robert919 09.08.12, 09:59 Najpiękniejsze są te latarnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tacx Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami? 09.08.12, 10:02 Nie wiem... patrząc na to zdjęcie tego czegoś w miejscu Grzybka to nie wiem jak można to nawet porównywać do Posejdona. przecież temu czemuś znacznie blizej jest do biurowca TVP na Niedziałkowskiego niż do czegokolwiek co powstało w tym mieście przed wojną. To moja subiektywna opinia rzecz jasna. zawsze byłem za tym aby rekonstruować przynajmniej ograniczajac się do fasad i linii zabudowy to co było w centrum przed '39 . Gdańską starówke tak przecież zrobiono. Podział fasad zupełnie nie odpowada temu co jest za nimi. Niestety stawia się maszkarony ni w piec ni w dziesięć. Co to ma wspólnego z otoczeniem? Po co tam ten medicus jeszcze stoi?? Ten cały plac to jeden wielki koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @&@ Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.doplaty.gov.pl 09.08.12, 10:19 A ten Hofman to ma aktualne badanie psychiatryczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat zakonnik głąby z SENSu wdepczą krytyków w ziemię IP: 205.164.34.* 09.08.12, 15:34 Zaraz odezwą się trzy głąby z SENSu i wdepczą krytyków w ziemie. Oficjalnie wolno tylko bic brawo za każdą, nawet całkowicie spartoloną architektonicznie kichę. Budynki IKEI są przykładem kompletnego bezguścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perkoz Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 12:55 Nie jestem architektem. Jestem historykiem sztuki i nie będę komentował spraw które leżą w gestii architektów, ale rzeczywiście porównywanie tego budynku do Posejdona to delikatnie rzecz ujmując pomyłka. A tak generalnie rzecz ujmując to mam wrażenie że Szczecin dalej tkwi mentalnie w latach betonowego dziedzictwa tylko beton zmienił w stal i szkło. Chodzi mi o to że sposobie myślenia o mieście i jego tkance architektonicznej dalej myśli się kategoriami którymi myślano w latach '60 zabudowując centrum koszmarkami z wielkiej płyty. Najgorsze w tym wszystkim było to że do konkursów wtedy stawały projekty naprawdę ciekawe... Wygrywały najgorsze - czyt najtańsze, najprostsze i opowiadające socjalnym programom ówczesnych zleceniodawców. Dziś powiela się chyba ten sposób myślenia tylko priorytety są trochę inne, ale generalnie poszanówek dla tego co tu powstało w czasie wielkiej przebudowy za Kaisera jest włodarzom grodu zupełnie chyba obcy. Nie wiem, niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę, ale Szczecin nie ma nawet jakiegokolwiek planu rozwoju, koncepcji na to co robić z tym pięknym śródmieściem (a właściwie z tym co z niego zostało). Nie wiem jaki jest sens otocznia Kosmosu opieką konserwatorską i jednoczesne tolerowanie tego co się przed nim dzieje? Jak można było postawić coś takiego jak Galaxy - coś czego miejsce jest na przedmieściach raczej widząc te blaszane gmaszysko. O pomniku ofiar Grudnia nawet nie będę pisał bo to bardziej nadaje się pod Pleciugę niż w to miejsce. Przepraszam za dosadność ale ta rzeźba to jakiś koszmar po prostu. No.. ale to i tak lepsze niż Stoczniowa Pieta jakby żywcem wyjęta z magazynów Kozłówki którą tam chcieli postawić. Zresztą co tu zmieni gadanie. Postawili i stać będzie. I to jest najgorsze że pozwala się na stawianie rzeczy zupełnie przeciętnych które będziemy znosić przez następne dziesięciolecia. Tak to dalej wszystko będzie wyglądać jeśli władze przyjęły taką koncepcję wstawiania takich maszkaronów w zabytkową często tkankę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 14:05 Przepraszam bardzo, ale jakby mieli rekonstruować zabudowę przedwojenną, to wyszła by z tego jakaś maszkara (patrz 'rekonstrukcja' podzamcza) i musieliby odtworzyć układ ulic (kierowcy pialiby z zachwytu). A i pewnie miłośnicy piastowskiego Szczecina by protestowali przeciw odbudowie pruskich kamienic:P To co zrobili jest ok. Ten przy poczcie co prawda podoba mi się mniej, ale wg mnie dobrym kompromisem. Jakby zrobiono coś całkiem nowoczesnego, to by nijak nie pasowało do poczty, a wszelkim próbom rekonstrukcji mówię stanowcze nie;) A dla panów architektów i wykładowców to mam taką propozycję. Niech tak na szybko zrobią jakiś szkic, jakby to widzieli. Bo pomarudzić to jest łatwo, a zrobić coś konkretnego znacznie trudniej. A po drugie, wizualizacje obu budynków były dostępne dawno temu, więc można było już wtedy próbować coś zmienić, skoro to aż tak kłuje w oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Oni nie potrafia ocenić koncepcji IP: *.pl 09.08.12, 15:20 Przytaczam wypowiedź speca nt. wizualizacji Nowej Dany "Marek Wołoszyn, dyrektor Instytutu Architektury i Planowania Przestrzennego ZUT, uważa, że miejsce pod budowę takiego wieżowca nie jest złe. - Ale więcej będzie można powiedzieć dopiero, gdy taki budynek powstanie." Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Ech, ci nasi lokalni architekci... 09.08.12, 10:17 Zawiść - zawiść - zawiść. Tyle o ultrakrytycznych opiniach naszych lokalnych tuzów architektury. Niech Ci mistrzowie lepiej się nie zbliżają do centrum miasta, bo wymyślą kolejną plombę jak ta po Barbarze na Krzywoustego. Albo kolejne "piękne" Podzamcze. Mam tylko jedno pytanie - jaką dobrą architekturę zaprojektowali dla centrum Szczecina współcześni szczecińscy znani architekci? Proszę o JEDEN przykład. JEDEN. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrus1 Re: Ech, ci nasi lokalni architekci... 09.08.12, 10:33 to co ja zauważam to fakt ze jak jestem na Bramie Portowej to nie mam żadnego "uderzenia" wizualnego... budynki nie wychodzą poza poziom. jednak podstawowym pytaniem jest czy to wystarczy... bo zauważmy ze Brama Portowa jest teoretycznym sercem miasta, więc została zmarnowana wielka szansa na stworzenie tu czegoś nowego, ciekawego, reprezentacyjnego... tak jakby przeciętność była zaletą !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: Ech, ci nasi lokalni architekci... 09.08.12, 10:58 Przecież tam jest coś ciekawego i reprezentacyjnego. Brama Portowa. Mam nadzieję, że kiedyś dojdzie również do planowanej rozbudowy Posejdona. To jest pewien problem w Polsce, że wszystko musi być z przytupem, z pie...ięciem. Dlaczego Berlin jest taki piękny? Tam każdy nowy budynek nie stara się wprowadzić Neue Ordnung, nie próbuje udowadniać, że jest wspanialszy od pozostałych. Dlatego udaje się tworzyć spójne miasto. Mi ten architektoniczny umiar bardzo odpowiada. Mamy już na Podzamczu "kwartał miszczuff", w którym każda kamienica, zaprojektowana przez znanego architekta, stara się przekrzyczeć sąsiada i za nic ma istniejący kontekst. Ci, którzy wiedzą, który kwartał mam na myśli wiedzą, jak tragicznie to wygląda. Nie jestem żadnym autorytetem, by spierać się z architektami, jednak jako odbiorca architektury mam prawo mieć tu swoje zdanie. Nie zgadzam się z Krzysztofem Bizio. Powstały przy gmachu poczty budynek nie jest "zupełnie wyrwany z kontekstu". Wyraźnie nawiązuje do sąsiedniego, neogotyckiego gmachu poprzez pomarańczowe elementy elewacji i schodkowy dach. Moim zdaniem szansa na zrealizowanie ciekawej architektury została wykorzystana. Natomiast zupełnie nie zgadzam się w Piotrem Hofmanem. Nie wiem, co ma na myśli, mówiąc "szaroburo i ponuro". Wolałby żeby było radośnie i kolorowo? No to jest taki budynek na Krzywoustego, który ten pan również - zupełnie słusznie - krytykował nie tak dawno na łamach "Gazety". Wycofanie fasady biurowca przy poczcie w stosunku do kamienicy podyktowane było przebiegiem działek: parcela równająca do kamienicy należy do miasta. Wypadałoby to wiedzieć, jeżeli wypowiada się dla mediów. Nie bardzo kojarzę również, które wizualizacje ma pan Hofman na myśli. Już pierwsze wizualizacje SwedeCenter nie pozostawiały wątpliwości co do kształtu obydwu budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrus1 Re: Ech, ci nasi lokalni architekci... 09.08.12, 11:01 lonelyboy1989 napisał: > Przecież tam jest coś ciekawego i reprezentacyjnego. Brama Portowa. Mam nadziej > ę, że kiedyś dojdzie również do planowanej rozbudowy Posejdona. > > To jest pewien problem w Polsce, że wszystko musi być z przytupem, z pie...ięci > em. Dlaczego Berlin jest taki piękny? Tam każdy nowy budynek nie stara się wpro > wadzić Neue Ordnung, nie próbuje udowadniać, że jest wspanialszy od pozostałych > . Dlatego udaje się tworzyć spójne miasto. Mi ten architektoniczny umiar bardzo > odpowiada. a my byliśmy w tym samym Berlinie? ;) bo tam jest wszystko z przytupem i podskokiem,. przemyślane, zorganizowane.... a u nas od przypadku do przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Re: Ech, ci nasi lokalni architekci... 09.08.12, 10:37 Ostatnimi szczeciński architekt, którzy zaprojektował dla Szczecina jakąś dobrą architekturę umarł w 1935. :P A był tam taki ładny placyk, zielono było, można było przysiąść, wysypać bułeczkę pokruszoną gołębiom, no komu to przeszkadzało? A teraz wybudowali dwa szarobure biurowce, po co, dla kogo? Oxygen do dzisiaj stoi pusty... :| Odpowiedz Link Zgłoś
lemisiaque Re: Ech, ci nasi lokalni architekci... 09.08.12, 11:05 Pusty? Przyjdź sprawdź. Odpowiedz Link Zgłoś
lazi1 Re: Ech, ci nasi lokalni architekci... 11.08.12, 00:14 Sam jesteś pusty ;-P Z tego co mi wiadomo, a jestem zorientowany bo tam pracuję, zostało może z 5% powierzchni do wynajęcia. Także przestań pisać brednie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Ech, ci nasi lokalni architekci... IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 18:00 masz ul.Tkacka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: Ech, ci nasi lokalni architekci... IP: *.cable.smsnet.pl 09.08.12, 19:41 Jak to? Przecież za te potworki z lat 60 ówcześni "architekci" brali nagrody za wspaniałą architekturę Starego Miasta, i co teraz? Teraz czyta się wypowiedzi ich samych, jeszcze nie tak dawno, albo ich wychowanków, którzy nic nie mogą wymyślić sami, to krytykują innych. Ale czegóż można się spodziewać po wenie twórczej potomków niepiśmiennych chłopów? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX4Ever Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.globalconnect.pl 09.08.12, 10:36 Podoba mi sie. Ciesze sie, ze nie wybudowali żadnego potworka z zapoconej wyobraźni buraków marzących o pałacach tortowych ze szkła. A mogli! Odpowiedz Link Zgłoś
ktos210 Jest mi to obojętne 09.08.12, 10:40 Jest mi to obojętne to miasto i tak jest na straconej pozycji , jeszcze bym proponował droge dla rowerów przez środek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: Jest mi to obojętne IP: *.pl 09.08.12, 11:00 Tekst linka ten w miejscu grzybka przypomina Okrąglak, tyle że kanciasty. Jest ładniejszy od tego po kogucikach - tam niestety zastosowano tandetne wykończenie i faktycznie razi cofnięta elewacja i niedostosowanie do podcieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: Jest mi to obojętne IP: *.cable.smsnet.pl 09.08.12, 19:43 A co masz przeciwko drogom rowerowym? Jak fajnie było przez okres remontu Bramy Portowej. Rowerkami bractwo śmigało, że hej! Pozdrawiam rowerzystów! Miasto jest dla ludzi, a nie złomów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h'j katolicki Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.ias.bredband.telia.com 09.08.12, 10:57 Najpiękniejsze są te latarnie... -------------------------------------- Jak to w Burdellandzie: Jak juz cos gdzies zrobia, to nigdy nie do konca.. to taka estetyka kato-bolszewicka.. Tak trzymac, tlumoki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 09.08.12, 11:36 Paskuctwa,szare,ostre ustawienie a do tego zasłaniające ludziom mieszkającym tam od lat światło i powietrze. DLACZEGO W SZCZECINIE NIKT NIE PYTA MIEJSCOWYCH ARCHITEKTÓW O OPINĘ BUDOWANYCH NOWYCH OBJEKTÓW SZCZEGÓLNIE W CENTRUM MIASTA TYLKO STOSUJE SIĘ PARTRYZANTKĘ BUDOWLANĄ OBSKURNĄ I TANIĄ- CZY KOMUŚ NAPRAWDĘ ZALEŻY NA OSZPECANIU NASZEGO MIASTA. Kto ZATWIERDZIŁ TEN PROJEKT PRZED JEGO REALIZACJĄ? JUZ LEPJEJ BYŁO STWORZYĆ TU DUŻE RONDO WJAZDOWE DO MIASTA - A ŻE MAM RACJĘ TO SZYBKO SIĘ TO UDOWODNI samo W PRAKTYCE -eksploatacji. Czyżby Carlos Rozner ( były pseudo-właściciel działek) tak mścił się na naszym mieście, że nie może wygrać swoich podejżanych pieniędzy żądanych od Szczecina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tiger Poprosimy o sondę - mi sie podoba IP: 212.14.63.* 09.08.12, 12:26 Mi się podoba, patrząc jaki syf był. Brakuje jeszcze podobnej zabudowy przy Pedeciaku i poprawy wizerunkowej czteropiętrowych punktowcóe przy kwiaciarkach i będzie ładnie, czyst, nowocześnie. Tego w Szczecinie brakowało, takiego nowoczesnego wielkomiejskiego centrum miasta. Być może mogłobyć coś lepszego (ale nie było przecież żadnego konkursu na zabudowę), więc cieszmy się, bo ten fragment miasta szczególnie od strony 3-maja wygląda ... jak całkiem inne zachodnioeuropejskie miasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. wies 70 tysiecy w Holandii... uczcie sie IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 10.08.12, 00:27 no tak to wyglada na pobliskiej holenderskiej wsi (70 tysiecy)... nie wiem czy mozna okreslic Szczecin w tym kontekscie wielkim miastem... www.adviesburo-kubus.nl/images/stories/paradiso/kubus-paradiso-cinema-appartementen-hoofddorp-2.jpg archiguide.free.fr/PH/PaBa/Haa/HoofddorpLogCentrumKCAP.jpg upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Artwork_Hoofddorp_Station.jpeg (proponuje zwrocic uwage na to zielone w tle - w tej chwili jest tam centrum biurowe wieksze niz wszystko co wybudowane w Szczecinie na przestrzeni ostatnich 5 lat - np ) www.globtroter.pl/zdjecia/holandia/125522_holandia_hoofddorp.jpg na koniec tak wyglada tablica na przystanku - zachowuje pelna czytelnosc nawet we mgle i z daleka - kosztowala zapewne ulamek ceny tablic w Szczecinie... upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/DRIS_Zuidtangent_Hoofddorp.jpg dalej ladujcie kase w Krzystka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: wies 70 tysiecy w Holandii... uczcie sie IP: *.pl 10.08.12, 10:44 A czy tej wsi nie zbudowano od podstaw w szczerym polu ? Odpowiedz Link Zgłoś
a.malin Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami? 09.08.12, 12:48 Prof. Waldemar Wojciechowski martwi się - Mam pewne wątpliwości, jak mieszkańcy zareagują na zestawienie współczesnych biurowców z zabytkowym budynkiem poczty. Wolałbym zdecydowanie aby dobrzy architekci narzucali swój gust mieszkańcom niż odwrotnie. Z góry wiadomo, ze większość ma zły gust. W sprawach krajobrazu miejskiego nie ma miejsca na demokrację. Kiedyś o tym jak ma wyglądać miasto decydowali architekci, Wilhelm Meyer-Schwartau i inni. W ostatnich latach nie ma w radzie miasta architektów, nikt w tej radzie nie liczy się z ich zdaniem. Mozna się domyślić, że pan profesor ceni sobie neogotycki budynek poczty. Może lepiej aby martwił się o to co zrobić by przywrócić mu pierwotny kształt. Po wojnie przykryto go prowizorycznym dachem i tak zostało do dziś. Podobnie było ze Starą Chemią, Izbą Celną, zespołem szkól przy skrzyżowaniu Piastów i Jagiellońskiej wraz z obecnym Pałacem Młodzieży, brama głowna CC - to bardzo ważne dla krajobrazu miasta budowlei i stosunkowo niewiele trzeba by by przywrócić im dawny blask. Wracając do Bramy Portowej, załąmujące zjawisko - jeszcze nie skończono tych dwóch nowych budynków a już instaluje się przed nimi (koło dawnego Grzybka) szkaradny "ogródek" nośników reklamowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda wazelina Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 12:53 Jestem zaskoczony ,że pan architekt i dramaturg Bździzio jest niezadowolony z tych klocków, bo jak sie na nie patrzy są tak brzydkie jak jego twórczość. Odpowiedz Link Zgłoś
goodwill501 Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami 09.08.12, 13:16 Nie wiem dlaczego, ale to byla moja pierwsza reakcja. Jesli nie wymienic na nowoczesne, dlaczego chocby nie pomalowac?... Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo dlaczego biurowców nie budują poza centrum miasta 09.08.12, 13:21 ? gdzie będą parkować pracownicy i ewentualni klienci znajdujących się tam firm ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: dlaczego biurowców nie budują poza centrum mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.12, 13:55 Dokładnie, mogliby je wybudować gdzieś pod Pyrzycami, i tak puste będą stały.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: dlaczego biurowców nie budują poza centrum mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.12, 14:29 Ale bzdura, przecież w podziemiu są miejsca parkingowe, a poza tym już spora część powierzchni biurowej została wynajęta, tak więc lepiej najpierw sprawdź a potem krytykuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat zakonnik brak miejsc parkingowych!!! IP: 205.164.34.* 09.08.12, 15:39 Pod budynkami jest mniej miejsc parkingowych niż pracowników na jednym piętrze. Więc ani klienci, ani pracownicy nie zaparkują - co najwyżej starczy po jednym miejscu dla szefów firm, które wynajmą powierzchnię, a i to niekoniecznie. Typowa IKEA - niskobudżetowy klocek bez miejsc parkingowych opakowany w piękny katalog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahaha Re: brak miejsc parkingowych!!! IP: *.nitka.net.pl 09.08.12, 22:06 Klienci tych firm nie przyjeżdzają furą tylko spokojnie siedzą u siebie w biurach i załatwiają wszystko zdalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do durnia do durnia IP: 209.73.137.* 10.08.12, 00:08 Po co im biura, jak zdalnie mogą to załatwiać z domu? G... wiesz małolacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: do durnia IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 10.08.12, 00:30 zrob zdalnie kupe... kolejny ktory kupil outsourcingowy belkot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: brak miejsc parkingowych!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.12, 14:28 ten "katalog" na pewno nie jest piekny, a interesantom pozostanie przyjazd tramwajem (bo miejsc parkingowych jest tam jak na lekarstwo) lub parkowanie w Kaskadzie i pieszy "spacer". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: dlaczego biurowców nie budują poza centrum mi IP: *.cable.smsnet.pl 09.08.12, 19:50 Zależy co mają do zaparkowania? Jeżeli rowerki to ok, zmieszczą się. A złomy, niech sobie wybiją z głowy, budynki stoją w miejscu, gdzie krzyżują się niemal wszystkie linie komunikacyjne naszego miasta. Czy coś trzeba dodawać panie furmanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: dlaczego biurowców nie budują poza centrum mi IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 20:00 A no trzeba. Prezesi firm, kierownicy czy managerowie nie jeżdżą rowerkami ani komunikacją miejską bo to obciach w branży. Ale co taki kołek co zasuwa rowerkiem do mac donalda pakować kanapki może o tym wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oho! Re: dlaczego biurowców nie budują poza centrum mi IP: *.nitka.net.pl 09.08.12, 22:03 Bo to sa "managiery", którzy bez samochodu nie istnieją i cała wartość tylko w tym, czy jeżdzą. Jak ktoś musi udowadniać swoją pozycję samochodem to chroń nas Panie Boże przed takimi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: dlaczego biurowców nie budują poza centrum mi IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 00:02 Gość portalu: hahaha napisał(a): > A no trzeba. Prezesi firm, kierownicy czy managerowie nie jeżdżą rowerkami ani > komunikacją miejską bo to obciach w branży. Ale co taki kołek co zasuwa rowerki > em do mac donalda pakować kanapki może o tym wiedzieć? poczytaj sobie o zalozycielu Ikei o nazwisku Ingvar Kamprad. "Miliarder nie wyróżnia się z tłumu do tego stopnia, że gdy ostatnio przybył na galę, na której miano mu wręczyć tytuł człowieka roku, ochrona nie chciała go wpuścić, gdyż jej członkowie widzieli jak wysiadał z autobusu." to jest wlasnie ocenianie innych pod katem tego czym jezdza.. no ale polski nowobogacki chlop musi sie wykazac ze cos znaczy wiec opakowuje sie fura by zyskac aplaus w swoim stadzie.. ot takie prymitywne instynkty.. paw pokazuje jaki piekny ma ogon, a homosapiens musi pokazac swoje sliczne zabawki aby tlum pial z zachwytu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: dlaczego biurowców nie budują poza centrum mi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.12, 14:32 to tylko "wyjątek potwierdzający regułę", większość naszych "menago" musi swoją "pozycję" pokazać stosownym samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeee A po co jest komunikacja publiczna ?? IP: *.pl 10.08.12, 10:42 I jak sobie wyobrażasz wjechanie i wyjechanie np 300 samochodów o tej samej porze na największym skrzyżowaniu w Szczecinie. Ruch samochodowy jest w całej cywilizowanej Europie rugowany z centrum m.in. przez ograniczanie miejsc postojowych. Ale do tego trzeba cos więcej kojarzyć niż sprzęgło, bieg, gaz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: A po co jest komunikacja publiczna ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.12, 14:39 to co piszesz, to tylko dowód na to, że to dość "przypadkowa" lokalizacja jak na tego typu działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazonx Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.12, 13:40 Nie wyglądają tak koszmarnie jak "Oxygen" + "Galaxy" made in Echo, ale piękne nie są. Czego można się spodziewać, skoro na nowo położonym asfaltcie w centrum miasta powstają kałuże a włodarze naszego miasta tego nie widzą. Nic się nie stało . . . . naprawdę nic się nie stało . . . . Odpowiedz Link Zgłoś
gregorothor Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami? Nie 09.08.12, 14:00 Oczywiście że NIE podoba mi sie Brama Portowa z biurowcami, cóż to w ogóle za pomysł, co za atrakcja dla turystów i mieszkańców ? to juz lepszy były 'grzybki' i skwer, biurowce mogą byc gdzies poza ścisłym centrum; a architektura- jaka architektura- betonowo-szklane kanciaste klocki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.globalconnect.pl 09.08.12, 14:49 Sukcesem jest w końcu zabudowa tego terenu. Szkoda że dopiero 67 lat po wojnie. Budynki sympatyczne ale bez rewelacji, klasyka biurowców tego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Najlepiej jak wszystko by było poza centrum IP: *.pl 09.08.12, 15:06 W centrum tylko koguciki i za..j...scie wieki parking, to by była atrakcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Niestety... koszmarki w centrum IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 09.08.12, 21:21 pisalem o tym od dawna - budynki do "bulu" tanie - inwestor zjechal koszt do maksimum i zrobil tandete - ceika, bez polotu, za duza, masywne betonowy kloc zdominowal ten obszar... I teraz bedziemy sie meczyc z tym gownem chyba ze ze jakis terorrysta zdecyduje sie to wypieprzyc w powietrze do czego zachecam. A kopertka wzieta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.152.152.54.dsl.dynamic.t-mobile.pl 09.08.12, 15:07 A ja nie mam kompletnie gustu, zmysłu estetyki, pojęcia o architekturze itd. itp., i - co jest godne najwyższego potępienia - nowe budynki na BP podobają mi się i cieszę się, że powstały. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak_bdk Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami? 09.08.12, 15:30 Świetna, europejska i wielkomiejska architektura. Z punktu widzenia Poznaniaka bardzo Szczecinowi zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami 09.08.12, 15:53 Ja nie uważam tych biurowców za brzydkie. Wydają się być surowe w odbiorze, a szaro-biało-czarne kolory to podkreślają. Być może lepiej byłoby, gdyby były jakieś takie bardziej miłe dla oka, przyjazne, a nie takie surowe. Ale przecież nie każdy budynek musi odnosić się do przeszłości i być ozdobiony kiczowatymi elementami. Uważam, że powinno dopuszczać się style i stare i nowe, i surowe-modernistyczne i z odniesieniami historycznymi. Dla mnie te budynki nie są ani brzydkie, ani ładne. Są po prostu nieco inne niż reszta w pobliżu i zmuszające do zastanowienia się nad ich formą i barwą. A taka brama portowa do żadnych myśli nikogo nie zmusza... Bo jest przewidywalna i nudna. Po prostu tkwi sobie tam i tyle. A te biurowce istnieją tam, ale w jakoś inny bardziej intrygujący sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
lachu Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami? 09.08.12, 15:57 Te budynki to kawał bardzo poprawnej architektury. Jak ktoś nie widzi korelacji z sąsiednimi obiektami to chyba jest ślepy. Kaskada też wpisała się dobrze w otoczenie, czego nie można powiedzieć o Galaxy i kamienicy na Krzywoustego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jako Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 16:46 mnie te budynki zwyczajnie się nie podobają ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda wazelina Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 17:06 Główny architekt tego pruskiego kloca Zaborowski z Gdyni, ma to głęboko w D..., on tymi ulicami chodzić nie będzie. Pomysłodawce też możecie pocałować w D... bo głosowaliście na niego z rekomendacji Nitras- platforma. Ale nie można powiedzieć ,że nic nie robi- doprowadził po 10 latach do zburzenia Baru Extra . Trzeba dać na msze u Dzięgi za to wielkopomne wydarzenie w mieście. Czy arcybiskup bedzie na otwarciu tych bunkrów z miotełką. Odpowiedz Link Zgłoś
waad Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami? 09.08.12, 17:01 Nie podoba mi się. Mieszkam przy Bramie Portowej i uważam, że miejsce (zwłaszcza po Grzybku) zostało zmarnotrawione. Tam powinna powstać zbudowa służąca przede wszystkim mieszkańcom oczekującym na kolejny tramwaj, ludziom chcącym znależć chwilę wytchnienia, chcącym się spotkać. Powstały dwie ciemne, przytłaczające swoim brakiem wyrazu szaro - bure bryły. Czy żeby projektować takie "klocki" trzeba ukończyć studia ? Nie chce mi się wierzyć. Kompletny brak polotu. Jestem bardzo zawiedziony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ckm Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.szczecin.mm.pl 09.08.12, 17:29 w pełni popieram w/w wypowiedź, a rzeczywistość pokazała nam fachowość miejskich urzędników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 18:10 ja tez mieszkam przy bramie portowej, te miejsce zawsze bylo sloneczne, a teraz jak zobaczylem calkowity efekt to na mysl mi przyszlo teraz mamy tutaj cmentarny Szczecin, wszedzie szaro czarno, brak radosci nawet barierki sie kloca. W tym miejscu powinna byc mala architektura, fontanna, siedziska. Wiele osob tutaj sobie kiedyś siedzialo, a teraz przed nettem w ciszy pod drzewkami pija se piwko bezdomni , maja wyszynk z toaleta za murkiem. Szkoda tego miejsca, Odpowiedz Link Zgłoś
ludpracujacy Nie jestem architektem, 09.08.12, 20:18 nie jestem historykiem sztuki ani urbanistą, ale tak na mój nieprofesjonalny gust, to te 2 nowe budynki, pasują do otoczenia Bramy Portowej i przylegającego odcinka al. Niepodległości, jak zaciśnięta pieść do nosa. Nowe budowle, może by współgrały, ale z sąsiedztwem "Real"-a na ul. Struga lub "Ster"-a przy ul. Ku Słońcu. Niestety, tak architekci, jak i inwestorzy i władze miasta, nie mają się czym szczycić , trochę wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.ablaze Jak w tej idiotycznej piosence 09.08.12, 20:26 "Nic się nie stało . . . . naprawdę nic się nie stało . . . ." Odpowiedz Link Zgłoś
soplencjusz Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami? 09.08.12, 21:00 Moim zdaniem, ten obszar Szczecina można zakwalifikować do "Wielkomiejskiego". Naprawdę skrzyżowanie + budynki wyglądają jak fragment dużego, Europejskiego miasta ! Jeszcze, gdyby odnowić elewacje istniejących w pobliżu budynków, to byłaby REWELACJA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyśmiać Re: Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami IP: 209.73.137.* 10.08.12, 00:24 Chyba z lat 60tych w podrzędnej miejscowości... może tak IKEA traktuje Szczecin. Zadupie z klockiem na środku. Wielkomiejskie to byłyby budynki powyżej 30 pięter, albo architektura dostosowana do otoczenia... a te klocki architekt sobie w kiblu powinienien postawić na spłuczce, razem z miernym inwestorkiem - Ikeą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. "Lipski" mialy wiecej roku IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 09.08.12, 21:24 bo chociaz probowaly nadrabiac klockowatosc szklem, kolorem i duzo mniej otyla konstrukcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: "Lipski" mialy wiecej roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.12, 14:50 w pełni popieram, te "klocki" czynią Bramę Portową dość ponurym miejscem. Odpowiedz Link Zgłoś
miecio555 Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami? 09.08.12, 22:04 "poprawne estetycznie i przyjazne dla oka" - studentom Akademii Sztuki gratuluję profesora :) A tak na poważnie to lepiej pomijajcie w cv ten wstydliwy epizod edukacji... Odpowiedz Link Zgłoś
rmarcin555 Budynki są ładne 10.08.12, 08:33 Budynki są całkiem ładne i pasują do otoczenia. Co do urody to oczywiście każdy ma swój gust, ale stwierdzić, że nie nawiązują do swojego sąsiedztwa to może tylko ślepy. Jedyny błąd jaki popełniono to cofnięcie budynku przy poczcie w głąb względem budynku sąsiedniego. Jakiś taki dysonans powstał. Ale z tego co pamiętam, to powodem był tutaj rozmiar działki. Moim zdaniem sprawa była do załatwienia z miastem, ale nie jestem fachowcem. Z pewnością są ładniejsze niż arcydzieło architektury użytkowej zwane Oxygenem... Co do braku parkingów... Pytanie czy w ogóle były techniczne możliwości wykonania dużych podziemnych parkingów w tym miejscu. Po za tym, kwestia wjazdu/wyjazdu w tej zatłoczonej okolicy. Nie ma co narzekać, to najlepiej skomunikowany punkt w mieście. Dojazd nie będzie problemem. Burmistrz Londynu jeździ do pracy rowerem, a burmistrz Nowego Jorku metrem. Więc można. Ujawnili się też zwolennicy organizowania pastwisk czy też parków w centrum. To jest centrum, naprawdę ktoś chce wypoczywać w kłębach spalin? Czy może skoro dzisiaj na ogół spalin nie widać, to uważacie, że są zdrowe? A co do samych budynków, to biorąc pod uwagę lokacje, na pewno nie będą długo stały puste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razor Re: Budynki są ładne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 09:00 Ja może jestem ślepy bo jakoś nie dostrzegam żadnego, nawet najmniejszego związku miedzy blokowiskami nad KFC a tym paskudztwem stalowo blaszanym posawionym naprzeciwko. Cały ten fragment śródmieścia wygląda jak kupa w marmoladzie. Ten nowy blaszak stoi tam jak jak dziwadło pośród betonowej pustyni... gooj wie po co i kto wpadł na taki pomysł. Oczywiście że błąd zrobiono xx lat temu załamując linie blokow wydzielając w ten sposób- po wsze czasy właściwie - skwer na którym stały dwa grzybki. No ale przyszedł ynwestor i pedział " gmach mój widzem ogromny" i pacnął na kreślarską dechę coś co pasuje tam jak siodło do tucznika zostawiając jakis ciemny tunel pomiędzy budynkami. Po prostu to miejsce żeby je przyzwoicie zrobić wymagałoby wyburzenia całej pierzei blokow a że to niewykonalne w obecnych warunkach to moze byłoby lepiej aby już tam był skwer, fontanna czy cokolwiek co byloby lepsze od tego paskudztwa które tam wstawiono ni w pipe ni w oko. Dalej uprawia się po prostu woltyżerkę architktoniczną po prostu. kto na to pozwala? przeciez to miejsce winno być wizytówką miasta a jest jego pośmiewiskiem. Wystarczy spojrzeć na latarnie. Stare pordzewiałe jeszcze stoją a nowe wyglądają jak oświetlenie skrzyżowania na przedmieściu. Po prostu to i śmieszne i straszne. jakieś żółte barierki do tego. LOlll... Ta brama portowa to wygląda w tym otoczeniu teraz jak przerażona babcia w supermarkecie. Powiedzmy sobie otwarcie. Ten plac mial swoją koncepcję genialnie opracowana jakieś 100 lat temu. wojna to zniszyła - Ok. Trudno się mówi ale przestanmy uprawiac tą tandetna politykę wmawiania ludziom że widzą cos nowoczesnego i oryginalnego tylko dlatego ze lepsze to niż te bloki powstałe w latach 50 i 60. Cały ten plac potrzebuje po prostu jednej osoby - takiego szczecińskiego haussmanna co weźmie wszystko za ryj i zrobi to samo co kiedyś w Paryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Sa "ladne" bo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 10.08.12, 09:20 nowe i czyste, spowszednieja, "zbrudna" i nagle zrozumiecie ze to zmarnowana szansa, ze za wysokie, ze nawet inny material elewacji, ze niewielkie zmiany w porojekcie moglyby odmienic ten budynki no ale sami chcieliscie schron "biznesu" w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Sa "ladne" bo 10.08.12, 23:15 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > nowe i czyste, spowszednieja, "zbrudna" i nagle zrozumiecie ze to zmarnowana sz > ansa, ze za wysokie, ze nawet inny material elewacji, ze niewielkie zmiany w po > rojekcie moglyby odmienic ten budynki no ale sami chcieliscie schron "biznesu" > w Szczecinie. Namaluj te swoje rzekome drobne zmiany, napisz list do gazety i wszystkim nam je pokaz. Jeśli będą kosztowały kilkaset tysięcy do miliona zł to inwestor może się na nie zgodzi. Ale skoro piszesz, że budynki są za wysokie, że nie odpowiadają ci materiały, to chyba nie wiesz co to jest drobna zmiana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Sa "ladne" bo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 11.08.12, 00:06 a gdzie byl sens? dlaczego elewacja nie mogla byc wylozona klinkierem ktory nawiazywalby do budynku poczty (pomijajac bogactwo tekstury i szanse na ozywienie tego fragmentu - UFA akurat NIE JEST LADNYM budynkiem) - wystarczylo chociaz inaczej ulozyc otwory okienne zaryzykowac zlamanie schematu - stworzyc cos co chociaz probuje byc orginalne - jak to sie ma do postulatu estetyzacji Szczecina - czy po prostudla was estetyka to nowa sciana z szara elewacja...? Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Sa "ladne" bo 11.08.12, 23:21 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > a gdzie byl sens? dlaczego elewacja nie mogla byc wylozona klinkierem ktory naw > iazywalby do budynku poczty (pomijajac bogactwo tekstury i szanse na ozywienie mogla nie mogla, co za roznica. widocznie architekt mial na od ciebie wizje i uznal ze jakies ozywianie byloby kiczowate. po co tworzc jakies potworkowate pseudokopie? wiele budowli moglaby byc jakos sztucznie ozywniana a jakos i bez tego wygladaja dobrze. ozywianie ich mogloby tylko popsuc w nich caly odbior i calkowicie odmienic ich surowy minimalistyczny charakter ja nie chce aby w miesce wszsytkei budynki do siebie ciagle nawaizywaly i nikt juz nie mogl zbudowac niczego nowego a ten biurowec kolo poczty i tak jest juz wystarcajaco podobny, nie ma 50 pieter ani nie ejst rozowy, barwy ma jako tako zblizone. a ze moze dla ciebie za bardzo sie rozni... mi te drobe roznice sie podobaja a nie przeszkadzaja jak tobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Sa "ladne" bo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 11.08.12, 23:48 haha, no tak zapomnialem - estetyka a'la SENS szarzyzna, kopiowanie Poznania i Wroclawia (raczej malpowanie) i wloski na zel a na nogach cynki - bo my som pany... Ja zas nie chce by po dramacie jakim jest galaxy powstawal kolejny koszmar... juz nawet na kaskadzie mniej oszczedzali koszty... to nie ejst cos co bedzie latwo zmienic - ktos skazal Szczecin na to badziewie... co sie stalo z pierwotnym projektem? inwestycja kosztala 205 mln - to z kosztem ziemi czy bez? Tylko ta biedna Brama Portowa w morzu bylejakosci i szarzyzny... szkoda tego miasta dla was... Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Sa "ladne" bo 13.08.12, 23:05 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > Tylko ta biedna Brama Portowa w morzu bylejakosci i szarzyzny... szkoda tego mi > asta dla was... > Większość osób łącznie z architektami twierdzi, że te budynki są albo ładne albo ani ładne ani brzydkie. Ty twierdzisz ze są byle jakie. Jesteś zatem w mniejszości i możesz uznać, że to nie dla takich a ty je wybudowano. 95% ludzi one w żaden sposób nie przeszkadzają, nie oceniają ich negatywnie - najwyżej neutralnie. Margines architektów i zatwardziałych krytykantów jest więc nieistotny aby brać go pod uwagę. Nie ma sensu zadowalać kilku procent krytykantów aby potem okazało się, ze biurowce budzą jeszcze większe kontrowersje i spodobają się tylko połowie z pierwotnych 95%. Mogło być lepiej, ale nie jest i tak też jest dobrze. Na pewno nie jest byle jak jak usiłujesz wszystkich przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Sa "ladne" bo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 13.08.12, 23:40 > Większość osób łącznie z architektami twierdzi, że te budynki są albo ładne alb > o ani ładne ani brzydkie. Ty twierdzisz ze są byle jakie. Jesteś zatem w mniejs > zości i możesz uznać, że to nie dla takich a ty je wybudowano. hahaha - miliony much nie moga sie mylic - jedzmy kal... a moze ludzie ciesza sie ze cos w koncu stanelo po latach gruzow i plotu w centrum miasta - dopoki jest czyste i nowe to pol biedy a za jakis czas spowszednieje i stanie osikowym kolkiem tkwiacym z centrum Szczecina... > 95% ludzi one w żaden sposób nie przeszkadzają, nie oceniają ich negatywnie - n > ajwyżej neutralnie. Margines architektów i zatwardziałych krytykantów jest więc > nieistotny aby brać go pod uwagę. Nie ma sensu zadowalać kilku procent krytyka > ntów aby potem okazało się, ze biurowce budzą jeszcze większe kontrowersje i sp > odobają się tylko połowie z pierwotnych 95%. Mogło być lepiej, ale nie jest i t > ak też jest dobrze. Na pewno nie jest byle jak jak usiłujesz wszystkich przekon > ać. no pewnie ze nie mam racji - w koncu te budynki sa "szczere" ;) hehehe nie ma to jak sila argumentow - szczerosc i pragmatycznosc - zycze ci zebys mieszkal w "szczerym i pragmatycznym" domu na miare swojej wyobrazni... Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Sa "ladne" bo 14.08.12, 20:08 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > > Większość osób łącznie z architektami twierdzi, że te budynki są albo ład > ne alb > > o ani ładne ani brzydkie. Ty twierdzisz ze są byle jakie. Jesteś zatem w > mniejs > > zości i możesz uznać, że to nie dla takich a ty je wybudowano. > > hahaha - miliony much nie moga sie mylic - jedzmy kal... ty i te twoje żałośnie idiotyczne porównania chcesz muchy oduczać czegoś, co im się podoba? one mają całkowicie inny i bardziej racjonalny punkt widzenia niż ty. tak samo większość ludzi, podoba im się wiec nie zmuszaj innych do zmiany swoich preferencji estetycznych. im to wystarcza i to ty masz problem a nie oni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Sa "ladne" bo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 14.08.12, 21:26 > ty i te twoje żałośnie idiotyczne porównania doceniam ten autokrytyczny punkt widzenia - tez mialem podobne wrazenie ze twoje porownania sa nietrafione > chcesz muchy oduczać czegoś, co im się podoba? one mają całkowicie inny i bardz > iej racjonalny punkt widzenia niż ty. nie, jedynie wykazac ze wiekszosc o niczym nie swiadczy o ile nie przeanalizuje sie jej struktury - ludzie moga moiwc ze im sie podoba w oparciu o argumenty ktore juz podalem - zmeczenie burdelem ktory panowal przez lat kilka w tym miejscu, zmeczeniem tymczasowoscia i stanem zawieszenia - to podobanie ktorym sie podpierasz moze miec rozne motywy i tyle - a czas pokaze na ile "uroda" tych budynkow przetrwa probe czasu... > tak samo większość ludzi, podoba im się wiec nie zmuszaj innych do zmiany swoic > h preferencji estetycznych. im to wystarcza i to ty masz problem a nie oni ja nie mam problemu bo obracam sie w przestrzenie estetycznej gdzie dba se o forme i uzytkowosc laczac obie cechy w sposob moim zdaniem udany - problem maja Szczecinianie ale to jeden z ich wielu problemow - skorumpowany prezydent, radni, zzerajacy podatki urzednicy, poglebiajacy sie kryzys w kraju i w miescie... moze naprawde nie zaslugujecie na nic lepszego... Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Sa "ladne" bo 15.08.12, 16:48 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > ja nie mam problemu bo obracam sie w przestrzenie estetycznej gdzie dba se o fo > rme i uzytkowosc laczac obie cechy w sposob moim zdaniem udany - problem maja S > zczecinianie ale to jeden z ich wielu problemow - skorumpowany prezydent, radni > , zzerajacy podatki urzednicy, poglebiajacy sie kryzys w kraju i w miescie... m > oze naprawde nie zaslugujecie na nic lepszego... szkoda, że nie czepiłeś się jeszcze Żydów, masonów i cyklistów... choć akurat cykliści też przestają byc tacy niewinni... ale co to ma w ogole do tych budynków? to prywatna inwestycja a nie inwestycja dla szczecinian. jak budujesz sobie dom to też budujesz go dla innych i chcesz aby sąsiedzi ci dyktowali jaki masz wybrać kolor dachu i ścian, wielkość okien? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Sa "ladne" bo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 15.08.12, 20:35 > szkoda, że nie czepiłeś się jeszcze Żydów, masonów i cyklistów... choć akurat c > ykliści też przestają byc tacy niewinni... ale co to ma w ogole do tych budynkó > w? No coz - to ja raczej powininem prosic o rozwieniecie glebi niektorych mysli w ujeciu budynkow - twierdze ze niewielkie modyfikacje elewacji moglyby drastycznie poprawic wizualna kompozycje tych budynkow - jednak inwestor ustami architekta powiedzial ze priorytetem byl niska cena, maksymalziacja zysku - koeniec ropka - nie rozumiem po co w takim razie ktos chce budowac w reprezantycyjnym miejscu jesli nie chce "zaszalec" i sciubi kazda zlotowke ale widac z obecnymi wladzami to norma wiec... sprawa zamknieta > to prywatna inwestycja a nie inwestycja dla szczecinian. jak budujesz sobie dom > to też budujesz go dla innych i chcesz aby sąsiedzi ci dyktowali jaki masz wyb > rać kolor dachu i ścian, wielkość okien? W Holandii to gmina decyduje o kolorze i ksztalcie architektonicznym - dosc powiedziec ze jedna i ta sama ekipa maluje wszystkie drzwi i futryny na ten sam kolor - co do budowania domu - tak - uwazam ze miasto ma i musi miec prawo wplywu na to co powstanie na gruncie zwlaszcza w takim miescie - to nie jest prywatny grunt - to czesc wspolnej przestrzeni i jako taka powinna ta przestrzen byc traktowana jako dobro wszystkich - ja rozumiem ze jako fascynat M. Firedmana masz inny punkt widzenia ale coz... to juz nie jest moj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Sa "ladne" bo 16.08.12, 22:58 Gość portalu: Vlad.H. napisał(a): > No coz - to ja raczej powininem prosic o rozwieniecie glebi niektorych mysli w > ujeciu budynkow - twierdze ze niewielkie modyfikacje elewacji moglyby drastyczn > ie poprawic wizualna kompozycje tych budynkow zamiast zrzedzić mógłbyś w końcu zrobc cos konkretnego. narysuj szkic i wyślij do gazety, psiałem juz to wcześniej a tak po co sobie "język" strzępisz jak i tak nikt nie wie o co ci chodzi i nikogo tak nie przekonasz > na to co powstanie na gruncie zwlaszcza w takim miescie - to nie jest prywatny > grunt - Jak nie jest prywatny, skoro został sprzedany?! to czesc wspolnej przestrzeni i jako taka powinna ta przestrzen byc tr > aktowana jako dobro wszystkich no i większości się to co wybudowano podoba, także problemu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Sa "ladne" bo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 17.08.12, 08:57 > zamiast zrzedzić mógłbyś w końcu zrobc cos konkretnego. narysuj szkic i wyślij > do gazety, psiałem juz to wcześniej ja przesylam linki do koncepcji albo zrealizowanych albo realizowanych - dlaczego uwazasz ze moj szkic ma dac mi prawo do wyrazenia opini albo krytyki o czyms co istnieje w przestrzeni publicznej? Jako zwolennik utopijnego kapitalizmu a'la Milton Friedman zglaszasz postulaty co najmniej przeciwstawne koncepcji ktore propagujesz - skad ten dysonans? > a tak po co sobie "język" strzępisz jak i tak nikt nie wie o co ci chodzi i nik > ogo tak nie przekonasz z tego samego powodu dla ktorego ty to robisz - wiec lusterko i sam sobie odpowiedz na pytanie ktore stawiasz > Jak nie jest prywatny, skoro został sprzedany?! Czyli co? na dzilace granicznej moge postawic sobie 2 metrowy plot i odciac nowego wlasciela? ano nie bo zaraz wyskoczysz z prawem do drogi publicznej itd - no i tak to dziala i bedzie jeszcze dlugo dzialac - moze dopiero teleportacja umozliw realizacje tych naiwnych postulatow ktore propagujesz... a moze nie. > no i większości się to co wybudowano podoba, także problemu nie ma ? nie widzialem wynikow zadnego wiarygodnego badania - co wiecej to co dzis sie podoba jutro moze przestac byc atrakcyjne z powodow ktore tu juz podalem - widze ze nie potrafisz samodzielnie myslec i goraczkowo podazasz szlakami cudzej mysli i cudzego autorytetu wiec jedyne co moze cie przekonac a czego mimo wszystko ci nie zycze to to by sasiedzi zrobili z twojego domku oficyne - wtedy zrozumiesz ze pieniadze i naiwny postulat prywatnego gruntu nie dziala tak jak to sobie wymyslili roznej masci utopisci od kapitalizmu i komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Sa "ladne" bo 17.08.12, 21:22 dlacze > go uwazasz ze moj szkic ma dac mi prawo do wyrazenia opini albo krytyki o czyms > co istnieje w przestrzeni publicznej? Jako zwolennik utopijnego kapitalizmu a' > la Milton Friedman zglaszasz postulaty co najmniej przeciwstawne koncepcji ktor > e propagujesz - skad ten dysonans? nic takiego nie stwierdziłem, nie wiem skąd ty bierzesz te wymysły??? możesz sobie biadolić dalej tylko że z tego absolutnie nic nie wyniknie, narzekanie że jest źle, że ci się nie podoba, że są lepsze miasta... no i co z tego? i jak dalej nikt nie wie jak zbudować w szczecinie biurowiec wg twojej jedynie słusznej ale niesprecyzowanej koncepcji by cie zadowolić. nic konkretnego nie zaproponowałeś, a tylko skrytykowałeś to co już wybudowano > > a tak po co sobie "język" strzępisz jak i tak nikt nie wie o co ci chodzi > i nik > > ogo tak nie przekonasz > > z tego samego powodu dla ktorego ty to robisz - wiec lusterko i sam sobie odpow > iedz na pytanie ktore stawiasz zrozumiałem ze będziesz dalej biadolić i żadnej własnej wizji nikomu nigdy nie pokarzesz.. a różnica między tobą a mną jest taka, ze to ty chcesz innych przekonać do swoich racji aby biurowce w szczecinie były budowane tak by tobie się w końcu spodobały, może budowane nawet pod twoje dyktando... a ja tylko ciebie jednego pytam czemu nie pokarzesz w końcu jakiegoś projektu? > > Jak nie jest prywatny, skoro został sprzedany?! > > Czyli co? na dzilace granicznej moge postawic sobie 2 metrowy plot i odciac now > ego wlasciela? ano nie bo zaraz wyskoczysz z prawem do drogi publicznej itd - n > o i tak to dziala i bedzie jeszcze dlugo dzialac - moze dopiero teleportacja um > ozliw realizacje tych naiwnych postulatow ktore propagujesz... a moze nie. > pisałem o tym że grunt jest zgodnie z prawem prywatny a nie publiczny. po co mi piszesz jakieś dyrdymały które nie mają nic z tym wspólnego? nie wiem jak ktoś może w ogóle to kwestionować... grunt jest zgodnie z prawem prywatny a nie publiczny i to w ogóle nie powinno podlegać żadnej dyskusji, nie ma tu żadnego ale! > widze ze nie potrafisz samodzielnie myslec i goraczkowo podazasz szlakami cudzej m > ysli i cudzego autorytetu wiec jedyne co moze cie przekonac a czego mimo wszys > tko ci nie zycze to to by sasiedzi zrobili z twojego domku oficyne - wtedy zroz jak ty wszystko lepiej ode mnie wiesz, wiesz lepiej co ja sam myślę, wiesz za czyimi myślami podążam... wypowiadasz się w moim imieniu... uważasz że nie potrafię samodzielnie myśleć i pewnie dlatego wszystko już zaczynasz pisać w moim imieniu bo wiesz lepiej co ja uważam i co powinienem napisać... w jakim mieście powinienem mieszkać, co ma mi się podobać... bo nie myślę samodzielnie... a ty jako wróg kapitalistów najmądrzejszy socjalista wiesz lepiej ode mnie lepiej w ogóle nie myśleć nic, niż myśleć takie brednie jak ty wypisujesz teraz o mnie i o swojej wszechwiedzy na mój temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Sa "ladne" bo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 17.08.12, 21:44 > nic takiego nie stwierdziłem, nie wiem skąd ty bierzesz te wymysły??? > możesz sobie biadolić dalej tylko że z tego absolutnie nic nie wyniknie, narzek > anie że jest źle, że ci się nie podoba, że są lepsze miasta... tak argumentowales - wniosek uzalezniasz moje prawo do wyrazenia dezaprobaty dopiero po spelnieniu twych arbitralnych kryteriow... > i jak dalej nikt nie wie jak zbudować w szczecinie biurowiec wg twojej jedynie > słusznej ale niesprecyzowanej koncepcji by cie zadowolić. nic konkretnego nie z > aproponowałeś, a tylko skrytykowałeś to co już wybudowano Koncepcji jest wiele - tu raczej nie chodzi o konkretny model czy rozwiaznie ale o takie potraktowanie tego miejsca by ten obiekt ktory tam stanie przez najblizszych lat 50 byl w stanie sie sam obronic... > zrozumiałem ze będziesz dalej biadolić i żadnej własnej wizji nikomu nigdy nie > pokarzesz.. Pokazalem wiele koncepcji, mowie chocby o materialach nawet bez zmiany samej bryly - oczywiscie dla ciebie to jest nic bo tu nie projekt czy pomysl chodzi ale to by odebrac mi prawo do "biadolenia" > a różnica między tobą a mną jest taka, ze to ty chcesz innych przekonać do swoi > ch racji aby biurowce w szczecinie były budowane tak by tobie się w końcu spodo > bały, może budowane nawet pod twoje dyktando... > a ja tylko ciebie jednego pytam czemu nie pokarzesz w końcu jakiegoś projektu? Bo nie mam takiego obowaizku choc projektow czy przykladow istniejacych pokazalem sporo - tylko ze to nie ma zadnego znaczenia - mleko juz sie rozlalo... teraz rzadza cynki, zel na wlosach i absolutna - lemingowata akceptacja chorej rzeczywistosci... > pisałem o tym że grunt jest zgodnie z prawem prywatny a nie publiczny. po co mi > piszesz jakieś dyrdymały które nie mają nic z tym wspólnego? nie wiem jak ktoś > może w ogóle to kwestionować... grunt jest zgodnie z prawem prywatny a nie pu > bliczny i to w ogóle nie powinno podlegać żadnej dyskusji, nie ma tu żadnego al > e! No ale podlega i co wiecej nie potrafisz uzasadnic dlaczego cos co dotyczy kazdego nie powinno podlegac dyskusji. > jak ty wszystko lepiej ode mnie wiesz, wiesz lepiej co ja sam myślę, wiesz za c > zyimi myślami podążam... wypowiadasz się w moim imieniu... uważasz że nie potra > fię samodzielnie myśleć i pewnie dlatego wszystko już zaczynasz pisać w moim im > ieniu bo wiesz lepiej co ja uważam i co powinienem napisać... w jakim mieście p > owinienem mieszkać, co ma mi się podobać... bo nie myślę samodzielnie... a ty j > ako wróg kapitalistów najmądrzejszy socjalista wiesz lepiej ode mnie Z ciebie taki kapitalista z z SLD socjalisci czy komunisci - cos liznales, zachlysnales sie utopia Lenina kapitalizmu neoliberalnego - ty chcesz korzystac z przywileju prawa swbody wypowiedzi i jedncozesnie odmowic mi tego samego prawa wymagajac ode mnie egzaminow, testow, zdobywania uprawnien - ja mma wykazac prawo do wyrazenia opini a ty? urodziles sie z niepokalnego poczecia? > lepiej w ogóle nie myśleć nic, niż myśleć takie brednie jak ty wypisujesz teraz > o mnie i o swojej wszechwiedzy na mój temat wyraziles opinie bo masz do tego prawo ja zas moge wyrazic tak samo opinie w druga strone - zrozum to friedmanowski bolszewiku. I powtarzanie banalow po kims zastap mysleniem... Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Sa "ladne" bo 19.08.12, 20:00 > tak argumentowales - wniosek uzalezniasz moje prawo do wyrazenia dezaprobaty do > piero po spelnieniu twych arbitralnych kryteriow... brednie wyssane z palca lub nie wiem skąd masz poważne problemy z literalnym zrozumieniem prostych słów i dopowiadasz sobie jakieś wymysły > Pokazalem wiele koncepcji, mowie chocby o materialach nawet bez zmiany samej br > yly - oczywiscie dla ciebie to jest nic bo tu nie projekt czy pomysl chodzi ale > to by odebrac mi prawo do "biadolenia" nie pokazałeś tylko napisałeś, po drugie to były żałosne propozycje - bez zmiany kształtu tych biurowców chciałeś implantować do nich jakieś kiczowate materiały, które do nich w takim kształcie kompletnie nie pasowały > > może w ogóle to kwestionować... grunt jest zgodnie z prawem prywatny a ni > e pu > > bliczny i to w ogóle nie powinno podlegać żadnej dyskusji, nie ma tu żadn > ego al > > e! > > No ale podlega i co wiecej nie potrafisz uzasadnic dlaczego cos co dotyczy kazd > ego nie powinno podlegac dyskusji. nie mam zamiaru niczego uzasadniać co jest nie na temat zagadnienie własności gruntu jest precyzyjnie określone przepisami prawa i tylko tego dotyczyła moja wypowiedź. nie mieszaj do tego tych swoich socjalistycznych doktryn i nie kwestionuj stanu prawnego > Z ciebie taki kapitalista z z SLD socjalisci czy komunisci - cos liznales, zach > lysnales sie utopia Lenina kapitalizmu neoliberalnego - ty chcesz korzystac z p znowu wypisujesz jakieś brednie nie wiadomo po co i na co nie uważałem się nigdy za kapitalistę ... zresztą nie che mi się ci tego tłumaczyć, bo wyssiesz za chwilę kolejne brednie na mój temat > rzywileju prawa swbody wypowiedzi i jedncozesnie odmowic mi tego samego prawa w > ymagajac ode mnie egzaminow, testow, zdobywania uprawnien - ja mma wykazac praw > o do wyrazenia opini a ty? urodziles sie z niepokalnego poczecia? piłeś coś, gdy wypisywałeś te wypociny czy tak na trzeźwo? może coś brałeś? > wyraziles opinie bo masz do tego prawo ja zas moge wyrazic tak samo opinie w dr > uga strone - zrozum to friedmanowski bolszewiku. widzę że puściły ci nerwy i przeszedłeś do inwektyw faszystowski socjalisto nie odbieram ci do niczego prawa, tylko uświadamiam, że to co piszesz jest jałowe, niezrozumiałe, nieprzekonujące, bezwartościowe i trafia w próżnię. masz prawo dalej takim być i osiągnąć tyle co reszta krytykantów - WIELKIE NIC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. Re: Sa "ladne" bo IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 19.08.12, 21:29 > brednie wyssane z palca lub nie wiem skąd > masz poważne problemy z literalnym zrozumieniem prostych słów i dopowiadasz sob > ie jakieś wymysły domagasz sie czy nie moich "szkicow"? > nie pokazałeś tylko napisałeś, po drugie to były żałosne propozycje - bez zmian > y kształtu tych biurowców chciałeś implantować do nich jakieś kiczowate materia > ły, które do nich w takim kształcie kompletnie nie pasowały pierwszy raz slysze by materialy nie pasowaly do ksztaltu... no ale architektem nie jestem - mozliwe ze klinkier czy szklo narusza bryle obieku iuczynia ja mniej sztampowa... Poza tym od proponowania dobrych rozwiazan sa architekci - ludzie wyksztalceni - zle sie dzieje gdy ich praca jak sami przyznaja to minimalizowanie kosztow... > nie mam zamiaru niczego uzasadniać co jest nie na temat > zagadnienie własności gruntu jest precyzyjnie określone przepisami prawa i tylk > o tego dotyczyła moja wypowiedź. nie mieszaj do tego tych swoich socjalistyczny > ch doktryn i nie kwestionuj stanu prawnego ech jak fajnie byloby gdyby ktos sprywatyzowal chodnik przed twoimi drzwiami i powiedzial ze od dzis musisz wynalezc sposob na takie opuszanie nieruchomosci ktory nie naruszy jego swietego prawa prywatnej wlasnosci... poza tym wiem ze nie zwrociles na to uwagi ale pisalem - miasto nie powinno sprzedawac tego terenu bez zagwarantowania sobie prawa do wspoluczestniczenia w wyborze projektu. Czasem lepiej jest nie zarobic niz stracic... to chyba zrozumiesz jako biegly teoretyk kapitalizmu? > znowu wypisujesz jakieś brednie nie wiadomo po co i na co > nie uważałem się nigdy za kapitalistę ... zresztą nie che mi się ci tego tłumac > zyć, bo wyssiesz za chwilę kolejne brednie na mój temat Uwazasz czy nie powolujesz sie czesto na pewne doktryny wskazujace na to ze sie za kogos takiego uwazasz - pomijasz z uporem maniaka to ze nie zyjemy w kompletnie izolowanych pudelkach ale wchodzimy ze soba w rozne interakcje i czasem pojecie prywatnej wlasnosci nie jest nadrzedne w sytuacjach gdy mysli sie o wszyskich. > piłeś coś, gdy wypisywałeś te wypociny czy tak na trzeźwo? może coś brałeś? to ty z porem maniaka odmiawasz mi prawa wazenia opini dopoki nie udowodnie "szkicami" prawa do uczestniczenia w dyskusji wygladzie takze mojego miasta. > widzę że puściły ci nerwy i przeszedłeś do inwektyw faszystowski socjalisto raczej nazwalem to jak przedstawiasz siebie w trakcie tej dyskusji - nie jestem narodowcem bardziej niz przecietny Polak - tzn mam swiadomsoc tego ze urodzilem sie w Polsce i jestem Polakiem co do socjalizmu - raczej uwazam ze sa obszary w ktorych nei da sie precyzyjnie okreslic prawa rywatnej wlasnosci bo kazdy ma troche tego prawa jednakto troche nie wystarcza by byc wlascielem - w tym kontekscie pewne obszary sa czescia wspolnej przestrzeni nawet jesli nie wchodzimy na teren prywatny to tya prywatna wlasnosc oddzialywuje na nas sama swoja obecnosci. > nie odbieram ci do niczego prawa, tylko uświadamiam, że to co piszesz jest jało > we, niezrozumiałe, nieprzekonujące, bezwartościowe i trafia w próżnię. masz pra > wo dalej takim być i osiągnąć tyle co reszta krytykantów - WIELKIE NIC oczywiscie - mam tego swiadomosc - pytanie czy ty masz tego swiadomosc ze mozesz okladnie tyle samo co ja - WIELKIE NIC - wiesz o tym czy uwazasz ze jest inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
tertium-non-datur Re: Sa "ladne" bo 22.08.12, 00:06 > pierwszy raz slysze by materialy nie pasowaly do ksztaltu... no ale architektem > nie jestem - mozliwe ze klinkier czy szklo narusza bryle obieku iuczynia ja mn no to może kolor różowy lub tęczowy by ci pasował? skoro kolor może nie pasować do danego budynku to i materiał tym bardziej... także lepiej już nie twórz żadnego swojego potworkowatego projektu bo tyko się ośmieszysz > > nie mam zamiaru niczego uzasadniać co jest nie na temat > > zagadnienie własności gruntu jest precyzyjnie określone przepisami prawa > i tylk > > o tego dotyczyła moja wypowiedź. nie mieszaj do tego tych swoich socjalis > tyczny > > ch doktryn i nie kwestionuj stanu prawnego > > ech jak fajnie byloby gdyby ktos sprywatyzowal chodnik przed twoimi drzwiami i > powiedzial ze od dzis musisz wynalezc sposob na takie opuszanie nieruchomosci k znowu pieprzysz te woje farmazony zrozum człowieku ze to nie ma nic do rzeczy, zdanie "grunt jest prywatny" jest prawdziwe i nie ma potrzeby dodawać do tego żadnych twoich opowiastek, ciekawe czy w szkole też kwestionowałeś prawdziwość równania 2+2=4 jest to prawda i koniec, wszystko co chcesz dodać do tego jest NIE NA TEMAT!!!! > Czasem lepiej jest nie zarobic niz stracic... to chyba zrozumiesz jako biegly t > eoretyk kapitalizmu? > oczywiscie - mam tego swiadomosc - pytanie czy ty masz tego swiadomosc ze mozes > z okladnie tyle samo co ja - WIELKIE NIC - wiesz o tym czy uwazasz ze jest inac > zej? chciałem cię nakłonić do stworzenia jakiegoś projektu zamiast bezwartościowego krytykanctwa. nie sądziłem że nie trafie na taki oporny beton i że nic ponad te twoje trafiające w próżnię krytykanctwo nie da się od ciebie uzyskać. także rozumiem, ze należy cię na przyszłość olewać Odpowiedz Link Zgłoś
hubba_hubba Jak Wam się podoba Brama Portowa z biurowcami? 10.08.12, 09:01 Budynki takie sobie, ani specjalnie brzydkie, ani ładne - nijakie. Tylko ten kolor (a raczej jego brak)! Szare domy, szare barierki, szare wiaty przystankowe (podobno miały być w barwach Floating Garden, ale nie są), szare ocynkowane słupy na szarych chodnikach i szarym asfalcie, szary słup ogłoszeniowy. Jak się wjeżdża na Bramę Portową od strony 3 Maja albo Dworcowej, to jakby się wjeżdżało w gęstą szarą mgłę - wszystko zlewa się ze sobą. Ale i tak Brama jest super w porównaniu z tym elektryczno-industrialnym pejzażem na placu Żołnierza ze skrzynkami przyłączeniowymi, szyną zegarową i mega-klimą w roli głównej. Za to ktoś powinien pójść siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SromotnikBezwstydn .. się podoba Brama.. z biurowcami. Się pokropi i. IP: *.static.espol.com.pl 11.08.12, 14:11 Się pokropi ..(moze sam Dzięga ...) odczyni co należy przy okazji przecięcia tasiemki .. Się rozpije , jak należy na taką okoliczność i .. i ma się podobać wiernym ! Ot i po wszystkim . A my bedziemy mieli temat do narzekania a a a... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicha Re: .. się podoba Brama.. z biurowcami. Się pokro IP: *.tarniny.pl 11.08.12, 22:00 A Cymbały o miejscach do parkowania zapomnieli o ileś tam 1000 samochodów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad.H. nie zapomnieli - sa zobowiazani IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 11.08.12, 23:50 do wstworzenia ilus miejsc parkingowych i pewnie to zrobia - gdzies na obrzezach - w najmniej potrzebnym miejscu;) Odpowiedz Link Zgłoś