Dodaj do ulubionych

Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum

08.11.11, 19:51
Czy tym samym Muzea Narodowe stają się muzeami mężczyzn? Bo tak można by to odczytać a byłoby to samodzielnym wepchnięciem się w getto "historii kobiet".
Obserwuj wątek
    • Gość: KLM Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.146.209.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.11.11, 20:32
      najbardziej kobietom szkodzą kobiety
      zwłaszcza pseudo działaczki
      • zed.1 za co i z czego? 09.11.11, 00:28
        za co to muzeum i z czego ma sie utrzymywac?

i od razu wymagam tez by powstalo muzeum mezczyzn. tym sie bedzie roznic od tego kobiet tym, ze bedzie na siebie zarabialo, chocby spzedajac piwo.
        • Gość: jklghjf Re: za co i z czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 05:46
          > za co to muzeum i z czego ma sie utrzymywac?

Na uruchomienie muzeum fundacja zamierza zdobyć środki unijne. - Muzeum będzie kolejną atrakcją turystyczną rejonu, dlatego o pomoc zwrócimy się też do urzędu miejskiego i wojewódzkiego - zapowiada Niemcewicz.

Też mi atrakcja turystyczna. Już widzę te tłumy rezygnujące z wczasów w Tajlandii czy w Maroko.... aby odwiedzić Muzeum w Szczecinie :D

Jak to taka atrakcja to niech utrzymuje się z biletów....
        • Gość: mm5 Re: za co i z czego? IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 06:54
          Zed, a przeczytałeś artykuł? Tam jest napisane jakie plany za co i z czego? Ty, specjalista od wydawania publicznej kasy, ongiś wielki propagator przepieprzenia duuużych pieniędzy na Szczecin 2016, co wyszło jak wyszło, śmiesz krytykować czyjś pomysł?!!! Przecież każdego kto wtedy był przeciw 2016 wyzywałeś od malkontentów przez których to miasto nie może się rozwijać. W ogóle każdego kto nie podziela twoich (jednak z małej litery) poglądów tak albo i gorzej nazywasz. Znajdą się chętni na wsparcie i kontynuowanie tego pomysłu albo się nie znajdą, ale osr... z góry to takie polskie.
          • zed.1 Re: za co i z czego? 09.11.11, 12:37
            widzisz, szczecin 2016 mial szanse na cos ciekawego, i warto bylo popierac. niestety zmarnowano potencjal i poparcie.

muzeum kobiet nie ma szansy na to by byc i ciekawym i dochodowym. wrecz przeciwnie. bedzie z natury egzystowalo tylko z utrzymania unii i dlatego nie podoba mi sie ten pomysl. ale to moje zdanie i nie musi cie ono obchodzic.

osrywanie z gory to jest realne podejscie do sprawy.
            • Gość: kiełbaska Re: za co i z czego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 07:25
              zed.1 napisał:

> widzisz, szczecin 2016 mial szanse na cos ciekawego, i warto bylo popierac. nie
              > stety zmarnowano potencjal i poparcie.

Zedziu, co ty pleciesz!?
              Szansę miał do momentu, kiedy Miasto zrobiło z tego swoją plastelinę. Póżniej to już tylko umysłowa tandeta. Myślę, że przeczytałeś to ich wiekopomne dzieło?
              • zed.1 Re: za co i z czego? 12.11.11, 23:15
                Nie przeczytalem, nie mam czasu na glupoty.
      • Gość: know Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 10:14
        Może przyszła pora,zeby powiedzieć głośno, że wiele kobiet nie życzy sobie panoszenia się jednej koncepcji kobiety -genderowej. Porobiły pańcie kariery na tym ,to niech się cieszą ,ale nie zmuszają innych.
        Kobieta jest częścią społeczeństwa, jego kultury , grup społecznych i tam zawsze funkcjonowała , w taki czy inny sposób.
        A Kopernikiem też być nie mogła, bo na takim etapie rozwoju społecznego nikt nie pozwoliłby jej studiować.
        Jeszcze trochę i feministki będą się domagać specjalnych nie tylko muzeów, ale szkół ,przedszkoli itd., dla kobiet , i tam będzie się je wpychało i edukowało według jakichs koncepcji genderowych. To dopiero będzie seksizm , dyskryminacja , degradacja, marginalizacja.
      • Gość: polonistka Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 14:12
        Mnie zastanawia jedno -czy w tym mieście jest chociaż jedno miejsce, w którym nie ma Iwasiów?
        Zyją tu jeszcze ludzie , którzy widzieli jej wyczyny alkoholowo-ćpuńskie , jej seksualne ekscesy ,niszczące inne kobiety . Pisze teraz o tym , ale oczywiście tak po swojemu -czyli jaka to jest wspaniała , bo uciekła grabarzowi spod łopaty.
        A są ludzie, którzy myślą o tym wszystkim trochę inaczej i nigdy nie dołączą do instytucji,przedsięwzięć inicjowanych przez nią.
        • Gość: kiełbaska Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 07:40
          Gość portalu: polonistka napisał(a):

> Mnie zastanawia jedno -czy w tym mieście jest chociaż jedno miejsce, w którym
          > nie ma Iwasiów?
          > Zyją tu jeszcze ludzie , którzy widzieli jej wyczyny alkoholowo-ćpuńskie , jej
          > seksualne ekscesy ,niszczące inne kobiety . Pisze teraz o tym , ale oczywiście
          > tak po swojemu -czyli jaka to jest wspaniała , bo uciekła grabarzowi spod łopat
          > y.
          > A są ludzie, którzy myślą o tym wszystkim trochę inaczej i nigdy nie dołączą do
          > instytucji,przedsięwzięć inicjowanych przez nią.

Ależ pani polonistko, to może być temat na drugą wystawę. Powinna się pani zgłosic do muzeum kobiet i współpracować przy tworzeniu wystawy. "Zbrukana Wielkość" lub "Z nicości na cokół" toż to temat, który zawsze ma powodzenie.
    • jurakuz kobiety nic nie wymyśliły 08.11.11, 22:25
      więc to nie będzie duże muzeum:)
      • Gość: więcej Re: kobiety nic nie wymyśliły IP: *.xdsl.centertel.pl 08.11.11, 22:53
        muzeum garbatych, jąkajacych się, starych, młodych i głupich niewyżytych bab
    • Gość: alt Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.szczecin.mm.pl 09.11.11, 06:15
      ludzie nie mają co do gara włożyć a one będą wymyślać kolejną zabawkę za publiczne pieniądze? chyba kogoś tu porąbało. Są ważniejsze sprawy, na które można wydać publiczną kasę. Takie pomysły to skandal i powinny być ucinane krótko i bez dyskusji. Nie ma kasy i koniec. A jak macie swoją kasę (choćby od sponsorów) to bawcie się dobrze...
      ch..j z kulawą nogą nie przyjdzie do tego waszego muzeum :)
      • malgosiek2 Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum 09.11.11, 06:48
        Widać, że wypowiadają się faceci?
        A cóż oni to wymyślili takiego strasznie cennego?
        A ja jestem za.
        Kobiety zawsze były niedoceniane.
        A na marginesie polecam biografię o Marii Curie-Skłodowskiej.
        Ona to dopiero przeszła seksizm i pomimo zdobytej nagrody Nobla i tak faceci nie chcieli kobiety-wykładowcy/naukowca, pomniejszali jej zasługi.
        • Gość: KLM Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 08:58
          Skłodowska była mężczyzną
    • Gość: safon Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 08:46
      Kobiety zapomniane, czy nie doceniane? to zwykle propagandowe brednie. jakas inicjatywa Palikota(zreszta faceta)? To prawda że dzialaność publiczna była przez tysiaclecia domeną przewagi (ale tylko przewagi a nie wyłączności) mężczyzn. Ale muzea i historia to obecnie domena życia codziennego i czesto prywtanego - czyli sfery opanowanej przez kobiety. Czym mialoby zajmować się muzuem kobiet? co takiego specyficznego jest w zajęciach kobiet? problem w tym ze jeżeli pokażemy np zajęcia kobiet to często będa tam sprzęty wykonywane przez meżczyzn. A jesli to zdjęcia i dokumenty, to się nadaje na archiwum a nie na muzeum. Zadbajcie o te muzea które tu są, zamiast wymyślac ciagle nowe. Wystawy o roli kobiet można robić bez zakładania nowego muzeum.
      • Gość: gkoui Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 09:54
        Dobry sposób na zaistnienie , funkcjonowanie w sferze publicznej, nie ma więc co dziwić się inicjatywie. Każdy sposób jest dobry , a jakaś tam kaska do dyspozycji tez pewnie będzie.
        Na wszelki wypadek nalezy już zastanowić się , czy wszystkie zasłużone kobiety chciałyby być w takim muzeum ?
    • mdn Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum 09.11.11, 18:16
      przezabawna idea. Muzeum Kobiety - żebyśmy o was nie zapomnieli, kiedy wyginiecie?
      • Gość: Ann Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 21:48
        a jakich to sponsorów mają te pańcie na zdjęciu, bo nie wyglądają zbyt powabnie?
        kasa unijna jest nie na całość, więc resztę my wszyscy musimy dołożyć na wybudowanie,a potem dofinansowywać, tym pańciom posadki. Wstyd przynosicie prawdziwym kobietom!
        • Gość: mm5 Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.11, 10:15
          Ann, ty raczej przynosisz wstyd wszystkim kobietom pisząc o wyglądzie i o sponsorach. Może ciebie nikt nie miał powodu pokazać w gazecie mimo powabnego wyglądu i znamienitego sponsora? Pochwal się nim, choć wątpię by mu na tym zależało, raczej przeciwnie. Te kobiety to profesor - laureatka nagrody artystycznej szczecina, ambasador szczecina, doktor historii, adwokat i prywatna przedsiębiorczyni po jednych studiach, która kończy drugie (co najmniej) by mieć uprawnienia do prowadzenia muzeum czyli realizowania swojej pasji. Sponsorów chcą pozyskać dla muzeum, same zarabiają na siebie. Jeszcze raz, wstyd to to co piszesz. Jeśli jesteś kobietą, wstyd tym większy.
          • Gość: Vlad.H. ... IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 11.11.11, 07:50
            od kiedy to profesura o czyms swiadczy? od co najmniej 30 - 40 lat tytul profesora nie swiadczy ani o wiedzy ani o inteligencji w ujeciu ogolnoludzkim.

Co do pan - generalnie to seksizm feministek mi zwisa - jesli ktos probuje sie dowartosciowac poprzez deprecajcje innych to jego problem - feministki nad wyraz czesto probuja "rownac" przez "wdeptanie" - zamykanie sie w gettach, absurdalnosc, ingoranctwo - to cechy ruchow feministycznych - przykre to tak ogolnoludzko ale jak juz napisalem - wisi mi to kompletnie - nie moj cyrk i nie moje malpy - niech panie feministki zdobywaja pieniadze i buduja muzea, moze nawet niech stworza bojowke - niech na witrynach sklepow maluja symbole feminizmu, niech zrobia druga krysztalowa noc - centralnie mi to wisi.
            • Gość: Marta Marska-Błahy Re: ... IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.11, 08:19
              I niech mi jeszcze, bardzo proszę, najmądrzejszy na świecie Vlad odpowie, co jest deprecjonującego innych w Muzeum Historii Kobiet. Dokonania czy po prostu aktywność kobiet-bez wartościowania- do lat 70-tych ubiegłego wieku była niedoreprezentowana w tzw. mainstreamie, także w ujęciu historycznym. Doprawdy, jak radzą znajomi uczestniczący w życiu publicznym nie od dziś państwa wypociny na tym forum należałoby raczej olać niż dawać wam jakąkolwiek satysfakcję. Ale idea, którą zresztą tylko wspomagam jak mogę nie będąc głównym motorem ani pomysłodawczynią, nie zasługuje moim zdaniem na to, by pozwolić ją zalać waszą żółcią na samym starcie.
              • Gość: dafon Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 12:32
                To ze idea istnieje nie znaczy ze jest godna poparcia i nie ma to nic wspolnego z mizoginizmem.
                Zwlaszcza ze zdradza pani elementary brak wiedzy o mainstremie historycznym, ktory obecnie zajmuje sie albo reinterpretacją androcentrycznej historii albo dokładnie tym co postulują inicjatorki "muzeum" - odtworzeniem "materii historycznej" życia codziennego, czyli tego w którym kobiety miały często głos decydujący. Takie Muzuem moze miec jedynie sens propagandowy, o tyle bezsensowny, ze byoby to wywazanie otwartch drzwi.
              • Gość: Vlad.H. Re: ... IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 11.11.11, 21:35
                ma pani racje i pani znajomi dobrze mowia - opinia publiczna nie nalezy sie przejmowac - trzeba zamykac sie w gettach slodkopierdzacych potakiwaczy, brac publiczne pieniadze, miec geby pelne frazesow i tak spedzic zycie - od rautu do rautu, od wywiadu do happeningu,
                wiec pani Blaha niech sie pani nie przejmuje opinia podatnikow - trzeba wyszarpac kawalek scierwa zanim nie zrobi tego jakis inny cwaniak - niech bedzie to muzeum a chocby i wrzodow na dupie - kazda okazja jest dobra by zaistniec w mediach i zainkasowac pieniazki...

wasza obluda zaczyna dorownywac obludzie PRL...
                • Gość: Marta Marska-Błahy Re: ... IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 10:49
                  Przemądry Panie Vlad, nigdy jeszcze nie zainkasowałam żadnych pieniędzy w związku z moją publiczną działalnością w jak Pan(i) był uprzejmy to ująć "gettcie słodkopierdzących potakiwaczy". A wszyscy głównie o tym.
                  • Gość: Vlad.H. Re: ... IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 12.11.11, 11:18
                    Przeglupia Pani Blaha a co mnie to ku... obchodzi ze czuje sie panie urazona tym ze wiekszosc sceptycznie wyraza sie o tym pomysle? Jakosc waszych pomyslow mowi wiele o waszej kondycji intelektualnej - twierdzi pani ze zadnych pieniedzy publicznych pani nie brala ja zas twierdze ze jest pani niewiarygodna w tym zapewnieniu - pani dzialanosc publiczna jest wlasnie dzialanoscia w gettcie slodkopierdzacych potakiwaczy, do tego pamietajac pani poprzednie wypowiedzi widze falsz i oblude tych dzialan - tak wszyscy o tym glownie ze idea muzeum gdzie kryterium kwalifikacji bedzie glownie fakt posiadania pochwywydaje sie byc cokolwiek nie na miejscu - twierdze ze dzialania takie jak to sa szkodliwe, seksistowskie - sa tez obludne.

Zrobcie muzeum pochw, ci... cyckow - przynajmniej bedzie uczciwie i jasne bedzie kryterium ekspozycji - mysle tez ze i cala idea bedzie umiarkowanym sukcesem komercyjnym bo nie wiedziec czemu ludzie dalej lapia sie na kierpce, ciupazki i rzecz jasna cipy.
                    Plus jest tego taki ze bedzie mogla pani wyeksponowac wlasne organy i sycic sie komplementami ktorych tak pani pragnie.

I juz na bardzo sero - Pani Blahy - prosilbym o informacje w jaki spsoob organizacje feministycze pomagaja kobietom w ich codziennym trudzie, jak probuja np zmienic polityke Szczecina w zakresie lepszej dostepnosci do przedszkoli.
                  • Gość: safon Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 11:19
                    Ja zadalem Pani konkretne pytania i odżegnuje się wycieczek osobistych jak rownież lekceważącego stosunku do kwestii kobiecej. Ale Pani nie odpowiada. Nie można też znaleźć strony internetowej, gdzie wasza idea byłaby rozwinięta. To co się Pani dziwi?
                    • Gość: Vlad.H. Re: ... IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 12.11.11, 11:38
                      wypraszam sobie sugerowanie ze lekcewazaco odnosze sie do kwestii kobiecych - po prostu uwazam za kuriozalne takie przedstawianie tychze kwestii kiedy kobiety i kobiecosc zamyka sie po raz kolejny w gettcie - nie ma znaczenia czy getto to otoczone jest szerozlotym murem i polozone jest ponad innymi - wiezienie, getto, zacianek - chocby z najlepszymi intencjami pozostaje wiezieniem, gettem, zasciankem

Kobiety maja te same prawa co mezczyzni i nie widze powodu by wspierac projekty ktore maja to rownouprawnienie naruszyc.
                      • Gość: Marta Marska-Błahy Re: ... IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 11:56
                        Po Pańskich inwektywach, Panie Vlad nie będę z Panem dyskutować. Kim Pan jest by pisać do mnie w ten sposób, jakie są Pana osiągnięcia oprócz wpisów tutaj pozwalające ocenić Pana poziom intelektualny, co Pan czyni w tak chamski sposób wobec mnie. Zapewniam Pana, że jedyne pieniądze publiczne jakie otrzymuję od czasu do czasu to honoraria za obrony z urzędu bowiem od 10 lat jestem adwokatem(-ką). Organizacje jak Partia Kobiet zbierały z powodzeniem podpisy pod obywatelskim projektem uchwały polepszającej jakość obsługi i dostępność przedszkoli publicznych w Szczecinie razem z ZNP w ubiegłym roku. Dzięki uporowi godnemu lepszej sprawy Pana i Panu podobnych organizacje feministyczne, od których wymaga Pan tak dużo nie mają zbytniego wpływu na życie publiczne, a więc i na jakość życia kobiet w Szczecinie.
                        • metaxxa1 nie ma jeszcze muzeum,a już jest dyrektor??? 12.11.11, 13:56
                          ta wiadomość wbiła mnie w fotel, kiedy w jakimś waszym wywiadzie przeczytałam per "dyrektor Muzeum J. Niemcewicz":))))))))))))))
                          • Gość: gość Re: nie ma jeszcze muzeum,a już jest dyrektor??? IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.11, 12:21
                            od 1 marca tytułuje się w wywiadach dyrektorem muzeum ocalenia kobiet, ładnie to w cv i na wizytówkach wygląda u waszej dyrektorki muzeum i chyba głównie o to chodzi, bo ogół kobiet nic z tego nie ma i mieć nie będzie, no,poza wydatkami z ich podatków
                            • Gość: Media MART Re: nie ma jeszcze muzeum,a już jest dyrektor??? IP: *.vx.pl 15.11.11, 18:28
                              Dyrektorem???
                              Czy panią dyrektorową?

Czy wedle tej pani mogę nazwać się KRÓLOWĄ MARSA?
                              Albo choćby Wenus, WENUS może być!
                              Tak nawet jest bardziej... KOBIECO!

A KRÓLOWA to przecież nie byle co (nieco).
                        • Gość: Vlad.H. uporzadkujmy ten burdel IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 12.11.11, 14:09
                          > Po Pańskich inwektywach, Panie Vlad nie będę z Panem dyskutować.

? - rozumiem ze brak argumentow nie pozwala pani na uczestniczenie w tej dyskusji - moje rzekome inwektywy sa wylacznie wynikiem PANI inwektyw. Nie ja zaczalem.
                          (i tak wiem dlaczego "zaszczyca" mnie pani swoja uwaga mimo tego ze w watku wypowiadaja sie rowniez inne osoby)

> jakie są Pana osiągnięcia oprócz wpisów tutaj pozwalające ocenić Pana poziom
                          > intelektualny, co Pan czyni w tak chamski sposób wobec mnie.

Oglednie mowiac na zrozumialym dla pani poziomie - to gowno to pania interesuje kim jestem i jakie sa moje osiagniecia - wazne ze ja jestem zrodlem finansowym (niewatpliwe skromnym i jednym z bardzo wielu - jednak jak sie wyciaga reke po pieniadze podatnika to trzeba liczyc sie z zdaniem takich jak ja)
                          Wazne tez w tym momencie jest by postawic pytanie kim pani jest i co pani osiagnela?
                          To pani chce moje pieniadze - ja nie wyciagam reki po pieniadze publiczne - kosmodrom w Szczecinie buduje z wlasnych srodkow finasowych w miare moich ograniczonych mozliwosci.
                          I by podkreslic wazna role kobiet nazwe pole startowe imieniem "Kalpany Chawla i Laurel Clark"

> Zapewniam Pana, że jedyne pieniądze publiczne jakie otrzymuję od czasu
                          > do czasu to honoraria za obrony z urzędu bowiem od 10 lat jestem adwokatem(-ką)

Ale projekt tego niezczesnego muzeum nie ma charakteru pywatnego tylko przedstawiany jest jako projekt spoleczny i proponowalbym by tego wlasnei sie trzymac - oddzielajcie aktywnosc profesjonalna od reszty... wielu ma klopot by oddzielic prywatne od profesji a potem CBA ma zajecie.

> Organizacje jak Partia Kobiet zbierały z powodzeniem podpisy pod obywatelsk
                          > im projektem uchwały polepszającej jakość obsługi i dostępność przedszkoli publ
                          > icznych w Szczecinie razem z ZNP w ubiegłym roku. Dzięki uporowi godnemu lepsze
                          > j sprawy Pana i Panu podobnych organizacje feministyczne, od których wymaga Pan
                          > tak dużo nie mają zbytniego wpływu na życie publiczne, a więc i na jakość życi
                          > a kobiet w Szczecinie.

I po raz kolejny widze ze ma pani klopoty z logicznym i racjonalnym mysleniem - nie widze zwiazku ze mna i tym ze Szczecinianki maja klopot z tanimi i powszechnie dostepnymi przedszkolami - jestem zwolennikiem aktywnosci zwodwoej, spoelcznej i politycznej kobiet, cenie sobie mozliwosc wspolpracy z kobietami inteligetnymi i posiadajaymi otwarty umysl, ubolewam ze tych kobiet jest tak malo i twierdze ze to powazna strata - natomiast jestem przeciwny uprzywilejowywaniu posiadaczy pochwy. To nie posiadanie takich czy innych cech plciowych powinno decydowac o pozycji spolecznej. Ubolewam rowniez nad tym ze roznej masci soc-hochsztaplerzy uzurpuja sobie prawo decydowania o losie innych - kobiet i mezczyzn.
                          • Gość: Marta Marska-Błahy Re: uporzadkujmy ten burdel IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 14:53
                            Jednak zasada "nie karmić trolla" jest słuszna. Vlad H wypowiada się jako ekspert w każdym wątku i na każdy temat, "przygłupia, "gó...", ktoś tu dawno już kiedyś zapytał m.in. Vlada: "Nie masz się czym zająć, nikt cię nie kocha?" W jaki to sposób ja-osobiście rzekomo wyciągam ręce po publiczne pieniądze? Po społecznej jak do tej pory pracy w komitecie organizacyjnym mogę się przecież wycofać. Kim jestem, przedstawiłam się w przeciwieństwie do Vlada i Vlad może sobie poczytać tu i ówdzie. Co do pytania innej osoby o plany, jak powiedziano, muzeum może powstać w ciągu pięciu lat. W tym czasie koncepcja instytucji się wyklaruje. Powtarzam, ja nie jestem od merytorycznej zawartości wystaw. Jak każdy mieszkaniec mogę się zastanawiać co bym chciała w nim zobaczyć.
                            • Gość: Vlad.H. Re: uporzadkujmy ten burdel IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 12.11.11, 16:03
                              > Jednak zasada "nie karmić trolla" jest słuszna. Vlad H wypowiada się jako ekspe
                              > rt w każdym wątku i na każdy temat, "przygłupia, "gó..."

co oczywiscie nie jest prawda bo w wielu watkach sie nie wypowiadam - jednak jak mysle holduje pani tej samej zasadzie ktora przyswieca wielu innym "intelektualistom" salonowym - z braku argumentow mozna uderzac w tony tzw poprawnosci politycznej.
                              Moglbym sie zapytac (gdyby mnie to interesowalo) po co tak pani klamie (ale nie interesuje mnie powod takiego a nie innego zachowania) wiec nie bede sie pytal.

> ktoś tu dawno już kiedyś zapytał m.in. Vlada: "Nie masz się czym zająć, nikt cię nie kocha?"

Ja to generalnie sie ciesze ze tak tutaj publicznie obnazacie swoja oblude i hipokryzje - o koltunstwie wsrod tzw prawdziwych europejczykow pisze od dawna, czekam tez na komentarze dotyczace mojego zycia seksualnego, rozmiaru czlonka, tudziez sugerowanie klopotow z erekcja, oczywiscie zdaje sobie sprawe ze salonowy intelektualista predzej czy pozniej zaproponuje mi leczenie psychiatryczne - itd itd itd...

>W jaki to sposób ja-osobiście rzekomo wyciągam ręce po publiczne pieniądze? Po społecz
                              > nej jak do tej pory pracy w komitecie organizacyjnym mogę się przecież wycofać.

Czy w takim razie Pani Marta Marska-Błahy moze publicznie zadeklarowac w imieniu pomyslodawcow tegoz muzeum ze cala inicjatywa ma charakter prywatny i nie ebdziecie sie panstwo ubiegac o zadne formy dotacji publicznych?
                              Jesli zlozy Pani taka deklaracje w imieniu pomyslodawcow to ja napisze ze nic mi do tego ze ktos wystepuje z prywatna inicjatywa i za swoje prywatne pieniadze bedzie tworzyl cos tam.
                              Jesli nie ebdzie to uciazliwe dla otoczenia to jest wylacznie prywatna sprawa grupy osob.

> Kim jestem, przedstawiłam się w przeciwieństwie do Vlada i Vlad może sobie poc
                              > zytać tu i ówdzie.

Ekhm... ale gdzie mam poczytac - wklejam "Marta Marska-Błahy" i:

http://www.google.com/imgres?q=Marta+Marska-B%C5%82ahy&hl=en&safe=off&sa=X&biw=1216&bih=591&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=-5Q1NSngEkv0CM:&imgrefurl=http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp%3Fwi%3D64240&docid=3Guj-v1XiCcL4M&imgurl=http://img.stopklatka.pl/wydarzenia/64000/64200/64240-04.jpg&w=300&h=376&ei=w4i-Tv_uHMGphAe-5I2iBA&zoom=1&iact=rc&dur=274&sig=109383807199653499809&page=7&tbnh=110&tbnw=86&start=137&ndsp=23&ved=1t:429,r:17,s:137&tx=35&ty=45

http://www.google.com/imgres?q=Marta+Marska-B%C5%82ahy&hl=en&safe=off&sa=X&biw=1216&bih=591&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=_N2lrl1ZYARlLM:&imgrefurl=http://www.we-dwoje.pl/mezczyzni%3Bwola%3Bslowianki,artykul,22500.html&docid=mY9lZNlXupaeKM&imgurl=http://www.we-dwoje.pl/p/a/60/28/4/1852/c5/c5_mezczyzni_sa_z_marsa.jpg&w=140&h=90&ei=w4i-Tv_uHMGphAe-5I2iBA&zoom=1

I raz jeszcze napisze - nie jestem osoba publiczna, nie wyciagam kasy po pieniadze publiczne,jestem podatnikiem i moim zasranym prawem jest wypowiadac sie publicznie ze mam cos mi sie podoba lub nie - place za to - jakbym chcial byc feministka i urzadzac teczowe marsze to moze musialbym sie przedstawiac a tak za prywatne nie musze i jak sie nie podoba to trudno - nie moj klopot.

> Co do pytania innej osoby o plany, jak powiedziano, muzeum m
                              > oże powstać w ciągu pięciu lat. W tym czasie koncepcja instytucji się wyklaruje
                              > . Powtarzam, ja nie jestem od merytorycznej zawartości wystaw. Jak każdy mieszk
                              > aniec mogę się zastanawiać co bym chciała w nim zobaczyć.

Pani Blaha, przychodzi pani do sklepu, kupic chleb, maslo,cos na obiad - czy bedzie pani zadowlona jesli specjalnie przeszkolona osoba z obslugi sklepu, sprawdzi zawartosc pani koszyka i zadecyduje za pania co ma pani zjesc dzis na obiad i jutro na sniadanie a od pani bedzie sie wymagac zaplacenia za produkty?

Chyba juz prosciej nie napisze jaka roznica jest miedzy prywatnym a publicznym...
                            • Gość: safon Re: uporzadkujmy ten burdel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 16:49
                              Chyba nie bardzo sie rozumiemy. Zakladam, że Pani wie co popiera. Jednak sama nazwa jest zbyt ogona i nie mowi niczego. Czym innym sa bowiem cywilizacyjne zaslugi kobiet, a czym innnym dokumnetowanie ich politycznych dzialan na rzecz kobiet. Ja pytam, dlaczego w ogole to muzeum ma powstac? czy rzeczywiscie inne istniejace muzea i instytucje (nb utrzymywane z funduszy publicznych) typu archiwum, Ksiąznica Pomorska, Zamek nie zapewniaja odpowiedniej ochrony pamiątek po wybitnych kobietach (szczeciniankach? to chyba również nie jest pewne?) lub nie są zainteresowane wystawami o takiej tematyce? Czy podjęto jakieś próby i spotkano się z odmową? Czy chodzi może o to że "szklany sufit" przeszkadza w takim działaniu i trzeba mieć "obsadzoną" przez kobiety instytucję? Jednak jak zwracałem uwagę, wśród osób o tym decydujących są kobiety.
                              Te pytania byłyby zasadne nawet wtedy gdyby miało to przedsięwziecie czysto prywatne a przecież nie jest tak wcale przedstawiane, i bez względu na swoją wulgarność Vlad slusznie zwraca na to uwagę. Tym niemiej jemu odpowiada Pani, jednoczesnie odpowiedzi odmawiając (osobliwa taktyka jak na prawnika), a tak naprawde leceważy Pani mnie, mimo że mam chęć na rozmowę autentyczną. W ten sposób nie wystawia Pani dobrego świadectwa czemuś (czemu?) co Pani popiera. Lepiej się Pani czuje w wymianie zlośliwości?
                              Usprawiedliwinie odmowy wyjaśnień czysto społecznym zaanagażowaniem inicjatorek nie jest trafne, bo jeśli pojawia sie zbiory, to bedzie to dzialalność zbyt angażująca, by była wyłącznie non profit. Czysto społecznie można opracowywać projekty wystaw już teraz, kiedy nie ma się jeszcze na głowie administracji i finansów instytucji. Pewnie w Książnicy czy innej galerii będa zachwyceni darmowym organizatorem. Może wpierw pokazać że się coś w tym zakresie umie, a potem tytułować się "dyrektorem" czy inicjatorem?
                              • Gość: Vlad.H. Re: uporzadkujmy ten burdel IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 12.11.11, 16:59
                                wyluzuj chlopie - nie badz zazdrosny o wzgledy pani Blahy (ja wiem czym sobie na to zasluzylem ale zdania nie zmieniam) - poza tym nie wyrazam sie wulgarnie ale dosadnie - celowo w taki sposob by nie tworzyc zludzenia ze w tej sprawie chodzi o cos eterycznego i wznioslego - chodzi tylko o kase i o wladze.
                                • Gość: safon Re: uporzadkujmy ten burdel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 17:34
                                  Wyrażasz się jak lubisz a nie jak wykalkulowaleś dla osiągniecia celu, zwlaszcza ze taktyka nieskuteczna, bo w kwestaiach do rzeczy panuje milczenie.
                                  • Gość: Vlad.H. Re: uporzadkujmy ten burdel IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 12.11.11, 17:56
                                    nie ma znaczenia czy lubie czy nie - w tej konkretnej czesci dyskusji uzywam takiego a nie innego jezyka swiadomie. Co do skutecznosci... no ja juz wykazalem o co w tym wszystkim chodzi a ty mozesz dalej czekac na odpowiedzi...powodzenia.
                                    • Gość: safon Re: uporzadkujmy ten burdel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 18:17
                                      Niczego nie wykazałes, rzuciłeś podejrzenie. Czy masz rację, trudno stwierdzić, bo żadnych wymiernych korzyści dla "dzialaczek" na razie nie widać. A praca muzeum to ani władza ani kasa. Żadna taktyka, ani twoja ani moja, nie okazała się skuteczna w celu nakłonienia Pani Mecenas do rozmowy na temat (tej pyskówki między wami do rozmów nie zaliczam, sam zreszta sugerujesz że to jakieś stare porachunki), stąd można przypuszczac że nie ma w tej sprawie nic specjalnego do powiedzenia. Szkoda że nie ma tu pozostałych. Może on wiedzą czego chcą?
                                      • Gość: Vlad.H. Re: uporzadkujmy ten burdel IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 12.11.11, 20:02
                                        nie rzucilem zadnego podejrzenia - muzeum samo nie bedzie sie robilo, jego powstanie wygeneruje z automatu iles posad ktore ktos zajmie - poza tym dochodzi cala sfera koncepcji, kreowania - wymarzony obszar by zainkasowac pare grajcarow...

co do reszty - spodziewalem ze jak dojdzie do konkretow to wyjdzie ze konkretow nie ma i skonczy sie na nadymaniu i pyskowkach...
                        • Gość: bracia M Re: ... IP: *.globalconnect.pl 12.11.11, 16:06
                          ZNP! Przestańcie się oszukiwać, reaktywujcie PZPR i Układ Warszawski. W tym kraju przez 20 lat naprawdę nic się nie zmieniło. Chwilowy balagan wśród nomenklatury już się ustabilizował. Czekamy niecierpliwie, kiedy nastąpi "porządek w Warszawie".
                • Gość: XX4Ever Re: ... IP: *.globalconnect.pl 12.11.11, 14:32
                  Vladzie, dałeś w sedno!
                  Rzeczywiście Pani Blaha może zamiast muzeum kobiet zainicjować wielką akcje zbierania pierza wzdłuż torów szóstki lub malowania kwiatków na bucikach i torebkach przechodniów albo od razu zainwestować w budowę palmy na Placu Rodła. W Warszawie już taka stoi. Fajna akcja społeczna. Fajna! Lepsza od strzyżenia piesków przez ex-stoczniowcow. Przynajmniej nie stwarza złudzeń.
    • Gość: Kobieta Normalna Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.globalconnect.pl 10.11.11, 10:06
      Kobietce, ktora podwiesza sie pod Marie Skłodowską Curie podaję adres muzeum w Warszawie; muzeum.if.pw.edu.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=10. Prawdziwego muzeum.
      Symplifikacja rozkladu wartości jest częstym zabiegiem manipulacyjnym u cwaniaczków. Wynika to z takiego dość prostackiego sylogizmu: Maria Curie była wielka - Maria Curie miała macicę - Ja też mam macicę - ja też jestem wielka - dajcie mi Nobla. Brzydzą mnie takie manipulacje. Jeżeli się coś osiąga to zupełnie czym innym niż organem kobiecym. Czekam na muzeum, gdzie wszyscy faceci podwieszą się pod Alberta Einsteina, bo mają to samo. Przynajmniej w spodniach...
      Proponuje ogólne muzeum ssaków-kręgowców.
      • Gość: gość Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.11, 12:11
        Że jest już muzeum biograficzne Marii Skłodowskiej- świetnie, dziwne żeby nie było-inicjatorce Muzeum Hostorii Kobiet chodziło chyba o jeden z najnośniejszych przykładów wybitnej kobiety, której życie, także zawodowe, nie było usłane różami. Jest wystarczająco wiele innych kobiet, których osiągnięcia nie są tak doniosłe ale może warte przypomnienia...
        • Gość: Juri Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 12:38
          jest wystarczająco dużo innych kobiet....tak ? jakie? może nazwiska konkretnie?
          • Gość: gość Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.11, 23:53
            to może od razu zróbcie sobie muzeum tych widocznych na zdjęciu z nadętym ego, czyli Iwasiów, Marskiej, Niemcewicz? Takie wybitne i piękne,że tylko podziwiać! Ach! Ludziska będą walić drzwiami i oknami z całego świata dla tych babonów!
            • Gość: Co zalatuje lisem Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.11, 00:33
              To bardzo ważna inicjatywa, nie można jej trak zbyć, ad personam .
              Chodzi o treść i przesłanie. Będę hodował tej inicjatywie.
              • Gość: kiełbaska Janko muzykant też pewnie chce mieć muzeum! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 07:56
                Więc ja tu za niego powiem: Janko Muzykant chce mieć muzeum!

Janko jest, ale w TV nie ma ani jednego swojego programu, a w muzeach brak jego instrumentu! Trzeba coś zrobić! Muzeum z dobrą lokalizacją i takąż dotacją z publicznych pieniędzy stanie się przysłowiową Mekką, i to nie tylko dla smyczkowców, muzyków w ogóle, ale i dla przeciętnego kłapoucha takiego jak ja naprzykład.
                To muzeum jesteśmy winni Jankowi, bo dzięki niemu mamy demokrację i równe szanse. Dzisiaj każdy może otwierzyć (powołać) muzeum za publiczne talary, nawet gdy w tym muzeum nie ma co na półki postawić.
            • Gość: Marta Marska-Błahy Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.11, 08:11
              Poziom wypowiedzi w większości niestety, żenujący. W Waszyngtonie jest MUzeum Kobiet i nie jest to jak chce zawsze najmądrzejszy VladH inicjatywa wyłączająca, getto. Jest to inne spojrzenie na historię i muzealnictwo. Co do ego i wyglądu...ciekawe jak z tym u "gościa" z chello.pl. Moim zdaniem i o tym dyskutowałyśmy upamiętnione czy przypomniane mogłyby być np. Dita Parlo, Caryce Katarzyna i Maria Iwanowna, członkinie pierwszego girlsbandu czyli "Filipinki", Helena Majdaniec mające związek ze Szczecinem czy regionem. itd. To na pewno nie koniec.
              • Gość: kiełbaska Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 08:25
                Problem nie w postaciach, o których warto mówić tylko w skali postaci, ich czynów, możliwości prezentacji (od muzeum wymaga się czegoś więcej niż od publikacji), no i samej ideii. Stawianie problemu, jakoby kobiety przepadały w historii z meżczyznami (cóż to za durny podział) to fałszowanie tej historii właśnie.
                Jeżeli chce się coś zrobić to należy temu pomagać, ale mając garść suchych liści chieć zbudować wiosenny ogród to już jednak zakrawa na kpinę ze słuchaczy.

Czym dysponujecie poza chęcią otrzymania lokalu i dotacji. Jakie meacie zbiory, które należy chronić?
                • Gość: kiełbaska Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 08:30
                  Tu jest coś co rośnie, ale czy komukolwiec przyjdzie do głowy by budować muzeum? (Może przyjdzie, cholera, kto wie?)
                  szczecin.gazeta.pl/szczecin/56,34939,10615450,Unikatowe_pamiatki_z_dawnej_Kaskady__ZOBACZ_ZDJECIA.html
                  I tam też kobiety odegrały znaczącą rolę (już tylko epizod z Filkipinkami), ale czy warto podzielić tamten czas na kobiecy i męski?
              • Gość: bard Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 11:59
                Łączenie Katarzyny II z Filipinkami jest pomyslem doskonale bezsensownym. Rownie dobrze mozna by lączyc Krzysztofa Krawczyka z Ludwikiem XIV. Pomine juz fakt, ze Katarzyna II bynajmniej nie cierpi na brak upamietnienia, a jej rola w historii moze byc porownywana jedynie z najbardziej ponurymi tyranami. I nagle mamy tyrana docenic, bo jest kobieta? Rozumiem: kobieta tez potrafi... ale ktoz w to wątpi ze kobieta moze byc tyranem... to codzienne doswiadczenie wielu meżczyzn... To ze jakies muzeum jest a Amercye, nie jest zadnym argumnetem. Ameryka przoduje rowniez w glupocie. "Zwykle" muzea amerykanskie nie zaklamuja roli kobiet, przeciwnie, niektore eksponuja na woich wystawach ich tworczosc w sposob szczegolny. Wniosek? nie trzeba nowych muzeow na temat kobiet - jest to kwestia wystaw. No ale jak ktos chce marnowac energie na administracyjna mitrege, to jeszcze poczekamy na dobre wystawy o kobietach...
                • Gość: Marta Marska-Błahy Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.11, 12:38
                  Nie jestem historykiem ani muzealnikiem, tak jak pisałam, zostałam zaproszona by wspierać muzeum w sensie formalno-prawnym, społecznie. Nie będę się kłócić o Katarzynę II, jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych postaci kojarzonych (lub nie) ze Szczecinem czy nam się to podoba czy nie. Chodziło mi o wystawy czasowe, prezentowane kolejno a nie łączenie caryc z Filipinkami. Skoro istnieją dobre wystawy o tematyce kobiecej, czy coś by stało na przeszkodzie by były zapraszane do tego powstałego muzeum? Formuła jest jak na razie otwarta, mam nadzieję. Podkreślam, nie ja jestem dyrektorką.
                  • Gość: kiełbaska Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 12:43
                    Tylko, muzemu w "sensie formalno-prawnym" to nie sala wystawienniecza, to coś więcej droga Pani.
                    Może Pani powie tutaj jakimi zbiorami dysponujecie, które chcecie pakować do przyznanego wam lakalu.
                  • Gość: safon Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 12:48
                    I ile wiem, byla już wystawa o Katarzynie II w Muzeum. Miejsca dla wstaw są. Trzeba je wykorzystać. Myślę że łatwiej zdobyć fundusze na wystawę, wraz z publikcją katalogową, niż na nowa instytucje, zwłaszcza że muzeum powołuje się wtedy , gdy trzeba chornić jakieś obiekty, których nikt nie chroni i chronić nie chce. Czy napewno mamy sytaucje, że nikogo nie obchodzą pamiątki po wybitnych szczcinanikach? Może nie jest Pani osobiscie zainteresowana, ale wyglada na to ze to muzuem zaczyna sie tworzyc od administracji a nie od zbiorów. Tymczasem dyrektorem Muzeum Historii Szczecina jest kobieta. Podobnie Zamku. Najlepiej dostrzegna twarza Muzuem przelomow jest też kobieta. O co tu chodzi? o wrażenie że kobiety są odsuwane, i muszą mieć własne muzeum? To ewidentna nieprawda.
                    • Gość: kobieta Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.11, 14:14
                      Ile będzie nas Szczecinian kosztowało rocznie utrzymanie muzeum, w tym pensji dla dyrektorki, jej zastępczyń, obsługi prawnej administracyjnej i personelu? To będzie z naszych podatków, więc mamy prawo wiedzieć za co chce się kilka pań ustawić!
                      • Gość: Marta Marska-Błahy Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 11.11.11, 14:34
                        Od zbiorów i programu będzie rada muzeum złożona z kompetentnych osób o odpowiednich kwalifikacjach. I wcale nie jest powiedziane, że Muzeum będzie z podatków, że otrzyma jakąś dotację państwową lub samorządową lub lokal. Być może będzie utrzymywać się z darowizn, spadków i zapisów niepublicznych osób fizycznych lub prawnych. Znam ustawę o muzeach i parę innych powiązanych ustaw, więc wiem co to jest muzeum. I niepotrzebnie zresztą do końca widzę niepokój stałej klienteli publicznej kiesy.
                        • Gość: safon Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 14:49
                          Ale nie odpowiada Pani na zasadnicze pytanie - jaka kategoria zbiorow jest lekcewazona i zaniedana przez inne muzea? Nie jestesmy duzym miaste. Mamy miec zoraz mniejsze muzea konkurujace o tą sama kategorie zbiorów? Na to nie ma Pani odpowiedzi. Rada muzeum nie ma nic do rzeczy. Dzialanie naprawde kreatywne to domena jednostek. Cala reszta to tak zwany kolowrot dzialacza. Natomiast utrzymywanie sie muzeum z darowin, to w polskich warunkach zwykla iluzja.
                        • Gość: kiełbaska Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 15:00
                          Droga Pani, czy to co Pani tu pisze to jest to samo co mówicie panie w tekście artykułu, a mówicie: Wśród eksponatów znajdą się fotografie, zbiory dotyczące życia codziennego, dokumentacja urzędowa itp. Formalnie muzeum już zostało powołane - 1 marca. Działalność rozpocznie po otwarciu pierwszej stałej wystawy. (Pytam się tylko jakie macie zbiory, bo widzę, że wiecie co chcecie mieć)

- Mamy nadzieję, że placówka powstanie w ciągu pięciu lat - mówi Niemcewicz. - Do tego czasu skupiamy się na zbieraniu materiałów (więc macie coś, czy nic?) i ich prezentacji w formie wydawnictw i posiedzeń konferencyjnych. Pierwsza konferencja "Europejka XXI wieku - szanse i wyzwania w kontekście historycznym" już 19 listopada w Muzeum Narodowym.

Muzeum nie ma jeszcze siedziby. Trwają starania o lokum. (!)

- Zależy nam, by było to na Starówce - wyjaśnia Jolanta Niemcewicz. (!)

Na uruchomienie muzeum fundacja zamierza zdobyć środki unijne. - Muzeum będzie kolejną atrakcją turystyczną rejonu, dlatego o pomoc zwrócimy się też do urzędu miejskiego i wojewódzkiego - zapowiada Niemcewicz. (!)(widzi tu Pani jakieś inne żródło poza podatkami?)

I zupełnie nie jest na miejscu taki - pani autorstwa - epitet: I niepotrzebnie zresztą do końca widzę niepokój stałej klienteli publicznej kiesy.

Bo o poziomie wypowiedzi to chyba Pani pisała w jakimś miejscu tego tematu.
                          • Gość: safon Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 15:07
                            Nb środki unijne to tez środki podatnikow. Zeby środki z Unii dostac trzeba placić do unijnej kasy. Pozyskanie tych środkow jest dość trudne. Ciekawe, czy gdyby ta sama kasa zostala w kraju konieczny byłby ten europejski koszmar aplikowania?
                            • Gość: kiełbaska Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 15:23
                              Pani Marta coś wie, coś by chciała, czegoś oczekuje (otwartego serca z naszej strony?), ale razem z innymi paniami niczego nie proponuje poza: chcemy lokalu w dobrej lakalizacji i dotacji finansowej.
                              Do tego dochodzi dosyć mętnie przedstawiona wizja jakiejś ważnej sprawy ...

• metaxxa1 powstaje Trafostacja Sztuki, mamy muzea 11.11.11, 21:18
                                więc miejsca na wystawy o znanych kobietach pod dostatkiem
                                szkoda publicznego grosza na fanaberie kilku osób, za które będziemy płacić my wszyscy
                                poza tym Szczecin nie jawi się ciemiężycielem kobiet, na co tu Muzeum Pamieci Kobiet??
                                Przychylam się do głosu internauty Kiełbaski

Gość portalu: kiełbaska napisał(a):

> Pani Marta coś wie, coś by chciała, czegoś oczekuje (otwartego serca z naszej s
                                > trony?), ale razem z innymi paniami niczego nie proponuje poza: chcemy lokalu w
                                > dobrej lakalizacji i dotacji finansowej.
                                > Do tego dochodzi dosyć mętnie przedstawiona wizja jakiejś ważnej sprawy ...
                                >
                                >
                            • Gość: Hugo Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.11, 11:57
                              Najwazniejsze jest właśnie to,ze trzeba bedzie mieć kontakty ze światem. Pewnie nie bedzie etacików-ale kaska na wypady do Waszyngtonu w celu konsultowania się z tamtejszym muzeum , nie wspominam o europejskich miastach , będzie okazja błyszczeć, informować , spotykać się itd. Każdy by chciał. W biurze ESK też były takie możliwości. Niestety , skończyly się , ale pomysłowość ludzka , na szęście, nie
                  • Gość: XX4Ever Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.globalconnect.pl 13.11.11, 12:40
                    To niech pani idzie do sekcji gimnastycznej! Albo zacznie spiewać ballady. kaowiec to zaakceptuje. Przynajmniej na tym statku błaznów...
                • Gość: vx Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.11, 12:39
                  A ta SŁYNNA KOBIETA-potwór z Oświęcimia (zapomniałem nazwiska).
                  Też ją w złotej ramce obok Katarzyny.
    • Gość: vx A co na to poseł Biedroń !?!?!? IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.11, 08:27
      .
    • Gość: Mizogin Ruthinacea Sponsorem tego muzeum będą : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 08:35
      Always lub Bella
      • Gość: samiec alfa piekna idea! IP: *.ias.bredband.telia.com 11.11.11, 16:01
        tylko rozpoczalbym od skromnej wystawy aktu kobiecego. Gdyby pomysl zaskoczyl, zaproponowalbym "instalacje" z zywych "aktowek".
    • damakier1 Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum 11.11.11, 17:08
      Oczywiście, że kobiety zasługują na takie muzeum. Ostatecznie kobieta to największy przyjaciel człowieka.
    • Gość: smrut Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.globalconnect.pl 11.11.11, 18:17
      Narodowe Muzeum Kuciapki i polki mazurki.
    • warcislaw_1 Mam kobite do muzeum! 11.11.11, 18:24
      i do tego nieznana prababke Jolki!!
      Jolka, mozesz byc dumna z babki, choc prababcia z ciebie juz nie...
      :-))
      pl.wikipedia.org/wiki/Zofia_Kowalewska
      • Gość: kiełbaska Do Pani Marty Marskiej-Błahej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 19:40
        Jak to jest, że wdaje się pani w inwektywowe potyczki z Vladem, odmawia mu pani praw do inwwktyw i dalej prowadzi wątek, a jednocześnie nie odpowiada Pania na proste (i nawet grzeczne) pytania?
        Może Pani woli inwektywy, ostrą jazdę? Jeżeli tak, to proszę bardzo mogę i w takiej formie zadać kilka pytań.
        • Gość: Vlad.H. Re: Do Pani Marty Marskiej-Błahej IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 12.11.11, 20:54
          ej dziewczyny - nie drapcie sie tak - co prawda jestem hetereseksualny ale nie jestem zainteresowany pania Blaha - prosze nie mieszajcie mnie do tego...
          • Gość: kiełbaska Re: Do Pani Marty Marskiej-Błahej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 21:02
            Vlad, rzecz w tym, że Pani Marta jest taka kobieca - zajmuje się drobiazgami, które odbierają "jej na górze".
            • Gość: Vlad.H. Re: Do Pani Marty Marskiej-Błahej IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 12.11.11, 21:27
              nie, odmawiam kielbasko wciagania sie w ten rodzaj dyskusji - z mojej strony wyrazna deklaracja juz padlo - nie jestem zainteresowany - robcie co tam sobie chcecie ale mnie w to nie mieszajcie.
    • Gość: safon Re: Ocalić kobiety od zapomnienia - będzie muzeum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 22:03
      Znalazłem strone internetową Muzeum Pamieci Narodowej Kobiet polskich. Na razie jest baaaaardzo "początkowo", może dlatego zabawnie.
      "Muzeum Pamięci Narodowej Kobiet Polskich z siedzibą w Szczecinie powstało 1 marca 2011 roku z inicjatywy Fundacji Oleander, działającej na rzecz upowszechniania i wzmacniania pozytywnego wizerunku kobiet oraz zwiększenia aktywnego udziału kobiet w przestrzeni publicznej."
      [szczegolnie ten ostatni cel bez muzeum jest po prostu nie do osiągnięcia]
      "Celem MPNKP jest podtrzymywanie pamięci o wybitnych Polkach, badania biograficzne, tworzenie zbiorów historycznych [rozumiemy, ze pamieć o wybitnych Polkach jest zagrożona] oraz prowadzenie zajęć edukacyjnych"
      [zapewne chodzi o te kobiety które znajdują się na winiecie strony; mamy tam: królową Jadwigę, Szymborska, Skłodowską, Jędrusik [to ostatnie zestawienie jest powalające], Stryjeńską, Środę, Osiecką, Jaruge Nowacką, Rutkiewicz, Konopnicka, Modrzejewska... no po prostu pamięć o nich bez Muzeum niedługo zaniknie... dlaczego nie ma siostry Chmielewskiej, Bl. Kingi, bl. Ledóchowskiej, Jadwigi Śląskiej, Nałkowskiej, Dąbrowskiej, Walas-Kobylińskiej, Tyszkiewicz, Rodowicz, Kory, Steczkowskiej, Zawistowskiej, Przybyszewskiej, Bylińskiej, Luksemburg, Szapocznikow, Abakanowicz, Łempickiej, z Flemingow Czartoryskiej, z Przeżdzieckich Radziwiłłowej, z Czartoryskich Lubomirskiej, Wiirtemberskiej, Kalergis, królowej Bony, Marysieński, Deotymy, Bacewicz, Duczmal, Smendzianki, Jaremianki, Dąbrówki, Anny Jegiellonki, Ćwiklińskiej, Szelburg-Zarembiny, Orzeszkowej, Łętowskiej, Gronkiewicz-Walz, Dzielskiej, Bielik-Robson, Janion, Żmigrodzkiej, Bieńkowskiej, Kuryluk, Stanosz, Poprzęckiej, Rottenberg, Bojarskiej, Brach-Czainy, Kobro, Pinińskiej-Bereś, Natalii-LL, Gustowskiej, Zaniewskiej, Smendzianki, Kulmowej (sic!)... itd.
      Zastanawiaja trzy rzeczy. Dlaczego zwyczajny humanista androcentryk (z definicji, przecież jest facetem) potrafi a vista wydobyć z pamięci znacznie więcej zasłużonych kobiet, niż inicjatorki Muzeum Pamięci zamieścily na swej najważniejszej witrynie mającej bronić kobiet przed (oczywiście męskim) zapomnieniem? Dlaczego nie widać kobiet z tzw. prawej strony? I dlaczego Pani Mecenas w kontekście Muzeum Pamięci Narodowej Kobiet Polskich wymienia Katarzynę II? Czy dlatego, że pokazała temu siurkowemu bawidamkowi Stanisławowi Poniatowskiemu, gdzie jego miejsce? Mam nadzieję że w tej sytaucji wśród kobiet szczególnie zasłużonych dla Szczecina znajdzie sie w Muzeum na poczesnym miejscu panii komisarz Neelie Kroes... ]
      "Muzeum prowadzi działalność w zakresie gromadzenia, przechowywania i udostępniania zbiorów muzealnych oraz informacji biograficznych związanych z dokonaniami kobiet na przestrzeni dziejów."
      Rozkoszna tautologia - Muzeum gromadzi zbiory muzealne.. nic dziwnego że nie mogę się dowiedzieć jakie...
      Sama strona to zapętlające się uniki; kolejne odsyłacze zamykają się z zaklętym kręgu nazwisk inicjatorek, fundacji Olenader, samego Muzeum, Kongresu Kobiet w Muzuem Narodowym - nawet jego program jest nieznany; żadnej tresci... o przepraszam jest jeden konkret - wystawa Zofii Stryjeńskiej na Zamku; niestety ani MPNKP ani Oleander, ani inicjatorki nie mają z nią nic wspólnego; wszystko jest dziełem tradycyjnych Muzeów... za to rozumiemy, skąd w witrynie strony znalazło sie nazwisko polskiej artystki; bo o artystkach zwykle się nie pamieta, o ile nie były pisarkami albo aktorkami; co do pamięci warto wspomnieć ze dwie inicjatorki Muzeum, I.Iwasiow, A.Chlebowska mają dość obszerną bibliografię, dziwnie kontrastujacą z tą gwałtownie zgłaszaną potrzeba aktywizacji zapominanych i wypychanych z życia publicznego kobiet...
      Po prosty aż krzyczy, że inicjatorki właściwie nie bardzo wiedzą same czego chcą; w tej sytuacji podejrzenia Vlada nie wygladają na czystą zlośliwość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka