Dodaj do ulubionych

Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz

31.08.11, 10:13
Ale to Polska. Tutaj każdego obchodzi tylko on sam. Nie ma żadnej solidarności społecznej. A z drugiej strony wszystko ma być za darmo.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sz. Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.pppoepub.vspace.pl 31.08.11, 10:24
      A ja nie dziwię się mieszkańcom-najpierw jakieś dwa lata mieszkania na budowie (czy miasto zrezygnuje na ten czas z należnej mu daniny?) a potem będzie jeszcze ciekawiej.Wnosząc z tonu piszącego,obwodnica śródmiejska przyspieszy jego powrót do domu....
      • ef-te Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 10:30
        Dwa lata na budowie mówisz? a to nie mozna przeżyć? to jakiś nieosiągalny wyczyn dla mieszkańców?to tak jakby się wspinać na Mount Everest? czy bardziej jak zdobycie Bieguna Północnego?...zdaje mi się, że mieszkańcy okolic np. Kaskady przetrwali...okolice CH Turzyn..tam to juz starsze pokolenia przeżyły to nawet więcej niz raz!!!...to co mozna czy nie można???:>
        • Gość: Sz. Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.pppoepub.vspace.pl 31.08.11, 10:46
          Oczywiście,że da się przeżyć.Podejrzewam,że Ty przeżyłbyś również codzienny ostrzał domu i regularne gwałty na Tobie czy Twojej żonie-starsze pokolenia też to przeżyły...Problem tkwi gdzie indziej.Otóż zdajesz sobie pewnie sprawę z faktu,że żyjemy w dzikim kraju.Masz też świadomość,że zaplanowanie czegokolwiek i postępowanie zgodnie z przyjętymi założeniami zakrawa na cud.Nie po to ktoś kupował dom w ekskluzywnym miejscu,by teraz mieszkać na budowie.Po drugie-przejedź się wspomnianą w komentarzu ulicą Europejską i zwróć uwagę na mieszkania położone za "wysokiej klasy" ekranami "spełniającymi europejskie (tfu!) normy".Mało kto chce tam mieszkać-dlaczego?
          • ef-te Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 11:09
            Porównać ruchliwa arterię do ostrzału domu i gwałtów? jakie to poetyckie...ale nie z tym chcę dyskutować...NIE ZGADZAM SIĘ ze stwierdzeniem, ze żyjemy w dzikim kraju (wielkie litery użyte celowo!). Moze Twój mały światek taki jest, ale ja żyje w państwie cywilizowanym i demokratycznym. "Zakrawa na cud"? Dla mnie jednak raczej jest normą ale przyznaje, ze i ze sporymi wpadkami niestety.

Ulica europejska znana mi niestety z pozycji kierowcy bardziej...pewnie nie w pełni ale jednak rozumiem ból mieszkańców...no cóz polecam sprzedaż mieszkania i przeniesienie się do spokojniejszej okolicy a na tanie mieszkania znajdą się chetni którym te uroki cywilizacji przeszkadzać nie będą...:)
            • Gość: Sz. Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.pppoepub.vspace.pl 31.08.11, 11:30
              Niestety,nie żyjemy w cywilizowanym państwie a demokracja to ustrój cynicznych demagogów...Nie neguję konieczności zmian,uważam jednak,że te zmiany powinny być przemyślane.A jeśli chcesz-zamieszkaj koło spalarni śmieci lub np.Bakutilu.
              • swarozyc Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 11:35
                Gość portalu: Sz. napisał(a):
                A jeśli chcesz-zamieszkaj koło spalarni śmieci [...]
                ---------------------------------------------------------------------
                Na wszystkich forach przywoluje sie spalarnie w centrum Wiednia jako przyklad bezbolesnej koegzystencji.
                Ja mam wlasna spalarnie i dzielnice mieszkaniowe wokol niej..
              • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 11:42
                Jeśli są nieuciążliwe dla otoczenia, dlaczego nie. A tobie, jeśli brakuje ci zieleni proponuję przeprowadzkę z miasta do Puszczy Wkrzańskiej.
              • gozal Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 02.09.11, 16:34
                taaaaaaa... "nie neguję konieczności zmian, tylko byle z dala ode mnie - słupy, mszty, drogi, mosty, choć chcę z nich w pełni korzystać.. ale niech stoją u sąsiada, nie u mnie." samolubstwo i egoizm w czystej postaci. do tego debilizm, bo chyba tylko debil nie rozumie, że gdzieś te rzeczy muszą stać, aby służyły ogółowi i samemu debilowi. będzie coś tu jeszcze p..rzyć o braku demokracji i cywilizacji... chyba tobie brakuje - nawet pojęcia o tych zjawiskach.
                • Gość: Sz. Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.pppoepub.vspace.pl 04.09.11, 01:01
                  Twoje słowa świadczą o tym,że nigdy w życiu niczego nie posiadałeś albowiem,gdybyś posiadał,zrozumiałbyś niechęć do obwodnic,masztów i słupów na swoim terenie.....Syty głodnego nie rozumie....
          • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 11:34
            Nie wiem skąd jesteś i gdzie mieszkasz, ale śmiem wątpić, że w Szczecinie.
            Po pierwsze - większość z tych willi została zasiedlona tuż po wojnie i później zostały wykupione od miasta. Z linią kolejową "od zawsze" za oknami, więc "widziały gały co brały".
            Po drugie - obok tychże torów jest wystarczająco miejsca prawie na całej trasie na przeprowadzenie drogi.
            Po trzecie - w tej chwili ruch tranzytowy odbywa się wąską, osiedlową właściwie, ulicą Traugutta, więc może pozwolimy, by mieszkańcy ją zablokowali skoro nie jest przystosowana do takiego natężenia ruchu.
            Po czwarte - chodzi o stosunkowo krótki odcinek drogi, dalsza jej część pójdzie koło parku i pomiędzy hurtowniami i magazynami, a nie jak w tej chwili przez osiedla Mickiewicza, Kaliny i Przyjaźni.
          • Gość: Juras Brawo ! IP: 213.155.180.* 31.08.11, 11:38
            Tak jest! Nie budować! Zostawić, nie ruszać! Tam ekskluzywni ludzie z ekskluzywnych domów z psami wychodzą. Szlachta kuźwa się znalazła. Druga willa Gruneberga. Poza czubkiem własnego nosa nic nie widzą. Niech się miasto kisi i korkuje, ich to wali, ważne, że poniemiecka jabłoń przy torach rośnie i szlachcie nikt uwagi się nie waży zwrócić. Pogodno to nie luksusowa dzielnica, tylko dzielnica pomnik przedwojennego luksusu. Popatrzcie na ceny mieszkań, gdzie są dziś najdroższe a ile kosztują te na pogodnie. Już miasto na palcach chodzi, chce puścić im drogę korytarzem kolejowym, ale to mało! Tunelem pod dzielnicą ma być. A jak miasto się słabo rozwija, bo infrastruktury nie ma, to taaaaaka kopara potem do wydzierania! Społeczeństwo obywatelskie. Farsa.
          • zed.1 Lol 31.08.11, 14:08
            Kto budował domy w ekskluzywnym miejscu? Chyba Niemcy bo większość tych domów jest z tego okresu. Poza tym linia kolejowa istniała tam tez juz wczesniej. Tak samo jak i plany obwodnicy wiec nikogo z tych "ekskluzywnych" miejsc nie powinno to zaskoczyć.
          • Gość: gość Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 13:15
            trzeba było iść do urzędu miejskiego i zobaczyć studium zabudowy dla ulicy europejskiej i niekupować tam mieszkania tylko wybudować sobie dom gdzieś na za dup.... i delektować się ciszą.
          • wodni.k Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 05.09.11, 17:13
            Gość portalu: Sz. napisał(a):

> Masz też świadomość,że zaplanowanie czegokolwiek i postępowanie
            > zgodnie z przyjętymi założeniami zakrawa na cud. Nie po to ktoś kupował
            > dom w ekskluzywnym miejscu,by teraz mieszkać na budowie. Po drugie-przejedź
            > się wspomnianą w komentarzu ulicą Europejską i zwróć uwagę na mieszkania
            > położone za "wysokiej klasy" ekranami "spełniającymi europejskie (tfu!) normy".
            > Mało kto chce tam mieszkać-dlaczego?

Po pierwsze:
            Obwodnica Środmiejska była zaplanowana już w latach 80 XX wieku przez ówczesne Biuro Studiów i Projektów Rozwoju Przestrzennego Województwa.
            W stosunku do tamtego projektu zmiany są nieznaczne.
            Obwodnica zawsze miała przebiegać wzdłuż linii kolejowej, aż do
            ulicy Dąbrowskiego i planowanej przeprawy przez Odrę.
            Przeprawa ta miała łączyć się z Trasą Zamkową. Przygotowania do tego połączenia są widoczne na Estakadzie Trasy Zamkowej do dzisiaj.
            Gdyby nie zawaliła się gospodarka pod koniec lat 80 to obwodnica by już przynajmniej w części była.

Po drugie
            Gdy sprzedawano działki w okolicach obecnej ulicy Europejskiej to w planie zagospodarowania była wyznaczona także szeroka ulica.
            Wystarczyło sprawdzić kupując działkę i nie byłoby rozczarowań.
            Wiele osób wiedziało i akceptowało to.
            Tak naprawdę to szum się zaczął gdy Marszałek Województwa z ramienia SLD profesor M. zaczął rozgrywać sprawę rękami żony, która stanęła na czele komitetu protestacyjnego.

Żadna duża ulica, a powstanie ich jeszcze kilka na północy, nie pojawia się z dnia na dzień.
            Wystarczy pójść do Urzędu Miasta i zapoznać się z planami. To są informacje jawne i dostępne dla każdego.
    • questguest Komentarz bez komentarza 31.08.11, 10:30
      Junior napisałby co innego gdyby tam mieszkał. Teraz jest oaza zieleni a będzie hałas i beton.
      Obwodnica przez Pogodno może być realizowana ale obserwacja rozmachu destrukcji i paraliżu jaki zafundowano osiedlu Arkońskiemu powoduje że trudno się dziwić mieszkańcom Pogodna.
      W mojej opinii do realizacji nadaje się tylko wariant drugi po solidnej modyfikacji tzn. maksymalnej redukcji szerokości pasa jezdni do 15m (po śladzie ulicy Sienkiewicza), rezygnacji z pasa rozdzielającego, szerokich chodników i zawężeniu do minimum pasa torów (linia kolejowa wykorzystywana jest tam tylko kilka razy dziennie i może być jednotorowa).
      Powyższe rozwiązanie ratuje parkową zieleń i skutecznie wciska trasę w starą tkankę bez większych zniszczeń.

Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby puszczenie tej trasy w wykop na ~800m odcinku z torami nad nią.

Zapraszam na istniejący wiadukt na Wojska Polskiego, proszę się rozejrzeć, w jedną i drugą stronę oaza zieleni która zmieni się w pas betonu po przyjściu obwodnicy.
      • roudoudou Re: Komentarz bez komentarza 31.08.11, 11:38
        Mieszkam na Pogodnie koło Łękna "od zawsze" i byłam obecna na spotkaniu konsultacyjnym.Nie rozumiem tych peanów na cześć urody i poziomu życia w naszej dzielnicy.Co rano zastanawiam się jak włączyć się do ruchu na ul. Wojska Polskiego bo to już jest coś więcej ruletka.Okolice dworca Łękno są puste, zaśmiecone i pełne meneli.Na położonych kawałek dalej ogródkach działkowych stoją jakieś pseudobudowle, na które żaden architekt nie wydał zgody.Większość z nas ,mieszkańców ulic Kochanowskiego ,Prusa, Skłodowskiej-Curie, Wincentego Pola czeka na nowe rozwiązania komunikacyjne i kompleksowe zagospodarowanie terenów wokół.Mamy dość tych krzaków pełnych ekskrementów , butelek i innych śmieci.Uczestnikom konsultacji ,którzy domagali się referendum w sprawie obwodnicy chcę zwrócić uwagę,że rozmowa dotyczyła koncepcji a nie lokalizacji jej przebiegu bo ta z racji realizacji kolejnych odcinków jest przesądzona.Ponadto wziąwszy pod uwagę interes wszystkich mieszkańców Szczecina głos lokatorów z Leszczyńskiego i przyległych ulic nie byłby zauważalny.Zamiast się organizować "przeciwko "spróbujcie włączyć się w proces projektowania 7 odcinka obwodnicy tak aby wasze interesy zostały maksymalnie uwzględnione.
      • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Komentarz bez komentarza 31.08.11, 11:39
        Czy jesteś właścicielem samochodu?
        Jeśli tak, jesteś również hipokrytą i demagogiem.
        Destrukcja i paraliż? No właśnie, a wcześniej ul. Arkońska była gładka jak niemiecka Autobahn.
    • ef-te Przesuwanie torów kolejowych?? 31.08.11, 10:35
      Czy w jakikolwiek sposób uwzględniono tu chociażby mozliwość stworzenia w przyszłości Szybkiej Koleji Miejskiej? Bo swego czasu były takie koncepcje..miedzy innymi jako alternatywa dla szybkiego tramwaju...i zdaje mi się, że taka koncepcja ciągle ma jakies poparcie społeczne...wiec czy tak przyszłosciowo ktoś cos pomyślał czy tylko skupiamy sie na obwodnicy drogowej?:>
      • Gość: Sz. Re: Przesuwanie torów kolejowych?? IP: *.pppoepub.vspace.pl 31.08.11, 10:41
        Jeśli chodzi o kolej to ona przypomina polski kontrwywiad czyli de facto nie istnieje.A Szybka Kolej Miejska jest tak realna,jak objęcie rządów przez osobę pokroju Margaret Thatcher.Czyli prędzej ujrzysz Twardowskiego na Księżycu....
      • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Przesuwanie torów kolejowych?? 31.08.11, 11:33
        Na szybką kolej szans nie ma. Zresztą nasza infrastruktura kolejowa w Szczecinie jest mało "wygodna" do tego celu.

Tory idą wokół Szczecina (niemal dokładnie jak obwodnica), i na Pomorzany w jedną stronę oraz do Polic w drugą. Przez to nie może skutecznie służyć do ściągania pracowników do miasta i wywożenia ich do domu. Sieć jest niepraktyczna.

Natomiast przyjrzałem się mapie i faktycznie odcinek Wojska Polskiego-Mickiewicza powinna być "skompresowana" czy też ukryta. Bo tam miejsca brakuje.

ALE, pamiętajmy że póki co odcinek Arkońska-Wojska Polskiego jest na etapie idei. Bo chyba nie ma go nawet w prognozowanych budżetach na KILKA najbliższych lat.
        A co dopiero odcinek do Mickiewicza. Może na początek zbudujmy ten fragment do Wojska.
        • Gość: PawelA Re: Przesuwanie torów kolejowych?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.11, 13:41
          Pomysł puszczenia po tych torach SKM nie jest jakiś beznadziejny znowu. A połączyć sensownie z resztą czyli kierunek Dąbie-Stargard też da radę. IMHO powinien się ktoś tym problemem zainteresować.
          A co do węzła Łękno i obwodnicy, to patrząc na to jak jest tam wszystko rozwiązane, to chyba już wcześniej brano pod uwagę takie rozwiązanie ;-).
          • Gość: jemkotlety Re: Przesuwanie torów kolejowych?? IP: *.szczecin.mm.pl 01.09.11, 01:36
            Może ktoś mi przypomni, kto przed wyborami na prezydenta Szczecina mówił dużo o kolejowej obwodnicy Szczecina czy jakoś tak?

Drugi z kandydatów zdaje się mówił wprost o konieczności budowy obwodnicy. Z takim przekonaniem, że aż posługiwał się materiałami skradzionymi projektantom.

Teraz nawet ich partie współpracują w naszej radzie - wprost idealna sytuacja do realizacji przedwyborczych obietnic!!!

• implantyd Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 11:00
      A ja tam nie widzę problemu. Niech mieszkańcy Pogodna zbiorą jakieś 150 mln zł i dadzą Krzystkowi coby puścił drogę w tunelu. 150 baniek nie powinno stanowić problemu dla ludzi mieszkających w ekskluzywnej dzielnicy Szczecina.
      • Gość: Sz. Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.pppoepub.vspace.pl 31.08.11, 11:33
        A co,jeśli protestujący mieszkańcy pojawili się tam zanim powstały plany obwodnicy?Krzystek postąpi jak Tusk z kibicami?Zaczynasz dostrzegać problem?Uprzedzam,że droga ta w żaden sposób nie dotknie moich nieruchomości.
        • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 11:46
          "Ponadto budowa obwodnicy w tym rejonie jest w planach od dziesiątek lat i już dawno na rynkową wycenę to wpłynęło."
          Czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną?
          • Gość: Sz. Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.pppoepub.vspace.pl 31.08.11, 12:10
            W tym rejonie czy w tym miejscu-zgodzisz się,że jest pewna różnica?Na temat pięknej okolicy wypowiadał się nie będę a komentarze o "szlachcie" rozpatruję w kategoriach kompleksów piszących...
            • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 12:21
              No to może wyburzmy domy przy Ul. Traugutta i Poniatowskiego.
              Myślisz, że będzie taniej i sprawiedliwiej?
              • Gość: Sz. Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.pppoepub.vspace.pl 31.08.11, 14:35
                Jeśli chodzi o koszty-gdy finansuje podmiot państwowy,to NIGDY nie będzie taniej ani lepiej.Zostało to udowodnione nie raz.Co do sprawiedliwości-wypowiedziałem się.Z mojej strony koniec dyskusji,nie jestem Tuskiem ani Kaczyńskim,by dyskutować po próżnicy.
          • Gość: oder Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.180.97.189.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.08.11, 18:03
            Dokladnie takie same glosy i protesty byly przy budowie odcinka od Wilczej do Warcislawa. Bogactwo protestow siegalo kilku od jednej osoby na jeden temat. Teraz na tym odcinku mieszkancom najbardziej przeszkadzaja bazgroly spreyem na ekranach akustycznych. To oczywiste, ze kazdy chcialby mieszkac w srodmiesciu, miec za oknem park, jezioro, labedzie, w poblizu centrum rozrywki, doskonaly dojazd, swieze powietrze, cisze i ilas z grzybami.
            Kazdy z dyskutantow jest ekspertem od projektow drogowych i architektoniczno-urbanistycznych.Panie krzystek, przestan Pan sie bawic w te dyskusje,-prosze robic obwodnice. byle szybko.
            Poosdraafiaam praafcifych poolaakuf.
      • Gość: Jazon Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.szczecin.mm.pl 31.08.11, 20:24
        Znowu 50 palantów, w imię własnych interesów lub dla samego protestowania, będzie terroryzować 400-tysięczne miasto? Nie dajmy się!
    • baatek Obwodnica Tak, ale coś w zamian! 31.08.11, 13:27
      komentarz bardzo stronniczy. To po co są konsultacje skoro każda krytyka jest odbierana jako próba blokowania inwestycji? Mają ludzie rację, że taka obwodnica ma druzgocący wpływ na pobliską zabudowę. Trzeba to zrozumieć i zaproponować coś w zamian, a nie atakować, za to że mają inne zdanie. Są miasta bez obwodnic śródmiejskich i też dobrze funkcjonują i nie jest prawdą, że brak obwodnicy to blokowanie rozwoju miasta. Autor pisał tekst zza kierownicy samochodu chyba i stracił poczucie równowagi pomiędzy rozwojem miasta a dostosowywaniem go do samochodów. Obwodnica miałby sens gdyby ograniczano ruch wewnątrz "pierścienia" jaki tworzy obwodnica, ale przyglądając się innym inwestycjom będzie i obwodnica i jednocześnie arterie przecinające Śródmieście. To są karygodne rozwiązania niszczące miasta, powodujące, że ludzie z nich uciekają. Jeśli obwodnica ma spełniać swoje zadanie to trzeba al. Wojska Polskiego (od wewnętrznej strony) zawęzić do jednego pasa w każdym kierunku i zlikwidować tranzyt tą drogą. Jeśli miasto nie zgodzi się na takie rozwiązanie, znaczy że rola obwodnicy śródmiejskiej w likwidowaniu tranzytu przez Śródmieście to czysta fikcja.
    • Gość: Off Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 14:02
      Budowa tej obwodnicy to skandal. Przecież te kresowe prymitywy zasiedlające Pogodno dopiero co nauczyły się sr... do kibla i dupę papierem podcierać, ledwo co skończyli hodować w ogrodach drób, a oni chcą burzyć!
      • swarozyc Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 14:11
        Nie obrazaj ojcow i matek dzisiejszych mieszkancow Pogodna! To oni krzewili tu polskosc palka naganem i wyczerpujacym biciem w morde wrogow ludu, na szczescie nie zamieszkujacych Pogodna..
    • sz.n Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 14:16
      Mieszkam na Sienkiewicza (nazwa tej ulicy nie pojawia się w artykułach a jak sądzę ucierpi na całej operacji najbardziej) i jestem za obwodnicą. Niestety konsultacje przegapiłem ale nie odpuszczę tych 14-tego listopada.

Prosty rzut oka na mapę pokazuje, że nie ma innej opcji. Widziałem, że droga będzie jak 6 lat temu kupowałem mieszkanie więc nie mam do nikogo pretensji. I tak mamy szczęście, że ten pas pozostał i daje takie możliwości. A że niefartownie mieszkam przy 7 odcinku który najbardziej ingeruje w część mieszkaniową - trudno. Co najwyżej sprzedam mieszkanie.

Po cichu liczyłem, że znikną przynajmniej tory (był taki wariant kilka lat temu) ale niestety będzie komplet (a mamy jeszcze linię wysokiego napięcia nad głową więc liczę na spalarnię i lisią fermę :) ). Dla mnie istotne jest żeby nie został wybrany wariant z estakadą (wiem tylko, że był taki, nie mam zielonego pojęcia jakie ma zalety).
      • Gość: z Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.play-internet.pl 31.08.11, 15:43
        Jeden z pomysłów to trasa przebiegająca właśnie na estakadzie, co by parku im. Briksa nie utracić i ciągu Łekno Pogodno / trasa do Netto ;-) i obozu jenieckiego Rajski Ogród/.
        Tyla że wtedy lokatorzy I pięter z ul. Sienkiewicza, będą mieli przed nosem ekrany tłumiące hałas zamiast widoczku na park. Właściciele parterów zobaczą ciemność
        • sz.n Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 15:56
          Tylko pod estakadą będzie taki park jak pod trasą zamkową...
        • lachmani Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz 31.08.11, 20:00
          Wariant z estakadą nie jest rekomendowany do realizacji - wszyscy eksperci popierają wariant 2 czyli przesunięcie torów na wschód i obwodnica w wykopie tym samym poziomie co tory.

Jeszcze raz to napiszę - trudno mieć pretensje do mieszkańców, że obawiają się budowy obwodnicy. Teraz mają względną ciszę i spokój, czego nie można powiedzieć np. o mieszkańcach ulicy Traugutta. Ale obwodnica powinna powstać, więc zamiast krzyczeć, trzeba próbować szukać takich rozwiązań, które do minimum ograniczą negatywne skutki dla okolicy.
    • Gość: Vlad.H. zenujacy komentarz politruka a'la KC PZPR IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 31.08.11, 21:36
      panie Krasnicki - nie baw sie pan w tania propagande - drogi trzeba budowac ale wydaje sie ze sa lepsze i gorsze projekty - skoro ten projekt budzi tak wiele kontrowersji to widac nie jest on tak dobry jak powinien byc by zdobyc akceptacje.

Moze to panski problem - moze nie wywiazal sie pan ze swojej roli - moze nie sprawdzil sie pan jako dziennikarz...
    • mdn Obwodnica bez wyburzeń! 01.09.11, 00:49
      wariant II zakłada wyburzenie tylko jednego domu - dość przeciętnego architektonicznie, ale i ten wariant można skorygować. Nie potrzebujemy szerokiego pasa zieleni po środku obu jezdni, na którym będą oddawać mocz lokalne psy.
    • Gość: mis Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 11:22
      jestem za obwodnica srodmiejską i podpisuje sie obydwoma rekoma pow wariantem wzdluz istniejacych torow kolejowych !! teren juz dawno jesttam zarezerwowany i wszyscy wiedzieli o planach obwodnicy od góra 40 lat !!
      • Gość: Everest Buraki i emerytki od kotów IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.11, 00:58
        Proponuje im przeprowadzkę na wieś, ale i tam mogą się nagle obudzić z nowo wybudowaną chlewnią , lub inszą hodowlą norek za płotem . Proponuję wobec tego lot na księżyc - miłego lotu........
    • 13markiz Jest rozwiązanie, ale trzeba inaczej pomyśleć. 02.09.11, 11:47
      Jest rozwiązanie.
      Po pierwsze trzeba przypomnieć ,że etap 6 tj do ul Sienkiewicza może najwcześniej rozpocząć się za 4-5 lat. Miasto liczy na środki UE. Potem znowu przerwa , 4-5 lat, itd.
      Po drugie jego realizacja nie odciąży ul Traugutta.Wręcz przeciwnie. Jeżeli tylko ten etap zostanie zrealizowany to zabije ( hałasem i spalinami) ul. Traugutta.
      Po trzecie tylko kompleksowa inwestycja , tj obejmująca węzeł Łękno( etap 6) Mickiewicza (etap 7) i Jagielońska (etap 8) może rzeczywiście nie zabić Pogodna.
      Po czwarte każde inne cząstkowe rozwiązanie to prowizorki.
      Po piąte, w sumie na trzy etapy wg obecnych planów i możliwości miasta potrzeba 12 lat i ok 400 -500 mln zł.
      Po szóste trzeba rozważyć dwie możliwości ( technicznie i finansowo):
      - koszt skierowania ruchu od Krasickiego ( z etapu 5) w tunelu (lub głębokim wykopie) od ul W.Polskiego aż za most na Mickiewicza,
      - skierowanie ruchu z 5 etapu na północ ul. W.Polskiego do nowego skrzyżowania ronda które i tak trzeba wybudować dla obsługi hali sportowej
      Po siódme brakuje informacji o realizacji połączenia ul. 26 kwietnia z Taczaka i Szafera do Wojska Polskiego.
      Po ósme trzeba pamiętać, że obie planowane tzw. obwodnice przecinają linie ul. Mieszka i obsługują pośrednio ruch osiedli Kaliny i Przyjaźni i Zawadzkiego Szafera.
      Po dziewiąte, czas na wybór odważny i dobrze oszacowany.
    • Gość: czy-telniczka Re: Nie blokujcie obwodnicy! Komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 12:24
      Art. cyt:
      "Szczecin wybrał najlepszą opcję budowy obwodnicy: przebieg w znacznej części wzdłuż istniejącej od ponad stu lat linii kolejowej, wzdłuż której jest dość przestrzeni na arterię."

To działanie planistyczne mające zastosowanie w terenie niezabudowanym ..itp.
      Teren "zabudowany historycznie" to inny układ graficzny planu i dróg.

"To zresztą kolej, a nie nieistniejąca jeszcze droga, wpływa już teraz na niższą wartość znajdujących się tam nieruchomości."

Kolej i obecnie różne kolejone spółki - to kolejna dewastacja kolei.

"Ponadto budowa obwodnicy w tym rejonie jest w planach od dziesiątek lat i już dawno na rynkową wycenę to wpłynęło."

TU WAŻNE - w jakich planach: finansowych ? czy urbanistycznych ?
      Adaptacja historii metodą załatwienia współczesnego tematu.
      Planowanie dróg w nowym wymiarze czasowym XXI wieku to "pierścień
      nałożony na kwadratowy lub trójkątny palec, statyw ..itp. lub bieg pianego zająca.

Dobrze zaplanowana droga nie budzi kontrowersji, a jeśli są to minimum i akcept.

• a.malin Blokowanie blokady = odblokowywanie 05.09.11, 09:16
      To co nazewacie "obwodnicą" ma kolizyjne skrzyżowania z ruchem promienistym z i do centrum, czyli blokuje połączenia centrum z dalszymi rejonami miasta.
      • Gość: Kalif Re: Blokowanie blokady = odblokowywanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 09:26
        się zrobi i się odblokuje ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka