Dodaj do ulubionych

Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. Te...

17.03.13, 10:40
Orson Scott Card powinien było to opatentować po wydaniu Ksenocydu :) Grokuję to..
Obserwuj wątek
    • amenominakanushi-pan-poczatku Pomysł fajny ale... 17.03.13, 11:50
      ...nie taki nowy.

www.facebook.com/photo.php?fbid=554648431222839&set=a.456449604376056.98921.367116489976035&type=1&relevant_count=1
      Co na to urząd patentowy?
      • Gość: amaretto Re: Pomysł fajny ale... IP: *.szczecin.mm.pl 17.03.13, 13:52
        Ktoś wspomniał też o obsikiwaniu takiego drzewa przez psy, wycinaniu serca, inicjałów,
        "ja tu byłem", łamaniu gałęzi itd... średnia przyjemność mieć taką świadomość..
        • Gość: easyblue i jeszcze to: a mój dziadek jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.13, 23:28
          bardziej zielony od twojej babki:)
          Albo: cioteczka przeslania sąsiadom taras, ale nie damy jej wyciąc!
          • Gość: torro mam lepszy pomysl - rzucac zwloki malemu tygrysowi IP: *.ifpan.edu.pl 05.04.13, 16:36
            na pozarcie, i nadac mu imie zmarlego - genialne tylko roslina zamieniona za zwierze. Pelna biodegradacja. Jestem chyba genialny.
            • Gość: aleksiej ::: Psy sikające na zmarłych ::: IP: *.radom.vectranet.pl 06.04.13, 08:06
              Wyobraźmy sobie te wszystkie psy sikające na pomniki zmarłych, tych pijaczków żygających, te wszystkie protesty przed wycięciem każdego drzewa...

Lepiej by już było zwyczajnie pochować w ziemi w prostej, drewnianej trumnie, bez murowania bunkra, czyli po staropolsku.

Też pełna biodegradacja, w dodatku bez śmierdzącego dymu z krematorium.
              • rosynanta Re: ::: Psy sikające na zmarłych ::: 24.04.13, 09:21
                Gość portalu: aleksiej napisał(a):

> Też pełna biodegradacja, w dodatku bez śmierdzącego dymu z krematorium.

Dym z krematorium nie śmierdzi, technologia trochę poszła naprzód od czasów II wojny światowej.
        • Gość: maldario Re: Pomysł fajny ale... IP: *.net.stream.pl 17.03.13, 23:32
          widzę to inaczej; biorąc pod uwagę, ze po śmierci rozłożę się i będę użyźniał ziemię, to być może na mnie coś zakwitnie; a jak coś zakwitnie i jakaś psina na to się odleje albo jakiś młodzian zechce wyciąć w tym serce będzie to tylko oznaczać, że wszystko jest jak powinno a życie toczy się dalej;
          • Gość: Jakzwykle Re: Pomysł fajny ale... IP: *.ghnet.pl 18.03.13, 00:17
            Jako idea jest to beznadziejnie dobierając słowa - fajne. Natomiast w praktyce nie będzie działało, bo drzewa się rozrastają, a przy tym nawet te, które wydają się robić klimat cmentarza są wycinane. Mój rodzinny cmentarz niestety ma coraz mniej drzew. Poza tym w lesie już w pewnym momencie nie odnajdzie się swojego "potomka", chyba, że mówimy o ateistycznym podejściu i nie ma znaczenie chodzenie na "grób". Generalnie można długo wymienić kolejne argumenty...
      • Gość: sawitor Jak to?! Ogrodnik zamiast księdza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.13, 06:51
        Pogański kraj, pogańskie obyczaje
        • Gość: Feministka Re: Jak to?! Ogrodnik zamiast księdza? IP: *.as13285.net 06.04.13, 08:39
          Świetny pomysł, ale nie przyjmie się w teraźniejszej Polsce. Powodów jest kilka, pierwszy, to KK nie wyrazi zgody, drugi to zaściankowa mentalność większości Polek/Polaków, trzeci to zakłady pogrzebowe, które nie zarobią na wystawnych pogrzebach, kamieniarze też. Polki/Polacy nie rozumieją idei Parków Pamięci, które będzie można odwiedzać jak cmentarz do tej pory. W takim parku można tez rozsypać prochy zmarłej osoby i potem ten park też można odwiedzać. Sikające psy nie powinny mieć wstępu do takich parków zupełnie tak jak chuligańska gó...*żeria. Polki/Polacy taki niby wierzący naród, a nie rozumieją, że rzecz w Pamięci o Duszy, a nie w bieganiu na cmentarz i pielęgnowaniu kamienia. No i ta pycha czyj kamień(nagrobek)wystawniejszy, kwiatki piękniejsze, a i złodzieje cmentarni mają zarobek.
    • glos_z_sali Lubię to! Po śmierci też chcę być trendy. 17.03.13, 23:28
      Lubie takie dizajnerskie rzeczy. Podkreślają MÓJ indywidualizm i jednocześnie są EKO co jest teraz bardzo trendy. Po śmierci będę dębem albo nie - sekwoją!
      ---
      • feurig59 Re: Lubię to! Po śmierci też chcę być trendy. 17.03.13, 23:37
        eko? spalanie w żadnym wypadku nie jest eko. co innego gdyby rozczłonkowane, posiekane zwłoki poddać kompostacji i potem dżdżownicom kalifornijskim - czysty biohumus i TO podać do urny w której urośnie drzewo...
        w kulturowo konsekwentnie tradycyjnej PL to na razie nie do pomyślenia. :-)
        • amenominakanushi-pan-poczatku Skoro na Twoich popiołach... 18.03.13, 00:03
          ...wyrośnie drzewo to jest eko. Drzewo przetworzy wytworzony CO2 w biomasę. Żeby było jeszcze bardziej eko możesz sobie zażyczyć spalenia na stosie słomy pozostałej po kombajnowych żniwach. Rolki z jednego pola załatwią sprawę:)
          Na szczęście mieszkam w kraju gdzie staje się to popularne.
      • Gość: Kora Re: Lubię to! Po śmierci też chcę być trendy. IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.13, 13:09
        juz teraz jestes nikim....a potem..? potem jakis gnojek wyrwie lichawe drzewko , pies podbiegnie i cie oszcza.....i bedziesz.........NIKIM.....
    • eldemon Psy oszaleją! 17.03.13, 23:32
      Świetny wynalazek, psy będą zadowolone na widok tylu drzewek!
    • Gość: winnidall Re: Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. IP: 95.108.91.* 17.03.13, 23:39
      Ksenocyd, ło Panie szanowny, mój statek kosmiczny gada jakieś pierdoły o powiązaniu zwierząt z roślinnością, ale zapewne Kościół zaprzeczy bo to jakieś wynaturzenie :)
    • Gość: marl57 niechże będzie/pozostanie to co PRZED urodzeniem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.13, 23:51
      życie jako choroba śmiertelna przenoszona drogą płciową :))
      Również jako samo zjawisko mocno chwilowe
      więc wczesniej go nie było - nie będzie i potem
      co więc i po co upamiętniać?
      Jak było coś warte - to ludziska popamiętają
      Jak było pełne nienawiści też - a sam obrządek cmentarny
      jest dla zatwardziałych w głupocie materialistów - i dla grabarzy z klechami.
    • bruwl Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. Te... 17.03.13, 23:53
      Świetny pomysł. Jak umrę to chcę być tak pochowana. Przynajmniej będzie jakiś pożytek dla innych: zieleń, tlen, domek dla ptaków, siusiarnia dla piesków, oszczędności dla najbliższych itd. Zdecydowanie jestem ZA.
    • tia666 Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. Te... 17.03.13, 23:54
      Polecam ciekawy film na you tube "Spoczywaj w pokoju" , momentami sceny moga byc dla niektorych drastyczne, mimo wszystko warto obejrzec
    • nie.mam.20 ja poprosze, zeby moje prochy rozsypano w parku 18.03.13, 00:01
      narodowym albo lesie panstwowym.
      W ostatecznosci rozsypane nad oceanem, jak tego rockera, co sie obwiesil dla gratyfikacji seksualnej.
    • Gość: Meduza Re: Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. IP: *.globalconnect.pl 18.03.13, 00:17
      Recykling trupa? Na wszystkim można zarobić.
    • tommms Spoko 18.03.13, 00:38
      Dla zmarłych karłów drzewka bonsai, dla grubych, głupich i tępych kobiet - baobaby, całkiem ciekawa wizja się klaruje
    • cccccc13 Jestem na TAK. 18.03.13, 00:40
      Myślę że dla naszej planety i dla nas, będzie lepiej, gdy pozostawimy po sobie las drzew,
      a nie las krzyży.
    • gburiaifuria chetnie, ale 18.03.13, 01:28
      jesli sadzonka sie nie przyjmie, to co? Jesli sie przyjmie i pare lat bedzie ok, a pozniej zezra ja pasozyty, to co? Jesli sie przyjmie i ktos ja zniszczy, to co? To wszystko fajnie, jesli zagra do konca, a jesli nie, to bedzie przykro, czy mozna wowczas wymienic sadzonki, wzglednie drzewo? Bo jesli dziadek bedzie mial zostac swierkiem, a ktos go zetnie na drzewko bozenarodzeniowe, to chyba lepiej zawczasu prochy rozrzucic niz miec problem z urna zakopana na cmentarzu, z ktorej sterczy kikut po drzewku.
      • Gość: Tobik Re: chetnie, ale IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.13, 13:01
        można pewnie zrobić kilka sadzonek
    • mniklasp Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. Te... 18.03.13, 02:11
      Mieszkam w Kalifornii, USA. Obecnie okolo polowy ludzie chce zeby ich zwloki spopielono, wiele jest takich ktorzy chca zeby popiol rozsypac czy to w dolinie czy w oceanie. Niedawno wlasnie wysypalismy w oceanie. To byl nasz przyjaciel ktory sluzyl w Navy w Korei i cale zycie przepracowal dla Marynarki USA. popiol jest w biograd. kartoniku , byly kwiaty i obok plynely delfiny. Przepis mowi ze trzeba to zrobic minimum 3 mile od brzegu.Pieknypogrzeb , tez beda mial taki
    • denominator nie dla wszystkich ten pomysł... 18.03.13, 04:18
      W przypadku mojej teściowej - odpada. Żadne drzewo czy krzak nie wyrośnie na nawozie o takiej zawartości octu, jadu i siarki... Chyba, że do misy wetknąłbym suchy, osinowy kołek
    • lisa2 Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. Te... 18.03.13, 04:26
      Każda forma pochówku jest formą nietrwałą jeśli chodzi o czas trwania w pamięci.

Proponuję kanibalizm jako najefektywniejszą formę pamięci o zmarłych.

Chyba że całe te rozważania są tylko medialnym idiotyzmem.
    • callisto1 Najpierw trzebaby chyba zmienic polskie prawo... 18.03.13, 05:38
      Jeśli polskie prawo nie zmieniło sie w tym zakresie,to prochy po kremacji można grzebać jedynie w miejscach do tego wyznaczonych czyli na cmentarzach. Rozsypywać wolno jedynie na tzw "polach pamięci" - wsypywanie do morza,rzek,rozsypywanie z helikoptera nad górami....to wszystko jest zabronione (przynajmniej tak bylo kilka lat temu). Aby ten wspaniały,przyznać trzeba, pomysł w pełni zaczął przyjmowac sie w Polsce, trzebaby najpierw to prawo zmienić. Autorom pomysłu szczerze gratuluję!
      • Gość: gość Re: Najpierw trzebaby chyba zmienic polskie prawo IP: *.ingbank.pl 05.04.13, 13:22
        spopielone szczątki mogą być zatopione w morzu
        (ustawa z 1959 roku)
    • Gość: tomek Re: Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. IP: *.elblag.vectranet.pl 18.03.13, 06:27
      Pomysł im się zrodził po przeczytaniu książki "Sztywniak", nie po przejściu koło cmentarza. Ludzie czytają takie artykuły i myślą, że widzą innowatorów. A to są zwykli kopiujący cudze pomysły.
    • hdx01 drzewo na pomnik/grób 18.03.13, 06:34
      no, nie wiem czy ksiądz Natanek będzie z tego zadowolony ?!
    • Gość: SEB Re: Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. IP: *.ip75.fastwebnet.it 18.03.13, 13:41
      proponuje przed opatentowaniem lub realizacja pozadny research. Kolezanka ze studiow wygrala Design preis w Niemczech dla mlodych talentow w roku 2010 z takim samym pomyslem. Z niesmakiem pozdrawiam polskich designerow!!!
      • Gość: Def of def Re: Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. IP: *.ghnet.pl 18.03.13, 17:43
        Najlepiej, gdy drzewo jest owocowe i dodatkowo żywi, tych, którzy pozostali przy życiu...
    • prestidigitator70 Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. Te... 27.03.13, 14:54
      hmmmm, niektórzy jeszcze za życia, konkretnie już pod koniec, stają się "roślinkami" ....
    • mimblasta Re: Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. 30.03.13, 23:07
      Wspaniały pomysł! Wpiszę to do testamentu. Drzewo życia :)
    • aeromonas Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. Te... 05.04.13, 11:06
      Pomysł dość oczywisty. Grzebanie ciał w betonowych bunkrach i nakrywanie kamiennym "łóżeczkiem" to oczywiste wynaturzenie, uprawiane od dawna przez bogatych ekscentryków (faraonowie), które "zeszło pod strzechy" stosunkowo niedawno. Na wielu starych nieużywanych wiejskich cmentarzach jest mało nagrobków, ponieważ mało kogo było stać na taką ekstrawagancję. Większość ciał grzebano po prostu w ziemi i tyle. Co najwyżej sadzono drzewko, żeby łatwiej było odnaleźć miejsce, gdzie leży babcia. Obecny przemysł funeralny aktywnie wspierany przez kościół katolicki to absurdalna fanaberia i jakieś mentalne wypaczenie. W testamencie zapisałam, że moje prochy mają być rozsypane (kilka miejsc do wyboru), a jeśli to będzie konieczne - pusta urna może stać w kolumbarium.
      • Gość: germany Re: o znow rewelka IP: *.pools.arcor-ip.net 05.04.13, 11:13
        w Niemczech Maja takie cmentarze od wieeeeelu lat w wieeeelu regionach.Maja fajna nazwe;) Przede wszystkim to Taki pochowek duuuuzo tanszy a na drogie pochowki i utrzymanie kiczowatego grobu nikt nie ma juz kasy. Pewnie rewelacje nakazala Polsce unia czy co.
    • ruda.wydra Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. Te... 05.04.13, 11:26
      super pomysł, chciałabym być wiśnią albo jabłonią i pięknie kwitnąć na wiosnę :)
    • miradzieciatko Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. Te... 05.04.13, 11:42
      Popieram bo taniej.
      • radtok Re: Po śmierci możesz stać się wybranym drzewem. 05.04.13, 15:57
        kolejne narkotyczno - artystyczne wizje? wydaje mi sie, ze regulacje odnośnie pochówku są w naszej kulturze dość jasno okreslone.
      • Gość: Polka nie podali jeszcze ceny :) IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.13, 09:08
        ale pomysł ciekawy, chciałabym byc brzozą :)
        • Gość: Feministka Re: nie podali jeszcze ceny :) IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.04.13, 10:41
          To spisz ostatnią wolę i daj do wykonania komuś zaufanemu i inteligentnemu. Jak zostawisz, to na żywioł rodzince, to najprawdopodbniej pochowają Ciebie zgodnie z Ich wolą i tak, żeby ich ludzie nie obgadali. No chyba, że masz szczęście mieć zaufaną i inteligentną rodzinę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka