Dodaj do ulubionych

jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwnicy

26.11.11, 17:22
w jednej z lokalnych gazet byles uprzejmy stwierdzic :
" szczecin jest miastem dosyc trudnym. ludzie ( szczecinianie) nie czuja sie zwiazani z miastem. czasami mam wrazenie, jakby siedzieli tam za kare".
nie wiem czy targa toba frustracjodepresja tzw zespolu abstynenckiego, czy sa jakies inne przyczyny takiej wypowiedzi. w kazdym razie to co powiedziales o mieszkancach szczecina dla gazety w innym miescie to jak to mowi andrzej czeczot : gowno prawda.
zdejmuje twoj obraz ze sciany i na rok chowam w piwnicy.
Obserwuj wątek
    • Gość: gryfian Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 17:30
      Widać nie jesteś przywiązany do Szczecina, skoro chowasz obraz malarza urodzonego w Szczecinie, syna malarza-szczecinianina z wyboru. Osobliwe jak na fanatyka szczecińskości, ktory nie rozumie, że w każdym mieście są mieszkańcy, którzy miasto kochaja, tacy ktorzy go nienawidza i tacy ktorym to obojetne. I każady kto o takich powie bedzie mial rację, choć tylko częściową. Mniej emocji więcej rozumu.
      • aysy.1 Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn 26.11.11, 18:15
        Gość portalu: gryfian napisał(a):

> Widać nie jesteś przywiązany do Szczecina, skoro chowasz obraz malarza urodzone
        > go w Szczecinie, syna malarza-szczecinianina z wyboru. Osobliwe jak na fanatyka
        > szczecińskości, ktory nie rozumie, że w każdym mieście są mieszkańcy, którzy m
        > iasto kochaja, tacy ktorzy go nienawidza i tacy ktorym to obojetne. I każady k
        > to o takich powie bedzie mial rację, choć tylko częściową. Mniej emocji więcej
        > rozumu.
        nie zrozumieles ( - as) tak oczywistej wypowiedzi ? obraz szczecinianina przede wszystkim nabyle i powiesilem go w domu. zdejmuje go na rok ( taki wyrok ) za zle wyrazanie sie o mieszkancach szczecina ( zacytowalem) przez jego autora.
        wlasnie....wiecej rozumu.
        • Gość: gryfida Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 19:21
          Ja cię uczę logiki a nie dysponowania swoją wasnością. Naucz sie czytać.
    • zed.1 Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn 26.11.11, 18:13
      Przecież to co powiedział to prawda, chociaż jak widać bolesna.
      • aysy.1 Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn 26.11.11, 18:19
        zed.1 napisał:

> Przecież to co powiedział to prawda, chociaż jak widać bolesna.
        szczecinianie w znakomitej wiekszosci kochaja swoje miasto i sa do niego bardzo przywiazani. byc moze masz na mysli tżw wladze i politrukow. odroznij szczecinian od politrukow i biurw wszelkiej masci.
        • Gość: gryfida Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 19:34
          Ty jestes zwyczajnie głupi. Nie masz pojecia, co czuje i myśli wiekszość szczecianan, ponieważ możesz znać tylko nielicznych. Badań socjologicznych na ten temat nie ma. A jeśli każdy kto się z tobą nie zgadza, jest politrukiem, to znacznie większe prawdopodobieństwo ma opinia że ty jesteś jednokomórkowcem. Nb "desant sopocki", czyli stworzenie warunkow do życia i pracy artystów zaproszonych z Gdańska, wśród których byl Tadeusz Eysymont, ojciec Jarosława, to dzieło "politruków".
          • aysy.1 Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn 26.11.11, 21:24
            > Ty jestes zwyczajnie głupi. Nie masz pojecia, co czuje i myśli wiekszość szczec
            > ianan, ponieważ możesz znać tylko nielicznych. Badań socjologicznych na ten tem
            > at nie ma.
            ja to jeszcze nic ale taki giedroyc, kisielwski, tyrmand, tischner czy milosz ...ci to dopiero glupki bo wyobraz sobie, ze te bucefaly tez sie wypowiadaly na temat tego co czuja ludzie bez badan socjologicznych.
            zgin, przepadnij maro niemadra :)
            • Gość: gryfida Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.11, 22:59
              Jeśli sądzisz że Miłosz, Tyrmand, itd mają immunitet zabezpieczający ich przed mówieniem głupot to się mylisz. Ale myśleć należy samodzielnie a nie gapić się na "autorytety". Więc wyobraż sobie że jeżeli tak mówili to mówili głupoty. A ty wcale nie wygladasz mądrzej, dlatego że mówisz głupoty w towarzywtie luminarzy kultury polskiej.
              Jest w tym jeszcze jeden szkopuł. To byli artyści albo profetyczni politycy. Ich wypowiedzi są zrozumiałe, bo mają znaczenie performatywne a nie opisowe. Wlaśnie dlatego że byli autorytetami. A anonim - to żaden autorytet, tylko krzykacz, ktory dodaje sobie animuszu podczepiając sie pod wypowiedź znanego artysty. Taka mrówka na sloniu, ktora piszczy "ale tupiemy"...
              • Gość: Szczeciniak Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.11.11, 05:44
                Czy mowicie o znanym, prowincjonalnym malarzu ? On ma tyle do powiedzenia na temat szczecinian co moj szewc. To, ze niezle maluje nie swiadczy o tym, ze ma jakas wiedze lub doswiadczenia wieksze niz moj szewc, gryfiak, ajsy, zed, pozwalajace brac jego wypowiedzi powaznie. No bo dlaczego na przyklad opinia nawet bardzo cenionego rzezbiarza w sprawach spolecznych musi byc madra i wiarygodna. To polska klasyka. Jak ktos jest profesorem fizyki to w Polsce jest profesorem od socjologii, polityki a jak trzeba to rowniez od klimatu morskiego. Po prostu wylal swoje frustracje na Szczecinian bo byc moze nie powiodl sie jego projekt. Moze ten ktory ostatnio robil w Schwedt. Moze z jakis powodow szczecinianie nie odwiedzili tlumnie jakiejs wystawy czy akcji Jarka a dla tak wybitnego artysty Ci co nie pieszcza systematycznie geniuszu tego malarza, nie kochaja swojego miasta, sa prostakami i woda na mlyn rewizjonistow z Bonn. Moze niech gryfiak lub ajsy kupia jakis landschaft od niego to zaraz poprawi mu sie opinia na temat szczecinian. Wiem czym sie kieruje w swoich opiniach :) W kazdym razie za zbesztanie szczecinian, zarzucenie nam, ze nie jestesmy przywiazani do naszego miasta, opiernicz na forum nalezal sie. STOP.
                • Gość: gryfida Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 10:01
                  Nigdy nie zawadzi umieć czytać uwaznie. Ani ja nie napisałem, że Eysymont to artysta wybitny, (tylko znany - oczywiście w Szczecinie - z jakiegoś powodu robią z nim wywiad) ani on nie narzekał na stosunek do swojej sztuki; akurat jego obrazy w szczecińskich domach wiszą. A wystarczy porozmawiac z wieloma ludźmi mlodymi, ktorzy z Szczecina albo już wyjechali, albo wyjechać chcą, aby wiedzieć, że za jego opinią kryje się coś więcej niź osobisty uraz.
                  • aysy.1 Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn 27.11.11, 11:53
                    >A wystarczy porozmawiac z wieloma ludźmi mlodymi, ktorzy z Szczecina albo już wyjechali, >albo wyjechać chcą, aby wiedzieć, że za jego opinią kryje się coś więcej niź osobisty uraz.
                    no ty to juz sam ze soba polemizujesz :)
                    przeciez wczesniej twierdziles, ze wyrywkowe opinie nie upowazniaja do twierdzen i opinii.
                    masz na to jakies podstawy w badaniach ? Cjyba, ze jak kazdy troll uwazasz, ze jak wnioski sa po twojej mysli to wystarczy rozmowa z kilkoma mlodymi ludzmi a jak wnioski sa nie po panatrollowej mysli to nie wolno wypowiadac takich twierdzen bez badan itp
                    to, ze ktos wyjezdza " za chlebem " nie znaczy, ze nie jest przywiazany do miasta. bardzo wielu ludzi wyjezdża bo nie ma pracy, pieniedzy ale wielu z nich jest mocno zwiazanymi ze szczecinem, uwielbia to miasto i wroci.
                    twierdzenie eysymonta, ze szczecinianie nie kochaja swojego miasta jest wierutna bzdura. myla sie mu, podobnie jak zedowi postawy i opinie szczecinian wobec wladzy i wobec miasta.
                    • Gość: gryfida Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 12:16
                      Nie bądź żałosny i naucz sie myślec. Na samym początku napisalem że w Szczecinie są co najmniej 3 grupy ludzi i to wiadomo a priori. Chyba że nie wiesz co to znaczy. A znane mi rozmowy i badania wśród młodych ludzi są bezpośrednim dowodem na istnienie grupy ludzi ze Szczecinem emocjonalnie nie związanych. I tyle. Skończ juz ten temat, bo nudny.
        • zed.1 Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn 26.11.11, 20:42
          Zony alkoholikow tez kochaja swoich mezow.
          • wypedzonyzziemodzyskanych ilu ilu ? 27.11.11, 10:19
            a ilu artystów malarzy wyemigrowało do innych miast ? - ktoś liczył ?

Bo ja słyszałem że wielu ....
            • aysy.1 Re: ilu ilu ? 27.11.11, 11:59
              wypedzonyzziemodzyskanych napisał:

> a ilu artystów malarzy wyemigrowało do innych miast ? - ktoś liczył ?
              >
              > Bo ja słyszałem że wielu ....
              wyjazd wcale nie jest powodem do tweirdzenia na niezwiazanie z miastem, na uznanie, ze jestesmy tu za kare.
              czy to sie komus podoba czy nie, jak bardzo szczecinanie sa dumńi ze swego miasta, bylo widac w kazdym zaulku podczas finalu ttsr.

• Gość: Co zalatuje lisem Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn IP: *.dynamic.chello.pl 27.11.11, 13:05
      Przepraszam, a można dostać link do tego wywiadu . W jakiej lokalnej gazecie miała ukazać się ta wypowiedź ?
      Bo to trochę nieładnie tak jedno zdanie wyciągnąć z całego kontekstu, wywiadu i flekować, bądź co bądź, bardzo zasłużoną rodzinę szczecińskich malarzy.
      • aysy.1 Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn 27.11.11, 13:23
        Gość portalu: Co zalatuje lisem napisał(a):

> Przepraszam, a można dostać link do tego wywiadu . W jakiej lokalnej gazecie mi
        > ała ukazać się ta wypowiedź ?
        > Bo to trochę nieładnie tak jedno zdanie wyciągnąć z całego kontekstu, wywiadu i
        > flekować, bądź co bądź, bardzo zasłużoną rodzinę szczecińskich malarzy.
        ty to nazywasz flekowaniem? :) to chyba nie czytasz niektorych wlasnych wpisow.mam zacytowac niektore twoje wpisy ?
        co do sensu sprawy to jest odwrotnie akurat niz piszesz. to znany szczecinski malarz flekuje szczecinian co wlasnie mi sie nie podoba. ladnie to tak flekowac szczecinian ?
        link podam pozniej.
        • Gość: gryfida Re: jaroslawie eysymont,chowam twoj obraz do piwn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.11, 13:56
          Ile razy mam powtorzyć: więcej rozumu! nikt kto patriotycznych uczuć do Szczecina nie żywi (to nic wstydliwego) nie czuje się flekowany z powodu ujawnienia tego faktu. A tych, którzy Szczecin kochają, wypowiedź ta po prostu nie dotyczy. Przypadkiem ja Szczecin lubię. Urodziłem się tu i pewnie zostanę, choć nie muszę. Ale najgorsze co mnie może spotkac, to "obrona" mojego dobrego imienia przez idiotę. Oświadczam że nie mówisz w moim imieniu. Szkodzi mi to o wiele bardziej niz obserwacja Eysmonta, ponieważ rodzi podejrzenia o poczytalność umysłową patriotów lokalnych.
          Już nie wspomne o durnej demonstracji chowania obrazu. W końcu to właściciel nie będzie go oglądał. Kto na tym straci? Eysymont?
      • aysy.1 link 27.11.11, 17:37
        obiecalem ci link.
        www.gazetachojenska.pl/gazeta.php?numer=11-47&temat=3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka