazkowe. opytaklas sie mnie jak znalezc to ci odpowiedzialem.

Trzeba

jak zawsze. kosciol niejest instytucja przeniesiona z nieba. jeden jest glupi
                                          jedne madry jeden chciwy inny poomaga innym co w tym niezwyklego?

co znaczy zaufac? wierzyc w ciemno ze kazda osoba z tych 300 tys jest madra
                                          inteligentna zabana i uczciwa?

a rebous. pozdrawiam rado
                                        • rrado Re: Katolicy 11.03.04, 10:32

>

podobac

Trzeba

• rrado Re: Katolicy 11.03.04, 10:38

>

podobac

Trzeba

• swarozyc rado 11.03.04, 10:41
                                            a rebours.
                                            W przeciwnym nikt cie nie zrozumie, intelektualisto.
                                            • rrado Re: rado 11.03.04, 10:43
                                              swarozyc napisał:

> a rebours.
                                              > W przeciwnym nikt cie nie zrozumie, intelektualisto.

kazdy zrozumie bracie. pozdrawiam rado
                                              • swarozyc Re: rado 11.03.04, 10:46
                                                chyba tylko indianie prerii polnocnoamerykanskich.
                                                Oni szanowali szalencow.
                                                • Gość: bromba Re: rado IP: 155.37.231.* 15.03.04, 19:52
                                                  ????
                      • swarozyc Re: Katolicy 10.03.04, 13:31
                        rrado napisał:

rzecz w tym czy jest prawdziwa. moim zdaniem tak. ale tu juz
                        > chyba jestesmy zupelnie w swerze wiary.
                        > '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                        nie prawda; mozna religie porownac pod katem zapewnienia dobrobytu
                        materialnego, a za tym idzie duchowego, swym wyznawcom.
                        Kosciol katolicki to bieda, glupota, warcholstwo(walesa, jurczyk itp)
                        zniszczona przyroda i nie racjonalni ludzie.
                        Wiecej?

>
                        >
                        • rrado Re: Katolicy 10.03.04, 14:45
                          swarozyc napisał:

> rrado napisał:
                          >
                          > rzecz w tym czy jest prawdziwa. moim zdaniem tak. ale tu juz
                          > > chyba jestesmy zupelnie w swerze wiary.
                          > > '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                          > nie prawda; mozna religie porownac pod katem zapewnienia dobrobytu
                          > materialnego, a za tym idzie duchowego, swym wyznawcom.

ale cudny wywod. gdzie logika? jakies powiazanie jednego i drugiego?

> Kosciol katolicki to bieda,

o wielu twierdzi ze oplywanie w bogactwie.

>glupota, warcholstwo(walesa, jurczyk itp)

oni sa reprezentatywni dla kosciola katolickiego? a nie kluska ktory podarowal
                          mu 17 mln zl?

> zniszczona przyroda i nie racjonalni ludzie.

przyroda? nieracjonalni. znasz cale 1 mls 300 mln?

> Wiecej?

oj chyba nie. pozdrawiam rado
                  • swarozyc Re: Katolicy 10.03.04, 13:11
                    rrado napisał:
                    Bog stworzyl kosciol chrzescijanski, ktorego uosobieniem na dzis jest dla mnie
                    kosciol katolicki.
                    ''''''''''''''''''''''''
                    A kto stworzyl koscioly protestanckie, prawoslawne i setki innych sekt
                    chrzescijanskich...
                    chyba nie szatan?

>
                    • rrado Re: Katolicy 10.03.04, 13:24
                      swarozyc napisał:

> rrado napisał:
                      > Bog stworzyl kosciol chrzescijanski, ktorego uosobieniem na dzis jest dla
                      mnie
                      >
                      > kosciol katolicki.
                      > ''''''''''''''''''''''''
                      > A kto stworzyl koscioly protestanckie, prawoslawne i setki innych sekt
                      > chrzescijanskich...
                      > chyba nie szatan?

od szatana to zdaje sie ty jestes specjalista. wydaje mi sie ze szatan nie
                      posiada mocy tworzenia. koscoly przez ciebie wymienione mieszcza sie w
                      kategorii kosciola chrzescijanskiego. inna rzecz z islamem, buddyzmem itd. moim
                      zdaniem sa one dzielem czlowieka tak samo jak paria polityczna wiezowiec czy
                      hot dog. pozdrawiam rado
                      • Gość: Aga Hot dog IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 13:34
                        Ale jak ktos napisze,ze uwaza,ze kosciol chrzescijanski (swoja droga
                        zastanawiam sie czy cos takiego istnieje-chrzescijanstwo tak,ale kosciol
                        chrzescijanski...Bog chyba stworzyl religie,a kosciol to juz instytucja
                        stworzona przez czlowieka,tak samo jak poszczegolne wyznania jako odlamy
                        chrzescijanstwa)jest stworzony przez czlowieka i postawi go na rowni z hot
                        dogiem to pewnie bardzo Cie to urazi...
                        • rrado Re: Hot dog 11.03.04, 09:03

> Ale jak ktos napisze,ze uwaza,ze kosciol chrzescijanski (swoja droga
                          > zastanawiam sie czy cos takiego istnieje-chrzescijanstwo tak,ale kosciol
                          > chrzescijanski...Bog chyba stworzyl religie,a kosciol to juz instytucja
                          > stworzona przez czlowieka,tak samo jak poszczegolne wyznania jako odlamy
                          > chrzescijanstwa)jest stworzony przez czlowieka i postawi go na rowni z hot
                          > dogiem to pewnie bardzo Cie to urazi...

bardzo nie ale pewnie troche tak. jak mowie dla mnie tamte koscioly moga byc
                          ciekawe fajne nawet pozyteczne ale nie uznaje je za stwozone przez Boga.
                          pozdrawiam rado
                      • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 13:38
                        Judaizm tez jest stworzony przez czlowieka?
                        • rrado Re: Katolicy 11.03.04, 09:08

> Judaizm tez jest stworzony przez czlowieka?

nie judaizm nie. chrzescijanstwo wywodzi sie z judaizmu. pozdrawiam rado
                          • Gość: Aga Re: Katolicy IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 09:14
                            """nie judaizm nie. chrzescijanstwo wywodzi sie z judaizmu.

no wlasnie.
      • piotr33k2 Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 09.03.04, 19:44
        z całym szacunkiem dla religi ,koscioła i tradycji narodowych ,nowoczesne
        demokratyczne państwo powinno być neutralne świtopoglądowo i świeckie w swoich
        państwowych strukturach .polska niestety takim krajem nie jest ,co prawda
        mówienie o państwie wyznaniowym jest grubą przesadą ale ustępstwa wobec
        kościoła katolickiego w ostatnich 14 latach są zbyt daleko idące i nie
        przyczyniają się do niczego pozytywnego, tagże dla samego kościoła ,mozna tu
        podać przykład przeniesienia nauki religi do szkół zamiast pozostawienia jej
        w salach katechetycznych co podnosiło moralny i edukacyjny charakter lekcji i
        młodzieży pobierającej te lekcje .
        • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 10.03.04, 08:50
          piotr33k2 napisał:

> z całym szacunkiem dla religi ,koscioła i tradycji narodowych ,nowoczesne
          > demokratyczne państwo powinno być neutralne świtopoglądowo i świeckie w
          swoich
          > państwowych strukturach. polska niestety takim krajem nie jest ,co prawda
          > mówienie o państwie wyznaniowym jest grubą przesadą ale ustępstwa wobec
          > kościoła katolickiego w ostatnich 14 latach są zbyt daleko idące i nie
          > przyczyniają się do niczego pozytywnego, tagże dla samego kościoła ,mozna tu
          > podać przykład przeniesienia nauki religi do szkół zamiast pozostawienia
          jej
          >
          > w salach katechetycznych co podnosiło moralny i edukacyjny charakter lekcji i
          > młodzieży pobierającej te lekcje .

genmeralnie jak zawsze sensowny i wywazony pst piotra z nauka religii bym sie
          nie zgodzil. podobny problem byl w holandii czy katolicy placacy podatki musza
          palacic za nauke religii osobno? z drugiej strony niewierzacy ta nauke religii
          tez funduja. i to jest chyba sensowny solidaryzm spoleczny. moim zdaniem
          religia w szkole nikomu nie szkodzi. kto chce to chodzi kto nie to nie. w
          salkach bylo to tylko na krotki bo nie caly czas komunizmu i bylo jedynie
          wyjsciem awaryjnym i tymczasowym wieczorami w dosc nieciekawych warunkach jak
          za pierwszych chrzescijan. pozdrawiam rado
          • Gość: Aga Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 10:56
            """podobny problem byl w holandii czy katolicy placacy podatki musza
            > palacic za nauke religii osobno? z drugiej strony niewierzacy ta nauke
            religii
            > tez funduja. i to jest chyba sensowny solidaryzm spoleczny. moim zdaniem
            > religia w szkole nikomu nie szkodzi. kto chce to chodzi kto nie to nie. w
            > salkach bylo to tylko na krotki bo nie caly czas komunizmu i bylo jedynie
            > wyjsciem awaryjnym i tymczasowym wieczorami w dosc nieciekawych warunkach jak
            > za pierwszych chrzescijan.

Sprowadzanie religii do pieniedzy to chyba nie jest dobry pomysl,co?
            Religia w szkolach-ok-niech bedzie,ale dlaczego nie jest na poczatku lub na
            koncu zajecm,zeby dzieci nie chodzace na religie nie musialy marnowac czasu?
            Dlaczego ocena z religii jest na swiadectwie? I czy musi byc?
            Uwazasz,ze wieszanie krzyzy w klasach jest w porzadku w stosunku do osob innej
            wiary?Nie wydaje mi sie.Moze z perspektywy katolikow wydaje sie to sluszne i
            nie szkodzace nikomu,ale sprobujcie spojrzec z innej strony.Skoro wieszanie
            krzyzy nie szkodzi innowiercom,to nie wieszanie nie powinno szkodzic
            katolikom.Od tego sa koscioly.

A jesli chodzi o rowne prawa to czemu Swieta katolckie sa dniami wolnym od
            pracy,a prawoslawni musza spedzac Swieta po pracy?Jak juz robimy wolne to robmy
            dla wszystkich wyznan!
            • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 10.03.04, 12:17

>> Religia w szkolach-ok-niech bedzie,ale dlaczego nie jest na poczatku lub na
              > koncu zajecm,zeby dzieci nie chodzace na religie nie musialy marnowac czasu?

muis byc na poczatku albo na koncu jak nie jest trzeba to zglosic do kuratorium.

> Dlaczego ocena z religii jest na swiadectwie? I czy musi byc?

nie musi ale moze. ludzie chcodzacy na religie maja do tego prawo. myslisz ze
              na studiach na to patrza?

> Uwazasz,ze wieszanie krzyzy w klasach jest w porzadku w stosunku do osob
              innej
              > wiary?

uwazam ze nie przeszkadza im w niczym. nikt nie wymaga calowania krzyza na
              wejsciu czy klekania przed nim. wisi sobie i tyle. dla jednego to symbol
              religijny a dla drugiego obrazek jak inny.

>Nie wydaje mi sie.Moze z perspektywy katolikow wydaje sie to sluszne

nie mozemy mowic tu tylko o katolikach a o wszystkich religiach
              chrzescijanskich.

Skoro wieszanie
              > krzyzy nie szkodzi innowiercom,to nie wieszanie nie powinno szkodzic
              > katolikom.Od tego sa koscioly.

nie tylko koscioly ale ok. mi brak krzyza nie przeszkadza bo i tak mam go
              przysobie. mowimy jednak o pewnej sytuacji realnej teraz nie am problemu czy
              wieszac ale jakis nierealny wydumany problem czy sciagac, ktory moze
              doprowadzic jedynie do wojny religijnej.

>
              > A jesli chodzi o rowne prawa to czemu Swieta katolckie sa dniami wolnym od
              > pracy,a prawoslawni musza spedzac Swieta po pracy?Jak juz robimy wolne to
              robmy dla wszystkich wyznan!

agus nie szalej. w polsce i tak malo sie pracuje. zapytaj swojej mamy czy
              chcialaby isc w swieta do pracy. jednak chrzescijanstwo zachodnei to wiekszosc
              pracujacych w polsce. jakos i przy aborcji i tym wszystkim mam wrazenie jakbys
              szykowala sie na krucjate przeciwko kosciolowi i wierzacym w polsce. pozdrawiam
              rado
              • Gość: Aga Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 12:29
                """nie musi ale moze. ludzie chcodzacy na religie maja do tego prawo. myslisz
                ze na studiach na to patrza?

na studiach nie,ale w gimnazjach...kto wie?

"""nie mozemy mowic tu tylko o katolikach a o wszystkich religiach
                chrzescijanskich.

ale to katolicy najglosniej krzycza,religia jest dla katolikow...

"""agus nie szalej. w polsce i tak malo sie pracuje.
                zapytaj swojej mamy czy chcialaby isc w swieta do pracy. jednak chrzescijanstwo
                zachodnei to wiekszosc pracujacych w polsce.

nie musze pytac mamy...poza tym nie chce robic rewolucji.wiadomo,ze swieta
                (glownie dla kobiet)to ogromna harówka i odpoczynek sie przydaje,ale Boze Cialo
                to moim zdaniem przesada...

"""jakos i przy aborcji i tym wszystkim mam wrazenie jakbys
                szykowala sie na krucjate przeciwko kosciolowi i wierzacym w polsce

krucjaty nie szykuje,ale lubie podyskutowac,tym bardziej,ze otaczaja mnie sami
                katolicy,ktorzy nie koniecznie potrafia o tym rozmawiac.Na forum moge
                sie "wyżyć";)))

A co powiesz na ten pomysl we Francji,zeby w szkolach nie mozna bylo nosic
                symboli religijnych,a dokladniej nakryc glowy przez muzulmanki?chyba nic nie
                pokrecilam?

• rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 09:27

> """nie musi ale moze. ludzie chcodzacy na religie maja do tego prawo. myslisz
                  > ze na studiach na to patrza?
                  >
                  > na studiach nie,ale w gimnazjach...kto wie?

zdaje sie sa teraz egzaminy do gimnazjum i puki co nie z religii.

>
                  > """nie mozemy mowic tu tylko o katolikach a o wszystkich religiach
                  > chrzescijanskich.
                  >
                  > ale to katolicy najglosniej krzycza,religia jest dla katolikow...

religia jest dla kazdego. moim skromnym zdaniem najglosniej krzycza ludzie
                  chorzy z nienawisci do religii.
                  >
                  > """jakos i przy aborcji i tym wszystkim mam wrazenie jakbys
                  > szykowala sie na krucjate przeciwko kosciolowi i wierzacym w polsce
                  >
                  > krucjaty nie szykuje,ale lubie podyskutowac,tym bardziej,ze otaczaja mnie
                  sami
                  > katolicy,ktorzy nie koniecznie potrafia o tym rozmawiac.Na forum moge
                  > sie "wyżyć";)))

ok wyzywaj sie tylko dobieraj slownictwo.

> A co powiesz na ten pomysl we Francji,zeby w szkolach nie mozna bylo nosic
                  > symboli religijnych,a dokladniej nakryc glowy przez muzulmanki?chyba nic nie
                  > pokrecilam?

ich ssprawa my nie mamy takiego problemu. zdaje sie dalo to odwrotny skutek i
                  wszyscy specjalnie obwieszaja sie i opatulaja zeby manifestowac. moim zdaniem
                  moga wygladac i chodzic jak chca (chociaz w polsce jestem za mundurkami) jesli
                  nie przeszkadza to w zajeciach np. nie powinny miec prawa odmawiani wf itd.
                  pozdrawiam rado
                  • Gość: Aga Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 09:51
                    """ok wyzywaj sie tylko dobieraj slownictwo.

o co Ci chodzi z tym slownictwem???przeanalizuj swoje,szczegolnie jak sie
                    odzywasz do 2 osob na tym forum...

• skuter70 Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 08:36
                rrado napisał:

> agus nie szalej. w polsce i tak malo sie pracuje.

rado ty duzo pracujesz?
                • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 09:34
                  skuter70 napisał:

> rrado napisał:
                  >
                  >
                  > > agus nie szalej. w polsce i tak malo sie pracuje.
                  >
                  > rado ty duzo pracujesz?
                  zapewne wiecej niz ty. pozdrawiam rado
                  >
                  • skuter70 Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 16:37
                    zawsze sie obawialem, ze pod pseudo rado kryje sie moj szef:(
                    • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 15.03.04, 20:30
                      skuter70 napisał:

> zawsze sie obawialem, ze pod pseudo rado kryje sie moj szef:(

znasz mnie to chyba nie wiem musialbym sie z rana przebierac zebys mnie nie
                      rozpoznal. pozdrawiam rado
    • madziurex Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 09.03.04, 19:55
      A krzyż wiszący w każdej sali szkolnej? Do tej pory jakoś mi nie
      przeszkadzał,ale w końcu pomyślałam sobie:ktoś jest Polakiem,ale nie jest
      katolikiem,co sobie wtedy myśli?Czy to nie jest MÓJ kraj,czy jestem obywatelem
      drugiej kategorii??! Skoro wiszą symbole religijne, to powinny wisieć
      WSZYSTKICH innych religii i wyznań.A ponieważ to niemożliwe, to może trzeba je
      po prostu zdjąć? Być może stąd bierze się ta chora liczba 90-iluś-tam %
      katolików(bo dla mnie to nie jest normalne)w Polsce - bo ten katolicyzm jest
      wciskany na siłę i stał się "oczywisty" dla każdego(bezmyślnego).
      • Gość: henio56 Konkordat to zniewolenie Polski przez kk IP: *.comnet.krakow.pl 09.03.04, 20:31
        no właśnie, ostatnio byłem na wywiadówce u córki i zauważyłem ,że w klasie
        zamiast godła wisi krzyż. Żona zabroniła mi robić raban, bo boi się ,że córka
        będzie szykanowana.
        • madziurex Re: Konkordat to zniewolenie Polski przez kk 09.03.04, 20:54
          Gość portalu: henio56 napisał(a):

> no właśnie, ostatnio byłem na wywiadówce u córki i zauważyłem ,że w klasie
          > zamiast godła wisi krzyż. Żona zabroniła mi robić raban, bo boi się ,że córka
          > będzie szykanowana.

Trzeba robić raban. A najlepiej, gdyby raban robiły rozsądne osoby wierzące, te
          krzyże to przesada.
          • rrado Re: Konkordat to zniewolenie Polski przez kk 10.03.04, 09:04
            madziurex napisała:

> Gość portalu: henio56 napisał(a):
            >
            > > no właśnie, ostatnio byłem na wywiadówce u córki i zauważyłem ,że w klasie
            >
            > > zamiast godła wisi krzyż. Żona zabroniła mi robić raban, bo boi się ,że có
            > rka
            > > będzie szykanowana.
            >
            >
            > Trzeba robić raban. A najlepiej, gdyby raban robiły rozsądne osoby wierzące,
            te
            >
            > krzyże to przesada.

jak ktos wierzacy moze domagac sie zdjecia symbolu meki Chrystusa? to przeciez
            niemozliwe. teraz postaram sie mowic jak niewierzacy taka propozycja w kraju
            tak katolickim doprowadzilaby jedynie do jakiejs malej lokanej burzy
            zaostrzenia nastrojow prob rewanzu i w konsekwencji szykan nieuswiadomionych
            dzieci ktore odebralyby to jako atak na siebie. co to komu przeszkadza ze krzyz
            wisi? to nie jst symbol li tylko religii katolickiej ale wszystkich chrzecijan
            ktorych w polsce jest nie 97 proc ale 99. w zlaicyzowanej francji lekcja
            rozpoczyna sie minuta ciszy na modlitwe. modlitwe taka jaka kto lubi.
            pozdrawiam rado
            • Gość: Aga Re: Konkordat to zniewolenie Polski przez kk IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 11:07
              A dlaczego wierzacy nie morze sie tego domagac?Sa miejsca,gdzie symbole
              religijne sie wiesza,a szkola jest miejscem nautralnym.
              A pomyslales o innowiercach?Bo mowisz tylko o niewierzacych.

I jeszcze jedno-moze i krzyz by nie przeszkadzal,ale bylam swiadkiem
              sytuacji,gdzie nauczyciel kazal (na przerwie) zdjac uczniowi czapke,bo wisi
              krzyz.To juz przesada-nie mozna czcic krzyza osobie niewierzacej...oczywiscie
              mowie tu o sytuacja zgodnych z ogolnymi zasadami etycznymi,a mysle,ze noszenie
              czapki jest z nimi zgodne.

A skoro w Polsce jest 99% chrzescijan,to pewnie katolkow z 95.A to jest
              odpowiedz na pytanie zadane na poczatku-tak-Polska jest panstwem katolickim,bo
              zyje tu tylu katolikow i ich prawa i uczucia sa najwazniejsze.
              Pozdrawiam
              • rrado Re: Konkordat to zniewolenie Polski przez kk 10.03.04, 12:26

> A dlaczego wierzacy nie morze sie tego domagac?Sa miejsca,gdzie symbole
                > religijne sie wiesza,a szkola jest miejscem nautralnym.
                > A pomyslales o innowiercach?Bo mowisz tylko o niewierzacych.

pomysalem i tak jak mowilem jesli choc jedno dziecko domaga sie powieszenia
                innego symbolu to powinien on byc powieeszony.

>
                > I jeszcze jedno-moze i krzyz by nie przeszkadzal,ale bylam swiadkiem
                > sytuacji,gdzie nauczyciel kazal (na przerwie) zdjac uczniowi czapke,bo wisi
                > krzyz.

zawsze moze sie trafic nuczyciel idiota. ja nie cierpie chodzenia w czapce w
                pomieszczeniach bo jest to sprzeczne z zasadami kultury obowiazujacymi w
                europie.

>
                > A skoro w Polsce jest 99% chrzescijan,to pewnie katolkow z 95.A to jest
                > odpowiedz na pytanie zadane na poczatku-tak-Polska jest panstwem
                katolickim,bo
                > zyje tu tylu katolikow i ich prawa i uczucia sa najwazniejsze.

nie sa najwazniejsze. konstytucja gwarantuje rownouprawnienie. jesli
                gdziekolwiek twoje prawa (ateistki?) zostaly naruszone nie pozostaje nic innego
                jak o nie walczyc na drodze sadowej i skargii konstytucyjnej. pozdrawiam rado
                • Gość: Aga Re: Konkordat to zniewolenie Polski przez kk IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 12:36
                  """zawsze moze sie trafic nuczyciel idiota. ja nie cierpie chodzenia w czapce w
                  pomieszczeniach bo jest to sprzeczne z zasadami kultury obowiazujacymi w
                  europie.

ale chyba jestes troche starszy od dzieci z podstawowek,co?

"""konstytucja gwarantuje rownouprawnienie. jesli gdziekolwiek twoje prawa
                  (ateistki?) zostaly naruszone nie pozostaje nic innegojak o nie walczyc na
                  drodze sadowej i skargii konstytucyjnej

Pewnie,ze jest rownouprawnienie,ale mi chodzi o zycie w spoleczenstwie.nie
                  podam do sadu matki,ktora nie pozwala dziecku bawic sie z koleznaka,bo ona jest
                  swiadkiem Jehowy,albo ateistka.Uwierz mi -takie przypadki sie
                  zdarzaja.Pozostaje tylko pozalowac takich ludzi,ale zadra pozostaje.Juz nie
                  zglebiajac tematu dziecka,ktore nic z tego nie rozumie,a cierpi.

Niedawno uslyszalam od proboszcza w czasie kazania,ze ateista nie powinien byc
                  nauczycielem,bo przekazuje zle wartości uczniom.I co?mam go podac do sadu?A
                  setki ludzi tego sluchalo.A ze jest autorytetem dla wielu,czesto slabo
                  myslacych ludzi,to zaczynaja miec podobne poglady do niego.
                  A moze sie z nim zgadasz?
        • rrado Re: Konkordat to zniewolenie Polski przez kk 10.03.04, 08:56
          Gość portalu: henio56 napisał(a):

> no właśnie, ostatnio byłem na wywiadówce u córki i zauważyłem ,że w klasie
          > zamiast godła wisi krzyż. Żona zabroniła mi robić raban, bo boi się ,że córka
          > będzie szykanowana.

ze corka siejeszcze do ciebie przyznaje to i tak sukces. pozdrawiam rado
      • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 10.03.04, 08:56
        madziurex napisała:

> A krzyż wiszący w każdej sali szkolnej? Do tej pory jakoś mi nie
        > przeszkadzał,ale w końcu pomyślałam sobie:ktoś jest Polakiem,ale nie jest
        > katolikiem,co sobie wtedy myśli?Czy to nie jest MÓJ kraj,czy jestem
        obywatelem
        > drugiej kategorii??!

dlaczego mialbby sobie tak myslec? co to mu przeszkadza? czy jak na jego szyi
        zawisnie gwiazda dawida to bedziesz za nim biegac ze to nie jego kraj? nie
        spotkalem sie osobiscie z nieprzychylna opinia osob innego wyznania. po co by
        zaczynac taka wojenke religijna na ktorej ucierpieli by wylacznie ludzi innego
        wyznania. na wschodzi sa szkoly gdzie wisza krzyze prawoslawne i niech wisza.
        opolska zawsze byla krajem tolerancyjnym i ta tolerancja powinna dotyczyc tez
        najsilnejszej religii.

Skoro wiszą symbole religijne, to powinny wisieć
        > WSZYSTKICH innych religii i wyznań.

zgadzam sie jesli jakiekolwiek dziecko jest innego wyzwania i sobie tego zyczy
        powinno wisiec od razu. super bylaby to lekkcja tolerancji. ale chyba nie
        domagasz sie zeby w kazdej szkole w kazdej klasie wisialy symbole religijnne
        kazdej religii.

A ponieważ to niemożliwe, to może trzeba je
        > po prostu zdjąć? Być może stąd bierze się ta chora liczba 90-iluś-tam %
        > katolików(bo dla mnie to nie jest normalne)w Polsce - bo ten katolicyzm jest
        > wciskany na siłę i stał się "oczywisty" dla każdego(bezmyślnego).

97 proc dokladnie tyyle mamy ludzi ochrzczonych w kosciele katolickim. nie wiem
        opo co chesz zaczynac wojne religijna. bo chyba zdajesz sobioe sprawe jakie
        konsekwencje rodzi taki pomysl wziety rodem z glebokiej stalinowskiej komuny -
        zdejmowania krzyzy. lepiej zdjac firmany wyprac i powiesic. pozdrawiam rado
        • Gość: Aga Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 11:14
          """97 proc dokladnie tyyle mamy ludzi ochrzczonych w kosciele katolickim

Chrzest to jedno,a bycie katolikiem to drugie...wiem,ze dla Kosciola to jest
          tozsame,ale dla mnie osoba,ktora nie chodzi do kosciola,moze nawet nie miala
          komunii,a ochszczona byla nie jest katolkiem.Z mojego punktu widzenia ta liczba
          jest znacznie wyzsza.
          Czy Kosciol sledzi losy ochrzczonych ludzi? Ilu z nich przechodzi na inna wiare?
          Ilu z nich w ogole rezygnuje z religii? Oczywiscie,ze nie.I tu znowu powraca
          watek niemoznosci podania prawdziwych liczb...

Znasz szkole,w ktorej bez gadania powieszonoby Gwiazde Dawida na zyczenie
          ucznia?Ja nie...ale znam takie,w ktorych stawia sie pały za odmowe śpiewania
          hymnu narodowego (przez swiadkow Jehowy).I to jest tolerancja?Zeby oczekiwac
          tolerancji trzeba byc samemu tolerancyjnym...

• rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 10.03.04, 12:20

> """97 proc dokladnie tyyle mamy ludzi ochrzczonych w kosciele katolickim
            >
            > Chrzest to jedno,a bycie katolikiem to drugie...wiem,ze dla Kosciola to jest
            > tozsame,ale dla mnie osoba,ktora nie chodzi do kosciola,moze nawet nie miala
            > komunii,a ochszczona byla nie jest katolkiem.

bez sensu ludzie sa tym kim sie czuja. moze nie byc w zyciu w kosciele a czuc
            sie katolikiem nie nasza to sprawa.

Z mojego punktu widzenia ta liczba
            >
            > jest znacznie wyzsza.
            > Czy Kosciol sledzi losy ochrzczonych ludzi? Ilu z nich przechodzi na inna
            wiare
            > ?
            > Ilu z nich w ogole rezygnuje z religii? Oczywiscie,ze nie.I tu znowu powraca
            > watek niemoznosci podania prawdziwych liczb...

ok 50 proc ludzi w polsce chodzi co niedz do koscilola w tym ok 70 na poludniu
            i ok 40 na pom zach.

>
            > Znasz szkole,w ktorej bez gadania powieszonoby Gwiazde Dawida na zyczenie
            > ucznia?

znam.

Ja nie...ale znam takie,w ktorych stawia sie pały za odmowe śpiewania
            > hymnu narodowego (przez swiadkow Jehowy).

a czemu im nie wolno spiewac hymnu?

I to jest tolerancja?Zeby oczekiwac
            > tolerancji trzeba byc samemu tolerancyjnym...

tu juz mowimy oo sprawie panstwa czy ktos nie szanujacy panstwa moze byc jego
            obywatelem? pozdrawiam rado
            • Gość: Aga Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 12:41
              """bez sensu ludzie sa tym kim sie czuja. moze nie byc w zyciu w kosciele a
              czuc sie katolikiem nie nasza to sprawa

powiedz to pierwszemu lepszemu ksiedzu-myslisz,ze sie z Toba zgodzi?Ze udzieli
              Ci slubu koscielnego bez chrztu,komuni i innych sakramentow? Malo tego-nawet sa
              problemy ze slubem ekumenicznym-bedzie Cie bardzo namawial na przejscie na
              katolicyzm,bo wtedy slub bedzie fajniejszy...to jest przyklad z zycia wziety.

"""a czemu im nie wolno spiewac hymnu

nie wiem czemu-takie maja zasady chyba.

"""tu juz mowimy oo sprawie panstwa czy ktos nie szanujacy panstwa moze byc
              jego obywatelem

oczywiscie,ze moze-wg prawa...wg moich zasda nie powinien

• rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 10.03.04, 13:05

> """bez sensu ludzie sa tym kim sie czuja. moze nie byc w zyciu w kosciele a
                > czuc sie katolikiem nie nasza to sprawa
                >
                > powiedz to pierwszemu lepszemu ksiedzu-myslisz,ze sie z Toba zgodzi?

nie wiem pewnie nie kazdy mowie swoje zdanie. juz do tego chyba doszlismy ze
                ksieza sa rozni.

Ze udzieli
                > Ci slubu koscielnego bez chrztu,komuni i innych sakramentow?

nie udzieli i nie powinien.

Malo tego-nawet sa
                >
                > problemy ze slubem ekumenicznym-bedzie Cie bardzo namawial na przejscie na
                > katolicyzm,bo wtedy slub bedzie fajniejszy...to jest przyklad z zycia wziety.

rozne sa przyklady z zycia wziete. trzeba poszukac fajnego ksiedza.

>
                > """a czemu im nie wolno spiewac hymnu
                >
                > nie wiem czemu-takie maja zasady chyba.

pierwsze slysze.

pozdrawiam rado
                • Gość: Aga Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 13:16
                  """nie udzieli i nie powinien.

wiec nie moze byc katolikiem osoba,ktora nie byla nigdy w kosciele.

"""a czemu im nie wolno spiewac hymnu
                  > >
                  nie wiem czemu-takie maja zasady chyba.
                  pierwsze slysze.

to jest przyklad sprzed kilku...nastu juz lat kiedy bylam w
                  podstawowce.kolezanka ie mogla spiewac,nie zaspiewala i dostala lufe.

pozdrawiam
                  • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 09:39

>
                    > """a czemu im nie wolno spiewac hymnu
                    > > >
                    > nie wiem czemu-takie maja zasady chyba.
                    > pierwsze slysze.
                    >
                    >
                    > to jest przyklad sprzed kilku...nastu juz lat kiedy bylam w
                    > podstawowce.kolezanka ie mogla spiewac,nie zaspiewala i dostala lufe.

prl byla panstwem absurdu wiec nie ma co sie dziwic. pozdrawiam rado
                    • Gość: Aga Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 10:00
                      """prl byla panstwem absurdu wiec nie ma co sie dziwic

To juz nie byla prl.A z reszta jakie to ma znaczenie?
                • Gość: Aga Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 13:23
                  """trzeba poszukac fajnego ksiedza

a mi sie marzy,zeby kazdy ksiadz byl fajny.a jak nie fajny to chociaz
                  dzialajacy wg zasad panujacy w panstwie i kosciele.I jezeli sluby ekumeniczne
                  maja byc to niech beda bez wzgledu na to czy to sie jakiemus ksiedzu podoba czy
                  nie...
                  Oczywiscie-ksiadz jest tylko czlowiekiem i tez moze miec swoje odchylki,ale jak
                  je ma to niech wladze koscielne cos z tym zrobia.Z tego co wiem ksiadz,ktory
                  odmowil udzielenia takiego slubu nadal jest ksiedzem w tej samej parafii
                  • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 09:41

> """trzeba poszukac fajnego ksiedza
                    >
                    > a mi sie marzy,zeby kazdy ksiadz byl fajny.

to tak jak marzenie ze kazdy slusarz urzednik czy piekarz bedzie fajny. zeby
                    wszyscy ludzie byli fajni.

Z tego co wiem ksiadz,ktory
                    > odmowil udzielenia takiego slubu nadal jest ksiedzem w tej samej parafii

gdyby odemnie to zalezalo tez bym go nie wyrzucil a pouczyl jedynie.
                    pozdrawiam rado
                    • Gość: Aga Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 10:01
                      """gdyby odemnie to zalezalo tez bym go nie wyrzucil a pouczyl jedynie

ale poucza sie po to,zeby mialo to jakis skutek.A jak to nie pomoze?
                      • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 10:41

> """gdyby odemnie to zalezalo tez bym go nie wyrzucil a pouczyl jedynie
                        >
                        > ale poucza sie po to,zeby mialo to jakis skutek.A jak to nie pomoze?

kosciol ma swoja skale kar mzoe je stosowac pokolei. wiem ze napiszesz z enie
                        stosuje wiec od rau odpowiadam ze powinien. pozdrawiam rado
        • skuter70 Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 08:40
          rrado napisał:

> 97 proc dokladnie tyyle mamy ludzi ochrzczonych w kosciele katolickim.

a ilu mamy wierzacych?
          a ilu mamy znajacych nauke kosciola?
          a ilu mamy takich, ktorzy zyja w zgodzie z ta nauka?
          a ilu z tych ochrzczonych ktos pytal o zdanie niosac ich do chrztu?
          • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 09:32
            skuter70 napisał:

> rrado napisał:
            >
            >
            > > 97 proc dokladnie tyyle mamy ludzi ochrzczonych w kosciele katolickim.
            >
            > a ilu mamy wierzacych?
            > a ilu mamy znajacych nauke kosciola?
            > a ilu mamy takich, ktorzy zyja w zgodzie z ta nauka?
            > a ilu z tych ochrzczonych ktos pytal o zdanie niosac ich do chrztu?

a co ja jestem encyklopedia britanica? sam poszukaj tych odpowiedzi.chrzest w
            kosciele polega na ochrzczeniu dziecka wiec ciezko sie go zapytac. co do tych
            wszystkich liczb to cos nam mowi praktykowanie coniedzielne i to jest w polsce
            w okolicy 50 proc.

pozdrawiam rado
    • przecinack VIVAT KATOLAND !!! 09.03.04, 23:34
      madziurex napisała:

> Czy nikogo nie dziwi,że całe podstawówki, gimnazja, licea, spędzają w okresie
      > Wielkiego Postu 3 dni w kościele, opuszczając w tym czasie zajęcia(które już
      > nie zostaną nadrobione)???

oczywiscie, ze nikogo nie dziwi, poniewaz te trzy dni sa wpisane w program
      nauczania ( a w szkole i nie takie rzeczy sie dzieja), a wolne maja generalnie
      nauczyciele, ktorzy sie z tego bardzo ciesza, i byloby im bardzo smutno, gdyby
      nie mieli tych trzech dni platnych i wolnych

> Rozumiem,że Polacy to prawie w 100% katolicy, ale
      > religia w szkole nie jet obowiązkowa i nie należy do programu nauczania!

mowienie dzisiaj o takiej ilosci katolikow jest kompromitacja mowiacego
      i swiadczy albo o braku wiedzy albo o podejsciu ideologicznym, a najczesciej
      o jednym i drugim

> A dzieci nie chodzące na religię siedzą sobie w tym czasie w domu (i pewnie
      b. się cieszą).

w czym zatem jest problem, skoro zadowoleni sa nauczyciele i uczniowie???

> Czy takich rekolekcji nie można by zorganizować PO lekcjach?

osobiscie jestem calym sercem za tym!!!

• Gość: Aga Re: VIVAT KATOLAND !!! IP: *.rgsa.pl 10.03.04, 11:19
        """a wolne maja generalnie
        nauczyciele, ktorzy sie z tego bardzo ciesza, i byloby im bardzo smutno, gdyby
        nie mieli tych trzech dni platnych i wolnych

ale glupoty opowiadasz...nauczyciele musza przyjsc do szkoly dla tych
        uczniow,ktorzy nie chodza na rekolekcje i zazycza sobie (a raczej ich rodzice)
        przyjsc do szkoly!
    • rrado Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 10.03.04, 08:44
      madziurex napisała:

> Czy nikogo nie dziwi,że całe podstawówki, gimnazja, licea, spędzają w okresie
      > Wielkiego Postu 3 dni w kościele, opuszczając w tym czasie zajęcia(które już
      > nie zostaną nadrobione)??? Rozumiem,że Polacy to prawie w 100% katolicy, ale
      > religia w szkole nie jet obowiązkowa i nie należy do programu nauczania! A
      > dzieci nie chodzące na religię siedzą sobie w tym czasie w domu (i pewnie b.
      > się cieszą). Czy takich rekolekcji nie można by zorganizować PO lekcjach? O
      > co tu chodzi?

pytanie ciekawe i pewnie zasadne tylko tytul bezsensioowny rozumiem ze to taka
      prowokacja. pozdrawiam rado
      • Gość: H56 Czy jesteśmy lennikiem Watykanu ? IP: *.comnet.krakow.pl 10.03.04, 12:06
        Raddo nie odniosłeś się do tego ,że krzyże zajeły miejsce godła Polski. W domach
        te symbole wieszane są nad drzwiami, a ich wielkość jest dużo, dużo mniejsza od
        tych w szkołach, szpitalach. Pytam ,jak chcemy uczyć nasze dzieci patriotyzmu
        i przywiazania do symboli narodowych ?
        • rrado Re: Czy jesteśmy lennikiem Watykanu ? 10.03.04, 12:22

> Raddo nie odniosłeś się do tego ,że krzyże zajeły miejsce godła Polski.

chyba w tej twojej dziwnej szkole. polska tradycja to godlo obok krzyz. chyba
          tam na hucie przesadzili.

W domac
          > h
          > te symbole wieszane są nad drzwiami, a ich wielkość jest dużo, dużo mniejsza
          od
          > tych w szkołach, szpitalach. Pytam ,jak chcemy uczyć nasze dzieci patriotyzmu
          > i przywiazania do symboli narodowych ?

no ty ich raczej tego nie nauczysz. pozdrawiam rado
          • Gość: H56 Re: Czy jesteśmy lennikiem Watykanu ? IP: *.comnet.krakow.pl 10.03.04, 12:43
            muszę Cię rozczarować mieszkam na Krowodrzy. Na czym bazujesz ,że nie nauczę ich
            patriotyzmu ?
            • rrado Re: Czy jesteśmy lennikiem Watykanu ? 10.03.04, 13:13

> muszę Cię rozczarować mieszkam na Krowodrzy. Na czym bazujesz ,że nie nauczę
              ic
              > h
              > patriotyzmu ?

moim skromnym zdaniem nie nauczysz ich niczego poza nienawiscia do religii, a
              wnioskuje to z twoich wypowiedzi, ale to juz nie moje zmartwienie.
              pozdrawiam rado
              • Gość: H56 Re: Czy jesteśmy lennikiem Watykanu ? IP: *.comnet.krakow.pl 10.03.04, 17:17
                nienawiści ? co Ty chłopino mi wmawiasz. Ja śmieję się z ludzkiej głupoty,
                naiwności i tęsknoty do średniowiecza. Czynię to tylko na forum.
    • absztyfikant i to w dużym stopniu 10.03.04, 13:11
      Nie to, ze jestem apologeta modelu francuskiego, ale uwazam, ze w Polsce
      powinien nastapic rozdzial KK od panstwa. Od siebie dodam zyczliwy.
      • Gość: malky Abszty IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.04, 14:13
        mimo, ze z duzym zainteresowaniem czytam Twoje pozostale posty, to jednak musze
        przyznac, ze Twoje "wyzwolone" teksty w tej materii niekoniecznie milo mi sie
        czyta. Pytanie - skoro nie model francuski (vide ustawa "antychustowa") to co?
        Moze model niemiecki, gdzie przymiotnik chcrzescijanski pozostal jedynie w
        nazwie jednej partii i kilku organizacji charytatywnych? JA tam mysle, ze nie
        mamy sie czego wstydzic. Po prostu jestesmy autentyczni, a nie
        falszywie "politycznie poprawni". Ciekaw tez jestem co Twoim zdaniem znamionuje
        ten wszechpotezny wplyw kosciola na Panstwo...
        • swarozyc mialki 10.03.04, 14:17
          Gość portalu: malky napisał(a):
          Ciekaw tez jestem co Twoim zdaniem znamionuje ten wszechpotezny wplyw kosciola
          na Panstwo...
          '''''''''''''''''''''''''''
          bieda i glupota
        • absztyfikant Re: Abszty 10.03.04, 14:38
          Dlaczego wyzwolone. Stwierdzam fakty. KK ma przemozne wplywy np. na polska
          polityke i wykorzystuje je az do bolu. Ja sie temu nie dziwie, bo gdybym byl
          prymasem Glempem, to pewnie postepowalbym tak samo. Rzeczywiscie nie mamy sie
          czego wstydzic, ale tez nie za bardzo jest z czego byc dumnym. Jesli katolik
          uwaza aborcje za grzech, to nie powinien jej wykonywac. Natomiast dlaczego
          pozbawia sie prawa do aborcji niekatolika ?

Albo jesli KK potepia zwiazki partnerskie homoseksualistow, a dla katolikow
          jest to zabronione przez Katechizm KK, to dlaczego odmawia sie tego
          niekatolikom ?

KK juz nie atakuje watazkow prawicy za to, ze sa oredownikami kary smierci, a
          stoi to przeciez w poprzek nauczania JPII...

Pytan jest wiecej. Nie moze byc tak, ze etyka katolicka staje sie etyka
          panstwowa.
          • przecinack VIVAT KATOLAND 02 10.03.04, 20:37
            szczerze sie usmialem czytajac wiekszosc wypowiedzi, nad niektorymi z zalosci
            zaplakalem... wyobrazilem sobie nasz kraj po spelnieniu waszych oczekiwan wobec
            kk i sie przestraszylem... zreszta, juz niedlugo, poczekajcie, bedzie tak, jak
            chcecie, samoobrona i app racja przejmie wladze w Polsce i stanie sie raj... kk
            nareszcie bedzie siedzial cicho, placil podatki, nareszcie nie bedzie mial
            prawa glosu, zadnych wplywow i nasze spoleczenstwo odetchnie wolnoscia i
            wybierze najprawdziwsze dobro, czyli takie, ktore kazdy w tym momencie uzna za
            stosowne... potrafimy to, drodzy Polacy, potrafimy...
            • Gość: Aga Re: VIVAT KATOLAND 02 IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 08:15
              """nareszcie bedzie siedzial cicho, placil podatki, nareszcie nie bedzie mial
              prawa glosu, zadnych wplywow i nasze spoleczenstwo odetchnie wolnoscia i
              wybierze najprawdziwsze dobro, czyli takie, ktore kazdy w tym momencie uzna za
              stosowne..

co jest zlego w placeniu podatkow na kosciol?
              prawo glosu ma kazdy,nie oznacza to jednak,ze ma byc to glos decydujacy,czy
              jedyny sluszny.
              Mowisz o anarchii czy mi sie wydaje?uwazasz,ze tylko Kosciol ma prawo decydowac
              co jest dobre?ze bez "prawa glosu" Kosciola panstwo sie rozpadnie...bo co?bo
              zwykli ludzie nie maja swoich rozumow?Ze ludzie niewierzacy to zdemoralizowane
              wyrzutki?A Ty,czy reszta 99% katolikow nagle staniecie sie zlymi ludzmi,bo
              Kosciol zaczal placic podatki i nie ma juz takiego wplywu na polityke?
              A moze Kosciol powrocilby to swojej pierwotnej roli-nauczania i wychowywania
              wiernych?
          • Gość: H56 Abszty! zapomniałeś o najważniejszym tj. konkordac IP: *.comnet.krakow.pl 11.03.04, 09:36
            konkordacie, umowie zawartej na niekorzyść państwa Polskiego. Ci co go podpisali
            rwą się teraz do władzy. Rokita przekaże władzę do Watykanu i zrobi z Polski,
            Katoland.
            • przecinack Re: Abszty! zapomniałeś o najważniejszym tj. konk 15.03.04, 21:38
              a w ktorym momencie konkordat jest niekorzystny? moze jakis konkret? czy znowu
              swoje ideolo pierdoly wypisujesz? czytales chociaz? no to moze cos wiecej...
              • absztyfikant Re: Abszty! zapomniałeś o najważniejszym tj. konk 16.03.04, 12:31
                Mozna sie chyba bardziej czepiac stylu wprowadzenia konkordatu, niz jego
                tresci...
          • rrado Re: Abszty 11.03.04, 09:59
            absztyfikant napisał:

Jesli katolik
            > uwaza aborcje za grzech, to nie powinien jej wykonywac. Natomiast dlaczego
            > pozbawia sie prawa do aborcji niekatolika ?

z tego samego powodu z jakiego pozbawia sie takiego prawa swobody morderce
            gwalciciela i zlodzija - dlatego ze to jest zlo spoleczne.

>
            > Albo jesli KK potepia zwiazki partnerskie homoseksualistow, a dla katolikow
            > jest to zabronione przez Katechizm KK, to dlaczego odmawia sie tego
            > niekatolikom ?

to nie ma wiele wspolnego z kattolicyzmem opory z tym ma wile religii. zreszta
            co to znaczy zwiazek partnerski. jesli chca sobie cos podpisac to jzu teraz ida
            do notrtariusza i podpisuja. ale jesli chca slubu koscielnego no to chyba
            powinni akceptiowac nauke kosciola w ktorym chca wziac slub. moim zdaniem slub
            jest dla kobiety i mezczyzny a jakis tam zwiazek moze byc dla dwoch panow czy
            pan nie mam nic przeciwko i nic tez nie stoi na przeszkodze zeby sobie
            organizowac ceremonie i zabawy juz teraz.

>
            > KK juz nie atakuje watazkow prawicy za to, ze sa oredownikami kary smierci,
            a
            > stoi to przeciez w poprzek nauczania JPII...

za kara siemicu\i jest zdaje sie tylko JKM ktory znaczenia juz nie ma.

pozdrawiam rado
            • Gość: Aga Re: Abszty IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 10:09
              """a jakis tam zwiazek moze byc dla dwoch panow czy
              pan nie mam nic przeciwko

moze Ty nie,ale Kosciol tak i to wiele!!!jak mozna traktowac homoseksualistow
              jako ludzi skrzywionych,nienormalnych????przeciez oni tes sa dziecmi bozymi,czy
              nie?

"""ale jesli chca slubu koscielnego no to chyba
              > powinni akceptiowac nauke kosciola w ktorym chca wziac slub

Cywilnego tez nie moga wziac,bo kosciol juz zadbal o to,zeby nie bylo to mozliwe

• rrado Re: Abszty 11.03.04, 10:50

> """a jakis tam zwiazek moze byc dla dwoch panow czy
                > pan nie mam nic przeciwko
                >
                > moze Ty nie,ale Kosciol tak i to wiele!!!

no jest to troszke dziwne mosisz przyznac.

jak mozna traktowac homoseksualistow
                > jako ludzi skrzywionych,nienormalnych????

rozumiejac norme jako zachowania podzielane przez wiekszosc za ktore jest
                nagroa za naruszenie kara mozna.

przeciez oni tes sa dziecmi bozymi,czy nie?

sa.

>
                >
                > """ale jesli chca slubu koscielnego no to chyba
                > > powinni akceptiowac nauke kosciola w ktorym chca wziac slub
                >
                > Cywilnego tez nie moga wziac,bo kosciol juz zadbal o to,zeby nie bylo to
                mozliwe

slubu nie maga wziac i chyba sie tego nie domagaja. bo slubbierze pani i pan.
                chca sobie zarejsetrowac zwiazek. pytanie tylko jak to zrobic. jakis mialby
                powstac rejestr takich zwiazkow? i do czego mialby on sluzyc? poza poprawiniem
                im samopoczucia. dal mnie sama idea slubu cywilnego jest bez sensu.

pozdrawiam rado
                • Gość: Aga Re: Abszty IP: *.rgsa.pl 11.03.04, 11:07
                  """rozumiejac norme jako zachowania podzielane przez wiekszosc za ktore jest
                  nagroa za naruszenie kara mozna

rozumujac w ten sposob kazdy nie-katolik jest nienormalny...brawo!!!

"""slubu nie maga wziac i chyba sie tego nie domagaja
                  domagaja

"""dal mnie sama idea slubu cywilnego jest bez sensu

dobrze napisales-dla Ciebie.sa ludzie,dla ktorych ten slub jest
                  wazniejszy.nawet jesli to im poprawia samopoczucie-czyz nie o to chodzi w zyciu?
                  Pewnie,ze nie-kosciol lubi sie smucic

• rrado Re: Abszty 15.03.04, 20:37

> """rozumiejac norme jako zachowania podzielane przez wiekszosc za ktore jest
                    > nagroa za naruszenie kara mozna
                    >
                    > rozumujac w ten sposob kazdy nie-katolik jest nienormalny...brawo!!!

dziecino droga. ja mowie o normie spoleczne a ty o chorobie psychicznej jesli
                    nie rozumiesz pojec to sie nie dogadamy.

pozdrawiam rado
                    • Gość: Aga Re: Abszty IP: *.rgsa.pl 16.03.04, 08:47
                      Masz racje-nie dogadamy sie,skoro uwazasz homoseksualizm za chorobe
                      psychiczna...

i kto tu nie rozumie pojec?
                • przecinack pytanko do rrado o norme 15.03.04, 21:42

> rozumiejac norme jako zachowania podzielane przez wiekszosc za ktore jest
                  > nagroa za naruszenie kara mozna.

a od kiedy to norma jest zachowanie wiekszosci???
                  czy jesli wiekszosc naszego narodu wybierze leppera i samoobrone,
                  to wtedy ich postepowanie stanie sie dla Ciebie norma??????
            • absztyfikant Re: Abszty 11.03.04, 10:30
              Za kara smierci poza Korwinem-Mikke opowiada sie Lech Kaczynski (PiS), a takze
              Donald Tusk (PO) i Lepper. Zdecydowanie przeciwko sa SLD, Zieloni 2004, UW
              i ... LPR.
              • rrado Re: Abszty 11.03.04, 10:56
                absztyfikant napisał:

> Za kara smierci poza Korwinem-Mikke opowiada sie Lech Kaczynski (PiS), a
                takze
                > Donald Tusk (PO) i Lepper. Zdecydowanie przeciwko sa SLD, Zieloni 2004, UW
                > i ... LPR.

tusk za kara smierci skad ty to wziales? kaczynskiego zaraz poszukam bo
                ostatnio jakby mnie o tym, nie ma juz mozliwosci wprowadzenia w polsce kary
                smierci. no chyba ze lepper dojdzie do wladzy to nas zaczna wieszac na
                latarniach. pozdrawiam rado
                • absztyfikant Re: Abszty 11.03.04, 11:08
                  W salonie politycznym prowadzonym przez red. Paradowska (POLITYKA) Tusk
                  opowiedzial sie za kara smieri. Kilka numerow temu pisal o tym wyzej wymieniony
                  tygodnik.
    • enancjo Re: Czy jesteśmy państwem kościelnym?? 11.03.04, 09:54
      .. tak mamy duzo kosciolow i sami wybieramy to kim
      lub czym jestemy i /lub kim sa nasze dzieci i co
      robia ... nawet jezeli ulegamy presji srodowiska,
      otoczenia, mediow, konkordatow itp ...

.. osobiscie mysle tez ze im bardziej wiara jest
      narzucana w szkole .. tym bardziej staje sie dla
      dzieci przedmiotem .. tak jak inne szkolne zajecia ...

.. mnie np zostal uraz do filharmonii, gdyz za
      czasow szkolnych ciagano nas na obowiazkowe koncerty
      ( 4-6 do roku ) ..

.. kazdy przymus .. rodzi tez ukryty opor lub obojetnosc ..
      Enancjo
    • rozbojnik_rumcajs Polska!: Wybory prezydenckie z 1990 roku 11.03.04, 18:22
      pamietacie Mazowiecki Walesa Tyminski
      Tyminski odpadl
      ale dlaczego wygral Walesa bo mial poparcie kosciola i osobiscie uwazam ze to bardzo zly
      wybor

Polska byla jest i bedzie krajem klasy robotniczej
      • Gość: malky Hmmm... IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 08:42
        Mysle, ze bardzo upraszczasz tamte wydarzenia. Moze i Walesa mial poparcie
        NIEKTORYCH hierarchow, ale zadecydowal niekwestionowana pozycja Walesy jako
        lidera solidarnosciowego. Warto tez przypomniec, ze to Mazowiecki przez wiele
        lat byl jednym z kilku poslow odwaznie reprezentujacych srodowiska katolickie w
        PRL-owskim sejmie bedac rownoczesnie aktywnym dzialaczem spolecznym tych
        srodowisk (m.in. naczelnym czasopisma "Wiez". Polecam lekture chocby Pronobisa
        lub Paczkowskiego celem odswiezenia pamieci.
      • przecinack Re: Polska!: Wybory prezydenckie z 1990 roku 16.03.04, 12:04
        domyslam sie, ze piszac o wyborze walesy "zly wybor" nie jestes zdania, ze
        lepszym wyborem bylby wtedy tyminski?
        walesa mial wtedy poparcie nie tylko kosciola, ale calej myslacej czesci
        spoleczenstwa, i dobrze, ze tak wybralismy,w przeciwnym razie nie wiem, co by
        dzisiaj bylo w naszym kraju...
        • rozbojnik_rumcajs Re: Polska!: Wybory prezydenckie z 1990 roku 16.03.04, 14:29
          oczywiscie ze nie mam na mysli Tyminskiego Ttyminski to kompletne nieporozumienie tak jak
          obecnie Lepper
          mysle ze zlym wyborem byl Walesa - robotnik co umocnilo klase robotnicza w Polsce przez
          czas tzw komuny klasa robotnicza byla najwazniejsza (PZPR- sama nazwa wskazuje) i wtedy
          prezydent robotnik (nie umniejszajac ze byl liderem solidarnosci ale tak naprawde kierowali nim
          czlonkowie solidarnosci o nieco wyzszym IQ )
          moim zdaniem myslaca czesc spoleczenstwa glosowala na Mazowieckiego

( Mazowiecki odpadl wczesniej niz Tyminski cos mi sie wczesniej pomylilo)
          • Gość: H56 Re: Polska!: Wybory prezydenckie z 1990 roku IP: *.comnet.krakow.pl 19.03.04, 21:31
            Mazowiecki nie pozwoliłby na sterowanie swojej osoby przez kościół. Wałesa z
            Matką Boską w klapie marynarki udawał kapliczkę. Swoim ostentacyjnym
            katolicyzmem bardzo wzmocnił pozycję i przywileje kościoła .
            • rozbojnik_rumcajs Re: Polska!: Wybory prezydenckie z 1990 roku 22.03.04, 18:49
              Gość portalu: H56 napisa3(a):

> Mazowiecki nie pozwoli3by na sterowanie swojej osoby przez kośció3. Wa3esa z
              > Matką Boską w klapie marynarki udawa3 kapliczkę. Swoim ostentacyjnym
              > katolicyzmem bardzo wzmocni3 pozycję i przywileje kościo3a .

no wlasnie henio
    • Gość: OKAL Jesteśmy państwem kościelnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 23:12
      Na mocy ustawy, którą dogadali z czarnymi
      wszyscy(Wszystkie opcje ostatniego 15.lecia)
      kościółdostał za darmo 150 tys. hektarów
      ziemi ornej. Ile to jest warte?
      A dodatkowo za nie będzie otrzymywał 90 mln zł
      dopłat rocznie!
      To najwiekszy obszrnik w Polsce. Co na to
      towarzysz Lepper?
      • piotr33k2 Re: Jesteśmy państwem kościelnym 22.03.04, 19:34
        z tą ziemią to jest akurat prawda ,co prawda to jest niby rekompensata za
        utracone ziemie po wojnie ale dziwnie obejmuje ona tylko masowo kościół a nie
        cywilne równie poszkodowane osoby .prawdą jest również to że częsciowo ziemia
        ta słuzyła różnym nieuczciwym przedstawicielom kościoła do spekulacyjnego
        obrotu ta ziemią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka