zapom 23.01.13, 21:43 zgadzam się, to wypacza ideę inkubatora Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosc Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa IP: *.adsl.alicedsl.de 23.01.13, 22:03 zaraz tam wypacza ... wersja dla wierzących: PRZYKAZANIE SIÓDME: NIE KRADNIJ (nie dotyczy funduszy unijnych i majątku miejskiego) Zarządzającym Technoparkiem Pomerania oraz inwestorem jego rozbudowy jest Szczeciński Park Naukowo-Technologiczny sp. z o.o. Wartość inwestycji rozbudowy to blisko 100.000.000 zł - projekt jest dofinansowany w kwocie ponad 30 mln zł ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego. i wersja dla ateistów: ... w Technoparku Pomerania tworzone są najlepsze warunki dla dynamicznego rozwoju firm z branży ICT - od inkubacji dla początkujących tzw. start-upów do wzmacniania funkcjonujących już na rynku przedsiębiorstw, zrzeszonych też pod skrzydłami Klastra ICT Pomorze Zachodnie. czyli przyłącz się do nas a my wzbogaceni na majątku miejskim i funduszach unijnych pomożemy ci wykończyć konkurencje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 23.01.13, 22:19 Jesli ten mentoring bedzie autentyczny a nie jedynie na papierze to jest to dobra rzecz jaka moze wesprzec startupy. Tylko to musi byc autentyczne wsparcie zaznaczam. Dlaczego gazeta nie pisze o tym ile juz tam dziala firm i ile jest chetnych na dalsze miejsca? To jest istota tego parku a nie home. Jak zwykle w szczecinie skupia sie na wszystkim tylko nie na najwazniejszym. Az dziwie sie, ze gazeta nie zrobila kolejnego tekstu w stylu "jak nazwac technopark?"... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 23.01.13, 22:50 Wczuj sie w role wlasciciela firmy, prywatnej... jaki mentoring!!! Chłopie to chodzi o szmal, a nie budowanie sobie konkurencji, powaliło Ciebie Zed totalnie, a wiceprezydent nie wie co mówi. Jezeli wlascicielami byli chłopaki ze Szczecina, to moze bym wierzył... a teraz to chodzi o szmal i wycisniecie na maksa. Nie wiem jak, ale moze beda tworzyli sobie spółki córki niby poczatkujacych, ktore beda realizowały zlecenia dla home, a tak naprawde to beda pracownicy, ktorzy beda robili dla home. Zreszta to normalna praktyka, ze pracownicy maja swoje firmy... a nie sa jako pracownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 23.01.13, 23:15 mylisz sie bo to nie jest zadna konkurencja a klienci. te firmy beda kupowac hosting, i zapewne beda go kupowac od home. podobnie firmy it wspiera microsoft i podobnie firmy wspiera intel i nie jest nic dziwnego, ze duzy wspiera mniejsze firmy jakie rozwijaja rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 23.01.13, 23:40 Zed, w zyciu pewnie nie prowadziles swojej firmy, a ja ponad 20 lat. Znam wielu biznesmenów i zaden nie wspiera konkurencji, bo byłby to idiota. Wykupili home i chca z niego wycisnac na maksa, beda wiec wyciskac firmy na takich warunkach, ze mlodzi, ktorzy beda dla nich pracowac beda totalnie zalezni, a byc moze nawet nie beda mieli zadnych praw, a to wszystko pod skrzydelkami miasta! To jak bys wpuscil rekina do basenu z malymi rybkami sadzac, ze rekin nauczy je pływać... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 23.01.13, 23:54 no widzisz, ja ci mowie, ze to nie jest konkurencja a ty dalej jak glupek swoje. home jest tak duzy na rynku, ze zaden wypierdek z inkubatora nie bedzie dla niego konkurencja. ale bedzie klientem home, tym bardziej jak bedzie z nim zwiazany od inkubacji. przez 20 lat prowadzisz firmy a nigdy nie slyszales slowa partner. a sytuacja pracownikow home nie ma nic do tego i nie widze tu nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 09:02 Jak glupek to Ty pleciesz... mieszkania komunalne chcesz, by miasto wynajmowalo po cenach rynkowych, choć grosza w to nie zainwestowalo by powstały, a moze do doprowadzić, ze ludzie nie mając pieniedzy po prostu wyjadą... Natomiast przyklaskujesz, gdy firmę potentata przygarnac miasto od innego inwestora z rynku na lepszych warunkach za nasze podatki! To jest myślenie urzędnika zza biurka, ktory pieniądze ma z nieba... Ale o tym, ze beda tutaj takie firmy, to ja na forum pisałem kilka lat temu, a Ty tlumaczyles, ze beda startujące, młode... nie chciałeś uwierzyć, ze instalować sie tu beda potentaci zdjeci z rynku, bo załatwia sobie! A teraz gdy mówię, ze z tego za kilka lat bedzie afera i kaszana, to teraz tez swoje mądrości pleciesz, a za kilka lat będziesz pisał to co ja teraz, bo tak było z każdym tematem na forum - każdym! Powtórzę więc, to jest możliwe w Szczecinie dzięki mieszkańcom takim dokładnie jak Ty... ktorzy sa ślepi i głupi, a gdy zrozumieją, to sie madruja, ale z reguły juz jest za późno! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 09:36 Zrozum Zed, ze z takimi korporacjami nie ma partnerstwa, lecz sa tak konstruowane umowy, ze tracisz wszelkie prawa... nie potrafisz tego zrozumieć? Te młode firmy, jezeli w ogóle beda tam jakieś młode firmy, ktore nie powstaną jako słupy, lecz samodzielnie... beda pracowały, ale wszelkie prawa beda dla korporacji. Bedzie to system, ktory realizują korporacje... gdyż oni maja prawników za miliony, a młodzi maja pomysły i korporacja to przejmuje! Okaże sie jeszcze, ze nie beda mogli z nikim innym i dla nikogo innego przez wiele lat pracować i sami tez! Partnerstwo jest z firmami, ktore maja wspólny interes i sa podobne, idź do swojego pracodawcy i zaproponuj mu partnerstwo! Moj pracownik raz mi zaproponował cos takiego, to przedstawiłem mu listę moich kosztów i powiedziałem, ze moge z nim byc partnerem... ale nie jak pracuje u mnie... Natomiast za partnerów miałem innych, ktorzy mogli byc dla mnie partnerami! Widac ze w życiu nie prowadziłes swojej firmy! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 09:43 Zed a moze pójdę do Urzędu ja i zaproponuje miastu partnerstwo? Powiem, zeby zawiesili podatki i opłaty, a ja będę ich partnerem! Tak jak innym inwestorom oferują tym od biurowcow! Dobre nie... partner! Byłbym. Otoz partnerem moze byc inwestor, ktory ma porównywalny potencjał... a jak ktos szuka pracy, to niestety albo podpisuje umowę... albo go nie ma... No sobie wyobrazilem jak przychodzi człowiek powiedzmy do Remondisa i mowi im, ze wie, ze teraz beda przetargi na odbiór śmieci od miasta, a on ma uprawnienia na smieciarke i moze byc z Remondisem partnerem w związku z tym, bo jest dobry kierowca bombowca! PS. Wiem ze nazywają sie inaczej teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 09:47 Zed masz okazje... SCR ma problemy z kredytem. Weź ze swojego banki 10 tysięcy kredytu i idź do SCR zaproponuj im partnerstwo, bo masz 10 tysięcy! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 09:52 Nie zapomnij wziąć skanow wpisów z forum... jako dowód, ze znasz sie na ekonomii i gospodarce! Powiesz, ze masz świetne pomysły i wiesz o co chodzi. Na pewno wezmą Cie na partnera. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 10:27 Gdzie wyczytales o lepszych warunkach bo ja widze o stawkach rynkowych? O tym, ze beda tam tez juz istniejace firmy bylo wiadomo od powstania. Tez ale nie jedynie, Poczytaj notki z 2008 czy jakos tak. Reszte co tam pleciesz to oleje bo jak zwykle na kazdy temat wywod o wszystkim i niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 10:45 Zed, znowu wychodzi z Ciebie totalny brak wiedzy i doświadczenia. Firma podobno chciała wyprowadzić sie ze Szczecina, to Technopark musiał zaproponować lepsze warunki, bo inaczej by sie w ogóle nie wyprowadzali - bo to duże koszty i zamieszanie. Wystarczy pomyśleć... ale gdybyś choć raz miał do czynienia z własnym biznesem to byś wiedział! Biznes, to nie polityka, gdzie bedzie nacisk towarzysza wyżej, choć nawet w parti juz teraz oprócz nieciskow występują konkretne korzyści. Nie wyprowadzaliby sie lub nie do Technoparku, gdyby nie zaproponowali im lepszych warunków... Niestety nie jesteś w stanie zrozumieć ani tego, ani wszystkiego innego... ale jak zwykle i we wszystkim co na forum pisałem, za kilka lat będziesz powtarzał moje słowa będąc oburzonym... Przeciez tak jest ze wszystkim, a musisz sie uczyć na błędach, a nie je powtarzać! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 10:48 ZWiK wynajmuje w biurowcu powierzchnie za 20 euro za metr... Ciekawe... ale pewnie to bedzie taka sama tajemnica jak w SCR na jakiej umowie przejmują Home. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 23.01.13, 22:18 Za pieniadze podatników urząd miasta odbiera sie prywatnemu inwestorowi klienta zapewne proponujac mu lepsze warunki - nie dziwie sie, bo spólka miejska ma szmal, lokujac tam gdzie powinny byc mniejsze firemki, ktore zaczynaja... A teraz rekin bedzie pozerał rybki - byc może tworzac jakies firmy słupy! Swiadczy to o słabosci prezydenta miasta i tego zarzadu, który nie potrafi zapewnic działajacym w Szczecinie firmom dobrych warunków do działania robiac stale podwyzki, a jedynie wybranym oferuje lepsze warunki... Nadto chory pomysł za ponad 100 mln złoty zeby sie nie rypnął, to jeszcze "podkupuja" lepszymi warunkami z rynku klienta... czas stad uciekać! Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 23.01.13, 22:22 Juz mowilem, ze biurowiec w ktorym dziala home nalezy do PŻM a ten jest spolka panstwowa wiec nie mow o nim "prywatny inwestor". Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 23.01.13, 22:29 Człowieku w tej firmie pracuja szczecinianie i placa podatki i wszelkie opłaty, ktore takze laduja w kasie miasta! Co za róznica czy to moja firma czy skarbu? Odbieraja klientów z rynku, a nie promuja nowych! Nie rozumiesz tego? Napisz jeszcze, ze gdyby to była niemiecka firma, to dobrze, bo to Niemiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kareta króli Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki IP: *.tarniny.pl 23.01.13, 22:33 To jest chore zachowanie prezydenta Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 23.01.13, 22:37 Zed zdaje sie waza, że Państwo jest wrogiem Szczecina... Technopark ma tworzyc, a nie podkradać! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 23.01.13, 22:35 Zed, naucz sie Ty i władze miasta przewidywac, bo na razie to powtarzasz wszystko to przed czym ja ostrzegalem kilka lat temu! Technopark za pieniadze nasze wycina z naszego rynku klientów... skoro w Pazimie im nie pasuje, to miasto powinno zachecac, by wzieli jakis inny biurowiec w miescie, a nie do siebie ściagac... a pewnie inwestorom podatki podniosa... bo nie starczy na Technopark!? To jest trend i za kilka lat bedziesz madrował sie... jak spieprzyli! Podwyzszaja oplaty i podatki i firmy stad chca uciekac... mowilem to kilka lat temu, bo było wiadomo co bedzie, a teraz jest dramat, bo uciekaja... kogo jeszcze wezma pod skrzydełka zeby nie uciekli? HKL ucieka do strefy tez z miasta... przed naszymi podatkami i oplatami, a z drugiej strony blizej pracownikow spoza miasta, bo tansi! Tansi, bo maja mniejsze koszta zycia niz szczecinianie... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrecz prz 23.01.13, 22:46 Moze nastepny bede ja i moich partnerów wezma... a Ty powiesz Zed, ze byłem głupi i mi sie nalezy... Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrecz przeciwnie! Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec 23.01.13, 23:23 moze nie byles ale jestes. zauwaz, ze w twoim wyimaginowanym swiecie powinno sie wspierac jedynie wybranych, a nie wszystkich. i tak jak biurowce powinny dostac od miasta klienta takiego jak home to home nie powinien dostac nic? biurowce juz dostaly znizki podatkowe i to im wystarczy. same sobie niech radza dalej. hkl dostaje strefe, home dostaje swoja strefe, skoro zwiekszaja zatrudnienie to to jest istotne a nie cala reszta. firmy same za siebie decyduja co jest dla nich korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec 23.01.13, 23:36 Urzad nie powinien nikogo wspierac, ale oferowac dobre warunki do rozwoju wszystkim, a podwyzkami niszczy przedsiebiorczosc, a ten ruch, to proba ratowania, ale kosztem innych... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec 23.01.13, 23:55 nie twoj koszt wiec sie nie przejmuj. pzm sobie poradzi bez home bez problemu. ty sie bardziej martwisz pzm niz pzm brakiem home. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec IP: 217.153.6.* 24.01.13, 08:51 Patrz Zed taki PŻM wybudował sobie kiedyś biurowiec (za pieniadze które zarobili na swiatowych rynkach, któych nikt im nie dał), z przeznaczeniem na swoje potrzeby i wynajem, przez 20 lat płacił m.in. podatek od nieruchomości do miasta. I teraz w dużym uproszczeniu miasto za między innymi pieniadze z podatku od PŻM (czy też Pazimyu zeby było precyzyjniej) zbudowało Biurowiec i podkupiło klienta temu pazimowi? gdzie tu normalność? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec 24.01.13, 10:30 Czy pzm placze, ze ktos mu "ukradl" klienta? Przeciez home z pzm nie wszedl w malzenstwo ale wynajmowal od nich biuro. Nie bylo na rynku innych biur to wynajmowal. Ale teraz home ma ponad 200 osob a pazim nie jest z gumy wiec chocbys nie wiem jak kochal pzm to home i tak by sie od nich wyprowadzl bo wiecej miejsca juz w pazimie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autochton Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 18:56 A czy ja powiedzialem ze placze, ale jst pewna roznica gdy klient by odszedl do "prywatnej" konkurencji, bo to normalne zachownie na rynku. A nie gdy chłopcy w krótkich spodenkach z UM bawią się w "biznesmenow" i ten rynek psują Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec 24.01.13, 20:21 Ja nie widzę różnicy. Odszedłby tak czy inaczej i dokąd to dla pazimu bez różnicy. Dla home pazim był już od jakiegoś czasu za mały. Odpowiedz Link Zgłoś
prestidigitator70 Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec 24.01.13, 16:04 O!!! To, to, to ! W temacie Technoparku już sie wypowiadałem kiedyś, że jest to poroniony pomysł, żeby miasto się tym zajmowało ... budowało jakieś biurowce i wynajmowało ... To jest kompletna ściema za publiczne pieniądze ! Ten przykład pokazuje, jakie to ma skutki, gdy urzędnik wie lepiej jak funkcjonuje biznes i jak wspierać lokalną gospodarkę i rozwój miasta .... NIE WIE !!! A Home.pl jako potentat na rynku, jak zauważy mała konkurencje ... to będzie wykupywał te mniejsze firemki i zabierał wszystkich potencjalnych klientów ;) Tak jest w branży IT ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec IP: *.globalconnect.pl 24.01.13, 08:27 zed.1 napisał: > moze nie byles ale jestes. > zauwaz, ze w twoim wyimaginowanym swiecie powinno sie wspierac jedynie wybranyc > h, a nie wszystkich. i tak jak biurowce powinny dostac od miasta klienta takieg > o jak home to home nie powinien dostac nic? > biurowce juz dostaly znizki podatkowe i to im wystarczy. same sobie niech radza > dalej. > hkl dostaje strefe, home dostaje swoja strefe, skoro zwiekszaja zatrudnienie to > to jest istotne a nie cala reszta. firmy same za siebie decyduja co jest dla n > ich korzystne. od ekonomista zrozum człowieka że najważniejsze są małe firmy !!!!!!!!!! w normalnej zdrowej gospodarce to 70 do 80% wszystkich firm na rynku i to one są wspierane! A nie duże molochy które zawsze sobie poradzą! Tylko one są wstanie wchłonąć bezrobotnych Zed jak gadasz gadaj mądrze lub wcale Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec 24.01.13, 10:32 Co ma wspolnego jedno z drugim? Ty mi nie musisz tlumaczyc malych firm i ich roli. Przeciez inkubator jest dla malych firm a home tam jest jedynie dodatkiem. Troche wiec nie na temat te twoje pretensje o male firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Od mieszania nic nie przybedzie, a nawet wrec IP: *.globalconnect.pl 24.01.13, 11:29 zed.1 napisał: > moze nie byles ale jestes. > zauwaz, ze w twoim wyimaginowanym swiecie powinno sie wspierac jedynie wybranyc > h, a nie wszystkich. piszesz i zapominasz co piszesz!!!! wrzucono giganta do biur w których mają być małe firmy... tak to pomoże tym małym firmom ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 23.01.13, 23:19 andras zyski pzm z pazimu sa zyskami z nieruchomosci a nie z pracy ludzkiej. i tak, placa podatki, ale od tego, ze sie home wyprowadzil nikt nie straci pracy, po prostu wynajma biuro innej firmie. pazim nigdy nie mial problemu z wynajmem. w tej lokalizacji i z takim parkingiem chetnych nie zabraknie bo przebijaja oferte kazdego innego biurowca w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 23.01.13, 23:35 Ale jak nieruchosc jest pusta, to firma ma mniej pieniedzy, a tym samym takze jej pracownicy, bo tu bardzo duzy wplyw na firme maja jej pracownicy i potrafili uratowac firme rezygnujac czy organiczajac swoje zarobki! To nie jest taka panstwowa firma, jak myslisz. Prace MOZE nikt nie straci, ale zyski firma straci, a odbije sie to na pracownikach tej firmy, ktora w Szczecinie jest wazna. Ponadto miasto nie moze majac preferencyjna sytuacje na rynku odbierac klientów z rynku, bo to jest kretynizm! Lekcewazenie tego pozuniecia, to tak samo gdy wiele lat temu pisałem, ze Silesia, to jakis jeden wielki przekret, a Ty byłes przekonany, ze Silesia zbuduje nam tu siec wielkich firm... i rozwój zapewni, a co mamy? Mamy to do czego namawialem od dawna lokalnych politykow wiele lat temu, zeby sie wzieli za to, bo jak nie oni, to nikt o to nie zadba! Stracono kilka dobrych lat i kupe majatku! Teraz jest dokladnie to samo. Za kilka lat bede mogł przytoczyc ten post i powiedziec, zreszta jak czesto niestety, a nie mówiłem... bo to mieszkancy, tacy jak Ty sa głupi i na to zezwalaja! Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 24.01.13, 10:34 Ile ludzi zwolni pazim bo nie ma home? Ilu ludzi musial zatrudniac pazim specjalnie do obslugi jednego pietra z kilkunastu? Ile zajmie mu znalezienie nastepnych chetnych na najlepsza przestrzen biurowa w miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 24.01.13, 17:04 Zed, firma to nie jest jak Urzad ... Jezeli firma ma mniejsze wpływy, to ucierpią wszyscy pracownicy, a nie osoby do OBSLUGI tego pietra, a musisz wiedzieć, ze to wlasnie takie wspolne działania swego czasu uratowały ta firmę, gdy pracownicy potrafili ograniczyć wszystkim sobie wynagrodzenia, gdy było zle... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 24.01.13, 18:27 Gadasz bzdury. Jakie cierpią? Naczytałeś się chyba za dużo Biblii. Pżm nie zbankrutuje przez brak jednego klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autochton Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 19:01 PZM faktycznie nie zbankrutuje bi sie wynajmem nie zajmuje ale pazim będzie miał mniejsze przychody, bo jakby ci to wytłumaczyć nie mogą jak UM podnieść cen bo jest sporak konkurencja na rynku a przy mniejszych przychodach oszczędzać trzeba, wiec może trzeba kogoś zwolnić, zamrozić wynagrodzenia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 24.01.13, 20:23 Moim zdaniem pazim sobie poradzi więc zupełnie się nie martwię tym, że to wywoła u niego jakiś kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koval Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki IP: *.customers.d1-online.com 23.01.13, 23:27 Na takie firmy jak home.pl powinno sie chuchać i dmuchać, bo to jedyna szczecińska firma znana w europie. Jak się im nie stworzy warunków to się wyprowadzą z miasta i wtedy faktycznie w szczecinie robote bedzie mozna dostac tylko w urzedzie. Trzeba takie firmy zachecac zeby funkcjonowaly i placily podatki tu. Przy nich nawet jak ludzie beda tworzyli jednoosobowe firmy i robili dla home, to zdobeda tak wazne doswiadczenie, ktore w kazdej branzy jest drogocenne. Nie marudzic petaki, wziac sie do roboty, bo jak sie takie firmy pogoni to wtedy szczecin juz kompletnie zostanie wioska z tramwajami i supermarketami Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki 23.01.13, 23:43 Masz racje, ale chuchac nie z naszych podatkow, naszych, to znaczy innych przedsiebiorcow. Nalezy sie natomiast zastanowic czemu ze Szczecina firmy uciekaja, a czemu nie przychodza tu nowe? To problem tego miasta! Ja tez stad wyjezdzam... Co mi zaproponuje prezydent? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Za pieniadze podatnikow rekin zeżre rybki IP: *.globalconnect.pl 24.01.13, 08:30 Gość portalu: Koval napisał(a): > Na takie firmy jak home.pl powinno sie chuchać i dmuchać, bo to jedyna szczeciń > ska firma znana w europie. Jak się im nie stworzy warunków to się wyprowadzą z > miasta i wtedy faktycznie w szczecinie robote bedzie mozna dostac tylko w urzed > zie. Trzeba takie firmy zachecac zeby funkcjonowaly i placily podatki tu. Przy > nich nawet jak ludzie beda tworzyli jednoosobowe firmy i robili dla home, to zd > obeda tak wazne doswiadczenie, ktore w kazdej branzy jest drogocenne. Nie marud > zic petaki, wziac sie do roboty, bo jak sie takie firmy pogoni to wtedy szczeci > n juz kompletnie zostanie wioska z tramwajami i supermarketami duża firma zawsze siew wyżywi to małe są wstanie chłonąć bezrobotnych ZROZUMIECIE TO LUDZIE!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
janosikszczecinski Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypacz... 23.01.13, 22:41 Obecna sytuacja tej firmy po przejęciu realnej władzy przez inwestora (teoretycznie na 5 lat, tworzenie zależnych spółek córek ) wyglada tak: 1. kilka milionów złotych z zysków co kwartał przelewanych na konta inwestora. 2.zwolnienia pracowników: min. dział marketingu, informatycy odchodzą sami - co mówią w tieto? informatycy uciekli do tieto, w home informatyków juz nie ma. 3.nie płacenie przelewów w terminie - patrz punkt 1, wszysko podyktowane jest pkt1 4.zmiana umów pracowniczych w niektórych działach na zgodne z zadaniowym systemem pracy ( pracownik może siedzieć od 7 do 19 i nie mieć płaconych nadgodzin-można? można. Wszystko co dzieje się w tej firmie w chwili obecnej ma na celu wypracowanie oraz wyprowadzenie zysków w jak najkrótszym czasie. Więc obniżenie kosztów, może ulgi podatkowe. Wzrost sprzedaży? to już było. Mentor? Może raczej dobry PR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomoc publiczna pomoc publiczna i wysokie kary IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 23:20 Zgaduję: Dzieki niekompetencji urzędniczej i władzy zaraz okaże się, że fundowanie za państwowe pieniądze powierzchni biurowej jest pomocą publiczną. UE albo Urząd Skarbowy uzna, że tego typu preferencyjne zapełnianie pustych i bezsensownych biurowców jest dotacją albo niezgłoszonym dochodem i pozamiata, zupełnie jak Stocznię Szczecińską. Acha, a jak już Krzystek z ferajną postawią sobie trzy biurowce i zapełnią je czymkolewiek udając, że wreszcie "odpowiadają, za PKB", choć przez 6 lat nie odpowiadali... to uczelnie w Szczecinie pilotowane przez będącą na zwolnieniu Masojć przestaną mieć na papier toaletowy i wyrzucą resztę (czytaj wyrotują) adiunktów. Za 3 lata połowa średniej kadry dydaktycznej zostanie zwolniona z ZUT i US. Zastaną biurowce udające "inkubatory" oraz puste budynki uczelni zapełnione przez profesurę robiącą kariery jeszcze w PRLu. Tak będzie wyglądał koniec Szczecina - bo ostatni sektor gospodarki - zostanie zaprzepaszczony przez nieudaczników u władzy. Do jakiej zapaści ten nieodpowiedzialny człowiek na stołku musi doprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: pomoc publiczna i wysokie kary 23.01.13, 23:49 Przeniesienie sie Home z Pazimu do Technoparku w zaden sposób nie zwiekszy PKB Szczecina, a moze nawet zmniejszyc... bo firma home zaoszczedzi pare zlotych i jak tu kolega sugeruje wyprowadzi je... zas Pazim na razie bedzie mial puste biura. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 poważny problem to ryzyko zwrotu środków uńijnych 24.01.13, 05:28 to może być uznane jako niedopuszczalna pomoc publiczna. home.pl to spora korporacja. ..a dlaczego nie dostanie się tam na przykład unizeto ? czym różnią się te firmy tzn home.pl od unizeto ? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: poważny problem to ryzyko zwrotu środków uńij 24.01.13, 07:28 tym, ze unizeto sie nie stara. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: poważny problem to ryzyko zwrotu środków uńij 24.01.13, 11:35 Teraz to juz siegasz dna... i co jak sie zgłosi, to zapewne tez ich tam przyjmą na lepszych warunkach? Masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: poważny problem to ryzyko zwrotu środków uńij 24.01.13, 14:02 andreas.007 napisał: > Teraz to juz siegasz dna... i co jak sie zgłosi, > to zapewne tez ich tam przyjmą na lepszych warunkach? > Masakra. nie zrozumiał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 a tyle budynkow stoi pustych w szczecinie 24.01.13, 14:06 polmo , które syndyk chyba już za 4 mln jest gotowy sprzedać i wiele innych straszącyh budynków w mieście gdzie wraz z remontami to byłby koszt trzy razy mniejszy ale ....MIŚ MUSI BYĆ WIELKI :) aby żyło się lepiej. ...ale wogóle to po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: a tyle budynkow stoi pustych w szczecinie 24.01.13, 18:23 To wprowadz swoją firmę do polmo rodem z PRL. To nie jest biurowiec współczesnej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: a tyle budynkow stoi pustych w szczecinie 24.01.13, 18:51 zed.1 napisał: > To wprowadz swoją firmę do polmo rodem z PRL. To nie jest biurowiec współczesne > j klasy. bardzo dobra lokalizacja. po wyremontowaniu dlaczego miałbym się tam nie wprowadzić ? tym bardziej firmy "do inkubacji". dlaczego mialby się nie nadawać. ostatnio byłem w berlinie w budynku dla start upów który powstał po wyremontowaniu budynku fabrycznego. a to firmy rozwijające się muszą mieć top class ? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: a tyle budynkow stoi pustych w szczecinie 24.01.13, 20:27 Raz, że za fundusze unijne miasto nie kupi budynku. Dwa, że przystosowanie tego miejsca byłoby cholernie ciężkie. Trzy, że problemy prawne działek polmo i majątku robią z tego materiał radioaktywny na rynku. Cztery, wzrost małej firmy w takim budynku bez otwartych przestrzeni i o szyywnej architekturze jest ciężki. To tak w skrócie. Ale głownie 1 i 3 załatwiają sprawę polmo na teraz i na długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
aysy.1 Re: a tyle budynkow stoi pustych w szczecinie 24.01.13, 20:57 zed.1 napisał: > Raz, że za fundusze unijne miasto nie kupi budynku. a jak można by było kupić wielkiego słomianego misia to też by kupiło ? poza tym to nie prawda. tytuł " inkubatora" umożliwiałby finansowanie remontu. > Trzy, że problemy prawne działek polmo i majątku robią z tego materiał radioakt > ywny na rynku. pisałem, ze polmo to tylko przykład , są inne takie rudery nawet w centrum. jednak nie ma problemów prawnych kolego jak kupujesz od syndyka. ten budynek wraz z parkingiem nie ma problemów prawnych. jesteś nie w formie ? przecież wyraznie pisałem, że na przykład polmo.... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: a tyle budynkow stoi pustych w szczecinie 24.01.13, 22:34 No a ja dalej mówię, że za kasę unijną nie kupią budynku. Musiałoby najpierw kupić budynek za miejskie, potem dopiero starać się o środki. I dalej nie byłoby miejsca na rozwijanie w miarę potrzeb. Poza tym musisz przyznać, że dla niebuszewa to plus dużo większy niż jakieś przerabianis kolejny raz starych budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: a tyle budynkow stoi pustych w szczecinie 24.01.13, 22:36 Co do syndyków a czystości prawnej to popatrz na majątek stoczni. Niby syndyk sprzedał już dwa razy, a dalej ktoś mówi, że to jemu się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: poważny problem to ryzyko zwrotu środków uńij 24.01.13, 07:30 poza tym co w tym z pomocy skoro wynajmuja po stawce rynkowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gshegosh Re: poważny problem to ryzyko zwrotu środków uńij IP: *.static.espol.com.pl 24.01.13, 09:04 Nawet jeśli biorą po stawce rynkowej, to zajmują miejsce małym firmom, którym technopark i jego z założenia atrakcyjniejsze niż komercyjne warunki miały pomóc w wystartowaniu i rozwoju. W taki sposób marnowane są pieniądze, które mojej firmie, a także bezpośrednim konkurentom home.pl zostały pod lufą skarbowego pistoletu odebrane i zostały skierowane na rozbudowę technoparku pod hasłami "wspierania przedsiębiorczości i innowacyjności". Jak chcesz uzasadnić pakowanie publicznych pieniędzy w technopark, jeśli on ma się nie różnić niczym od biurowców na Bramie Portowej? Toż to jest tylko nieuprawnione uprzywilejowanie technoparku względem innych inwestorów oferujących powierzchnie biurowe, bo jak się dostało 100 baniek dofinansowania to można oferować stawki, które będą lepsze niż w innych biurowcach. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: poważny problem to ryzyko zwrotu środków uńij 24.01.13, 10:49 No wlasnie jak sie rozni? Stawka rynkowa, po co tam idzie? A skoro ma stawke rynkowa to jak to uprzywilejowuje technopark? Widac i home i technopark ma w tym jakas korzysc. Kwestia jest w tym, zeby nie patrzec na technopark jako tylko i wylacznie biuro dla home, bo home zajmie tam niewiele miejsca z tego co jest tworzone. Za to miejsca jest sporo na male firmy. Home moze wspierac te firmy, wchlaniac tych ktorym sie nie powiedzie. Nawet jak zorganizuja miesiecznie kilka godzin spotkan ich pracownikow z pracownikami startupow na mentoring i doradztwo to jest to spora korzysc dla startupow a niewielki koszt dla home. Miejsca jak na razie jest sporo wiec nie mozna mowic, ze cos komus zajmuje. Jesli faktycznie bedzie tyle startupow, ze zabraknie miejsce to wtedy trzeba sie martwic, ale do tego bardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: poważny problem to ryzyko zwrotu środków uńij 24.01.13, 11:39 Gdyby mieli stawki rynkowe, to by dupy nie ruszyli... Musieli dostać na tyle lepsze warunki, ze chca do Technoparku, a nie do biurowca w centrum gdzie ma byc tez siłownia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stawki stawki rynkowe? IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 14:37 Znów będzie do sądu trzeba spółkę miejską podać, żeby dostać do wglądu ich "prywatną" umowę z firmą? Odpowiedz Link Zgłoś
lojalista Znowu sondaż? 24.01.13, 07:04 Czy ktoś wie czemu służą sondaże, w których bierze udział bardzo niewielka część szczecinian? Żeby chociaż była to jakaś reprezentatywna grupa, ale przypuszczam, że głosują głównie "eksperci" z kręgów skyscrapercity. A ilu z tych głosujących nie mieszka nawet w Szczecinie? Odpowiedz Link Zgłoś
ok-cham Jaja w inkubatorze... 24.01.13, 07:33 Jeśli sukces, to tylko dla home.pl, bo albo sporo zaoszczędzą na czynszu albo za porównywalne pieniądze otrzymają więcej przestrzeni i lepsze warunki funkcjonowania. Dla miasta to schowanie pierwotnych ambicji i szumnych zapowiedzi głęboko w kieszeń i łapanie się ostrza brzytwy dla ratowania sypiącej się inwestycji. Jakie będą z tego konsekwencje dla rozliczenia otrzymanego dofinansowania jeszcze nie wiadomo, ale kto z niego korzystał, ten wie, jak sztywne są biurokratyczne reguły jego rozliczania, i że nie interpretacja beneficjenta jest rozstrzygająca. W praktycznym działaniu tego układu będzie natomiast tak, że Technopark wypełni co najwyżej klientela firmy hostingowej i nic, co w jakimkolwiek aspekcie będzie ocierało się o konkurencję dla niej, nawet jeżeli wykiełkuje, nie wyrośnie zbyt wysoko. Można do woli opowiadać o "mentorze" i "partnerstwie", ale to będzie tylko pustosłowie, gdyż w biznesie nie ma miejsca na podobne dyrdymały - liczą się ostatecznie tylko pieniądze i możliwości ich zarabiania. I nie ma sentymentów, chociaż przedstawiciele Technoparku usilnie twierdzą coś przeciwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Jaja w inkubatorze... 24.01.13, 10:54 Zapominasz, ze firmy maja w inkubatorze cztery lata. Potem ida na swoje. I kto na tym korzysta by taka firma przetrawala te cztery lata i trwala dalej jak nie wlasnie home? Wiec jest to jego interes by w mentoring inwestowac. Nie ma tu zadnych sentymentow a czysty biznes. Podobnie kto prawdobnie bedzie zatrudniac tych, ktorych biznesy nie wyjda jak nie wlasnie home? To tez biznes. Jak widzisz mozna i wspolpracowac i robic biznes jednoczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ok-cham Re: Jaja w inkubatorze... 24.01.13, 11:30 Odpuść sobie, bo mam na ten temat swoje zdanie. Technopark, przy tak wielkiej dysproporcji w pozycji rynkowej i standingu finansowym obsługiwanych firm, będzie przypominał uprawę wrażliwych roślin na wybiegu dla słonia. Jedne zostaną zjedzone, inne rozdeptane, a jeszcze inne olane ciepłym moczem. Samopoczucie słonia pewnie się poprawi i do tego z grubsza cały ten mentoring się sprowadzi. Nie jestem tylko pewien samopoczucia władz miasta, jak sprawa się rypnie przy rozliczaniu dofinansowania, albo gdy home.pl zostanie spieniężony przez obecnego właściciela (który z takich transakcji żyje) i Technopark wyleci z orbity zainteresowań nowych właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Jaja w inkubatorze... 24.01.13, 12:49 Mentoring... ale wymyslili dla głupków chyba. To jest taka nowomowa, jak była za komuny, ale na dzisiejsze czasy. Jeszcze powinni obok "mentoringu" wspomniec, że "Nauka i praca uczciwa ludzie sie bogacą". Ale póki beda ludzie łykajacy to jak pelikany... to nic sie w tym miescie nie zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś
marysia.3.3 Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypacz... 24.01.13, 07:44 Szczecin nie jest upadającym miastem, jest już upadłym. Sprzątnięcie ziemi sprzed nosa przedsiębiorcy - na koszt mieszkańców, zwolnienia podatkowe dla obcych firm- na koszt mieszkańców, wypłata pieniędzy na inne konto dla byłego wiceprezydenta niż przewidywała cesja wierzytelności - na koszt mieszkańców, podkradanie klientów - na koszt mieszkańców. Mam nadzieję, że unia upomni się o swoje pieniądze. Tylko, że za bezmyślność naszych tuzów płacimy my podatnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLM Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.13, 09:16 i polityka G.Fiuka ujrzała światło dzienne : jak się robiło przez 20 lat tylko slajdy dla szefów, by ślizgać się z posady na posadę, to teraz trzeba było coś wykombinować, najłatwiej kosztem mieszkańców !! ciecińskie zagłębie informatyczne flołtyng dygital tenchłopark.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.13, 13:20 10/10 !! Odpowiedz Link Zgłoś
marysia.3.3 oto jaka juz jest wiarygodność miasta dla banków 24.01.13, 07:55 regiodom.pl/portal/porady/nieruchomosci/remontu-kamienic-w-szczecinie-nie-bedzie-scr-zrezygnowal-z-dofinansowania?destination=node%252F3751 "Problem w tym, że na dwa ogłoszone przez spółkę przetargi na kredyt, żaden bank nie zgłosił się. - Nie ma chętnych - mówi wprost Piotr Gumowski, członek zarządu SCR. - Banki nas zaskoczyły. Banki zażądały poręczenia kredytu przez przez gminę Szczecin, która jest właścicielem spółki SCR. - Skarbnik miasta nie chciał tego zaakceptować - wyjaśnia Gumowski. SCR próbowało więc zaoferować zabezpieczenie hipoteczne na posiadanych nieruchomościach, ale to banków również nie zainteresowało." Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 To taki sam twór jak SCR! 24.01.13, 09:09 SCR to dokładnie taki sam twór jak ten Technopark! Spolka miejska, której powierzono majątek miejski, jeszcze gdy gmina poręczy kredyty, to jest co wydawać... To sa jakieś jakieś wymysły chorego umysłu urzędnika, ktory ma kompleks bycia biznesmenem, ale za pieniądze i ryzyko miasta! Bo sam nie potrafi uruchomić własnej firmy, tylko zapisał sie do partii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: To taki sam twór jak SCR! IP: 195.124.114.* 24.01.13, 11:40 jedynym celem tworzenia takich spoleczek jest wyprowadzenie miejskiego majatku i zapewnienie wysokoplatnych posad krewnym i znajomym krolika ... taka spolka ma trwac a ze "mierni ale wierni" z Technoparku (obdarowani miejskim majatkiem i unijnymi dotacjami) nawet przy takim wspaciu potrafia zatopic inwestycje to juz swiadczy o ich wysokich kwalifikacjach ...wyobrazcie sobie teraz ze ta szczodra "pomoc" trzeba zastapic kredytami czyli normalnymi rynkowymi warunkami i co wychodzi ? ekonomiczny bezsens, ktory kazdego inwestora zaprowadzilby za kratki ... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: To taki sam twór jak SCR! 24.01.13, 14:32 A chyba, ze to o to chodzi... to ok. Wolny rynek dla spólki, ktora zatrudnia z rekomendacji partyjnej... to utopia. Jaki wlasciciel firmy sprzeda tanio nieruchomość w centrum miasta, skoro te pieniadze lokuje na koncie w banku, a wiec nie ma celu sprzedazy szybko-tanio? Który prezes spólki z zarzadem i rada ograniczy pensje dla siebie i premie? A wreszcie czy wejda na dach zrzucic snieg - zeby zaoszczedzic na kosztach? A przeciez nie maja takiego doswiadczenia biznesowego, jak konkurencja na wolnym rynku, lecz jedynie po ukladzie partyjnym maja dojscie do pieniedzy miejskich i majatku! Jak długo? SCR juz robi bokami... a teraz bedzie jeszcze Technopark. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa IP: *.tktelekom.pl 24.01.13, 09:01 home.pl to nie czolowa polska firma przeciez sprzedali sie zagranicznej firmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc miasto Szczecin wspiera tego biznesmena IP: 195.124.114.* 24.01.13, 09:46 www.radioszczecin.pl/index.php?idp=7&idx=85118 www.linkedin.com/pub/dir/Piotr/Misztal www.bankier.pl/firma/vc/narzedzia/profile/?id=73 Odpowiedz Link Zgłoś
mr.skit Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypacz... 24.01.13, 09:42 Nikt niestety tutaj nie słyszał o synergii...jedna duża firma pomaga w rozwoju innych, naturalne wydaje się, że może inna firma hostingowa tam nie powstanie, ale juz tworcy aplikacji, stron itd owszem i o to tu chodzi. Jak zwykle kochamy taplać się w jadzie lokalnym, węsząc wszędzie spisek i nieszczęscie i układy. Odpowiedz Link Zgłoś
ok-cham Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 09:55 Może sprawdź znaczenie tego terminu w ekonomii? Bo jeśli rzeczywiście zadziała, to przebiją się tylko te produkty i usługi, które wzmocnią ofertę home.pl lub poprawią efektywność ekonomiczną oferowanych przez tę firmę usług. Mało prawdopodobne jest, by wielki podjął jakiekolwiek ryzyko mogące przynieść korzyść małemu. Natomiast mali nie będą mieli wyboru, będą musieli ryzykować "dla dobra" wielkiego, albo próbować kopać się z koniem. Mówiąc dosadniej - kogo home.pl nie uzna za wartego grzechu, ten nie pohula w Technoparku. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 10:57 Teraz juz piszesz glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
ok-cham Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 11:33 W ustach ignoranta to komplement. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 18:32 Wyjaśnię ci bo nie rozumiesz tego co napisałeś. Technopark to nie home. Home nie decyduje o niczym w nim. Firmy w technoparku mają cztery lata a przez te cztery lata są minimalne szanse by jakakolwiek z nich groziła w czymkolwiek home. Tak więc teoria spiskowa rozbiła się właśnie o kant dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
ok-cham Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 19:33 Tonący brzydko się chwyta i właśnie to zrobił zarząd Technoparku. Skorzysta na tym wyłącznie firma hostingowa, a dokładniej jej nowi właściciele, którzy - jak się korzyści skończą - bez namysłu puszczą kantem Technopark i jego zadowolonych z siebie pryncypałów. Gdyby sprowadzili na to miejsce firmę spoza Szczecina, dla której byłby to lokalizacyjny awans i odskocznia do dalszego wzrostu - rzecz miałaby ręce i nogi. Podkupienie szczecińskiej firmy, będącej poważnym najemcą w innej szczecińskiej firmie, to prymitywny kanibalizm, uprawiany dla ratowania urzędniczych karier. Ciekaw jestem, jak Fiuk będzie w przyszłości bronił jakiegoś start-upu, gdy mu home.pl oświadczy: my moglibyśmy tu jeszcze trochę zostać, ale - wicie rozumicie - z firmą x nie da się... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 20:19 To jest biznes. Nikt nie jest w tym charytatywnie. Jak osiągają korzyści wszyscy albo chociaż jedna strona to jest ok, jak nikt nie osiąga korzyści to dlaczego mieliby w tym siedzieć? Nie wiem dla jakiej firmy przenosiny do Szczecina byłyby "awansem". Twoja teoria przeszkody w konkurencji bo sąsiad jest konkurentem jest bardzo mocno koloryzowana. Już to mówiłem. To nie jest sprzedaż kwiatów. Sąsiedztwo dwóch firm w tej branży nie jest przeszkodą a w cztery lata nikt z tych firm w parku nie zaszkodzi home w żaden sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
ok-cham Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 20:58 Śnij dalej. Ja zaczekam na rozliczenia dofinansowania tej inwestycji. Szczecin utopił pieniądze w Technoparku, żeby miastu coś wartościowego za to przybyło, a nie żeby tylko zmieniło adres i zapewniło parę miesięcy oddechu zestrachanym urzędnikom. Jestem od lat zadowolonym klientem home.pl i chociażby dlatego nie mam złudzeń. Firma tego kalibru, w takim miejscu, jak Technopark, to lis w kurniku, słoń w składzie porcelany i krokodyl w wannie, czyli trzy w jednym. Jest za duża, zbyt nastawiona na ekspansję i za agresywna by ktokolwiek poza nią odniósł korzyści z tego aliansu. Już widzę te start-upy rozkwitające pod okiem wypasionej modliszki. Może nawet dojdzie do jakichś udanych aktów, ale jak to u modliszek, marnie zakończonych dla partnerów, skuszonych spółkowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Czemu Home chciał wyjechać ze Szczecina? 24.01.13, 10:58 Urzad powinien sie zastanowić czemu Home chciał wyprowadzić sie ze Szczecina mimo, ze mamy tu tyle biurowcow? Urzad przez spółkę miejska i za nasze pieniądze musiał złożyć ofertę lepsza by zostali w Szczecinie.... Dobra. Zatrzymali Home, a inne firmy? A jak maja zamiar przyciągnąć do Szczecina inne firmy, skoro oferta biurowcow nie potrafiła przebić sytuacji w Szczecinie dla firmy, która tutaj juz działa.... i chciała wyjechać? Czy wszystkim zaproponują lepsze warunki w Technoparku, czy tylko nielicznym... a co moze Urzad zaproponować mi oprócz większych podatków i opłat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: co mi tam kasa mieszkańców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.13, 09:59 100 baniek i puste budynki !! to dopiero byłaby wtopa Krzystka, więc olać pierwotną ideę i zapełnić budynki, nawet ze stratą dla mieszkańców, potem domaluje się jakieś nowe story Odpowiedz Link Zgłoś
wypedzonyzziemodzyskanych ile m2 ? 24.01.13, 10:38 A ile m2 zajmuje Home w Pazimie ? - skoro taka jest awantura ? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: co mi tam kasa mieszkańców 24.01.13, 11:45 Tego boje sie najbardziej, ze zaczną pod publikę na sile pokazywać sukces i ściągać na jakiś lepszych warunkach firmy, a sam Technopark bedzie czerpał garścmi z budzetu miasta! Bo przecież to jak SCR czy inna spolka miejska... a jak bedzie brakować pieniedzy, to zrobi sie podwyżkę, jednak mieszkań komunalnych i beda pieniądze na Technopark. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: co mi tam kasa mieszkańców IP: 195.124.114.* 24.01.13, 12:00 prezydent zazadal samofinansowania tzn ze ten prezes juz nic nie dostanie ... oczywiscie jesli technopark popadnie w dlugi trzeba bedzie ratowac miejski majatek wiec przesunie sie prezesa na inne odpowiedzialne stanowisko i podpompuje miejskimi pieniazkami ...jedyne wyjscie to zakazac im zaciagania dlugow nawet pod hipoteke ale wtedy szybko wyjdzie ekononiczny bezsens tego przedsiewziecia i wielu z tych ktorzy urosli przy tej inwestycji wyjdzie na idiotow a tego bysmy nie chcieli prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Technopark bedzie mial najwyzsze koszta z biur! 24.01.13, 13:56 Pamietaj, ze prywatny wlasciciel... zrezygnuje z zyskow czy ograniczy wydatki, a watpie by zatrudniony prezes wraz z zarzadem, pracownikami i rada nadzorcza... zrezygnowali lub ograniczyli pensje lub premie... NIE MA TAKIEJ OPCJI!! Tak wiec ten Technopark jest skazany na dofinansowywanie. Wlasnie z tego powodu, ze prezes nie wezmie łopaty i nie zrzuci sniegu z dachu, sam nie wymaluje czy nie zrobi jakis prac... a ja jako wlasciciel robilem to wielokrotnie zaoszczedzajac w ten sposob koszty! Nadto beda musieli robi przetargi... a wlasciciel moze sam negocjowac i kombinowac. Natomiast zeby miec klientow, a poza tym, to zdaje sie jest taka idea, maja oferowac mlodym firma nie zabojcze stawki - bo beda mieli najwieksze koszty, tego jestem pewny - lecz najtansze... Zreszta juz od dawna to wiadomo, ze prywatna firma zawsze wyjdzie taniej niz miejska spolka... Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypacz... 24.01.13, 10:38 JEŚLI uda się inwestycję rozliczyć względem UE, to przeniesienie się tam home.pl jakimś strasznym wydarzeniem nie będzie. Naturalnie nie jest to mechanizm rynkowy, ale nie oszukujmy się, Szczecin jest w takiej dupie żę można przymknąć oko na konkurencję miedzy właścicielami biurowców i wesprzeć rozwój liczącej się firmy w regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Programista Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa IP: 194.39.141.* 24.01.13, 10:45 Takie budynki sa w dzisiejszych czasach potrzebne tylko firma hostingowym. Programowanie juz dawno przenioslo sie w chmury. Nikt tam nie przyjdzie z malych firm za ktorych plecami nie stoja wieksze korporacje. Przyczyna - wysokie ceny najmu, nie dla wykluwajacych sie co dopiero pomyslow. Po decyzji przeprowadzki przez Home.pl na 100% mlodzi programisci uciekna z tego miasta. Pozbawiono ich waznego atutu. Dostepu do nowszej infrastruktury niz mial do tej pory Home. To poczatek emigracji umyslow scislych z tego miasta. No coz nie od dzis wiadomo ze wlodaze tego miasta stawiaja bardziej na opatrznosc Boza niz na inteligencje i wyksztalcenie mieszkancow :( Coraz szybciej stajemy sie zapyziala wsia, zenada Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Home.pl idzie do Technoparku. Sukces czy wypa 24.01.13, 10:57 Jakiej infrastruktury? CallCenter? Przecież home.pl ma w Szczecinie tylko Obsługę klienta, księgowość i część administracji serwerami. Tutaj nie ma nic co byłoby superzaawansowane technologicznie. Jakiej infrastruktury zazdrościsz home.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Po co Urzad bierze sie za biznesy? 24.01.13, 11:57 Po co Urzad bierze sie za biznesy - wszystkie spółki miejskie nie potrafią tego robić i z definicji wynika, ze nie muszą bo choć działają niby na wolnym rynku, to albo jako monopolista, ktory okazuje sie najdroższa firma, albo działają ponosząc straty, ktore rekompensują sprzedażą majątku miejskiego na szybko! To jakaś paranoja! Po co? Urzad ma stwarzać warunki firmom, mieszkańcom, by mogli prowadzić tu dzialnosc i zyc, a oni próbują prowadzić biznesy za kapitał pozyskiwany z podwyżek! W efekcie czego nie ma pieniedzy na podstawowe obowiązki gminy, a mieszkańcy i firmy gnebione podwyżkami uciekają stad... jak chocby ten Home. A jeszcze na pytanie o PKB i bezrobocie, to mówią, ze to nie ich problem, lecz mieszkańców.... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Po co Urzad bierze sie za biznesy? 24.01.13, 12:00 Przeciez juz jeden prezes spółki miejskiej na łamach prasy wykazał, ze największe korzyści z działalności to maja, gdy pieniądze trzymają na koncie w banku z odsetek... bo z prowadzenia dzialnosci, to maja same straty! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Niech zarzad pomysli... 24.01.13, 12:56 Niech zarzad miasta i radni pomyslą czemu firmy stad chca uciekac, a w kraju, gdzie od kilku lat mamy najwiekszy wzrost inwestycji zagranicznych, to w Szczecinie jakos cisza i tylko czasami pokazuje sie, jakas wizualizacja... Bo znaczy, ze cos jest nie tak... a podwyzkami na pewno nie uda sie nic zrobic, zas spólki miejskie, to jak chyba juz wszyscy wiedza - to spory koszt dla miasta i mieszkancow! Mysleć! Gospodarka. Głupcy! Za chwile w Szczecinie zostana same spólki miejskie... bo innych firm nie bedzie. SCR to nawet juz kredytu nie moze dostac pod nieruchomosci, a banki jeszcze tylko moga dac pieniadze pod gwarancje gminy! A umowy jakie zawarli nadal tajne... moze to odstrasza banki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Po co Urzad bierze sie za biznesy? IP: 195.124.114.* 24.01.13, 13:01 bo przy takich "byznesach" mozna sie niezle oblowic ... woda metna, te matolki z rady miejskiej albo siedza w kieszeni albo nie maja prawa wgladu w umowy "miejskich" spolek wiec latwo krecic lody ... dorzuc do tego kapuste z Unii i juz jest z czego wyzywic armie "miernych ale wiernych" ... w normalnych warunkach praca miejskiego urzednika nie jest jakos specjalnie oplacalna (co najwyzej prezio 13-tke przyklepie) ale zostan takim "miejskim" biznesmenem i juz bedzie Cie stac na dom z basenem, dobra fure i konto w bezpiecznym banku ... te wszystkie miejskie spolki trzeba jak najszybciej odciac od miejskich pieniedzy, przeplyw powinien byc tylko w jednym kierunku tzn do miasta, jesli przynosza straty lub nie spelniaja swej funkcji nalezy je zlikwidowac a majatek wraca do miasta ... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Po co Urzad bierze sie za biznesy? 24.01.13, 13:11 Jestem ciekaw czy sa robione w takich spólkach - wykluczajac te, ktore maja pelnic ewidentnie role usługowa wobec mieszkanców - jakies audyty, bilanse... zeby wiedziec ile wpompowano w spólke, a jakie sa korzysci i obecny majatek spólki? Chociaz moze byc, ze sa to tajne informacje. Bo zeby sie nie okazało, ze majatek spólki jest mniejszy, a długi wieksze... skoro bank nie chce dac kredytu dla SCR, a jedynie pod gwarancje gminy, a gmina widac nie jest skora... to znaczy, ze ten bilans nie jest zbyt dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Po co Urzad bierze sie za biznesy? 24.01.13, 14:03 Przeciez wiadomo, że prywatny wlasciciel moze cos zrobic taniej, bo zrobi to sam... moze takze na jakis czas zrezygnowac z dochodów i ograniczyc wydatki, a nie wyobrazam sobie, zeby prezes z zarzadem i pracownikami oraz rada nadzorcza zrezygnowali z pensji i premii lub znacznie ograniczyli wydatki sami wykonujac pewne prace. Moze wejda na dach zrzucic snieg? Jestem tego pewny, że Technopark bedzie miał najwieksze koszty funkcjonowania! bez mozliwosci oszczednosci - co wyzej wspomnialem... a stawki maja oferowac preferencyjne, jak i warunki! Oznacza to, ze beda musieli byc dofinansowywani... za kilka lat bedzie olbrzymi problem z tymi obiektami! SCR juz nie jest wiarygodny dla bankow... to samo czeka taki sam Twór jakim jest ta spólka miejska! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Jak spólki miejskie sie rządzą... mistrzostwo! 24.01.13, 20:25 forum.gazeta.pl/forum/w,70,142034003,,Awaria_sygnalizacji_na_rondzie_Giedroycia_Mias_.html?v=2 Tak wiec miasto nie ma pieniedzy na zrobienie sygnalizacji świetlnej na przejezdzie tramwajowym na rondzie - 250 tys. zet. Zaś prezes ZDTiM robi kasy biletowe za 182 tys. i bedzie płacił miesiecznie 6,5 tys. zet w samym centrum miasta w reprezentacyjnym biurowcu z sentymentu, a kawałek dalej prezes spolki miejskiej NiOL sprzedaje kamienice, bo sie mu wynajmowac nie oplacało... to sprzedał ca 800 m kw za dwa miliony, które przekonuje, ze super korzystnie ulokował na koncie w banku... gdzie je trzyma, skad ma wiekszy zysk niz z najmu tej kamienicy całej! Miastu brakuje na sygnalizacje swietlna, ktora szwankuje i grozi wypadkiem, inna spolka wyda na adaptacje super biur na kasy biletowe komunikacji miejskiej, a inna trzyma miliony w banku licząc odsetki - JESTES W SZCZECINIE! USMIECHNIJ SIĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Galerie handlowe przyciągają... i sa mentorem! 24.01.13, 16:51 Zapewne podobnie jak z Technoparkiem Prezydent sądził, ze lokowanie w centrum Galerie handlowe przyciągną do centrum mniejsze sklepiki dla ktorych galerie beda pełniły role mentora... A tu suprise... sklepiki padają w miescie, a te ktore idą do galerii muszą placic ogromny szmal i całkowicie sie podporządkować! To taki sam mechanizm panie prezydencie! Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Galerie handlowe przyciągają... i sa mentorem 24.01.13, 18:38 W wypadku galerii to sadzić mógł jednie twój bohater Marian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KL Re: Galerie handlowe przyciągają... i sa mentorem IP: *.31.0.107.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.01.13, 20:53 zed i andreas jutro przyjdźcie do LULU club - godz. 17-sta - podsumowanie branży ICT przybędzie: (jeśli nie stchórzy) Fiuk, pewnie ktoś z miasta, a może i od marszałka zapytajcie o co komu kaman... i po dialogu Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Galerie handlowe przyciągają... i sa mentorem 24.01.13, 23:50 Ja prawdę mówiąc nie mam czasu na wycieczki, ale zawsze przedstawiciele parku mogą zabrać głos tutaj. Korona nie spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ICT Re: zapraszamy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.13, 10:24 przedstawiciele Technoparku (SPNT) to urzędnicy, nic tutaj, na forum, konstruktywnego nie wniosą, będą kadzić za szefem i szefem wszystkich miejskich szefów ale na żywo, w tym klubie, na podsumowaniu krzemowej doliny Szczecina można przetestować, czy mają swoje zdanie, czy też strach o utratę POSADY jak zwykle wygra.. rozmowa tête-à-tête ma swoje mocne strony ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: startUp Orlen jeszcze i Polskie Sieci Elektroenergetyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.13, 06:42 To przykrywa tylko rzeczywistość, że ta inwestycja inwestycja jest chybiona jeżeli chodzi o jej skalę. 100 mln zł aby dać bogatej firmie tanie (nie będą tanie) biura. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia.3.3 Home.pl idzie do Technoparku. Wypaczenie 16.02.13, 10:23 www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szczecin/Turzyn-czeka "Spółka myślała, że zdoła namówić sieciowych najemców, którzy przyciągną klientów, albo firmy, które wynajmą I piętro na biura. Mimo starań, dotąd się to nie udało. - Rozmawialiśmy z wieloma podmiotami, wysłaliśmy sygnał nawet do Ikei - mówi Jędrzejewski. - Byliśmy w przededniu podpisania umowy z home.pl, ale poszli do Technoparku." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Home.pl idzie do Technoparku. Już nie idzie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.13, 17:31 radioszczecin.pl/index.php?idp=1&idx=98843 Radio Szczecin dowiedziało się także, że park zerwał umowę ze szczecińską firmą Home.pl. Internetowy potentat miał jeszcze w tym roku wynająć biura w Technoparku. Termin ten jest jednak nierealny. Dla firmy to kłopot, bo już zatrudniła dodatkowych pracowników. Ponownie szuka więc większej siedziby. Odpowiedz Link Zgłoś