Dodaj do ulubionych

Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"!

09.02.11, 18:40
Ktoś tu się kompromituje... Tyle błędów w jednym artykule? Albo Gazeta przytacza tekst "w pisowni oryginalnej" - co powinno być zaznaczone, albo sama sadzi takie "kwiatki" jak: "Akademi", "strikte", "plan Marschalla", "niezgodziliby"... Więcej nie znalazłem, ale to trochę za dużo jak na zwykłe literówki.
A co do meritum - powtórzę to co pisałem już przy innej okazji: nie zależy mi na Sedinie, jest to pomnik obcy mi - rodzonemu szczecinianinowi. Gdyby znaleziono go gdzieś zakopanego to jego powrót na cokół byłby faktycznie uzasadniony - renowacja tego co zostało nam po Niemcach. A tak... Nawet marynarz z Alei Fontann jest dla mnie bardziej uzasadniony choć urodą nie grzeszy. Hej, a może jego przenieść na Plac Tobrucki jak już chcecie wyrzucić "moją" kotwicę?! Wymowa podobna co Sediny a będzie taniej... ;-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: wacek Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.02.11, 18:53
      Lex Drewiński ma rację - to jest deczycja polityczna, bo jest podjęta przez polityków. I tak już zostanie, dopóki politycy będą w polityce.

A może lex nie widzi jednej rzeczy - że po prostu nie ma kasy. Ziomuś poczytaj o brzytwie okhama, a potem zastanów się czy wy******ić artykuł na gazecie.pl

Przecież to jest inicjatywa oddolna, zatem trzeba się liczyć, że tylko oddolnie kaskę muszą zebrać panowie od rekonstrukcji. Nic na to nie poradzisz, że mieszkasz w mieście, gdzie jest generalnie bida, a kilku kolesi jeździ mercami i lexusami w mieście. Do nich idź po kasę, wtedy zobaczysz jak ciebie potraktują lokalni biznesmeni. Nie licz na to, że zaraz otworzy kabzę i sypnie kasą, bo ty i kilku znajomych chcesz mieć pomnik.

Zastanów się ziomuś - nie ma kasy nie ma pomnika.
      • Gość: edek Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 22:39
        Jak nie ma kasy? Unia daje 2,6 mln a miasto zabezpieczyło 0,9 mln ale przeniosło z tego 0,45 mln do budżetu na szkoły, który przed tą decyzją wynosił 6 mln.
        • Gość: czy-telniczka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 11:43
          > Jak nie ma kasy? Unia daje 2,6 mln a miasto zabezpieczyło 0,9 mln ale przeniosł
          > o z tego 0,45 mln do budżetu na szkoły, który przed tą decyzją wynosił 6 mln.

Dwa dni temu w TV reg. info osoby publicznej, że kwota UE z 6mln zmieniono
          znacznie wcześniej, aniżeli decyzja obecnych RM o wycofaniu projektu.
          Szkoły proszą sie o pamięć, ponieważ są biedniejsze i bardziej zaniedbane od Placu.
      • zed.1 Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 09.02.11, 23:08
        ziomus chyba nie zalapales tekstu i sprawy:
        kasa jest.
        tylko albo ta kase wydamy na pomnik i plac, wartosci 3mln zl.
        albo na remont wart 450tys, ktory ma rzeczywisty korzt 3mln bo tyle dla tego remontu sie straci kasy z zewnatrz. bezzwrotnej dotacji unijnej z nieba.

za te 450tys wyremontuje sie kibel w jakiejs podstawowce. nic wiecej. to ma byc uzasadniony ekonomicznie remont?
        • zed.1 Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 09.02.11, 23:11
          *koszt
    • Gość: elka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 18:57
      Ten facet to prawdziwy ekstremista. Ponieważ on jest za, wszyscy mają być za. Tylko że ja jestem przeciwna i proszę mi nie imputować nacjonalizmu. Po prostu nie chcę tego pomnika. Z dwojga złego wolę kotwicę, skoro nie stać nas na nic ciekawego własnego.
      • Gość: Off Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 18:58
        Nie bo nie. Jakież to... polskie.
        • Gość: kiełbaska Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 19:19
          trudno polemizować z tak napastliwym czymś, bo co to za forma też trudno ustalić. Powinno być zadziwiające (ale nie jest), że człowiek mówiący o wszystkim wszystkiemu temu zaprzecza.
          Dlaczego zwolennicy Sediny zachowują się tak napastliwie i arbitralnie?
          Mozna by z z tym panem L.D. podyskutować, ale o czym i w jakiej formie? Cywilizowany człek nie wie jak z nim poglądy wymieniać.

I mam takie skromne pytanie. Iliu jest tych zwolenników odbudowy, że każdy tu wyciera twarz szczecinianinami? Mnie proszę odliczać, bo ja panu L.D. nie dałem pełnomocnictw.
          • Gość: Jestem za Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.messagelabs.net 09.02.11, 19:36
            Chetnie dorzuce 100 zl. Sedina jest ladna.
          • Gość: Dori Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 19:36
            Ja jestem za odbudową. I to nie jest tak, że są tylko zwolennicy i przeciwnicy odbudowy. Na pewno jest wielu ludzi niezdecydowanych, któzy mają prawo do podjęcia decyzji. Natomiast warto pomyśleć, że to po prostu jest ładny pomnik i przydałby się w naszym mieście, jako kolejna rzecz ściągająca turystów do nas. W mieście, gdzie nie ma przemysłu, każdy powód do ściągnięcia turystów jest dobry. Pieniądz wydany przez w nich w sklepach, restauracjach, kawiarniach, muzeach, to konkretny zysk właścicieli tych miejsc. I o tym warto pomyśleć. I ja też chętnie się dorzucę do zbiórki.
          • Gość: jonatan Zwolennik odbudowy, do przeciwników.. IP: *.szczecin.mm.pl 09.02.11, 20:03
            Nie zachowujemy się agresywnie, to raczej Wy, przeciwnicy odbudowy jesteście napastliwi. Ja wpłaciłem już na konto odbudowy Sediny kilkaset zł i deklaruję dalsze wpłaty, jeśli tak będzie trzeba. Przeciwnicy mówią, że zwolenników odbudowy Sediny jest niewielu. A na jakiej podstawie tak sądzicie? Może najpierw przeprowadzimy wiarygodny sondaż wśród mieszkańców Szczecina i dopiero wówczas każda ze stron będzie mogła używać argumentu, że jest w większości lub w mniejszości. Ktoś tutaj pisze, że jako rodowity szczecinianin nie życzy sobie odbudowy Sediny i bliższy jest mu "paskudny" Marynarz w alei fontann. Ja też jestem rodowitym szczecinianinem i chcę rekonstrukcji Sediny oraz całego placu Tobruckiego. I już tutaj widać, że zdania są podzielone nawet wśród rdzennie szczecińskiej społeczności . Jak by nie patrzeć, gdyby okazało się, że przeciwników odbudowy jest więcej, to i tak coś trzeba coś zrobić z tym smętnym, rozpadającym się cokołem z kotwicą na szczycie, a także całym placem Tobruckim. Jest jeszcze inne wyjście. Można rozpisać międzynarodowy konkurs na współczesną morską rzeźbę-fontannę w miejsce Sediny. Zaprojektować i wykonać tak piękną i monumentalną rzeźbę-fontannę jaką była Sedina, ale już teraz, po przejęciu Szczecina przez Polskę. Ważne jest, aby miasto, które kochamy rozwijało i piękniało zarazem. Aby było atrakcją turystyczną, a bez takich ciekawych pomników i miejsc, nie ma na to szans. Senator Zaremba twierdzi, że symbolem morskości Szczecina winna być stocznia. Oczywiście panie senatorze, każdy szczecinianin wie, że stocznia to serce miasta i Szczecin bez niej, to jak Watykan bez papieża. Ale stoczni pan na cokól po Sedinie nie postawi przecież! Można tutaj powiedzieć: co ma piernik do wiatraka. Rezygnacja z tak dużej dotacji UE to skandal, jest to decyzja stricte polityczna i pan Lex Drewiński ma zupełnie rację. I tak na zakończenie refleksja. Ciekaw jestem ilu z Was przeciwników, obejrzało gipsowy model 1/4 Sediny. który był wystawiany w Szczecinie(Muzeum na Wałach i w Galaxy). Czy wiecie przeciwko czemu protestujecie? No i ciekaw jestem waszej prawdziwej reakcji, gdybyście tą piękną fontannę zobaczyli w całej krasie. Wielu z was napewno by zachwyciła, ale piszę tutaj wyłacznie o tych, którzy mają choć trochę wrażliwości estetycznej.
            • Gość: niemiec totalny Re: Zwolennik odbudowy, do przeciwników.. IP: *.legnica.vectranet.pl 09.02.11, 22:45
              Zdjąć wieżę z katedry, bo jest tak samo niemiecka jak sedina, wały chrobrego, browar bosman i stocznia !
            • Gość: czy-telniczka Re: Zwolennik odbudowy, do przeciwników.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 12:01
              jonatan napisał(a):
              >Można rozpisać międzynarodowy konkurs na współczesną morską rzeźbę
              > fontannę w miejsce Sediny.
              > Zaprojektować i wykonać tak piękną i monumentalną rzeźbę-fontannę jaką
              > była Sedina, ale już teraz, po przejęciu Szczecina przez Polskę. Ważne jest,
              > aby miasto, które kochamy rozwijało i piękniało zarazem.
              ------
              Myśl podzielam

> Aby było atrakcją turystyczną, a bez takich ciekawych pomników i miejsc,
              > nie ma na to szans.
              > Senator Zaremba twierdzi, że symbolem morskości Szczecina winna być >stocznia. Oczywiście panie senatorze, każdy szczecinianin wie, że stocznia to >serce miasta i Szczecin bez niej, to jak Watykan bez papieża.
              >Ale stoczni pan na cokól po Sedinie nie postawi przecież!
              -------
              Jedno nie przeszkadza drugiemu , a raczej sprzyjać powinno.

> Można tutaj powiedzieć: co ma piernik do wiatraka.
              > Rezygnacja z tak dużej dotacji UE to skandal, jest to decyzja stricte polityczna
              > i pan Lex Drewiński ma zupełnie rację. I tak na zakończenie refleksja.
              > Ciekaw jestem ilu z Was przeciwników, obejrzało gipsowy model 1/4 Sediny.

Gdy temat poznałam to "wyobrażnię tu, z sentymentu - też uaktywniłam"

> który był wystawiany w Szczecinie(Muzeum na Wałach i w Galaxy).
              > Czy wiecie przeciwko czemu protestujecie?
              > No i ciekaw jestem waszej prawdziwej reakcji, gdybyście tą piękną fontannę
              > zobaczyli w całej krasie.
              -------
              Fontanna jest wskazana jak najbardziej - moje zdanie, czy też taka sama Sedina ?!

> Wielu z was napewno by zachwyciła, ale piszę tutaj wyłacznie o tych,
              > którzy mają choć trochę wrażliwości estetycznej.

Dziś u autora niejednoznaczne zdanie też poznaję - gdy teraz czytam komentarz.
      • zed.1 Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 09.02.11, 23:12
        jak wolisz kotwice to ja sobie zabierz. my jej nie chcemy ale jak bardzo ja lubisz to wez ja.
        • Gość: czy-telniczka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 12:07
          zed.1 napisał:

> jak wolisz kotwice to ja sobie zabierz. my jej nie chcemy ale jak bardzo ja lub
          > isz to wez ja.

Może tu odpowiedż jest można "z tym fantem zrobić":
          prawo-nieruchomosci.krn.pl/Nowelizacja-ustawy-o-ochronie-zabytkow-6_2_100_824.html
    • Gość: Lampka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 20:01
      mi jako rodzonemu Szczecinianowi na tym pomniku bardzo za to zależy. może to znak nowego pokolenia, w końcu ja dopiero studia kończę. i nie zgadzam się na jego wykreślenie z listy inwestycji. podkreślanie tego po raz któryś jest bezsensowne. Marynarza nikt nie chce przenosić, moim zdaniem ten pomnik mimo, że nie grzeszy urodą, to akurat na tym miejscu gdzie jest, prezentuje się bardzo dobrze. tak samo jak pomnik Czynu Polaków, czy inne pomniki pochodzenia stricte polskiego. Kotwicy też nikt nie chce wyrzucać, niech wraca na swoje miejsce - przyszłe Muzeum Morskie będzie dla niej idealne. Tam nad rzeką, gdzie statki jeszcze od czasu do czasu cumują, będzie jej na pewno jak w domu. literówkami bym się za bardzo nie przejmował, chyba chodzi o sens całego artykułu prawda? nawet przeciwnicy Sediny ze strony Stop-Sedina (rdzennie słowiańska ludność której przodkowie zamieszkiwali jeszcze lepianki usytuowane niegdyś w okolicach dzisiejszego Zamku Książat Pomorskich) mają problem z wypowiedzeniem się w sposób zgodny z językiem polskim (czego przykładem jest słowo "chuśtawka" - trudne i w pisowni, i w wymowie łatwo się pomylić).
    • Gość: ef nie Lex Drewiński a lex thebliski IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 20:01
    • Gość: manzel Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 20:06
      Świetny pomysl... Niech lex Drevinski zorganizuje aukcje, i zobczy jaki będzie pęd Szczecina do posiadania jego plaktow na ścianach pod szczytnym haslem odbudowy fontanny.
      Poza tym wydaje sie człowiekiem z zamierzchlej epoki. W Szczecinie dawno nie ma zadnego kurzu bitewnego, i nie kazdy kto fontanny nie chce, jest tym ktory nie akcpetuje niemieckiej historii. I nawet jesli decyzja jest polityczna, to z pewnśocia nie stosuenk do niemieckiej historii o tym decydował. Jeśli to polityka, to w bardziej personalna, typu stawanie na swoim przeciwko komuś.
      Może warto przy okazji przypomnieć, ze pierwotnie był to własnie projket obywatelski. Jego incjatorzy (pamietam co mowili) wręcz odpychali od siebie mysl ze chca jakies fundusze publiczne. A teraz nagle wielkie pretensje do wladz... Fontanna miala powstac ze skladek. Ale starczylo ledwie na model.
      Teraz, gdy w gre wchodza pieniadze publiczne, a ścislej europejskie, to o pertraktacjach z profesorami ASP w Warszawie nie ma mowy, bo wszystko musi odbywac sie pod rygorem ustawy o zamówienich publicznych. Udzial pieniedzy unijnych wyklucza jakies rozmowy z artystami. Ale jesli sztuka Lexa porwie szczecinian ku rekonstrukcji, i zbierze te 2, czy 3 miliony na rzeźbe, to rzecz wroci do swoich korzeni, i zadna unia ani nawet rada miejska nie bedzie potrzebna.
      Bedzie to dobra proba dla naiwnosci dla naszego berlińczyk, ktory przyjezdza tu ze słowem w stylu "oświecony obywatel Niemiec mówi do szowninistycznych tubylców Polaczków", ale tak naprawde wygłupia sie bo nie ma pojecia o warunkach uzyskania funduszy europejskich.
      • sobiepan1 Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński 09.02.11, 20:30

- nie pieprz farmazonów, że mieszkańcy Szczecina chcą Sediny, bo nikt sie ich nie pytał.
        Oni raczej martwią sie o podwójne faktury za gaz i inne zmartwienia powodowane podwyżkami.

Sobiepan
        ...jestem sobie panem; wójtem, plebanem...
        Nigdy nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
        • Gość: gosc Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 20:53
          Masz rację Sobiepanie W Unii Niemcy załatwili dotację dla swojego pomnika bo kiedyś tu wrócą tak przynajmniej myśli czesc Niemców a ci co chcą sediny niech się zrzucą tak naprawde chodzi o opluwanie PiS i SLD a nie o jakiś pomnik brak przedszkoli, szpitali, podwójne faktury za gaz to czym martwią się mieszkancy Szczecina bo taki los zgotowała im PO Może PO zrzuci coś mają posady w UM i w spolkach SP Pomnikiem ludzie się nie najedzą i nie opłacą rachunków dobrze, że jest sedina bo o czym PO by rozprawiała i inni jej przyklaskajacy Ciekawe, czy Niemcy walczyli by o polski pomnik? Dot. idiotów SUPER!!!! Prawdziwe i do stosowania
          • Gość: Kaleczka Jestem za pomnikiem Lenina IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 21:14
            i też pewnie znajdę trochę osób, którym ta idea się spodoba, zwłaszcza jak z jego dzioba będzie sączyć się bosman;-))) ale.....na prywatnym gruncie, najlepiej w wioskach podszczecińskich gdzie pseudonowobogaccy się pobudowali. w Szczecinie niekoniecznie. Specjalnej różnicy między Leninem a Sediną nie widzę. Ani jedno ani drugie nie jest polskie. A historia radziecka naszego miasta to 50 lat więc i głupie uzasadnienie by sie znalazlo. Tak głupie jak i na Sedinę. Lenina to chociaż widzieli i zmierzyli więc wiadomo co odlewać;-)) raczej olewac
            • Gość: czy-telniczka Re: Jestem za pomnikiem Lenina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 12:18
              Kaleczka napisał(a):

:))))
              > i też pewnie znajdę trochę osób, którym ta idea się spodoba, zwłaszcza jak z je
              > go dzioba będzie sączyć się bosman;-))) ale.....na prywatnym gruncie, najlepiej
              > w wioskach podszczecińskich gdzie pseudonowobogaccy się pobudowali.

Tu też ukryta jest prawda.
              Lenin i jego teorie wykluczały własność prywatną - a jej nabywcy to też spadek głoszonych w historii idei. cyt:"Kiedy dają - to się bierze, gdy biją to ucieka ?!".
        • Gość: bolek Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński IP: *.146.21.98.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.02.11, 21:37
          Mozna zamulic łeb opłatami za gaz. Najwazniejsze jest to czego tak skrupulatnie unika GW.
          Kiedy wreszcie gazeta poda wysokosc dotacji z budzetu miasta dla pozycji -remont obiektow sakralnych. Ile to milionow bedzie na pomniczki, krzyzyki, kwiatki, dobre wozy, wycieczki na narty w Alpy i wygodne zycie. Ile to takich pomnikow moznaby postawc w Szczecinie.
        • Gość: manzel Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 23:35
          Naucz sie czytac, analfabeto - napisałem ze skladek obywatelsloch nie starczylo na fontanne tylko na model. Co zresztą czyni zdanie "obywatele nie chcą sediny" ewidentnie fałszywym, poniewaz wiadomo, ze są tacy "obywatele co chca sediny". Czy za kazdym razem gdy wypowiedz jest nieco trudniejsza i wymaga pomyslenia chwle nad tym co sie czyta, zawsze musi przyczpic sie jakis bałwan, co nic nie rozumie, i glosno obwieszczac to światu?
          • Gość: re Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński IP: *.nitka.net.pl 10.02.11, 08:22
            Są obywatele co chcą Sediny, są obywatele co Sediny nie chcą i są tacy co im wszystko jedno (i takich jest najwięcej). W moim przekonaniu pomnik powinien powstać - już za dużo zostało zrobione, żeby teraz wszystko zaprzepaścić. A cała argumentacja ideologiczna, że to pomnik niemiecki, itp. jest po prostu śmieszna. Jak go odbudujemy, to będzie nasz szczeciński i to chyba jest najważniejsze.
            Pozdrawiam wszystkich zwolenników i przeciwników;)
            • Gość: manzel Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 09:17
              Z cała pewnoscią pomnik ten jest dziełem niemieckim, bo jest dzielem artysty niemieckiego, wyksztalconego w Niemczech na tradycjach sztuki niemieckiej, czujacego więz ze swym narodem, i uszluznie pracujacego na rzecz wladzy tego państwoej tego narodu; ale jest tez typowym dzielem sztuki akademickiej, ktora posiadala wyrazne cechy wspolne z akademizmem ogolnoeuropejskim, i korzystala z dziedzictwa antycznego, ktore jest wspolnym dobrem europejskim, w tym polskim, dlatego wymowa pomnika jest zrozumiala rowniez dla Polaka. Z pewnościa tresc pomnika nie jest szowinistyczna, nawet jezeli niektorzy Niemcy dostrzegaja w niej swaidectwo dumy narodu niemieckiego z własnych osągnięc - w czym nie ma nic niestosownego, rowniez dla Polaka. Niemieckośc pomnika nie bardziej tu przeszkadza, niz niemieckośc Cranacha eksponowanego w polskim muzeum.
              Przynaleznośc do niemieckiej historii sztuki jest wiec niewatpliwa, ale nie jest to argument ani za odbudową ani przeciw. Całe pytanie sprowadza sie do tego, - czy bedzie istnaila wola spoleczna i polityczna zwoelnnikow odbudowy na tyle silna, ze przewazy opr przeciwników.
              • Gość: re Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński IP: *.nitka.net.pl 10.02.11, 11:38
                Trudno się nie zgodzić;) Wg mnie, większość zwolenników pomnika, chce jego odbudowy głównie dlatego, że jest, mówiąc prostym językiem, ładny. Mała część zna całą historię, i w tym wypadku historia nie powinna mieć większego znaczenia - odbudowując tworzymy całkiem nową. Przeciwnicy mówią, ze Sedina wcale nie była patronką miasta - ok, to zróbmy z niej patronkę. Miastu nie zaszkodzi trochę mitologii. Kraków ma swojego Smoka, Warszawa legendę o Warsie i Sawie. Nam czegoś takiego brakuje, a mamy możliwość stworzenia czegoś, co może pomóc w budowie tożsamości szczecińskiej.

Pozdrawiam

PS.
                Trochę nieskładnie wyszło, ale mam nadzieję, że można wyłapać sens;)
                • Gość: manzel Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:37
                  Chyba nie tedy droga. Ja osobiscie nawet nie jestem przekonany że rzeźba jest ładna. Ale pasuje stylistycznie do niemieckich fasad Ratusza Czerwonego, rektoratu PUM, Ksiąznicy i Poczty. To ten sam duch, ta sama estetyka. Fontanna z rzeźbą tworzy wraz z nimi harmonijny zespol architektoniczno urbanistyczny, po prostu dobrze "siedzi" w tej przestrzeni i warto tą sytuacje zrekonstruowac. Choc nie wydaje mie sie to jakos specjalnie pilne.
                  Natomiast przeciwnicy odbudowy wlasnie to maja za złe entuzjastom, ze
                  1) chca robic z fontanny symbol miasta; nie byl to symbol miasta i nie powinien byc , bo jesli po 60 latach historii nie stac nas na stworzenie wlasnego symbolu miasta, swiadczy to o naszej duchowej niemocy i niewybaczalnym serwilizmie wobec kultury niemieckiej - i maja tu racje; czyli im bardziej chcesz zrobic z fontanny symbol miasta tym większy budzi opor twa chec rekonstrukcji
                  2) jeszcze wiekszy opor budzi twa chec uczynienia z fontanny symbolu jako sediny - nie jest to bowiem zadna sedina, tylko alegoria szczecinskiego handlu morskiego; postac zwana "sediną" nie moze byc zadną boginka, bowiem nie ma zadnych atrybutow przyslugujacych jakimkolwiek bostwom znanym z mitologii, czy to autentycznie germanskich, czy wymyślonych; a "sedina" jest wlasnie bostwem wymyślonym, na fali szownizmu niemieckiego, ktora to nazwę wtórnie narzucono fontannie, zwanej wczesniej po prostu Fontanną Manzela (Manzelbrunnen); w naszym interesie nalezy o nazwie "sedina" jak najszybciej zapomniec, zamiast ja z uporem maniaka reanimowac.
            • luzowy Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński 10.02.11, 11:40
              to bardzo nie dobrze ,że tych którym jest obojętnie, jest najwięcej. Ich postawa niczym nie różni się od przeciętnego osobnika ze stada owiec. Byle by trawa była.
              Gwoli scisłości ówczesny pomnik Sediny ,nieistniejącej bogini germańskiej , wymyślonej na potrzeby propagandy Bismarcka -był ANTYPOLSKI !!! A przetopiony (uchwałą Rady Miasta Stettin) na pociski przeciw Polakom w czasie II Wojny Światowej , rekonstruowany obecnie przez młodych Polaków , jest okrutnym chichotem Historii . Nawet gdyby go postawiono , jakimś cudem ( na co wcale nie liczę) NIGDY NIE BĘDZIE SZCZECIŃSKI!
            • Gość: czy-telniczka Re: Bez przesady obywatelu Lex Drewiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 12:24
              re napisał(a):
              >W moim przekonaniu pomnik powinien powstać - już za dużo zostało zrobione,
              >żeby teraz wszystko zaprzepaścić.

Czyj i dlaczego to jest problem finansów mieszkańców miasta ?

> A cała argumentacja ideologiczna, że to pomnik niemiecki, itp. jest po prostu
              > śmieszna. Jak go odbudujemy, to będzie nasz szczeciński i to chyba jest
              > najważniejsze.

Nie dla wszystkich to samo było/jest śmiesznym.

> Pozdrawiam wszystkich zwolenników i przeciwników;)

Dziękuje i wzajemnie powodzenia.
      • Gość: czy-telniczka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 12:11
        manzel napisał(a):
        >Może warto przy okazji przypomnieć, ze pierwotnie był to własnie projket >obywatelski. Jego incjatorzy (pamietam co mowili) wręcz odpychali od siebie
        >mysl ze chca jakies fundusze publiczne.

>A teraz nagle wielkie pretensje do wladz... Fontanna miala powstac ze skladek. >Ale starczylo ledwie na model.
        >Teraz, gdy w gre wchodza pieniadze publiczne, a ścislej europejskie,
        >to o pertraktacjach z profesorami ASP w Warszawie nie ma mowy, bo wszystko >musi odbywac sie pod rygorem ustawy o zamówienich publicznych.

>Udzial pieniedzy unijnych wyklucza jakies rozmowy z artystami.

Fakt jest faktem i nim pozostanie - należy powtarzać, aby zapamiętać.
    • Gość: szczecinianin Poparcie dla sediny IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 21:31
      nadal zapraszamy wszystkich do poparcia akcji zwolenników odbudowy fontanny na fejsbuku ;) www.facebook.com/pages/TAK-dla-Sediny-STOP-malkontenctwu/177457232295361
      • Gość: Jazon Re: Poparcie dla sediny IP: *.szczecin.mm.pl 09.02.11, 21:37
        Panie Kraśnicki, złóż się pan z rodziną i kupcami na sedinę. Spółka Agora również - bogata jest. I będzie fajnie.
      • Gość: Wrotycz Stop Sedinie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 15:36
        W jaki sposób działają, co głoszą zwolennicy Sediny można poczytać na stronie sprzeciwu wobec restytucji Sediny: www.stop-sedina.szczecin.pl. Nie wszyscy są za - wielu jest przeciw. Nawet jeśli najwięcej jest obojętnych.
    • gryf8801 Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 09.02.11, 21:49
      Jako mieszkaniec Szczecina jestem przeciwny odbudowie Sediny. Gazeta ciągle przedstawia nachalne artykuły jaki to błąd robimy nie odbudowując pomnika, że zapszepazczamy szanse, jaką szansę to pomnik któy stał za niemca. Wymiotować się chcę już od tego. Wybraliśmy takich radnych i prezydenta by podejmowali decyzje i z tą decyzja zgadzam się w 100%. Mówi sie że to tylko 450 tys. ale to ma być dwa razy tyle. A jak już będą te pieniądze to gazeta zacznie drukować artykuły żeby wysłupłać pieniądze na to by pomnik był z brązu bo inaczej to wstyd dla miasta będzie i ogólnie nie wypada by miasto starające sie o miano metropoli miało pomnik brązopodobny. Na samym końcu się okaże że koszt samej odbudowy będzie większy niż sama dodacja z unii. Jest wiele pilniejszych inwestycj np. drogi, torowiska po których tramwaje się bujają na wszystkie strony, zaniedbane kamienice, czy zieleń która jest w coraz gorszym stanie.
      • Gość: Hikla Popieram Szczecin wolny od Sediny IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 21:54
        i "Auchanomstwa"
      • Gość: Jaro Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.globalconnect.pl 09.02.11, 21:57
        Jako mieszkaniec Szczecina jestem za odbudową Sediny. Chociażby dlatego, że była to piękna kompozycja rzeźbiarska. Jej rola powinna być prosta: cieszyć oczy i przyciągać mieszkańców miasta i turystów. Osobiście mam już dość oparów bogoojczyźnianej paranoi zatruwającej umysły coraz większej ilości rodaków.
        • gryf8801 Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 09.02.11, 22:04
          Gość portalu: Jaro napisał(a):

> Jako mieszkaniec Szczecina jestem za odbudową Sediny. Chociażby dlatego, że był
          > a to piękna kompozycja rzeźbiarska. Jej rola powinna być prosta: cieszyć oczy i
          > przyciągać mieszkańców miasta i turystów. Osobiście mam już dość oparów bogooj
          > czyźnianej paranoi zatruwającej umysły coraz większej ilości rodaków.

Cieszyć oczy i wabić turystów, chyba żartujesz. Kamienice w Śródmieściu to powoli zaczyna byc ruina. Idąc chodnikiem trzeba patrzeć a to pod nogi by nie wdepnąć w gó.no a to w górę czy aby tynk lub inne elementy nie spadły na głowę. Uwierz mi że więcej turystów przyciągnie renowacja śródmieścia niż jeden pomnik.
          • Gość: PawelA Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.11, 08:02
            Powiedz drogi Kolego/Koleżanko, czy słowo pisane jest tak trudne do zrozumienia dla Ciebie? 450 tyś. złotych polskich - tyle miało wyłożyć miasto, ile za to wybudujesz chodników? Szczególnie tych zdewastowanych wyrywaniem granitu? Który wiemy gdzie trafił gratis. Zastanowiłeś się co chcesz napisać chwilkę przed tym zanim zacząłeś? A co do restauracji kamienic, to one nie mają na ten przykład właścicieli w postaci jakowyś spółdzielni? Miasto jest za wszystko odpowiedzialne? A co z byłym hotelikiem Piast? Tez jest miasta? A te psy co srają gdzie popadnie też są miasta? A ta gównażeria co ma duży problem donieść papier po kebabie do śmietnika stojącego 5 m dalej, to tez miasta?
            Teraz pomyśl na spokojnie raz jeszcze i możemy rozpocząć polemikę ponownie.
      • Gość: Olek Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 22:56
        Większość budynków i zabytków Szczecina powstała w czasach "za niemca".
        Pewnie nawet część przeciwników Sediny mieszka w poniemieckich mieszkaniach.
        No ja rozumiem że "to nie ma nic do rzeczy".
        A może byście tak się jebn... w główkę?
        • Gość: kiełbaska Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.11, 23:02
          Gość portalu: Olek napisał(a):

> Większość budynków i zabytków Szczecina powstała w czasach "za niemca".
          > Pewnie nawet część przeciwników Sediny mieszka w poniemieckich mieszkaniach.
          > No ja rozumiem że "to nie ma nic do rzeczy".
          > A może byście tak się jebn... w główkę?

bo nie ma. to jest argument ignorantów totalnych. trudnio i przykro, że chcesz do nich dołączyć, ale to twój wybór. albo traktujesz adwersarzy poważnie (i siebie też), albo robisz z siebie ...
          • Gość: Olek Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 23:22
            > bo nie ma. to jest argument ignorantów totalnych. trudnio i przykro, że chcesz
            > do nich dołączyć, ale to twój wybór. albo traktujesz adwersarzy poważnie (i sie
            > bie też), albo robisz z siebie ...

Robisz jakieś założenia, wysnuwasz z nich wnioski ale co to ma wspólnego ze mną?
            Wyraziłeś swoje zdanie na temat, ja mam moje.
            Uważam że jak komuś się Sedina nie podoba to nie musi chodzić jej oglądać (jak wreszcie stanie). Nie ma ona powstać w jego domu.
            • Gość: Wrotycz Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 15:42
              Ale ma powstać z naszych pieniędzy. Pierwotnie miano na Sedine uzbierać pieniądze - teraz wyciąga się ręce po wspólne pieniądze. Czy to w porządku?
      • Gość: szczecinianin Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.internetia.net.pl 09.02.11, 23:43
        jest jeden prosty sposób na nachalne artykuły gazety ;) nie czytać ich ;) internet jest magiczną instytucją, która pozwala na wybieranie artykułów które sie chce czytać :) jak w gazecie nie interesuje kogoś artykuł to przewraca się stronę, a więc i tutaj można tak zrobić ! to cudowne, nieprawdaż? :P malkontentyzm powinien się stać naszym dobrem miejskim. gdyby cały ten marudyzm który ludzie wykazują dało się zamienić na pozytywną energię zamiast gadania głupot, to miasto by było 100 razy lepsze i piękniejsze. od 400 tysięcy jeszcze żaden tramwaj i żadne torowisko nie zostanie naprawione. porzućcie marzenia. zieleń jest w coraz gorszym stanie bo jełopy po wódzie niszczą świeże sadzonki, psy załatwiają na nich swoje potrzeby. tutaj nie pieniądze są potrzebne, ale mózg. a sypiących się kamienic jest w naszym mieście tyle, że jakby trzeba było je wszystkie remontować. a jeśli chodzi o radnych, to z tego co wiem, większość wyborców głosowała na PO, która decyzji takiej nie popiera. nie bezwględna większość, ale mimo wszystko większość. demokracja nie jest rządami 3 mniejszości. z definicji tak to nie działa. pozdrawiam.
        • Gość: @&@ Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.doplaty.gov.pl 10.02.11, 07:42
          Ale pieni się Klub Nowego Folksdojcza!
    • lehoo Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 09.02.11, 21:59
      "Akademi, Marschala, Marschalla"
      Niekumatego debila powiadamiam, że pisze się: "Akademii" oraz "Marshalla". Jednocześnie informuję, że kwit o dysgrafii może był i co warty w gimnazjum, ale w życiu dorosłym można go sobie wsadzić w d.u.p.ę, tym bardziej że istnieją narzędzia do weryfikacji pisowni tych jakże łatwych wyrazów..
    • blechtrommel Zamiast Sediny... 09.02.11, 23:12
      Panie Lex, nie wystarczy być przekonanym że ma się słuszność. Trzeba jeszcze umieć to przekonanie zapisać, ubrać swe oburzenie w odpowiednie słowa. Pan, co z przykrością stwierdzam, owego daru nie posiada, przez co list pana więcej może wywołać szkód jak pożytku. Przekonanych pewnie nie zniechęci, ale i oponentów nie przekona.

Tyle tytułem żartów, a teraz poważnie.

Wznieśmy toast za klęskę Sediny. Na pohybel wszystkim germanofilom! Precz z pomnikiem „Manzelburen”! To antypolska prowokacja. Oficjalne zaproszenie dla niemieckich emerytów do zbrojnego odbicia miasta z rąk polskich.

Niepotrzebny nam pomnik, który zatruje pruskim jadem nas i dziatki nasze, na zatracenie skaże kolejne pokolenia. Szczecin to nie jest miasto niemieckie, to miasto polskie, o czym świadczy prastary łupek odkopany w okolicach Odry. Pisał o tym Roman Dmowski, a także dr Maciążek w „Naszym Dzienniku”. Polski Szczecin się rozwija, powstają jak grzyby po deszczu centra handlowe Galaxy, Kaskada, Turzyn, Ster, Fala, na Słonecznym i inne.

Niemcy to krótki epizod w historii miasta. Tak naprawdę więcej napsuli niż zbudowali. Pora wykreślić ich obecność z kronik prasłowiańskiego Szczecina, było minęło.

Mamy własne pomniki, które podziwiać będą nasze wnuki, jak dziś świat podziwia arcydzieła włoskiego renesansu. Marynarz w Alei Fontann, Jan Paweł II na Jasnych Błoniach, Anioł Wolności. Nowe, piękne, bogate w treść i symbolikę, doskonałe w formie. W tych to dziełach wyraża się najpełniej polski duch, one są odbiciem estetyki naszego ludu i wyrazem rozmachu naszych artystów.

A teraz najważniejsze. Postument na Placu Tobruckim domaga się zagospodarowania. Wnoszę niniejszym, by w miejscu tym, zamiast pruskiej baby o wyglądzie NRD-owskiej kulomiotki wybudować nowy, polski pomnik:

Pomnik Bohaterów Katastrofy Smoleńskiej

Szczecin może być pierwszym miastem, które porwie się na wielką pomnikową, fontannową kompozycję nawiązującą do tragedii polskich patriotów. Po to mamy Akademię Sztuki, by wszystkie siły zogniskować na stworzenie projektu takiego pomnika. To jest pomysł, który rozsławi nasze miasto w Europie. Staniemy się turystycznym magnesem dla całej Europy.

Wierzę, że radni Prawa i Sprawiedliwości, ci niezłomni obrońcy polskich wartości, podchwycą pomysł, i wsparci przez koalicjanta Jędrzeja Wijasa i SLD, stworzą dzieło o jakim nie śnimy. Rozmarzyłem się, widzę w centrum kompozycji Lecha i Marię, jak patrzą niczym z Nieba na nas na dole, stroskani o los Ojczyzny oddanej w ręce zdrajców.

Odśpiewajmy „Rotę”, proszę o powstanie.

Nie rzucim ziemi, skąd nasz ród,
      Nie damy pogrześć mowy!
      Polski my naród, polski lud,
      Królewski szczep Piastowy,
      Nie damy, by nas zniemczył wróg...
      - Tak nam dopomóż Bóg
      - Tak nam dopomóż Bóg!!
      • Gość: Lump Re: Zamiast Sediny... IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 08:14
        Cuś mnie chyciło za gardło i trzymie, jak żem czytał to co blechtrommel napisał. On to musi jest albo wielki patriota, albo idiota.
      • Gość: lis Re: Zamiast Sediny... IP: *.ip.netia.com.pl 10.02.11, 09:50
        ja widzę to tak: w centralnym miejscu pomnika smoleńskiego Lech. Wielki, przerasta wszystkich o dwie głowy. Stoi na szczątkach samolotu, patrzy srogo w stronę dwóch lisów zaczajonych w kącie między pogiętą blachą. Jeden lis to syn żołnierza Wehrmachtu, na sznurku Niemców. Drugi to hrabia K., farbowany lis na sznurku Putina. Dwa lisy-pokurcze symbolizują zdradę narodu.

Po lewej stronie Lecha żona jego Maria głaszcze po główkach polskie dzieci. Po prawej od Lecha stoi Ojciec Dyrektor - rozmodlony, z oczyma wzniesionymi ku niebu, gdzie Pan Bóg już szykuje mu honorowe miejsce obok siebie.

Jak będzie konkurs, wysyłam ten projekt, może będzie nagroda.
        • Gość: Olek Re: Zamiast Sediny... IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 10:15
          Tak, to jest ciekawa koncepcja.
      • lehoo Re: Zamiast Sediny... 10.02.11, 21:16
        "Manzelbrunnen". Jeśli już musisz grać lingwistę i światowca, rób to porządnie, inaczej wyjdzie coś żałosnego. NB. popieram koncepcję odbudowy pomnika Sediny.
    • dawdzio Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 09.02.11, 23:38
      Jak mi jest wstyd za tych niby szczecinian co to ich niby ten pomnik nie obchodzi......Ale ja sam chętnie dam 100PLN a jak trzeba to i 1000PLN dam i znam wielu innych co też dadzą .....więc szansa jest.....
    • lojalista Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 10.02.11, 02:40
      nie wytrzymałem i w końcu musiałem się zarejestrować, żeby zabrać głos... artykuł i wpisy roją się od błędów... tego się nie da długo znosić... przede wszystkim pan lex niech się raczej zajmie tym, w czym jest najlepszy, czyli grafiką, bo ani w formułowaniu swoich myśli na piśmie, ani w profesji konserwacji zabytków nie jest najmocniejszy... ci którzy już zrobili zrzutkę na odbudowę fontanny manzla w formie narzuconej przez kupców mogą nie doczekać się oczekiwanych przez siebie rezultatów... z chwilą wpisania fontanny na listę obiektów zabytkowych, podlega ona ochronie, którą zapewnia jej ustawa o ochronie zabytków... zgodnie z tą ustawą, decydujący głos w tej sprawie ma wojewódzki konserwator zabytków i prace przy fontannie muszą być zgodne z zaleceniami konserwatorskimi (które jeszcze nie zostały wydane) i po decyzji pozwalającej na realizację inwestycji (której też nie wydano)... projekt musi być uzgodniony z wojewódzkim konserwatorem zabytków, a ten, jeżeli chce się trzymać przepisów obowiązujących w konserwacji zabytków, zgody na rekonstrukcję nie może wydać... rekonstrukcja jest dopuszczalna tylko w wyjątkowych sytuacjach, a tutaj takiej wyjątkowości nie ma... szczecinianie mogą się nie zgadzać z wykreśleniem "sediny" z budżetu, ale jeżeli w polsce ma obowiązywać prawo, to szansa na "kopię" jest bliska zeru... jedynym sensownym rozwiązaniem jest ogłoszenie konkursu i zalecenia konserwatorskie (jeżeli nareszcie będą wydane) powinny zawierać taką propozycję albowiem tak właśnie postępuje się w podobnych sytuacjach... szczecin jest w polskich rękach już od dobrze ponad 60 lat i problem odbudowy tego pomnika był dyskutowany w środowisku konserwatorskim jeszcze w czasach gdy większości z was nie było na świecie i jak myślicie, dlaczego do dziś stoi tam kotwica?
      • Gość: manzel Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 09:07
        Słusznośc twoicj pogladow jak wszystkich zreszta jest sprawą dyskusyjną, ale nie służy jej opowiadanie bredni. Sprobujmy je poprostowac:
        1) Istnieje podzial kompetencji miedzy konserwtorem zabytków wojewodzkim i miejskim, i tam gdzie kompetncje ma miejski, wojewodzki jest co najwyzej instancja odowławczą, a nie zatwierdzającą.
        2) Konswaertor nie ma nic do tego, czy fontannę sie odbuduje czy nie, on moze jedynie skontrolowac czy zamiar jest zgodny z wytycznymi konserwtorskimi. Nie ma ntomiast nic do powiedzenia w sprawei, czy cos rekonstruowac - moze jedynie wyglaszac prywatne opinie, ktore mogą byc szczegolnie istotne, bo pochodzi z kręgu fachowców, ale to wszystko;
        3) obowizujace przepisy w niczym nie ograniczaja woli rekonstrukcji czegokolwiek, i jest idiotyzmem wręcz opowiadac, ze rekonstrukcja jest dozowlona w wyjatkowych wypadkach; prawdopodobnie pomylono tu sytuację dziela unicestwionego, jkaim jest rzeźba na fontannie z dzielem fragmenatrycznie zachowanym, z innymi naleciałosciami, gdzie zawsze trzeba podjąc decyzje czy np przywrocić stan pierwotny, czy zachować poźniejsze dodatki albo uszkodzenia. Np nie podjeto sie rekonstrukcji Wenus z Milo z Luwru;
        4) jest absolutna rewelacją wieść, ze konserwtorzy kiedykolwiek dyskutowali o odbudowie fontanny; o ile pamietam wszystko zaczelo się zaledwie kilka lat temu, i byla to inicjatuwa społeczna, w ktorej konserwtor miejski bral udział; dzisiaj pewnie juz nie weżmie bo banda handlarzy zgniłymi sledziami bardzo spektakularnie podziekowała mu za kilkuletnie wysilki; Z punktu widzenia przeciwnikow fotnanny sa to tzw. "pozyteczni idioci"
        • lojalista Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 10.02.11, 18:06
          1. to, co jest w moim wpisie to nie są moje poglądy tylko fakty... możesz sobie podyskutować na ich temat, nawet w niewybredny sposób, ale to ich nie zmieni... twoja wypowiedź jest próbą manipulacji w celu osłabienia mocy tych faktów...
          2. zanim zaczniesz pisać na temat kompetencji mkz i wkz proponowałbym żebyś się zapoznał z dokumentami regulującymi zakres ich obowiązków... jest inaczej niż piszesz... sam mkz pisze, że "remont wpisanej do rejestru fontanny na pl. Tobruckim jest prowadzony przez Zakład Usług Komunalnych [...] uzgodnienia i nadzory prowadzi Wojewódzki Konserwator Zabytków" - wygląda na to, że wiesz lepiej niż sam mkz...
          3. wkz natomiast "nie dokonywał żadnych uzgodnień w przedmiotowej sprawie, nie wydawał zaleceń konserwatorskich, ani też decyzji pozwalającej na realizację takiej inwestycji" - mowa o proponowanych pracach przy fontannie...
          4. mam silne przeświadczenie że mkz i wkz znają swoje obowiązki i "obowiązujące przepisy" lepiej niż ty, więc nie zabierałbym (na twoim miejscu) głosu na ten temat...
          5. jeżeli jest dla ciebie "absolutna rewelacją wieść, ze konserwatorzy kiedykolwiek dyskutowali o odbudowie fontanny" to świadczy tylko o tym, jak mało wiesz na ten temat... może lepiej by było żeby się dokształcić w tym zakresie zamiast mieszać i robić ludziom wodę z mózgu...
          • Gość: manzel Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:21
            Zanim zacznie sie dyskutować o faktach, warto nauczyć sie czytac, aby nie robić z siebie idioty.
            Dla średnio rozgarnietego wychowanego choc na prostych czytankach, zdanie:
            "1) Istnieje podzial kompetencji miedzy konserwtorem zabytków wojewodzkim i miejskim, i tam gdzie kompetncje ma miejski, wojewodzki jest co najwyzej instancja odowławczą, a nie zatwierdzającą."
            nie jest sprzeczne ze zdaniem "remont wpisanej do rejestru fontanny na pl. Tobruckim jest prowadzony przez Zakład Usług Komunalnych [...] uzgodnienia i nadzory
            prowadzi Wojewódzki Konserwator Zabytków"
            Rodzi sie tylko pytanie, dlaczego radzisz mi czytac dokumnet, którego sam nie znasz. Podzial kompetencji polega bowiem min. na tym, ze wkz zostawil sobie do bezposredniego nadzoru pas nadodrzański; widocznie fontanna sie w nim znajduje...

Zdania ponumerowna przez 3 i 4 nie mają nic do rzeczy, nie odnosza sie do moich 2 i 3 - Ględzisz nie na temat, usiłując zamaskowac pustą gadanina brak związku logicznego i rzeczowego, urazony chyba wlasną glupotą.

Gdybyś cokowleik wiedział na temat dyskusji konerwatorow o odbudowy fontanny, to zamiast puszyc sie rzekomą tajną wiedzą, wystarczy mnie ośmieszyć powolujac sie na - tak rzekomo ci tak drogie - fakty. Jesli tego nie zrobiles, widac nie masz zadnej amunicji, więc nie wtrącaj się synku do rozmowy, z ktorej nic nie rozumiesz, wróć do szkoły i wkuwaj abecadło.
            • lojalista Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 10.02.11, 21:47
              typowa erystyka czyli odwracanie kota ogonem... szkoda dla ciebie mojego czasu... mam lepsze zajęcia niż odpowiadanie na idiotyczne zarzuty personalne...
              • Gość: manzel Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 23:13
                Napewno masz lepsze zajecia niz robienie z siebie idioty na forum. Popieram.
    • ew-a34 Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 10.02.11, 07:14
      Zdumiewa mnie, ze zamiast ocenic meritum ,narzucono sie na poprawnośc jezykową i bledy. Popieram artykul co do Sediny, momo ze wiele porownan do minionych czasow nie sa akurat trafne. Nic to. Sedina powinna powstac i mam zal do radnych SLD ze poparli i wniosek o skreslenie funduszy. Moze sie jednak opamietaja i zrobia poprawke? Podobno jest jeszcze czas?
    • Gość: czy-telniczka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 10:26
      Art. cyt:
      "Przyznanie tej dotacji dla naszego miasta jest sukcesem bez precedensu, którego nie należy sprzeniewierzyć! I kto tego dokonał? Oczywiście nie wspomniani powyżej radni, tylko mieszkańcy Szczecina, którym tak jak i mnie uratowanie każdej, choćby najmniejszej cząstki architektury dawnego Szczecina leży na sercu".

"Nie dlatego że niemiecka, tylko dlatego że jest jej w Szczecinie tak mało.
      Miasto bez starej zabudowy i ciągłości historycznej jest martwe".
      --------
      Rozumiem sentyment lub determinację u osoby - o gustach też trudno dyskutować
      - "serce nie sługa i miłości nie wybiera".
      Miasto nie musi mieć dominację każdej starej zabudowy dla współczesnego życia.
      Gdyby ten Plac pozostał w niezmienionej formie od dziesięcioleci - tu rozumiem
      cel dla kontynuacji i determinacji działania.

Stało się inaczej, to miejsce na już inną przestrzeń i JEJ legenda nie jest aktualną,
      dominującą działalnością dla TEGO MIEJSCA - dla mnie to podstawa dla odmowy.
      Jeśli już jej zwolennicy chcą nadać charakter historyczny i aktualny - to może
      wybór innego miejsca, które nie odcina - obecnie pomostem pomnika od rzeki.

Gdy foto GW, pierwsze info o Sedinie - tu moja myśl dlaczego ja tu nic nie wiem ?!
      Tu pierwsze skojarzenia, to inny plac i okolice Placu żołnierza i Alei Kwiatowej.

beo93 napisał:
      > A co do meritum - powtórzę to co pisałem już przy innej okazji: nie zależy
      > mi na Sedinie, jest to pomnik obcy mi - rodzonemu szczecinianinowi.
      > Gdyby znaleziono go gdzieś zakopanego to jego powrót na cokół byłby >faktycznie uzasadniony - renowacja tego co zostało nam po Niemcach.

> A tak... Nawet marynarz z Alei Fontann jest dla mnie bardziej uzasadniony
      > choć urodą nie grzeszy. Hej, a może jego przenieść na Plac Tobrucki jak już
      > chcecie wyrzucić "moją" kotwicę?!
      --------
      Tu :)) szczere dzięki za tekst ten przeczyłam po napisaniu własnego.

• Gość: czy-telniczka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 12:45
        errata:
        > Tu :)) szczere dzięki za tekst ten przeczytałam - po napisaniu własnego.
    • wania-gogh Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! 10.02.11, 11:02
      W tekście pana L. Drewińskiego nie chodzi o jakieś tam obłędy, ale o sens całego art. i uważam, że Sedina powinna bezwzglednie powstać w polskim Szczecinie, ponieważ miasto bez zabytków staje się martwe (!). Ale jeżeli przeciwnikom budowy pomnika nie pasują niemieckie akcenty w naszym mieście, to proponuję je wyburzyć, poczynając od zabytków zloaklizowanych np. na Wałach Chrobrego.
      • Gość: czy-telniczka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 11:37
        > Ale jeżeli przeciwnikom budowy pomnika nie pasują niemieckie akcenty w
        > naszym mieście, to proponuję je wyburzyć, poczynając od zabytków
        > zloaklizowanych np. na Wałach Chrobrego.

Nikt nie chce wyburzać Sediny, ponieważ jej nie ma fizycznie na Placu Tobruckim.
        Akcent niemiecki jest tu wtórną sprawa w odbiorze tematu.
        Wały Chrobrego mają radosny, spokojny klimat i przekaz - za "jego owalne kształty"
        www.google.com/images?client=ubuntu&channel=fs&q=wały+chrobrego+szczecin&oe=utf-8&um
        • Gość: PawelA Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.11, 14:38
          Tak trochę przekornie 3 strona obrazków z Wałami w roli głównej i taki kwiatek:
          forum.wp.pl/fid,188,tid,290846,fullText,1,temat.html
          To ten spokojny, czy radosny klimat ;-)?
          Oczywiście potraktuj proszę, z przymrużeniem oka ten wpis, bo wiem co chciałaś przekazać :).
          • Gość: ość Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.centertel.pl 11.02.11, 09:37
            "Zaprzepaszczenie unijnych pieniędzy na odbudowę pomnika, przypomina odrzucenie po wojnie planu Marshalla (European Recovery Program) z pobudek czysto propagandowych i chęci podporządkowania się Moskwie"

Koleś ma nieźle powalone we łbie! :)
            • Gość: 44 Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.play-internet.pl 11.02.11, 13:59
              Nie pomogą doktoraty kiedy człowiek durnowaty
              Nie pomogą profesóry kiedy brak wiedzy nauki i kultury.
              Lex kolejny profesorek do rogatek miasta.
              • Gość: czy-telniczka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 16:04
                44 napisał(a):
                > Nie pomogą doktoraty kiedy człowiek durnowaty
                > Nie pomogą profesóry kiedy brak wiedzy nauki i kultury.
                > Lex kolejny profesorek do rogatek miasta.
                ------
                Też w pracy zawodowej - nie jest tylko tak
                Wcześniej moje pozytywne komentarze i mój głos dla Plakatu
                To - I miejsca Love Europa.

Dziś podgląd dlaczego forum 44 tak pisze i to co widzę wybór/forma prosta/czytelna - jaką stosuje artysta dla odbiorcy - mój akcept dla metody przekazu u tego/naszego pokolenia.
                Podoba mnie się współczesny Plakat dla "Akademii Sztuki" - zwracał mą uwagę.

http://www.google.com/images?client=ubuntu&channel=fs&q=lex+drewi%C5%84ski&oe=utf-8&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=VUlVTbfDEsOLhQeS_qzyDA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CDQQsAQwAA&biw=1280&bih=802

I znowu jestem w szkole :))))
          • Gość: czy-telniczka Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 16:28
            > Tak trochę przekornie 3 strona obrazków z Wałami w roli głównej i taki kwiatek:

Odpowiem dziś tak - nie wiem czy przekornie, aaa dzięki tej uwadze:
            Dziś adres: pl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler
            Nawet nie wiedziałam, że interesowała go sztuka nie wojenna.
            Temat "Socjotechnika" - to obecnie chyba - prawie jak politologia itp. kierunki.

Strona 2 obrazków nie była mi wtedy poznana - tu z biegu/rozpędu tylko obraz.
            Strona 3 obrazka, a szydeło i druty to moja pamięć, domowa krótka lekcja,
            Inna, prawie podobna pasja i dalszego wyboru - praca wykonywana bez "papieru".
            :)))) pisząc wczoraj komentarz ten "świat kulisty widziałam" - owal tylko pozostał.
            • Gość: PawelA Re: Lex Drewiński: Sedina bez"radnych"! IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 21:52
              Przekornie, przekornie. Tak z wrodzonej złośliwości wkleiłem :)

Pokazałem, że medal czasem ma dwie strony ;-). Stronę pierwszą i stronę pierwszą tylko źle odlaną ;-). Warto poczytać jego książkę, jest to naprawdę ciekawa lektura pozwalająca zrozumieć co stało u podstaw tego całego szaleństwa, a co do socjotechnik, to wierchuszka hitlerowska też całkiem niezła w te klocki była.

Co do owalu, to pozostaje on cały czas faktem, wystarczy się przejechać po w/w np. rowerkiem. Co oczywiście przypomina mi oglądane za młodu wyścigi ;-). W sumie nie mam pojęcia dlaczego mam tak wiele miłych wspomnień powiązanych z miejscami jak Wały, Aleja fontann, czy wesołe miasteczko co to mieściło się drzewiej w okolicach Bulwaru Gdańskiego i Św. Floriana, a później przeniosło się za Odrę na miejsce położone między aktualną Małą i Wielką Odrzańską ;-). Ech brak mi czasem tamtych miejsc, ale niestety Świat się zmienia cały czas, a warto by było coś zachować dla późniejszych pokoleń i nie myślę tutaj o "Domu Kultury i Sztuki Galaxy" ;-).
    • serenita123 DrewiNski - niemiecka tęsknota... 12.02.11, 19:33
      stgu.pl/2010/02/prof-dr-lex-drewinski/
      Drewinski "W roku 1985 wyemigrował z rodziną do Berlina Zachodniego (...). W roku 1992 wygrał konkurs na stanowisko profesora Wydziału Design w Fachhochschule Potsdam w Poczdamie (Niemcy), gdzie prowadzi samodzielną pracownię Grafik Design, Konzeption und Entwurf do chwili obecnej"
      Ciekawe jednak, dlaczego GW nie raczyła o tym poinformować???
      to manipulacja
      co czyni GW stroną sporu

Ten pan prezentuje niemiecki punkt widzenia.
      I ma prawo do tego.

Ale nie tym tonem, Herr Drewinski, nicht so!
      Posiadanie profesorskiego tytułu - niemieckiego, bo niemieckiego i tylko od malunków - do czegoś jednak zobowiązuje.
      Chociażby do czegoś takiego, co się nazywa "KULTURA", w tym także kultura wypowiedzi

Zatem ohydnie brzmi pruski ton w jego wypowiedzi i obraźliwe jest jego brzmienie.

Zwłaszcza ten fragment zrównujący obecnych radnych z niemieckimi radnymi służalczo poddanymi Hitlerowi, którzy Sedinę przetopili na pociski dla Hitlera:
      "Już raz "jacyś radni" zadecydowali o przetopieniu pomnika Sediny na amunicję, zasłaniając się jak to zwykle w takich okolicznościach bywa "wyższym celem". Nie róbmy tego ponownie."

na miejscu radnych - pozwałbym go do sądu!

Ja rozumiem niemieckie sentymenty do Alter Stettin, zwłaszcza gdy widzą odrapane i niszczejące "ich" kamienice, ale gdy czytam, że pomocowe programy pomocowe UE to dla nas ma być Plan Marshall'a, a do tego argumenty stricte wojenne, to zaczyna mi się jeżyć włos na karku!
      Co to ma być, kurna?!
      Zapowiedź kolejnego "Drang nach Osten", którego elementem ma być Kulturkampf???
      Drang nach Stettin?
      I Sedina jako symbol germańskiej hegemonii na tych ziemiach?

Herr Drewinski - chcecie Sediny, to se ją wyzbierajcie z ran ofiar niemieckich żołnierzy,
      bo hitlersyny przetopili ją na pociski, którymi niemieccy żołnierze zabijali.
      I jeszcze jedno - czyją nostalgię wyraża ten plakat?
      stgu.pl/wp-content/themes/mimbo2.2/images/13.-Nostalgia-1996..jpg
      (nr 13 z linku na wstępie)

Nie twierdzę, że grozi nam regermanizacja Szczecina, ale...
      autostradę i normalną kolej mamy tylko do Berlina.....
      w szczecińskim porcie, energetyce, ciepłownictwie (a niedługo i gazownictwie) siedzą Niemcy...
      w żegludze i transporcie kołowym też oni...
      a wkrótce niemiecka rura zablokuje nam porty....
      • Gość: czy-telniczka Re: DrewiNski - niemiecka tęsknota... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.11, 14:49
        serenita123 napisała:
        >.....
        --------
        Tak, prawda faktu zawsze jest faktu potrzebna w ocenie zdarzeń.
        Dziś, gdy wiem więcej i można zrozumieć - wcześniej pytałam dlaczego słowo Kultura - nie brzmi tylko w języku polskim - schoolkultura - co to jest ?
        Plakat Nostalgia również zwrócił moja uwagę - nie znałam odniesienia Osoby -więc
        odbiór staje się nieokreślonym hasłem, czy asekuracją - tego tu nie wiem ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka