Dodaj do ulubionych

Zmarł Jacek Kuroń-żal.

IP: 212.14.0.* 17.06.04, 10:01
:((( Jedyny przyzwoity UWol. Cześć i pamięć.
Obserwuj wątek
    • Gość: H56 Cześć jego pamięci !!! IP: *.comnet.krakow.pl 17.06.04, 13:45
      faktycznie ,przeporządny człowiek.Jakiś pechowy ten rok
    • Gość: antyknajak Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bóg. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 15:01
      TO WIELKI CZŁOWIEK. Esencja człowieczeństwa.
      • piotr33k2 Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 17.06.04, 22:58
        Gość portalu: antyknajak napisał(a):

> TO WIELKI CZŁOWIEK. Esencja człowieczeństwa.
        i kto to mówi?przecież on reprezentował i był związany ze srodowiskiem którego
        ty nienawidzisz ,nie bądż bezczelny kajak.
        • Gość: XYZ Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: 212.14.0.* 18.06.04, 08:19
          Kuron to była esencja lewicy, socjalizmu. Więc ty liberale nie zawłaszczaj
          Kuronia...
          • ergie Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 09:08
            Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Kuron to była esencja lewicy, socjalizmu.

i to właśnie dlatego lewica i socjalizm
            trzymały go w pierdlu ?????????????????

• Gość: XYZ Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: 212.14.0.* 18.06.04, 09:13
              Ani lewica ani socjalizm. Tylko PRL. Nie ściemniaj człowkieku. Bo równie dobrze
              mogę napisać, że hitleryzm to esencja prawicy.
              • ergie Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 10:10

> Ani lewica ani socjalizm. Tylko PRL.

piszesz nową historię polski ?????????

• Gość: XYZ Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: 212.14.0.* 18.06.04, 10:16
                  ???A co to nie PRL zamykał Kuronia? Lewica socjalizm? Aha Historia wg ergi:
                  Kuronia zmknęła idea, nie aparat państwa. Puknij się w czółko...
                  • ergie Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 10:28

> ???A co to nie PRL zamykał Kuronia? Lewica socjalizm? Aha Historia wg ergi:
                    > Kuronia zmknęła idea, nie aparat państwa. Puknij się w czółko...

a ten prl to był niby czyj i jaki ?
                    rządzili faszyści ? a ich naczelnym hasłem było
                    'będziemy bronić faszyzmu jak niepodległości' ;-)

• swarozyc Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 10:29
                      Harcerze nad grobem zaciagneli straze...
                    • Gość: XYZ Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: 212.14.0.* 18.06.04, 10:38
                      A ten PRL to był nasz polski. Odwracając twoje pytanie: Hitler twierdził, ze
                      był socjalista (narodowym co prawda ale zawsze) i co nazwiesz II Rzesze
                      państwem socjalistycznym? jeszcze raz apeluje o puknięcie... Nie obrazaj Jacka,
                      on wierzył w socjalizm...
                      • Gość: Aga Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: *.rgsa.pl 18.06.04, 11:06
                        Mało tego-sam twierdził, że swego czasu był komunista...wierzył w te idee,
                        dopiero po jakims czasie na niej sie zawiodl.

Kto jak nie socjalista rozdaje ubogim zupę..?
                      • ergie Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 11:46

> A ten PRL to był nasz polski. Odwracając twoje pytanie: Hitler twierdził, ze
                        > był socjalista (narodowym co prawda ale zawsze) i co nazwiesz II Rzesze
                        > państwem socjalistycznym? jeszcze raz apeluje o puknięcie... Nie obrazaj
                        Jacka,
                        >
                        > on wierzył w socjalizm...

nikogo nie mam zamiaru obrażać.
                        być może ten jego socjalizm
                        miał by ręce i nogi.
                        socjalizm obrażali polscy komuniści
                        czy jak ich tam zwać,
                        nazywając powojenny polski bajzel socjalizmem.
                        • Gość: XYZ Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: 212.14.0.* 18.06.04, 11:58
                          Komunistów w PRL nie było. Wiekszość to karierowicze. Z resztą się zgadzam...
                          • Gość: Andy Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:00
                            Sprowadzasz temat do absurdu - w co jak w w co, ale w nasza rodzima
                            socjaldemokracje to Kuron na pewno nie wierzyl. Mysle, ze byloby lepiej nie
                            rozwijac tego tematu :(((
            • Gość: Aga Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: *.rgsa.pl 18.06.04, 11:11
              "Socjalizm odwołuje się do takich wartości, jak równość, wspólnota,
              sprawiedliwość społ., a zwraca się przeciw alienacji, wywoływanej przez rynek,
              i przeciw wyzyskowi, powodowanemu przez kapitalizm"

to zdanie z encyklopedii...tacy ludzie jak Kuron to prawdziwi socjalisci,bez
              wzgledu na to jak sie ich nazywa i jak kojarzy sie ludziom pojecie socjalizm...
              • ergie Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 11:41
                Gość portalu: Aga napisał(a):

> "Socjalizm odwołuje się do takich wartości, jak równość, wspólnota,
                > sprawiedliwość społ., a zwraca się przeciw alienacji, wywoływanej przez
                rynek,
                > i przeciw wyzyskowi, powodowanemu przez kapitalizm"
                >
                > to zdanie z encyklopedii...tacy ludzie jak Kuron to prawdziwi socjalisci,bez
                > wzgledu na to jak sie ich nazywa i jak kojarzy sie ludziom pojecie
                socjalizm...

z tym się mogę zgodzić. czyli jednym z niewielu (jedynym ?)
                u nas socjalistów był kuroń. a reszta ?
                • agaa78 Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 12:04
                  jak juz zostalo powiedziane chwile wczesniej-karierowicze.Moze po prostu
                  politycy?
              • Gość: WzK Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: 82.139.15.* 18.06.04, 12:57
                Gość portalu: Aga napisał(a):

> "Socjalizm odwołuje się do takich wartości, jak równość, wspólnota,
                > sprawiedliwość społ., a zwraca się przeciw alienacji, wywoływanej przez
                rynek,
                > i przeciw wyzyskowi, powodowanemu przez kapitalizm"
                >
                > to zdanie z encyklopedii.

O - widzę, że masz encyklopedie z lat 60.
                Proponuje kupić sobię nową. Jak nie masz pieniędzy to zwróć się do jakiegoś
                socjalisty :))
                • agaa78 Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 13:17
                  Kolejny czlowiek potrafiacy tylko krytykować...a jaka jest definicja socjalizmu
                  wg najnowszej encyklopedii?

w latach 60-tych nie było encyklopedii elektronicznych...
          • Gość: antyknajak Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 11:16
            Jeżeli chodzi o moja wypowiedż to nie wypowiadałem sie na temat poglądów Jacka
            Kuronia ale jego uczciwości, zasad, oddania ludziom. Człowieczeństwa !
            Zresztą to, że Piotr 32 tego nie rozumie mnie nie dziwi.
            Podkreślam esencja człowieczeństwa. Polityka mnie nie interesuje w tym
            przypadku.
            • piotr33k2 Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 15:33
              nie rżnij głupa kajak, teraz to kuroń dobry bo umarł ,gdybys nie wiedział to
              powiem ci że kuroń to bliski przyjaciej polityczny i prywatny adama michnika
              związany z jego gazetą i jego swiatopogladem na świat więc przyznaj też że
              michnik to też esencja człowieczeństwa wtedy uwierzę w twoje słowa o kuroniu .
          • piotr33k2 Re: Takich ludzi jak Kuroń, na ziemię przysyła Bó 18.06.04, 15:57
            kuroń był aktytwnym członkiem uni wolnosci do czasu wycofania sie z powodów
            zdrowotnych z polityki ,wiec nie bredż idiotyzmów wielki fałszywy politykierze
            bez żadnej konsekwetnej ideowej mysli .
            • piotr33k2 Re powyższy tekst adresowany jest do xyz 18.06.04, 16:00
              piotr33k2 napisał:

> kuroń był aktytwnym członkiem uni wolnosci do czasu wycofania sie z powodów
              > zdrowotnych z polityki ,wiec nie bredż idiotyzmów wielki fałszywy
              politykierze
              > bez żadnej konsekwetnej ideowej mysli .
              • Gość: e.beata Piotrze, nigdy nie miałeś wroga, którego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 22:44
                szanowałes, ceniłeś za coś?
                Widzisz, Kuroń potrafił oddzielić człowieka od jego poglądów politycznych.
                Ceniły go obie strony.
                Jest mu na pewno cholernie przykro, że kłócicie się w tym watku.
                • piotr33k2 Re: Piotrze, nigdy nie miałeś wroga, którego 18.06.04, 22:47
                  ja sie nie kłócę wytykam tylko fałsz i obłudę niektórych osób ,poczytaj sobie
                  dzisiejsze wspomnienia w wyborczej o jacku a najbardziej to oddaje co ja chcę
                  zaznaczyć krótkie wspomnienie niesiołowskiego o kuroniu.
                  • Gość: XYZ Re: Piotrze, nigdy nie miałeś wroga, którego IP: 212.14.0.* 21.06.04, 09:51
                    Twój teks kierowany do mnie wymownie świadczy o tobie. Nie skomentuję. Za to
                    odnise się kwiecista polszczyzną do do moich przemysleń o Jacku Kuroniu. To
                    moje osobiste przemyslenia i o.d.p.i.e.r.d.o.l. się. Myslę, że ś.p. Jacek
                    Kuroń, tak odniósł by się do nienawistnych krzykaczy w rodzaju piotra33k2. Ale
                    to moj opinia, tylko moja...
                    • piotr33k2 Re: Piotrze, nigdy nie miałeś wroga, którego 21.06.04, 10:50
                      nienawiścią to ty ziejessz do takich poglądów i ludzi jak kuroń czy michink na
                      dodatek po społu z prawicową ekstremą więc sam sie pierdol judaszu fałszywy.
                      • Gość: Antyknajak Re: Piotrze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 10:56
                        Ty jednak jesteś wariat. Po prostu
                        • piotr33k2 Re: xyz 21.06.04, 11:08
                          chyba raczej ty, udowodniłem ci niekonsekwencje twoich pogladów lewicowych a
                          właściwie sld-owskich nieraz, niby bronisz oczywistych i żenująco przegranch
                          spraw oligarchi a z drugiej strony razem z oszołomstwem atakujesz środowisko i
                          wizje polski wyborczej oraz uw. czyli właśnie śp. jacka kuronia a potem
                          bezczelnie udajesz że to normalne ,ja mówie prawdę i całą prawde a to ze uzywam
                          czesto wykrzykników to nie znaczy że jestem krzykaczem ! tylko chce
                          zaakcentować pewne rzeczy aby tacy jak ty mogli zrozumieć dosadnie o co chodzi.
                          • Gość: XYZ Re: xyz IP: 212.14.0.* 21.06.04, 11:18
                            udowodniłem ci niekonsekwencje twoich pogladów lewicowych... Kiedy przechwało?

niby bronisz oczywistych i żenująco przegranch
                            > spraw oligarchi a z drugiej strony razem z oszołomstwem atakujesz środowisko i
                            >
                            > wizje polski wyborczej oraz uw. czyli właśnie śp. jacka kuronia
                            Zbyt wiele kategorycznych stwierdzeń, za mało pokory. Pozostaw innym choc
                            odrobine miejsca na niezgadzanie się z toba. Łączenie Kuronia z "osiągnięciami"
                            UW w latach 1997-2001 to, delikatnie mówiąc, żenada. Kuroń , to jak pisałem,
                            jedyny porządny UWol (jeszcze Basia Duda, ale to nie ten kaliber, sorka Basiu),
                            ty zaś moja krytyke partii polotycznej przekładasz na ksytyke szlachetnej
                            osoby. To prymitywne sukinsyństwo. A o prawdzie nie masz bladego pojęcia. Ty
                            znasz jedynie własna prawdę. Koncze ten temat, bo ani ty ania ja nie jestesmy
                            godni szarpac pamięć zacnego człowieka.
                            • piotr33k2 Re: xyz 21.06.04, 11:42
                              ty dobrze wiesz kiedy tylko wtedy nie zabierasz głosu i nie odpowiadasz (bo co
                              masz odpowiedzieć?)tak że kończ waść i wstydu sobie oszczędż ,obnażyłem
                              cię "marny politykierze o braku konsekwecji ideowej" i tyle .
                      • Gość: XYZ Re: Piotrze, nigdy nie miałeś wroga, którego IP: 212.14.0.* 21.06.04, 11:00
                        Zapomniałes jeszcze dodać:
                        pedale, komuchu, gudułaju, czerwona świnio.
                        Wyzwanie kogoś od "fałszywych judaszy" to kwintesencja Kuronia. Masz rację,
                        nie zrozumiałem go. Ty wychwyciłeś sedno jego istnienia. Gratuluje...
                        • piotr33k2 Re: Piotrze, nigdy nie miałeś wroga, którego 21.06.04, 11:13
                          nie twierdze że mam charakter kuronia ale kuroń właśnie że był jaki był (taki
                          altruista) to prawicowa extrema go całe życie gnoiła przy pomocy takich
                          fałszywych lisków jak ty .
                          • Gość: Antyknajak Re: Piotrze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 11:19
                            Jacka Kuronia gnoili służalczy i nie etyczni ludzie. Bez zwględu na to , czy są
                            z prawicowej ekstremy jak członek PZPR , a póżniej działacz funkcyjny
                            prawicowej ekstremy-Porozumienia Centrum Marek Tałasiewicz (Był zwolennikiem
                            Kuronia), czy obecny Leszek Miller, czy ...
                            Jacek Kuroń to rzecz o etyce, człowieczeństwie, sprawiedliwości itp. Jednak Ty
                            oszołomie Piotrze nie dorosłes do tego aby o tym rozmawiać.
                            • piotr33k2 Re: kajak 21.06.04, 11:29
                              głównie to ciebie dotyczy bo zdaje się że to jesteś tym prawicowym oszołomem
                              am przynajmniej takie stanowisko zajmowałeś na forum często w dziwnej koalcji
                              właśnie z yxz więć nie dziwią mnie twoje słowa ,prawda w oczy kole co? ,ty sie
                              nie martw czy ja dorosłem ty sie ty wogóle urosłeś !.
                              • Gość: Antyknajak Re: kajak do Piotra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 18:11
                                Ja się nie martwię. W końcu wysoki stopień nerwicy i zaślepienia politycznego
                                oraz nie odróżnianie polityki od uniwersalnych wartości ludzkich (dyskusja o
                                Kuroniu) , to Twój problem . Każdy go widzi w Twoich partyjnych wypocinkach.
    • korfi Re: Zmarł Jacek Kuroń-żal. 17.06.04, 22:53
      Smutno.

-------------------------------------------------------
      Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
    • Gość: Andy Re: Zmarł Jacek Kuroń-żal. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 23:36
      ['] ['] [']
    • Gość: andreas . IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 15:30
      .
      • albert_c Piotrze 21.06.04, 12:43
        chyba zupelnie niepotrzebna jst tu ta dyskusja.
        Jacek Kuron wybitnym czlowiekiem byl...XYZ tak twierdzi i ja tak twierdze i
        Anty tak twierdzi i tysiace innych zapewne, bo JK na taka wlasnie pamiec i
        slowo o nim zapracowal sobie calym swoim zyciem, jezeli czytales wspomnienia o
        JK w Gazecie byc moze zwrociles uwage na to dlaczego JK, jak sam tlumaczyl nie
        wypomnial nigdy pewnych spraw kiszczakowi...
        ...mimo swych antypatii nie powinnenes moim zdaniem zabierac nikomu prawa do
        pamieci o JK
        • ja_aska Re: Piotrze 21.06.04, 16:38
          bluzganie się w tym wątku uważam za bezczelność.
          • piotr33k2 Re: Piotrze 21.06.04, 22:53
            ciekawe czy zauważyłas mądralinska kto tu zaczoł bluzgać pierwszy.
            • ja_aska Re: Piotrze 22.06.04, 09:32
              piotruś moim zdaniem to ty zacząłeś "bluzgać" (nie chodzi o słowa tylko o
              awanturnictwo) negując prawo innych osób do doceniania zasług JK
              • Gość: H56 komuniście ,ateiście nad grobem postawili krzyż IP: *.comnet.krakow.pl 26.06.04, 20:08
                Kuroń chyba sie w grobie przewraca. To prowokacja kościoła rzymsko-katolickiego
                wobec duchownych innych religii, żegnających człowieka dialogu i tolerancji.
                Pogrzeb tego wielkiego człowieka, przedstawiciele prawicy w swych pożegnalnych
                wystąpieniach wykorzystali do swojej promocji. Skupili się nie na osobie ś.p.
                Kuronia, ale na podkreśleniu swoich dokonań oraz dokopaniu postkomunistom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka