balerina53 12.10.12, 20:25 ...nie oddawajcie trafostacji ludziom spoza Szczecina !!...jest wystarczająco dużo zaangażowanych i zdolnych Szczecinian, którym trafostację należy udostępnić !.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taglinda Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje 12.10.12, 20:58 występować w trakcie procedury może ewentualnie ktoś niezależny. Dążenie jednego z oferentów do zdyskredytowania innego podmiotu startującego w przetargu to sprawa dla prokuratora. I to abstrahując od zasadności lub bezzasadności zastrzeżeń. Po prostu - urzędnicy napisali szczegółową specyfikację przedmiotu postępowania, i wedle tego (i tylko wedle tego) wolno oferty oceniać. Nie będę prorokiem, jeśli napiszę, co się wydarzy dalej: jeśli "Poznań" przegra, to oczywiście na bank złoży protest, a sytuacja sprokurowana niniejszym przez Zachętę będzie zasadniczym ich argumentem. Jeśli "Poznań" wygra, to będzie znaczyło, że 1. zarzuty Zachęty były bez sensu albo/i 2. urzędnicy nie potrafili sensownie dookreślić warunków przetargu. skończy sie płaczem i biadoleniem, i znów okaże się, że robimy sobie kuku na własne życzenie. Choć z drugiej strony.. może przyda się w tym grajdołku element prawdziwej konkurencji... w tym mieście zbyt wiele rzeczy nosi piętno mierności pewnego inżyniera... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Amatorskie zachowanie panny Zbylut 12.10.12, 23:05 Panno Zbylut, to co pani robi pokazuje zupelny brak stylu i rozeznania w zasadach. Nie trzeba bylo rzucac tak wielkiej oferty to wasza oferta bronilaby sie sama, bez brudnych zagran. Jednak niestety sciera sie tutaj srodowisko niesamodzielne - wymagajace sporej kasy, ze srodowiskiem samodzielnym, chcace mniej i oferujace, ze samo na siebie zarobi. Co do zarzutow to sa one smieszne. Co to jest "zacheta"? Wy nie chcecie promowac swojej marki? To dlaczego niby wyskakujecie z ta zacheta zapozyczająca nazwe i dorobek od galerii narodowej? I jak pani wspomina o niezaleznosci i samodzielnosci instytucji skoro sami chcecie dostac takie srodki by byc niezaleznym, ale jedynie od zarbiania na siebie. Po prosty dostac kase i byc z siebie zadowolonym. Dodatkowo widze, ze nie przeczytala pani warunkow przetargu bo tam wyraznie jest napisane, ze w zyskach trafostacji partycypowac ma prawo miasto. Wiec dlaczego mowi pani bzdury, ze nikt nie korzysta z zyskow poza spolka? Co do doswiadczenia tego jakie ma Baltic Contemporary to rowniez w warunkach przetargu jest wymog by doswiadczenie mialy osoby wystepujace w ofercie a nie organizacje. I te wymogi sa surowe i jasne. Krotko sumujac jest to brudna gra przeinaczej i zmyslen. Pokazuje to mi jedynie, ze nie jestescie w stanie konkurowac w warunkach rynkowych. Dodatkowo, niestety, pokazuje mi to, ze nie przeczytala pani dokladnie warunkow przetargu do jakiego pani startuje albo po prostu nie rozumie pani tego co czyta i tego jak ma dzialac trafostacja. Teraz naciskami stara sie wcisnac przed konkurenta, ktory po prostu jest lepszy. Polecam takze zapoznanie sie ze znaczeniem slow niezaleznosc i samodzielnosc bo wasza oferta wyraznie pokazuje, ze ich nie rozumiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut 12.10.12, 23:25 W komisji przetargowej pracują ludzie, którzy są specjalistami w dziedzinie procedur administracyjnych, natomiast nie mają doświadczenia wynikającego z rynku sztuki i mechanizmów nim rządzących. Tymczasem Zachęta skupia specjalistów w tej dziedzinie. Po prostu chcieliśmy podzielić się tą wiedzą. To mnie wlasnie najbardziej rozwalilo. Kwota jaka podaliscie jest moim zdaniem taka, ze jedynie pokazujecie, ze wasza specjalizacja to wciaganie publicznych srodkow. To sa specjalisci od tego? To jest zrozumienie rynku sztuki? No tak, rynek sztuki wlasnie zyje z publicznej kasy w wikeszosci a nie z zarabiania na siebie wiec faktycznie "doswiadczenie" trzeba miec spore by wyssac jak najwiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.12, 23:54 Pare rzeczy jak zwykle trzeba sprostowac. "Zacheta" śwaidomie nawiazuje do XIX wiecznej zachety - co stoi w pierszym paragrafie jej statutu. Raczej nikt nie pomyli tych stowarzyszen. Pomysl nazwania stowarzyszen powstalych w celach promocji sztuki wspolczesnej jest pomyslem Ministerstwa z czasów ministra Waldemara Dąbrowskiego. Szczecińskie towarzystwo wyboru więc raczej nie miało, jesli chciało korzystać z programu ministra "Znaki czasu". Dla srodowiska szczecińskiej Zachety marką ma być Trafostacja Sztuki, galeria szczecińska; członowie Zachety związani są bowiem swym osobistym losem i pracą ze Szczecinem. Gadanina ze galeria ma na siebie zarobic to zwykla hucpa i kpina, jesli ktoś coś takiego obiecuje to lże jak pies. Galeria ktora bedzie na siebie zarabiac i to w Szczecinie, to nie bedzie zadna galeria, chyba ze taka jak Galaxy. Ktokolwiek w konkursie stratuje, będzie tak czy tak otrzymywał dotacje publiczną. I to na niej bedzie opieral, i to ona ma opłacić koszty zarządzajacego, utrzymania infrastruktury, programu, czyli on sam niczym nie ryzykuje. To jest wylaczenie z gry rynkowej. Umowy jaka bedzie wiązać zarzadzajacego z miastem nie studiowalem, brak mi potrzebnje cierpliwości, ale sam piszesz ze chodzi o partycypację w zyskach czy przychodach, a nie dysponowanie nimi przez Trafostacje. Oznacza to ze jesli zarzadzac będzie jakas spółka (niech zgadne, pewnie "z o.o."?) to ma dotację miejską na to, by zarabiać, i może sie tymi zarobkami z miastem dzielić a nie oddawać miejskiej instytucji. Bo to oznacza slowo "partycypacja". Czego ty więc bronisz? dzialalnosci gospodarczej dotowanej przez miasto? Statut Zachety wisi na stronie www. Cokolwiek zarobi musi przeznaczyć na swoje cele statutowe, czyli na promocje sztuki i tworzenie kolekcji sztuki. I jak do tej pory ze swego zadania sie wywiązuje, kolekcja jest, dotacje sa pozyskiwane z programów ministerialnych i z funduszy dla NGOsów. Czyli jej porownywanie z pierwszą Zachęta warszawską jest zasadne. Jak jest z jej konkurencją - nie wiem. Instytucje kultury sa z definicji wyłaczone z gry rynkowej Trafostacja jest instytucją kultury w rozumieniu prawa polskiego czy nie? Czy konkurencja ma doswaidczenie w dzialaniu w warunkach polskich i w zarzadzaniu instutycją kultury w warunkach polskich czy jakichkolwiek innych? To że musiała sie konstytuowac tuż przed przystąpieniem do konkursu, wzbudza do niej zaufanie? Pytanie czy komisja oceniajaca oferty, gdze 70% przypada na jakośc merytoryczną, jest do tego przygotowana czy nie jest zasadne, bez wzgledu na to jakie ma szanse Zacheta. Mozliwe ze Zacheta nie jest przygotowana do zarzadzania instytucja. Co nie znaczy ze miasto ma dotować jakieś spółki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut IP: 212.2.126.* 13.10.12, 00:49 promixy napisał(a) >... Podzielam odbiór - temat tworzenia rozumiem "tożsamo" jak autor - TU warto powtórzyć: > Dla srodowiska szczecińskiej Zachety marką ma być Trafostacja Sztuki, galeria szczecińska; > członowie Zachety związani są bowiem swym osobistym losem i pracą ze Szczecinem. > Gadanina ze galeria ma na siebie zarobic to zwykla hucpa i kpina, jesli ktoś coś takiego > obiecuje to lże jak pies. Galeria ktora bedzie na siebie zarabiac i to w Szczecinie, to nie > bedzie zadna galeria, chyba ze taka jak Galaxy. > Ktokolwiek w konkursie stratuje, będzie tak czy tak otrzymywał dotacje publiczną. > I to na niej bedzie opieral, i to ona ma opłacić koszty zarządzajacego, utrzymania > infrastruktury, programu, czyli on sam niczym nie ryzykuje. > To jest wylaczenie z gry rynkowej. Dodam, że dla mnie to misja w pracy i tworzenie tożsamości naszego województwa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut 13.10.12, 21:11 Bardzo to zamieszane ale w efekcie bedzie sie promowac zacheta a baltica nie mialaby sie promowac. co do hucpy i kpiny - to, ze zacheta nie wyobraza sobie funkcjonowania galerii w innym modelu niz za publiczny pieniadz, nie znaczy, ze jest to niemozliwe. znaczy jedynie, ze zacheta nie ma tej finansowej wyobrazni. jesli ten kto otrzyma dotacje nie bedzie w stanie spelniac wymagan, a ma przeciez zorganizowac kilkadziesiat wydarzen i zapewnic wielotysieczna odwiedzalnosc, to ryzykuje porazka i utrata tej dzialalnosci. to jest oczywista gra rynkowa. jesli nie pozyskaja sponsorow ponad dotacje to przegraja. w waszym modelu zas dotacja ma byc tak duza, ze sponsoring inny i szukanie innych finansow jest prawie niepotrzebne. to jest wlasnie wylaczenie z rynku. stanie ponad wymaganiami ekonomii. kasa plynie, niezaleznie od wszystkiego, wszyscy najedzeni. zarzadca ma utrzymac trafostacje i program, ma na to dotacje i ma mozliwosci zarabiania. jak zarobi wiecej to miasto moze powiedziec, ze cos z tego chce. to nie jest nic niezwyklego, w koncu to na majatku miejskim jest dzialanie. to czy to jest spolka czy stowarzyszenie nie gra dla mnie zupelnie roli. jak ktos bedzie robil dobrze robote i wplynie na kulture tego miasta a przy okazji zarobi na tym miliony to mu sie naleza. o ile na siebie zarabia to nie powinno byc niczyje zmartwienie. zmartwienie jest jedynie wtedy jak nie zarabia a zyje jedynie z kasy miejskiej. i nie uzywajmy tutaj slowa dotowanie. to jest placa za prace. praca jest okreslona. nie ma pracy nie ma placy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 21:56 Masz chyba słabą orietnację. Wszystkie instytucje kultury bez względu na formę zarządzania mogą zarabiać i zarabiają. Nie ponosi żadnego ryzyka zarządca, ktory dysponuje dotacją miejska, bo na siebie już ma - dotacje. Przeciwnie, ucieka on od ryzyka rynkowego, bo przeciez mógłby załozyć prywatna galerię. Dyrektorom instytucji można postawić wymagania i rozliczyć z efektów. Znacznie trudniej rozwiązać zawarty w wyniku publicznego przetragowego postępowania kontrakt. W szczecinskim wypadku cala ta histporia z "zarządcą" słuzy chyba temu by coś utajniać pod pretekstem publicznego przetragu, ktory przecieć wcale tajny nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut 14.10.12, 00:33 Oj wymyslasz wymyslasz, nic nie jest trudniej. Masz umowe, wywiozujesz sie albo nie. Nie wywiazujesz sie to zapadaja inne warunki konczace umowe. I tyle. Masz zobowiazania i musisz je wykonac. I zarobic na nie. I nie, nie wszystkie instytucje moga zarabiac i zarabiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 02:07 Umowa jest dołączona do dokumentacji przetargowej. Przewiduje coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut IP: 212.2.126.* 13.10.12, 00:38 Pani Zbylut będąc artystka ma prawo zachowywać się "amatorsko" i spontanicznie informować. Zed.1 jest zawodowcem w polityce i skutecznym negocjatorem w handlu, ale marne pojęcie i nierozumienie sztuki jako procesu tworzenia - przysłaniają właściwe intencje p. Zbylut. Moja uwaga jako - warto powtórzyć dla zrozumienia intencji zaangażowanej twórczyni sztuki. "Agata Zbylut zapewnia, że nie chce na nikogo wywierać nacisków, tylko wskazuje błędy, które dostrzegło stowarzyszenie: - W komisji przetargowej pracują ludzie, którzy są specjalistami w dziedzinie procedur administracyjnych, natomiast nie mają doświadczenia wynikającego z rynku sztuki i mechanizmów nim rządzących. Tymczasem Zachęta skupia specjalistów w tej dziedzinie. Po prostu chcieliśmy podzielić się tą wiedzą." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut IP: 212.2.126.* 13.10.12, 00:52 zed.1 napisał: > Panno Zbylut, to co pani robi pokazuje zupelny brak stylu i rozeznania w zasada > ch. Nie trzeba bylo rzucac tak wielkiej oferty to wasza oferta bronilaby sie sa > ma, bez brudnych zagran. Co za buta urzędnicza i brak stylu dla rzetelnej pracy???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 ciecińskie zachowanie panny 14.10.12, 06:18 koniec świata. wszystkie twoje wpisy/opinie w tym wątku akceptuję, zed :) witaj w krainie rozsądku, umiarkowania, rachunku ekonomicznego, gospodarności, skuteczności itd itp nareszcie w okresie wakacji będzie centrum kultury (dotowane) , które nie będzie miało przerwy wakacyjnej. bo najczęściej jest tak, że po co im turysta, po co wpływy z biletów, miasto, województwo, państwo uzupełni konto :( w warszawie w zasadzie teatry prywatne działają przez większość sezonu a te "dotowane pełną gębą" mają wolne. co najwyżej jak po order do prezydenta to ewentualnie pan dyrektor teatru sie pofatyguje. poważnie. jestem gorącym zwolennikiem dawania do prowadzenia obiektów i działalności niedochodowych w przetargach tą właśnie metodą jaką ma być przekazana trafostacja. ten kto namówił prezydenta na to, może też sam prezydent, ma w głowie poukładane i widział też jak to robi dzisiaj świat i na dotowanej misji zagranicznej przynajmniej coś zauważył oprócz sklepów i wnioski wyciągnął. lubię już tego kogoś. kto to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ciecińskie zachowanie panny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 08:29 Jesli uwazasz że świat tak robi, to twoim światem jest chyba Turzyn albo ryneczek na Pogodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: ciecińskie zachowanie panny 14.10.12, 09:19 Gość portalu: xxx napisał(a): > Jesli uwazasz że świat tak robi, to twoim światem jest chyba Turzyn albo rynecz > ek na Pogodnie. próbujesz mnie obrazić z braku rzeczowych argumentów. jestem konsumentem sztuki i mam nadzieję, że kiedyś będą i w szczecinie kolejki pod galerią na jakąś wystawę a bilety po 30- 50 zł. to się zdarzy ale wpierw muszą zniknąć tacy jak ty. krzystek wykonał dobry krok aby to zrobić. mam nadzieję, że może poznaniakom to się uda. wszystkie twoje wypowiedzi pod wieloma nickami prezentują przyczynę takiego stanu rzeczy jaki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ciecińskie zachowanie panny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 09:47 Też jestem konsumentem sztuki, ale w przeciwienstwie do ciebie interesowalem sie instutucjonalnymi podstawami istnienia sztuki. To ty nie masz rzeczowych argumnetow za tym, by elementy gry rynkowej cokolwiek zmieniły w Polsce w kwestii szerokiego zainteresowania sztuką. I nie tylko w Polsce. Opowiadasz bajki że tak robią na świecie. No to proszę, pokaż liczącą sie galerię sztuki, ktory utrzymuje sie z gry rynkowej. To jest sfera dotowana. Tak jest wszędzie. Brak oreintacji usiłujesz pokryc demagogia i neoliberalna retoryką, oraz zapewnieniem ze kupisz bilet za 30 zl. Ty nie jesteś publcznością, tylko jednostką, nie wspominając o tym że dlaczgeo ktoś ma ci wierzyc? Nawet do kina bilety tyle nie kosztują. A to jest rozrywka masowa. I też dotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: ciecińskie zachowanie panny 14.10.12, 12:56 Gość portalu: xxx napisał(a): > Też jestem konsumentem sztuki, ale w przeciwienstwie do ciebie interesowalem si > e instutucjonalnymi podstawami istnienia sztuki. To ty nie masz rzeczowych argu > mnetow za tym, by elementy gry rynkowej cokolwiek zmieniły w Polsce w kwestii s > zerokiego zainteresowania sztuką. I nie tylko w Polsce. ja nie o tym. nawet jak nie mam argumentów (tak nie jest bo je podałem) to ty sprowadzając mnie do konsumenta turzyna :) udowodniłaś/eś , że ich nie posiadasz. tylko słabi i niemerytoryczni ludzie tak robią. do nich nalezysz. >Opowiadasz bajki że tak robią na świecie. No to proszę, pokaż liczącą sie galerię sztuki, >ktory utrzymuje sie z gry rynkowej. To jest sfera dotowana. Tak jest wszędzie. jest ich wiele ! bardzo wiele. pierwsza z brzegu to MoMA a bliżej to np Martin Gropius Bau w berlinie. jak widzisz pisząc,że takich nie ma znowu wykazałaś/eś się niekompetencją. mogłaś/eś mieć nie wiem ile wykładów ale to musiały być kiepskie wykłady. ja to znam jako konsument, z praktyki. poza tym nie o tym była mowa w mojej wypowiedzi . nie popierałem wolnego rynku w kulturze i sztuce bez dotacji tylko pisałem o urynkowienkiu dotacji jak to ma miejsce, z tego się cieszę, w przypadku trafostacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ciecińskie zachowanie panny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 14:03 Bylo do przewidzenia ze w odpowiedzi otrzymam obłok urojeń, ktory byłby usprawiedliwiony u kogos mieszkajacego w pokoju bez klamek. Co z czym porownujemy? popatrzmy: 1) metropolia światowa / male prowincjonalne miasto 2) instytucje w centrach politycznych, kulturalnych i bussinesowych świata, urzymywane z dotacji publicznych i fundacji prywatnych / mala dotowana galeria jw 3) warunki spoleczne stolic finasnowych świata c centralami największych instytucji finansnowych / podupadające miasto niepewne swego losu w przyszłosci, bez zadnego centralego zarzadu duzej korporacji 4) muzeum mieszczące sławne na swiecie zbiory i centrum wystawiennicze uzywane do prezentacji projektów o randze międzynardowwej (równiez muzealnych) dotowanych przez rządy / sredniej wielkosci galeria sztuki współczesnej w nizebyt zamożnym mieście na uboczu 5) ikony kultury w stolicach turystycznych świata / galeria na stracie w mało atrakcyjnym dla turystow miescie ktore ma mniej mieszkańców niz liczba publicznosci np Martin Gropius Bau (500.000 rocznie) i wielokrotnie mniej niz milionowa frekwencja z MoMA Przy czym i tak nie mamy tego o co chodzi, czyli utrzymania się z gry rynkowej, bo jak wszędzie są to instytucje dotowane, które sobie "dorabiają biletami" i funkcjami pobocznymi, co nie ma nic wspolnego ze sposobem zarzadzania, czy grą rynkową; jedyna roznica to taka ze MoMA zaczela jako instytucja prywatna, wobec ktorej utrzymujace ją fundacje prywatne pelnią te sama role co finanse publiczne wobec instytucji kultury w Europie; ale to sa warunki spoleczne w USA, ktorych prozno szukac nawet w centrach Europy, a co dopiero na prowincji sredniego kraju na dorobku (oby). Generalnie wszystkie wielkie instytucje kultury w stanach powstawały z inijatywy prywatnej, ale dzis otrzymuja dotacje panstwowe w wysokosci nawet 80% budzetu. A moga liczyc na kolejne miliony zielonych od darczyńców. Jednym slowem wyglupiles sie, chyba ze wierzysz ze jak ktos mieszka w Berlinie i zacznie pracowac w Szczecinie, to przeniesie do Szczecina warunki finansowe, społeczne i instytucjonlane Berlina. Jeszcze raz grzecznie prosze: pokaz mi instytucje kultury, ktore utrzymuja sie z gry rynkowej. Bo nawet przy wszytskich różnicach czyniących porownanie absurdalnym wymienione przez ciebie instytucje do nich nie nalezą. Równie dobrze mogles podac Luwr albo Prado. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: ciecińskie zachowanie panny 14.10.12, 17:17 Gość portalu: xxx napisał(a): >Opowiadasz bajki że tak robią na świecie. No to proszę, pokaż liczącą sie galerię sztuki, >ktory utrzymuje sie z gry rynkowej. zaprzeczyłeś twierdząc, że nie ma takich galerii (cytat powyżej) to podałem przykłady , o które prosiłeś. okazałeś się niekompetentny w temacie bo są takie obiekty kultury. teraz przykłady niewłaściwe :) No, ale ustalmy jedno ...są takie galerie wbrew temu co twierdzisz. poza tym kompletnie nie rozumiesz. nie jestem przeciwny dotacjom do obiektów kultury lub do tzw projektów z zakresu kultury tylko należy tą dotacją rozsądnie gospodarować a dotacja może być jak najbardziej przedmiotem przetargu. mógłbym Ci podać wiele takich przykładów ale na pewno te kolejne też Ci nie będę odpowiadały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ciecińskie zachowanie panny IP: *.tktelekom.pl 15.10.12, 16:48 Ciemna maso, przecież ty nic nie rozumiesz. Po pierwsze to nie są galerie sztuki współczesnej. Po drugie one na siebie nie zarabiają. Maja ogromne dotacje. Nie pojmujesz? Prawdziwy ciecin to twoja czaszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: zachowanie panny IP: *.globalconnect.pl 15.10.12, 18:30 Wygląda na to, że pozbawieni kultury, chamowaci specjaliści od sztuki współczesnej, którym wydaje się, że Szczecin jest ich własnością bo wielokrotnie obsikali to miasto, już wkrótce będą mieli co najmniej kilka poważnych problemów do rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 19:17 Hey panie Kulturalny Znawco. Napisz wyrażnie bo nie wiem jak inni , które to galerie nie są galeriami sztuki współczesnej ? MoMA ? Pisz bo coś mi się wydaje, że wykłady na ten temat to miałaś być może na zaocznych u pana Puzyny i to płaconych przez Urząd Mięsny. > Po pierwsze to nie są galerie sztuk > i współczesnej. Po drugie one na siebie nie zarabiają. Maja ogromne dotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.12, 23:46 A ty umiesz rozszyfrowac skrot MOMA? Może spróbuj. Slowo "tuman" byloby komplementem... Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: xxx 16.10.12, 06:16 Gość portalu: xxx napisał(a): > A ty umiesz rozszyfrowac skrot MOMA? Może spróbuj. Slowo "tuman" byloby komplem > entem... daj spokój. na forum też przegraliście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: xxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 18:52 Jakie my? W trakcie tej żenującej wrzway, ktory rozpocząłes i zakończyles wylacznie uwagami na temat cudzego zachowania i obrażliwymi inwektywami, wykazales sie fundamentalną niewiedzą na temat środowiska szczecińskich artystow, oraz instytucji artystycznych i spoosbow ich utrzymywania. Pisałes same glupstwa. Nie wiesz nawet ze muzeum to nie galeria i czujesz sie zwyciężcą? Zgloś się do psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ciecińskie zachowanie panny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 14:26 PS. Bylbym zapomniał. Najbardziej sie ubawilem czytajac o "urynkowionnej" dotacji. To sprzeczność sama w sobie, kolejne swiadectwo przemwaiajce za tym zes niespełna rozumu; chcba ze chodzi ci o to co mam generalnie za zle - że prywatna spolka otrzmuje dotacje publiczna zeby sobie zarobila. Najlepiej niech zacznie tym grac na gieldzie. Kto wie moze co wyjdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ciecińskie zachowanie panny 14.10.12, 16:43 A co cie to obchodzi co zrobi z kasa? Ma za to sie utrzymac, dzialac i rozwijac, pozyskujac wiecej w innych miejscach i innymi sposobami niz od miasta. Moze nawet zatrudnic setke prostytutek i tym sposobem dotowac trafostacje, jest to zupelnie nieistotne dla mnie i dla ciebie, o ile trafostacja dzieki temu sie rozwija. A dotacja jest urynkowiona, bo jest kapitalem poczatkowym, zmuszajacym do aktywnosci gospodarczej, nie do siedzenia i czekania na przelew z urzedu. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: ciecińskie zachowanie panny 14.10.12, 17:19 zed.1 napisał: > A co cie to obchodzi co zrobi z kasa? Ma za to sie utrzymac, dzialac i rozwijac > , pozyskujac wiecej w innych miejscach i innymi sposobami niz od miasta,. > A dotacja jest urynkowiona, bo jest kapitalem poczatkowym, zmuszajacym do aktyw > nosci gospodarczej, nie do siedzenia i czekania na przelew z urzedu. dokładnie tak ! ten polemista to jakby postać z misia bareji lub rejsu piwowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut IP: *.opera-mini.net 14.02.13, 20:36 Kiedy zapadła decyzja o przeprowadzeniu przetargu na instytucję zarządzającą Trafostacją, Zachęta Sztuki Współczesnej stanęła do przetargu i przegrała z firmą Baltic Contemporary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ( Re: Amatorskie zachowanie panny Zbylut IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.13, 00:41 Baltic Contemporary Sp z o.o. z Poznania (reprezentowana przez Mikołaja Wojciecha Sekutowicza) zaproponowała prowadzenie Trafostacji za 750 tys. zł. Zachęta Sztuki Współczesnej w Szczecinie. podała 5 mln 280 tys. zł. - To jest absurdalne, kuriozalne i niedopuszczalne, żeby dyskutować o ofertach w trakcie procedury przetargowej - wyjaśniała Miller. - Poza tym, że to nieetyczne, to po prostu jest to przestępstwo. Wywieranie nacisków na komisję, czego robić nie wolno. Kiedy skończymy pracę, referentom przysługują środki odwoławcze. I wtedy będzie czas na rozmowy. Dyrektorka zna argumenty Zachęty. Ale to jest przetarg. - Tu się liczą konkretne wymagania formalne - wyjaśniała radnym. - Nieważne, czy ktoś ma proste czy krzywe nogi, czy jest ładny czy brzydki, tylko czy spełnia warunki wyznaczone w specyfikacji. I tylko na to będziemy patrzeć. Cały tekst: szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,12662427,Ostry_spor_o_Trafostacje__Naciski_na_komisje_przetargowa_.html A pan Kamil Kuskowski i jego podwładni z AS wciąż podważają decyzję komisji przetargowej. Czy szczeciński sąd rozstrzygnie to w końcu? szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34938,14525734,Trafostacja_Sztuki_polowy_miasta___Moja_noga_tam_nigdy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 09:25 Powstaje jednak pytanie, o jaką konkurencję to chodzi w jakiej dziedzinie? o co? Ile ma Szczecin samodzielnych dużych centrów sztuki wspolczesnej? Z kim/czym ma konkurować Trafostacja? z Muzeum czy Teatrem? Środowisko szczecinskie samo konkuruje między sobą, to są artyści walczący o swoje pozycje z innymi, każda z instutucji ktore zajmują sie sztuką, zapewne dąży do jak najlepszych imprez. Czy można mówic o konkurencji miedzy Inspiracjami, Bałtyckim Biennale Sztuki, Przeciągiem, albo Festiwalem Malarstwa? Czy to jakis efekt konkurencji? Jesli tak, to znaczy że ona od dawna istnieje. Jesli nie, to moze to nie polega na konkurencji? Słyszalem że tu chodzi o eksperementalną formę zarzadzania, ktora umożliwia ustawa. Jednak nikt jeszcze z tego nie skorzystał. Dlaczego Szczecin ma być pierwszy? Czy ma tyle dużych centrów sztuki wspolczesnej, że chce wprowadzic rózne formy zarządzania by sprawdzic która jest lepsza? Czy tez ma jedno duże centrum, ktore jeszcze nie zaczelo dzialać? Jak sprawdzić czy eksperyment sie powiodł, jeśli efektów nie bedzie z czym porownac? Jesli galeria dopiero zacznie dzialac, to kazde dzialanie bedzie mozna przedstawic jako sukces, bo nie sposob zdezawuowac czegokolwiek, co zaczyna od zera. Rzekomy "eksperyment" to raczje gwarancja sukcesu - porpagandowego oczywiscie. Dlaczego miasto nie wprowadzilo tej eksperymentalnej formy w Filharmonii, tylko oglosiło zwykly konkurs na dyrektor? Chyba wiem dlaczego. Z powodu kociej muzyki jaka zrobilo by im środowisko muzyczne. A dlaczego miasto lekceważy środowiska sztuk plastycznych, i to coraz silniejsze, bo juz akademickie? Raczej niedoinwestowne pod wzgledem instytucjonalnym. Klub XIII Muz i Zamek są raczej wielobranzowe, zreszta to pierwsze jest malutkie. A muzycy mają od lat działajacą Opere, Filharmonie chóry uczelniane, rózne orkiestry. Tutaj mozna by sie pokusić o eksperymentalne formy zarządzania, bo byloby z czym porównywac efekty. Tymczasem w chwili, gdy pojawia sie w ogole pierwsza w historii Szczecinie galeria sztuki z prawdziwego zdarzenia, komuś sie śnią eksperymenty, jakby nie bylo sprawdzonych form zarzadzania instytucjami. Pojawiaja sie jakies rojenia o konkurencji, jeszcze raz sie pytam z kikm i o co? Niech sobie miasto wprowadza konkurencje do srodowiska muzykow, a nie do pierwszej tego typu instytucji w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje 13.10.12, 21:29 jak mozna mowic, ze nikt nie skorzystal. to nie jest nic eksperymentalnego. ustawowo moze tak, ale nie wzielo to sie z kosmosu. kazdy slyszal chyba o "zarabianiu na siebie"? przetarg naklada wymogi efektywnosci i ten "eksperyment" jasno okresli czy sie powiodlo. dlaczego tego nie zrobiono w innych miejscach? bo by to zrobic trzeba zaczac od poczatku. trudno oczekiwac by ktos wzial na swoj kark instytucje z ludzmi i wydatkami, gdzie nie ma swobody ruchu. ale kto wie, moze z czasem ktos pojdzie do glowy i taki model partnerstwa publicznego z prywatnym wejdzie do muzeow, filharmonii i calej reszty. liczba odbiorcow jest ograniczona. o to ma sie konkurowac w miescia a na skali kraju i regionu o prestiz i promocje miasta. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 21:44 Facet, ty po prostu nieprzytomnie bredzisz. Nie ma czegos takiego w instytucjach kultury jak "zarabianie" na siebie. To sa majaki i urojenia. Od poczatku zreszta wiadomo, ze nie bedzie "zarobiania na siebie" tylko DOTACJA MIEJSKA. Czy do ciebie to dociera zakuta palo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alan Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 13:27 Panie Promixy, Panie Waldku W., niech Pan sobie wyobrazi że taka konkurencja o której Pan pisze w sferze instytucji kultury istnieje. Istnieje na etapie budżetowania ze środków miejskich. Która instytucja ma większe potrzeby i które wydarzenie powinno mieć większą dotację. To kluczowa sprawa, bo bez odpowiedniego budżetu nie zbuduje się solidnej instytucji i nie stworzy mega wydarzenia. Pan pewnie o tym nie wie, ponieważ jest Pan teoretykiem w tych sprawach. Nie znam instytucji którą Pan prowadził i nie znam wydarzenia które Pan zorganizował. Obawiam się zatem aby taką instytucję jak Trafostacja prowadziła ekipa z Pana doświadczeniem. Doświadczenie Pani Agaty Z. też jest wątpliwe. Liczne ostatnie błędy popełnione przy wypełnianu dokumentów przetargowych świadczą o tym niezbicie. Niczego ta Pani przez ostatnie lata się nie nauczyła i już się nie nauczy. Budżet miejski na instytucję nie jest duży i tym bardziej nie chciałbym aby nim dysponowała osoba, która jest nieodpowiedzialna. Podejrzewam też że Pani Agata Z. korzystała z licznych sugestii i pomocy fachowców. Strach mnie ogarnia jak o tym pomyślę jacy to fachowcy. Jedną z członków Zachęty jest Pani Joanna K. pracująca w Wydziale Kultury to też mało przejrzysta sytuacja. Nie wierzę że Pani Joanna K. nie przejrzała dokumentacji i nie wykonała telefonu do Pani Agaty Z. teraz pozostaje pytanie czy Pani Agata Z. nie wzięła na poważnie uwag, co było by mega ignorancją. czy też Pani Joanna nie znalazła błedu. Co by bardzo źle świadczyło o Pani urzędnik. Tak czy inaczej Zachęta dla mnie się skompromitowała i powodów jest więcej, np.: Panstwa awanturnictwo. Zachęta tym nie zachęca. Ja nie chcę takiej przyszłej Trafostacji i Szczecinianom tego też nie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.szczecin.mm.pl 16.10.12, 17:57 Kto to jest Joanna K.? Jezeli to prawda co piszesz, ze pani z urzedu byla i jest wtyka Zachety. ooo! znalazlam joanna kozakowska. Czy to nie ona zbierała oferty? ale lipa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: 212.2.126.* 17.10.12, 23:40 Alan napisał(a): "Obawiam się zatem aby taką instytucję jak Trafostacja prowadziła ekipa z Pana doświadczeniem. Doświadczenie Pani Agaty Z. też jest wątpliwe. Liczne ostatnie błędy popełnione przy wypełnianu dokumentów przetargowych świadczą o tym niezbicie. Niczego ta Pani przez ostatnie lata się nie nauczyła i już się nie nauczy. Budżet miejski na instytucję nie jest duży i tym bardziej nie chciałbym aby nim dysponowała osoba, która jest nieodpowiedzialna. Podejrzewam też że Pani Agata Z. korzystała z licznych sugestii i pomocy fachowców. Strach mnie ogarnia jak o tym pomyślę jacy to fachowcy. Jedną z członków Zachęty jest Pani Joanna K. pracująca w Wydziale Kultury to też mało przejrzysta sytuacja. Nie wierzę że Pani Joanna K. nie przejrzała dokumentacji i nie wykonała telefonu do Pani Agaty Z. teraz pozostaje pytanie czy Pani Agata Z. nie wzięła na poważnie uwag, co było by mega ignorancją. czy też Pani Joanna nie znalazła błedu. Co by bardzo źle świadczyło o Pani urzędnik. Tak czy inaczej Zachęta dla mnie się skompromitowała i powodów jest więcej, np.: Panstwa awanturnictwo. Zachęta tym nie zachęca. Ja nie chcę takiej przyszłej Trafostacji i Szczecinianom tego też nie życzę." Zapis odbieram jak donos z kategorii sb - biurokracja staje się ważniejsza od budowy, tworzenia, moźliwości pełnego wykazania się lokalnych środowisk artyst. - Ja nie znam ICH osobiście tylko z wypowiedzi i TU zabiegam o szanse pracy w nowych okolicznościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: 212.2.126.* 18.10.12, 11:28 errata: Ja nie znam ICH również Pani ZBYLUT osobiście. Znam przekazy medialne i akceptuję wypowiedzi. TU - pisząc jako odbiorca szczecińskiej Sztuki zabiegam o szanse dla NICH dla wykazania się w pracy twórczej - w nowych okolicznościach stworzonej Instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.pl 15.10.12, 08:46 generalnie zamiast postępować normalnie z procedurą ktoś sobie strzela w kolano. Zrozumieć tych ludzi z Zachęty to nie można, a szczerzę mówiąc jeśli mają podejście, że wszystko można wywrzeszczeć, to coraz bardziej skłaniam się do tego, że Zachęta nie powinna dostać tego zadania! Nie, bo jak pojawią się problemy, to będzie wrzask, że za mało pieniędzy, a nie prawdziwa chęć do pracy i działania. Poza tym niech wreszcie te układy i układziki związane ze szczecińską kulturą się rozwalą! A mam wrażenie, że działanie tej organizacji właśnie o coś takiego jest oparte. No i naciski. Normalnie jak jakaś firma (np. budowlana) startuje do przetargu (np. na budowę drogi), to po wynikach piszę odwołanie (i wygrywa albo nie, jeśli było zasadne). Ale oczywiście artyści do wyższych celów są stworzeni niż przestrzeganie prawa. Naciski w trakcie procedury? A czemu nie, w końcu to my mamy mieć kasę, a nie ktoś inny, kto może lepiej się przygotował... otóż drodzy państwo nie stoicie nad prawem i nic się wam nie należy. Świat współczesny to świat w którym jest konkurencja, a nie załatwianie po układach. Skończy się to tak jak było z Europejską Stolicą Kultury. Po co? Czy nie lepiej trochę krwi upuścić i wpuścić świeżego powietrza? Trzeba dobrze przygotować dokumentacje i wygrać konkurs, a nie "załatwić sobie coś krzykiem". Mam nadzieję, że pokażą wam miejsce w szeregu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalala Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.akademiasztuki.eu 15.10.12, 13:25 Co to za stek bzdur przecież już ktoś pisał w tym wątku, że w komisji nie ma osób kompetentnych do tego by wnioski od strony merytorycznej ocenić fachowo. A Zachęta właśnie w tej materii informuje władze miasta, że jest coś grubo nie tak. Co do świeżego powietrza to nie wiem czy masz pojecie ale na Akademii pojawiła się grupa kilkudziesięciu znanych artystów z całej Polski, która się związała z Akademią a co za tym idzie Szczecinem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.szczecin.mm.pl 16.10.12, 17:47 ...I klekajcie dzis narody! Przyjechali, przyjechali artyści z Polski. To niech troche postaja w kolejce jak inni no chyba że inwalidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 ty chyba nie jesteś ze szczecina :) 15.10.12, 15:44 pod tą opinią mogę się tylko podpisać wszystkimi rękami, nogami i ....podpisem elektronicznym :) Gość portalu: janek napisał(a): > generalnie zamiast postępować normalnie z procedurą ktoś sobie strzela w kolano > . Zrozumieć tych ludzi z Zachęty to nie można, a szczerzę mówiąc jeśli mają pod > ejście, że wszystko można wywrzeszczeć, to coraz bardziej skłaniam się do tego, > że Zachęta nie powinna dostać tego zadania! Nie, bo jak pojawią się problemy, > to będzie wrzask, że za mało pieniędzy, a nie prawdziwa chęć do pracy i działan > ia. > Poza tym niech wreszcie te układy i układziki związane ze szczecińską kulturą s > ię rozwalą! Świat współcze > sny to świat w którym jest konkurencja, a nie załatwianie po układach. Skończy > się to tak jak było z Europejską Stolicą Kultury. Po co? Czy nie lepiej trochę > krwi upuścić i wpuścić świeżego powietrza? Mam nadzieję, że poka > żą wam miejsce w szeregu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DVD Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.147.3.5.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.10.12, 21:08 Chodzi po mieście plota, że przetarg ustawiony był od początku pod firmę z Poznania jako bonus za zaangażowanie kapitału zagranicznego w dużą inwestycje w okolicach 350 mln, więc Zachęte postanowiono odstrzelić na starcie. A wypowiedź pani Miller tylko to potwierdza. Najważniejsze jest kwestia rzetelnej oceny merytorycznej projektów, tylko kto to ma zrobić skoro w komisji nie ma nikogo kto by miał do tego odpowiednie kompetencje a 70 % procent oceny ma stanowić właśnie ocena merytoryczna. Więc zamydla się oczy stwierdzeniami o nieetyczności itd. Nieetyczne jest to że próbuje się wyeliminować ludzi ze środowiska artystycznego Szczecina, którzy walczą od ponad 20 lat o to żeby w mieście było Centrum Sztuki Współczesnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meteor Sprzedać Golemie IP: *.globalconnect.pl 12.10.12, 23:03 Albo oddać w pakiecie z kamienicami w Alei Niepodległości i po sporze....... Wszak to Mecenas Kultury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eSka Re: Sprzedać Golemie IP: 212.2.126.* 13.10.12, 01:00 meteor napisał(a): > Albo oddać w pakiecie z kamienicami w Alei Niepodległości i po sporze....... > Wszak to Mecenas Kultury Gorzka to prawda o Szczecinie i stolicy województwa. Samorząd w czasie tworzenia nosił znamiona jakości, rzetelności i najwyższego wyróżnienia w sposobie pracy i oceny. Zdominowany ustawą i praktyka stosowania najniższej ceny - samorząd schodzi na parter i niski szczebel drabiny kulturowej stosując inne lub wtórne powiązania w grze publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje 12.10.12, 23:09 jaka firme? jaka inwestycje? mieszacie kulture z teoriami spiskowymi. trafostacja to jest ciezki biznes i pozyskiwanie na niego srodkow nie bedzie latwe. ciagle zas wciska ktos tutaj, ze ci co chcieli mniej niz jest potrzebne na prowadzenie trafostacji robia skok na kase a ci co chcieli wiecej niz potrzeba sa swieci i idealni. to, ze ktos walczy o centrum sztuki nie znaczy, ze ma doswiadczenie by takie centrum prowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 08:55 Dobry argumnet ale dotyczy wszytskich stron. O ile wiem, Zachęta skupia osoby ktorzy na sztuce wspolczesnej zęby zjedli. Jakby je zsumowac to bedzie z 200 lat doswiadczeń, Jesli chodzi o zarządzanie, to weżmy pod uwage tylko tych ktorzy występują na stronie www zachety. Ryszard Ziarkiewicz, przez lata szef BWA w Sopocie, nie mowiac o jego dokonaniach jako wolnego kurarora, gdy tworzył najwieksze wystawy w latach 80-tych. Magdalena Lewoc, szef Muzeum Sztuki Wspolczesnej, kurator właśnie z sukcesem otworzonego 9 Bałtyckiego Biennale Sztuki, które chyba sama od poczatku prowadzi. Piotr Klimek, przez kilka lat przezes prężnie dzialajcej OFFicyny, szef ASPIR-u, który gromadzi środki sponosrów dla Akademii Sztuki. Sama Zbylut, ktora jest prezesem Zachety od poczatku. Zacheta zgromadzila kolekcje sztuki wartą podobna 3 ml zł, na stronie www widac informacje o wystawach i akcjach edukacyjnych, w tym międzynarodowych. Porfesor Flejterski, cały zyciorys, były prodziekanem do spraw nauki na Wydziale Zarządzania i Ekonomiki Usług Uniwersytetu Szczecińskiego. Waldemar Wojciechowski, tworca katedry projketowania graficznego na ZUC-ie. W statucie pisze ze Zacheta nie kupuje prac swoich członkow, więc stowarzysznie zachowuje podsatwowe zasady etyczne, nie jest sitwą. Czy to znaczy ze Zacheta jako organizacja, jest przygotowana do Zarządzania instytucja? To inna sprawa, bo nie wiadomo kto i na ile chce sie z jej doswaidczonych czlonkow zaangazowac. A jest jeszcze wielu innych. Mimo to są watpliwosci czy są do zarzadzania zdolni. CZY JEDNAK TE SAME WĄTPLIWOŚCI NIE POWINNY DOTYCZYĆ KONKURENCJI? A co wiemy o powstalej niedawno społce? czy ktos coś w ogole wie? Moze zamiast rzucac sie na Zachetę, gdzie wszystko jest jawne i sprawdzalne, ktora zawsze wyrazala zapal do zjamowania sie Trafostacja, dowiemy sie czegos o konkurencji. Co za ludzie maja słuzyc promocji środowiska szczecinskiego, czy mogą w tej sytuacji liczyć na jego wsparcie np? opinia publiczna dowie sie coś na ten temat czy nie? Czy dziennikarze wiedzą, z kim mamy do czynienia, nie usilują sie dowiedziec napisać czegos, przyblizyc moze przedstawić osoby? Co tak nabrali wody w usta, czego sie boją? Tylu ludzi anagzowalo sie w to, by trafostacja powstala, jesli mamy ja komus oddac, to moze dowiemy sie komu? Tu jest wyrazna asymetria pomiędzy wiedza o szczecinskim stowarzyszeniu i jego członkach a nieznana nam społką. Tak nie powinno być. Mamy sie dowiedziec wszystkiego gdy przetrag bedzie rozstrzygnięty? Czy władze miejskie wlasciwie nas tu reprezentują? Same sa obieralne, a nie są zewnętrzną agencją do prawadzenia spraw miejskch. Zapewne polityczne środowsiko Szczecina byloby makysmalnie w........ne, gdyby zaczeto poszukiwac zewnetrznej spółki zarządzającej miastem. Dlaczego umożliwiają marginalizacje szczecinskiego srodowiska, ktore słusznie może sobie przypisac inicjatywe powstanie tej galerii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Śmiech na sali, a raczej w śmiech w trafo.... IP: *.globalconnect.pl 13.10.12, 10:30 Dlaczego Zbylut pisuje sama o sobie na forach pod różnymi nickami? Zażądali ileś tam razy więcej, więc tą próbą przekrętu winna się zająć prokuratura. A sztuka współczesna? Raz obraz można wycenić na 1 tys. zł, a innym na 100 tys. zł. Raj dla oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: Śmiech na sali, a raczej w śmiech w trafo.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 10:48 Jestem seksitą u czuję sie urażony braniem mnie za kobiete. Szczególnie iż uważam że Zbylutowa nie umie pisać jak ja. Podawanie w przetragu dowolnej ceny nie jest przekrętem, tylko narażaniem się na odrzucenie oferty. Moga być nawet ksieżycowe. To sprawa oferentów, więc nie bredź z łaski swojej. Z tego co wiem, to Trafostacja nie ma kolekcjonowac sztuki wspoółczesnej, tylko ja pokazywać, więc co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DVD Re: Śmiech na sali, a raczej w śmiech w trafo.... IP: *.146.14.127.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.10.12, 13:36 Podoba mi się że wiesz, że to pisze Zbylutowa szczególnie biorąc pod uwagę że wszyscy piszą tu anonimowo. Po za tym jest u nas demokracja i każdy ma prawo oczywiście w granicach prawa pisać i mówić co chce szczególnie na tego typu forach. Zastanów się np. Dlaczego Pani Miller twierdzi że Zbylutowa popełnia przestępstwo i robi zdaniem tej Pani naciski na komisję a postępowanie przetargwe jest precież jawne i nie jest objęte klauzulą tajności bo jeżeli by było to nie można by przejrzeć oferty konkurencyjnej. Nie widzisz, że ta cała sprawa śmierdzi na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von kloc Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.tktelekom.pl 18.10.12, 19:29 Wygląda na skok na kasę koterii, która za grubą kasę miała sobie istnieć. A tu klops! .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 16:20 BINGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.12, 20:48 Czytam ten wątek oraz kilka innych z tym związanych i zastanawiam się, co może mieć wspólnego z kulturą i sztuką ktoś, kto postępuje i zachowuje się tak jak pani Zbylut. Rozumiem kompromitować siebie ale przecież ta pani jest profesorem tak ciężko wywalczonej Akademii Sztuki, prezesem Zachęty. Czy ludzie, którzy tworzą te przestrzenie nie widzą, że taka reprezentacja wystawia im złe świadectwo? forum.gazeta.pl/forum/w,70,139142109,,Dwoch_chetnych_na_Trafostacje_Sztuki_Duzy_rozr_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.12, 21:04 Chyba niezbyt dobrze czytasz. To co robi Zbylut ma dla tego watku drugorzędne znaczenie. O wiele bardziej interesujace jest to co robia wladze miejskie. To co robi jakis pedegod z akademii, robie we wlasnym imieniu, a wladze - zdaje sie uwazaja ze robia cos w naszym interesie. Kto się tu kompromituje, zdajesz sie zakladac z gory, jakbys wiedzial że wątpliwości są wyssane z palca. A może nie sa? Ja w każdym bądz razie widziałem Zbulut i innych ludzi ze środowsika szczecinskiego, jak publicznie przekonywali sceptycznego prezydenta ze potrzebna jest galeia sztuki w Szczecinie. A poniewaz powstala, to pewnie daltego wlaśnie ci ktorzy się o to starali, maja byc trzymani od tego z daleka. Wolałabym pobliczną dyskusje o zaletach znanych kandydatow niz próby moralnego linczu bez rozeznania o co wlaściwie chodzi. Tak jak pisalem: o zachecie wiemy wszystko, o konkurencji nic; a wiemy że ci ktorzy wybieraja, nic nie wiedzą o sztuce. To o co tu chodzi? Moze nad tym sie pogłowisz, zamiast zatykać sie z oburzenia jak dewotka na widok gołej łydki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Re: Naciski na komisje IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.12, 21:52 Panna Agata, która jeszcze niedawno też była tu przyjeddną, swoją publiczną postawą zdaje się przynosić nam dowód, że w Szczecinie tak naprawdę istnieje wyłącznie nicość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DVD Re: Naciski na komisje IP: *.180.100.155.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.10.12, 23:15 Marcel i Stary panowie inteligencji trochę jeden nick sobie wpólny wymyślcie i niepiszcie bzdur bo wszyscy widzą żeście jedną osobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel i Stary Re: Naciski na komisje IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.12, 01:04 - To jest absurdalne, kuriozalne i niedopuszczalne, żeby dyskutować o ofertach w trakcie procedury przetargowej - wyjaśniała Miller. - Poza tym, że to nieetyczne, to po prostu jest to przestępstwo. Wywieranie nacisków na komisję, czego robić nie wolno. Więcej... szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,12662427,Ostry_spor_o_Trafostacje__Naciski_na_komisje_przetargowa_.html#ixzz29DsZFIXC Zgadza się, to śmierdzi na kilometr :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Naciski na komisje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 01:17 Czy przypadkiem nazywanie tej dyskusji wywieraniem nacisków na komisje samo nie jest pomówieniem czyli przestepstwem... Gdzie tu naciski? Czy ktoś nawiązuje kontakt z czlonkami komisji i im grozi, albo lobbuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel i Stary Re: Naciski na komisje IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.12, 12:22 Ciekawe, kto pierwszy złoży zawiadomienie do prokuratury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Marcel Re: Naciski na komisje IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.12, 12:40 Skąd wiesz, że jest nas dwóch w jednej osobie? Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: Ostry spór o Trafostację. Naciski na komisje 14.10.12, 06:05 balerina53 napisała: > ...nie oddawajcie trafostacji ludziom spoza Szczecina !!...jest wystarczająco d > użo zaangażowanych i zdolnych Szczecinian, którym trafostację należy udostępnić > !.... ...i wpędzić wszystkie fabryki, które prowadzą lub ich właścicielami nieszczeninianie poza teran naszego miasta a my wybudujemy swoje własne fabryki, nasze ciecińskie. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 sprowadzić obcych do ciecina ! 14.10.12, 06:29 szczecin reprezentuje (statystycznie, są wyjątki) niski poziom aktywności gospodarczej czy kulturalnej. aby np ocenić nasze akademickie elyty wystarczyło zaobserwować ile razy pewien profesor od finansów odezwał się (towarzyszył napieralskiemu) w ogólnopolskiej debacie wyborczej nt finansów i gospodarki państwa :) tak więc tzw (pożalsiebioże) elyty ciecińskie , czego tu mamy przykład, boją się wszelkiej konkurencji z zewnątrz i bronią sie przed konkurencją biciem w bębny patriotyzmu lokalnego itp. być może jest metodą aby zaktywizować tu przyzwyczajonych do konkurencji i siedzenia na budżecie np poznaniaków. powiem (tytułem żartu) więcej. może w gospodarce , zamiast budować te durne i postpeerelowskie inkubatory krzystek powinien przeznaczyć te pieniądze na sprowadzenie żydów do szczecina :) oczywiście nie tych co tu są tylko tych zdolniejszych i otwartych właśnie na konkurencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 08:23 Może ma to sens w godpodarce gdzie jak wiemy, upadly duże zaklady przemyslowe. Jesli jednka chodzi o życie artystyczne, to właśnie szzecińskie środowisko radzi sobie modelowo i wykazuje bardzo wysoki poziom aktywnosci. Poza tym własnie srodowisko sztuk wizualnych akademii rozrosło sie poprzez przyjazd ludzi spoza Szczecina. Powiększenie skladu środowiska, ilościowo i jakościowo przewyższa nawet to co nazwano w latach 60-tych desantem sopockim. Ilość wartościowych imprez artystycznych, reprezentujacych trendy ogolnoświatowe, obserowalne poprzez takie miejsca jak weneckie Biennale, berlińskie imprezy, czy Dokumenta w Kassel, jest nie tylko wystraczajaca ale nawet rodzi sie obawa czy nie za duża na możliwosci szczecinskiej publiczności. Na szczęcie ta rozrasta się wraz z akademią sztuki. Jesli ktos więc plecie dyrdymały, że potrzeba konkurencji, to po prostu nie ma pojęcia co się dzieje. Mamy wręcz modelwo zarysowana konkurencje - np skrajnie konserwatywny w swym pojęciu o sztuce Festiwal Malarstwa oraz Bałtyckie Biennale i Wunderkammer (w ramach Festiwalu Polska), jednocześnie. Wszelkie napięcia konieczne dla rozwoju artystycznego są w Szczecinie obecne. Jedyne czego brakuje, to pierwszej w historii porządnej galerii sztuki współczesnej, która zawsze jest gdzieś sublokatorem: w Zamku, w Muzuem, w Muzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel i Stary Przewietrzyć to miasto! IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.12, 13:00 Za dużo tu słów, za mało jest miejsca. Powietrza za mało, za duszno tu jest! www.youtube.com/watch?v=IRL0bCZfFCE&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: Przewietrzyć to miasto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 14:07 To wyjdź z dusznego pokoju w którym siedzisz przed ekranem, baz kontaktu z rzeczywistością i przejdź się po tym co zorganizowano dla ciebie w Szczecinie. Nie myl wlasnej sytuacji z sytaucja artystycznego srodowiska w Szczecinie. Teraz wystrczjąca mało słów? "Za dużo nut", tak? Pamiętasz ta scenę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel i Stary Re: Przewietrzyć to miasto! IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.12, 17:35 Owszem, ferajna z pałacu pod globusem wciąż gra na jedną nutę, do znudzenia. forum.gazeta.pl/forum/w,70,139142109,,Dwoch_chetnych_na_Trafostacje_Sztuki_Duzy_rozr_.html?s=1&v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kultura_lna Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 16:54 wychowałam się w Szczecinie i jak dorastałam z wydarzeń na miarę wymienianych znam festiwal Inspiracje. byłam na Galmour na Wałach Chrobrego. To wywarło na mnie duże wrażenie i może przez to związałam się zawodowo z kulturą. Byłam też w Kassel i na innych podobnych wydarzeniach i nie sądzę że mamy czego się wstydzić. Byłam również w tym roku na Biennale w Poznianiu i wyjechałam z niego rozczarowana. Jakość i organizacja pozostawia dużo do życzenia. Słowem cudze chwalicie, swego nie znacie. Nie chciałabym słuchać dziś nowego desantu z Polski, proponuję państwu trochę pokory. Przed chwilą, myślę że to ten sam desant zrobił dużo złego w Akademii Sztuki, skrzywdził kilku wybitnych Profesorów i sprawił że zle się o uczelni mówi. Teraz chcą państwo Galerie Współczesną i znowu historia się powtarza. Dużo awantury i szafowanie argumentami "żeby racja była po naszej stronie." Myślę sobie że desant taki niech ląduje gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 18:57 Jesli Inspiracje uwazasz za lepsze od festiwalu w Poznaniu, a "desant" akademicki za szkodliwy, to sztuki uczyles sie chyba z bryku Estraichera. Trochę się zmieniło od tego czasu. Profesorom zadnej krzywdy nie uczyniono. To są mity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górnej Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.12, 21:16 Jak to nie stała sie krzywda, najpierw zachęta wywalila panią profesor a pózniej zostawiła ja bez grosza przy duszy. Zreszta zbylut była nie raz ratowana przy rozliczeniach w urzędzie miejskim to nie jest tajemnica. To dlatego urzędasy nie podpiszą sie pod nią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 22:33 Zachąta(sic!) "wywaliła" panią profesror? Masz goraczkę? Mogę sie jedynie domyślać że chyba chodzi o Marię Radomska Tomczuk, która dawno przekroczyła już wiek emerytalny, w związku z czym utraciła etat na Akademii Sztuki, a której zarządzanie WSSU przyniosło tej uczelni długi. Nikt nie był jej nic winien, może poza tymi co sporo dzięki niej zarobili. Sama zapewne też nie pracowała na WSSU za darmo. Poza tym... widziałeś kiedykolwiek grafiki Pani Profesor? Ja tak. No i.... jedna Pani profesor to liczba pojedyńcza, więc gdzie skrzywdzeni profesorowie? Ze mogą byc niezadowoleni, to rozumienm, ale gdzie krzywda? Nie wiem co ma do tego Zbylut. Ja jej wcale nie bronię. Jak pisalem jest najmniej ważna. Skoro Zacheta złozyła, zdaje się, blędną ofertę, to zapewne ona sie pod nią podpisała. Ale nie dać Trafostacji Zachęcie, to jedno, a dać ja byle komu i obcemu, to drugie. Nie sama Zbylut jest w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.12, 22:47 nie chodzi o błędy w przetargu chodzi o wnioski które zbylutowa kładzie, i jeszcze bezczelnie dzieli skórę na niedźwiedziu, czyli rozdaje stanowiska gdzie taki kuskowski sie panoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.12, 22:56 Nie wiem, o jakich wnioskach mówisz. A jeśli chodzi o "dzielenie" stanowisk, to mam nadzieje że oferta Zachęty, zawierała listę potencjalnych współpracowników. I mam nadzieje, że druga oferta też. Ciekawe, kogo. To byłoby interesujące. No ale nie możemy sie dowiedzieć, bo podobno to wszysko tajne, bo przetrag. Czyli jeśli nie mająca pojęcia o sztuce komisja popełni błąd, może on nie być do odkręcenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarara Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.12, 17:27 Wszyscy urzędnicy wiedza o jakich przeciągi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ) Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.12, 18:01 Oferta z proponowaną listą wpółpracowników Trafostacji, podobnie jak cała dokumentacja postępowania, jest jawna i dostępna dla każdego kto zgłosi się do Biura Zamówień Publicznych w UM. Zgodnie z art. 92 ustawy Prawo zamówień publicznych zamawiający informuje, iż w przedmiotowym postępowaniu za najkorzystniejszą ofertę Zamawiający uznał: ... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: sprowadzić obcych do ciecina ! 17.10.12, 18:18 ciekawe czy teraz bedzie krytyka i odwolania czy przyjma to z klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.12, 18:27 Tu nie chodzi o to czy ktoś ma klase, tylko czy są powody do protestu. Wam sie chyba tu wydaje że to sprawa dobrego wychowania. To nie imieniny u cioci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ( Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 00:21 Zgadza się, trudno wymagać kultury czy klasy od kogoś takiego jak A.Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ość Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.szczecin.mm.pl 18.10.12, 10:07 Dokładnie! ZBYLUT DO DYMISJI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.12, 18:22 A to już nie moja broszka. Od tego jest prasa. Szkoda, ze to dopiero niezadowlona Zacheta musi analizowac oferte konkurencji. Przecież to pierwsza tego typu instytucja w Szczecinie. To jest chyba ważne, co? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: sprowadzić obcych do ciecina ! 17.10.12, 18:37 nie dopiero bo ocena jest podstawa wyniku. kryteria byly znane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promixy Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.12, 19:18 Co nie? Znaczy nie jest ważne? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: sprowadzić obcych do ciecina ! 17.10.12, 21:28 byl przetarg, zrobiono analize ofert, wybrano najlepsza. teraz zacheta moze analizowac konkurencje by dojsc do wniosku co zrobila zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal promixy wyluzuj IP: *.szczecin.mm.pl 17.10.12, 22:36 Panie promixy, niech pan już się zajmie teorią i dydaktyką, a praktykę niech pan zostawi fachowcom. Myślę że w pana wieku nie należy się już się porywać z motyką na Słońce. Do emerytury już całkiem blisko, żeby tylko pana nie odstawiono na tor boczny z dnia na dzień jak niektórych profesorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ( Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 00:34 Czy używając słowa: "prasa", masz na myśli sławetną dziennikarkę PRS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ( Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.12, 00:27 Są w Szczecinie osoby przyjedne, których zasłużone miejce, to śmietnik historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.opera-mini.net 16.02.13, 11:24 Oto szczecińska elyta przyjezdnych: Łódź, Gorzów Wielkopolski i Zielona Góra :( gfx.mmka.pl/newsph/430594/1186001.3.jpg No i mamy smród w Zachęcia! forum.gazeta.pl/forum/w,70,139142109,142577296,smrod_w_Zachecie_cz_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: sprowadzić obcych do ciecina ! IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.13, 00:24 Czy to jest ta słynna "połowa miasta"? forum.gazeta.pl/forum/w,70,146653154,,Trafostacja_Sztuki_polowy_miasta_Moja_noga_tam.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś