Dodaj do ulubionych

Czy się opłaca przejść na ciepła wodę z gazu?

06.10.10, 10:02
Jakie macie stawki za ciepła wodę (z Secu czy elektrociepłowni) , jakie płacicie rachunki? Moja wspólnota mieszkaniowa sobie wymyśliła, że będzie taniej jak przejdziemy na ciepła wodę. A mi się wydaje, że to kosztowna inwestycja i więcej zapłacę za ciepła wodę niż płacę za gaz.
Obserwuj wątek
    • korfi Re: Czy się opłaca przejść na ciepła wodę z gazu? 06.10.10, 11:29
      Moim zdaniem się opłaca. Nawet jak wyjdzie na to samo w bieżących opłatach. Zasilanie z sieci zawsze jednak powinno byc troche tańsze. szczególnie jak się weźmie pod uwage okresowe wymiany czy naprawy urządzeń. SEC najczęściej na swój koszt robi węzeł i właścicieli budynku nie obchodzi gdy się w nim cos zepsuje. Ja uważam, że święty spokój jest cenną rzeczą.

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
      • Gość: as Re: Czy się opłaca przejść na ciepła wodę z gazu? IP: *.globalconnect.pl 06.10.10, 11:45
        ceny są porównywalne.I jedno i drugie podrozeje.By mniej płacić trzeba oszczędzać pytanie zasadnicze czy się samemu myć przed garnkami tą samą wodą czy jednak po garnkach .Po ogórkowej swobodnie mozna po ale po grochówce to raczej juz nie.
        • swarozyc Re: Czy się opłaca przejść na ciepła wodę z gazu? 06.10.10, 11:51
          w szwecji ludzie ktorzy moga, kapia sie w pracy.
      • Gość: Bar Extra Re: Czy się opłaca przejść na ciepła wodę z gazu? IP: *.chello.pl 06.10.10, 11:54
        Sec wydoi cię jak psa . Przesył i wat jest abstrakcyjny w stosunku do ceny zużycia wody .
        Ale potem nie będzie odwrotu . Spróbuj spóźnić się z opłatą , a sądy kapturowe cię nie miną tej niemieckiej firmy z komunistą SobczakiemZapol w radzie nadzorczej
        Konia z rzędem temu kto jet w stanie zrozumieć co jest na wyliczeniach na tych rachunkach
        • esmeralda_2 Re: Czy się opłaca przejść na ciepła wodę z gazu? 06.10.10, 12:38
          właśnie i też nie będzie odwrotu z przerobieniem instalacji, bo też się zastanawiałam. Teraz przyszło mi do głowy, że do tego służą solary, jeżeli w domkach jednorodzinnych zakłada się na podgrzanie wody do mycia i kąpania, to tez można i w budynku mieszkalnym, a wtedy sec straci klientów
          • Gość: IP to IP Re: Czy się opłaca przejść na ciepła wodę z gazu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 19:10
            Wspólnota na Małkowskiego/8 albo 9/za kioskiem Ruchu w podwórku zainstalowała solary i słyszałam, że są zadowoleni.
            • Gość: as cena ciepła z solarów nie zależy od donka i PO IP: *.globalconnect.pl 07.10.10, 09:28
              a cena gazu jak najbardziej . nowa umowa z gazpromem zagwarantuje niebywałe POdwyzki gazu do 2037.O czywiście ci z sec-u nie bedą stać w miejscu jak zobaczą ile ludzie bulą za gaz i bedą podążać ze swoimi cenami odrobinę mniejszymi niż za gaz.Oczywiście żaden z wyborców nie zauważy skutków podwyżki z gazu z przyczyną podpisania nowej umowy gazowej z gazpromem na warunkach rosji.
              • esmeralda_2 Re: cena ciepła z solarów nie zależy od donka i P 07.10.10, 14:25
                No tak, wiadomo, ze to sa umowy międzynarodowe i też restrykcje UE, bo należy przejść na paliwo bardziej ekologiczne. A sam SEC czym podgrzewa wodę. Jak ja dobrze pamiętam wymieniał piece na gazowe i czy to w sumie będzie tańsze?
    • swarozyc Jak katozuliki.. 07.10.10, 14:30
      zbudujecie spalarnie smieci, to bedziecie mieli cieplo z gowna, a wiec ekologiczne!
      :-)
      • Gość: Bar Extra Re: Jak katozuliki.. IP: *.chello.pl 07.10.10, 15:14
        W Królestwie Szwecji miastach w 40%( zweryfikować ) energie czerpie się z komór kremacyjnych w ramach ekologii i oszczędności.
        Większość rodzin tzw seniora po oddaniu go do szpitala już się nim nie zajmuje.
        Sprawdź w necie swar i zaproponuj tą ideę u nas
        • swarozyc Re: Jak katozuliki.. 07.10.10, 15:30
          juz ci odpowiadam: podane przez ciebie liczby i twierdzenie mijaja sie ze stanem faktycznym..
          • swarozyc Re: Jak katozuliki.. 07.10.10, 15:39
            [url=http://www.goteborgenergi.se/Om_oss_Hallbar_utveckling_Produkter_Fjarrvarme_DXNI-6568884_.aspx]Tekst linka[/url]

Produkcja cieplej wody: 81% z ciepla odrzutowego/odrzucanego(?)
            z czego 27% ze spalania smieci
            14 % z biopaliwa
            4% z paliwa kopalnego..
            To sa dane z najblizszego mi duzego miasta..
            • Gość: Bar Extra Re: Jak katozuliki.. IP: *.chello.pl 07.10.10, 16:21
              Ja ci znajdę moje wiadomosci na ten temat , ale teraz muszę trochę popracować na chleb nie wszyscy mają tak dobrze jak ty.
    • as9943 Ja bym nie zdecydował się na internet TPs.a 07.10.10, 14:59
      Ostatnio kadra menedzerska zastanawia się czemu uciekają od nich ludzie z internetem mimo że biorców internetu przybywa. I chłopaki wymyslili że obnizą ceny internetu oczywiscie o jakież marne grosze.Problemem nie sa ceny tylko wiązanie klienta tp sa internetu z telefonem. Czyli internet swój abonament i dodatkowo najtańszy abonament telefoniczny 50 zł albo jak nie chcesz telefonu to opłata dodatkowa za jego brak 29 zł ( zdaje sie spraweprzegrali bo nie mozna wiązać oficjalnie przymusem telefo + internet) to wymyslili opłatę 29 zł za nic..Ciekawe kiedy ci fachowcy z tpsa dojdą do tego co uwiera potencjalnych klientów tpsa by nimi być.Może wtedy jak bedą mieli pozamiatane. Dzisiaj abonament w Multimediach szczecin to 9 zł i internet coś około 50 zł.
      • esmeralda_2 Re: Ja bym nie zdecydował się na internet TPs.a 07.10.10, 19:09
        W UPC można PŁACIĆ 50 zł, LUB NAWET MNIEJ W zależności od promocji
        • Gość: as Re: Ja bym nie zdecydował się na internet TPs.a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.10, 07:23
          UPC do domków nie dochodzi bo za duzo kabla
    • 1przeciwnik_glupoty a co policzyli? 07.10.10, 20:03
      Nie opłaca się. Najpierw musisz zmodernizować ogrzewanie w domu - cała instalacja w budynku to kilkadziesiąt do kilkuset tysięcy...
      Potem zyski z tych dostaw muszą być znacząco wyższe niż ze zużycia gazu.

I zwróć uwagę na wyliczenia - wg SECu piece gazowe prawie zawsze mają żadną sprawność, za to instalacje SECu o dziwo mają SUPER wydajność... jest to fikcja.
      • Gość: IP to IP Re: a co policzyli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 06:58
        Ta wspólnota mieszkaniowa zadziałała w czasie remontu kapitalnego. Podejrzewam, że można porozmawiać z mieszkańcami, na temat opłacalności tej inwestycji. Do mojej kamiennicy też przychodzą "wycieczki" efekty poremontowe obejrzeć i podjąć decyzję o remoncie w swej kamiennicy.
        • Gość: as wystarczy akcyza na któreś paliwo i kalkulacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.10, 07:35
          idą w łeb. Kiedyś modne były kotłownie olejowe dzisiaj z powodu akcyzy stoją nieuzytkowane.Solary są dobre bo donek nie wejdzie ze swoimi podatkami i nie zależą od uzgodnień miedzynarodowych spolegliwego wobez rosji rządu. ale mają wadę koszty inwestycji bardzo duze a i tak trzeba to uzupełnić dodatkowym medium bo slońce nie jest gwarantowane.Na taniośc mediów ma wpływ konkurencja . tym czasem szczecinianie nie godzą się na spalarnię smieci albo władza jest bez jaj i boi się grup protestu i i energi ze spalarni śmieci nie będzie.
          • esmeralda_2 Re: wystarczy akcyza na któreś paliwo i kalkulacj 08.10.10, 08:10
            Wiadomo, ze będzie potrzebne dodatkowe medium w razie chmur na niebie. Szkoda, ze takie myślenie w Szczecinie jest trudne do zrealizowania. Natomiast w Krakowie władza gminna popiera te projekty i np. przedszkola i szkoły są modernizowane. Mają dotacje na ten cel, a instalacja ostatnio potaniała.
            • swarozyc solary nalezy 08.10.10, 08:13
              "podeprzec" pompa cieplna i zbiornikiem akumulacyjnym..
            • korfi Re: wystarczy akcyza na któreś paliwo i kalkulacj 08.10.10, 13:51
              Domy opieki, żłobki, szpitale to obiekty gdzie jest duże i ciagłe zużycie ciepłej wody. W budownictwie mieszkaniowym jest troche inaczej. Montowanie solarów w domku jednorodzinnym w naszym klimacie nie ma wiekszego sensu (choć dystrybutor wyliczy że sie opłaca). W budynku wielorodzinnym jest może trochę inaczej ale chyba tez za bardzo się nie opłaci. Po prosto ciepła woda jest przez wszystkich zużuwana mniej więcej w takich samych porach. powoduje to, że instalacja magazynująca ciepłą wodę musiałaby duża gdyby miało dla wszystkich starczyć. Inaczej udział tej energii w ogólnym byłby niewielki czyli korzyść takaż sama. Jak widać nie jest to takie proste. Gdyby się tak strasznie opłacało to w ciagu roku wyrósłby las solarów na dachach nie mówiąc juz o nowych budynkach.
              Jeżeli w budynku jest jedna kotłownia centralna i w tym samym miejscu miałby być węzeł, to przeróbka instalacji praktycznie nie bedzie potrzebna.
              Kazde rozwiazanie ma swoje dobre i złe strony. Koszty są moim zdaniem na dłuższą metę podobne, kłopotliwość mniejsza przy SEC, niezależność wieksza przy swojej kotłowni. Jak by nie było zawsze bedzie za drogo:). Ja w budynku wielorodzinnym wybrałbym opcję SEC.

• esmeralda_2 Re: wystarczy akcyza na któreś paliwo i kalkulacj 09.10.10, 11:03
                biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/314108,solar_pozwala_obnizyc_koszty_grzania_wody_o_60_proc.html...
                jak gaz podrożeje (lub tkzw. kurek zostanie przykręcony),i to i tak trzeba będzie szukać alternatywnych źródeł ciepła. Jak zajrzysz w internet tam gdzie gmina wspiera dotacjami unijnymi, to takie inwestycje są. A w Szczecinie gmina śpi i nie sięga, po te fundusze unijne, bo widocznie nie umie. U mnie akurat we wspólnocie trzeba przerabiać instalację grzewcza, bo jest tylko na zimną wodę, a podgrzewa się w domu ją indywidualnymi piecykami gazowymi.
                • korfi Re: wystarczy akcyza na któreś paliwo i kalkulacj 10.10.10, 11:00
                  Moim zdaniem to jest generalnie wielkie lobbowanie producenckie. Polityka rozpowszechniania ekoenergii nie ma spowodować że energia ma być tańsza. Ma spowodować, że mniej będzie degradowane środowaisko. A to wbrew pozorom drogo musi kosztować. Dotacje to wstępne wpędzenie ludzi w przyszłe koszty które będą nieuniknione. Nie twierdzę że w każdym przypadku, ale naprawdę warto rozważyć dobrze te sprawy nie tylko na podstawie publikacji prasowych czy internetowych. tak w uzupełnieniu, to czytałem ostatnio poważny artykuł poważnego profesora o kosztach faktycznych energii z wiatraków. Ekonomicznie wg naukowców którzy z nim pracują nad zagadnieniami energii wiatrowej sie to nie opłaca. A wydaje się, że wiaterek dmucha i wszystko jest za darmo.
            • Gość: Planeta EGOS Dopłaty do kolektorów słonecznych: IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.10, 11:15

egos.pl/index.php/Rozne/45-doplaty-do-kolektorow-slonecznych.html
    • Gość: abc Re: Czy się opłaca przejść na ciepła wodę z gazu? IP: 188.33.153.* 08.10.10, 08:04
      Kto na prezydenta Szczecina? Zagłosuj w sondzie
      • 1przeciwnik_glupoty Re: Czy się opłaca przejść na ciepła wodę z gazu? 09.10.10, 19:25
        A możesz nie zaśmiecać ciekawego wątku pieprzeniem o nieudacznikach w wyścigu do koryta?
    • Gość: Vlad.H. przechodza bo nie chce im sie wymieniac wkladow IP: *.cable.quicknet.nl 09.10.10, 19:33
      kominowych
      a ze dla ludzi drozej a kogo to obchodzi...
      zwlaszcza ze gaz to raczej nie ma strat na przesyle a ciepla wode i to dosc sporo jak patrze na stan izolacji ciagow CO
      • korfi Re: przechodza bo nie chce im sie wymieniac wklad 10.10.10, 11:05
        A dlaczego w większych sieciach jest taniej? Dlaczego koszty jednostkowe w firmie 8 osobowej są wyższe niż w takiej samej tylko 20 osobowej? Tu są te same zasady. Ciepło sieciowe powinno byc zawsze tańsze. Oczywiście stan sieci ma tu duże znaczenie, tak jak i koszty obsługi które w przyapdku takiego socjalistycznego SECu nie są niskie. Ale cuzamen do kupy w dłuższej perspektywie sieć powinna być nie droższa. A wygodę tez należy doenić.

• Gość: Vlad.H. mycie w zimnej wodzie nazywasz wygoda? IP: *.cable.quicknet.nl 10.10.10, 11:27
          ja nie pamietam zeby gazu nie bywalo tak regularnie jak nie ma cieplej wody bo to albo cykl remontowy albo zima sroga i rura pekla...

Zageszczenie w NL wieksze ale w domu masz wode zimna, gaz i prad i mimo ze mase ciepla pozyskuja ze spalania odpadow to nie dystrybuuja tego ciepla rurami.
          • korfi Re: mycie w zimnej wodzie nazywasz wygoda? 11.10.10, 17:45
            A czym?

• Gość: PlanetaEGOS Re: mycie w zimnej wodzie nazywasz wygoda? IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.10, 22:57
              No rurami muszą. Innej metody nie ma. Mogą jeszcze kablami, bo w takiej spalarni to oprócz energii cieplnej, także elektryczna jest wytwarzana.

• Gość: Vlad.H. Re: mycie w zimnej wodzie nazywasz wygoda? IP: *.cable.quicknet.nl 11.10.10, 23:32
              niczym - zwyczajnie piec CO i po klopocie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka