Dodaj do ulubionych

Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina!

06.05.04, 15:49
Mieszkam za granica, ostatnio coraz wiecej osob kojarzy miasto Szczecin. Oto
dwie reakcje ludzi, ktorzy uslyszeli, ze jestem ze Szczecina:

1: Moj profesor od nauk politycznych: "Jestes ze Szczecina? Naprawde?? Nie
bylem niegdy w Szczecinie, ale czesto bywam w Warszawie i slyszalem, ze
Szczecin to prawdziwe pieklo, polityczne dno"

2: Przypadkowa osoba (Polak): "Szczecin? Aaaa, czytalem ostatnio we Wprost, ze
mecie jakiegos nienormalnego prezydenta - kopie Leppera? To musi byc naprawde
smieszne, z tego co czytalem, to straszny idiota, jak to mozliwie, ze
mieszkancy sami wybrali sobie takiego prezydenta?"

W obydwu przypadkach nie wiedzialam jak zareagowac, bo to przeciez prawda, ze
prezydenta mamy strasznego, ze miasto chyli sie ku upadkowi, ze juz
praktycznie osiagnelismy dno. O Szczecinie mowi sie juz nie tylko w calej
Polsce, ale nawet w Europie ludzie rozpoznaja ta nazwe i od razu maja
pejoratywne skojarzenia :((
Obserwuj wątek
    • Gość: Ana Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.05.04, 15:57
      no to się przyłóż,zeby tego nienormalnego prezydenta odwołać...
      • Gość: szczecinianin Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 06.05.04, 16:27
        Odwołać dotychczasowego prezydenta? Żeby wybrali cwańszą gnidę i na dodatek
        złodzieja.
    • Gość: Gradus Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: *.biomag.uni-jena.de 06.05.04, 15:58
      nie rozsmieszaj mnie :)
      ludzie w calej Europie nie maja nic lepszego do roboty tylko sie zastanawiac nad
      tym jaki to prezydent jest w Szczecinie :D

dobra prowokacje :D
      • Gość: kasia Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: *.dsl.scrm01.pacbell.net 06.05.04, 16:51
        zgadzam sie z toba D.
        troszke chyba czytalniczka przesadzila z tym rozglosem o szczecinie.
        ja mieszkam w californi i gdy uslyszalam o inicjatywie odwolania jurczyka,
        odrazu pomyslalam o sytuacji jaka zaistniala w tym stanie, tzn. o wymianie
        gubernatora.
        pozdrowienia
        kasia
    • Gość: mike Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: *.arcor-ip.net 06.05.04, 17:26
      ale pleciesz dziewczyno! wybieralas jurczyka? a twoja rodzina i przyjaciele? no
      to czego sie wstydzisz? to tak samo jakby wstydzic sie ze sie jest polakiem, bo
      do parlamentu sie dostal lepper. kazdy jest odpowiedzialny za siebie i swoich
      najblizszych.

a z tym upadkiem szczecina to sobie daruj, poki co pensje mamy wyzsze nawet od
      krakowa, a zadluzenie na mieszkanca jedno z najmniejszych w polsce

ja sie nie wstydze.
      • blackexit Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! 07.05.04, 08:54
        Gość portalu: mike napisał(a):

> a z tym upadkiem szczecina to sobie daruj, poki co pensje mamy wyzsze nawet
        od
        > krakowa,

zrodlo please. pozdrawiam blackexit
        • Gość: mike zrodlo IP: *.arcor-ip.net 07.05.04, 12:57
          praca.onet.pl/listaplac/1,1151117,1616,1716,index.html?drukuj=1
    • absztyfikant Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! 06.05.04, 17:40
      A ja uwazam, ze nie mozna byc dumnym czy odczuwac wstydu z czegos na co nie
      mialo sie wplywu, a fakt urodzenia sie w jakims miejscu (tu Szczecinie)
      niewatpliwie do takich spraw nalezy.

A ja mimo to jestem dumny ze Szczecina, ktory jest pieknym, skrojonym na
      europejska miare miastem, ktore niestety ciemiezone jest przez niekompetentnego
      prezydenta.

Szczecin wbrew panujacym opiniom i temu wszechobesnemu marazmowi ma jeszcze
      szanse na odbicie sie od dna. Fundament to odwolanie Jurczyka. Na reszte
      przyjdzie czas.
      • bikiniarz Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! 06.05.04, 17:58
        Nierozumiem dlaczego odrazu trzeba się wstydzić tego, że jest się Szczecinianką
        czy Szczecinianinem bo ktoś powiedział prawde, chyba, że uwagi Pana profesora
        od nauk politycznych i przypadkowej osoby pod adresem Szczecina były
        wypowiedziane w gardzący sposób tylko dlatego, że Ty z niego pochodzisz
        (świadczyło by to o prostolinijności tych Panów)

Szczcin jest politycznym dnem ? - nie ma się czego wstydzić, przecież nie ty
        jesteś odpowiedzialna za skład magistratu

Głosowałas na Jurczyka ? Nie ? - wobec tego to nie twoja wina, że działkowy
        dziadek wodzi rej w kategori głupoty i piastuje stanowisko prezydenta naszego
        miasta.

Niech się wstydzi ten co robi nie ten co widzi.

Jestem dumny z tego, że jestem mieszkańcem Szczecina i wdawając się w rozmowe z
        profesorem nauk politycznych czy Kowalskim starał bym się przedstawić tym
        ludzią Szczecin z innej strony, za miast robić się czerwony na twarzy i wlepiać
        gały w chodnik jak bym miał zaraz powiedzieć Jurczyk to mój dziadek :)

P.S. Widze tych Francuzów, Niemców i Hiszpanów, którzy czytają Kurier
        Szczeciński z wypiekami na tważy szukając wiadomości o MJ...

Pozdrawiam i apeluję o zachowanie zimnej krwi przy następnym spodkaniu
      • piotr33k2 Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! 06.05.04, 17:58
        wstydzić się niema z czego ,wstydzić się powinna ekipa jurczyka oraz ci co go
        popierają w swojej bezdennej głupocie czy też z wyrachowanego cwaniactwa .a
        paniom z zagranicy powiem że wy zawsze byliści przeciwni wszelkim działaniom
        modernizacyjno-reformatorskim w polsce (przeciw członkonstwu w ue np.) ,wy
        byście chcieli żeby u nas na wieki wieków był biedny ciemnogród abyście mogli
        imponowac i szpanować swoim rzekomym lub prawdziwym dobrobytem,macie swojego
        oszołoma moskala do go popierajcie dalej ,my się tu w polsce właśnie za niego
        wstydzimy .
        • Gość: Robo Jurczyk jest OK !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 17:13
          Ciemno i biednie zrobiło się w Szczecinie dzięki poprzednikom Jurczyka.
      • Gość: MAX Tak wcześniejsi prezydenci Szczecina zrobili wiele IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.04, 17:11
        Dziwne tylko że dno Szczecin osiągnął dzięki szlonym osiągnięciom
        wcześniejszych prezydentów tego misata.
        Dziwne
    • Gość: SHP Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 18:54
      Nie martw się. W Warszawie też rządzi idiota.
      • absztyfikant SHP 06.05.04, 18:57
        Tomku! Nie porownuj Jurczyka do Kaczynskiego, bo nawet nie wiesz jaki jestes
        niesprawiesliwy w tej ocenie. Kaczynski to przy Jurczyka Kartezjusz wrecz,
        pomijajac fakt, ze przed nazwiskiem moze sobie wstawic prof. dr hab.
        • Gość: SHP Re: SHP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.04, 20:34
          Śledzę często sprawy, które dzieją się w naszej stolicy. Bywam gościem na
          warszwskim forum. Kiedyś Kaczora dażyłem większym szacunkiem. Aż pewnego dnia,
          podczas Europejskiego Dnia Bez Samochodu, kiedy warszawskie organizacje
          prorowerowe spytały o kwestię ścieżek rowerowych w mieście, Kaczor rzekł: nie
          oglądajmy się ślepo na Europę...To wystarczyło.

Pozdro
          Tomek
    • Gość: Pismak Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: 80.51.242.* 06.05.04, 19:01
      Przesada i to spora. Dwie opinie o Szczecinie. Zapytaj stu osób, to pogadamy. A
      jeżeli ktoś sobie wyrabia opinię na podstawie tego, co usłyszał z drugiej reki -
      od Warszawiaków albo przeczytał w jednym artykule - to chyba nie najlepiej to
      świadczy o nim świadczy. Nie ma też żadnego problemu, by wyprowadzić te osoby z
      błędu, bo Szczecin to miasto pikne, z szerokimi możliwościami i ogromnym
      potencjałem, które po prostu nie ma szczęścia do dobrych włodarzy. Można to
      wyjaśnić w dwóch zdaniach złożonych, a nie od razu się wstydzić. Gdy ktoś coś
      złego powie o Twojej rodzinie, to też kładziesz uszy po sobie i wstydzisz się?
      Bez względu na to, co mówi?
    • arkadiusz_litwinski Spójrz na to inaczej... 06.05.04, 19:45
      Czy Wstydzisz się, że Jesteś Polakiem ? Ja nie, choć zachowania i wypowiedzi
      niektórych rodaków mnie irytują, nie zachwycam się niektórymi naszymi cechami
      narodowymi.

Podobnie z naszą Małą Ojczyzną... Dla Twoich znajomych, których Cytowałeść
      Szczecin to również TY. Starajmy się pokazywać i te jasne plamki, które
      składają się na być może bury ( nie na zawsze ) obraz szczecińskiej
      rzeczywistości.

Pozdrawiam
      • searover Re: Spójrz na to inaczej... 06.05.04, 21:11
        W czasach, kiedy o obaleniu komuny mowilo sie w czasie przyszlym, a wyjazdy na
        zachod byly nie lada luksusem, kilku Francuzow zaprosilo mojego przyjaciela do
        Luwru. Ich zdumienie nie mialo granic kiedy to nie oni jemu lecz on im zaczal
        opowiadac o ogladanych wlasnie rzezbach i obrazach, o ich autorach, stylach
        jakie reprezentowali i.t.d. Ale on nigdy nie wstydzil sie, ze jest Polakiem.
        Wprost przeciwnie, zawsze to podkreslal.
        Zapomnijmy o naszych kompleksach i szukajmy w nas i w miescie tego co dobre. Bo
        Szczecin to takze my.
    • Gość: anka29 Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: 212.14.60.* 06.05.04, 19:56
      ja też mam podobne sytuacje i odczucia. Mieszkałam przez większość swego życia
      w Poznaniu. Od paru lat jestem szczecinianką i ogromnie tego żałuję. W tym
      mieście można tylko wpaść w depresję
      • Gość: mike Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: *.arcor-ip.net 06.05.04, 23:01
        to wracaj do poznania, tam wesolo - kulczyk sie bogaci, slowiki spiewaja, paetz
        ewangelizuje, gliny poskramiaja nastolatkow, kurczakarz dba o cisze i
        nasloneczenienie centrum, i kupa innych fajnych, niedepresyjnych spraw.
        ciao bella!
      • Gość: Meg Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: 62.233.173.* 07.05.04, 12:25
        jak mnie denerwuja takie glosy! uwazam, ze jak ktos cos robi, to nie popadnie w
        depresje
        • Gość: mike nasze male tesknotki.... IP: *.arcor-ip.net 07.05.04, 13:18
          "(...)
          Tak kocham to miasto
          Wie pan co, mnie najbardziej boli, że to miasto tak milczy. Kocham Poznań i
          boli mnie, że teraz cała Polska się z nas śmieje. A jak jadę do Warszawy, to
          znajomi żartują "O, kolega z miasta na P". Ale jak pan pyta, dlaczego tak długo
          trwał ten chory układ, to powiem tak. To może poza Krakowem jedyne tak
          mieszczańskie miasto, z czym wiąże się oczywiście wiele dobrych rzeczy,
          zrzeszenia kupieckie, piekarze robią święto chleba, tego gdzie indziej nie ma,
          ale z drugiej strony to miasto nie lubi zmian. Stojąca woda. Jak się zrobi
          układ, to trwa i trwa, jest nie do ruszenia, mentalność pani Dulskiej
          obowiązuje. Najpierw Paetz, teraz chór, ale właśnie teraz trzeba jak najwięcej
          powiedzieć. Media robią superrobotę. To miasto musi się oczyścić.

Jeszcze taka sprawa. Ja się o rozmowę nie prosiłem. Powiedziałem panu, co wiem,
          ale wyciąganie tego wszystkiego jeszcze raz to nic przyjemnego, no i wziąłem
          dzisiaj wolne z pracy. Pan rozumie?
          - Nie.
          - TVN zapłacił mi 3 tys. zł. Zamazali twarz, zmienili głos, nawet żona nie
          poznała. Właśnie przysłali mi PIT, proszę zobaczyć.
          - Ale my nie płacimy za rozmowy.
          - To nie ma wywiadu. Jak będziecie chcieli to wykorzystać, musicie zapłacić.
          - Ile?
          - Od gazety tyle nie chcę, bo wiadomo, bez fonii, bez wizji. Ale tysiąc musi
          być."
    • Gość: prostaczek do mary masz rację wyjedż do Korei płn. raj na ziemi,bywaj IP: *.torun.mm.pl 06.05.04, 20:15
    • Gość: spadaj no to spadaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 23:49
      To się nieprzyznawaj. I po co ten temat? Zeby się pochwalić żę zagranicą
      mieszkasz? Może gdybyś został i popracował trochę dla miasta to byś nie musiał
      udawać żę nie jesteś ze Szczecina. Ja jestem dumny z mojego miast pomimo
      różnych Jurczyków itp.
    • Gość: H56 jestem dumny, że pochodzę z Gryfina !!! IP: *.comnet.krakow.pl 07.05.04, 01:41
      mieszkasz za granicą , wstydzisz się tego ,że nie podajesz nazwy tego kraju ?
      a nas Tu się nie wstydzisz ? Pieprzysz takie farmazony ,ze aż mnie skręca.
      Poczytaj sobie co Polacy piszą o Szczecinie,jest taki watek na stronie.Zmień
      tygodnik to nie bedziesz tak bardzo zbulwersowana. Skoro mieszkasz za granicą
      to problemy związane z władzą pozostaw w gestii mieszkańców grodu Gryfa. Nie
      wstydż się,bo to raczej Ciebie można sie wstydzić. Kocham Szczecin.
      • Gość: krust Re: jestem dumny, że pochodzę z Gryfina !!! IP: *.espol.com.pl 07.05.04, 07:46
        Popieram Gryfiniaka w tym co mówi i bardzo szanuję tych co podobnie myślą.
        Przed laty (a może jeszcze i teraz) w Hamaryce cytowano z lubością przeróżniste
        kawały o tzw. Polakach .Myślałem wówczas z podwójną dozą swojej dumnej
        polskości tak: "pies wam morde lizał".Dzisiaj tym którzy złorzeczą z Niemiec na
        moje miasto mówię "pies WAS lizał". Amen.
    • wesolyromek2004 Szczecin jest wspaniały 07.05.04, 07:30
      Jestem optymistą. Głowy do góry będzie dobrze !
    • blackexit wstyd 07.05.04, 09:03
      oczywiscie mozna sie wstydzic szczecina ale tylko pod jednym warunkiem: ze
      czyje sie do niego jakiekolwiek przywiazanie. tak jak slusznie pisal
      absztyfikant miejsca urdzenia sie nie wybiera. szczecin pozostaje dlako za
      najwiekszymi miastami polski o europeie nie wspominajac i dlugo tak pozostanie.
      obecnie jeszcze sie cofa zwiekszajac dystans. mozemy miec nadzije ze zdaje sie
      za 2 lata bedzie okazja wymienic prezydenta na normalnego. i byc moze wszystko
      ladnie ruszy do przodu. ale spoleczenstwa sie nie wymieni jeszcze przynajmniej
      przez jedno pokolenie typowy szczecinanian bedzie jak tez z walow 30.04 albo
      dni morza - zapijaczony brudny agresywny wykrzykujacy o pogoni. pytanie czy ja
      mam sie za nich wstydzic. jak jestem sam nie jak z kims z polski albo nie daj
      Boze ze swiata to wstyd wiekszy. wtedy proponuje wycieczke za miasto albo do
      berlina. zestawiajac to ostatnie zdanie z pierwszym wyszlo mi ze czuje
      przywiazanie do szczecina a tak przeciez nie jest... pozdrawiam blackexit
      • Gość: btw Re: wstyd IP: 217.153.168.* 07.05.04, 10:00
        wymianę społeczeństwa zacząłbym od takich zwiędłych ćwierćinteligentów z niską
        samooceną, jak ty radziuniu.
        • blackexit Re: wstyd 07.05.04, 10:01
          Gość portalu: btw napisał(a):

> wymianę społeczeństwa zacząłbym od takich zwiędłych ćwierćinteligentów z
          niską
          > samooceną, jak ty radziuniu.

ok a na kogo bys wymienil? pozdrawiam blackexit?
          • Gość: btw Re: wstyd IP: 217.153.168.* 07.05.04, 10:38
            > ok a na kogo bys wymienil?

nikogo

dziury się zakopuje i sieje trawkę
            • ja_aska Re: wstyd 07.05.04, 11:35
              Kocham to miasto i jestem dumna, że jestem Szczecinianką.
              • swarozyc Duma 07.05.04, 11:48
                Powinniscie byc dumni ze swego Swarozyca w szwecji...:-)
                • skuter70 dodajmy 07.05.04, 13:01
                  swarozyca teskniacego za swym rodzinnym grodem mimo otaczajacego zewszad
                  socjalistyczoszwedzkiego luksusu i blondynek
              • Gość: rzeźnik Re: wstyd IP: 62.29.137.* 07.05.04, 11:52
                Ja też ja_aska! A ta banda wariatów co im się Szczecin nie podoba niech nie
                pieprzy tylko niech spada za Bug!!!
    • mary_an Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! 07.05.04, 11:59
      No dobra, fakt, troche z tym wstydem przesadzilam, ale przynajmniej wywarlo to
      jakis efekt (reakcje) :) Ale prawda jest taka, ze ludzie naprawde maja raczej
      nieciekawe skojarzenia, kiedy slysza o Szczecinie. Oprocz opinii o naszym panu
      prezydencie, slyszalam o miescie zasmieconym (i nie mowcie, ze nie ma w tym
      sporo prawdy!), no i oczywiscie o wszechobecnych koturnach :D (to juz chyba
      nalezy do przeszlosci, czy tez sie myle?). Natomiast na jednej z niemieckich
      stron znalazlam opinie, ze w Szczecinie mieszkaja najladniejsze dziewczyny w
      calej Polsce, przy czym Polki to najladniejsze kobiety na swiecie - wniosek? :DD

Dotarlam do tego artykulu we Wprost, Szczecin z jednego z najlepszech miast do
      inwestycji spadl na samo dno, myslicie, ze to w 100% udzial Jurczyka?

Alez oczywiscie, tez jestem przywiazana do Szczecina, czesto tam bywam, za
      miesiac nawet wybieram sie z grupa Francuzow na kilka dni jako przewodniczka. I
      tu juz pierwszy zgrzyt - zaczynamy zwiedzanie od dworca centralnego pkp :)) No
      ale dalej powinno juz byc ok, centrum jest na szczescie reprezentatywne,
      powinno sie spodobac.

Wszystko jest w porzadku, byleby tylko Szczecin sie rozwijal, a nie cofal,
      goraco popieram referendum, jak bede miala mozliwosc to przyjade i zaglosuje!
      • Gość: XYZ Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: 212.14.0.* 07.05.04, 13:35
        Etam od razu wstyd. Amerykanie wybrali sobie Buschmena. To dopiero wstyd.
        Magazynier przy Buschmenie to tytan intelektu.
        • Gość: RV Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 16:15
          Ech… bez przesady.. Na dwóch opiniach nie można
          budować wizerunku naszego miasta. Opinie są różne…

Raz ktoś z Wrocławia zauważył, że w Szczecinie mamy
          najwięcej sklepów monopolowych w Polsce. 8) Uśmiałem
          się trochę ale szczypta prawdy jest w tym stwierdzeniu.
          8)

Ale jak już Wrocławianie mówią, że Szczecin jest naprawdę
          ładnym miastem to uważam, że można traktować to
          stwierdzenie jako wartościowy komplement. Bo sam Wrocław
          to naprawdę rodzynek..

Więc nie tylko piękne dziewczyny… 8) Mamy w Szczecinie.

Jak każde miasto w Polsce – swoje ‘+’ i ‘-‘.

Pozdrowienia, RV
          Znasz swoje miasto?! A może jednak nie do końca?
          www.niezwykly.szczecin.pl
    • Gość: e.beata mary_an IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.04, 20:38
      Ty się nie przejmuj ;-), jak znam życie to Francuzów bardziej zachwyci dworzec
      niż zamek czy Galaxy. Zabytków to mają u siebie od groma, piękne miejsca tez. A
      taki dworzec jako relikt socjalizmu... a te betonowe osiedla... aparaty im się
      rozgrzeją ;-).
    • Gość: Andy Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 08:53
      A ja się nie wstydzę.
      • ja_aska rzeźnik 10.05.04, 16:08
        wystarczy jak wyjadą za wisłę.
    • vojciech Re: Wstydze sie, ze jestem ze Szczecina! 10.05.04, 16:13
      Też się wstydzę, że jesteś ze Szczecina ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka