Dodaj do ulubionych

Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ?

IP: *.comnet.krakow.pl 17.03.04, 10:32
W Boga wierzy coraz mniej ludzi, od honoru dla bardzo wielu ważniejsza jest
prywata, a ojczyzną stanie się Europa z podziałem na regiony gorsze i lepsze,
z tych gorszych ludzie będą uciekać, tubylcom pozostanie tylko patriotyzm
regionalny.
Obserwuj wątek
    • arkadiusz_litwinski Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 10:49
      Gość portalu: H56 napisał(a):

> W Boga wierzy coraz mniej ludzi

Zgodzę się, że zmniejsza się liczba praktykujących, a nawet respektujących Boże
      przykazania ( lub inne kanony religijne )- sam mam z tym kłopoty-, ale nie
      oznacza to, że coraz mniej ludzi wierzy w istnienie Boga, choć nadają Mu
      niekiedy inne imiona.

, od honoru dla bardzo wielu ważniejsza jest
      > prywata

Honor jest w cenie zwłaszcza w trudnych czasach wielkich wydarzeń. Charaktery
      hartują się jak stal, w ogniu , w zagrożeniu. Dzięki legionistom i halerczykom
      polskie międzywojnie było tak różne od naszej współczesnej transformacji.
      Dlatego bylki AK-owcy byli takim zagrożeniem dla komunistycznego powojennego
      ładu, a raczej nieładu.

, a ojczyzną stanie się Europa z podziałem na regiony gorsze i lepsze,
      > z tych gorszych ludzie będą uciekać, tubylcom pozostanie tylko patriotyzm
      > regionalny.

Lub europą ojczyzn.Szanuje u Niemców pojęcie "heimat", które jest czymś
      bliższym każdemu niemcowi niż "vaterland".
      • ja_aska Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 11:35
        Honor zdecydowanie tak. Czy to przy dawaniu słowa czy obietnic a również przy
        dbaniu o nazwisko (rodzina).
        Ojczyzna zdecydowanie tak.
        Bóg zdecydowanie nie.
        • absztyfikant Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 11:57
          Bog - kwestia wiary

Ojczyzna - kwestia wyboru

Honor - kwestia smaku
          • swantevit Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 12:02
            oj absztyfikant, ale teraz walneles, jak lysy jajami o beton.
            A o impoderabiliach slyszales ty kiedy?
            • absztyfikant Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 12:04
              Nie prowokuj mnie. Podtrzymuje to, co napisalem.
            • swantevit Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 12:08
              Rozumiem; jestes Demokrytem i uwazasz ze wszystko plynie...

Ja tez tak uwazam, ale tylko wtedy kiedy za duzo wypije...
              • absztyfikant panta rei, ale niekoniecznie i nie zawsze 17.03.04, 12:14
                Honor - to jak to pieknie pisal Herbert kwestia "dobrego smaku"

Bog - to kwestia wiary, kazdy inaczej go pojmuje, ale wiekszosc ludzi wierzy w
                jakis byt transcendentalny

Ojczyzna - to kwestia wyboru. Nie wierze w patriotyzm z urodzenia. Prawdziwie
                mozna kochac ojczyzne, jesli sie jest tego swiadomym. To opowiedzenie sie za
                czyms, a nie slepy apologetyczny dogmatyzm.
              • swantevit Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 12:17
                no tak ale...
                Ten bezrefleksyjny patriotyzm jest klejem ktory trzyma w kupie narod.
                lepszy on (dla panstwa) niz wiara w Joshue...
                • absztyfikant Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 12:19
                  Pytales o moje odczucia...
                  • Gość: piotruś Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? IP: 80.48.19.* 17.03.04, 13:08
                    Bóg - wieże w Boga ale żałuje że kościuł go tak spienięża!!!
                    wieże w Honor ale jakoś nie rozumiem gdzie sie podzewa jak ogladam wiadomości
                    (szczegulnie z politykami w roli głównej)
                    Ojczyzna to piekne słowo szczegulnie w ustach polityków, ja z przekonania wieże
                    w Patryiotyzm Regionalny hoć mało u nas w regionie patryjotów!!!!!

pozdrawiam
                    • swantevit Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 13:10
                      a wlasnie; ilu z was uwaza sie za Pomorzan?
                      • Gość: H56 Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? IP: *.comnet.krakow.pl 17.03.04, 13:53
                        Heimat, to właśnie to. Uważam się za Pomorzanina, i całym sercem związany jestem
                        z moją małą ojczyzną.
                        • swantevit Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 13:58
                          Gość portalu: H56 napisał(a):
                          Heimat, to właśnie to. Uważam się za Pomorzanina, i całym sercem związany jestem
                          > z moją małą ojczyzną.
                          ''''''''''''''''''''''''''''
                          tylko bez niemczyzny prosze!
                          To petenka krakowskiego juz nie lubisz?:-)
                          • ja_aska Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 14:05
                            Szczecinianka.
                            • swantevit aska 17.03.04, 14:06
                              to lokalne uczucie, a regionalnego brak, Panno Asiu?
                          • Gość: H56 Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? IP: *.comnet.krakow.pl 17.03.04, 14:41
                            jakby nie było dużo bliżej jest znad Odry do Berlina niż Warszawy. Petenka
                            kocham tak jak Anulę, ten krawaciarz swarku był tu ostatnio, nawet mu
                            pisałem ,że się ucieszysz jak go zauważysz.
                            • swantevit Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 14:43
                              jak go widze lub slysze, zaraz mi serce zwawiej bije...
                              • ja_aska Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 15:01
                                Lokalne tylko regionalnego brak.
                                • swarozyc Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 15:06
                                  ja_aska napisała:
                                  Lokalne tylko regionalnego brak.
                                  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                                  a to nieladnie.
                                  To tak jakbym powiedzial ze lubie tylko szatynki
                                  chociaz wszyscy wiedza ze lubie wszystkie blondynki z czarnym w srodku...
                                  • ja_aska Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 17.03.04, 15:28
                                    Pomorze zbytnio Gdańskie jest. Nie lubię!
                                    • agaa78 Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 18.03.04, 10:22
                                      ja_aska napisała:

> Pomorze zbytnio Gdańskie jest. Nie lubię!

co sie dziwisz-Gdansk ma blizej do morza;))))
                                    • swantevit aska 18.03.04, 10:24
                                      ja_aska napisała:

> Pomorze zbytnio Gdańskie jest.
                                      ''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                                      nawet w "szczecinskiem"?
                                      • ja_aska Re: aska 18.03.04, 10:40
                                        Nawet ma bliżej do Wawy co widać i czuć.
                                        Nawet w szczecińskiem.
                                        • swarozyc Re: aska 18.03.04, 10:42
                                          ale to chyba nasza wina?

nam chyba blizej do pcimia...
                            • Gość: Ana dwururka IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 15:27
                              heniu,przyjmuję twoje wyznanie miłości.szkoda,że jest to uczucie bez
                              wzajemności;no ale never say never...swoją drogą,dziwne masz sposoby okazywania
                              uczuć...
                              • Gość: H56 Re: dwururka IP: *.comnet.krakow.pl 17.03.04, 21:34
                                chyba coś Ana pomyliłaś, już jedną dewotkę mam w domu, drugiej mi nie potrzeba
                                • Gość: Ana Re: dwururka IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 11:01
                                  heniu,z twoją pamięcią naprawdę zle.w tym samym wątku(17.03;godz.14.41)
                                  piszesz:"Anulę kocham tak samo jak petenka"nie szkoda ci mojego i innych
                                  forumowiczów czasu,na ustawiczne udawadnianie ci,co napisałeś?
                                  • Gość: H56 Re: dwururka IP: *.comnet.krakow.pl 18.03.04, 11:18
                                    Tak ,ale ten post był odpowiedzią dla Swarożyca, a On wie o co, chochodzi.
                                    Wybacz, ale ja nie potrafię się wirtualnie zakochać. Widzę ,ze i Ty lubisz
                                    żarty, to dobrze.
    • Gość: e.beata Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 10:54
      Bóg - niekoniecznie kościół katolicki. Ludzie odwracają się od kościoła nie od
      Boga.

Honor - mało, go mało. Przez kręgi władzy już całkiem spieniężony. Chyba go z
      honorarium mylą ;-). Ale jest, mam nadzieję, że jeszcze w siłę urośnie.

Ojczyzna - u mnie wyssane z mlekiem przodków. Dla innych wyraz ze słownika.
      Nie zwraca sie na to uwagi, że jednak sprawa jest ważna. Świadczą o tym
      tęsknoty rodaków na obczyźnie. Świadcza o tym ludzie, którzy nie wyobrażają
      sobie zycia w innym kraju. "Powrót" drugiego pokolenia do korzeni. Bo ojczyzna
      to własnie korzenie. Od tego się nie ucieknie.
    • rozbojnik_rumcajs Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? 18.03.04, 15:43
      a ja jestem Gryfiniak i juz

czolgiem
      • Gość: H56 Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? IP: *.comnet.krakow.pl 18.03.04, 21:30
        Czy Gryfiniakiem można być jak się mieszka w innym mieście ? jeżeli tak to też
        nim jestem.
    • Gość: + Re: Bóg, Honor, Ojczyzna ! wierzycie w to ? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.04, 17:50
      1 bóg to niedookreślony bliżej epifenomen towarzyszący drodze postępowania
      wedle skodyfikowanych w księgach i obrzedzie norm
      2 honor to przekonanie o własnej wartości często kodyfikowane w księgach i
      obrzędach specyficznych dla danego narodu (stawia znak równości miedzy
      osobowością i przynależnością etniczną etc.)
      3 ojczyzna to ulubiony skrawek ziemi do którego zawsze chętnie wracamy i
      traktujemy jak własny
      o ile w boga można wierzyć lub nie a honor uważać za własny lub dzielić go z
      innymi to ojczyznę się ma i już.
      inna sprawa jeśli wszystkie trzy rzeczowniki wystepuja razem i mają tworzyć
      harmonijną całość wtedy już pole manewru staje się ograniczone gdyż należy
      zbudować w miare logiczny system odniesień między bogiem honorem i ojczyzną a
      to zakłada mocne ich wzajemne uwarunkowanie. co to znaczy? np. że mój honor
      cierpi jesli obraża się boga lub ojczyznę albo że ojczyzna przetrwa tylko z
      bogiem albo że bóg na prawdę jest tylko w mojej ojczyźnie i honorowe jest
      namawiać innych na mojego boga itd itd.....
      jednym słowem nie ma za bardzo o czym gadać i w ogóle zalecam częste spacery i
      ciepłe kąpiele
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka