Dodaj do ulubionych

rokita (polska)kontra lepper=1:0

14.03.04, 11:44
w dzisiejszej audycji moniki olejnik w radiu zet pt.ring, spotkali się rokita
i lepper.nareszcie ktoś odważył się publicznie i otwarcie powiedzieć całą
prawdę o lepperze ,o jego otoczeniu byłych ubeków i sbeków,o jego oszustwach
i matactwach finasowych, o jego podejrzanych szkoleniach za granicą ,o jego
najbogatszym klubie w sejmie ,o jego wyrokach i wytoczonych sprawach w sądzie
na które się nie stawia ,o jego współpracy z sld na początku kariery
politycznej i sejmowej,o jego chamstwie grubiaństwie i nieuctwie ,o jego
braku jakielkowiek kwalifikacji do pełnienia ważnych funkcji w państwie ze
wzgledów merytorycznych i moralnych .pradoksalnie rokita w pewnym sensie
posłuzył się bronią którą stosuje sam lepper ,ale najważniejsze że obnażył
prawdziwe oblicze leppera ,oblicze prostaczka i cwaniaczka który na demagogi
i populiżmie związanym ze sfrustrowaną częścią społeczeństwa chce zdobyć
włądze polityczną i prywatny interes.
Obserwuj wątek
    • rrado Re: rokita (polska)kontra lepper=1:0 14.03.04, 11:54
      niestety nie lsluchalem audycji ale jesli rokita przybral metode zeby walczyc z
      lepperem na sztachety nie na okragle zdania to bardzo dobrze tylko to moze
      dotrzec do jego ciemnego elektoratu wiec trzeba walic go po lbie pierwszym i
      osmieszac gdzie tylko sie da. pozdrawiam rado
      • piotr33k2 Re: rokita (polska)kontra lepper=1:0 14.03.04, 11:59
        włąsnie taką przybrał metodę bo tylko tak można pokonac tego chama ,pierwszy
        raz widziałem leppera tak wzburzonego który stracił panowanie nad sobą ,brawo
        rokita!,dzisiaj o 24 w radio zet ma być powtórka .
        • rrado Re: rokita (polska)kontra lepper=1:0 14.03.04, 12:03
          piotr33k2 napisał:

> włąsnie taką przybrał metodę bo tylko tak można pokonac tego chama ,pierwszy
          > raz widziałem leppera tak wzburzonego który stracił panowanie nad
          sobą ,brawo
          >
          > rokita!,dzisiaj o 24 w radio zet ma być powtórka .

o dzikie za info bede sluchal. na onecie daja cytat: Rokita przypomniał
          Lepperowi m.in., że "w 2000 r. trzykrotnie, w maju, czerwcu i lipcu, jeździł do
          Rosji".

"Wtedy w Rosji kazano panu zwalczyć ideę polskich rezerw dewizowych" -
          powiedział Rokita. "Był pan szkolony w Niemczech i w Rosji" - dodał.

Lepper zapowiedział, że złoży na Rokitę doniesienie do prokuratury.

pozdrawiam rado
          • piotr33k2 Re: rokita (polska)kontra lepper=1:0 14.03.04, 12:10
            tak to było na koniec audycji i olejnik ją przerwała a rokita nie zdążył
            rozwinąć tego tematu ,zresztą ciągle przerywał mu lepper bełkotając o
            magdalence i tym podobnych bzdurach ,ciekawe jeszcze było to że rokita
            przytaczał konkretnych ludzi z imienia i nazwiska których lepper oszukał na
            kilka i kilkadziesiąt tysięcy złotych ,powstało nawet stowarzyszeniu ludzi
            pokrzywdzonych przez leppera ,lepper wyłudzał pieniądze za rzekome załatwienie
            spraw związanych z kredytami sprzedażą ziemi itp.
          • Gość: WzK Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 13:22
            Nie daże sympatią p. Rokity, ale myślałem, że jest to odpowiedzialny polityk.
            Jak widać jednak myliłem się - sugerowanie, że nasi najwięksi sąsiedzi, Rosja i
            Niemcy, szkolą Leppera, by rozwalił Polskę od wewnątrz jest nie tylko głupie,
            ale to działanie (z głupoty?) wbrew polskiej racji stanu!

Wyobrażam sobie co pomyśli Putin i Schroeder jak się dowiedzą, że polityk
            typowany na przyszłego polskiego premiera sugeruje, że szkolą jego konkurenta,
            dodatkowo - we wrogich wobec Polski zamiarach...

Nawet jeśliby miał na to jakiekolwiek dowody, to na miłość Boską, nie mówi się
            takich rzeczy w mediach!

Rokita to nieodpowiedzialny typ, zdolny zrobić i powiedzieć wszystko byleby
            tylko dorwać się do władzy, o czym sam otwarcie mówi.
            Mam nadzieje, że ten człowiek nie będzie nigdy pełnił jakiejkolwiek funkcji
            rządowej w Polsce...
            • piotr33k2 Re: Rokita..... 14.03.04, 13:47
              o czym ty mówisz na boga!kto jest nieodpowiedzialny!wszystko ci się chłopie
              pomyliło!tak jak powiedziałem wcześniej rokita przyjoł konwencję leppera ale
              zrobił to z premedytacją ,w tym wypadku powiedzenie że cel uświęca środki ma
              całkowite uzasadnienie moralne ,chamstwo należy czasami zwalczać pewną formą
              chamstwa bo w przypadku leppera godnością osobistą nijak się nie da!lepper
              powiedział jasno że wersalu nie bedzie! , no to niema wersalu!lepper jest
              niebezpiecznym oszustem gotowym zrobić dla prywatnych celów wszystko nawet
              poświęcając swoją ojczyznę ,prości ludzie tego nie rozumieją prostym ludziom
              trzeba to wytłumaczyć prostym i dosadnym językiem ,ty sie nie oburzaj na
              rokitę ,ty sie oburzaj na przekręty i nieuczciwość leppera ,tobie się pomyliły
              systemy wartości w imię sympati i antypati politycznych .co do merytorycznych
              zarzutów o szkolenie go w zagranicznych ośrodkach na szkodę polski to sprawa
              była tylko zaznaczona i napewno przyjdzie czas na jej wyjaśnienie ale znając
              leppera wszystkiego można sie po nim spodziewać nawet zdrade ojczyzny.
            • rrado Re: Rokita..... 14.03.04, 13:47
              Gość portalu: WzK napisał(a):

> Nie daże sympatią p. Rokity, ale myślałem, że jest to odpowiedzialny polityk.
              > Jak widać jednak myliłem się - sugerowanie, że nasi najwięksi sąsiedzi, Rosja
              i
              >
              > Niemcy, szkolą Leppera, by rozwalił Polskę od wewnątrz jest nie tylko głupie,
              > ale to działanie (z głupoty?) wbrew polskiej racji stanu!

on nie mowiz ze oni go szkola ale ze on sie tam skzoli. leppera nie szkolily
              rzady tych panstw a rozne ciemne fundacje i stowarzyszenia faszystowskie i
              komunistyczne. zreszta ludzie intelignetni wiedza ze rokita poprostu uzywa
              sztachety i moim zdaniem dobrze robi na tego buca to idealna bron.
              pozdrawiam rado
              • Gość: Antyknajak 0 : 0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 14:13
                >leppera nie szkolily
                >rzady tych panstw a rozne ciemne fundacje i stowarzyszenia faszystowskie i
                >komunistyczne. zreszta ludzie intelignetni wiedza ze rokita poprostu uzywa
                >sztachety i moim zdaniem dobrze robi na tego buca to idealna bron.
                >pozdrawiam rado
                Podobnie pisały o Michniku i Kuroniu gazety komunistyczne w latach 70-th
                Dla mnie wynik spotkania w Radio ZET Rokita : Lepper , wyniósł 0:0.
                Przy czym niski poziom wypowiedzi (koncepcji) Leppera mnie nie zaskoczył.
                Czuje się jednak zaskoczony tak niskim poziomem wypowiedzi Rokity.
                Rokita przypomina mi tutaj Leszka Millera gdy dowiedział sie z sondaży, że
                zostanie zwycięzcą wyborów.Arogancja,zbyt daleko idąca pewnośc swoich racji itp.
                Droga Rokity i PO będzie taka sama jak UW i SLD : arogancko, buńczucznie do
                końca tzn do wyniku 3 %.
                • piotr33k2 Re: 0 : 0-czyżby? 14.03.04, 14:33
                  rzecz w tym że ten pojedynek mam nadzieję nie był adresowany do takich jak
                  ty ,rokita przyjoł taką konwencję aby trafic prostym kntrowersyjny ale
                  prawdziwym jezykiem do prostych otumanionych ludzi i wyjaśnić im całą prawdę o
                  lepperze .intelektualne dyskusje z lepperem już były i konczyły sie zawsze
                  przysłowiowym balcerowicz musi odejść .kto mieczem wojuje ten od miecza ginie!.
                  • Gość: tratTAta Re: 0 : 0-czyżby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 00:02
                    no to mu zajebiście nie wyszło. elektorat leppera nie przerzuci sie na rokite
                    natomiast elektorat rokity i po juz sie po tym wystepie zaczyna odwracac w inna
                    strone
                • rrado Re: 0 : 0 14.03.04, 14:36
                  Gość portalu: Antyknajak napisał(a):

> Podobnie pisały o Michniku i Kuroniu gazety komunistyczne w latach 70-th

widzisz jakas roznice miedzy tamtymi czasami a wspolczesnoscia? a prowonywanie
                  tych 2 gosci do leppera jest nie na miejscu. podobno po 20 i po 24 maja
                  powtarzac ta pogadanke w radiu zet.

pozdrawiam rado
              • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 15:09
                Cytuje dosłownie co powiedział Rokita:
                "w 2000 roku trzykrotnie, w maju, czerwcu i lipcu jeździł pan do Rosji... Rosja
                był wtedy po wielkim kryzysie... wtedy w Rosji kazano panu zwalczać idee
                polskich rezerw dewizowych - w interesie rosyjskim, dlatego że Rosja była wtedy
                w kryzysie."
                i dalej: "pan był szkolony zagranicą - w Rosji i w Niemczech, w Wisbaden i w
                Moskwie".

Nic tu nie ma o "roznych ciemnych fundacjach i stowarzyszeniach faszystowskich
                i komunistycznych", ale wprost wynika, że mowa tu o rosyjskim rządzie.
                Mniej niż to co "wiedzą ludzie inteligentni" interesuje mnie, co pomyśli o tym
                nasz największy sąsiad. Państwo, z którym musimy ułożyć sobie przyjazne
                kontakty i co jest ważnym zadaniem stojącym obecnie przed polską dyplomacją.
                Nieodpowiedzialne wypowiedzi Rokity, potrząsanie szabelką przypominające
                retoryke dzieci z piaskownicy, bardzo szkodzą w tym punkcie polskiej racji
                stanu.
                Są na tak nieprawdopodobnie beztroskie i głupie, że wyrazić należy ubolewanie,
                iż tak prymitywnych mamy w Polsce polityków.
                Podtrzymuje co powiedziałem: oby ten szkodnik nie dorwał się do władzy!

Co nie znaczy, że automatycznie chcę by rządził Lepper.
                Dżuma i cholera.
                • rrado Re: Rokita..... 14.03.04, 15:31

> Cytuje dosłownie co powiedział Rokita:
                  > "w 2000 roku trzykrotnie, w maju, czerwcu i lipcu jeździł pan do Rosji...
                  Rosja
                  >
                  > był wtedy po wielkim kryzysie... wtedy w Rosji kazano panu zwalczać idee
                  > polskich rezerw dewizowych - w interesie rosyjskim, dlatego że Rosja była
                  wtedy
                  >
                  > w kryzysie."
                  > i dalej: "pan był szkolony zagranicą - w Rosji i w Niemczech, w Wisbaden i w
                  > Moskwie".
                  >
                  > Nic tu nie ma o "roznych ciemnych fundacjach i stowarzyszeniach
                  faszystowskich
                  > i komunistycznych", ale wprost wynika, że mowa tu o rosyjskim rządzie.

dla mnie nie jest tu mowa o rzadzie. zreszt kazdy kto troszke interesuje sie
                  polityka wie o co tu chodzi.

> Mniej niż to co "wiedzą ludzie inteligentni" interesuje mnie, co pomyśli o
                  tym
                  > nasz największy sąsiad.

nic nie pomysloi co moze myslec. w ich interesie jest lepper jako premier.

Państwo, z którym musimy ułożyć sobie przyjazne
                  > kontakty i co jest ważnym zadaniem stojącym obecnie przed polską dyplomacją.
                  > Nieodpowiedzialne wypowiedzi Rokity, potrząsanie szabelką przypominające
                  > retoryke dzieci z piaskownicy, bardzo szkodzą w tym punkcie polskiej racji
                  > stanu.

nic sie ruskim nie stanie. przypominam ze niedawno zkrecili nam gaz i jakos
                  polska wielkiego halo nie zrobila.

>
                  > Co nie znaczy, że automatycznie chcę by rządził Lepper.
                  > Dżuma i cholera.

to kogo bys sobie zyczyl? pozdrawiam rado
                  • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 15:50
                    rrado napisał:

> w ich interesie jest lepper jako premier.

O następny... - to jest właśnie wypowiedź antyrosyjska.
                    Przykro mi rrado, ale masz fobie antytrosyjską.

> to kogo bys sobie zyczyl?

Niezmiennie deklaruje poparcie dla Ruchu Narodowego. Dziś więc Liga Polskich
                    Rodzin.

• rrado Re: Rokita..... 14.03.04, 15:59

> rrado napisał:
                      >
                      > > w ich interesie jest lepper jako premier.
                      >
                      > O następny... - to jest właśnie wypowiedź antyrosyjska.
                      > Przykro mi rrado, ale masz fobie antytrosyjską.

pisze tak jak widze. ruscy osadzili lukaszenke na bialorusi i tylkow ich
                      interesie jest osadzenie leppera w polsce. posluchaj jego wypowiedzi na temat
                      rosji.

> > to kogo bys sobie zyczyl?
                      >
                      > Niezmiennie deklaruje poparcie dla Ruchu Narodowego. Dziś więc Liga Polskich
                      > Rodzin.

tez dosc prorosyjska. wyjscie polski z ue? pozdrawiam rado
                      • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 16:14
                        rrado napisał:

> pisze tak jak widze. ruscy osadzili lukaszenke na bialorusi i tylkow ich
                        > interesie jest osadzenie leppera w polsce. posluchaj jego wypowiedzi na temat
                        > rosji.

Akurat było odwrotnie, to Łukaszenko chciał poprzez Białoruś "osadzić" się w
                        Rosji. Dziś, po "wojnie gazowej", Białoruś jest bardziej samodzielne wobec
                        Rosji, niż Polska wobec UE.
                        Co do Leppera i Rosji to nie uważam, że jest on ich agentem. Po drugie, nie
                        uważam, żeby Rosji zależało na zniszczeniu Polski. Powinniśmy realnie patrzeć
                        na politykę, a więc bez uprzedzeń i emocji!

> tez dosc prorosyjska. wyjscie polski z ue?

Nie jestem ani prorosyjski, ani antyrosyjski. Jestem propolski.

Co do UE, jak wiesz weszliśmy. Zobaczymy czy się to Polsce opłaci, na razie nie
                        uważam żeby korzystnie było z niej wychodzić, pewne umowy zostały zawarte.
                        Stało się - naród wybrał.

• rrado Re: Rokita..... 14.03.04, 17:28

> rrado napisał:
                          >
                          > > pisze tak jak widze. ruscy osadzili lukaszenke na bialorusi i tylkow ich
                          > > interesie jest osadzenie leppera w polsce. posluchaj jego wypowiedzi na te
                          > mat
                          > > rosji.
                          >
                          > Akurat było odwrotnie, to Łukaszenko chciał poprzez Białoruś "osadzić" się w
                          > Rosji. Dziś, po "wojnie gazowej", Białoruś jest bardziej samodzielne wobec
                          > Rosji, niż Polska wobec UE.

:))) a swiastak zawija. bialorus to oaza wolnosci i swobody tez mi sie tak
                          wydaje.

> Co do Leppera i Rosji to nie uważam, że jest on ich agentem.

agentemnie ale to na nim najwiecej moga zyskac.

Po drugie, nie
                          > uważam, żeby Rosji zależało na zniszczeniu Polski.

zniszczeniu nie ale uzaleznieniu czemu nie. niby jedno slowo a jaka roznica.

pozdrawiam rado
                          • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 19:36
                            rrado napisał:

> :))) a swiastak zawija. bialorus to oaza wolnosci i swobody tez mi sie tak
                            > wydaje

Śmiejesz się chyba do sera, bo ja niczego takiego nie mówiłem.
                            Nie chce rozpoczynać tematu Białorusi, ale wytłumacze: mówiłem o polityce
                            zagranicznej, a nie wewnętrznej tego państwa. Z drugiej strony ciekaw jestem
                            czy Polska byłaby w stanie zareagować w tak ostry (i skuteczny) sposób wobec
                            Komisji Europejskiej, jak Białoruś zareagowała wobec Rosji.
                            ZBiR przestał istnieć...

> zniszczeniu nie ale uzaleznieniu czemu nie. niby jedno slowo a jaka roznica.

Cieżko mi oceniać czego chce Rosja, ale wydaje mi się, że się myslisz. Jeśli
                            rzeczywiście tak jest, to Putin nie jest tak mądrym politykiem za jakiego go
                            uważam.
                            Otwieranie zachodniego frontu, po kłopotach na Kaukazie i wciąż potencjalnym
                            konflikcie z Chinami, byłoby dla Rosji zabójcze.
                            • rrado Re: Rokita..... 14.03.04, 19:41

> Śmiejesz się chyba do sera, bo ja niczego takiego nie mówiłem.
                              > Nie chce rozpoczynać tematu Białorusi, ale wytłumacze: mówiłem o polityce
                              > zagranicznej, a nie wewnętrznej tego państwa.

no tak polityka zagraniczna bialorusi to szczyt suwerennosci i powazania w
                              swiecie.

>
                              > > zniszczeniu nie ale uzaleznieniu czemu nie. niby jedno slowo a jaka roznic
                              > a.
                              >
                              > Cieżko mi oceniać czego chce Rosja, ale wydaje mi się, że się myslisz.

rosa od 300 minimum lat chce tego samego -podboju.

> Otwieranie zachodniego frontu, po kłopotach na Kaukazie i wciąż potencjalnym
                              > konflikcie z Chinami, byłoby dla Rosji zabójcze.

to nie niemcy rosja moze miec 50 frontow i nic jej to nie przeszkodzi. poza tym
                              nie mowimy o jakiejs wojnie a o porostu podporzadkowaniu marionetkowego
                              premiera w postaci leppera i powiazaniu gospodarczym.
                              pozdraiwam rado
                              • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 19:50
                                > rosa od 300 minimum lat chce tego samego -podboju

Bzdura. Rozbiorów Polski dokonała Katarzyna II, Niemka, nie mająca pojęcia o
                                celach strategicznych Rosji. Piotr I nigdy by się na to nie zgodził. Zresztą
                                już Paweł II, syn Katarzyny, uznał rozbiór Polski za wielki błąd polityczny.
                                Ciągłe wrzenie na zachodzie uniemożliwiło jakiekolwiek reformy demokratyczne w
                                Rosji carskiej, powodując coraz większe zacofanie tego państwa i w konsekwencji
                                jego upadek.
                                PRL zaś to nie efekt polityki rosyjskiej, ale utopii komunistycznej.
                                Rosja nie jest w stanie podporządkować sobie Polski, jeśli będzie chciała to
                                zrobić, sama straci na tym najbardziej.
                                • rrado Re: Rokita..... 14.03.04, 20:01

> > rosa od 300 minimum lat chce tego samego -podboju
                                  >
                                  > Bzdura. Rozbiorów Polski dokonała Katarzyna II, Niemka, nie mająca pojęcia o
                                  > celach strategicznych Rosji. Piotr I nigdy by się na to nie zgodził.

:))) piszesz historie polski na nowo. poczytaj wielka szachownice brzezinskiego.

Zresztą
                                  > już Paweł II, syn Katarzyny, uznał rozbiór Polski za wielki błąd polityczny.

a stalin tez sie z troska o polsce wyrazal.

> PRL zaś to nie efekt polityki rosyjskiej, ale utopii komunistycznej.

a kto ta polityke prowadzil? nie rosja przypadkiem? wszystko jedno zreszta pod
                                  jaka nazwa rosja postrzega swoja racje stanu jako koniecznosc podporzadkowania
                                  sobie tej czesci europy i w ten sposob zabezpieczenie sie przed niemcami i
                                  reszta europy.

> Rosja nie jest w stanie podporządkować sobie Polski, jeśli będzie chciała to
                                  > zrobić, sama straci na tym najbardziej.

jesli wladze przejmie lepier to juz bedzie podporzakowana i tyle.
                                  pozdrawiam rado
                                  • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 20:22
                                    rrado napisał:

> piszesz historie polski na nowo

Nie pisze, opieram się na największym polskim historyku w XX wieku,
                                    prof. Władysławie Konopczyńskim. I Ciebie też zachęcam do czytania jego dzieł.

> poczytaj wielka szachownice brzezinskiego

Czytałem. Cenię go jako dobrego i skutecznego polityka amerykańskiego. Ale jest
                                    to właśnie polityk, a nie historyk, a oni piszą książki z tezą, mające
                                    udowadniać przyjętą strategię.
                                    Poza tym jego założenia już się zdezaktualizowały - Bush odszedł od strategii
                                    okrążania Rosji i zawarł z nią sojusz. Chciałem zapytać Brzezińskiego jak czuje
                                    po tej zmianie, gdy był u nas na Uniwerku. Ale niestety nie dotarłem - i bardzo
                                    załuje...

> a stalin tez sie z troska o polsce wyrazal
                                    > a kto ta polityke prowadzil? nie rosja przypadkiem?

Stalin był przede wszystkim komunistom (a nie Rosjaninem, czy Gruzinem) i jako
                                    taki dążył do podboju całego świata, by zanieść ogień rewolucji proletariuszom
                                    na całym świecie. Polska była dla niego tylko małym pionkiem...

> jesli wladze przejmie lepier to juz bedzie podporzakowana i tyle.

Ok, bój się Leppera jak końca świata. Co ja mogę na to poradzić? Na koniec
                                    tylko jedno - strasznie spłycasz...
                                    I to by było na tyle.
                                    Pozdrawiam

• rrado Re: Rokita..... 14.03.04, 21:22

> rrado napisał:
                                      >
                                      > > piszesz historie polski na nowo
                                      >
                                      > Nie pisze, opieram się na największym polskim historyku w XX wieku,
                                      > prof. Władysławie Konopczyńskim. I Ciebie też zachęcam do czytania jego dzieł.

zarzucasz to brzezinskiemu ale niestety konopczynski nie ustrzegl sie pisania
                                      historii pod swoje endeckie poglady. moze by tak feldmana ucznia
                                      konopczynskiego?

> > a stalin tez sie z troska o polsce wyrazal
                                      > > a kto ta polityke prowadzil? nie rosja przypadkiem?
                                      >
                                      > Stalin był przede wszystkim komunistom (a nie Rosjaninem, czy Gruzinem) i
                                      jako
                                      > taki dążył do podboju całego świata, by zanieść ogień rewolucji
                                      proletariuszom
                                      > na całym świecie. Polska była dla niego tylko małym pionkiem...

polska zawsze bedzie dla rosji takim pionkiem. ue moze nam dac jedynie wieksza
                                      sile i pewnosc a lepper mniejsza i poddanstwo.

Na koniec
                                      > tylko jedno - strasznie spłycasz...

lubie krotko i na temat. pozdraiwam rado
                                      • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 22:38
                                        rrado napisał:

> ue moze nam dac jedynie wieksza
                                        > sile i pewnosc

Większą pewność może nam dać tylko silna Polska. Ostatecznie zawsze zostaniemy
                                        skazani tylko na własne siły. Myślenie że ktoś nam da, czy bezinteresownie
                                        pomoże jest naiwnością.
                                        • rrado Re: Rokita..... 14.03.04, 23:18

> rrado napisał:
                                          >
                                          > > ue moze nam dac jedynie wieksza
                                          > > sile i pewnosc
                                          >
                                          > Większą pewność może nam dać tylko silna Polska. Ostatecznie zawsze
                                          zostaniemy
                                          > skazani tylko na własne siły. Myślenie że ktoś nam da, czy bezinteresownie
                                          > pomoże jest naiwnością.

bezinteresownie nie. bezpieczna i normalna polska jest w interesie europy.
                                          pozdrawiam rado
                                          • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 15.03.04, 01:10
                                            rrado napisał:

> bezinteresownie nie. bezpieczna i normalna polska jest w interesie europy.
                                            > pozdrawiam rado

Dobra to powiedz jeszcze co to za byt Europa? Bo nie dostrzegam niczego poza
                                            nazwą kontynentu. O czyim interesie mówisz?
                                            • rrado Re: Rokita..... 15.03.04, 10:58

> Dobra to powiedz jeszcze co to za byt Europa? Bo nie dostrzegam niczego poza
                                              > nazwą kontynentu. O czyim interesie mówisz?

im ktos ma blizej polski tym jego interes w tym zeby tu bylo spokojnie i bez
                                              rosyjskich wplywow czy wojen jest wiekszy. a ze kontynet jak pewnie slyszales
                                              jednoczy sie to tym bardziej interesy te ze tak powiem rozplywaja sie po nim
                                              nie znajdujac ostrych granic. pozdrawiam rado
                                              • Gość: rado to ciota Re: Rokita..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 00:08
                                                rado jestes malo inteligentny skoro nie widzisz jak rokita powiazał elementy
                                                nacjonalistyczne z oskarżeniami w stosunku do RFN i Rosji
                • Gość: ace Re: Rokita..... IP: *.espol.com.pl 14.03.04, 15:42
                  Rokita nie wziął tego z powietrza - w zeszłym roku pisała o tym POLITYKA. Tutaj masz link:

polityka.onet.pl/162,1021520,1,0,2179-1999-06,artykul.html
                  A tutaj jest zapis rozmowy w radiu zet:

www.radiozet.pl/rozmowy_gosc.html?wid=5041678
                  Polecam też wejść sobie na stronę POLITYKI, odnaleźć archiwum i wpisać w okno wyszukiwarki "lepper". Bardzo interesujące rzeczy piszą. Chyba nie powiesz mi, że tam kłamią?
                  • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 16:03
                    Jestem tak samo przeciwny finansowaniu polskich polityków przez prorosyjskie
                    rzekomo instytuty, jak i przez europejskie (niemiecki) fundacje.
                    To co obecnie dzieje się w Polsce dokładnie przypomina CZASY SASKIE, polscy
                    politycy bez skrępowania biorą pieniądze z zagranicy.
                    Mamy kilka partii:
                    tych którzy biorą od UE, tych którzy biorą od USA i podobno tych którzy biorą
                    od Rosji. Dwie pierwsze czynią to otwarcie i bez skrępowania, od Rosjan
                    dziś "nie wypada" brać, więc pisze "podobno", bo się z tym nie obnoszą.

Nie wiem czy kłamią, twierdze tylko jedno - że poważny polityk nie sugeruje, iż
                    jego sąsiad chce go zniszczyć od środka przez wyszkolonych agentów.
                    Jeśli tak to powinno przedstawić się dowody, aresztwać agentów, odwołać
                    ambasadora itd.
                    A to co robi Rokita to nieodpowiedzialne kłapanie jęzorem. Świadczy, że ten
                    człowiek nie nadaje się na polityka!
                • piotr33k2 Re: Rokita..... 14.03.04, 15:52
                  a jeżeli to prawda a wszystko na to wskazuje toż to jest zdrada stanu i dobrze
                  że rokita powiedział to publicznie .to właśnie jest odpowiedzialność ,a rządem
                  i opiniami rosjan się nie przejmuj ,żyrynowski nie takie rzeczy na temat polski
                  mówił i stosunki nie zostały zerwane ,przypominam również ze rokita jest w
                  opozycji i nie jest oficjalnym reprezentantem rządu polskiego więc wolno mu
                  mówić prawdę i tylko prawdę nawet jak jest ona nie wygodna dla niektórych
                  rusofili.
                  • Gość: WzK Re: Rokita..... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 19:29
                    Ok, niech już będzie taki kompromis - Rokita to polityk typu Żyrinowskiego.
                    • absztyfikant Nie dla LePpeRów... 14.03.04, 19:32
                      LPR=Lepper. Z ta roznica, ze jedni sa prawicowymi, a drudzy lewicowymi
                      ultrasami.
                      • Gość: WzK Re: Nie dla LePpeRów... IP: 82.139.15.* 14.03.04, 19:38
                        Chcesz mnie sprowokować?

Nie uda Ci się...- :-)
                        • piotr33k2 Re: Nie dla LePpeRów...wzk 14.03.04, 22:20
                          jakoś dziwnie twoja propolskość podobnie jak twojego lpr i samoobrony objawia
                          się prorosyjskością a antyunijnoscią i antyeuropejskością .do tego mozna
                          dorzucić radio maryja i mamy komplet towarzystwa ludzi którzy chcą pograżyć
                          polskę w otchłani rosyjskiej bezdusznej mocarstwowości połączonej z azjatyckim
                          bałaganem gospodarczym i prawnym.myśmy to już przerabiali i nic dobrego z tego
                          dla polski i polskich obywateli nie wyszło ,tylko otwarcie na europę i zachód !
                          a panom historia juz podziekowała !.
                          • Gość: WzK Re: Nie dla LePpeRów...wzk IP: 82.139.15.* 14.03.04, 22:33
                            Pomijam insunuacje i słowa o otchłani, jedno tylko pytanie:

Kiedy to Polsce i polskim obywatelom na dobre wyszłedł sojusz z zachodem Europy?
                            Konkretnie - kiedy?

Kolejne pokolenie robi ten sam błąd i wierzy w "gwarancje angielsko-francuskie"
                            (mało Ci nauczki z roku 1939 i 1945?? Chcesz się znowu przekonać?)
                            Na szczęście nie jest to moje pokolenie...

A komu historia podziękuje to się dopiero okaże, panie historiozofie
                            • piotr33k2 Re: Nie dla LePpeRów...wzk 14.03.04, 22:46
                              jeszcze nigdy nie było tak jak teraz może być ,a nie wyszło przez sowietów
                              którzy napadli na nas razem z faszystami i zastraszyli całą europę ,moze to ty
                              mi powiesz kiedy sojusz ze wschodnim sąsiadem był dla nas korzystny i co żesmy
                              z tego mieli oprócz wyzysku i niewoli .niemcy nasz odwieczny wróg się zmienili
                              tak jak cała cywilizowana europa ,niemcy jako sami niemcy nic nie zrobia i nic
                              nie znaczą ,na nic samodzielnie nie mogą sobie pozwolic bo są w europie
                              właśnie ,całkowitym przeciwięństwem jest natomiast rosja ,czy tam mentalnie
                              oprócz normalnego dla wszystkich awansu technologicznego tak duzo się zmieniło?
                              czy tam jest prawdziwa demokracja ?,czy tam są prawdziwe wolne media ?czy tam
                              są przestrzegane prawa człowieka? czy tam nie rządzi mafia kryminalno-
                              polityczna? jak tego chłopie nie odrózniasz to ty niczego juz nie odróznisz , a
                              tym bardziej złego i dobrego.
                              • Gość: WzK Re: Nie dla LePpeRów...wzk IP: 82.139.15.* 14.03.04, 23:11
                                60 lat temu Niemcy chcieli większość z nas wymordować, zagazować, a potem
                                spalić. Reszte planowano przesiedlić na Syberię. Ziemie polskie miały być
                                terenem wyłącznej kolonizacji niemieckiej, jako ich Lebensraum.
                                Tak zakładał "Generalplan Ost"

Zmienili się powiadasz? - Obyś miał rację!

Pozwól jednak, że ja nie będę im ufał i dokładnie patrzył na ręce.
                                To tylko 3 pokolenia temu, żyją jeszcze świadkowie...

A co do sojuszu ze wschodnim sąsiadem to był taki przykład - Grunwald 1410
                                Zachód zaś nie pomógł nam nigdy.
                                • rrado Re: Nie dla LePpeRów...wzk 14.03.04, 23:26

> 60 lat temu Niemcy chcieli większość z nas wymordować, zagazować, a potem
                                  > spalić. Reszte planowano przesiedlić na Syberię. Ziemie polskie miały być
                                  > terenem wyłącznej kolonizacji niemieckiej, jako ich Lebensraum.
                                  > Tak zakładał "Generalplan Ost"

koncepcja niezwykle podobna do koncepcji ruskich.

>
                                  > Zmienili się powiadasz? - Obyś miał rację!
                                  >
                                  > Pozwól jednak, że ja nie będę im ufał i dokładnie patrzył na ręce.
                                  > To tylko 3 pokolenia temu, żyją jeszcze świadkowie...

polacy tez nie zawsze byli piekni. pozdrawiam rado

>
                                  > A co do sojuszu ze wschodnim sąsiadem to był taki przykład - Grunwald 1410
                                  > Zachód zaś nie pomógł nam nigdy.

co to ma do wspolczesnej rosji? czy rosjanie byli pod grunwaldem? wlasnie
                                  takiet to jest naciaganie historii do jakies wspolczesnych tez polskiej mysli
                                  narodowej. pozdraiwam rado
                                  • Gość: WzK Re: Nie dla LePpeRów...wzk IP: 82.139.15.* 14.03.04, 23:39
                                    rrado napisał:

> koncepcja niezwykle podobna do koncepcji ruskich

Teraz to już zwykłe bzdury opowiadasz! Kiedy Rosjanie chcieli nas wymordować?
                                    Chyba, że masz na myśli "koncepcje ruskie" - Ukraińskie?
                                    Wszystko jedno - kiedy????

> polacy tez nie zawsze byli piekni

Nie porównuj hitlerowskich Niemców z Polakami. A jeśli to już zrobiłeś to podaj
                                    o co konkretnie Ci chodzi. Bo nie dostrzegam w historii naszego kraju takiego
                                    okresu, gdy planowo dążyliśmy do wymordowania jakichś narodów.
                                    Głupoty opowiadasz, jak nie przymierzając Rokita, czy też inny Lepper :-)

> co to ma do wspolczesnej rosji? czy rosjanie byli pod grunwaldem? wlasnie
                                    > takiet to jest naciaganie historii do jakies wspolczesnych tez polskiej mysli
                                    > narodowej

No nie słyszałeś że dziadek Putina walczył pod Grunwaldem??
                                    Podałem to raczej jako dowcip i wiedziałem, że będziesz się czepiał :-)
                                    Wojska polskie posiłkowiali wtedy Litwini, Rusini z kilku księstw, a nawet
                                    Tatarzy.
                                    Dużych wojsk z zachodu jakoś na naszym terenie nigdy nie było, były jednostki,
                                    jak kilku oficerów francuskich w roku 1920. Byli też wtedy po naszej stronie
                                    bardzo bohaterscy lotnicy amerykańscy. Ale to tylko ochotnicy. Niemniej chwała
                                    im za to. Kiedyś mieli nawet w Warszawie swój pomnik, ale wpierw go Niemcy
                                    zburzyli, a potem komuchy nie pozwoliły odbudować. Może teraz?
                                    • Gość: WzK Lotnicy amerykańscy IP: 82.139.15.* 15.03.04, 01:52
                                      To napisze wam jeszcze kilka słów o lotnikach amerykańskich którzy walczyli po
                                      polskiej stronie w latach 1918-1920, bo to bardzo piękna, a nieznana karta w
                                      historii stosunków polsko-amerykańskich.

Otóz po zakończeniu I wojny światowej, gdy Polska zmuszona była toczyć wojny o
                                      swoje granice - zgłosiło się do służby w polskim wojsku kilkudziesięciu
                                      lotników amerykańskich, uczestników I wojny światowej. Nie mieli oni, co trzeba
                                      tu zaznaczyć, żadnych polskich korzeni, jak na przykład wielu obywateli
                                      amerykańskich służących w tzw. Błękitnej Armii gen. Hallera.
                                      Lotnicy ci wybór swój argumentowali tym, iż skoro w walce narodu amerykańskiego
                                      o niepodległość brali udział Polacy, jak Kościuszko, Puławski, to oni teraz
                                      chcą spłacić swój dług i walczyć o niepodległość narodu polskiego...

Odegrali dużą rolę militarną, szczególnie w walkach z Ukraincami o Małopolskę
                                      Wschodnią, bo dzięki nim nasze oddziały miały dobre rozpoznanie o ruchach
                                      nieprzyjaciela. Ukraincy bowiem nie mieli żadnych samolotów. Również w walkach
                                      z bolszewikami byli bardzo dla nas przydatni.
                                      Wielu z nich zginęło, z dala od swej ojczyzny, szczególnie okrutny los czekał
                                      tych którzy dostali się do niewoli - byli bestialsko mordowani, czy to przez
                                      bolszewików, czy przez Ukraińców.

Po wojnie wystawiono im w centralnym miejscu Warszawy pomnik, tzw. Pomnik
                                      Wdzięczności, zburzony potem w 1939 roku przez Niemców.

Niedawno też słyszałem, że Ukraińcy we Lwowie sprzeciwiają się obecności na
                                      Cmentarzu Orląt "pomnika amerykańskich lotników", twierdząc, że może on
                                      sugerować, iż zachód w konflikcie polsko-ukraińskim był po stronie polskiej.
                                      A to nieprawda - mówią - bo był po stronie ukraińskiej - he he
                                      I nie wiem czy przetrwał on tam Sowietów, czy też został niedawno odbudowany?
                                • piotr33k2 Re: Nie dla LePpeRów...wzk 14.03.04, 23:28
                                  patrzeć na ręce należy zawsze, tam tzn. w niemczech są pewne oddolne skrajne
                                  siły które z resentymentem i chciwie spogladają na polskie ziemie ,na szczeście
                                  są one traktowane przez rządy jakiej opcji by one nie były z góry i srogo ,bo
                                  inaczej być nie może w zjednoczonej europie ,póki niemcy należą do ue.nic nam z
                                  ich strony poważnego nie grozi ,natomiast z rosją może byc róznie ,w ich
                                  interesie strategicznym jest maksymalna marginelizacja polski zarówno
                                  gospodarcza jak i polityczna .
                                  • Gość: WzK Re: Nie dla LePpeRów...wzk IP: 82.139.15.* 14.03.04, 23:42
                                    Nic nam w Europie nie grozi dopóty będą w niej stacjonować amerykańskie wojska.
                                    Dlatego jestem za bazami amerykańskimi w Polsce, oraz oczywiście za coraz
                                    bliższymi kontaktami z NAFTA.
                                    UE jest słaba, zideologizowana i socjalistyczna.
                                    • piotr33k2 Re: Nie dla LePpeRów...wzk 15.03.04, 00:09
                                      ja tez jestem za bazami amerykańskimi w europie i tym bardziej w polsce ,gdyby
                                      polska leżała tam gdzie meksyk też wolałbym nafte ,póki jednak co została nam
                                      ue. bo jesteśmy na tym kontynecie i niemamy wyboru .co do socjalizmu
                                      europejskiego to jest nam bliższy mentalnie i kulturowo ,co by to było ile
                                      krzyku ze strony nie przymierzając lpr. gdyby wprowadzić amerykański całkowity
                                      liberalizm w tym względzie ,gabriel janowski dokonałby chyba samospalenia w
                                      proteście o bankructwo kiludziesięciu firm codziennie w ostrej naprawde
                                      wolnorynkowej walce jak to ma miejsce w ameryce ,(i to bez specjalnych osłon
                                      socjalnych)co prawda powstaje tam równocześnie setka nowych firm ale kto to
                                      zauważa .
                                      • Gość: WzK Re: Nie dla LePpeRów...wzk IP: 82.139.15.* 15.03.04, 00:36
                                        Gabriel Janowski już dawno nie jest w Lidze.

A w wyborach do P.E. i być może w przyszłych do sejmu idziemy w koalicji
                                        programowej z UPR-em.

Masz nieaktualne informacje.
                            • rrado Re: Nie dla LePpeRów...wzk 14.03.04, 23:21

> Pomijam insunuacje i słowa o otchłani, jedno tylko pytanie:
                              >
                              > Kiedy to Polsce i polskim obywatelom na dobre wyszłedł sojusz z zachodem
                              Europy
                              > ?
                              > Konkretnie - kiedy?
                              >
                              > Kolejne pokolenie robi ten sam błąd i wierzy w "gwarancje angielsko-
                              francuskie"
                              >
                              > (mało Ci nauczki z roku 1939 i 1945?? Chcesz się znowu przekonać?)
                              > Na szczęście nie jest to moje pokolenie...

wejscie polski do ue nie da sie porownac z traktatami z 39 roku jak to juz
                              mowilem historia nie toczy sie kolem. ue to jest pewien proces klub nie jakies
                              sojusze. takim czyms jest nato. a polska moze miec korzysci i z zachodu i ze
                              wschodu . pozostajac jednak kultura i gospodarka na zachodzie. pozdrawiam rado
                • rrado Re: Rokita..... 14.03.04, 21:03

> "pan był szkolony zagranicą - w Rosji i w Niemczech, w Wisbaden i w
                  > Moskwie".
                  >
                  > Nic tu nie ma o "roznych ciemnych fundacjach i stowarzyszeniach
                  faszystowskich
                  > i komunistycznych", ale wprost wynika, że mowa tu o rosyjskim rządzie.

posluchalem wlasnie. rokita wyraznie wymienia nazwiska szkolacych. nie mowi o
                  rzadzie. osoby te to slynny instytut schilera. pozdrawiam rado
            • Gość: tratatatata Re: Rokita..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 23:58
              No imuszę się z WzK zgodzić w 100%
    • Gość: Karol Oto ten ring w mp3 :-) - Rokita (+1) - Lepper (-5) IP: 217.153.7.* 14.03.04, 15:12
      co z tego skoro wyborcy Leppera i tak radia nie słuchają. Ta debata powinna się odbyć w "Świecie wg Kiepskich" to by posłuchali jakieś 10 minut :-)
      http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5041852&ticket=3343259821621431rbRLwXo1d7qBwujsJz5bppxX%2B2n%2Fu7e%2FQE1%2F65NZtanl8eUQ2M5TEY4%2BnsKRLZbA6eUf%2FjPnvtCxota%2FG4on5smNJnQe%2BAXZZFNYFvetQYxvSpcQtLESz233AHQqgau5
      • rrado Re: Oto ten ring w mp3 :-) - Rokita (+1) - Lepper 14.03.04, 15:42
        wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5041852&ticket=2687992350185505SKyRBdIQsYCwcQxtZYVyjG%2FjWDq%
        2BcPoFRwzUWw5N0YBjqmp7cTBzf8yf5b2c2xkyGolvZ5T31L0dsQLk0Xb98Zz3pwgxwnmL8Kdw26VuJi
        IC%2Bs5gL0Usy%2BFl0Kjz9c%2Br

teraz powinno dzialc. poza tym po 20 i 24 w radio zet powtorka. pozdrawiam rado
    • Gość: miechaw Re: rokita (polska)kontra lepper=1:0 IP: 213.77.101.* 14.03.04, 16:03
      ty chyba słuchałeś jakiejś innej audycji... to co mowil lepper mnie nie
      zdziwilo, ale to z czym wyjechal rokita, ze lepper byl szkolony w moskwie, zeby
      zniszczyc polska rezerwe walutowa:) rotfl!!! czy to jakis spisek?
      rokita mysli ze jak bedzie rzucal hasła bardziej populistyczne od leppera to z
      nim wygra. nie tedy droga mario...
      • piotr33k2 Re: rokita (polska)kontra lepper=1:0 14.03.04, 17:01
        a ty chyba nie przeczytałeś żadnego postu powyżej i nie kumasz kompletnie nic .
      • rrado Re: rokita (polska)kontra lepper=1:0 14.03.04, 17:29
        Gość portalu: miechaw napisał(a):

> ty chyba słuchałeś jakiejś innej audycji... to co mowil lepper mnie nie
        > zdziwilo, ale to z czym wyjechal rokita, ze lepper byl szkolony w moskwie,
        zeby
        >
        > zniszczyc polska rezerwe walutowa:) rotfl!!! czy to jakis spisek?
        > rokita mysli ze jak bedzie rzucal hasła bardziej populistyczne od leppera to
        z
        > nim wygra. nie tedy droga mario...

mysle ze dobrze ze po ma elastyczna taktyke. mozna bawic sie w wersal ale na
        leppera nie ma innej metody niz sztacheta. pozdrawiam rado
    • Gość: Antyknajak Teksty Rokity i teksty Bermana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 16:20
      Oto tekst Rokity :

"Samoobrona pokłada nadzieję w politycznych awanturach dlatego, że boi się
      merytorycznej rywalizacji z Platformą Obuwatelską."

A oto analogiczny tekst Jakuba Bermana

"Imperialiści pokładają nadzieję w wojennych awanturach dlatego, że boją się
      pokojowego współzawodnictwa z socjalizmem."

Czym róznią sie w swoim sensie obydwa teksty, Rokity i Bermana ?

• piotr33k2 Re: Teksty Rokity i teksty Bermana- nie na miejscu 14.03.04, 17:21
        samoobrona to nie wirtualni imperialiści wychodowani w głowach komunistów, a
        platforma obywatelska to utopijny ,nierealny i mglisty socjalizm .chybione są
        twoje teoryjki ,jednym słowem całkowite i głupawe pomieszanie z poplątaniem.
        • piotr33k2 Re: Teksty Rokity i teksty Bermana- nie na miejsc 14.03.04, 17:28
          miało byc- platforma obywatelska to nie utopijny,nierealny i mglisty
          socjalizm.przepraszam przy szybkim pisaniu uciekają słowa i litery.
      • rrado Re: Teksty Rokity i teksty Bermana 14.03.04, 17:31

> Oto tekst Rokity :
        >
        > "Samoobrona pokłada nadzieję w politycznych awanturach dlatego, że boi się
        > merytorycznej rywalizacji z Platformą Obuwatelską."
        >
        > A oto analogiczny tekst Jakuba Bermana
        >
        > "Imperialiści pokładają nadzieję w wojennych awanturach dlatego, że boją się
        > pokojowego współzawodnictwa z socjalizmem."
        >
        > Czym róznią sie w swoim sensie obydwa teksty, Rokity i Bermana ?

skad pochodza oba teksty? jak na przyszlego koalicjana z pis porownywanie
        rokity do bermana jest dosc dziwaczne. pozdrawiam rado
        • Gość: Antyknajak Re: Teksty Rokity i teksty Bermana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 18:58
          Nie jest takie pewne czy koalicjant PO to będzie PiS.
          Nie jest wcale niemozliwe, że koalicjantem , dla dobra Polski oczywiście,
          będzie SLD lub raczej coś co po nim powstanie, np Ruch Dziesięciu Borowskiego.

• rrado Re: Teksty Rokity i teksty Bermana 14.03.04, 19:38

> Nie jest takie pewne czy koalicjant PO to będzie PiS.
            > Nie jest wcale niemozliwe, że koalicjantem , dla dobra Polski oczywiście,
            > będzie SLD lub raczej coś co po nim powstanie, np Ruch Dziesięciu Borowskiego.

oczywiscie nic nie jest pewne al juz istnieje koalicja z pis w samorzadzie i
            jednak obu tym partiom jest najblizej do siebie. moim skromnym zdaniem powinni
            startowac w wyborach razem plus uw. pozdrawiam rado
            • Gość: Antyknajak Re: koalicja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 20:30
              Natomiast moim zdaniem włączenie UW do takiej koalicji wyborczej spowoduje
              spadek poparcia dla niej i wzrost dla Samoobrony.Z powodu obecności UW.
              To samo spowoduje ew. poparcie PO przez środowisko GW, czy nawet Michnika.
              Także samo stanie się jak w PO pojawią się aktywiści z AWS.
              Tak więc Kaczyński liczy na przejęcie od Platformy paru procent wskutek błędów
              Platformy jak chociażby ogłoszenie wojny z Samoobroną.
              Rozumiem sentyment wielu osób do UW ale to już historia. Partia ta podobnie jak
              obecnie SLD nie umiała sie oczyścić i odnowić. Przecież Tusk był kandydatem na
              szefa UW i przegrał z akademickim i telewizyjnym dyskutantem, pierdołą jak to
              określił Cox , Bronisławem Geremkiem.
              Więc Tusk zrobił sukces z Platformą Obywatelską. Unia Wolności to historia.

• rrado Re: koalicja ? 14.03.04, 21:05

> Platformy jak chociażby ogłoszenie wojny z Samoobroną.

ogloszenie wojny z samoobrona nie jest bledem ani z punktu marketingu
                politycznego ani polskiej racji stanu.

>Unia Wolności to historia.

ale piekna historia i mysle ze powinna do po jak naszybciej sie przylaczyc.
                pozdrawiam rado
                • Gość: Antyknajak Re: koalicja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 22:13
                  >ale piekna historia i mysle ze powinna do po jak naszybciej sie przylaczyc.
                  >pozdrawiam rado
                  To nie płacz póżniej , że wygrywa Jurczyk lub Samoobrona.
                  • rrado Re: koalicja ? 14.03.04, 22:18

> >ale piekna historia i mysle ze powinna do po jak naszybciej sie przylaczyc.
                    >
                    > >pozdrawiam rado
                    > To nie płacz póżniej , że wygrywa Jurczyk lub Samoobrona.

a co to ma do rzeczy? im szybsze rzedy ineligentnych ludzi w polsce liberalow i
                    konserwatystow tym mniej biedy i mniej wyborcow tych 2 kartofli. pozdrawiam rado
                    • Gość: Antyknajak Re: koalicja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 22:20
                      Obserwacje i preferencje społeczne są akurat odwrotne niż twierdzisz. Im więcej
                      liberałów tym biedniej w kraju.
                      • piotr33k2 Re: koalicja ? 14.03.04, 22:27
                        o to chodzi że prawdziwi liberałowie nigdy w tym kraju nie mieli większości i
                        tak naprawdę nie rządzili ,no może pół roku za mazowieckiego potem do władzy i
                        głosu dochodzili wymuszając półśrodki albo i ćwierć środki działcze
                        wszechwładnym związków zawodowych ,skrajnie nieodpowiedzialni gospodarczo
                        działacze prawicowi np.z zchn. psl , lub przefarbowani na biznesmenów sbecy i
                        komuniści.
                      • rrado Re: koalicja ? 14.03.04, 23:28

> Obserwacje i preferencje społeczne są akurat odwrotne niż twierdzisz. Im
                        więcej
                        >
                        > liberałów tym biedniej w kraju.

czyje obserwacje i czyje preferencje? pozdraiwam rado
                • albert_c Re: koalicja ? do rrado 16.03.04, 11:26
                  rrado napisał:

> Gość portalu: Antyknajak napisał(a):
                  >
                  > > Platformy jak chociażby ogłoszenie wojny z Samoobroną.
                  >
                  > ogloszenie wojny z samoobrona nie jest bledem ani z punktu marketingu
                  > politycznego ani polskiej racji stanu.

* rado, moim skromnym zdaniem jest bledem w polityce uzywanie retoryki wojny.
                  po co komu w Poslce wojna? zastanowiles sie? zwlascza teraz kiedy mamy w
                  perspektywie ue, a jestesmy nieprzygotowani (to malo powiedziane). po co Nam
                  kolejne "wojny na gorze". co z tego bedziemy mieli?
                  moim zdaniem elektorat PO to nie sa ludzie ktorzy chwytaja haslo "idziemy na
                  wojne", a mowie tez w swoim imieniu, bo jestem elekoratem PO i mi sie ta hucpa
                  z wojna nie podoba.

> >Unia Wolności to historia.
                  >
                  > ale piekna historia i mysle ze powinna do po jak naszybciej sie przylaczyc.
                  > pozdrawiam rado

* rado, mimo mojej calej sympatii dla wielu ludzi z uw, to ja PO tak zle nie
                  zycze, aby laczyc sie miala z uw. czas uw juz minal i nikomu juz uw nie pomoze.

pozdrawiam,
                  albert_c

----
                  "We wszystkim jesteśmy tylko mniej - więcej"
                  • rrado Re: koalicja ? do rrado 16.03.04, 11:32
                    albert_c napisał:

> rrado napisał:
                    >
                    > > Gość portalu: Antyknajak napisał(a):
                    > >
                    > > > Platformy jak chociażby ogłoszenie wojny z Samoobroną.
                    > >
                    > > ogloszenie wojny z samoobrona nie jest bledem ani z punktu marketingu
                    > > politycznego ani polskiej racji stanu.
                    >
                    > * rado, moim skromnym zdaniem jest bledem w polityce uzywanie retoryki wojny.
                    > po co komu w Poslce wojna? zastanowiles sie? zwlascza teraz kiedy mamy w
                    > perspektywie ue, a jestesmy nieprzygotowani (to malo powiedziane). po co Nam
                    > kolejne "wojny na gorze". co z tego bedziemy mieli?

pytanie jest co z tego nie bedziemy mieli. nie bedziemy mieli za premiera
                    faszystowskiego kartofla ktory powsadza nas do wiezien. oczywioscie wojna nie
                    jest dobra metoda w demokratycznym dialogu mamy tu jednak podstawowe zagrozenie
                    demokracji i moim zdaniem trzeba jemu zapobiec wszelkimi dostepnymi metodami w
                    tym wymienionymi w watku pt jesli lepier wygra wybory.

> moim zdaniem elektorat PO to nie sa ludzie ktorzy chwytaja haslo "idziemy na
                    > wojne", a mowie tez w swoim imieniu, bo jestem elekoratem PO i mi sie ta
                    hucpa
                    > z wojna nie podoba.

a co maja leppera glaskac czy co maja zrobic? moze wojna do tak
                    delikatnychludzi ja ty nie trafia ale to okreslenie na spor polityczny i
                    przeciwstawienie sie pochodowi buractwa po wladze absolutna w polsce.

>
                    > > >Unia Wolności to historia.
                    > >
                    > > ale piekna historia i mysle ze powinna do po jak naszybciej sie przylaczyc
                    > .
                    > > pozdrawiam rado
                    >
                    > * rado, mimo mojej calej sympatii dla wielu ludzi z uw, to ja PO tak zle nie
                    > zycze, aby laczyc sie miala z uw. czas uw juz minal i nikomu juz uw nie
                    pomoze.

ok ale maja miedzy 2-5 proc poparcia i mysle identyczny elektorat z po. zysk
                    jest czysty i oczywisty. pozdrawiam rado
                    • albert_c Re: koalicja ? do rrado 16.03.04, 12:24
                      rrado napisał:

> pytanie jest co z tego nie bedziemy mieli. nie bedziemy mieli za premiera
                      > faszystowskiego kartofla ktory powsadza nas do wiezien. oczywioscie wojna nie
                      > jest dobra metoda w demokratycznym dialogu mamy tu jednak podstawowe
                      zagrozenie
                      > demokracji i moim zdaniem trzeba jemu zapobiec wszelkimi dostepnymi metodami
                      w tym wymienionymi w watku pt jesli lepier wygra wybory.

* roznica w tym sporze pomiedzy nami polega na tym, ze ja twierdze, ze haslem
                      wojna nie zatrzyma sie leppera, raczej mu pomoze.

>
                      > a co maja leppera glaskac czy co maja zrobic? moze wojna do tak
                      > delikatnychludzi ja ty nie trafia ale to okreslenie na spor polityczny i
                      > przeciwstawienie sie pochodowi buractwa po wladze absolutna w polsce.

* nie jest kwestia glaskanie, tylko ze zaraz wyjdzie ze to haslo jest obludne.
                      bo prasa juz je chwycila i teraz bedzie szukac i weszyc, gdzue w terenie ktos z
                      PO dogaduje sie z samoobrona (zreszta nie wiem czy u nas PO sie nie dogadla z
                      samoobrona przy wyborze szefa zpzpn). poza tym, do czego prowadzi wojna.
                      mielismy juz w Polsce "wojne na gorze" - czy ci politycy to naprawde sadza ze
                      oni z nadania boskiego i jakas misje maja do zrealizowania.
                      PO poprzez ta wojne zacznie byc podobna do somoobrony

>
                      >
                      > ok ale maja miedzy 2-5 proc poparcia i mysle identyczny elektorat z po. zysk
                      > jest czysty i oczywisty. pozdrawiam rado

* czytsy zysk to 2 pln + 2 pln = 4. z eletoratem sparwa jest o wiele, wiele
                      bardziej skomplikowana i nie mozna tu mowic o czystm zysku, raczej po takim
                      polaczeniu mialaby miejsce czyta strata.

pozdrawiam,
                      albert_c

----
                      "Cóż znaczy upokorzyć umysł, jeśli tą drogą można zapanować nad wszystkimi"
                      • rrado Re: koalicja ? do rrado 18.03.04, 09:15
                        albert_c napisał:

> * roznica w tym sporze pomiedzy nami polega na tym, ze ja twierdze, ze haslem
                        > wojna nie zatrzyma sie leppera, raczej mu pomoze.

haslo jaki haslo wiadomo o co chodzi. chodzi o jego zatrzymanie zanim bedzie za
                        pozno co jednoczy chyba nas wszystkich.

poza tym, do czego prowadzi wojna.
                        > mielismy juz w Polsce "wojne na gorze" - czy ci politycy to naprawde sadza ze
                        > oni z nadania boskiego i jakas misje maja do zrealizowania.
                        > PO poprzez ta wojne zacznie byc podobna do somoobrony

wojna ma dorpowadzic do kleski leppera. a co do tego czy po upodobni sie do
                        samoobrony to nie sadze to znaczylobyb nagle ze zyta stala sie begerowa a tusk
                        hojarskim. to nierelane.
                        pozdrawiam rado
    • Gość: Window1 Nie przenoście tej Rokity do Warszawy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 21:05
      Ta Rokita
      "... niczym przekupka z Pcimia obrzucała epitetami w Radio Zet Obywatela
      Jędrzeja L. Że też ten Rokita musi upowszechniać od niedzielnego świętego
      poranka przebrzmiewający już hyr, że krakus to centuś. Lepper wypadł na
      kosyniera ale ten Rokita do pięt nie dorasta inteligencją, obyciem,
      życzliwością i serdecznością tchnącą gdzieś z wnętrza choćby krakowskim
      kwiaciarkom z Rynku. Obrzucał Jędzreja L. epitetami,ubliżał mu,pomawiał,
      przerywał, gdyby nie był takiej nędznej postury zapewne użyłby pięści z braku
      istotnych argumentów. Taki mały rokitka wylazł z niego. Toż to On i
      prezydent,i premier, i księdz prymas a nawet Wałęsa (tak wygadany) w jednym.
      Ludzie kocham Kraków, zazdroszczę krakusom wieży Mariackiej, uśmiechu na
      ulicy, i wielu miłych rzeczy ale na litość boską - zachowajcie go dla siebie,
      uproście, żeby dbał o dobre imię Krakowa tam, wśród PT Was
      najsympatyczniejszych pod Słońcem. Niechaj się nie pcha do ratowania tego
      państwa k. Białorusi. Nie tak dawno rządzili tu pachoły. Dzisiaj nawet taki
      Rokita pospołu z Lepperem - ich synowie - pchają się do tego podziurawionego
      jak rzeszoto koryta, bo mamy demokrację. Zatrzymajcie Rokita w Krakowie, bo
      ja i moje dzieci przestaniemy Was kochać."
    • Gość: Pismak Coraz gorzej IP: 80.51.242.* 15.03.04, 03:02
      Ściągnąłem sobie właśnie tę rozmowę i posłuchałem. A potem poczytałem, co
      piszecie. Hm... wybaczcie, ale rozmowa toczy się o jakichś aspektach polityki
      zagranicznej, o historii... a tutaj Rokita z Lepperem obnażyli miernotę
      polskiej polityki.
      To była kosmiczna żenada! Tragiczna była ta pyskówka. Naprawdę, nie mogę tego
      nazwać dyskusją. Jeden i drugi kosmicznie się ośmieszył.
      Rokita - opatrznościowy mąż stanu, wielki łowczy PO, przyszły premier, gwiazda
      komisji śledczej i ostatni sprawiedliwy. Taki ma wizerunek i tak się kreuje. A
      w rozmowie wyszedł z niego maleńki człowieczek z przerostem ambicji. Zachowywał
      się skandalicznie: stzelając tymi epitetami, prowadząc niemal przesłuchanie, z
      tym tonem policyjnym i stawianiem siebie jako rzecznika całego narodu. Te
      święte oburzenie, to grożenie Lepperowi tym, że wszyscy teraz będą mówić o nim
      prawdę, że nikt już się go nie będzie bał itd. Boziu! Porażające. Miałem Rokitę
      za człowieka większego formatu. Był doskonale przygotowany do rozmowy. Podawał
      fakty, cytował gazety, miał kwity. Pewnie w większości zarzutów miał pełną
      rację. To było słychać. Ale sposób, w jaki uczestniczył w tej pyskówce był
      skandaliczny. Uczynił swoje rewelacje nieskutecznymi poprzez te poczucie misji
      i buńczuczne przekonanie o swojej epokowej roli w polskiej polityce. Bzdury
      gadam? Moja Mama to szary wyborca, który lubi Leppera. Pewnie nawet na niego
      głosowała. Puściłem jej to nagranie i nie zmieniła zdania o Lepperze. Broniła
      go. Zmieniła za to zdanie o Rokicie. Miała dużo lepsze. (Tylko proszę, bez
      ataków na Moją Mamę - to przykład).
      Andrzej Lepper - beznadziejny był. Nieprzygotowany. Gadał straszne bzdury i nie
      na temat. Owszem, on może na każdy temat i pozornie sensownie, ale treści i
      pewnie prawdy w tym nie ma. Nie pokazał nic nowego. Tak samo mieszał, zmieniał
      temat, tracił panowanie nad sobą i miotał groźby karalne. Kłamał w żywe oczy,
      jak kłamie od początku i ma to gdzieś. Udowodnił, że będzie kłamał zawsze i
      czuje się bezkarny. Zachowywał się poniżej wszelkich standardów - od
      politycznych, do kulturalnych. Pokazał siebie w całej "krasie" - wygadany
      cwaniaczek; polityczny kombinator; przypadek przy politycznej pracy tych, co go
      stworzyli i wyszkolili (w kraju, nie za granicą); bezczelny i arogancki. Cały
      Lepper. Za to go ludzie uwielbiają. To właśnie ludziom dał.
      Obaj byli beznadziejni. Pogrążyli się i odkryli marność polskiej polityki. Jest
      coraz gorzej. Nasza polityka dawno już sięgnęła dna, ale dotychczas jeszcze
      utrzymywali jakieś pozory. A teraz już widać, jakie to marne i tragiczne. To
      jest polityka od kuchni. Obnażona. Dwie przewodzące w sondażach partie
      postanowiły się obnażyć i na oczach ludzi bezczelnie walczyć o władzę. Ku
      uciesze gawiedzi. I jeszcze teraz bezczelnie odwołują się do nas: powiedzcie
      teraz ludzie, kto ma rację! Oceńcie! Rozsądzcie sami! Czy Janek skopał
      Andrzeja, czy Andrzej ośmieszył Janka? Kto kogo sponiewierał? Jak Wam się
      podobało to taplanie w błocie i piaskownicowe wyzwyska? To się robi naprawdę
      niesmaczne. Niedługo dojdzie do tego, że w kampaniach wyborczych lider z
      liderem, na oczach rozentuzjazmowanego tłumu, będą się bili w kisielu. Kto kogo
      bardziej opluje i stłamsi. A przy tym będą wznosić patriotyczne okrzyki i
      wmawiać nam, że są naszymi rzecznikami i walczą o nasze interesy. Że w tym
      kisielu, ci panowie z pogniecionych i pobrudzonych marynarkach walczą o nasz
      los, o przyszłość Polski. Słuchając tego nagrania odniosłem wrażenie, że oni
      tak naprawdę mają nas gdzieś. Nie interesuje ich, jak my postrzegamy ich
      ugrupowania. Nie interesuje ich, dlaczego cenimy pewnych ludzi i dlaczego
      jesteśmy czasem skłonni im zaufać. Przecież nie wszyscy ludzie są tacy głupi.
      Nie wszyscy cieszą się z tego nawalania w kisielu. Wielu patrzy na to z
      przerażeniem. A oni po prostu nagle przestali się kryć. Rokita i Lepper
      pokazali swoją twarz. To było gorsze niż, obnażanie się dla sławy stosowane
      przez Michała Wiśniewskiego. Obaj bożyszcze tłumu udowodnili, że żaden z nich
      nie nadaje się, by nas reprezentować.
      Szkoda mi Moniki Olejnik, że musiała uczestniczyć i niejako swoim nazwiskiem
      firmować ten żenujący spektakl.
      Co do efektów tego spotkania: najbardziej straci Rokita i PO. Z punktu widzenia
      marketingu politycznego to był poważny błąd. Po co im ta walka z Samoobroną? Od
      tego są demokratyczne wybory, a nie pyskówki i ogłaszanie wojny. Oni chyba na
      głowę upadli. To Leppera nie zniszczy. Może nawet mu pomoże wygrać. On potrafi
      głośniej krzyczeć, niż piskliwy Rokita. Potrafi być bardziej chamski i
      bezczelny. Mówicie, że Rokita poszedł na wymianę, spróbował w stylu Leppera. I
      to jest błąd. To nie jego styl. Rokita nie jest bokserem. Mógłby załatwić
      Leppera sprytem, kurtuazją, na swoim terenie. Ale nie - amatorzy poszli na
      wojnę z wojownikiem. Szaleństwo. I co my teraz mamy o tym myśleć? Politycy
      zrobili nam igrzyska. Zerwali maski i pokazali jacy są beznadziejni. A oni
      przecież prowadzą w sondażach. Myślę, że mamy poważny problem. Od tej niedzieli
      jest poważniejszy, niż kiedykolwiek przedtem.
      • rrado Re: Coraz gorzej 15.03.04, 06:35
        Gość portalu: Pismak napisał(a):

> To była kosmiczna żenada! Tragiczna była ta pyskówka. Naprawdę, nie mogę tego
        > nazwać dyskusją. Jeden i drugi kosmicznie się ośmieszył.

przeciez doskonale wiesz ze rokita moze mowic normalnie merytorycznie okraglo i
        zabawnie. przyjal taka konwencje poniewaz to najlepeij trafia do wyborcow
        leppera. prawdopodobnie kierowal sie niedawnym artykulem szarugi. moim zdaniem
        zrobil slusznie.

Moja Mama to szary wyborca, który lubi Leppera. Pewnie nawet na niego
        > głosowała. Puściłem jej to nagranie i nie zmieniła zdania o Lepperze. Broniła
        > go. Zmieniła za to zdanie o Rokicie. Miała dużo lepsze. (Tylko proszę, bez
        > ataków na Moją Mamę - to przykład).

no bez atakow ale co mam ma takiego inteligentnego syna i nigdy z nia nie
        rozmawiales o polityce? musisz jej puszczac z radia zeby wiedziala co sie
        dzieje?

Pogrążyli się i odkryli marność polskiej polityki. Jest coraz gorzej. Nasza
        polityka dawno już sięgnęła dna, ale dotychczas jeszcze
        > utrzymywali jakieś pozory. A teraz już widać, jakie to marne i tragiczne.

to jest tylko i wylacznie styl rozowy. w normalnych sniadaaniach tak to nie
        wyglada. posadz borowskiego i rokite i bedzie ladnie gladko nudno. z lepperem
        nie da sie inaczej nie rozumiesz?

> Co do efektów tego spotkania: najbardziej straci Rokita i PO. Z punktu
        widzenia
        >
        > marketingu politycznego to był poważny błąd.

zupelnie sie nie zagadzam. ludzie lubia igrzyska ludzie lubia wyrazistosc. na
        takim biegunowym postawieniu polityki w polsce zdecydowanie zyskuje po.

>Po co im ta walka z Samoobroną?

im po nic dla przetrwania polski jest to dosc niezbedne.

On potrafi
        > głośniej krzyczeć, niż piskliwy Rokita.

wcale nie. lepper byl cieniutki sam zauwazyles w ogole sie nie przygotowal byl
        zaskoczony i zmazdzony. podobnie jak sluchacze ocenima to jako duzawygrana
        rokity ktoryzapuscil sie na tereny dziczy. pozdrawiam rado

pozdrawiam rado
        • Gość: ace Re: Coraz gorzej IP: *.espol.com.pl 15.03.04, 07:49
          Zgadzam się z Rado w całej rozciągłości. Gdyby JMR nie zastosował takiej konwencji rozmowy lepper by go zakrzyczał. Włączył by swoją zdartą płytę o tym jak wszyscy już rządzili i muszą odejść i jak to zmarnowaliśmy 14 lat i byłoby po ptokach. A tak zaskoczył i obnażył leppera - pokazał co z niego za "polityk". Szkoda tylko, że nie rozwinął wątku o instytucie schilera, trzeciej drodze i ubekach w samobronie. Bo to są moim zdaniem poważniejsze zarzuty od malwersacji i oszustw L.
          Odniosę się jeszcze do postów niejakiego Wzk, działacza "wspaniałej" lpr. Na jego przykł. widać jak ta partia ciągnie do samobrony. Nic dziwnego, przecież oni są b. podobni, a ich wodzowie sami mogliby się pochwalić niezłymi "wyczynami" przed prokuraturą...
        • Gość: Pismak Re: Coraz gorzej IP: 80.51.242.* 15.03.04, 19:09
          "Przecież doskonale wiesz ze Rokita moze mowic normalnie merytorycznie okraglo
          i zabawnie. przyjal taka konwencje poniewaz to najlepeij trafia do wyborcow
          leppera. prawdopodobnie kierowal sie niedawnym artykulem szarugi. moim zdaniem
          zrobil slusznie."

Wiem, Rado. Każdy polityk potrafi mówić językiem dostosowanym do odbiorcy. To
          też miara formatu polityka - umieć porozmawiać z chłopakami przy budce z piwem
          i profesorami na naukowym sympozjum. Tyle, że trzeba uważnie dobierać sposób
          wypowiedzi i język. Moim zdaniem, to żaden sposob walczyć z Lepperem zniżając
          się do jego poziomu w politycznej pyskówce. Bo w pyskówce on jest lepszy.
          Rokita zniszczyłby Leppera, gdyby rozwalił go z kulturą i subtelnie. Przy tak
          dobrym przygotowaniu do rozmowy, tylu faktach w ręku i tak marnej obronie
          Leppera, pokazałby facetowi, gdzie jego miejsce. Tymczasem Rokita się zaperzył
          i pluł. To nie był żaden manewr taktyczny. Żadna strategia. Strategii starczyło
          mu tylko do przygotowania kwitów, posegregowanie ich i może na początek
          rozmowy. Potem stracił panowanie nad sobą i poniosło go. Ten policyjny ton,
          niegrzeczne przerywanie, piskliwe okrzyki - od polityka z taką pozycją i
          wizerunkiem wymaga się dużo więcej kultury. Lepper to nierówny przeciwnik, więc
          nie należy z nim walczyć babrząc się w błocie. On w błocie brodzi na co dzień.
          Rokita się tylko uwalał i teraz brzydko wygląda.

I druga sprawa. Rado, na pewno wiesz, że zwykłego szarego człowieka nie
          interesuje polityka. Tak naprawdę mają centralnie w poważaniu, kto rządzi. Chcą
          tylko, żeby było dobrze. Tak jest od bardzo dawna. Wszyscy politycy wiedzą o
          tym doskonale. To takie srodowiska, jak nasze - forumowe - urabiają opinię
          publiczną. Zwykły obywatel nie wnika. Najchętnie w ogóle nie zawracał by sobie
          głowy, tym co oni wyprawiają w polityce, ale oni sami wpieprzają się w życie
          zwykłych ludzi - poprzez swoje durne pomysły, chore prawo i ustawy,
          spektakularne kuriozalne wyskoki, populistyczne gadki. I poprzez kampanie
          wyborcze. Wtedy politycy przypominają sobie o zwykłych ludziach. Zwykli ludzie
          ulegają czarowi czyjeś szczerej twarzy i mocnego hasła i oddają głos. Potem
          tamci wracają do swojego hermetycznego świata ślepców. A my dalej narzekamy, że
          jest źle. Referendum odwoławcze przeciw Jurczykowi też zawdzięczamy środowiskom
          opiniotwórczym. Gdyby komuś nie zachciało się chcieć, naród dalej by narzekał i
          nie zrobił nic. Taka jest prawda. Ludzie chcą stabilizacji, spokoju,
          bezpieczeństwa, pracy, środków na zabezpieczenie przyszłości swoim dzieciom.
          Wszystko im jedno, kto im to zapewni - Lepper, Rokita, Hitler czy Jurczyk. W
          pierwszej kampanii wyborczej Platformy w 2001 r. w programie był taki punkt:
          mała stabilizacja. Dokładnie to, co napisałem powyżej. Każdy kandydat miał to
          powatarzać do znudzenia. Podobne rzeczy wygadywali kandydaci innych partii. W
          rezultacie decydowała twarz, nazwisko. W Zachodniopomorskim posłem został
          Balazs i Zaremba. Mam mówić dalej?

Pozdrawiam
          • piotr33k2 Re: Coraz gorzej-jak dla kogo 16.03.04, 11:11
            wydaje mi się pismaku ze nie przeczytałeś żadnego wątku z naszej
            dyskusji ,oprócz tego co powiedział ostatnio rrado jeszcze raz powtórzę że
            rokita jest inteligetny bo inteligetnie zwalczył leppera jego bronią ,chodzi o
            to zeby jednoznacznie wprost i nawet bezobcesowo pokazać ludziom którzy są
            skłonni uwierzyć lepperowi i godzą się z jego jezykiem, że on po prostu kłamie
            jest oszustem i wręcz przestepcą.przecież żaden z nas i inni w miarę czytający
            rzeczywistość ludzie nie bedą głosować na leppera ,to nie chodzi o to zeby
            głosować na rokitę czy po. tylko aby nie głosować na samoobronę i rokita zdaje
            sobie z tego sprawę że przyjmując taką konwencję straci cześć inteligencji
            czego ty jesteś najlepszym przykładem ,ale przecież na samoobrone i tak nie
            oddasz głosu ,tego ja jak i zarówno rokita jestem pewien .wiem że niektórzy
            mnie wyśmieją ale rokita naprawdę pokazał wielkość przyjmując na siebie całe
            odium tej bezpardonowej walki na śmieć i życie ale on jeden się odwarzył to
            zrobić i on może za to zapłacić ,polska jest jednak ważniejsza niz osobiste
            korzyści i rankingi popularności .na koniec słowo o walce na rzeczowe
            argumenty ,ja śledząc od paru lat audycje z lepperem jakoś nie zauwazyłem aby
            ludzie wykształceni i inteligetni chociaż raz wygrali dyskusje z
            leperem ,zawsze zostawali zakrzyczani i stłamszeni ,w koncu ich zachowanie
            ograniczało się do ignorowania i lekceważenia leppera ,jakie są tego skutki
            widzimy w sondażach .
            • Gość: Antyknajak Program i konsekwentna realizacja i katar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 11:31
              >..ja śledząc od paru lat audycje z lepperem jakoś nie zauwazyłem aby
              >ludzie wykształceni i inteligetni chociaż raz wygrali dyskusje z
              >leperem ,zawsze zostawali zakrzyczani i stłamszeni ,w koncu ich zachowanie
              >ograniczało się do ignorowania i lekceważenia leppera ,jakie są tego skutki
              >widzimy w sondażach .
              Dla mnie ludzie inteligentni i wykształceni prawie zawsze "wygrywali" dyskusję
              z Lepperem. Twoim zdaniem, nie ? :-)
              Widzisz, Twój problem polega na tym, że widzisz rywalizacje polityczna jako
              walkę i dyskusję w telewizji. A tak nie jest. Oprócz tego co sie mówi w TV ,
              strategicznie istotne jest co się robi. Wielu ludzi pięknie mówi (znamy to z
              życia) a potrafi postąpić gorzej niż najzwyklejszy prostak. Przykładem mogą być
              np donosy itp atrakcje stosowane pomiędzy wykształconymi i wspaniale mówiącymi
              pracownikami akademickimi.
              Zamiast walki /wojny/ proponuję przejrzysty program i konsekwencję w jego
              realizacji. Polska scena polityczna czeka w dalszym ciągu na partię , która
              zrobi to co obiecała i nie obiecuje rzeczy niemożliwych. Szkoda, że partia
              Rokity nie wpadła na ten pomysł i udała sie na wojnę z Samoobroną.
              Samoobronę musimy przeżyć jak katar. Musi swój czas trwać i zawsze się kończy !
            • rrado Re: Coraz gorzej-jak dla kogo 16.03.04, 11:35
              piotr33k2 napisał:

> wydaje mi się

jak to zazwyczaj bywa w 100 proc zgadzam sie z bratem piotrem. pozdrawiam rado
          • rrado Re: Coraz gorzej 16.03.04, 11:27
            Gość portalu: Pismak napisał(a):

> Rokita zniszczyłby Leppera, gdyby rozwalił go z kulturą i subtelnie.

absolutnie sie nie zgadzam. do tej pory zawsze bylo subtelnie i wielkiego
            rezultatu to nie przynioslo. glosowania pokazalo ze zrobil slusznie. ludzie
            (wyborcy nie pamietaja zdan typu sadze ze pan lepper postepuje wbrew zasadom
            etyki. zapamietaja na dlugo zdanie lepper to oszust i zlodziej.

> Rokita się tylko uwalał i teraz brzydko wygląda.

wyglada calkiem cacy. jak mowilem wybral sie na wyprawe wojenna na tereny
            dziczy i wrocil z niej zwyciesko. oczywiscie ze z takimi typami jak lepper w
            ogle nie powinno sie rozmawiac bo to pospolici przestepcy niemniej nie mozna
            lekcewarzyc 23 proc poparcia (mysle ze wiecej bo czesc ludzi wstydzi sie do
            tego przyznac).

>
            > I druga sprawa. Rado, na pewno wiesz, że zwykłego szarego człowieka nie
            > interesuje polityka. Tak naprawdę mają centralnie w poważaniu, kto rządzi.

i to jestpolski problem. tzw zwyklego czlowieka w ogole nic nie interesuje poza
            tym zeby sie najesc i poogladac kiepskich.

Taka jest prawda. Ludzie chcą stabilizacji, spokoju,
            > bezpieczeństwa, pracy, środków na zabezpieczenie przyszłości swoim dzieciom.
            > Wszystko im jedno, kto im to zapewni - Lepper, Rokita, Hitler czy Jurczyk.

w ich mniemaniu wsztko jedno bo w rzeczywistosci to to juz wszystko jedno nie
            jest.

pozdrawiam rado
      • korfi Re: Coraz gorzej 15.03.04, 11:31
        Również odsłuchałem w necie tej "dyskusji". Nie jestem fanem Rokity, ale chyba
        obrał jedyny dający szansę na uświadomienie dużej części opinii publicznej
        (zwolennicy Samoobrony) beznadziejności postaci Leppera. Nie znaczy to
        niestety, że w wykonaniu JMR wypadł dobrze. Ale chodzi mi o kierunek. Pierwszy
        raz słyszałem jak Lepper zapominał chwilami języka w gębie. Trzeba wziąć pod
        uwagę, że obalanie mitu Leppera nie jest skierowne do jego przeciwników lecz do
        zakręconych i otumanionych ludzi, do których właśnie taką metodą można dotrzeć.
        Mimo, że do Twojej Mamy się nie udało, to myslę, że do niektórych z czasem być
        może. Dla mnie remis ze wskazaniem na Rokitę. Co do programu z Wiśniewskim,
        który częściowo przez przypadek obejrzałem (hehe, tylko dlatego, że mignął mi
        Lepper-magnes), to spotkało się dwóch równorzędnie nie mających nic do
        powiedzenia facetów. Pokazali, że są jacy są. Pozdrawiam.

-------------------------------------------------------
        Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
        • piotr33k2 Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 11:48
          możecie czuć się zdegustowani metodą rokity ale nie możeci go potępiać bo
          niezapominajcie że on działa w waszym interesie ,on robi brudną robotę bo wy
          się (w przenośni oczywiście)brzydzicie ubrudzić rączki ,a ten zapchany klozet
          za przeproszeniem trzeba przepchać.
          • albert_c Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 12:12
            piotr33k2 napisał:

> możecie czuć się zdegustowani metodą rokity ale nie możeci go potępiać bo
            > niezapominajcie że on działa w waszym interesie ,on robi brudną robotę bo wy
            > się (w przenośni oczywiście)brzydzicie ubrudzić rączki ,a ten zapchany klozet
            > za przeproszeniem trzeba przepchać.

* Piotrze, jaka robote za mnie? to, ze wg Ciebie rokita robi sie jakims
            szambonurkiem to jest robota za mnie? przesadzasz. za mnie to rokita, ani zaden
            polityk nic nie musi i nic nie powinien robic. on moze robic dla mnie, ale wg
            mnie jezeli w takich kategoraiach to rozpatrywac to rokita tez niczego dla mnie
            nie robi.
            nie jestem oburzony, po prostu jako potencjalny wyborca PO uwazam, ze PO
            prowadzi gre i polityke, ktora przestaje byc polityka, z ktora bym sie
            utozsamial.

pozdrawiam,
            albert_c

----
            "ŻEBY POKAZAĆ, CO MA W BRZUCHU PIĘKNY MANEKIN, KTÓREGO OBNOSIMY WSZĘDZIE,
            NALEŻY GO STRZASKAĆ"
            • piotr33k2 Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 12:25
              powiem dosadniej :ę i ą i kawę z mietłą owego zapchanego klozetu się nie
              przepcha ,trzeba zakasać rękawy i umoczyć ręce w g...tak jak powiedzialem
              wcześniej nie dla zdobycia kolejnych głosów i tak juz zdobytych elektoratu
              platformy ale dla dobra tegoż elektoratu ,za ten elektorat i za dobro polski.ty
              wszystko albercie sprowadzasz do koniunkturalnego zachowania po. i rokity wobec
              sondazy a mi sie wydaje że tu chodzi tagże o coś więcej ,o dobro całego
              kraju !,jego odbioru na świecie jego przeciwstawieniu się ustawicznemu chamstwu
              i bezprawiu.
              • albert_c Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 12:35
                piotr33k2 napisał:

>ty wszystko albercie sprowadzasz do koniunkturalnego zachowania po. i rokity
                wobec sondazy a mi sie wydaje że tu chodzi tagże o coś więcej ,o dobro całego
                > kraju !,jego odbioru na świecie jego przeciwstawieniu się ustawicznemu
                chamstwu i bezprawiu.

* tylko aby to przeciwstawianie sie chamstu nie spowodowalo, ze PO stanie sie
                chamskie.
                czy wszystko? na pewno wiele, no bo przeciez o to chodzi w tej grze. zdobycie
                wladzy i tyle. te gry sa po to aby zdobyc wladze, i jezeli rokita wlaczylby nie
                patrzac na sonadze to dla mnie bylby glupkiem, a za takiego go nie mam. pieknie
                to szafowac haslami, ze PO chce sie przeciwstawic bezprawiu, ale jak w tym
                kontekscie rozpatrywac to, ze PO przygarnia do sibie obecnie ludzi ktorzy z
                prawem bardzo sa na bakier i malo etycznie postepowali vide przykald o ktorym
                pisalem dwa tygodnie temu na forum: byly prezydent zabrza urbanczyk. moze
                jestem zbyt malostkowy, ale to jest walka o wladze, a nie o Polske i jakas
                godziwosc czy przeciw bezprawiu.
                jezeli PO sama nie potrafi poradzic sobie z osoba piskorskiego, to czy realnym
                sie wydaje ze poradzi sobie z calym krajem. badzmy realistami.

pozdrawiam,
                albert_c

----
                "Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
                Mały Książę
                • piotr33k2 Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 12:51
                  widzę że zaraz gotowy będziesz przejść na zgoła inne pozycje niz platforma w
                  proteście przeciw akcji rokity.co do piskorskiego to nie demonizujmy tego
                  człowieka który mimo wszystko zrobił tyle dobrego dla warszawy jak mało który
                  przed nim i podejrzewan że mało który po nim z kaczyńsim na czele ,nie złamał
                  żadnego prawa i żadna sprawa przeciw niemu sie nie toczy,natomiast cała reszta
                  tamtego towarzystwa wzajemnej adoracji w warszawie został z platformy wywalona
                  na zbity łeb, ale prokuratura mimo złożenia doniesienia niczego sie nie
                  dopatrzyła ,rokita zrobił co mógł a mógł tylko wywalic z partii i zawiadomić
                  prokuratora (co chyba zdązyli zrobic inni).
                  • albert_c Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 13:11
                    piotr33k2 napisał:

> widzę że zaraz gotowy będziesz przejść na zgoła inne pozycje niz platforma w
                    > proteście przeciw akcji rokity.

* nie protestuje przeciw zadnej akcji, bo nie nazywam tego akcja. mam rokite za
                    bardzo madrego i wytrawnego gracza politycznego.
                    nigdzie nie bede przechodzil, bi mi nigdzie tam nie po drodze.

> co do piskorskiego to nie demonizujmy tego
                    > człowieka który mimo wszystko zrobił tyle dobrego dla warszawy jak mało który
                    > przed nim i podejrzewan że mało który po nim z kaczyńsim na czele ,nie złamał
                    > żadnego prawa i żadna sprawa przeciw niemu sie nie toczy,natomiast cała
                    reszta
                    > tamtego towarzystwa wzajemnej adoracji w warszawie został z platformy
                    wywalona
                    > na zbity łeb, ale prokuratura mimo złożenia doniesienia niczego sie nie
                    > dopatrzyła ,rokita zrobił co mógł a mógł tylko wywalic z partii i zawiadomić
                    > prokuratora (co chyba zdązyli zrobic inni).

* ostatnio to o czym piszesz jest ulubionym tematem felietonow Rybinskiego w
                    rzepie, czyli domniemanie niewinnosci - w polityce polskiej zostalo posuniete
                    do granic absurdu, ale nie o tym w tym watku.
                    lepper to cham, ktory jedynego czego nie znosi to prawdy o sobie - jak kazdy
                    cham (to rybinski dzis w rzepie o lepperze). mniej oburza go porownanie go do
                    hitlera niz zarzucenie mu ze kogos oszukal (a co zgodne z pradwa wydaje sie
                    byc). to wlasnie lepper - polski cham, ktorego prawda w oczy kole. i pieknie mu
                    rokita powiedzial, ze on sie musi dowartosciowywac, nazywajac siebie dr
                    senatorem etc. ze jest cwaniakiem i hochsztaplerem. wiele z elementow tego
                    wywiadu swiadczy na korzysc rokity, a wiele innych mi sie nie podobalo. tyle.

pozdrawiam,
                    albert_c

----
                    "Cóż znaczy upokorzyć umysł, jeśli tą drogą można zapanować nad wszystkimi"
                    • piotr33k2 Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 13:31
                      przyznam ci się ze nie czytałem żadnego rybinskiego i nawet nie wiem co to jest
                      rzepa ,te słowa o lepperze to jego czy twoje ?bo to tak jagbym ja sam myślał i
                      mówił ,idealna zgodność.co do domniemania niewinnosci w polityce to do absurdu
                      doprowadzili to stwierdzenie politycy sld. nawet wiecej jak do absurdu bo nawet
                      udowodnione czarno na białym próbowali tłumaczyć na odwrót ,chyba nie było
                      takiego przypadku aby potwierdzone przez świadków i prokuratuę zarzuty wobec
                      jakichkolwiek działaczy platformy spotkały się z obroną ich jak niepodległości
                      przez rokite i kierownictwo po.
                      • albert_c Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 13:40
                        piotr33k2 napisał:

> przyznam ci się ze nie czytałem żadnego rybinskiego i nawet nie wiem co to
                        jest rzepa ,

* Piotrze, rzepa to potocznie rzeczpospolita, polecam jak nie czytasz:),
                        rybinski to Maciej Rybinski moj ulubiony zaraz po Tymie felietonista - rowniez
                        polecam:) - nawet ksiazke jego ze zbiorem jego felietonow z rzepy czyli
                        rzeczpospolitej.

>te słowa o lepperze to jego czy twoje ?bo to tak jagbym ja sam myślał i
                        > mówił ,idealna zgodność.

* czesc jego czesc moja, bo ja sie z nim zgadzam, a poza tym mam swoje zdanie z
                        ktorym rowniez sie zgadzam, taka zgodnosc charakterow we mnie:)

pozdrawiam,
                        albert_c

----
                        "ŻEBY POKAZAĆ, CO MA W BRZUCHU PIĘKNY MANEKIN, KTÓREGO OBNOSIMY WSZĘDZIE,
                        NALEŻY GO STRZASKAĆ"
                        • piotr33k2 Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 14:21
                          faktycznie dawno nie miałem w ręce rzeczypospolitej ,tyma też lubię i cenię on
                          chyba piszę jeszcze w jakimś tygodniku felietony (jeżeli to chodzi o 'tego'
                          tyma ).
                          • albert_c Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 14:28
                            piotr33k2 napisał:

> faktycznie dawno nie miałem w ręce rzeczypospolitej ,tyma też lubię i cenię
                            on
                            > chyba piszę jeszcze w jakimś tygodniku felietony (jeżeli to chodzi o 'tego'
                            > tyma ).

* nie ma drugiego takiego Tyma:) pisze co tydzien w sobotniej rzeczpospolitej.
                            nie wiem czy pisuje jeszcze w jakims tygodniku.

pozdrawiam,
                            albert_c

----
                            • piotr33k2 Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 14:43
                              chyba w polityce lub wprost(przynajmniej kiedyś pisał)a co sądzisz o możliwym w
                              niedalekiej przyszłości mariażu borowskiego ,celinskiego i ich grupy z
                              frasyniukiem i lewicową cześcią uni wolnosci ? wydaje to sie niegłupim pomysłem
                              w kontekście budowania nowej socjalnej lewicy z prawdziwego zdarzenia .
                              • albert_c Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 14:57
                                piotr33k2 napisał:

> chyba w polityce lub wprost(przynajmniej kiedyś pisał)

* we wprost wpisal, ale w ramach protestu zakoczyl tam pisanie.

> a co sądzisz o możliwym w niedalekiej przyszłości mariażu
                                borowskiego ,celinskiego i ich grupy z frasyniukiem i lewicową cześcią uni
                                wolnosci ? wydaje to sie niegłupim pomysłem w kontekście budowania nowej
                                socjalnej lewicy z prawdziwego zdarzenia .

* wydaje mi sie to bardzo realne. to, ze nastapi rozlam w sld jest wiecej niz
                                pewne, tylko kwestia czasu. pomysl nieglupi. dobrze by bylo gdyby taka partia
                                powstala w kontekscie zabierania elektoratu lepperowi.

pozdrawiam,
                                albert_c

----
                                • piotr33k2 Re: do wszystkich oburzonych i zniesmaczonych ! 16.03.04, 15:02
                                  mam nadzieję ze jeżeli powstanie to taki własnie elektorat zagospodaruje
                                  chociaż odbierze też zapewne wszystkim innym moze za wyjatkiem oszołomów ze
                                  skrajnej narodowej prawicy .
          • kima10 Teoria przepychania klozetu z gówna piotra33k2 17.03.04, 22:57
            z dużym zainteresowaniem przysłuchuję się tej dyskusji.Zgadzam się co do celu
            jaki przyświeca PO.Myślę ze czas jaki wybrano na tę wojnę jest
            nieprzypadkowy.To jest ostatni dzwonek.Skoro ja o tym wiem to specjaliści PO
            tym bardziej.Z tym przepychaniem klozetu to trzeba naprawdę uważać.Proszę mi
            uwierzyć na słowo.Mam niestety doświadczenie.Nigdy nie wiadomo kiedy się
            omsknie rączka.Teoria obcowania z gównem (czt.dalej medium)mówi,że należy
            zachować daleko posunięte środki ostrożności.Może się zdarzyć iż w trakcie
            przepychania klozet pęknie u dołu i medium się rozleje.Może się również zdarzyć
            że na skutek działalności sąsiadów medium w trakcie przeczyszczania cały czas
            napływa i nie nadążamy.
            Nigdy nie łączyć medium z granatem!!!!
            Nie lubię Pana Andrzeja Leppera.Lubię i cenię Pana Jana Rokitę.Uważam też że w
            obcowaniu z medium politycznym należy zachować szczególne środki ostrożności.
            Używanie wulgaryzmów w kontekście Pana Leppera przysparza mu wyborców.Używanie
            tychże wobec czy przez Pana Rokitę ujmuje mu ich.Ktoś zadał pytanie dlaczego ta
            wojna dzieje się teraz.Są dwa czynniki.Pierwszy:pojawiło się dwóch w miarę
            równorzednych przeciwników PO i Samoobrona.Drugi:wejście Polski do UE
            przyniesie Samoobronie ogromną falę Zwolenników.PO wie ,że do tego czasu kibel
            musi być przepchany.Zawsze można spróbować wyłapać nadchodzącą falę już w
            kanalizacji.
            Trzeba uważać przy przepychaniu.Jak się to to rozleje to Unia będzie się miała
            z pyszna z takim śmierdzącym sąsiadem.
            Pozdrawiam
        • albert_c Re: Coraz gorzej 16.03.04, 12:03
          posluchalem wczoraj powtorki w zetce tego ringu, wczesniej przeczytalem ten
          ring i kilka uwag rowniez po lekturze tego watku mi sie nasunelo:
          i tak: jak dla mnie zdecydowanie lepiej w tym ringu wypadl rokita, ale szczerze
          piszac malo mnie to cieszy lub w ogole. nie bardzo moge (choc sie staram)
          zrozumiec startegii PO, wojny jaka chce wywolac z samoobrona. bardziej wyglada
          mi to na jakas wewnetrzna rozgrywke wewnatrz PO niz efekt na zewnatrz. fajnie
          brzmi "wojna", media nie oparly sie i nie beda sie opierac aby ugrac cos dla
          siebie na tej wojnie, zaczna ja kreowac,a ona sie wymknie sie PO spod kontroli
          i straci na tym moim skromnym zdaniem tylko PO. twierdze, ze maju najpozniej to
          somoobrona bedzie pierwsza w sondazach.
          moze jakims wyjasnieniem dla tej strategii sa wyniki badan nad przeplywem
          eletoratow pomiedzy partiami. na pewno ci co pisali, ze rokita zwracal sie do
          elektoratu somoobrony sa w bardzo duzym bledzie, i nie zebym sie wymadrzal, ale
          wydaje mi sie ze nie rozumieja tej rozgrywki o elektorat sld. polecam bardzo
          mocno im lekture tych badan, bo starcie jest o ten wlasnie elektorat i mozna
          rzec ze na razie PO ma przewage w przejmowaniu wyborcow sld, ale socjologowie
          zgodnie twierdza ze wiekszy potencjal wykazuje samoobrona.
          elektorat, ktory pozostal do podzialu to ci ktorzy pojda za tym ktory
          powie "jak sld bedzie chcialo to gruszki na wiedrzbie wyrosna", no wiec lepper
          teraz zamiast leszka im o tych "gruszkach" mowi.
          o elektoratach PO i somobrony mozna powiedziec ze sa skrajne, do podzialu
          zostal ten skrajnieszy na korzysc leppera, PO moze zyskiwac jak an dzien
          dzisiejszy kosztem PISu, Lpru.
          twierdze, ze nie am potrzeby toczenia kolejnych "wojen" w Polsce pomiedzy
          politykami, bo My wszyscy z takich wojen wychodzimy pokonani. teraz w warszawce
          chlopaki beda kombinowac jaki kolejny ruch, gdzie ustawic kolejny ring, jak
          zniszczyc przeciwnika, gdzie sa kolejne papiery. w sejmie rozpoczna sie totalne
          pyskowki. praca merytoryczna? jaka praca? nie bedzie na nia czasu. ue? jaka
          unia? poczeka...a wszyscy wpatrzeni w sonadze, kazdy 1% bedzie wywoalywal
          nerwowe ruchy i wydaje mi sie ze bardziej nerwowo bedzie dzialac PO (ale obym
          sie mylil).
          co do debaty: z jednej strony brakuje takich debat w Polsce, ale z drugiej
          akurat ta debata mnie nie cieszy, dla mnie nic nowego co do leppera nie
          wniosla, wydaje mi sie ze ci co chca glosowac an PO wiedza kim jest lepper,
          natomiast wielu moglo sie poczuc troche glupio stylem i zachowaniem rokity.
          moze jak wielu tu napisalo nie mogl inaczej. jezlei tak, to jak dla mnie nie
          powienien w ogole. poczatek mial wysmienity, ale pozniej sie pogubil, za bardzo
          zachowywal sie jak sledczy. lepper po raz kolejny okazal sie zenujacy, ale on
          taki byl i bedzie.
          bardziej mnie teraz interesuje na polskiej scenie politycznej gra jaka toczy
          sie wenwtrz PO, gra ktora w zeszlym tygodniu opisal w rzepie B. Wildstain. i
          raczej w tym kontekscie rozpatrywalbym kolejne ruchy PO na scenie politycznej.
          i konczac: nie jestem statystycznym wyborca, wiem, mnie interesuja konkrety, a
          wraz ze wzrostem popularnosci PO zaczyna brakowac tych konkretow, za bardzo
          staja sie partia w rozkroku, coraz mniej wyrazna, dla wszystkich czyli dla
          nikogo. coraz bardziej kalkuluja poprzemy - nie poprzemy wpatrzeni w slupki.
          moim zdaniem nie jest to dobra strategia PO. moim zdaniem...

pozdrawiam,
          albert_c

-----
          • piotr33k2 Re: Coraz gorzej 16.03.04, 12:15
            jakieś rozgrywki napewno są jak w każdej parti i w każdym środowisku
            ludzkim ,nie wyolbrzymiałbym tego jednak ponad miarę ,wszyscy w platformie
            zdają sobie chyba sprawę że na dzień dzisiejszy rokita to 50 proc. poparcia dla
            niej .
            • dutchman Coraz gorzej 16.03.04, 12:31
              Interesujaca dyskusja. Pismak - czy wziales pod uwage taka rzecz:
              Rokita przyjal styl ktory najbardziej trafia do wiekszosci spoleczenstwa ? Boje
              sie ze Ty, tak jak i wielu wypowiadajacych sie tutaj nie jest przedstawicielem
              takiego przecietnego czlonka naszego spoleczenstwa. Mnie tez nie odpowiada styl
              w jakim Rokita "rozmawial" z Lepperem - czy nie bylo to celowe ?
              Inna sprawa: czy strach przed Lepperem jest az tak wielki, ze na 1,5 roku przed
              wyborami rozpoczyna sie kampania ?
              pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow
              dutchman
              • albert_c Re: Coraz gorzej 16.03.04, 12:43
                dutchman napisał:

> Inna sprawa: czy strach przed Lepperem jest az tak wielki, ze na 1,5 roku
                przed wyborami rozpoczyna sie kampania ?
                > pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow
                > dutchman

* z ust mi to wyjales czy co? skad ten strach przed lepperem na ponad rok przed
                wyborami? skad ta potrzeba wywolywania go na pole bitwy? zmarginelizowanie sld
                i tym sposobem doprowadzenie do jego rozbicia. po co? poczekamy zobaczymy:(

pozdrawiam,
                albert_c

----
                "Rozgłos. Zawdzięczamy go miernotom; dzielimy go z miernotami i łajdakami"
              • Gość: Pismak Re: Coraz gorzej IP: 80.51.242.* 16.03.04, 19:18
                No to weźmy inaczej.
                Wiarygodność w oczach opinii publicznej jaką cieszy się Rokita po jego
                wyczynach w Komisji Śledczej jest ogromna. Można mu nawet spokojnie wybaczyć
                jego dawne grzeszki. Wyrósł nam na jedynego obrońcę prawdy i sprawiedliwości w
                tym kraju. I chwała mu za to. A Platforma zrobiła sobie wizerunek partii
                bezkompromisowej i oddanej sprawom narodowym. Zyskała przez to bardzo wiele w
                sondażach, a Rokita nagle stał się realnym kandydatem na pemiera.
                I w takiej sytuacji - nagle, na 1,5 roku przed wyborami - PO przestaje walić w
                słabe i skompromitowane SLD, lecz wypowiada wojnę Samoobronie. Należy tu
                nadmienić, że Samoobrona - oprócz lidera, który jest chamem, przestępcą i
                oszustem - ma przypadkiem drugi wynik w sondażach. Jest więc albo naturalnym
                przyszłym koalicjantem PO albo jej największym wrogiem. Następuje prosta
                kalkulacja: czy ignorować Leppera, a potem podzielić się władzą? Czy może
                wyraźnie pokazać narodowi, że nie będziemy mieli z nim nic wspólnego? Cóż,
                sytuacja jest wciąż niepewna, bo do wyborów jest jeszcze 1,5 roku. Wiele może
                się zdarzyć. Może być tak, że PO straci swoje popracie. A wygląda na to, że
                Lepper zyskuje w każdych warunkach. Co gorsza, skończył się serial "Komisja
                Śledcza", a w każdym razie na tym patencie długo się już nie pojedzie. No, więc
                trzeba ogłosić kolejną krucjatę z PO w roli głównej. Taką, która zapewni PO
                uwagę mediów i pozwoli zdobyć więcej punktów. Wojna z Lepperem to doskonały
                pomysł. Lepper jest medialny, popularny, kontrowersyjny i łatwy do punktowania.
                Nie ma drugiego takiego celu w tej chwili. W Milera walą wszyscy, w Pola
                wali "Fakt". Rywina i Jakubowską PO obtłukła już równo. No więc, Lepper.
                Ogłaszają wojnę. Ubierają ją w patriotyczne słówka, dopisują ideologię. Całkiem
                wiarygodną. Opartą na prawdzie. Do walki delegują swoją gwiazdę - Rokitę, męża
                stanu, człowieka o nieposzkalowanym wizerunku. I traktują to bardzo poważnie, o
                czym świadczą zebrane kwity. Starcie odbywa się w radiu. Dobry wybór. Nie widać
                zacietrzewienia, słychać tylko ostry głos Rokity. Przygotowane słowa zostały
                wygłoszone. Mocne, prawdziwe, sprawiedliwe słowa. Pytanie moje brzmi: czy
                rzeczywiście w naszym interesie, czy tylko dla zyskania w sondażach?

Moim zdaniem, ta cała wojna to kolejny chwyt. Gdyby można było w jakiś inny
                sposob nadmuchać sondaże, zostawiliby Leppera w spokoju. Być może po wyborach
                utworzyliby razem koalicję. Wciskanie nam, że tak bardzo martwią się o Polskę,
                to nadużycie. PO chce rządzić, a Rokita chce być premierem. I po to jest ten
                cyrk. To było słychać w głosie i sposobie wypowiedzi Rokity. A szczególnie
                wówczas, gdy tracił panowanie nad sobą. Czy nam, zwykłym szaraczkom, zda się na
                coś ta rozróba z Lepperem? Ano tak. Przy okazji zyskamy. PO zniszczy tego pana
                wszelkimi sposobami, bo taki ma interes polityczny. Nie powiem, że mi go żal.
                Niech go rozstrzelają. Jest za co. Lepper musi odejść. Ale myślę, że przy tym
                też się trochę przeliczyli. To bardzo ryzykowne. Rokita pokazał za dużo podczas
                tej rozmowy. Takich ludzi, jak ja zraził do siebie, a byłem skłonny go popierać
                po Komisji Śledczej (nawet, mimo, że znam sprawę tworzenia PO od wewnątrz i
                pamiętam go z różnych nieciekawych sytuacji). Myślę też, że sposób jego
                wypowiedzi nie przekonał elektoratu Leppera. Tego się tak nie robi. Każdy
                fachowiec Wam to powie. Nie atakuje się lidera, gdy ma wyznawców. Tak, nie
                sympatyków, lecz wręcz wyznawców. Bo Lepper jest wyrazisty, ma charyzmę -
                potrafi omotać. Należy faceta punktować, ale beznamiętnie, na zimno, by
                zachować wiarygodność i nie zdradzić emocji, intencji. Monika Olejnik czy inny
                dziennikarz mając w ręku kwity Rokity zrobiłaby z Leppera miazgę. Bo jej rolą
                jest stwierdzać fakty, informować, demaskować. Ona nie walczy o wzrost poparcia
                w sondażach. Rozumiem, dlaczego PO wystawiło Rokitę do tego cyrku, zamiast
                przekazać materiał komuś, kto zrobi to lepiej. Bo w ten sposób wyraźnie dają
                sygnał społeczeństwu, że to oni prowadzą tę krucjatę. To oni - jedyni
                sprawiedliwi i uczciwi - walczą z oszustem Lepperem. W podtekście - tylko oni
                potrafią go pokonać. Więc głosujcie na PO. To są oczywiste mechanizmy. Widoczne
                jak na dłoni. Stąd moje oburzenie. Niestety, to jest polityczna gra. A już
                miałem nadzieję, że jednak walczą też za nas, nie tylko o władzę...

I jeszcze jedna rzecz w sprawie mediów. Media zgodnie twierdzą, że wygrał
                Rokita. Nie dziwię się. Wszyscy czujemy, że Rokita miał rację. Czujemy, że
                przyczynił się do upadku Leppera (jeśli nastąpi). To jest wielkie wydarzenie
                medialne. Media doceniają dziennikarskie zachowanie Rokity, nie wyrzucając mu,
                że jest za bardzo politykiem, by był dziennikarzem. Skoro już jednak musiał to
                zrobić ktoś z PO, to wolałbym Gilowską z jej ciętym językiem, surowym sposobem
                wypowiedzi i wizerunkiem kobiety twardej, jak stal. Ale ona nie wdaje się w
                takie awantury.

pismak_logowany@gazeta.pl
                • albert_c Re: Coraz gorzej (do Pismaka) 16.03.04, 19:31
                  no coz, ponownie brawo Pismak.
                  jak napisales dlaczego w radio sie spotkali to tak zupelnie niechcacy taki
                  cytat z forresta gumpa mi sie przypomnial: "Fajnie byc idiota, zwlaszcza jak
                  nikt nie patrzy"
                  bardzo ciekawa analiza i wg mnie sluszna.

a na koniec Pismaku cos dla Ciebie, bo jak sie naczytalem dialogu Twego z mjw
                  to takie slowka mi sie po glowie gdzies zakolebotaly "Jeżeli polityk mówi o
                  świetlanej przyszłości, to możesz być pewien, że ma na myśli swoją przyszłość."
                  czyjs tam cytacik, a Tobie go przekazuje, bo Ty tak programwowo wiadomo co:)

pozdrawiam,
                  albert_c

----
                  "Czy się świat wiele zmieni jeśli z młodych gniewnych wyrosną starzy wkurwieni?"
                  Jonasz Kofta

• Gość: Pismak Re: Coraz gorzej (do Alberta) IP: 80.51.242.* 17.03.04, 00:11
                    Fantastyczne cytaty Albercie! :))) Ech, człowiek gardłuje, gardłuje, a tu się
                    okazuje, że ktoś dawno już to samo lepiej i krócej :))) powiedział.
                  • Gość: Pismak I jeszcze w sprawie Kofty (do Alberta) IP: 80.51.242.* 17.03.04, 00:14
                    A ta rozmowa Rokity z Lepperem to właśnie przypomina mi takie
                    pieprzenie "starych wkurwionych". Bo młodzi, to jeszcze ideały jakieś mają.
                    Wiadomo, dlaczego są "gniewni". A ci, to już walą się po ryjach w celu, dla
                    prywaty i poklasku, a tylko robią miny do tego marsowe, jakby o przyszłość
                    Rzecpzospolitej walczyli.
                  • piotr33k2 Re: Coraz gorzej (do Pismaka) 17.03.04, 00:30
                    mam czasem wrażenie pismaku że twoje nieco przydługie elaboraty ,skądinąd
                    ciekawe i inteligetne są pisane dla samej sztuki pisania bez prawdziwej i
                    szczerej idei ,bez esencji i konsekwencji zwiazanej z głównym tematem czy
                    problemem .jest to trochę zprzeczenie samego siebie w kolejnych zawartych
                    myslach ,świat co prawda jest skomplikowany ale nie aż tak bardzo jak ty to
                    chcesz widzieć zawsze i wszedzie .to ze po. chce zdobyc władzę to jest
                    oczywiste tak jak oczywiste jest że każda partia z założenia chce zdobyc władze
                    i po to powstaje,ale dla ciebie to jest przecież jakaś podła gra i jeszcze ten
                    bezczelny rokita ! chce byc premierem ,to karygodne!.po. wypunktowała
                    jakubowską,kwiatkowskiego, millera itd. oni drogi pismaku sami sie wypunktowali
                    i po. jest w tym taka sama zasługa jak pisu czy prasy codziennej .wojna z
                    lepperem to jedna wielka sciema ale słuszna choc niekoniecznie bo niemoralna
                    ale znowu sam lepper jest jeszcze gorszy i bardziej niemoralny wiec mu się
                    należy itd.komisja sledcza według twojej logiki myslenia powstała aby zabłysła
                    gwiazda rokity ,gwiazda rokity zabłysła ale tak samo jak mogła zabłysnąć
                    gwiazda np. posłanki beger czy błochowiak .do wyborów jeszcze 1,5 roku a
                    platforma specjalnie wywołuje wojne z samoobroną tylko mówisz niewiadomo po
                    co ,bo według ciebie to napewno nie dla polski, jej dobra a dla poprawy sondazy
                    to za wczesnie ,ale to jest specjalnie zrobione to manipulacja opinią publiczną!
                    lepiej by było aby posłanka gilowska sama wypunktowała merytorycznie leppera w
                    telewizji,czy ty ogladasz telewizje?chyba nie ,ja widziałem kilka a może
                    kilkanascie programów z udziałem gilowskiej i leppera nawet ostanio parę dni
                    temu ,nigdy żadnej punktacji nie było a tym bardziej dla gilowskiej i
                    prawdy ,mało tego gilowska zawszemówi językiem mało zrozumiałym dla
                    przeciętnego szarego polaka a juz napewno dla prostego potencjalnego wyborcy
                    leppera ,gilowska to świetna specjalistaka ekonomi ale najlepiej wychodzi jej
                    dyskusja z drugim dobrym specjalistą ekonomicznym kaczmarkiem z sld. jak to
                    miało miejsce w tym przypadku .dlaczego spotkali sie w radiu a nie w telewizji,
                    ano wiadomo dlaczego aby ukryc spisek i zdenerwowanie rokity ,wybacz ale to
                    największy absurd twojego wywodu ,spotkali się tam bo byli i zaproszeni i obaj
                    przyjeli to zaproszenie ,póki w telewizji oprócz programu skowronskiego jeszcze
                    niema takich pojedynków jeden na jeden ,może póżniej chociaż wątpie aby lepper
                    zdecydował się drugi raz stanąć oko w oko z rokitą tym bardziej na wizji.twój
                    wywód pismaku jak się mu przyjrzeć dokładnie jest konglomeratem sprzecznych
                    niespójnych logicznie i niekonsekwetnych w swojej wymowie przemysleń na temat
                    pojedynku dwóch panów i okoliczności w twoim mniemaniu z nim związanych ,z
                    których jeden reprezentuje ciebie a właściwie to sam nie wiesz czy cię
                    reprezentuje a drugi jest zwykłym chamem i mu się należy ale nie w taki sposób
                    bo ten pierwszy też właściwie jest chamem skoro się tak zachował itp.itd.prawda
                    jest taka że obaj zachowywali sie po chamsku z tym ze jeden z wyboru a drugi z
                    natury bo tak ma, ot cała filozofia ,pytanie powinno brzmieć czy ten co tak
                    zrobił z wyboru w imię dobra nas wszystkich powinien uzywac takiego sposobu z
                    moralnego punktu widzenia !,ja uważam że tak a ty ?
                    • Gość: Pismak Re: Coraz gorzej (do Pismaka) IP: 80.51.242.* 17.03.04, 01:31
                      Cóż, Piotrze, właściwie to się z Tobą zgadzam :))). Co więcej, powiem Ci, że
                      tak naprawdę mamy bardzo zbieżne poglądy :))). Niemal we wszystkich sprawach, a
                      już na pewno, co do tego, że piszę przydługie elaboraty :))). Ponoszą mnie
                      emocje i czasem się krócej wypowiedzieć nie mogę :))). A naprawdę, chciałbym.

No, więc niech będzie sens i esencja:
                      - Rokita w dyskusji reprezentował interesy własne i swojej partii, a kreował
                      się na rzecznika naszego ogólnonarodowego interesu. Ja wiem, że to w polityce
                      niby normalne. Osobiście jednak mnie to rusza, bo zwracam uwagę na prawdziwe
                      intencje naszych przedstawicieli. Wnikam, a może nie powiniem. Taki już jestem,
                      że wnikam. I nie lubię, gdy ktoś (a w szczególności polityk) robił sobie dobrze
                      w moim imieniu.

- Jestem za publicznym punktowaniem Leppera. Tylko wolałbym, by zrobił to ktoś
                      inny, niż polityk partii będącej w chwili obecnej głównym rywalem Samoobrony do
                      władzy. Bo to czyni tę wojnę niewiarygodną. Każdy symptyk Samoobrony powie
                      teraz, że to kampania wyborcza i nagonka polityczna. I para pójdzie w gwizdek.
                      Natomiast przeciwników Leppera o tym, jaki jest Lepper przekonywać nie trzeba.

- Jestem pismakiem już długie lata, ale też zdarzyło mi się wiele razy kreować
                      wizerunek polityków różnego szczebla (dlatego ich tak wszystkich nie cierpię).
                      I niejedną taką debatę widziałem od kuchni albo nawet prowadziłem. Rokita miał
                      wszystkie atuty w ręku, a sprawę spartolił. Kwity bajeczne, Lepper zagoniony w
                      kozi róg, a on przemawia do narodu, jakby na pomniku stał. A kiedy atakował -
                      zacietrzewiał się, co było słychać wyraźnie. Gdyby to było na wizji, pewnie
                      pochylałby się do przodu, robił marsowe miny i podskakiwał na krześle
                      przerywając Lepperowi. Każdy fachowiec powie Ci, Piotrze, że tak się nie
                      rozgrywa takiej debaty. Trzeba zachować żelazne nerwy, kamienną twarz, pokazać
                      dystans do rozmówcy, różnicę klas. Trzeba przydać swojej postawie majestatu
                      władzy, atrybutów sądu, by przekaz został przez zwolenników Leppera odpowiednio
                      odebrany. W radiu robi się to cedząc słowa (fakty), twardym, spokojnym,
                      niekoniecznie głośnym, ale zdecydowanym tonem. Nie przekrzykując się, nie
                      przerywając, nie pyskując. Trzeba to robić z taką mocą, jak to ponoć Mojżesz
                      obwieszczał ludowi Dziesięć Przykazań. Chodzi o to, by zwolennicy Leppera nie
                      współczuli Jędrusiowi; by nie utożsamiali się z biednym, atakowanym wodzem,
                      lecz zaczęli się wahać, a potem przyswoili nowe dane. Bo z przemyśleniem ich to
                      już inna kwestia. Takie rozliczanie powinien poprowadzić autorytet
                      niepolityczny. Niezależny zawodowiec - może Olejnikowa, Lis, Durczok. A jak już
                      koniecznie musi to być polityk (co już na wstępie odbiera całemu przekazowi
                      sporo z wiarygodności) - to ktoś, kto potrafi zrobić to beznamiętnie, dosadnie
                      i rzeczowo. Gilowska tak właśnie mówi o ekonomii i faktach. Jest profesorem,
                      potrafi używać kategorycznego tonu; mówiłaby o przekrętach Leppera, jak o
                      sprawach naukowych i ekonomicznych, które są poza dyskusją - po prostu są
                      udowodnione i kropka. Rolą Olejnikowej by było pytać wówczas: To prawda, Panie
                      Przewodniczący? I tyle.

- Komisja Śledcza? Proszę bardzo. Rokita wyrobił sobie tam dobrą markę, bo był
                      właśnie rzeczowy, beznamiętny i dosadny. Tam też aż wrzało od polityki. Ale on
                      potrafił przekonać naród, że jemu chodzi o sprawy wagi państwowej. W tej
                      debacie spodziewałem się, że zachowa się podobnie. I to nie tylko dlatego, że
                      dobry polityk dba o spójność swojego politycznego wizerunku (a mnie razi brak
                      spójności). Głównie dlatego, że chciałem wierzyć, że Rokita faktycznie jest
                      taki, jakim poznał go naród podczas przesłuchań przed Komisją. Ale, niestety...

Nie chodzi mi o spiski. Przecież nie mówię nic, czego by inteligenty człowiek
                      sam nie orzekł. Martwię się o wiarygodność i skuteczność przekazu. A przy
                      okazji, oburzam się, że Rokita okazał się tym, za kogo mieć go nie chciałem.

Pozdrawiam serdecznie.

• piotr33k2 Re: Coraz gorzej (do Pismaka) 17.03.04, 02:34
                        no cóż ja tez ci ze tak powiem przykadze i powiem że masz rację ,teraz
                        wyjasniłeś i wyraziłeś się jasno i rzeczowo jest tylko jedno ale ,to wszystko
                        sie odnosi do ludzi którzy i tak wiedzą że leper to łobuz a rokita ma rację
                        chociaż zawiódł ich jako bliski ideału i rzeczowy polityk oraz demaskator
                        niecnych rzeczy w zyciu publicznym.twoje słowa są potwierdzeniem tego ,ja
                        uważam że rokita zrobił to rozmyślnie ale właśnie aby przekonac tych
                        pozostałych ,sam powiedziałeś że przeciwników przekonywac nie trzeba tym
                        bardziej takimi metodami ,logiczne więć że jako inteligetny człowiek zrobił to
                        dla innych a włąsciwie dla szerokiej gawiedzi która predzej czy pózniej będzie
                        musiała opowiedzieć się za czy przeciwko leperowi bo kazdy głos na inna partie
                        niż samoobrona będzie przeciwko niej.uważam również że rokita mówił mimo
                        wszystko w twoim , moim i polski imieniu chociaż ty z tego nie zdajesz sobie
                        sprawy i posądzasz go o niecne motywacje.
                        • Gość: Pismak Re: Coraz gorzej IP: 80.51.242.* 17.03.04, 04:09
                          :))) Tośmy sobie przykadzili. I ostaliśmy się na własnych pozycjach, zresztą
                          całkiem zbieżnych :))).

Było jasno i rzeczowo, bo - powiedzmy - wyłączyłem emocje.
                          Przekaz, by był skuteczny musi być (m.in.) precyzyjnie dostosowany do odbiorcy.
                          Wydaje mi się, że ta akcja powinna być kierowana do sympatyków Leppera. Wówczas
                          zalecałbym opisane wcześniej środki czy metody. Mówisz jednak Piotrze, że
                          kierowane to było do elektoratu niezdecydowanego, który może się wahać, czy nie
                          oddać głosu na Leppera. Hm... Trudno tę grupę jakoś sprecyzować, więc musimy
                          liczyć na to, że do nich ta debata właściwie przemówi. Ale jest jeszcze coś.
                          Echa tej rozmowy docierają do szerszych społecznych kręgów. Dzięki prasie
                          różnego autoramentu (więc skierowanej do różnego odbiorcy), dzięki masowej
                          telewizji. Tam też dostosowują przekaz pod własnego odbiorcę. Czytałem obszerne
                          fragmenty w "Wyborczej" - wydrukowali tylko te lepsze kawałki :))). Wybiórczo i
                          po swojemu, jak to media. Po medialnych echach tej rozmowy widać, że podkreśla
                          się zwycięstwo Rokity i chamstwo, przestępczą przeszłość (i teraźniejszość)
                          oraz dwulicowość Leppera. W ten sposób do szerszej grupy ludzi przedostaje się
                          już inny obraz tej rozmowy, a więc też nieco inny przekaz. Gdybym nie odsłuchał
                          audycji, to po lekturze "Wyborczej" mógłbym przysiąc, że Rokita przedstawiał
                          fakty właśnie tak, jak napisałem, że (moim zdaniem) powienien to zrobić. A
                          więc, w zasadzie nie ma tematu. Sprawa poszła w lud i teraz już rola mediów, by
                          zostało to odebrane właściwie :))). (Trochę głupio to mówić pismakowi, który
                          piętnuje medialną manipulację, ale w tej sprawie się ugnę). Pozostaje mi tylko
                          uporać się z moimi osobistymi odczuciami i refleksjami, które mnie opadły po
                          tej audycji, a które tak obszernie i emocjonalnie wyrażałem na forum. A w tej
                          kwestii, nic się nie zmienia.

Pozdrawiam serdecznie.

• Gość: Antyknajak Piotrze. Oto skutki .............................. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 06:32
      "Rzeczpospolita": Andrzej Lepper triumfuje - jego partia może liczyć aż na 29
      proc. poparcia. Druga jest Platforma, ale traci do Samoobrony 7 punktów.
      Dylemat na lewicy: koalicja SLD-UP poza Sejmem, a partia Borowskiego ledwo
      ponad progiem.

"Rzeczpospolita" powołuje się na sondaż przeprowadzony dla niej przez Pracownię
      Badań Społecznych 3 i 4 kwietnia.

Sondaż "Rzeczpospolitej" to pierwsze badanie po wypowiedzeniu przez PO wojny
      Samoobronie,
      • albert_c Re: Piotrze. Oto skutki ......................... 07.04.04, 08:49
        niestety, moje oraz kilku innych forumowiczow (Pismak, Antyknajak) prewidywania
        sie sprawdzaja. dzis juz nawet Tusk glosno mowi o tym, ze tzw "strategia
        lodzka" okazala sie bledem.
        wydaje mi sie ze cala sila PO w tej strategii mogla pojsc na walke wewnatrz
        partii, a rokita zostal po prostu wystawiony. i przegral.

pozdrawiam,
        albert_c

----
        „We wszystkim jesteśmy tylko mniej – więcej”

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka