Dodaj do ulubionych

Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażnią

21.09.12, 20:25
Za sugerowanie ze Polacy "mieli" pogarde dla NRDowcow Ewa Podgajna powinna stracic prace.
Pewnie sama nigdy w NRD nie byla.
Ja bylem wielokrotnie i ja im zazdroscilem. Nie tylko ze ekonomicznie mieli lepiej ale ze nie widzialem u nich zawisci czy wywyzszania sie.
Podam przyklad:
Schwedt, sklep na nowym osiedlu. Starszy pan stoi w kolejce do kasy ale kasjerka marudzi obslugujac innego klienta. Starszy pan sie zdenrwowal, zostwail koszyk i wyszedl. Inna z obslugi wybiegla za nim ze sklepu, przeprosila go, otworzyla druga kase by go obsluzyc.
Przed tym samym sklepem, siedze ja na lawce jedzac kanapke. Niemka, moze tuz po 30ce, stala za mna przy kasie tak ze wiedziala ze nie jestem Niemcem, zyczy mi smacznego.
Obserwuj wątek
    • Gość: krencik Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn IP: *.static.espol.com.pl 21.09.12, 22:02
      A Ty w jakiej epoce się zatrzymałeś? Ktoś wyraził swoje odczucie, swoją opinię a Ty chcesz za to pracy pozbawiać? Może jeszcze w pierdlu zamknąć, będzie z przytupem...
    • Gość: Łemko Podgajna! IP: *.ias.bredband.telia.com 21.09.12, 22:13
      w historiografii polskiej nazwa "Galicja" nie wystepuje! Jest to nazwa narzucona przez jednego z zaborcow i tylko idioci takimi sie posluguja do opisu ziem dawnej Rzeczpospolitej.
      No i ta Salci z owej "Galicyji" nie jest żadną Polką...
      • Gość: enerdowiec Re: Podgajna! IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.12, 09:19
        A nas strasznie drażni,że ktoś , nie wiadomo z jakiego powodu ,uzurpuje sobie prawo do "współczucia" .
    • Gość: w Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn IP: 80.92.139.* 21.09.12, 22:17
      Piszesz:
      "Ja bylem wielokrotnie i ja im zazdroscilem. Nie tylko ze ekonomicznie mieli lepiej ale ze nie widzialem u nich zawisci czy wywyzszania sie."
      Tez wielokkrotnie przekraczalem granice z NRD i niestety takiego traktowania przez niemieckich pogranicznikow i celnikow nigdzie wiecej nie uswiadczylem. W sklepie odmawiali sprzedazy Polakom, na granicy NRD z RFN to juz zawisc byla nie do opisania. Oni nie mogli znisc, ze my mlodzi Palacy mozemy tam jezdzic. Pamietam jak raz w Berlinie na przejciu do zachodniego nie chcieli mnie przepuscic przejsciem kolejowym, poniewaz granice do NRD przekroczylem saochodem.
      Teraz ty na podstawie TYLKO SWOJEJ OPINI chcesz dziennikarke zwolnic z pracy. Wstyd.
      • aysy.1 Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn 22.09.12, 08:34
        nie było bardziej aroganckich wobec polaków żołnierzy granicznych i celników niż eNRDowcy. na polakach wyżywali się wyjątkowo . pokazywali czasami wręcz pogardę. już w ue sprowadzono sporą ilość celników niemieckich z zachodnich rubieży niemiec aby ten stan rzeczy poprawić.
        z drugiej strony to zjednoczeniu do miency zachodnie obśmiewały eNRDowców. powstawał cały wielki zbiór takich osi jokes a korporacje niemieckie , które weszły na ten teren tworzyły specjalne , nieformalne przepisy np,że w zarządzie może być maksymalnie 1 eNRDowiec bojąc się o zarządzanie swoimi firmami.
      • swinton Ty piszesz o ludziach majacych jakas wladze. Ja 22.09.12, 08:35
        o tych normalnych. Tych normalnych bylo 20 razy wiecej.
        • Gość: Monika Re: Ty piszesz o ludziach majacych jakas wladze. IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.12, 10:56
          Mieszkająca w Niemczech pisarka ze Szczecina ? Majstersztyk lingwistyczny ,i nie tylko ? Chodzi o kasę ze Szczecina dla pani mieszkającej w Niemczech , bo w innym przypadku byłyby kłopoty,miasto bowiem daje tylko " szczecińskim"? A kogo się do nich zalicza to już wkraczanie w wymiary metafizyczne/wręcz/.
    • ktos210 Ta NRD ... 22.09.12, 08:02
      Ta Nrd to było niezłe gó..., mentalność im pozostała , może to minie za dwa pokolenia? Zawsze za niepowodzenia winni są inni.
      • Gość: kibic Re: Ta NRD ... IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.12, 13:05
        Pani współczuje Niemcom, Niemcy nie chcą być gorsi i też chcą nam współczuć ,i organizują wystawę fotograficzną o polskiej biedzie. A przy takiej wystawie - która może doprowadzać do dreszczy wrażliwe kobiety, rozdrażnienie naszej pisarki to nic.
        No , dalej , dalej , w tych wyścigach na współczucie.
    • Gość: Sz. Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn IP: *.88-199-144.vspace.pl 22.09.12, 12:51
      Oczywiście-tę pogardę wyczuwali wyłącznie ludzie prości,chodzący do kościoła bo przecież ówczesna inteligencja wraz z yntelygentamy od Michnika i Kuronia nie może paść ofiarą takich podłych insynuacji....Ludzie jak ludzie.Kraj ów był tak inwigilowany jak Polska albo może i bardziej...Zastanawia fakt,że "pisarka" piętnuje chęć poprawienia sobie statusu życiowego przez gebelsów....
    • Gość: dziki Brygide. IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.12, 13:11
      Pod zdjęciem jest podpis Brygide Helbig.
      Brygide, to kim ta pani się czuje . Jest Polką, czy Niemką ?
      No to gratuluje Brygidę wyjechania na zachód w samym środku Cyklonu w staniu wojennego.
      Kto tak ochoczo paszport wydał? Za jakieś zasługi? Czy na misję?
    • Gość: Vlad.H. Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 19:43
      Gardzilismy Nimi a Oni Nami - nie wiedze powodu by akurat "jechac za to" Podgajna.

Oni mieli banany w sklepach a u nas wydobywali wegiel i robili czolgi...
      Jakosc zycia w NRD bbyla nieporwnywalnie wyzsza niz w PRL i tylko dlatego powstala Solidarnosc - gdyby bylo u Nas tak jak w NRD to nikt by nie strajkowal.
      • Gość: dziki Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.12, 20:06
        A co na to Polaczki co hurmem przeprowadzili sie do Locknitz?
        Też was drażnią enerdowcy?
        Dzisiaj ci enerdowcy to siła naszych bazarów i nadmorskich kurortów.
        • Gość: w.p.l Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.12, 20:26
          E ,tam Brygide chce się podlizać Polakom , to enerdowcy ją drażnią. Ciekawe tylko po co to podlizywanie się ? Oczywiście wywnioskować to można nie na podstawie wypowiedzi, ale na podstawie faktów społecznych.
          Czyli trzeba zrobić rejestr konkretnych korzyści .
          I jeszcze drobny problem -obywatelstwa i prawa do nominacji do nagród polskich.
          Od kiedy pani zaczęła znowu uchodzić za Polkę , szczeciniankę?
      • Gość: Quantus Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn IP: *.dynamic.chello.pl 23.09.12, 15:23
        Podgajnej to się jakiś medal nalezy za ujawnienie najgłębszej z głębokich prawd o mentalności mieszkańców Szczecina , i co niektórzy zaczęli już potwierdzać powolutku .Ta najgłębsza prawdą , po której poznaje się szczecinian nawet w innych kręgach kulturowych nie jest rozpacz z powodu braku tożsamości , utraty jakichś urojonych pałaców i domów w innych regionach kraju, ale nadzwyczajna umiejętność okazywania pogardy.Pogardę okazuje szczecinianin komuś kogo okradł, okantował ,świństwo zrobił , skrzywdził / w prawnym rozumieniu tego słowa/, komus komu czegoś zazdrości , co mu może ukraść chce , komuś uczciwemu, gdy sam jest łajdakiem , uczciwej kobiecie /gdy sama na przykład świetnie funkcjonuje jako cichodajka .
        Pogardę okazuje się słowem , postawą ciała, mimiką , czym się da .
        A dlatego niezrozumiałe jest w Szczecinie okazanie pogardy np. złoczyńcy, kanalii itd.
        Pani Brygide może jako szczecinianka przeniosła kod kulturowy Szczecina do enerdowców ,co
        zostało odebrane inaczej niż tu , i co może ją drażnić?
        Dobrze jednak,ze dwie mądre kobiety tak sobie usiadły przy herbatce i coś tam naopowiadały.
        • Gość: Zygmunt Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.12, 15:50
          Quantus czy opisujesz swoje zycie ?
          Moze podasz jakis przyklad tej mentalnosci mieszkancow Szczecina plebejuszu.Ta twoja pogarda dla mieszkancow Szczecina wzkazuje ze jestes zlym i sfrustrowanym czlowiekiem.
        • Gość: Vlad.H. Re: Niemcom Wschodnim współczuję, choć mnie drażn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 18:18
          przeceniasz znaczenie miejsca urodzenia, myslisz ze tylko szczecinianie sa tacy jak napisales, mysle ze malo swiata widziales a jeszcze mniej w swiecie na wlasnej skorze dsiwadczyles - to co opisuejsz nie ma nacji ani miejsca pochodzenia, to dosc powszechne no ale... co ja moge o tym wiedziec?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka