to-25-1 10.02.11, 17:52 szpitale budujta a nie kościoły Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swarozyc 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 10.02.11, 17:54 Ogłupiałe przez "Fołksztyme"(GW) szczyle, wychowane na pogardzie na Narodu, i "Europeiczyków" przez Michnika, nie przeszedłwszy stadium unarodowienia po niewoli komunistycznej, sieją zamęt i osłabiają Ducha Narodu! Na pohybel! pl.wikipedia.org/wiki/Mit_polityczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co zalatuje lisem Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 18:01 Czy ty Kraśnicki opiekujesz się tym zagubionym Maciusiem? Może zaproponujesz spontaniczna akcję sprzątamy plac Tobrucki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 18:15 > Czy ty Kraśnicki opiekujesz się tym zagubionym Maciusiem? > Może zaproponujesz spontaniczna akcję sprzątamy plac Tobrucki? Widzę lożę narodową szlag trafia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgregor Cześć STARE RAMOLE!!! IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 22:52 "Kto nie był buntownikiem za młodu, ten na starość będzie sku....synem." - Józef Piłsudski Tak trzymaj młody człowieku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Puk puk w główkę IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 22:55 "Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci" - tutaj widać już od lat nasiąkała, skoro dzisiaj chce palić znicze niemieckim pomnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgregor Czesć STARY RAMOLU!! IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 23:04 Młodzi są coś warci jedynie wówczas, gdy napotkają sprzeciw, a zwłaszcza gdy są prześladowani. Emil Cioran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Czesć stary ramolu!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 23:26 "Zdarzają się rózni ludzie, którzy piją piwo i oglądają różne filmiki, ja kiedyś przeszedłem się w nocy, późnym wieczorem, po bibliotece uniwersyteckiej, tej nowej (...) i popatrzyłem, co tam ci młodzi ludzie mają na ekranach komputerów (...) Przykro mi bardzo, nie będę państwu tego opisywał, domyślcie się państwo sami". Jarosław Kaczyński Teraz już wiadomo, co młodzi ludzie mieli na ekranach komputerów. Sedinę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Więcej książek dla młodzieży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 11:57 Oj to już wołacie, że was prześladują? Szkoda, że swoją wartość okazują w tak błahych sprawach jak palenie zniczy. Zrewanżuję się również cytatem: "Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie." Jan Zamoyski. Zresztą ty cytujesz Rumuna, który choć początkowo wsparł Corneliu Zelea Codreanu to później zdradził o co On walczył pisząc wyłącznie po francusku. Dobry przykład... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgregor wujek dobra rada z ramola IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.11, 16:19 Dobra rada to coś, co człowiek daje, gdy jest już za stary, by dawać zły przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Puk puk w główkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 00:53 To prawda.Proponuję "zaorać" to miasto i pobudować nowe.Wszystko od nowa!!!Przecież nie możemy stąpać po tych wrednych ulicach i mieszkać w "ich" domach,modlić się w takich okropnych kościołach,odpoczywac w "ich" parkach i na dodatek miec w perspektywie spoczynek na takim cmentarzu!Tak być nie może.I nie wolno Wam ,mieszkańcy Szczecina zapalić od dzisiaj ani jednej świeczki,ani jednego znicza.Bo nie wiadomo komu je będziecie palić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Puk puk w główkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 11:59 I co już? Wykrzyczałeś się? Na to rada - jak mówił pewien pułkownik "kabina numer 5. Tam sobie sklepać". Ochłoń dzieciaku bo bzdury gadasz. Zajmij się nauką - lekcje odrobione? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgregor cześć STARY RAMOLU IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.11, 15:48 A ty jeszcze możesz? Czy już po prostu ci się już nie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgregor lazaret - dychasz jeszcze stary pryku IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.11, 18:28 czytam to co płodzisz na forum i już jestem pewny, że zgryźliwi starcy to jedno ze szczytowych osiągnięć szatana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Sikorski Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 18:51 Czasem naprawdę zastanawiam się kim trzeba być, żeby pisać takie komentarze? Jaki elementarny brak kultury trzeba przejawiać. Aż się chce zacytować fragment piosenki zespołu Strachy na lachy: "Bywasz piekącym jadem trollów na internetowym forum (...) tylko tu możesz być bogiem, na wszystkich podnosisz nogę i załatwiasz te sprawy jak pies". Odpowiadając jeszcze na pytanie niżej o symbolikę stawiania zniczy - postawienie małej święcącej się lampki jest formą upamiętnienia czegoś, żałoby etc. W tym wypadku stawiamy znicz dla utraconej idei, oraz dla nieudolności władz. Proszę nie uzurpować tej formy tylko dla celów stricte katolickich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co zalatuje lisem Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 19:07 Postaw synuś znicz swojej mamusi na segmencie, bo jak muszę płacić podatki za sprzątanie śmieci po tobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:16 A jak ja muszę płacić podatki za sprzątanie po nie swoim psie to jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:20 Gość portalu: Off napisał(a): > A jak ja muszę płacić podatki za sprzątanie po nie swoim psie to jest ok? Czy mam wnioskować, że odbudować Sedinę chcą przeciwnicy psów - ludzie pozbawiani uczuć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:28 > > Czy mam wnioskować, że odbudować Sedinę chcą przeciwnicy psów - ludzie pozbawia > ni uczuć? Przeciwnicy chamów, którzy sami po nich nie sprzątają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:39 Zaraz, zaraz. Off, pisałeś swojego posta w odpowiedzi na innego, więc trzymaj się tematu. I po co ten niski określnik, inni mogą tak powiedzieć o śmiecących w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:18 Panie Macieju Sikorski, a dalczego wchodzi Pan na katolicyzm, przecież nie on jest tematem (a światło dla zmarłych sięga o wiele głębiej). Warto szanować tradycje, bo ona stanowi o naszej tożsamości, a relatywizacja i rozwadnianie jej ładunku emocjonalnego prowadzi do zagubienia i utraty włąsnie wspomnianej tozsamości. Warto szukać działań adekwatnych do spraw w o jakie zabiegamy. Odpowiedz Link Zgłoś
blechtrommel Sztuka vs. gwałciciele 11.02.11, 12:31 Równolegle z budową portu robotnicze miasto Stettin postanowiło ozdobić jeden z placów fontanną-pomnikiem. W symbolicznej formie miał on odzwierciedlać portowy charakter miasta. Miasto się rozwijało, potrzebowało znaków tożsamości, ten pomnik miał być takim znakiem. Stanęła na nim Sedina, postać z naciąganej mitologii. Nigdy dość sztuki i piękna w przestrzeni miejskiej. Jak zawsze byli tacy, co im się nie podobało. Po co ten pomnik? Czy nadburmistrz i jego dobrze opłacani urzędnicy nie widzą innych wydatków? Dawajcie pieniądze na powszechne szkoły, na opiekę zdrowotną dla robotników, gorącą zupę dla najbiedniejszych albo przytułki dla sierot. Pomnik na Marktplatz jednak powstał, pieniądze - niemałe - wydano. Projekt w wyniku długiej, mozolnej pracy stworzył znany artysta Manzel. Efekt był co najmniej interesujący. Kompozycja miała ogromne rozmiary, ale nie przytłaczała oglądających. Dzieci próbowały wdrapywać się na cokół, wszyscy chcieli mieć pod pomnikiem fotografię. Sedina stała się dumą miasta. Potem do władzy przyszli hitlerowcy. Na fali kryzysu rozpętali wielką wojnę. Potrzebowali broni, amunicji, bomb. Przetopili Sedinę na czołgi z których zabijano ludzi. Tak to sztuka została zgwałcona po raz pierwszy. Zredukowano ją do roli materiału, miała służyć zbrodniczej ideologii. Autor pomnika nie doczekał wojny. Kilkadziesiąt lat później nowi mieszkańcy wystarali się o międzynarodowe środki na odbudowę Sediny. Skoro pieniądze zostały przyznane, mało kto przypuszczał, że cokolwiek może jeszcze pogrzebać akcję pasjonatów historii. A jednak! Podczas głosowania nad budżetem radni przesunęli finansowy wkład miasta w tę inwestycję, co było równoznaczne z cofnięciem wielokrotnie większych środków europejskich. Wypowiedzi lokalnych polityków wskazywały, że widzą w kopii dawnej Sediny próbę odtwarzania niemieckiego charakteru miasta, co miałoby rzekomo zagrażać mieszkającym w Szczecinie Polakom. Tak to Sedina została zgwałcona i zgładzona po raz drugi w historii. Tym razem przez Polaków. Sztuka przegrała z polityczną demagogią, podsycanymi od dekad lękami i ignorancją. Stała się narzędziem utrwalania nacjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Sztuka vs. gwałciciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:43 Tak mi smutno. Łzy jak grochy kapią mi na koszule. A jednak... historia ma poważne braki. Brakuje części o utożsamienu rybaczki z Sediną, kto to zrobił i dlaczego. Brakuje skąd nazwa Sedina, bo jeśli od Sedinów (Sidinów) to skąd się oni wzięli i kim byli. No tak Ptolemeusz! Hurra! Kantzow jest pewien, że to Germanie. Młodoniemieccy studenci - hurra! Niech żyje germańska Sedina w germańskim Stettinie. Brakuje ckliwej opowieści jak to naziści zebrali się pod pomnikiem by palić synagogę. A czy ówcześnie Stettinianie płakali podczas przetopienia? Nie płaczcie. Dobrzy Polacy odbudują ją - niech to będzie część reperacji wojennych. Ale hola!? To kto w końcu rozpętał wojnę?? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Sztuka vs. gwałciciele 11.02.11, 12:46 Gość portalu: Lazar napisał(a): To kto w końcu rozpętał wojnę?? ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Marian Kociniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Sztuka vs. gwałciciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:59 Zbawco! Ja tyle lat w błędzie byłem... Odpowiedz Link Zgłoś
blechtrommel Germański duch 11.02.11, 14:06 Kociniak rozrabiał, ale to jednak Sedina wywołała wojnę. A konkretnie zawarty w niej germański duch. W której dokładnie części kompozycji ulokował się germański duch - w mocnych przedramionach Sediny czy może w łydce Merkurego? Oto pytanie godne patrioty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Germański duch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 14:11 Wiele się mówi o jej wielkich pośladkach. Może to coś wyjaśni: "(Manzel) jest autorem wielu prac, w których widoczne są wpływy sztuki francuskiej, ale też przejawia się prawdziwy duch niemiecki, np. w postaciach silnych, bohaterskich mężczyzn, oraz kobiet reprezentujących ideał kobiety niemieckiej, tj. wdzięk i siłę". Skopiowane stąd: sedina.pl/index.php/2004/11/20/tajemnice-sediny-cz-2-manzel-z-pomorza/ Odpowiedz Link Zgłoś
rewton Re: Sztuka vs. gwałciciele 11.02.11, 18:16 Gość portalu: Lazar napisał(a): > Tak mi smutno. Łzy jak grochy kapią mi na koszule. A jednak... historia ma powa > żne braki. Brakuje części o utożsamienu rybaczki z Sediną, kto to zrobił i dlac > zego. Brakuje skąd nazwa Sedina, bo jeśli od Sedinów (Sidinów) to skąd się oni > wzięli i kim byli. No tak Ptolemeusz! Hurra! Kantzow jest pewien, że to Germani > e. Młodoniemieccy studenci - hurra! Niech żyje germańska Sedina w germańskim St > ettinie. Brakuje ckliwej opowieści jak to naziści zebrali się pod pomnikiem by > palić synagogę. A czy ówcześnie Stettinianie płakali podczas przetopienia? Nie > płaczcie. Dobrzy Polacy odbudują ją - niech to będzie część reperacji wojennych > . Ale hola!? To kto w końcu rozpętał wojnę?? Coś taki pewny że ona została przetopiona?Poczytaj trochę dokładniej !Może wyciągniesz z tego jakieś wnioski ? Jak na razie sypiesz takimi banałami,jak twój prezesunio(J.K),lecz to u was chyba taki partyjny przykaz.(NIE PRZEWYŻSZAĆ ILORAZEM JARKA) Odpowiedz Link Zgłoś
rewton Re: Sztuka vs. gwałciciele 11.02.11, 17:36 brawo ,oby więcej takich trzeżwomyślących ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Witamy w świecie dorosłych IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 19:22 Witaj w świecie dorosłych Maćku. Tutaj wcale nie jest łatwo jak by się zdawało. dziwisz się, że tak jadą po tobie - sam tego chciałeś. Kraśnicki wziął cię za rękę i wciągnął do ciemnego pokoju. Być może nie miałeś czasu lub inne braki by ustosunkować się do wypowiedzi osób, które wielokrotnie przewyższają cię wiedzą, doświadczeniem i autorytetem. Przy nich stałeś się śmieszny. Zaliczamy to na poczet młodzieńczego buntu. Odpowiedz Link Zgłoś
oksnat Re: Witamy w świecie dorosłych 11.02.11, 02:15 Gość portalu: Lazar napisał(a): > Witaj w świecie dorosłych Maćku. Tutaj wcale nie jest łatwo jak by się zdawało. > dziwisz się, że tak jadą po tobie - sam tego chciałeś. Kraśnicki wziął cię za > rękę i wciągnął do ciemnego pokoju. Być może nie miałeś czasu lub inne braki by > ustosunkować się do wypowiedzi osób, które wielokrotnie przewyższają cię wiedz > ą, doświadczeniem i autorytetem. Przy nich stałeś się śmieszny. Zaliczamy to na > poczet młodzieńczego buntu. LAZAR TY NAJCHĘTNIEJ WIDZIAŁBYŚ MAĆKA SIEDZĄCEGO W BRAMIE, PIJĄCEGO TANIE WINO I POPALAJĄCEGO ZIOŁO.WYPISUJĄC TAKIE FARMAZONY SAM WYWOŁUJESZ U MNIE SALWY ŚMIECHU.TEŻ MI AUTORYTET SIĘ ZNALAZŁ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Oj Boli Re: Witamy w świecie dorosłych IP: *.privatedns.com 11.02.11, 12:09 oksnat napisał: TY NAJCHĘTNIEJ WIDZIAŁBYŚ MAĆKA SIEDZĄCEGO W BRAMIE, PIJĄCEGO TANIE WINO > I POPALAJĄCEGO ZIOŁO. Prawdę mówiąc czytając jego wypowiedzi odnoszę wrażenie, że właśnie on się tym zajmuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Witamy w świecie dorosłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:12 Może chłopak jest sfrustrowany bo mu dopalacze zamknęli...? Odpowiedz Link Zgłoś
rewton Re: Witamy w świecie dorosłych 11.02.11, 12:21 Gość portalu: Lazar napisał(a): > Może chłopak jest sfrustrowany bo mu dopalacze zamknęli...? NIE DOWARTOŚCIOWALI CIĘ W DZIECIŃSTWIE ? PO TWOICH POSTACH WNIOSKUJĘ ŻEŚ mały człek O WARTOŚCI ZBLIŻONEJ DO NIEZBĘDNEGO MINIMUM . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Witamy w świecie dorosłych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:26 Po twoich wypowiedziach wnioskuję, że cierpisz na zespół Tourette'a - ciągle krzyczysz. Nie męczy cię to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manzel Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 19:54 Idea nie jest ani utracona, anie władze nie sa nieudolne. Po to sa wybrane, by sposrod wielu mozliwosci otwieranych przez jakies pomysły jakies wybierac do realizacji, bo wszytskich nie da rady. Taka jest rola wybieranego przywodztwa. A nie mszynki do spelnainia zachcianek kazdej grupki ktora uwaza sie goloslownie za "repreznetcje spoleczensta". W sytuacji decyzji wladz projekt powrocil do swego pierwotnego ksztaltu - obywatelskiej inicjatywy, ktora chce fontanne odbudowac ze skladek. Podejrzewam, ze inicjatorzy odbudowy fontanny nawet nie dowiedzieliby sie ilu maja fanatycznych zwolenników, gdyby nie decyzja rady miejskiej. Moze wiec teraz nowy duch w nich wstąpi, i rozpoczna nowa składkę. Jesli zwolennicy fontanny beda z rownym zapalem kwestowac jak wydzierają sie na rade miasta, zamiast oragnzowac bezsensowne rytuały zaczną organiozwac aukcje, do czego im okazje stwarza Drevinski, to z funduszami na odbudowe nie bedzie klopotu. I znikna wszlekie klopoty formalne, bo prywatme pieniadze mozna wykorzytsac poza rygorami i trudnosciami ustawy o zamowieniach publicznych, czyli po prostu rzecz powierzyc twórcom modelu. Sam sie doloze. Ale jak maja to byc pieniadze miejskie, to nie moje. Ja juz podatki place. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 17:01 > Moze wiec teraz nowy duch w nich wstąpi, i rozpoczna nowa składkę. > Jesli zwolennicy fontanny beda z rownym zapalem kwestowac jak wydzierają > sie na rade miasta, zamiast oragnzowac bezsensowne rytuały zaczną > organiozwac aukcje, do czego im okazje stwarza Drevinski, > to z funduszami na odbudowe nie bedzie klopotu. Teraz czytam i myślę kto i kogo pytał o potrzebę zmiany charakteru dla Placu ? > I znikna wszlekie klopoty formalne, bo prywatme pieniadze mozna wykorzytsac > poza rygorami i trudnosciami ustawy o zamowieniach publicznych, > czyli po prostu rzecz powierzyc twórcom modelu. Jaka jest opinia, odpowiedż dla najbliższych mieszkańców - dla Sediny i Pomnika ? >Sam sie doloze. Ale jak maja to byc pieniadze miejskie, to nie moje. > Ja juz podatki place. To prawo mieszkańca i publiczna opinia. Czy fundatorzy Sediny też chcą być imiennie okresleni? - jako ich zasługa miastu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manzel Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 07:35 Plac został dawno okreslony, i poza szpecacym go dwrcem PKS i budami do handlu zachowal sie w historycznym ksztalcie. Fontanna była jego częścią i pasuje do zabudowy - rekonstrukcja byłaby przywroceniem pierwotnego chrakteru placu, co samo w sobie jest juz wartością. Jesli ktos chce to kwestionowac, to tez musi miec argumnety. Poza tym nie wiem o jaką opinię chodzi. Nie mam zielonego pojecia czy fundatorzy fontanny chcą byc imiennie okresleni, ale pamietam, że model zamówiło i sfinansowalo stowarzysznie "Kupcy na rzecz Sediny", czy jakos tak. To chyba pytanie do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 19:56 Maćku, wróć do mamy, napij się mleka na uspokojenie, zdaj maturę, oby nie z historii, idź na studia, zdecyduj co jest w życiu ważne, ukształtuj swój światopogląd a poźniej wróć i chcej podejmować decyzje i spróbuj z duużym bagażem doświadczeń byc opiniotwórczy, pan Kraśnicki sie osmiesza a z nim i ty, dziecko oapmiętaj się proszę cie, juz na pewno nikt poważnie nie poprze tej waszej Sediny....żal dupę ściska...nie baw się ogniem bo się posisiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Mówiąc o szczecinianach za sediną mówimy o 94% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 20:02 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=154250 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Mówiąc o szczecinianach za sediną mówimy o 94 IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 20:41 Masz rację, 94% zarejestrowanych na forum Skyscrapercity... czyli 107 osób. Coś chyba za mało jak na wszystkich Szczecinian :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Mówiąc o szczecinianach za sediną mówimy o 94 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 20:50 Ale mozna mówić: szczecinianie chcą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Mówiąc o szczecinianach za sediną mówimy o 94 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:25 > Masz rację, 94% zarejestrowanych na forum Skyscrapercity... czyli 107 osób. Dolicz 400 na facebooku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Mówiąc o szczecinianach za sediną mówimy o 94 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:30 Czyli blisko 500%! No, to jest wynik. 500 osób z 380 000 to jest 500%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Mówiąc o szczecinianach za sediną mówimy o 94 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:04 No to policzmy: SSC to 109 + FB to 400 = 509 (załóżmy, że to zupełnie różne osoby i się nie powtarzają). 509 -> obecna liczba mieszkańców 405 944. Czyli wy to jakieś 0,12% mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Sikorski Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 20:07 Jeśli ktoś tu się ośmiesza to z pewnością nie ja ;) Cóż, jeśli nie posiada się argumentów stosuje się Argumentum ad personam (pl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_personam - wytłumaczenie, jeśli to zbyt trudne słowo). Nie będę zniżał się do tego poziomu i na głupie zaczepki "starszych i mądrzejszych" odpowiadać nie będę. Bawcie dalej się sami ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wymiotujący w ryje Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.pl 10.02.11, 20:10 Gość portalu: Maciej Sikorski napisał(a): > Jeśli ktoś tu się ośmiesza to z pewnością nie ja ;) "Miszczu" riposty, ty już ośmieszasz się choćby wstawiona tu fotka która spokojnie można wrzucać na portal www.wiocha.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 20:43 Maćku, a jakie argumenty przedstawiłeś w swojej wypowiedzi... lub na Facebooku... lub w akcji "Znicz"? Poza "to bardzo estetyczny pomnik" i że to symbol "tego, że potrafimy zgromadzić się i zrealizować jakiś cel. To także pewien symbol zadbanego i zagospodarowanego miasta" brak jakichkolwiek argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.146.101.61.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.02.11, 20:52 Panie Macieju. Przegladam wykonany projekt Wodnego kola Falkirg ..............laczacego Glasgow z zachodnim wybrzzem Szkoci, ktory zastaapił 11 sluz na kanale laczacym poziomy o roznicy 35 m. Nie moge wyjsc z zachwytu do czego moze prowadzi posiadanie rozumu i umiejetne korzystanie zniego. ,do czago moze prowadzi ludzki upor I porownuje z mozgiem polaka , polowa jest skatoliczona i bezmyslna a druga polowa wiecznie pijana. Brak dokonan kulturowych i cywilizacyjnych ludzie tejkolonii watykanskiej zastepuja nienawiscia. Tyko jakim cudem paskudza oni teren pomiedzy Odra a Bugiem. Najwieksze konstrukcyjne osiagniecie katopolakow to betonowy bozek w Swiebodzinie i kontestowanie wszystkiego co jest normalne. Prosze sie nie wycofywac ze swoim stanowisk, jest Pan normalny . A to obrazajace dranstwo tak wlasnie ma i to jest ich wyroznik swiatowy zwany polactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 10.02.11, 22:39 Maciek, dobra akcja i dobrze, że organizujesz do tego ludzi. Nie daj się im ściągać do ich niskiego poziomu. O Sedine trzeba walczyć dalej bo to symbol Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 22:53 No to kiedy herb miasta zmienicie na Sedinę? Skoro jest symbolem Szczecina... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 08:35 Herb, logo, symbol to rozne sprawy. Naucz sie rozróżniać. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty filolog z UM został naumiany w propagandzie? 11.02.11, 16:46 No, ZED, po tym jak miasto przepie...ło 2,5 mln złotych na debilne kolorki, dyslektyczne brednie o floating garden a cała Polska śmieje się z błędnego fonetycznego bełkotu zastępującego rozpoznawalne symbole Szczecina... doskonale potrafisz odróżniać te rzeczy i o nich pie...ć na okrętkę na tym forum. Co Twój prezydencik poza malowaniem zdziałał dotąd? Malarz pokojowy, co nie potrafi faktur za remont mieszkania przedstawić? A może lepiej mu się wzbogacić na zmianie wartości mieszkania? Urząd Skarbowy wie, ile zarobił na przetrzymaniu nieswojego mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: filolog z UM został naumiany w propagandzie? 12.02.11, 04:44 Lecz sie biedny człowieku. Czas najwyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Sikorski Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 23:07 Dzięki, za pozytywne komentarze. Zapraszam w sobotę ;) Nie dajcie się prowokować "przeciwnikom". Niech sobie pokrzyczą. Niech Szczecinianie ocenią czy Sedina stać powinna czy nie. Pozdrawiam wszystkich otwartych, nieksenofobicznych i niezakompleksionych mieszkańców naszego pięknego miasta z wielkimi tradycjami ;) Róbmy swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 23:14 Gość portalu: Maciej Sikorski napisał(a): > Dzięki, za pozytywne komentarze. Zapraszam w sobotę ;) Nie dajcie się prowokowa > ć "przeciwnikom". Niech sobie pokrzyczą. Niech Szczecinianie ocenią czy Sedina > stać powinna czy nie. Pozdrawiam wszystkich otwartych, nieksenofobicznych i nie > zakompleksionych mieszkańców naszego pięknego miasta z wielkimi tradycjami ;) R > óbmy swoje! No, widzisz, twój sarkazm objawił pewną słabość. Ale to nie jest wada, szkoda tylko, że określasz innych tak ciezkimi oskarżeniami. Nie możesz uznać, że adwersarz zasługuje na szacunek i może być równie otwarty jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 11.02.11, 00:00 Walisz teksty o germańcach a sami zamawiacie 5-piv nie czaje was narodowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.eranet.pl 10.02.11, 20:21 P. Maciej Sikorski, dziekuje za komentaz i stanowisko. Tez uwazam, ze stawianie zniczy to tylko tym co odeszli aby pokazac sie tym co zyja. Za zycia generalnie jestesmy wszyscy sobie wrodzy. Taka przypadlosc zapisana w genach tego chorego narodu. Dla tych co nie chca Sediny, wyrzuccie ze Szczecina obrazy Augusta Mosta, wyrzuccie dorobek narodu, ktoremu nie dorastacie do podeszwy skatoliczone polskie dupki. Zamiast tych znicz proponuje zorganizowac referendum dla odwolania z rady miejskiej tych "swiatlych radnych." z pisu i SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 20:27 Panie Oder, tak dla pana - muszę to powiedzieć - nikłej znajomości faktów, powiem, że włąsnie dzisiaj Muzeum Narodowe pokazało najnowszy nabytek Augusta Mosta. To członkowie tego narodu uważanego przez pana za chory, zakupili obraz, który powstał zanim objęli w nim władanie. Międzu innym dlatego, ze szanują i doceniają spuściznę poprzednich mieszkańców. Może był pan i widział to możemy wymienić uwagi. A teraz może już pan wyrzucić co pana chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Sikorski Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 20:39 To była ironia ze strony pana Oder. Nawiązanie do hipokryzji części przeciwników, którzy uważają, że Sedina jest zła sama w sobie z racji tego, iż powstała za czasów niemieckich, natomiast inne niemiecki budynki, dzieła sztuki obecne w naszym mieście im nie przeszkadzają. Niestety historii nie oszukamy i zamiast pieklić się na nią, może dokładajmy starań aby dołożyć coś od nas i kultywować dbałość o miasto jaką przejawiali Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 20:45 O tak, zwłaszcza Hitler i Bismarck. Wróć do książek dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:13 > O tak, zwłaszcza Hitler i Bismarck. Wróć do książek dziecko. Taaak, teraz już wiem, dlaczego Wieża Bismarcka od lat popada w ruinę. :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 22:56 "Wieża Bismarcka" to była do 1945 roku. Dzisiaj to Wieża Gocławska - radzę zapoznać się z geografią miasta... współczesną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 00:47 Jeżeli będę miał ochotę, to będę ją nazywać Barad-dur. Tymczasem nazywam, i będę, Wieżą Bismarcka. To nazwa wielu struktur, powstałych ówcześnie w wielu miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 00:50 Nazywam ją tak od dziecka i tak będę ją nazywał nadal. I taką nazwę przedstawię swoim dzieciom, jeżeli do tego czasu wieża sama się nie zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:21 Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Oj Boli Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.privatedns.com 11.02.11, 12:13 Gość portalu: Off napisał(a): > Jeżeli będę miał ochotę, to będę ją nazywać Barad-dur. Tymczasem nazywam, i będ > ę, Wieżą Bismarcka. > Szpital na Broniewskiego jest pełny takich przypadków Odpowiedz Link Zgłoś
oksnat Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 02:02 Gość portalu: Lazar napisał(a): > "Wieża Bismarcka" to była do 1945 roku. Dzisiaj to Wieża Gocławska - radzę zapo > znać się z geografią miasta... współczesną. Lecz dalej pozostała tą samą wieżą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 20:48 A co to było z mojej strony? Rzecz w czymś innym. Przecież my dokładamy! Chyba, że ty dzielisz nas na my i my, ale tego nie jestem w stanie zaakceptować. Problem tkwi w dbałości i tworzenie, a nie o budowanie Szczecinan A.D. 1898 lub 1899, czy innego rocznika. Mamy nowy czas, pamiętamy o historii miasta i ludzi (a byli tu też i tacy, że brrrr), ale to nasze miasto - szczecinian i tak jak poprzednicy powinniśmy w nim istnieć i zyć własnym zyciem. Komponowanie przestrzeni placu łączącego przeszłe z przyszłym jest naszą powinnoscią. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Ale nie mam i nie zastrzegam mądrości dla siebie, a jedynie prawo do wyrażania zdania. Jest lepsze rozwiazanie niż tamta rzeźba. A Mosta widziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Sikorski Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 21:03 Popieram tą rekonstrukcję tej rzeźby nie dlatego, że tęsknię za niemieckimi czasami (chociaż tęsknię za ich dbałością o estetykę). Jest to zwyczajnie ładna rzeźba, dodatkowym punktem za Sediną, jest fakt, iż to kupcy (czyli mieszczanie) zjednoczyli się by ją utworzyć. To symbol tego, że zależało im na mieście. I dlatego chciałbym aby nas też zjednoczyła dbałość o miasto. Możemy postawić Sedinę oraz inną rzeźbę, fontannę w zupełnie innym mieście. Stworzyć nasze miejsce na miarę przedwojennego pl. Tobruckiego. Do tej pory nie pojawiła się również żadna inna koncepcja zagospodarowania tegoż placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:28 Może warto skończyć z tymi kupcami, a i estetyka miała wiele do życzenia. Ładna też nie jest wystarczającym, dla mnie, argumentem. Zgadzam się co do tego, że powinno nas łączyć poczucie dbałości o miasto. Ale, czy może łączyć coś co wzbudza taką głębokąm by nie mówić ostrą dyskusję? Może włąsnie w tym rzecz, że najpierw powinniśmy rozmawiać i doprowadzić do kompromisu wybór rozwiązania, który by był do zaakceptowania dla prawdziwej wiekszości. Koncepcja pojawia się od długiego czasu, jednak napastliwa część popieraczy odbudowy Sediny nie jest zdolna do rozmów. Polecam tę ksiazeczkę: szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,89337,7792683,Pawlak__Sediny_naprawde_odtworzyc_sie_nie_da.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 22:58 Po pierwsze - kupcy to tylko część populacji. Po drugie miały to być ich pieniądze. Po trzecie w końcu wyciągnęli łapy po publiczne pieniądze. Po czwarte kopia to nie oryginał. Po piąte jeśli za pieniądze publiczne to rzeźba z konkursu. Odpowiedz Link Zgłoś
luzowy Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 11:33 Ci sami "porządni kupcy" tym razem przebrani w mundury (w najlepszym przypadku) Wehrmachtu potrzebowali amunicji do walki m.in. Polakami . Wymogli więc na radnych miasta Stettin aby ci kazali przetopić tę " piękną figurę Sediny" ! A teraz niedouczeni w historii , szukają argumentów aby w "schizofrenicznym widzie" odbudować ten symbol niemieckości ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:09 Ba! Jeszcze wcześniej ci sami kupcy zbierali się pod Sediną by później iść i spalić synagogę (obok dzisiejszej Książnicy Pomorskiej)... pewnie psuła tło za Sediną. Odpowiedz Link Zgłoś
rewton Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 12:12 luzowy napisał: > Ci sami "porządni kupcy" tym razem przebrani w mundury (w najlepszym przypadku) > Wehrmachtu potrzebowali amunicji do walki m.in. Polakami . Wymogli więc na rad > nych miasta Stettin aby ci kazali przetopić tę " piękną figurę Sediny" ! > A teraz niedouczeni w historii , szukają argumentów aby w "schizofrenicznym wid > zie" odbudować ten symbol niemieckości ! TY W OGÓLE MASZ POJĘCIE O CZYM PISZESZ ,JEŁOPIE? NASTĘPNY KRET KTÓRY ZAPRAGNĄŁ ZAISTNIEĆ NA FORUM I MYŚLI ,ŻE ZJADŁ WSZYSTKIE ROZUMY. DOUCZ SIĘ TROCHĘ .JAKI SYMBOL NIEMIECKOŚCI ? POLECAM POCZYTAĆ O HISTORII NASZEGO MIASTA I EWENTUALNIE PÓŻNIEJ ZABIERAĆ GŁOS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:17 Ot, kolejny "autorytet". A gdzie to o historii miasta czytałeś? To może poczytaj suplement do Encyklopedii Szczecina i hasło Sedina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: 188.147.178.* 11.02.11, 16:23 Ogladalem swego czsu w TVP Szczecin reportarz z poszukiwania pomnika na terenie Lasku Arkonskiego. Byli swiadkowie, ktorzy widzieli na wlasne oczy jak uciekajacy ze Szczecina Niecy przy pomocy ciezkiego sprzetu zakopywali pomnik. Po wielu latach wskazali dokladnie miejsce zakopania pomnika. Niestety georadary nie wykazaly obecnosci pomnika w tym miejscu. A wiec prawdopodobnie pomnik odnalezli Rosjanie i przewiezli go do siebie. Niecy w tym czsi 1944 lub 45 r nie przetopili go na czolgi, bo to nie ten material , nie zdarzyli wogole przerobic go na nic innego bo w tym czsie nie bylo juz takiej mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 16:45 Oder napisał(a): > Ogladalem swego czsu w TVP Szczecin reportarz z poszukiwania pomnika > na terenie Lasku Arkonskiego. Byli swiadkowie, ktorzy widzieli na wlasne > oczy jak uciekajacy ze Szczecina Niecy przy pomocy ciezkiego sprzetu > zakopywali pomnik. > Niestety georadary nie wykazaly obecnosci pomnika w tym miejscu. > A wiec prawdopodobnie pomnik odnalezli Rosjanie i przewiezli go do siebie. > Niecy w tym czsi 1944 lub 45 r nie przetopili go na czolgi, bo to nie ten material > nie zdarzyli wogole przerobic go na nic innego bo w tym czsie nie bylo juz > takiej mozliwosci. --------- W taki sposób teraz nie można oceniać nikogo i szukać winnego. Wojna miała swoje bezprawie - ale, My jako naród/ kraj byliśmy najeżdcami. Tak nie można, nie należy robić - nie obecnie to ma sensu : "Aby nogami iść do przodu - głowę i oczy mieć skierowane za siebie". zwrócone za siebie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 17:57 ważna errata: > Wojna miała swoje bezprawie - ale, My jako naród/ kraj NIE byliśmy najeżdcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.play-internet.pl 11.02.11, 09:21 kolego nie rozumiesz że sedina jest wymyślonym przez niemieckich nacjonalistów symbolem mającym udowodnić odwieczną niemieckość terenów (gdzie tak naprawdę tylko trochę ponad 200 lat ) których obecnie My Polacy żyjemy (i nie jestem polskim nacjonalistą ani nawet szowinistą). Poza tym mówisz o budowlach które przetrwały wojnę a nie zostały odtworzone, co w przypadku tego śmiesznego symbolu próbujecie zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oder Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.146.6.226.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.02.11, 21:11 Ogladam wszystko co jest zwiazane z tym miastem i to co dokonano przed 45 r jak i po nim. Ciesze sie wszystkim co poprawia zycie w tym miescie. JEST TO MOJE MIASTO. Ale nienawisci do Ruskich, Niemcow, Szwedow, Czechow, Ukraincow, Bialorusinow, Litwinow, i calego swiata w rozumieniu i wykonaniu Polaka nie zaakceptuje nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wymiotujący w ryje Re: 12 lutego akcja "Postaw klocka na Sedinę" IP: *.pl 10.02.11, 21:15 Gość portalu: Oder napisał(a): Ale nienawisci do Ruskich, Niemcow, Szwedow, Czechow, Ukraincow, Bial > orusinow, Litwinow, i calego swiata w rozumieniu i wykonaniu Polaka nie zaakcep > tuje nigdy[/b] A czemu na Rosjan piszesz Ruscy oazo tolerancji? Tak Ci się wyrwało? Pajacu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:32 Oder, twoja nienawiść do własnego narodu jest zadziwiająca. Co powiesz o ostatnim Moscie? Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 10.02.11, 21:39 Gość portalu: kiełbaska napisał(a): Oder, twoja nienawiść do własnego narodu jest zadziwiająca. ------------------------------------------------------------------------------------ Literatura zna też i takie przypadki...(((:- Rzewuski, Miłosz, Boy-Zeleński, Wanda Wasilewska i wielu, wielu innych... Katolak im sie nie podobal, to zdradzili i katolika i Polaka.. Tak trzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgregor mój dziadek "tylko" lubił ukrainców IP: *.szczecin.mm.pl 10.02.11, 22:14 dzieci mordowano szczególnie okrutnie,np. przez rozdzieranie nóżek (z morderczym hasłem -Tyś polski orzeł), czy rozdzierając im usta (Polska od morza do morza), jeszcze żywym wyrywano kończyny, języki, wykłuwano oczy, tak umęczone nabijano na widły. Listy pracownicy Polskiego Komitetu Opiekuńczego, [w:] L. Kulińska, Dzieje Komitetu Ziem Wschodnich na tle losów ludności polskich kresów, t. 2, s. 802) oraz Wieś Rozważ pow. Złoczów(1944),ibidem, s. 742. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: mój dziadek "tylko" lubił ukrainców IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 00:41 Co mają Ukraińcy do Sediny?! Napisz jeszcze, stary durniu, o Tutsich i Hutu, będzie do kompletu jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgregor czytaj wyżej Stary RAMOLU!!! IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.11, 15:50 odniosłem się do nienawiści między narodami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wymiotujący w ryje Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.pl 10.02.11, 20:52 Gość portalu: Oder napisał(a): wyrz > uccie dorobek narodu, ktoremu nie dorastacie do podeszwy skatoliczone polskie d > upki. to ten naród synu muła i spoconej owcy? www.ritterstubn-ebern.de/Ossi%201.jpg farm4.static.flickr.com/3149/2480731682_9099a7da9c.jpg?v=0 www.region24.info/f_de/b/209.jpg www.thingswhitepeoplehate.com/wp-content/uploads/2010/03/Nazi-Girl.jpg całe szczęście jest jeszcze dla nich nadzieja www.knowledge.allianz.at/nopi_downloads/images/Deutschland_tuerkei_z.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.play-internet.pl 11.02.11, 09:09 Że niby My Polacy nie posiadamy kultury? Tylko niemiecka kultura jest dobra? Pozwiedzaj trochę Polskę i dopiero się wypowiadaj? Jeszcze parę lat temu byłem zwolennikiem odbudowy tego pomnika ale przeszło mi jak trochę poczytałem o historii (i Tobie też to radzę). Zdecydowanie wolałbym żeby na cokole zamiast sediny umieszczona zastała figura gryfa pomorskiego który jest prawdziwym i odwiecznym symbolem Szczecina i pomorza zachodniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:19 Jakoś nie słyszałem by ktoś protestował przeciwko obrazom Mosta... wręcz przeciwnie. A skoro tobie przychodzą takie pomysły to może chcesz sprowokować do takich akcji - szkodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manzel Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 22:58 Nie martw sie synu, dobrze kombinujesz. Stawiani świeczki fontannie nie pomoze, ale to łatwiejsze niz zabrac sie akcje obuatelska odbudowy. Plomien znicza to ognik, symbol tlacego sie zycia. Stawiono je pod krzyzami, zeby upamietnic zmarlych i zamanifestowac więz duchowa z nimi, w czasach, kiedy trzeba bylo walczyc o to by taka dyskusja w ogole mogla miec miesjce. Stawia sie je pod innym brązem, tym ktorzy nie powrócili z morza. Naprawde nie wrócili. To rowniez wielka szczecinska tradycja. A ty czujesz wież z kawalem martwego brazu, ktory byl symbolem handlu. Nie wazne ze zastepujesz rzeczywiste dzialanie bezsenownie uzytymi symbolami lekceważac ich znaczenie, ktore dla niketyoyzh mogy byc swiete. Wiadomo ku czemu to zamierza - ZOSTANIESZ POLITYKIEM. Najwazniejsze zeby cie zauwazyli. Sam bedziesz siedzial w tej radzie, zobaczysz. Wtedy sie ucieszysz ża sa tacy jak ja, co maja choć elementarny szacunek dla wybranej wladzy. Choc może juz nie beda mieli. Tacy jak ty sie o to postarają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szef Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: 212.14.63.* 11.02.11, 09:37 a powiedz co Ty chcesz ugrac prz tej akcji? nazbierac wiecej znajomych na facebooku? nie widzisz w szczecinie innych potrzeb? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 17:30 Proponuje zorganizowac zbiorke metali kolorowych przez zwolennikow odbudowania pomnika. Mozna tez zalozyc stowarzyszenie, poszukac zwolennikow ktorzy bez wynagrodzenia ( sowitego) zrekonstruuja i odleja kopie . Taka inicjatywa to cos innego niz wyciaganie rak po wspolna kase. Wspolna, czyli rowniez tych, ktorzy odbudowie sa przeciwni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manzel Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 07:39 Widze ze nie ma absudru, do ktorego zwolennicy czy przeciwnicy rekonstrukcji by sie nie posuneli... Rekonstrukcja rzeźby to wielkie i kosztowne przedsięwziecie, za darmo moga pracowac co najwyzej organiztorzy tej akcji. I chyba do tej pory tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
lojalista 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 10.02.11, 18:18 mam nieodparte wrażenie, że niektórzy dziennikarze nie ograniczają się do relacjonowania wydarzeń, ale do aktywnego rozpowszechniania poglądów wybranej przez siebie strony sporu... dziwię się że "gazeta" na takie akcje pozwala, bo to jest tzw. manipulacja i niestety osłabia to wiarygodność "gazety"... jak się zajrzy do komentarzy, to widać doskonale dysproporcje między zwolennikami "kopii" i ich przeciwnikami na wyraźną niekorzyść tych pierwszych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 18:40 A czy zwolennicy "znicza za Sedinę", zadali sobie trudu by zgłębić symbolikę stawiania zniczy? Sadzę, że nie, więc może GW im podpowie. Ale jednak nie, bo gdyby było to możliwe to w GW nie było by takich prowokacyjnych tekstów (tak myślą pewnie w GW, bo sprowokować tym można tylko maluchy). Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc O polski charakter narodowy... 10.02.11, 18:28 toporzel.republika.pl/teksty/wacyk4f.html Odpowiedz Link Zgłoś
blackboy21 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 10.02.11, 18:29 Gdyby niejaki Pan Krzystek nie oddał za darmo byłego szpitala kolejowego ekipie w czarnych sukienkach tylko sprzedał go w normalnym przetargu za normalną cenę (około 30 mln PLN!!!) to było by na Sedinę, remont torowisk w mieście i pewnie jeszcze na jakiś następny tramwaj by zostało. Niestety jak się nie umie być niezależnym (czytaj świeckim) prezydentem miasta to potem efekty jakie są każdy widzi. I chyba nie pomoże w następnych wyborach wizyta w nowo wybudowanym kościele u zbiegu ulic Golisza i Komuny Paryskiej szanowny Panie prezydencie... Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 10.02.11, 19:21 www.naszawitryna.pl/ksiazki_20.html Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 10.02.11, 19:27 www.bastion.krakow.pl/tytul/273,Rewolta-marcowa-Narodziny-zycie-i-smierc-PRL Odpowiedz Link Zgłoś
euromichnik Deutschland, Deutschland über alles 10.02.11, 19:43 Zostało już niewiele czasu. Przypomnijcie sobie słowa tej dumnej pieśni. "Deutschland, Deutschland über alles" idealnie pasuje i do pomnika Sediny i do waszej manifestacji. Pokażcie swoje prawdziwe oblicze. Nie Polacy zobaczą kim jesteście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Deutschland, Deutschland über alles IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 20:05 Jesteś tak głupi naturalnie, czy się starasz, skoro imputujesz fontannie znaczenie, jakiego nie miała? Ta pieśń, w formie "Polen uber alles' pasuje co najwyżej do twojego idola i błazeństw, które 10. każdego miesiąca wyprawia pod Pałacem Prezydenckim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Deutschland, Deutschland über alles IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 20:12 Off, miała nie miała....gdzie jest napisane, że nie miała...dlaczego mam wierzyć jakim trolom forumowym a nie piszącym o tym profesorom???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4321 Re: Deutschland, Deutschland über alles IP: *.182.0.157.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.02.11, 21:20 Dobry hymn dla Polski ...Polen. Polen Uber Alles... ale z melodja z ...ojczyzne wolna poblogosław/ racz nam zwrocic/ panie. Odpowiedz Link Zgłoś
sobiepan1 Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) 10.02.11, 20:07 - dla ratowania Wielkiej Rzeszy. W tej intencji będą palić znicze zwolennicy reinkarnacji poniemieckiej fontanny. Honorowy obywatel niejaki Dolek w smolnym kotle z radości fika koziołki. Sobiepan ...jestem sobie panem; wójtem, plebanem... Nigdy nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 20:13 Bo szaleńcy, zaślepieni zbrodniczą ideologią, postanowili przetopić piękną fontannę w intencji nieosiągalnego wówczas zwycięstwa. Nie odbudowując Sediny, przyznajemy im rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 20:16 Przetopili też parę elementów Wilhelma I. Co z tym zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:08 > Przetopili też parę elementów Wilhelma I. Co z tym zrobisz? Nic z tym nie zrobię. Wilhelm I, jako władca niemiecki, nie powinien i nie będzie upamiętniany w Szczecinie. Postać z fontanny Manzla, od pewnego okresu nazywana Sediną, nie była niemiecką władczynią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wymiotujący w ryje Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.pl 10.02.11, 21:19 Gość portalu: Off napisał(a): > > Przetopili też parę elementów Wilhelma I. Co z tym zrobisz? > > Nic z tym nie zrobię. Wilhelm I, jako władca niemiecki, nie powinien i nie będz > ie upamiętniany w Szczecinie. A dlaczego skoro miał większy wpływ na rozwój tego miasta niż JP2? Przecież mamy się nie wstydzić historii miasta i jego niemieckich korzeni? No produkuj się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:23 > A dlaczego skoro miał większy wpływ na rozwój tego miasta niż JP2? Przecież mam > y się nie wstydzić historii miasta i jego niemieckich korzeni? No produkuj się. Był władcą Prus i cesarzem Niemieckim, a nie Polakiem. To kończy temat. Widzisz, ty na siłę robisz ze mnie germanofila, którym nie jestem i tu jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wymiotujący w ryje Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.pl 10.02.11, 21:30 Gość portalu: Off napisał(a): > Był władcą Prus i cesarzem Niemieckim, a nie Polakiem. To czyni go gorszym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 22:17 Każdy człowiek jest równy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 21:36 mówię o twojej logice, Off. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 20:18 off a dlaczego tak zażarcie chcecie walczyć o Sedine, która dla waszego miasta teraz, zrobi juz tylko duzo zlego. ? nie lepiej zrobić coś dobrego razem??? postawcie tam cos na miare nowoczesnego miasta, dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Sedina oddała swe organy(wszystkie) IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 20:26 Oświeć ciemnego człowieka, cóż takiego złego owa Sedina NAM zrobiła. Proszę tylko dokładne fakty, a nie bzdury z palca wyssane. A teraz druga rzecz idź sobie na plac nazywany Tobruckim, poobracaj się dookoła i pomyśl sobie co tam chcesz nowoczesnego postawić? Następny dworzec PKS? Ludzie pomyślcie czasem - to naprawdę nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 taaaaa kolejny pomniczek potrzebny 10.02.11, 20:16 a jak sie jedzie tramwajem na/z basenu gorniczego (i kilku innych odcinkach) to buja nie gorzej niz na morzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peredo użyteczny id..ta IP: *.cable.smsnet.pl 10.02.11, 22:51 Wolałbym, żeby kolega zapalił znicz, za emerytów żebrzących po smietnikach, za swych rówiesników zasilajacych szeregi bezrobotnych, za dzieciaków jedzącycych jeden posiłek dziennie a Sedine zostaw sobie na lepsze czasy :) Odpowiedz Link Zgłoś
wicker_man.73 Re: użyteczny id..ta 11.02.11, 10:24 Peredo - uprzedziłeś mnie! Właśnie miałem też coś takiego napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 10.02.11, 23:53 Chcecie rozwoju miasta? To żądajcie obniżenia podatków, a nie tego, aby pieniądze z owych podatków były przeznaczane na jakieś bzdety typu pomnik, o którym jeszcze 15 lat temu prawie nikt nie słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 11.02.11, 00:04 A może postawisz sobie kotwicę na chacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 11.02.11, 00:30 Ja?... Odpowiedz Link Zgłoś
gryf8801 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 01:07 "My jednak Sediny nie traktujemy jako bogini, ale jako symbol tego, że potrafimy zgromadzić się i zrealizować jakiś cel. To także pewien symbol zadbanego i zagospodarowanego miasta. To w końcu bardzo estetyczny pomnik." NIe przekonuje mnie Pan takimi słowami. TO nie są argumenty które przekonują zdecydowanie za odbudową pomnika. Ktoś wspomniał, że jak sie pojawiła chęć odbudowy to miała się odbyć z pieniędzy szczecińskich kupców. Wy chcecie iść po namniejszej lini oporu i wziąć pieniądze z miejskiej kasy. Sedina była symbolem przedewszystkim gospodarności szczecinian, bo sami mieszkańcy (kupcy) potrafili zebrać pieniądze i wybudować ten pomnik. Jeżeli chce Pan by była "symbol zadbanego i zagospodarowanego miasta" to prosze nie robić jakiejś sceny ze zniczami tylko zacząć nakłaniać szczecińskich przedsiębiorców do odbudowy tego pomnika, wtedy ten pomnik będzie symbolem. Jeżeli już się Panu to uda to proszę sie zastanowuć czy tych pieniędzy nie warto przeznaczyć na pomnik który będzie dla nas symbolem gopodarności a nie odtwarzać coś co było symbolem dla szczecinian mieszkających tu przed wojną. Co do stwierdzenia "To w końcu bardzo estetyczny pomnik" to jak można tak mówić nie widząc go nigdy na oczy (kopia to nie oryginał), a jedynie znając z pocztówek i zdjęć. Nasze Podzamcze też ładnie wygląda na pocztówkach jednak jak się już tam przejść to na żywo już tak rewelacyjnie nie jest. Tynki w niektórych miejscach odpadają, nie dokończone budynki straszą od dłuższego czasu. Sam pomnik nie jest zły ale czy nie moze to być pomnik który będzie symbolem dla obecnych szczecinian, który nie bezie tak dzielił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.doplaty.gov.pl 11.02.11, 07:18 Przestancie mowic o sedinie to chorobliwe juz stop niemcom w szczecinie tyle zlego nam zrobili Oswiecim tam pojedzcie to odechce sie wam sediny mordowali Polaków a wy walczycie o pomnik niemiecki wstyd! co inne narody o nas pomyslą szczecinianie opamietajcie się radni PiS i SLD dobrze zrobiliscie Odpowiedz Link Zgłoś
gryf8801 Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 18:23 Ale ja nie mówie że Sedina jest dobra. Jestem przeciwny temu pomnikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
rewton Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 20:25 gryf8801 napisał: > Ale ja nie mówie że Sedina jest dobra. Jestem przeciwny temu pomnikowi. ka -każdy ma prawo do swego zdania,ja tego nie neguję,lecz liczy się poziom dyskusji,a nie za przeproszeniem pieprzenie głupot w stylu Lazara. Odpowiedz Link Zgłoś
zachlanamorda Jełopy zaorać ten teren i posadzić kartofle 11.02.11, 07:49 Qrwa pomników się zachciało jełopom. W mieście ,aż biedą piszczy ,a jełopy pomniki chcą stawiać kasę wyrzucać w błoto. Lepiej było by zaorać ten teren i kartofle posadzić , a po wykopkach oddać je biednym ,choć głód by się na jakiś czas zaspokoiło . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Parapała Re: Jełopy zaorać ten teren i posadzić kartofle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 11:18 Qurwa taka bieda a ty na necie siedzisz? Daj spokój sprzedaj kompa i wspomóż biednych. Nie płać za neta podziel się posiłkiem . Odpowiedz Link Zgłoś
cichyczlek Re: Jełopy zaorać ten teren i posadzić kartofle 11.02.11, 11:53 zachlanamorda napisała: > Qrwa pomników się zachciało jełopom. W mieście ,aż biedą piszczy ,a jełopy pomn > iki chcą stawiać kasę wyrzucać w błoto. Lepiej było by zaorać ten teren i kart > ofle posadzić , a po wykopkach oddać je biednym ,choć głód by się na jakiś czas > zaspokoiło . Jasne że zaorać i żadnych pomników. A te dzieciak ,którzy jeszcze swoim mamusiom nie zapłacili za mleko zamiast kupować znicze niech zbierają pieniądze i zaniosą biednym pod opieką zakonnic. Lepszy zrobią pożytek niż zaśmiecać teren tymi świecami. Odpowiedz Link Zgłoś
ppd_i_ur_gryf 12 lutego akcja "Zniszcz Sedinę" 11.02.11, 08:14 Dwóch juniorów głos zabrało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Zniszcz Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:28 Już to było - bodajże w 1943 roku Niemcy mieli taką akcję Kiedy była z piasku - miasto wydało na kupę piachu prawie 30 tys. złotych. Potem też była akcja "Zniszcz Sedinę". Zmarnotrawione pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPDiUR"GRYF" Re: 12 lutego akcja "Zniszcz Sedinę" IP: *.centertel.pl 11.02.11, 18:09 Tak to jakoś było, i trzeba przyznać, że jak Niemcy coś robią to do końca. Rozesłali ją w kawałkach po całej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 08:14 Panie Maćku, niech Pan się nie przejmuje tymi frustratami marudzącymi na wszystko i kochających jedynie takie koszmary jak Wielki Pokrak (aniołem zwany) na pl.Hołdu Pruskiego. Oni najchętniej upamiętnialiby albo siebie albo nasze liczne narodowe klęski. A Sedina jest po prostu fajna, nieco bajkowa, fantazyjna i zbyt swobodna jak dla tego naszego narodowego, bogoojczyźnianego, zakompleksionego talibanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:12 "A Sedina jest po prostu fajna, nieco bajkowa, fantazyjna" A trzeba było tak od razu! To nie lepsze były by Teletubisie? Albo Muminki? Czy co tam teraz dzieci oglądają... Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę"chyba 11.02.11, 09:23 sie zaraz rozplacze ze paru oszolomom w naszym miescie nie udalo sie postawic kiczowatego gemanskiego pomnika Sediny.Bardzo dobrze ze nie bedzie stal ten pomnik w polskim miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę"chyba IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.11, 10:17 Możesz wyjaśnić dlaczego ten pomnik jest kiczowaty? Co decyduje o jego kiczowatości? Czy jest bardziej kiczowaty niż np. pomnik Papieża na Błoniach? Albo bardziej niż Galaxy? Jakimi kryteriami mierzysz kiczowatość? To mnie ciekawi, chciałbym wiedzieć, bez napinki, proszę o wyważoną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę"chyba IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.11, 15:09 I ch...j. Echo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę"chyba IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 19:55 A czego się spodziewałeś? Pooglądaj radosną twórczość tego kogoś, wiele wyjaśni ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę"a moze 11.02.11, 09:28 Pan M.Sikorski postwi sobie za prywatne pieniadze w soim ogrodku ten kiczowaty germanski pomniczek a nie bedzie rozdzieral szat ze miasto nie ma pieniedzy publicznych na takie wydatki i zachcianki szanownego PANA Sikorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda838 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 09:46 A może postawmy w tym miejscu pomnik Bolesława Krzywoustego? Walczył o przyłączenie Pomorza Zachodniego do państwa polskiego,chyba mu się to należy.A w Szczecinie jeśli się nie mylę nie ma żadnego pomnika króla polskiego.Co państwo na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.11, 10:24 Ty, spadaj ze swoim królem! Żaden król czy książę z historii Polski nie jest bardziej godzien upamiętnienia jak Prezydent Tysiąclecia, Wielki Mąż Stanu LECH KACZYŃSKI. On powinien zastąpić Sedinę. Ewentualnie z żoną. Trzeba być realistą, pomnik Prezydenta Tysiąclecia, Wielkiego Męża Stanu LECHA KACZYŃSKIEGO ma szanse powodzenia, bo poprze go PiS i znajdą się pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:22 Jestem za pomnikiem Bolesława Krzywoustego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Zgodnie z logiką Lazarów i Lazarenków IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 12:28 Gość portalu: Lazar napisał(a): > Jestem za pomnikiem Bolesława Krzywoustego. To go sobie ufunduj. Za własne pieniądze. Najlepiej w ogródku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Zgodnie z logiką Lazarów i Lazarenków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:29 Już mam. Chcę innych obdarować. Uszczęśliwić świat jak wy Sediną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zgodnie z logiką Lazarów i Lazarenków IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 12:41 Gość portalu: Lazar napisał(a): > Już mam. Chcę innych obdarować. Uszczęśliwić świat jak wy Sediną. To dlaczego krytykujesz zwolenników odbudowy fontanny? Przecież przyznajesz, że sam zachowujesz się dokładnie w identyczny sposób... Ot, logika Lazarów i Lazarenków (a może raczej: Kalego?)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Zgodnie z logiką Lazarów i Lazarenków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:45 Chyba za młody jesteś na ironię... no tak, skoro zatrzymałeś się przy "W pustyni i w puszczy". To lektura w której klasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zgodnie z logiką Lazarów i Lazarenków IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 13:13 Gość portalu: Lazar napisał(a): > Chyba za młody jesteś na ironię... no tak, skoro zatrzymałeś się przy "W pustyn > i i w puszczy". To przecież ty prezentujesz moralność Kalego ("ja chcieć pomnik Krzywousty - dobrze, ktoś chcieć fontanna - źle") - więc to ty zatrzymałeś się w rozwoju (moralnym) na poziomie sympatycznego Afrykańczyka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Zgodnie z logiką Lazarów i Lazarenków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 13:23 Wróć... "ironia" - trudne słowo... i wężykiem. Ale po co się trudzę. Mumio znasz na pewno ale na kabaret Dudek jesteś za młody... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zgodnie z logiką Lazarów i Lazarenków IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.11, 13:33 A gdzie ty niby jesteś ironiczny w swoich postach? Twoją bronią - "parę pojęć jak cepy", łomoczesz tym cepem na prawo i lewo - wracaj na drzewo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: Zgodnie z logiką Lazarów i Lazarenków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 14:08 Hoho, jaka odwaga. Cześć ci wojowniku słowa. Twym orężem klawiatura a tarczą... poważne braki. Poczytaj, poanalizuj działanie forum. Pomyśl do czego się odnosisz. Straciłeś wątek? Zapal sobie znicz. Odpowiedz Link Zgłoś
rewton Re: Zgodnie z logiką Lazarów i Lazarenków 11.02.11, 18:05 Gość portalu: Lazar napisał(a): > Chyba za młody jesteś na ironię... no tak, skoro zatrzymałeś się przy "W pustyn > i i w puszczy". To lektura w której klasie? LAZAR J.W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 13:05 Ale na cokole nie stał Bolesław Krzywousty, tylko Sedina. Krzywoustego można postawić zamiast radzieckiego kikuta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lazar Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 13:10 Jak w filmie: "Pan tu nie stał ! ! ! Mówię do pana.. * Głuchy nie jestem. Mówię ,że pan tu nie stał. * weź pan wsiądź w 125 i jedź pan na plac zamkowy i powiedz pan temu co tam stoi ,że pan tu nie stał. " Odpowiedz Link Zgłoś
rewton Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 18:02 Gość portalu: Lazar napisał(a): > Jak w filmie: > > "Pan tu nie stał ! ! ! > Mówię do pana.. > * Głuchy nie jestem. > Mówię ,że pan tu nie stał. > * weź pan wsiądź w 125 i jedź pan na plac zamkowy i powiedz pan temu co tam sto > i ,że pan tu nie stał. " Jednak tak jak pisałem wcześniej :jesteś niedowartościowanym człowiekiem,którego nikt w twoim otoczeniu nie słucha i nie daje dojść do słowa,więc próbujesz zaśmiecać to forum swymi niczym nie potwierdzonymi sloganami.Tłumacząc to na język terażniejszy :jesteś zwykłym spamerem.TAKIM MÓWIMY CZEŚĆ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cbol37 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 10:09 Droga Matyldo, Bolek Krzywousty to najeźdzca i okupant ! Gwałcił i mordował naszych pomorskich przodków, przewracał kąciny itp. Polskiemu nacjonalizmowi na Pomorzu mówimy stop ! Lepiej juz postawić Wyszaka albo któregos z Gryfitów :-) Pomnik należy się Bosmanowi , może być w puszce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.11, 14:11 Nie, jest Marynarz, nota bene bardzo ładnie się wpisujący w Aleję Fontann, a Bosman się popsuł ostatnio, a zresztą jak go można by na cokoły stawiać, jak on produkowany w browarze "pogermańskim", jak zaraz krzykną niektóre trolle forumowe ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee...eee..ee.. Sfinansujcie pomnik z własnej kieszeni... IP: *.farmacol.com.pl 11.02.11, 11:15 Wyłożycie pieniążki na budowę a ręczę, że nikt nie będzie miał obiekcji co do postawienia jej na starym cokole. Dlaczego miasto ma wykładać pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vx No to proponuję tak : IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 12:55 Każdy entuzjasta wsadzi sobie w tyłek znicz, zapali i będziecie latać po Sczecinie protestując. To będzie SZERSZE oddziaływanie na społeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Off Re: No to proponuję tak : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 13:03 > Każdy entuzjasta wsadzi sobie w tyłek znicz, zapali i będziecie latać po Sczeci > nie protestując. > To będzie SZERSZE oddziaływanie na społeczność. Próbowałem jeszcze jeden, nie wchodzi. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vx Re: No to proponuję tak : IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.11, 14:19 Toś słaby ideowiec. Tacy prawdziwi od Sediny nie tylko znicz by sobie pozwolili wsadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: floating.president Mogę spróbować pomóc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 14:44 Powiedzcie ile potrzeba tej kasy na Sedinę aby to po prostu zrobić i zakończyć to gadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 15:27 Art. cyt: Cenię działania dla tworzenia, ale też należy liczyć się z głosem innych opinii. Pamiętam odbiór forum udział i krytykę symbolu Bramy artystki Autor i zwolennik - czy pomysłodawca działań dla odbudowy dla tego projektu? "- To robi grupa osób związana z Rodzimą Wiarą, która ma swoje bóstwa. I niech sobie je czczą, nie zamierzamy im przeszkadzać". Ja nie rozpatruję tematu dot. Sediny w tych kategoriach. "My jednak Sediny nie traktujemy jako bogini, ale jako symbol tego, że potrafimy zgromadzić się i zrealizować jakiś cel". Symbol i legenda jest ciekawym akcentem każdego miasta - jaki obecnie wybrać? "To także pewien symbol zadbanego i zagospodarowanego miasta". Tu dyskutowałabym na obecny wybór miejsca jako priorytet. "To w końcu bardzo estetyczny pomnik. Zwolennicy jego odbudowy nie są jakimiś germanofilami, jak chcieliby ich przeciwnicy". Ja, określiłam się na "Stop" - to nie znaczy to samo co definitywny dla idei zakaz ! "Chodzi nam tylko o stworzenie w Szczecinie kolejnego, pięknego miejsca". Rozumiem, ale tu powrót - to cel/priorytet i uznanie dotychczasowego stanu. "Są jeszcze i publicyści, i niektórzy naukowcy, którzy mówią Sedinie "nie". Padają sformułowania, że dobrze wiemy, czym się skończyło stawianie takich pangermańskich postumentów". Nie znam powiązań dla zachowań z historii, ale każdy nowy symbol jest/staje się nowym przekazem i odbiorem dla danego miejsca. "- Myślałem, że uprzedzenie do tego, co niemieckie, już minęło, że te różnego rodzaju wizje, że przyjdą Niemcy i nas wykupią i tym podobne są już za nami". Myślę, że to podyktowane jest ekonomicznymi możliwościami naszego regionu, są zmarginalizowane często do roli OGRODÓW - zaprzeczenie morskich funkcji obecne dla tego miejsca - jest widoczne dla każdego mieszkańca i gościa miasta. Od dziesięcioleci tu już istniała/je inna przestrzeń i jej funkcja: fotopolska.eu/132791,foto.html "Niestety, okazało się, że mentalność części osób nie zmieniła się. Nie potrafię tego zrozumieć i bardzo mnie takie traktowanie Sediny dziwi." Nie powinno się tej różnicy zdań zamykać jednym słowem "mentalność". Mnie dziwi chęć odbudowy tego pomnika i celu działalności koniecznie "Tak i TU". Szanuję opinie zwolenników i ich gust. Uzasadnienie wyboru dla formy było/jest odpowiedzią inwestora prywatnego i jego odległy w czasie "cel promocji miejsca". Mam inny pomysł na połączenie tematów, aby "Wilk był syty i Owca cała" - pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duszan Zróbmy to razem - przeciez potrafimy się dogadać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 15:39 Mówiąc zupełnie poważnie. Dlaczego tak upierają się przy Sedinie? Miejsce jest doprawdy świetne i faktycznie aż się prosi o pomnik. Powinny znaleźć się pieniądze na rewitalizację Placu Tobruckiego a nawet i pomnik. Ale powinno to być jawne. Rozpisać konkurs na rzeźbę - żadne tam abstrakcje - rzeźbę monumentalną, rzeźbę realistyczną. I niech za pośrednictwem prasy Szczecinianie sami dokonają wyboru. nie wymyślajmy tutaj pod wpływem emocji. Niech to nie będzie inspiracja polityczna. Niech zostanie zadany temat: pomnik będący wizytówką współczesnego Szczecina, nawiązujący do żeglugi, rybołówstwa, przemysłu i handlu. Niech artyści pokażą co potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty a ile pieniędzy da ten wydatek?? 11.02.11, 16:39 Jeśli ta odbudowa nie przyniesie zysków, to po co topić pieniądze w dość kontrowersyjny projekt? Nie lepiej w coś, co wygeneruje chociaż trochę pieniędzy? Zapomniałem... że w tym mieście mogą być obsrane chodniki i brąz na pomniku! Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: a ile pieniędzy da ten wydatek?-moze jednak 11.02.11, 16:49 rozpisac konkurs artystyczny na pomnik na placu Tobruckim?chyba mieszkancy tego miasta tez maja glos bo jednak w Szczecinie placa podatki na wladze publiczna obecnie bez Nitrasa. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: a ile pieniędzy da ten wydatek?-moze jednak 11.02.11, 20:04 Potrafimy wyłącznie małpować stare rozwiązania rzeźbiarskie? Może i lepiej... bo jak wyrzeźbił jeden profesorek anioła wolności, to się słabo robi, że można było zapłacić za takie trzeciorzędne gó... z pieniędzy podatników... ... niedawno zaś jeden idiota chciał budować zegar słoneczny dla spacerowiczów niemal na środku jednego z najruchliwszych skrzyżowań... i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
rewton 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 11.02.11, 20:54 Co ma wspólnego akcja młodego pasjonaty z germanizmem,neopoganizmem ?. NIC! Jak wygląda obecny pl. Tobrucki każdy widzi.Widzą to też turyści przyjeżdżający do Szczecina,więc co w tym dziwnego że Maciek i jemu podobni chcą zmiany wizerunku tego miejsca.Ja osobiście jestem jak najbardziej za!!!! Nasi rajcowie niestety pomimo otrzymania znacznej dotacji(2.6mln) zarzucili projekt, nie uwzględniając go w budżecie miasta,czym też narazili się na śmieszność w oczach całej zjednoczonej Europy.Bo jak to inaczej nazwać:walczymy o coś kilka lat, lecz na mecie mówimy NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" 12.02.11, 01:36 Za czyje pieniądze? Ja bym chciał, żeby skwerek koło mojego domu oglądali i się podniecali turyści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vx Re: 12 lutego akcja "Postaw znicz za Sedinę" IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.11, 07:53 Mój ty genialny, otwarty, EUROPEJSKI, pewno bezpruderyjny. Dobrze, np. będzie Sedina. I co jak turysta obejrzy Sedinę. Odgrodzisz wysokim murem jak Getto - Niebuszewo, Skolwin, Gocław, ul. Arkońską, oficyny w samym centrum itp. Bo tam każdy normalny człowiek ma chęć tam rzygać albo płakać. SEDINA!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś