hiszpan25 05.06.12, 14:28 Bandyci samorzadowi chca znowu siegnac glebiej do kieszeni mieszkancow? Kiedy to sie skonczy? Jesli ktos pracuje w strefie A w "nagrode" okradnie sie go na 1700PLN? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gienio Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.12, 14:46 Gratulacje dla rzązącej partii PiS. To jedyna partia dbają a o mieszkańca miasta i Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Garazowiec przy zamku??? 06.06.12, 01:31 Kto wpadl na to by pchac "garazowiec" (chodzi chyba o parkingowce ale gazeta przekrecila) w okolice zamku, tak by z jednej strony wjezdzajacych wital zamek a z drugiej betonowy klocek zupelnie nie pasujacy do okolicy? Przeciez ta okolica powinna byc pod jakas ochrona albo chociaz opieka zdrowego rozsadku. W okolicy powstaja nowe obiekty o ciekawej architekturze a teraz calosc ma zostac upiekszona klockiem parkingowca??? Dodatkowo zapytam jaki sens jest go tam wpychac skoro jest to juz kilka metrow za zjazdem z trasy zamkowej i dla wjezdzajacych do miasta bedzie on niedostepny bez robienia okrazen po okolicy??? Jesli to ma byc park&ride po szczecinsku to jest to bardzo dziwaczne i "ride" ogranicza sie chyba do podjazdu jednego przystanku tramwajem po centrum a nie dojechaniem do tego centrum komunikacja z obrzezy tak by nie blokowac go wjezdzajac autem do miasta. W efekcie miasto wrzuci miliony w parkingowce co zamknie sens robienia parkingow poza miastem ("bo po co jak sa parkingowce") zas utrzyma zakorkowanie dojazdow do miasta a nie rozwiaze tych korkow. Cholernie krotkowzroczne marnowanie kasy. Zamiast glupiego parkingowca przy kanie za kilkadziesiat mln lepiej wydac te pieniadze na parkingi przy basenie gorniczym czy na wojska polskiego przed centrum. Co do likwidacji strefy c to jest to dobry ruch, bo uprosci oferte i zmniejszy zamieszanie. Co do stawek to ma to sens, chociaz jest terapia szokowa dla miasta i nie powinno sie tego tak robic. Tym bardziej, ze nie jest to rozwiazanie park&ride a po prostu przetasowanie miejsc w centrum z jednoczesnym daniem po lapach kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Garazowiec przy zamku??? 06.06.12, 07:20 A ja zapytam- gdzie chcą wybudować garażowiec "w rejonie Niedziałkowskiego i Wielkopolskiej" skoro jedyny wolny teren należy do US- a ten od lat ma swoje plany co do zabudowy tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Garazowiec przy zamku??? 06.06.12, 07:35 Podobnie mazurska/slaska to o ile dobrze pamietam teren podstawowki. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Garazowiec przy zamku??? 06.06.12, 15:57 > Podobnie mazurska/slaska to o ile dobrze pamietam teren podstawowki. Widać kolejna szkoła do likwidacji... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Garazowiec przy zamku??? 06.06.12, 20:18 W tym wypadku szkola nie musi zniknac. Drugie boisko jest zaraz po drugiej stronie ulicy. Moga je dzielic z druga szkola. Ta lokalizacja nie jest zla, tylko kwestia tego jak to zostanie rozwiazane ze szkolami. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Garazowiec przy zamku??? 07.06.12, 01:33 w sumie na polowie tego terenu, poza boiskiem, jest parking i szkola go chyba wynajmuje. parkingowiec tam nie bedzie przeszkadzal w niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
serenita123 Garazowiec na Twardowskiego 06.06.12, 18:18 to chyba najlepsza lokalizacja i najrozsądniejsze wykorzystanie tego terenu na którym kiedyś dumnie stała Giełda Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Garazowiec przy zamku??? 06.06.12, 21:34 Dodam cos w temacie. Parkingowiec kolo Kany ma sens tylko i wylacznie przy trzech dzialaniach: - zrobieniu zjazdu do parkingowca bezposrednio z trasy zamkowej nad uliczka bez nazwy prowadzaca z dolu obok hotelu focus - zrobieniu tego parkingowca przez doswiadczonych architektow z ogromnym wyczuciem miejsca, sasiedztwa, widocznosci tej lokacji i charakteru okolicy tak by nie powstal kosmiczny, betonowy bunkier konkurujacy z zamkiem przy wjezdzie do miasta - wylaczeniu okolicznych ulic z parkowania tj malopolskiej, piotra i pawla i przepchnieciu wszystkich lamiacych teraz przepisy pracownikow policji i sadu z tych ulic do tego wlasnie parkingowca. W innym wypadku to bedzie katastrofa i dla architektury i dla okolicy i dla rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la grenouille Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: 109.123.89.* 05.06.12, 14:48 jak pracujesz w centrum zostaw samochód trochę dalej i jedź do pracy autobusem. sieciówka 84 zł :) Odpowiedz Link Zgłoś
ohimmel Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 15:43 Gość portalu: la grenouille napisał(a): > jak pracujesz w centrum zostaw samochód trochę dalej i jedź do pracy autobusem. > sieciówka 84 zł :) Cena nieaktualna, miesięczna sieciówka zdrożała. Teraz 100 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfswgfs Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 03:06 jak pracujesz w centrum zostaw samochód trochę dalej i jedź do pracy autobusem. sieciówka 84 zł :) To sobie jełopie zapier.... autobusem do roboty gdzie siedzisz na d... przez cały dzień. A ja musze miec samochód pod reką non stop. Chyba przejdę do szarej strefy - zaoszczędzę na zusie 1000 zł i na podatkach. J.e.b.a.ć Krzystka. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 06.06.12, 15:39 biedactwo... jak mniemam pracujesz jezdzac samochodem. 140zl miesiecznie to taki wydatek? podejrzewam, ze wydatki te mozesz sobie odliczyc od przychodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuzzy Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: 213.155.191.* 06.06.12, 20:18 mam w dupi komunikację miejską, brudasów niąjeżdżących, syf w niej panujący. Miesięcnie wydaję na swojego blachosmroda ok 300 pln na "penzyne" a jeżdżę w 3 osoby, sieciówki 300 "penzynka 300" i gdzie tu k...wa sens? Dojazd autem do roboty 20 minut, komunikacją godzina i to z językiem na wierzchu, powrót z 1,5 h... szkoda czasu na komunikację złodziejską. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 14:48 Jedyne wyjście, to w następnych wyborach głosować na kogoś innego. Zaraz zacznie się na forum indoktrynacja: masz jeździć komunikacją zbiorową wraz ze śmierdzielami, żulami, wiecznie spóźniając się do pracy. I jeszcze Ci będą chcieli wmówić, że tak jest na Zachodzie ;) Albo masz kupić rower i w ten cudowny sposób problemy znikną. A to, że nie będziesz miał jak zawieźć dzieci do szkoły, zrobić drobnych zakupów, czegoś załatwić itp. to już bez znaczenia. Jestem przekonany, że poza większym wpływem do budżetu nic się nie zmieni. Ci co płacili po 1000 zł rocznie zapłacą też więcej, bo sobie to wrzucą w koszty. Przedsiębiorcy muszą się przemieszczać, a metra w Szczecinie raczej nie należy się spodziewać, a pozostała komunikacja zbiorowa to czysta kpina. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 14:53 a co jest zlego w KM? jezdze od 8 lat na codzien, bo samochod mi sie nie oplaca. zyje. po za sporadycznymi menelami naprawde nie narzekam. no chyba, ze ktos ma jakies fobie i uprzedzenia, albo mysli, ze urodzil sie w rodzie szlacheckim i mu duma na to nie pozwala... prawda bedzie niestety taka, ze czesc sie przesiadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.12, 16:16 Co jest złego? Na początek jakość połączeń i cena nieadekwatna do jakości usług. Wrażenia z podróżowania KM są subiektywne i zależne tylko i wyłącznie od długości trasy i ilości przesiadek. Jak mieszkałem w centrum (koło bramy portowej) i pracowałem na placu rodła to z chęcią chodziłem do pracy na piechotę. Później jak zacząłem dojeżdżać do pracy na Arkońską też stwierdziłem że źle nie jest bo wsiadałem do trójki na bramie i wysiadałem pod szpitalem. Faktem jest że kilka razy się spóźniłem do pracy ale pracodawca na szczęście był wyrozumiały. Obecnie mieszkam na Warszewie i pracuję na Południowej - i szczerze mówiąc trzeba być masochistą by codziennie przebywać maraton 57 -> A -> 61/81 lub 87 -> 12 -> 61/81. Innego lepszego połączenia brak, autobusy/tramwaje w zależności od różnych czynników przejeżdżają tą trasę w 1-1,5 godziny więc jeśli mam spędzać dziennie od dwóch do trzech godzin w komunikacji miejskiej i dwa razy się przesiadać to podziękuje - wsiadam w samochód i jestem w pracy po 30 minutach jak są korki. KM nie jest zła pod warunkiem że ma się bezpośrednie połączenia lub mało uciążliwe (czytaj maksymalnie jedna) przesiadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KhaerN Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.12, 17:40 Tyle, że na południowej nie ma strefy parkowania więc w czym problem ? można śmiało dojeżdżać samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 11:01 Tutaj nie chodzi o obecność strefy ale o sam sens wyboru między komunikacją miejską a prywatnym samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 21:27 jak sie Tobie zachcialo mieszkac w "prestizowej" dzielnicy, gdzie najpierw budowano, a potem myslano jak wytyczyc glowne szlaki komunikacyjne to teraz sie glow jak to zrobic... ale nie martw sie. Krzystek (ten drugi w czarnym wdzianku po kostki) za to bedzie Was nawracac. no dobra niech Ci bedzie, ze masz maly plus, bo jednak nie jestes z Mierzyna... Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 06.06.12, 08:47 Ty cholerny "dzielnicowy" rasisto! Mieszka gościu na Warszewie i niech sobie tam mieszka. A miasto ma zas... obowiązek zapewnić sprawną komunikację. Przyznaj się lepiej, gdzie Ty mieszkasz. Co, boisz się że podobni do Ciebie zwymyślają Cię od żuli i meneli bo mieszkasz, gdzie mieszkasz? PS. Smutną prawdą jest, że komunikacja miejska w Szczecinie jest do d... Nawet w zatłoczonej Warszawie w porównaniu ze Szczecinem jest luksus (i nie mówię o metrze, mówię o siatce połączeń i częstotliwości kursów). Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 06.06.12, 15:44 Tak tak... w Warszawie wszystko jest lepsze. zeby inne miasta mialy czestotliwosc kursowania najpopularniejszych autobusow tak jak w Szczecinie to byloby cudnie... niestety inne miasta jak Gdansk poszly w kierunku tramwajow z wydzielonymi torowiskami. przypominam Tobie, ze Szczecin to 3 najwieksze miasto w Polsce i jak ktos chce dymac 15km jednym autobusem to nigdy tego nie dokona, bo to sie nie oplaca i zawsze bedzie musial sie przesiasc... Dzielnicowy rasista? jakie mile okreslenie. jakby jakas tajemnica bylo, ze nowobogaccy sie osiedlili na Warszewie, pobudowali domy, a potem dopiero ktos sie zaczal zastanawiac jak z jednej jedynej drogi dojazdowej na cale osiedle zrobic cos sensownego, by dalo sie tamtedy przejezdzac... tak samo jest obecnie na Gumencach w okolicy Ku Sloncu (a bedzie jeszcze gorzej), a wystarczyli polaczyc Szeligowskiego i Polskich Marynarzy z Taczaka... Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 17:02 Ależ nikt Cię nie zmusza, byś zmieniał swoje przyzwyczajenia. Tylko nie rozumiem, dlaczego tysiące ludzi ma teraz zmienić swoje. Co do KM byłem zmuszony korzystać przez kilka lat. Co z tego okresu pamiętam ? Średnio raz w tygodniu 61/81 nie przyjeżdżał w ogóle. Kilkuminutowe spóźnienia były normą. Przyzwyczaiłem się, że wychodziłem wcześniej o dobry kwadrans i ten "wcześniejszy", gdy w ogóle przyjechał, był spóźniony i przyjeżdżał w porze "normalnego". Potem trzeba było wepchać się do środka, bo przez kilka lat nikt nie wpadł na pomysł, że być może w godzinach szczytu przydałoby się dużo więcej pojazdów. Gdy już byłem w środku, trzeba było usadowić się przy otwartym oknie, bo za każdym razem jechał jakiś śmierdziel, od którego delikatnie rzecz ujmując masakrycznie śmierdziało. Inaczej trudno było uniknąć wyrzygania się. Oprócz tego można doświadczyć stanu "higieny" naszego społeczeństwa - smród trawionego alkoholu, niemytych zębów, potu itd. Do tego pijane wyrostki wracające z imprezy drące ryja. Mniej więcej to mi przeszkadzało. Rozumiem, że jestem czubkiem ogarniętym jakąś histerią czystości i punktualności. Ale dla mnie przemieszczenie się w cywilizowanych warunkach to podstawa, a nie szczyt luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ki Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.12, 21:41 Co jest złego w KM? 1. Niepunktualność 2. Zbyt rzadkie kursy 3. Marny zasięg - miasto rośnie, KM trwa 4. Brud 5. Niereagowanie motorniczych na ekscesy pijanych, wyłudzaczy itp. w pojazdach 6. Ceny biletów za ten poziom usług Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego Pa... 05.06.12, 14:51 no tak... po co zostawic ludziom 3 i 6 miesieczne abonamenty, jak mozna do****c roczny, na ktory malo kogo bedzie stac co sprowadzi sie do tego, ze ludzie i tak beda brali miesieczne... i bedzie tak samo jak obecnie, ze kto moze bedzie kombinowal z abonamentem na tansza strefe. szkoda tylko, ze miasto wiedzac, ze chce ograniczyc ruch kolowy w miescie nie konsultuje nowobudowanych budynkow tak, aby mialy choc troche komercyjnych podziemnych miejsc parkingowych... z drugiej strony moze dzieki temu wiecej osob pomysli o KM. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszczejedenforumowicz Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego Pa... 05.06.12, 15:09 Kto wymyślił, żeby 12 miesięcznych opłat było tańsze od 1 rocznej? 12x140=1680. Radnym proponuję nie dzielić strefy. Nie będzie komplikacji. Zrobić godzinę za 10 zł, abonament tylko 10-letni za 50 000 i wtedy będzie rotacja. Tylko dla radnych wydzielić specjalne miejsca na wzór tych dla niepełnosprawnych, żeby im diety nie zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 16:05 liczy,dodawać,mnożyć to się w szkole specjalnej uczyli . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 17:38 Naucz się pisać po polsku, później kogoś krytykuj. Jeżeli nie wiesz, że 12x140=1680 i 1680 < 1700 to matematyki też się poucz. Krytykować trzeba umieć a nie głąba z siebie na forum robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki85 Ale o czym tu pisać.. IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.12, 15:31 ..jak komuś szkoda kasy na opłaty parkingowe to niech korzysta z tramwaju/autobusu i tyle. Parkowanie w centrum to przywilej w całym cywilizowanym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni Re: Ale o czym tu pisać.. IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.12, 15:41 A gdzie do tej pory byłeś? Owszem centra są płatne, ale są parkingi wielopoziomowe, gdzie parkowanie jest stosunkowo tanie (zależy od pkb, w Polsce wypada to tragicznie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ale o czym tu pisać.. IP: *.play-internet.pl 05.06.12, 15:54 przywilej ?????????? a takie słow jak "normalność" mówi coś koledze??? to jest kolejeny parapodatek i tyle, te opłaty mają tyle wspólnego z ruchem i miejscami parkingowi co ja z królewną śnieżką :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfa Re: Ale o czym tu pisać.. IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.12, 16:20 To że coś jest przywilejem w np Londynie lub Berlinie gdzie masz całkiem sensowną komunikację chociażby metrem to jeszcze nie oznacza że takie same warunki muszą być spełniane w totalnym wypi...wie pod względem komunikacyjnym jakim jest niestety Szczecin. Poza tym ten twój cywilizowany świat ma miejsce chyba tylko w Europie gdzie głupich pomysłów jest na potęgę bo jakoś w USA nikt takich kretynizmów nie wprowadza. Odpowiedz Link Zgłoś
cary.hiroyuki.tagawa Re: Ale o czym tu pisać.. 05.06.12, 18:18 Gość portalu: alfa napisał(a): > Poza tym ten twój cywilizowany świat ma miejsce chyba tylko w Europie gdzie głu > pich pomysłów jest na potęgę bo jakoś w USA nikt takich kretynizmów nie wprowad > za. Oj alfa, alfa, wiedzę o USA to Ty chyba z pocztówek czerpałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość SPP co to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.12, 18:43 Po pierwsze to jest prywatna firma, a nie jest to własność gminy... tak tak.. :))) pewnie mało kto o tym wie. Po drugie miasto ma jakiś udział ale nie jest to wysoki udział. Po trzecie miasto ma wielką dziurę budżetową, i szuka pieniędzy gdzie się da i gdzie się nie da. Po czwarte więcej idiotycznych inwestycji w miescie i więcej rozdawnictwa wobec swoich i krk a ceny i opłaty będą szły w górę.. osiągając jak to mówi Krzystek poziom ''rynkowy'' :))) piszę o tym na forum od lat, że miasto za głupoty nas skasuje i to boleśnie... Miasto przestaje być przjazne dla jego właścicieli, czyli dla mieszkańców.. chyba już od dawna nie jest... opłata roczna ta najwyższa, to jedna całkiem porządna pensja miesięczna jak na Szczecin... Ok... w jednym z najdrozszych krajów świata miesieczna opłata za postoj samochodu z wyznaczonym miejscem wynosiła 150, przy zarobkach miesiecznych 5000-8000. czyli rocznie placilem 20% - 30% jednej miesiecznej pensji.. i tam te ceny sa od 30 lat bez zmian. Co do Szczecina branie jednej pensji za cały rok strefy postojowej to jawne sqrwysynstwo i ten kto to wymyslił jest zwykłym złodziejem. Poza tym co te popyerdolone władze zamierzają zrobić w mieszkańcami posiadającymi samochody w strefie płatnego postoju...? I niech mi tu żaden cootas z SPP czy UM nie pisze że to fanaberie mieć samochód... Odpowiedz Link Zgłoś
cary.hiroyuki.tagawa Re: SPP co to jest? 05.06.12, 19:06 Przestań kłamać. Dwie sekundy szukania w google: www.niol.szczecin.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=1 NiOL to spółka w 100% miejska. Gość portalu: gość napisał(a): > Po pierwsze to jest prywatna firma, a nie jest to własność gminy... tak tak.. : > ))) pewnie mało kto o tym wie. > > Po drugie miasto ma jakiś udział ale nie jest to wysoki udział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: Ale o czym tu pisać.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 11:29 Wynajem miejsca parkingowego w biurowcu na Manhattanie jest relatywnie niski w stosunku do zarobków. Z dostępnością miejsc nie ma problemów. Więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemba1 Re: Ale o czym tu pisać.. IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.12, 23:38 Od kiedy Owocowa, Potulicka czy Dworcowa są w Centrum? My posiadacze samochodów stanowimy większość i płacimy dużo wyższe podatki niż pozostali. Dlatego Miasto powinno bardziej dostosowywać się do naszych potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
cary.hiroyuki.tagawa Re: Ale o czym tu pisać.. 06.06.12, 00:07 Gość portalu: ziemba1 napisał(a): > Od kiedy Owocowa, Potulicka czy Dworcowa są w Centrum? > My posiadacze samochodów stanowimy większość i płacimy dużo wyższe podatki niż > pozostali. > Dlatego Miasto powinno bardziej dostosowywać się do naszych potrzeb. Spoko, ale za to oddaj swoje miejsce postojowe na strzeżonym osiedlu kupione za 30 tysięcy, by każdy mógł z niego korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki85 Re: Ale o czym tu pisać.. IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 14:08 Większość kolego to stanowią piesi - i to ich prawa mają być zaspokojone w pierwszej kolejności. W końcu do tego swojego szrota musisz dojść, czyż nie..? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
namadan Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego Pa... 05.06.12, 15:37 Mieszkam w strefie, mam 3 dzieci. Codziennie rano jadę w do 3 placówek - żłobek, przedszkole i szkoła podstawowa w różnych, znacznie oddalonych od siebie miejscach. Komunikacja miejska odpada, no chyba że wyruszę z dziećmi o 5 rano żeby się wyrobić do godz 8... Kolejny sposób żeby dowalić mieszkańcom. Prorodzinne działania na szeroką skalę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec dziecka Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.xdsl.centertel.pl 05.06.12, 15:58 Wystarczy w biurze strefy wykupić "zegar" uprawniający do parkowania pod szkołami, przedszkolami przez 10 minut. Kto pyta nie błądzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.tktelekom.pl 05.06.12, 19:47 przeczytaj ze zrozumieniem, co komentujesz - na pewno Pani ma wykupiony zegar, a chodzi o to, że rezygnując z auta z uwagi na porażający koszt abonamentu będzie musiała przerzucić się na komunikację miejską, co może logistycznie być nie do wykonania przy 3-dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 21:03 Przeciez mieszkancy strefy dalej beda miec preferencyjne abonamenty... Gość portalu: gość napisał(a): > przeczytaj ze zrozumieniem, co komentujesz - na pewno Pani ma wykupiony zegar, > a chodzi o to, że rezygnując z auta z uwagi na porażający koszt abonamentu będz > ie musiała przerzucić się na komunikację miejską, co może logistycznie być nie > do wykonania przy 3-dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
namadan Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 20:23 Gość portalu: ojciec dziecka napisał(a): > Wystarczy w biurze strefy wykupić "zegar" uprawniający do parkowania pod szkoła > mi, przedszkolami przez 10 minut. Kto pyta nie błądzi. A auto obok pracy to gdzie mam zostawić? Po za tym strefa 10 min przy placówce to fikcja - np. pod samym przedszkolem na Ściegiennego udaje mi się zaparkować może 2 razy w tygodniu, najczęściej parkuje spory kawałek dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 21:05 a kto kaze jezdzic do pracy samochodem? ludzie posiadanie samochodu to w dzisiejszych czasach przywilej, a nie sielanka. nauczcie sie w koncu, ze blachosmrod to nie szczytowy symbol statusu spoleczenstwa na dorobku zaraz po wlasnym mieszkaniu, ale takze niestety kosztowna eksploatacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: 213.155.165.* 05.06.12, 22:01 samochod to srodek transportu, a nie przywilej czy luksus. tylko w tym dziwnym panstwie dalej niektorzy twierdza ze to luksus. idac tym tropem, to lazienka w mieszkaniach, biezaca woda i prad elektryczny, to tez luksus i przywilej. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 22:26 tak - prad, woda czy wychodek co idzie do sciekow - to wszystko to "luksus", za ktorego uzywanie trzeba placic. tak samo jak za posiadanie samochodu i jego uzytkowanie. chesz wygodnie wozic tylek i miec dupowoz pod praca - zaplac. parkowanie w centrum to nie zaden mus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.12, 22:42 tajemnicapanstwowa napisał: > tak - prad, woda czy wychodek co idzie do sciekow - to wszystko to "luksus", za > ktorego uzywanie trzeba placic. > tak samo jak za posiadanie samochodu i jego uzytkowanie. > > chesz wygodnie wozic tylek i miec dupowoz pod praca - zaplac. parkowanie w cent > rum to nie zaden mus. luskus to jest tylko dla zbolszewizowanych małpoludów.... jak się urodziłeś w gnojówce i sałeś za oborą, co utrzymujesz w tajemnicy panstwowej, to każdy kran dla ciebie graniczy z cudem, a sracz to jakaś magia, skąd ta woda leci i dokąd leci dalej? I co z kupą??? Nie pyerdol więc normalnym ludziom o jakiś luksusach, to możesz opowiadać w swoim buszu wśród ludożerców i padlinożerców skąd przybyłeś do miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 23:15 kultura wypowiedzi nie grzeszysz... skoro nie rozumiesz prostych przenosni i analogii widocznie w twoim "buszu" nie uczyli Cie kultury. szkoda, bo moze wtedy bys zrozumial, ze wszystko za co placisz jest poniekad "luksusem" na ktory ludzi stac w mniejszym, badz wiekszym stopniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.12, 23:45 a ty co z tym luksusem? Teraz na coolture ci sie rzuciło? nie można czytać tego pierniczenia o luksusach.. luksusem to był kibeł dla sowieckich żołdaków, albo repatriantów ze wschodu.. nic dzisiaj nie jest luksusem bo to ma kazdy.. pojecie luksusu to popierniczyło ci się z normalnoscią. nieuctwo nie jest niczym kulturalnym tylko jest nieuctwem... A ktoś kto podbija cene o prawie o 300% jest zwykłym bandytą.. to są bandyckie praktyki... i kooy w doope komu cooltura... to zwykłe złodziejstwo. Nikt nie wroci na drzewo ani do jaskini.. chyba że ktoś akurat stamtąd przylazł do miasta. To może wracać.. dla takich luksusem jest każda pierdoła wypełniająca nasz świat i rzeczywistość... A UM po prostu drze łacha na kierowcach tym razem.. najpierw zadłużyli idioci miasto a teraz nam wystawiają za to rachunek.. te podwyżki pokazują w jak tragicznej sytuacji finansowej jest szczecin.. tylko te hooye nie powiedzą prawdy ale dopyerdolą nam chorymi opłatami.. nie powiedzą prawdy bo by się pożegnali z władzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W I Lenin Czy rozwój wypadków zmierza do rewolucji? IP: *.ias.bredband.telia.com 05.06.12, 23:50 Im gorzej, tym lepiej.. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 06.06.12, 00:11 skoncz glupie przytyki. zaleznosc jest prosta - masz samochod masz wydatek. nie chcesz, az tyle placic - nie jezdzisz samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 17:27 tajemnicapanstwowa napisał: > skoncz glupie przytyki. > > zaleznosc jest prosta - masz samochod masz wydatek. > nie chcesz, az tyle placic - nie jezdzisz samochodem. Przytyki tak samo głupie jak gadanie o luksusie :) A co do opłat za które misto chce żebyśmy mieli ''az tyle placic'', to proporcjonalnie do zarobków jest to zwykła hucpa i złodziejstwo czemu wyraz dało już wiele postów... Spójrzmy na to ile zarabiamy i ile mamy płacic. Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 06.06.12, 08:47 Przecież "gość" to inaczej "swarozyc", któremu nigdy nie udalo się zabrać głosu bez wyzwisk i/lub przekleństw - więc czemu teraz miałoby być inaczej? Ten typ tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemba1 Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.12, 23:45 Gościu!!! Kupując auto płacimy państwu i miastu spory haracz (ponadstandardowy). Kupując paliwo większość wydawanych pieniędzy oddajemy państwu. Więc nie wymądrzaj się na temat kosztów. Płacimy dużo więcej podatków niż inni - dlaczego nie możemy liczyć chociaż na tolerancję jeśli nie wdzięczność??? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 06.06.12, 00:09 nie przypominam sobie by posiadanie samochodu w Polsce bylo obowiazkiem. nie stac cie - nie jezdzic. chcesz jezdzic i byc wygodny to plac i placz, a nie pitolisz o tym ile to podatkow placisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: 213.155.165.* 06.06.12, 02:38 No tak, części osób nie stać na jeżdżenie autem, bo nadopiekuńcze państwo w nadopiekuńczej UE wymyśliło że większa część ceny paliw, to będą podatki. Teraz sprytne inaczej miasto wymyśla kolejne opłaty za parkowanie auta. Idąc Twoim tokiem myślowym np można ustawowo pierdyknąć podatek 700% na jajka i później mówić ludziom, że skoro ich nie stać na jajka, to niech jajek nie jedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twojgnoj Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 11:24 Ty chyba jesteś jakimś zboczonym cyklistą albo innym mściwym gnojem którego nie stać na samochód w związku z czym uważasz, że skoro ty nie masz to inni też nie powinni. Chcesz zasuwać z buta albo jeździć rowerkiem jak jakiś przygłup twoja sprawa ale innych ludzi w swoje chore zboczenia nie mieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicapanstwowa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 06.06.12, 15:07 Nie osmieszaj sie. Jak jestes wygodny to plac za samochod. Nic wiecej nie napisalem, bo taka jest prawda... ale oczywiscie trzeba do tego dorobic cala ideologie jaki to musze byc skrzywiony... a nie lubie samochodow nie dlatego, ze lubie rowery itp. tylko wlasnie przez takich burackich kierowcow jak Ty, ktorzy mysla, ze jak maja samochod to moga wszystko, parkuja gdzie popadnie nie zwazajac na bezpieczenstwo, jezdza jakby nauki pobierali w krajach arabskich lub Indiach gdzie na drogach panuje prawo dzungli, a gdy sie takiemu zwroci uwage, ze zastawil chodnik to jeszcze pretensje ma panisko, ze ktos smial w ogole mu uwage zwrocic jak prezentowany tu ze 2 tygodnie temu panicz. Jakos w Skandynawii potrafia jezdzic komunikacja miejska, samochod sluzy do wypadow na zakupy i po za miasto. u nas to dalej wielki symbol statusu spolecznego... juz nie mowie o tym, ze tak z 10-15% jezdzacych po Szczecinie samochodow nie powinno przejsc przegladu technicznego, tylko panowie "Zenkowie" za flaszke lub dwie wbijaja kolejna pieczatke do 15 letniego, bezwypadkowego VW z przebiegien 110 tys, ktorym 60 letni dziadek jezdzil do kosciola... jak sobie zescie po 3 samochody na rodzine posprowadzali to teraz placcie za swoje wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan25 Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.briteline.de 06.06.12, 09:12 ale brednie... parkowanie w centrum to nie zadel luksus ktory trzeba opodatkowac... tam tez mieszkaja ludzie i ich tez to dotknie... dla wielu samochod jest narzedziem pracy jak dla innego lopata... cala ta zabawa SPP i UM do spolki to poprostu okradanie ludzi w bialy dzien. Nie do pomyslenie dla mnie jest ze za to ze mieszkam w centrum mam miastu oddac niemal jedna srednia krajowa... Odpowiedz Link Zgłoś
cary.hiroyuki.tagawa Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 06.06.12, 12:50 Gość portalu: Hiszpan25 napisał(a): > Nie do pomyslenie dla mnie jest ze za to > ze mieszkam w centrum mam miastu oddac niemal jedna srednia krajowa... Jest napisane, że abonamenty dla mieszkańców pozostają bez zmian... Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 06.06.12, 07:14 Po za tym strefa 10 min przy placówce > to fikcja - np. pod samym przedszkolem na Ściegiennego udaje mi się zaparkować > może 2 razy w tygodniu, najczęściej parkuje spory kawałek dalej. To fakt, przeważnie na miejscach wyzanczonych dla 10-minutowców parkują ci z abonamentem. A jak rozumiem zaparkowanie obok wyznaczonej strefy skończy się karą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom Pytanie tylko czy zapobiegliwi radni zlikwidują so IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.12, 16:01 Pytanie tylko czy zapobiegliwi radni zlikwidują sobie darmowe miejsca pod urzędem (w końcu jak ograniczać ruch w centrum to chyba powinni dać przykład) czy też może jaśnie państwa problem miejsc parkingowych nie dotyczy i radni pod UM nadal będą parkowali za free? Osobiście na szczęście mieszkam i pracuję obecnie poza strefą. Jak muszę parkować w centrum to parkuję na droższym parkingu w Galaxy lub w Kaskadzie bo nie chce mi się szukać miejsca na ulicy plus miastu jak nie muszę zarobić nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość II Re: Pytanie tylko czy zapobiegliwi radni zlikwidu IP: *.centertel.pl 05.06.12, 16:41 Polityka naszego miasta sprowadza się o maksymy- od przypadku do przypadku, czyli łatamy dziury, a reszta jakoś się sama zrobi. Szczecin nie ma żadnej strategi rozwoju (oprócz na papierze- czytaj papier wszystko przyjmie). Biorąc pierwszą lepszą działkę na tapetę (ciekawe, że nie chcą tym się zająć dziennikarze). Opieka społeczna w stosunku do osób po kryzysach psychicznych. Na początku nie było nic, później wpadli na pomysł (o zgrozo), że ma się tym zajmować Dom Pomocy Społecznej, a pod nim będą się znajdowały Środowiskowe Domy Samopomocy i Specjalistyczne Usługi Opiekuńcze dla osób chorych psychicznie. Jaki pomysł- takie wykonanie. Gdy organizacją takiej opieki zajmują się ludzie DPS, gdzie przebywają osoby przewlekle chorzy, którzy będą tam do końca życia i gdy umrą, wtedy ktoś wejdzie na ich miejsce- to WIADOMO, że podległe im ŚDS i SUO będą traktowali tak samo. Czyli jak? Nie będą zainteresowani, aby ich podopieczni stawali się bardziej samodzielni, tylko bardziej zależni od nich. Dlaczego? Bo w ten sposób mają perpetum mobile- samo nakręcającą się maszynkę pieniędzy i zawsze wypełnione wszystkie miejsca + wielką liczbę oczekujących. A więc zmieniła się wizja Miasta Szczecina. Teraz zmuszeni ustawą, aby wyodrębnić ŚDSy do 2014r- chcą na najbliższej Radzie Miasta uchwalić aby powstały zespoły środowiskowych domów samopomocy,a więc wszystko będzie tak jak do tej pory, tylko inaczej będzie się nazywać i rozpiszą "konkurs" komu dać kierownika. W międzyczasie (w 2009r) powstał Narodowy Program Ochrony Zdrowia Psychicznego i nasze Miasto uchwaliło Program Ochrony Zdrowia Psychicznego dla Szczecina 2011-2015 (można go sobie ściągnąć z sieci), w którym to wyznaczono sobie słuszne cele (jak za dawnych czasów) i odpowiedzialnych za ich wdrażanie. Wymieniono tam (a jakże) organizacje pozarządowe zajmujące się osobami po kryzysach psychicznych. Moje pytanie brzmi- czy nie byłoby lepiej oddać wszystkie zadania gminy, które nie jest w stanie unieść właśnie takim organizacjom, które od lat za miasto wykonują wiele różnych aktywności? Zamiast sztucznie i szumnie ogłaszać na następnej Radzie Miasta, że Miasto ma jakiś długoletnim strategiczny plan (który za chwilę pod wpływem chwili się zmieni)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek najpierw rozliczenie SPP IP: *.internet.szczecin.pl 05.06.12, 17:29 Jako obywatel Szczecia i osoba korzystająca ze strefy, żadam opublikowania pełnej informacji dot. finansów SPP. Interesują mnie wpływy, szczegółowe wydatki gó...e napłace, a przede wszystkim efekty rzeczowe inwestycji w parkingi. Niestety obecnie głównym celem jest stworzenie firmy zatrudniającej kolesi oraz zasilanie kasy miasta. Wprowadzanie abonamentów NIC NIE ZMIENIA jesli chodzi o liczbę parkujących samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Mysleć, mysleć... jaki bedzie efekt? 05.06.12, 17:34 Skoro drozeje strefa parkowania, a przypomne pod biurowcami na Bramie Portowej wybudowano zdaje sie 32 miejsca parkingowe... zdrozała komunikacja, a wiec NIE OPŁACA SIE, bo wychodzi drogo umiejscowienie firmy w centrum miasta! Pracownicy i klienci muszą płacic wieksze oplaty za parking i komunikacje, nadto nie ma dogodnego nawet dojazdu rowerem, bo zrezygnowano ze sciezki... Automatycznie przy wzroscie kosztow utrzymania beda wymagac pracownicy wiekszych wypłat, bo nie bedzie im starczac... a klienci beda mieli utrudniony dojazd. Zapewne chetniej pojada klienci tam, gdzie beda mogli zaparkowac... To na pewno da do myslenia firmom czy powinny lokowac swoje biura w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Re: Mysleć, mysleć... jaki bedzie efekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 11:17 Mam podobne zdanie. Nie opłaca się za bardzo przenosić biznesu lub otwierać nowego w centrum jeśli można to zrobić gdzieś indziej. SPP i polityka parkingowa zniechęca do przedsiębiorczości bo generuje koszty. Sporo małych i średnich firm które wymagają kontaktów z klientami preferuje lokalizacje np koło centrów handlowych ze względu na łatwo dostępny parking. Z jednej strony miasto chciałoby widzieć centrum jako centrum kulturalno biznesowe a nie jako dzielnice mieszkalną ale z drugiej strony nie robi nic by zachęcić ludzi do przeprowadzek poza centrum i ułatwić tu prowadzenie biznesu. Ostateczny efekt jest taki że ludzie którzy mają pieniądze przeprowadzają się do innych dzielnic (lub gmin np Mierzyn) gdzie koszty życia są ostatecznie mniejsze a pozostają ludzie którym dodatkowe koszty nie robią różnicy bo i tak np nie mają samochodu (bo ich nie stać). Ergo, pozostaje margines, ludzie mało zaradni i ludzie wykluczeni a centrum zamienia się powoli w slumsy. Odpowiedz Link Zgłoś
cary.hiroyuki.tagawa Re: Mysleć, mysleć... jaki bedzie efekt? 06.06.12, 12:35 Gość portalu: aha napisał(a): > Mam podobne zdanie. Nie opłaca się za bardzo przenosić biznesu lub otwierać now > ego w centrum jeśli można to zrobić gdzieś indziej. SPP i polityka parkingowa z > niechęca do przedsiębiorczości bo generuje koszty. Sporo małych i średnich firm > które wymagają kontaktów z klientami preferuje lokalizacje np koło centrów han > dlowych ze względu na łatwo dostępny parking. Widać, żeś nie czytał ostatniego artykułu w gazecie, jak to PRZEDSIĘBIORCA narzekał na abonamentowców, którzy zajmują wszystkie miejsca parkingowe przy jego zakładzie. Klient przyjedzie, jak będzie miał wolne miejsce, a przez ludzi, którzy przyjeżdżają do pracy autem na cały dzień, miejsc wolnych nie będzie. Klient zapłaci te kilka złotych za postój w strefie, korona mu z głowy nie spadnie. Spadnie za to właśnie pracownikom, którzy na te 8 godzin przyjeżdżają samochodem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.12, 18:10 Kto z "zaplecza intelektualnego" wpadł na ten pomysł?????????? Możeradni też będą płacić za parkownie????? Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 18:13 kloakolicja przeprowadzi to dla dobra miasta i pensyjek tych nieudacznych politruków z pis i sld. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego Pa... 05.06.12, 19:50 A może by tak to całe tałatajstwo pogonić na zasadzie nieposłuszeństwa obywatelskiego? W końcu to oni są dla nas, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nigri Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego Pa... 05.06.12, 20:10 A co z ludźmi którzy mieszkają w strefie A i nie mają możliwości pozostawienia samochodu na bezpłatnym parkingu bo po prostu takiego nie ma?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach51 Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 05.06.12, 20:35 Miasto oraz Stowarzyszenie Estetycznego i Nowoczesnego Szczecina, które mocno pchało ten projekt, mają takich ludzi w tyłku. Miasto nie ma być funkcjonalne dla mieszkańców, miasto ma być "estetyczne i nowoczesne", a mieszkańcy mają te fanaberie opłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego 05.06.12, 20:59 Niestety, ale urzad dla osób, których nie stac na mieszkanie w miescie, ale nie wyprowadza sie i maja rachunki do zaplacenia przeterminowane szykuje w innej gminie specjalny obiekt... Zapewne spodziewana jest wymiana mieszkanców na bogatych, bo biedni nie maja tu co szukac, pracy tez raczej nie znajda... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peredo Referendum nad odwołaniem prezydenta i rady, IP: *.cable.smsnet.pl 05.06.12, 21:39 Może pora zorganizować jakieś referendum nad odwołaniem prezydenta i rady, żeby kolesie wreszcie zaczęli szanować mieszkańców miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prostak Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.static.espol.com.pl 06.06.12, 11:46 dalszy krok w celu wykończenia miasta, niedługo to miasto po prostu umrze, już centrum przypomina martwą strefę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LA R:Kiedy to sie skonczy?Jesli ktos pracuje w strefi IP: *.static.espol.com.pl 06.06.12, 07:58 Chodzi o to, by zrobić w centrum sypialnie (dlatego buduje się bloki, plomby mieszkalne), a firmy wyprowadzić na obrzeża. Zastanawia tylko w takim razie po co wybudowano biurowiec koło Galaxy? Odpowiedz Link Zgłoś
pluszsz Chrzanieni złodzieje i ich obiecanki cacanki 06.06.12, 08:32 Dranie chcą tylko podreperowac budżet. Nic za to nie robia dla mieszkańców. MZK tylko drożeje i skracają się czasy przejazdów dla biletu MZK. Garażowce w 2015? Na pewno "coś" nie wyjdzie i ich nie będzie. Jeżeli wprowadza się takie drastyczne zmiany w abonamencie i jego cenach (DWA RAZY WIĘCEJ?!) to NAJPIERW trzeba zaoferowac alternatywę, a nie obiecywać w 2015r. (czytaj 2025). Dopiero przy istniejącej infrastrukturze dla kierowców, dopiero przy sprawnej i atrakcyjnej MZK, można zmieniać strefy ucząc kierowców innych zachowań. Teraz to zwykłe bandyctwo złodziei z ratusza. Przyjazne państwo ... jasne. Chciwe i podstępne. Takich radnych nie wolno więcej wybierać. Wyborcy to zapamietają.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antropolog Re: Chrzanieni złodzieje i ich obiecanki cacanki IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.12, 09:14 Red. nacz. JACHIM WOJCIECH przemówił. Houk ! A to oznacza, że sprawa jest już klepnięta. Nasi nowi właściciele, nasza nowa samorzadowa szlachta, nasi kochani miejscy oligarchowie wszytko już nad "setą" w Kafe Jerzy ustalili i dogadali. Szymon "Dwojga Nazwisk" terminy reklam ustalił i zapłacił. Więc nie ma już wiekszego sensu cokolwiek wypisywać na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Jest na to rada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 11:15 Jeśli naprawdę takie pomysły was wkurzają a radni jak widać coś tam od rzeczy bełkoczą więc przegłosują co partia im karze... jest jeden prosty i skuteczny pomysł żeby ta koncepcja odeszła szybko w niebyt... Otóż jest możliwość przeprowadzenia referendum w sprawie odwołania prezydenta. Uważacie że spółka miejska pod nadzorem prezydenta podsuwa radnym głupie pomysły więc wystarczą podpisy 10% uprawnionych do głosowania i referendum się odbędzie. Może głosują i radni ale chyba nikt nie ma złudzeń że nie oni decydują co mają robić ;) Przypominam że żeby zacząć zbierać podpisy wystarczy grupa inicjatywna 15 osób więc jak zebrać niezadowolonych forumowiczów to już wystarczy ;) Już sam fakt zbierania podpisów do referendum skłoniłby radnych do i włodarza do pomyślenia dwa razy co tym co sądzą ich pracy wyborcy... Kto wie przy takim temacie wiodącym jak SPP podpisy 10% udałoby się zebrać. Wynika jest jasny. Problem mógłby być tylko z frekwencją - ale kto wie jasli chodzi o pieniądze ;) A że pomysł jest zwykła ściemą i zamaskowaną podwyżką ? Otóż nasza komunikacja miejska jest w stosunku do innych np. Warszawskiej bardzo droga a mimo to delikatnie mówiąc odbiega od niej jakością. Torowiska w Szczecinie są wręcz przez dostawcę tramwajów pokazywane jako najgorsze w kraju. Więc o czym tu mówimy ? Nie ma żadnej infrastruktury która mogłaby przejąć pasażerów samochodów w większej skali. Jeśli mam udawać metropolię najpierw stwórzmy komunikację miejską z prawdziwego zdarzenia bus-pasy itp. + parkingi buforowe Zaproponujmy korzystne ceny i szybki przejazd to ludzie sami zmienią przyzwyczajenia. A kto nie będzie mógł niech płaci za "przywileje" i "fanaberie". Ot np. W warszawie wolę jeździć komunikacją miejską niż inną bo jest po prostu szybciej. Ale w spółce miejskiej znaleźli "trzecią drogę" - podniesiemy ceny i zmienimy kolory parkomatów. Zrobimy "reformę" i będzie ok. Owszem docelowe zmiany w SPP są może i sensowane ale powinny być to zmiany systemowe a nie na zasadzie zrobimy podwyżkę i ponownie ;) obiecamy że kiedyś , w przyszłości ... wybudujemy parking ... w centrum miasta. Nie wiem czy się śmiać czy płakać. Żałosne to jest. Kolejna "reforma" po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu Re: Chrzanieni złodzieje i ich obiecanki cacanki IP: *.globalconnect.pl 06.06.12, 13:48 a lud niech całuje elity polityczne w d..ę z radości Odpowiedz Link Zgłoś
tomaja34 Koniec... 06.06.12, 17:56 Witam wszystkich Szczecinian. Z uwagą przeczytałem wszystkie komentarze i pragnę tylko dołożyć swoje parę groszy na temat SPP i opłat. 1. Mieszkam od ponad 30 lat w centrum i o strefę SPP się nie prosiłem. 2. Wykupienie abonamentu (bo innej opcji nie ma) np. na 1 ulicę, na której mieszkam to koszt 96 PLN/rok. Nie jest to dużo, ale do irytacji doprowadza mnie fakt, że pomimo wykupionego abonamentu nie mam miejsca do zaparkowania pod domem lub chociaż na mojej ulicy. A parkowanie w innej części np. w podwórzu graniczy z cudem lub kończy się najczęściej uszkodzeniem auta (lusterka wciąż mają wzięcie). 3. Mam taką pracę, że auto jest mi niezbędne (podróżuję służbowo po Polsce) i zaznaczam, że nie prowadzę działalności, więc od kosztów sobie nie odliczę. Ale również pracuję ok. dwa dni w tyg. w domu, więc auto muszę gdzieś parkować i to nie jest moje widzimisie czy chęć wożenia się po mieście. Wnioski dla mnie są oczywiste: - zgadzam się z opiniami, że miasto nas doprowadza do skrajności - zwiększenie opłaty abonamentowej nie zmusi mnie do rezygnacji z wykupienia, a przeprowadzka do innej części miasta ze wzgl. finansowych nie wchodzi w grę, więc nie mam wyjścia. Moge tylko złorzeczyć, co pewnie zrobię: #$%^@#$*^&*&)&$#$. I ostatnia uwaga: parking u zbiegu mazurska/śląska to faktycznie podstawówka z marnym boiskiem. Ale ta podstawówka to SP 64, o której głośno było jeszcze nie tak dawno temu. To w niej będą sie uczyły niedługo wraz z naszymi dziećmi, dzieci z likwidowanej SP 54 (Maciuś). Kolejny dowód na "prospołeczną" politykę naszych władz. W konsekwencji te dwie szkoły przeniosą później do kolejnej??? Mam nadzieję, że do tego czasu moja córka zdąży ukończyć edukację podstawową. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cary.hiroyuki.tagawa Re: Koniec... 07.06.12, 22:17 tomaja34 napisał(a): > Witam wszystkich Szczecinian. > Z uwagą przeczytałem wszystkie komentarze i pragnę tylko dołożyć swoje parę gro > szy na temat SPP i opłat. > 1. Mieszkam od ponad 30 lat w centrum i o strefę SPP się nie prosiłem. > 2. Wykupienie abonamentu (bo innej opcji nie ma) np. na 1 ulicę, na której mies > zkam to koszt 96 PLN/rok. Nie jest to dużo, ale do irytacji doprowadza mnie fak > t, że pomimo wykupionego abonamentu nie mam miejsca do zaparkowania pod domem l > ub chociaż na mojej ulicy. A parkowanie w innej części np. w podwórzu graniczy > z cudem lub kończy się najczęściej uszkodzeniem auta (lusterka wciąż mają wzięc > ie). > - zwiększenie opłaty abonamentowej nie zmusi mnie do rezygnacji z wykupienia, a > przeprowadzka do innej części miasta ze wzgl. finansowych nie wchodzi w grę, w > ięc nie mam wyjścia. Moge tylko złorzeczyć, co pewnie zrobię: #$%^@#$*^&*&)&$#$ > . Ale przecież jest gdzieś napisane, że dla mieszkańców SPP opłaty się nie zmienią... Odpowiedz Link Zgłoś
areczek9 Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego Pa... 06.06.12, 22:45 Nic tylko pozostaje przenieść się do sąsiedniej gminy, która dba o potrzeby swoich mieszkańców i przedsiębiorców zapewniając komfortową komunikację zbiorową i samochodową, odpowiedni stan dróg i miejsca parkingowe, które są i nie trzeba za nie przepłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.static.espol.com.pl 07.06.12, 03:14 Tylko sasiednia gmina po za braniem twoich podatkow, gdy pracujesz w Szczecinie tak naprawde nic innego nie robi... ot doplaci do 1 autobusu na godzine, wyremontuje raz na rok kawalek drogi i pod monopolem postawi latarnie. no ale np. Mierzyniaki beda wiecznie narzekac, ze drogo, nie tak jak trzeba, bo korki na Ku Sloncu... placisz podatki za miastem? to sie od niego odwal... Odpowiedz Link Zgłoś
ajpitoajpi12 Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego Pa... 07.06.12, 08:55 Kto z decydentów mieszka na terenie zlikwidowanej strefy? I dlaczego nam o 20o m od Piastów podniesiono z 350 do 850? Kosmiczne wizje czy za dużo trawy?"....Płatne parkowanie zniknie za to z obszaru między al. Piastów a Krzywoustego w stronę Turyzna. Zmieniają się ceny. Zwłaszcza abonamentów: opłata roczna w strefie czerwonej wzrasta z 980 zł do 1700 zł. Miesięczna za to maleje ze 180 do 140 zł. Podobnie w strefie żółtej - abonament roczny drożeje z 350 do 850 zł. Miesięczny tanieje z 80 na 70 zł. Autorzy zmian ni...." Więcej... szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,11869743,Koniec_tanich_abonamentow_w_Strefie_Platnego_Parkowania.html#ixzz1x5WFDslL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: Koniec tanich abonamentów w Strefie Płatnego IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.12, 12:09 Jezeli mamy takich radnych z "zaplecza intelektualnego" to już mamy pewne , że to przechodzi. Dla zachowania "stolków" zrobią wszystki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś