Dodaj do ulubionych

Mleko sojowe

13.11.06, 08:39
Mój synek ma 3,5 miesiaca od paru dni pije mleko sojowe ProSobee - skaza
białkowa. Wcześniej pil Nutramigen, ale przestał mu smakować- zresztą się nie
dziwię. Lekarka powiedziała, że jedyna alternatywą w tym przepadku jest mleko
sojowe. Ale obwaiam się, że nie jest zdrowe, czytałam różne opinie na ten
temat. Proszę o opinie
Obserwuj wątek
    • marcelkowamama Re: Mleko sojowe 13.11.06, 10:13
      no wydaje mi sie ze najbardziej zdrowe jest mleko matki niestety, natomiast
      mleko sojowe jest nie bardziej nienaturalne dla dziecka niz krowie, tylko juz
      sie tak utarlo ze pijemy krowie od zarania dziejow, moze najtanszy jest sposób
      jego pozyskiwania, no nie wiem. Chodzi tylko o to ze jak dziecko uczulone jest
      na mleko krowie to istnieje duZe prawdopodobienstwo ze na sojowe tez bedzie bo
      soja to tez alergen. Moj tez pije sojowe, niczego innego nie tolerował nawet
      Nutramigenu. I tez mam dylemat czy to jest ok, bo podobno soja nie uczula tak odrazu
      • 123lw Re: Mleko sojowe 15.11.06, 11:39
        wikimama moje dziecko też ma skazę białkową od urodzenia najpierw miała bebilon
        pepti a po pół roku przeszłam na sojowe bebilon sojowy na soję dziecko też może
        być uczulone teraz mała ma 1,7rok inadal je pije ibardzo dobrze sie rozwija
        polecam sojowe
    • budzik11 Re: Mleko sojowe 15.11.06, 11:50
      W ostatnim programie "Salon piękności" czy jakoś tak na TVN Style było dużo o
      soi - i właśnie mleka sojowego w ogóle nie powinno się podawać małym dzieciom,
      zwłaszcza chłopcom, bo zawiera b. dużo fitohormonów (estrogenów, czyli hormonów
      żeńskich). Preparaty sojowe są przecież stosowane w naturalnej hormonalnej
      terapii zastępczej u kobiet w czasie menopauzy.
      • marcelkowamama i co sie moze stac? 15.11.06, 15:24
        przez te hormony?
        • nat.wroclaw Re: i co sie moze stac? 15.11.06, 19:02
          na przykład niewydolność tarczycy się może stać.

Pozdr
          Nat
          • marcelkowamama Re: i co sie moze stac? 15.11.06, 19:34
            no ale co innego mam mu dawac jesli hydrolizaty bialkowe tez sie u nas nie przyjely?
            • ulcia30 Re: i co sie moze stac? 15.11.06, 20:40
              Bebilon amino
      • b.bujak Re: Mleko sojowe 15.11.06, 20:12
        budzik11 - ale czy to dotyczylo mleka sojowego dla niemowląt? moze soja zawiera
        fitohormony, ale w końcu mleko dla niemowląt jest mlekiem
        m.o.d.y.f.i.k.o.w.a.n.y.m, wiec chyba producent usuwa niewskazane skladniki i
        dostosowuje taką mieszanke do małego konsumenta...
        dodam, ze moj syn tez pil prosobee - tzn przez wiele miesiecy ja pilam to mleko
        i karmilam piersią a potem przez pare miesiecy pil sam... teraz juz pije
        normalną humane
    • zobrien Re: Mleko sojowe 15.11.06, 21:43
      Bialko soi jest podobne budowa do bialka mleka krowiego i rzseczywiscie moze
      sie na nie tez uczulic. Ale nie przekonasz sie, dopoki nie sprobujesz. Moze
      wszystko bedzie ok.
    • agless Re: Mleko sojowe 15.11.06, 21:46
      A czy mleko z niska zawartoscia laktozy to ZAWSZE mleko sojowe? Czy tez mleko
      modyf na bazie krowiego tez moze miec niska zawartosc laktozy? Sorry za glupie
      pytanie, ale mieszkam za granica i usilnie probowalam dzis znalesc odpowiednie
      mleko dla mojej malej i kupilam mleko sojowe wlasnie. (mala ma niska tolerancje
      laktozy)
      • zobrien Re: Mleko sojowe 15.11.06, 21:48
        Nie, sa tez mleka na bazie krowiego z niska zawartoscia laktozy. Gdzie
        mieszkasz? Wiem, ze w Anglii np tez jest Bebilon pepti i Nutramigen, ale tez
        tylko na recepte.
        • agless Re: Mleko sojowe 15.11.06, 22:18
          W szkocji, to dlatego nie moglam ich znalesc, bo sa na recepte. No to musze isc
          do Gp, noi dobrze i tak sie wybieralam do lekarza. Dzieki wielkie.
          • zobrien Re: Mleko sojowe 15.11.06, 22:59
            JEszcze jedno: nie pros od razu o nutramigen, bo jest ohydny w smaku, moj maly
            krzywi sie i pluje, smierdzi to mleko kartoflami chyba. Bebilon pepti jest
            ponoc lepszy.
            • agless Re: Mleko sojowe 15.11.06, 23:56
              Dzieki wielkie, bardzo mi pomoglas
              • olaolika Re: Mleko sojowe 16.11.06, 07:53
                Ja ostatnio ogladalam w tv program o soi i rzeczywiscie nie jest ona taka
                wspaniala jak nam sie wydawalo. zawiera jakies szkodliwe hormony ktore
                doroslemu moze nie wyrzadza duzej szkody ale malenstwu ktorega podstawa w
                diecie jest mleko sojowe z pewnoscia.
                Obecnie prowadzaone sa badania pod tym kontem i potwierdzaja teorie ze soja dla
                dzieci jest niezdrowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka