Dodaj do ulubionych

Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą j...

18.03.13, 09:29
Kiedy redaktorze byles na spacerze nad odra? Jak czesto tam spacerujesz? To jest tez pytanie do wszystkich innych.
W wiekszosci wypadkow odpowiedz jest jasna bo nikomu nie jest po drodze isc tam na spacery. I tak tez nie bedzie jak zrobicie tam rewolucje i postawicie kafejki.

Nie potrafiono zbudowac i rozkrecic obecnej starowki (wcale nie dlatego, ze do odry jej daleko) i nie bedzie sie potrafic zrobic tego na wieksza skale. To jest jasne jak slonce. Mozna jedynie zrobic wieksze bledy.

A teraz ta rewolucja ma kosztowac sto milionow na nowy most, kilkadziesiat na parkingowiec i kilkadziesiat wyrzuconych za burzenie kawalkow trasy. I po co? By postawic kilka kawiarni?

Dlaczego redaktorze nie napiszesz o dziurze w ziemi pod zamkiem? Przeciez miano ja wlasnie konczyc w tym roku. Tak sie wlasnie jedna, podobna rewolucja konczy.

Likwidowanie zjazdow z trasy zamkowej jest tak lekkomyslnym marnowaniem wydanych miloionow, ze nawet nie bede komentowal.
Obserwuj wątek
    • zed.1 Jeszcze jedno 18.03.13, 10:10
      "Jedno miejsce ma możliwość "napędzenia" drugiego."

Jedno miejsce nie dziala, drugie bedzie budowane bez wiedzy jak zrobic by dzialalo, liczac jedynie, ze odra zdziala cuda i sama ozywi cokolwiek sie przy niej wybuduje.
      Tyle, ze nawet przy porto grande nie ma tlumow ludzi i jakos slabo to sie kreci.

Jedno nie dziala to nie napedzi drugiego. Bedzie jedno nie dzialac i drugie nie dzialac.
      • Gość: PawelA Re: Jeszcze jedno IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 10:38
        Znowu się z Tobą zgadzam (jeszcze mi to w nawyk wejdzie), decyzja o tej przebudowie, to następny debilizm spłodzony przez RM. Krzystek jest już dnem i bąbelkami, a oni niestety pukają w to dno od spodu...
        • Gość: Dominik Re: Jeszcze jedno IP: *.ip.netia.com.pl 18.03.13, 20:20
          > Znowu się z Tobą zgadzam (jeszcze mi to w nawyk wejdzie), decyzja o tej przebud
          > owie, to następny debilizm spłodzony przez RM. Krzystek jest już dnem i bąbelka
          > mi, a oni niestety pukają w to dno od spodu...

Widzę tu zlot wielu ekspertów i typowo polskie podejscie do tematu, czyli nic od siebie, za to totalna krytyka. Jeśli jestescie wszyscy tacy genialni i wiecie co jest nalepsze dla miasta, nie widzę problemu, abyście rownież przedstawilii swoją wizję i toczyli walkę na merytoryczne argumenty.
          Bez pozdrowień
          • Gość: PawelA Re: Jeszcze jedno IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 18:16
            Merytoryczne powiadasz?
            A proszę Cię bardzo. Zadowski wspomniał o Starym Nowym i jego wątpliwym rozwoju - masz coś co wskazuje na cokolwiek innego?
            Dwa - mamy już "wenecję" na Kolumba - pokaż mi proszę co dzięki niej osiągnął Szczecin w ostatnim czasie, ba nawet niedaleko do niej jest, a jej restauracja będzie tańsza niż budowanie na nowo wybudowanych deptakach jakiś bzdur.
            Trzy - za co?
            Cztery - jak się mają wyliczenia pseudoprojektanta do korków na Matejki, Malczewskiego, Parkowej przy okazji różnego typu imprez na Wałach?
            Pięć - na Łasztowni nie ma już miejsca? A na Heyki i przyległościach? Tak sobie mają stać i marnieć, żeby można było na ten syf, kiłę i mogiłę z knajpki popatrzeć?
            Jak na razie jest sporo niedomówień i wystarczy popatrzeć, że tak naprawdę nikt nie ma pomysłu na KOMPLEKSOWĄ SENSOWNĄ przebudowę jakiejkolwiek części miasta. Są bezSENSowne pomysły, wyjęte, za przeproszeniem, z ciemnego tyłka sudańskiego palacza pracującego na jakimś s/s Kalosz_z_zadupia, nie mające oparcia w niczym, poza pobożnymi życzeniami pseudo architektów płodzących te bezsensy.

Widzisz, cała różnica pomiędzy mną, a takimi ... (wstawić dowolny epitet), polega na tym, że ja nie przedstawiam swoich projektów jako jedynych właściwych, ponieważ zdaję sobie sprawę ze swojego braku wiedzy na dane tematy. A wracając do radnych których dość jasno określiłem, żaden, ale to żaden nie zastanowił się na którymkolwiek z punktów które przytoczyłem na szybkiego. Do tego nei potrzeba wiedzy specjalistycznej, wystarczą jakieś tam podstawy i obserwacja. Skoro tego nie potrafią, to po jakiego grzyba podejmują takie decyzje?
      • amkpt Re: Jeszcze jedno 18.03.13, 11:26
        Ta cała medialna wrzawa odsunie tylko w czasie tak potrzebną dla miasta i mieszkańców sprawę przebudowy Mostu Długiego. Most jest stary i na pewno w złym stanie i chyba tylko jakaś tragedia otworzy oczy decydentom , oby nie, ale jak piszą "bylejakość jest dewizą Szczecina"
      • Gość: Andrzej Re: Jeszcze jedno IP: *.nll.se 18.03.13, 16:10
        Od czegos nalezy zaczac! Odbudowa Starego miasta do Odry jest dobrym poczatkiem! Oczywiscie, byle nie wygladalo to tak, jak to co zostalo do tej pory na Podzamczu zbudowane!
        • rozkoszny_bobasek Re: Jeszcze jedno 18.03.13, 16:16
          Gość portalu: Andrzej napisał(a):
          Od czegos nalezy zaczac! Odbudowa Starego miasta do Odry jest dobrym poczatkiem
          > ! Oczywiscie, byle nie wygladalo to tak, jak to co zostalo do tej pory na Podza
          > mczu zbudowane!
          ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
          A dlaczego ma wyglądać inaczej?
          są przesłanki aby sądzić że będzie lepiej?
    • Gość: gosc Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.play-internet.pl 18.03.13, 11:46
      Z całym szacunkiem ale dla mnie Pan Maciej Sochanowski jest za młody aby opracować taką ważna i skomplikowaną dla miasta koncepcję. Do sensownej zabudowy, przemyślanej potrzebny jest zespół osób mających bardzo szerokie umiejętności oraz wiedzę z kilku dziedzin a nie tylko architektury. Jeśli ktoś zna dokonania tego młodego człowieka poza 3d dla Sensu będę wdzięczny za ich podrzucenie na forum.
      Nie można być specjalistą od wszystkiego.
      • Gość: ddt Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.globalconnect.pl 18.03.13, 12:04
        Jeśli ktoś zna
        > dokonania tego młodego człowieka poza 3d dla Sensu będę wdzięczny za ic
        > h podrzucenie na forum.

Twórca słynnego BUSPASa na Energetyków !
      • Gość: Maciej Sochanowski Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.szczecin.mm.pl 18.03.13, 13:00
        > Z całym szacunkiem ale dla mnie Pan Maciej Sochanowski jest za młody aby
        > opracować taką ważna i skomplikowaną dla miasta koncepcję. Do sensownej zabudo
        > wy, przemyślanej potrzebny jest zespół osób mających bardzo szerokie umi
        > ejętności oraz wiedzę z kilku dziedzin a nie tylko architektury. Jeśli ktoś zna
        > dokonania tego młodego człowieka poza 3d dla Sensu będę wdzięczny za ic
        > h podrzucenie na forum.
        > Nie można być specjalistą od wszystkiego.

Bardzo dziękuję za podkreślenie tego że jestem młody ;)
        W żadnym wypadku nie uzurpuję sobie prawa do tego że mam jedyną i słuszną wiedzę na temat tego jak to miejsce ma wyglądać. Wypowiedziałem tylko i wyłącznie swoje zdanie na temat komunikacji w tym rejonie, gdyż jest to właściwy etap do tego typu rozważań. To w tej chwili zapadają decyzje o tym jak będzie wyglądał Miejscowy Plan Zagospodarowania Terenu dla tego miejsca. To nie jest żaden projekt realizacyjny tylko moje prywatne przemyślenia na temat tego jak to miejsce mogłoby wyglądać. Na tym właśnie polegają konsultacje społeczne. Nie jestem specjalistą od wszystkiego (pod dostatkiem takich osób jest na tym forum i nie zamierzam z nimi konkurować). Nie zabieram głosu w kwestii, architektury czy urbanistyki bo się na tym nie znam. W żadnym wypadku nie zabieram się, i nie mam tego w planie bo to kompletnie nie moja branża, aby brać się za opracowywanie planu dla tego rejonu. Zajmuje się tym Biuro Planowania Przestrzennego Miasta i konsultuje to z wieloma specjalistami. Mam nadzieję że głosów rzeczowych w tej dyskusji będzie więcej, bo tak jak piszesz miejsce jest bardzo ważne dla miasta i nic przypadkowego tutaj powstać nie powinno.

Nic do rzeczy nie ma jaki mam dorobek w tej dziedzinie ale jeżeli jest to dla Ciebie takie istotne to zapraszam do kontaktu przedstawię kompletną listę :) To że ktoś jest młody nie znaczy że nie może zabrać głosu w dyskusji.
        I wbrew temu co zamieszcza niemal w każdym wątku kolega poniżej nie jestem autorem buspasa na ul. Energetyków - ale jeżeli poprawia mu to humor to mogę być.

pozdrawiam
        • Gość: gosc Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.play-internet.pl 18.03.13, 13:21
          Proszę porównaj swój post z tym fragmentem artykułu pióra AKR
          "Zwężona Arteria Nadodrzańska, odbudowany most Kłodny, przebudowane skrzyżowanie przed mostem Długim, likwidacja ślimaków Trasy Zamkowej po jej południowej stronie, budowa garażowca przy północnej nitce trasy, budowa kamienic nad Odrą. To główne założenia koncepcji inżyniera Macieja Sochanowskiego, które zaprezentowane zostały tydzień temu radnym."
          • Gość: Maciej Sochanowski Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.szczecin.mm.pl 18.03.13, 13:30
            Nie mam pływu na to co dokładnie napisze dziennikarz na temat tego co zostało powiedziane na Komisji. Przypominam że na komisji prezentowane były też koncepcja pani Architekt Miasta, której założenia były dość zbieżne z tym co pokazywałem. Chciałbym także zaznaczyć że likwidacja łącznic Trasy Zamkowej czy lokalizacja parkingu przy Trasie Zamkowej to nie są żadne moje wymysły tylko wynikają z uchwalonego w 2012r. "STUDIUM UWARUNKOWAŃ I KIERUNKÓW ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO MIASTA SZCZECIN".
            Niebawem ma się odbyć posiedzenie Komisji Rady Miasta na której swoje warianty Planu Miejscowego będzie prezentować Biuro Planowania Przestrzennego Miasta. Nic nie stoi na przeszkodzie przyjść zobaczyć w jakim kierunku idą te plany i przedstawić tam także swoje zdanie na ten temat - posiedzenia są otwarte dla wszystkich.

pozdrawiam
            • Gość: gosc Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.play-internet.pl 18.03.13, 15:19
              Sercem Szczecina ( mam wielką nadzieję ) będą tereny przemysłowe na których funkcjonował największy zakład w tym województwie !! To miasto żyło z tej stoczni w bardzo dużym stopniu.
              Nie chciałbym aby Wasze zabawy przy zmianie ulic i ich przepustowści zagroziły w przyszłości możliwości przywrócenia na tym terenie produkcji przemysłowej.
              Kiedyś eskperci z niemiec pomogli sprywatyzować nasze polskie cementownie... po paru nie ma nawet śladu (teren został zniwelowany) a my kupujemy cement produkowany w niemczech :)
              Zakład w Rurce należący kiedyś do polskiej firmy kupiła firma Xella...też niszczeje a silka dociera do nas z niemiec...wraz z Ytongiem..takich historii są setki.
              Wkrótce na terenach stoczniowych ruszy firma Crist ..trzymajmy za nich kciuki aby za jakiś czas potrzebowali więcej terenu.
              • Gość: Maciej Sochanowski Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.szczecin.mm.pl 18.03.13, 15:40
                > Nie chciałbym aby Wasze zabawy przy zmianie ulic i ich przepustowści zagroziły
                > w przyszłości możliwości przywrócenia na tym terenie produkcji przemysłowej.
                >

Napisze to bardzo wyraźnie bo wśród tych wszystkich emocji chyba wszystkim umknęło to co było w tej propozycji: koncepcja zakłada wykonanie zamiast dwóch jezdni po 2 pasy ruchu w każdym kierunku jednej jezdni o 4 pasach ruchu (po 2 w każdą stronę). Wlot na skrzyżowanie przy moście długim pozostaje w takim stanie jak jest w tej chwili - czyli 3 pasy na wlocie i 2 pasy na wylocie.

I napisze jeszcze raz to jest tylko i wyłącznie mój prywatny głos w tej sprawie :)
              • Gość: Andrzej Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.nll.se 18.03.13, 16:08
                To znaczy, ze wedlug Ciebie nadzeja na ewentualny powrot produkcji w bylej stoczni przekresla plany na odbudowe serca Szczecina, czyli Starego Miasta? Glupoty! Za Niemcow bylo kilka stoczni, pracowalo w nich bodajze 35 000 ludzi, byla huta, duza papiernia i dziesiatki innych zakladow pracy zlokalizowanych na polnoc od szczecinskiego Starego Miasta, wszyscy jezdzili do pracy, i nikt nie kombinowal, jak by Stare Miasto zniszczyc, zalewajac je tysiacami ton paskudne murszejacego juz betonu! Szczecin nie potrzebuje zadnej autostrady odcinajacej miesto od rzeki! Gdzie indziej powinen sie odbywac ruch tranzytowy ze wschodu na zachod i z poludnia na polnoc! Nie mozna dzisiaj zlikwidowac jednego z nawiekszych bledow urbanistycznych w historii Szczecina (Trasy Zamkowej), nalezy ograniczyc jego wplyw na miasto, likwidujac bezsensowne slimaki wjazdow i zjazdow zlokalizowanych w najcennejszym miejscu miasta, tzn Podzamczu. Drugim bledem urbanistycznym jest Trasa Nadorzanska, ktora nigdy nie spalniala jakiejs wazniejszej funkcji komunikacyjnej w Szczecinie, i nigdy tej funkcji spelniac nie bedzie! Tej trasy nalezy pozbyc sie jak najszybciej!
                Pozdrawiam
                • Gość: gosc Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.play-internet.pl 18.03.13, 17:05
                  Rewitalizujcie co chcecie byle z głowa...tylko zostawcie wjazd do miasta i terenów przemysłowych dla samochodów cieżarowych z ładunkiem ponadgabrytowym.

• Gość: feliński to na czym ty się Macieju Sochanowski znasz? IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 15:00
          Bo jeśli nie na urbanistyce i architekturze, to pewnie na drogach, tak? A jak na drogach, to na ich budowaniu czy wymyślaniu gdzie i jak mają iść.

Może przedstaw tę listę tutaj, bo jak się zapyta google, to wychodzi, że zlecenie z Urzędu lecą, że hej, tylko o konkursach na te zlecenia nic nie słychać...
          • Gość: Maciej Sochanowski Re: to na czym ty się Macieju Sochanowski znasz? IP: *.szczecin.mm.pl 18.03.13, 15:33
            > Bo jeśli nie na urbanistyce i architekturze, to pewnie na drogach, tak? A jak n
            > a drogach, to na ich budowaniu czy wymyślaniu gdzie i jak mają iść.

Na wykonywaniu projektów od studialnych po budowlano - wykonawcze

> Może przedstaw tę listę tutaj, bo jak się zapyta google, to wychodzi, że zleceń
            > ie z Urzędu lecą, że hej, tylko o konkursach na te zlecenia nic nie słychać...

Tego typu stwierdzenie z góry zakłada że zostały one uzyskane poprzez naruszenie ustawy o zamówieniach publicznych - jeśli uważasz że coś takiego miało miejsce to z takimi rzeczami idzie się prosto do prokuratury albo CBA, na pewno chętnie się tym zajmą - ja się niczego nie obawiam. Anonimowe rzucanie tego typu sugestii jest trochę nie na miejscu. To że ktoś kto zajmuje się projektowaniem dróg wykonuje projekty dla jedynego właściciela wszystkich dróg publicznych w mieście to raczej nic dziwnego nie jest.
            Aż z ciekawości spojrzałem co takiego pokazuje google znalazłem 2 projekty wykonywane na zlecenie Urzędu Miejskiego - przy średniej kilkanaście do kilkudziesięciu projektów na rok rzeczywiście ilość "że hej".
            • Gość: feliński Re: to na czym ty się Macieju Sochanowski znasz? IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 16:29
              To, że tobie się wydaje, że konkurs oznacza zamówienie publiczne świadczy wyłącznie o tym, jak bardzo mało miałeś do czynienia z jednym i drugim, że nie odróżniasz. To tym bardziej dziwne, bo lista zleceń z urzędu jest całkiem spora, jak na tak młody wiek i dorobek rynkowy.

Bardzo dziwne jest też stwierdzenie z ust fachowca, że w mieście jedynym właścicielem dróg jest miasto. Najwyraźniej pojęcia granic administracyjnych oraz zarządzania drogami od bycia ich właścicielami, a to tym bardziej dziwne, że chcesz przebudowywać: pl.wikipedia.org/wiki/Droga_wojewódzka_nr_115

PS Nazywam się Feliks Dzierżyński, tak jak Ty jesteś Sochanowski...

PPS Czy ilość tych zleceń to, z wujka google czy z własnego spisu zafakturowanych zleceń? Czy to znaczy, że nie masz kompetencji a pchasz się na afisz czy tylko to, że nie potrafisz tych kompetencji tu wylistować?

PPPS Zadziwiające, że firma bez strony internetowej wygrywa w naszych czasach zlecenia...
              • Gość: Maciej Sochanowski Re: to na czym ty się Macieju Sochanowski znasz? IP: *.szczecin.mm.pl 18.03.13, 16:51
                > To, że tobie się wydaje, że konkurs oznacza zamówienie publiczne świadczy wyłąc
                > znie o tym, jak bardzo mało miałeś do czynienia z jednym i drugim, że nie odróż
                > niasz. To tym bardziej dziwne, bo lista zleceń z urzędu jest całkiem spora, jak
                > na tak młody wiek i dorobek rynkowy.

Jak już wcześniej pisałem masz jakiekolwiek podejrzenia o nieprawidłowościach to droga do ich wyjaśnienia jest jedna.

> PS Nazywam się Feliks Dzierżyński, tak jak Ty jesteś Sochanowski...

W pełni rozumiem ze najłatwiej jest dyskutować anonimowo :)

> Bardzo dziwne jest też stwierdzenie z ust fachowca, że w mieście jedynym właścicielem dróg >jest miasto. Najwyraźniej pojęcia granic administracyjnych oraz zarządzania drogami od bycia >ich właścicielami, a to tym bardziej dziwne, że chcesz przebudowywać: >rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Droga_wojewódzka_nr_115

Poczytaj jeszcze kto zajmuje się drogami wojewódzkimi i krajowymi w miastach na prawach powiatu.

> PPPS Zadziwiające, że firma bez strony internetowej wygrywa w naszych czasach z
                > lecenia...

niesamowite...

• Gość: dzierżyński Re: to na czym ty się Macieju Sochanowski znasz? IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 22:01
                  No, akurat SENS i jego zaplecze jest powszechnie znane, co? Mimo, że do założenia stowarzyszenia trzeba 15 członków, to nie można znaleźć na stronie ich listy... zadziwiające.

Ty się dziwisz, że ludzie nie gadają nieanonimowo? :-)))))

Podobnie jak tej listy ze zleceniami, od Urzędu Miasta. Na początek - dobrym sposobem wyjaśnienia problemów jest podanie listy zleceń, jakie robiłeś za publiczne pieniądze przez ostatnie 5 lat, czyli zdaje się zaraz od ukończenia studiów?

Ani strony internetowej firmy...
                  • Gość: Maciek Re: to na czym ty IP: *.szczecin.mm.pl 18.03.13, 23:09
                    > No, akurat SENS i jego zaplecze jest powszechnie znane, co? Mimo, że do założen
                    > ia stowarzyszenia trzeba 15 członków, to nie można znaleźć na stronie ich listy
                    > ... zadziwiające.
                    >
                    > Ty się dziwisz, że ludzie nie gadają nieanonimowo? :-)))))

Świetny wybieg do ukrycia swojego tchórzostwa :))

> Podobnie jak tej listy ze zleceniami, od Urzędu Miasta. Na początek - dobrym sp
                    > osobem wyjaśnienia problemów jest podanie listy zleceń, jakie robiłeś za public
                    > zne pieniądze przez ostatnie 5 lat, czyli zdaje się zaraz od ukończenia studiów

Ja żadnego problemu nie mam :) Ty sobie jakiś wymyśliłeś. Nie potrafisz się przedstawić a chcesz publicznie lustrować prywatną firmę.
                    Ale i tak masz plusa bo już dawno nikt nie odjął mi aż tylu lat :))))
                    • Gość: dzierżyński Re: to na czym ty IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 00:21
                      Nie rżnij głupa Maciuś.

Do rzeczy. Fakty, bo już 3D wszyscy widzieli.
                    • lonelyboy1989 Re: to na czym ty 19.03.13, 02:18
                      Ładnie żeś tych głąbów rozjebał. Mi nigdy nie starczyło cierpliwości. :)))
                    • Gość: Vlad.H. Re: to na czym ty IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 20.03.13, 20:11
                      > Nie potrafisz się przedstawić a chcesz publicznie lustrować prywatną firmę.

Milo mi - Jan Brzeczyszkiewicz jestem - czy teraz juz moge lustrowac prywatna firme?

> Świetny wybieg do ukrycia swojego tchórzostwa :))

Nie kazdy ma takie zaplecze w gazecie i w UM... niekoniecznie musi byc to tchorzostwo - moze po prostu nie chce z wami pic piwa, zelowac wlosow i nosic cynkow a po nocach sprayowac wagony...
                      • lonelyboy1989 Re: to na czym ty 20.03.13, 20:19
                        Gość portalu: Vlad.H. napisał(a):

> Nie kazdy ma takie zaplecze w gazecie i w UM... niekoniecznie musi byc to tchor
                        > zostwo - moze po prostu nie chce z wami pic piwa, zelowac wlosow i nosic cynkow
                        > a po nocach sprayowac wagony...

A laskę mi zrobisz?
                        • Gość: Vlad.H. Re: to na czym ty IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 21.03.13, 20:39
                          nie licz na to ze bede mial corke - jak pomysle ze taki sliski frajer mialby ja skrzywdzic to mi sie nie chce tacierzynstwa
    • gryf8801 Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą j... 18.03.13, 11:46
      Patrząc jak się "rozbudowuje" Podzamcze to jestem przeciwny temu pomysłowi. Część kamienic tam wybudowanych to jakaś pomyłka. Nikt nie dba o ten teren, ciągła walka z kierowcami o parkowanie na Rynku Siennym. Nawet w weekendy ta "starówka" ledwo zipie. Od jakiegoś czasu lansowane jest wyburzenie części Trasy Zamkowej co też mi się na razie nie podoba. Niech miasto najpierw zapewni dobry objazd Wałów przez samochody ciężarowe, a dopiero później zabiera za demontaż ślimaków TZ. Obwodnica śródmiejska dochodzi na razie tylko do Arkońskiej, obwodnica zachodnia wraz z mostem łączącym Police ze Świętą to odległa pieśń przyszłości. Politycy z naszego regionu nie umieją albo nie chcą lobbować na rzecz obwodnicy Szczecina więc jak można mówić o o zwężaniu Jana z Kolna. W sumie dojdzie do tego, że centrum miasta będzie zakorkowane i jeszcze bardziej rozjeżdżane przez ciężarówki. Miasto obecnie jest prawie maksymalnie zadłużone, wciąż jesteśmy w zapaści gospodarczej i wyjścia nie widać z tego marazmu. Za co oni chcą to budować i przebudowywać. Młodzi uciekają bo nie ma pracy, a tu planuje się przebudowę za grube miliony Jana z Kolna. Niech sprowadzą najpierw porządnych inwestorów, doprowadzą to tego, że nie będą tylko biurowce ale i fabryki (w tym odżyje przemysł stoczniowy), a dopiero zastanawiają się nad takimi rzeczami.
      • Gość: Sanepid Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.ias.bredband.telia.com 18.03.13, 11:50
        Osrane majtki najpierw wyprać, a później dopiero brać się za burzenie ulic, pofajdańcy..
        • Gość: Andrzej Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.nll.se 18.03.13, 16:12
          Niesamowite!
      • zed.1 Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą 18.03.13, 11:55
        To co nie dociera do inzynierow z sensu to to, ze jana z kolna jest wschodnia czescia obwodnicy srodmiejskiej, nawet jak oficjalnie nie jest jako taka wpisana.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą 18.03.13, 12:18

zed.1 napisał:

> To co nie dociera do inzynierow z sensu to to, ze jana z kolna jest wschodnia c
          > zescia obwodnicy srodmiejskiej, nawet jak oficjalnie nie jest jako taka wpisana
          > .

Zapewne myślą że arteria jest zbędna i nie działa w pełnym zakresie, bo nie widzą na niej korków i kolejki tirów. Ale wystarczy jana z Kona wyłączyć z okazji imprez na wałach i od razu widać że ta trasa DZIAŁA.

A co do budowy - Podzamcza nie udało się skończyć, bo się nie opłaca. Knajpy puste, lokale do wynajęcia, mieszkania puste. Skoro tam ludzie nie chcą budować i pracować to pomysł niszczyć miasto w imię rozwoju nieudanego rozwiązania urbanistycznego.
          No ale nie zapominajmy o kluczowym haśle - "SERCE SZCZECINA".

To moje ulubione, obok "Szczecińskiej Wenecji" - ktora to wenecja to zapuszczone budynki fabryczne nad rzeką. Kiedy ostatnio oglądałem zdjecia z Wencji prawdziwej to wyglądała ona nieco inaczej
          • Gość: grzegorz Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.globalconnect.pl 19.03.13, 16:24
            co z tego, że wszystko co wyżej napisałeś jest prawdą, i tak głos rozsądku nie dotrze do SENSu i ich fanatyków.
        • Gość: Andrzej Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.nll.se 18.03.13, 16:18
          Nawet, jezeli tak czesciowo jest, nie znaczy wcale, ze tak byc powinno! W Sztokholmie tez w latach 60-tych kombinowano, jak zburzyc Starowke i przerzucic w to miejsce czesc ruchu tranzytowego miasta! Na szczecie po zburzeniu jednej pierzei ulicy w gornej czesci starowki mieszkancy to powstrzymali. Zburzenie kwartalow Klara w centrum Sztokholmu n i g d y na dobre temu mastu nie wyszla i Szwedzi zaluja tego do dzisiaj!
          • Gość: grzegorz Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.globalconnect.pl 19.03.13, 16:25
            w Szczecinie, na szczęście, nie trzeba burzyć Starówki. Po co na siłę budować jej namiastkę????
            • Gość: Andrzej Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.nll.se 20.03.13, 12:02
              Bo jest miastu, a wasciwie szczecinianom, potrzebna! Podobnie, jak czlowiekowi do wlasciwego funkcjonowania potrzebne sa dwie rece i dwie nogi, misto potrzebuje zapelnionej historycznej przestrzeni. Oczywiscie mozna zyc z jedna noga albo reka, ale nikt chyba tego sobie nie zyczy.
              • Gość: grzegorz Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.dynamic.lte.plus.pl 20.03.13, 20:55
                mieszkam w Szczecinie ponad 50 lat i jakoś tej potrzeby nie poczułem. Czemu na siłę chcesz nam implantować sztokholmskie klimaty? Chcecie waterfrontu? Odrestaurujcie to co jest, wystarczy przejść sie na Kolumba (lepiej popłynąć Odrą) i zobaczyc te rudery przylegające do rzeki. Czy o takie coś chodzi????
      • Gość: gosc Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.play-internet.pl 18.03.13, 12:16
        Podzamcze było i jest fajna inwestycją pod każdym względem , miałem przyjemność mieszkać tam w latach świetności tego miejsca..
        Kamieniczki miały się różnić i z tego co pamiętam każda była przez kogoś innego projektowana ( nie w 3 D) ,problem tam powstał inny...
        wykonawstwo ( najgorsze materiały budowlane) oraz oszukańcza spółdzielnia + wody gruntowe z którymi sobie do dzisaj nie radzą ...polecam wizyty w restauracjach i pubach które działają tam w piwnicach+rozmowy z personelem.
        Mieszkańcy nie mieli tam problemów z parkowaniem ,sporo miejsc było na wewnętrznych dziedzińcach.
        • zed.1 Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą 18.03.13, 12:29
          Teraz zaś do tego dochodzą następne problemy. Ilośc miejsc parkingowych już się wyczerpała, nie ma obiektów jakie normalnie wykształcają się na takiej dzielnicy, żadnego zaplecza, żadnej promocji, kontroli, żadnej spójności architektonicznej, a w końcu nawet żadnego dogadania nawet jak pogodzić ruch ludzi z mieszkalnictwem. W końcu też jak ruszyć i zakończyć wieczny plac budowy. Itd.
          Dzielnica w jakiej żyją ludzie nie może być w 100% z gastronomii.

To są wszystko pytania jakie muszą znaleźć odpowiedź i realizacje, wtedy dopiero można myśleć o dalszej budowie w kierunku Odry.
          • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą 18.03.13, 12:40

> To są wszystko pytania jakie muszą znaleźć odpowiedź i realizacje, wtedy dopier
            > o można myśleć o dalszej budowie w kierunku Odry.

U nas wolą ambitne plany, wizualizacje i prezentacje w powerpoincie...
            O to co już jest martwić się nie trzeba.
          • Gość: gosc Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.play-internet.pl 18.03.13, 13:11
            Na podzamczu siedziby ma wiele firm także nie tylko gastronomia tam funkcjonuje. Jestem tam codziennie i nie mam większych problemów z parkowaniem (przepisowo) jeśli już nie ma innej opcji odstawiam auto na parking strzeżony. Z tego co pamiętam na podzamczu kamieniczki miały różnić się.
            Zed...można tak pisać ale prawda jest taka że my nie czujemy się gospodarzami w własnym mieście. Zgadzam się z Toba w jednym zawsze..byle jakość to słowo klucz do wszyskiego co się dzieje w szn.
            Zobacz jak są ubrani ludzie, co jedzą ( niby bieda a w MacSyfie kolejki) , jak wyglądają podwórka kamienic, parkowanie na trawniku przed kościołem, młode dziewczyny pijące piwo w bramach, miasto bluz z kapturem i frustracji społecznej. Policja i SM nabijają sobie statystyki poprzez legitymowanie ludzi !! Pewnie spisują dzień w dzień te same osoby ...Czy udało nam się wykształcić jakiegoś lidera w tym mieście ?? Z czego realnie Sz-n jest znany w Polsce ????
            Ja ma tylko jedno zdanie na ten temat , brak pracy.. firmą nie opłaca się zatrudniać , ludziom nie opłaca się pracować za kwoty jakie oferują pracodawcy. Jak już otworzysz firme to masz procesję kontroli a sam pewnie wiesz ile podmiotów może taka firme kontrolować.. tylko że te kontrole nie są rzetelne, każda służba musi potwierdzić sens swojego istnienia poprzez ilość ukaranych i wystawionych mandatów. Ja będę do znudzenia pisał, praca, praca, praca, firmy, praca a później wizualizacje w 3d dla szczecinian którzy będą mieli fundusze na wyjście do nad odre czy też zakup mieszkań w tej prestiżowej dzielnicy.
            Sesja rady miasta... 450 000 na in vitro , generalnie jestem ZA ale w tej sytuacji budżetowej lepiej wg mnie przeznaczyć te pieniążki na jakiś inny cel bardziej rozwojowy.
            • zed.1 Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą 18.03.13, 13:58
              I dlatego właśnie trzeba się zabrać za detale, te wszystkie małe sprawy, szczegóły, a nie robić wizje na przestrzenie kolejnych kwartałów.
          • Gość: Andrzej Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.nll.se 18.03.13, 16:20
            Na starym miescie w Sztokholmie, Kopenhadzie czy Oslo nie ma z a d n e g o parkowania
            a ludzie tam mieszkaja, zakaz sobie chwala i mista sie rozwijaja! Czy zakaz palenia papierosow w restauracjach spowodowal gdzies ich zamkniecie?
            • Gość: gosc Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.play-internet.pl 18.03.13, 17:11
              Co Ty mówisz... byłeś tam ??
              jeśli nie polecam usługe Google street view..założe się że jednak znajdziesz samochody i parkingi... :)
              • Gość: Andrzej Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.telia.com 18.03.13, 21:01
                Ja tam jestem od dwudziestu lat!
    • julain Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą j... 18.03.13, 11:52
      pomysł fajny, ale z lokalnymi urzędasami ? zapomnijcie
    • Gość: oder Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.30.116.189.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.03.13, 12:05
      Dzięki zed.1 za normalną i sensowną odpowiedz. Dla zachwyconych radnych , twórców zniszczenia szpitala miejskiego , spaprania Warszewa komercyjnymi ośrodkami kultu religijnego i wieloma innymi dedykacja
      • Gość: Andrzej Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.nll.se 18.03.13, 16:24
        "Komercyjnymi osrodkami kultu religijnego"! Genialne! O szpitalu miejskim nie chce mi sie nawet pisac, bo argumentow za jego zamknieciem jest dziasiatki! Jezeli chodzi o Wladymira Ilicza, to nie powinienesz go tak krytykowac, poniewaz z twego postu jasno wynika, ze jestes jego nieodrodnym duchowym synem.
    • tertium-non-datur Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą 18.03.13, 12:59
      > Likwidowanie zjazdow z trasy zamkowej jest tak lekkomyslnym marnowaniem wydanyc
      > h miloionow, ze nawet nie bede komentowal.

Z tym się zgadzam. Wyburzyć jest łatwo, a potem odbudować trudno. Już nie będę pisał o kosztach odbudowy. Chodzi o brak konsekwencji. Jeśli jedna ekipa będzie budować, a druga burzyć, to wtedy już nic się w mieście nie zrobi, bo każdy będzie się bał, że mu ktoś wyburzy most, muzeum czy filharmonię (wg mnie okropny kontener, ale jak już jest to niech będzie). Potem będzie już komukolwiek bardzo trudno wpaść na pomysł, by odbudować zniszczone zjazdy z trasy zamkowej a jeszcze trudniej to uzasadnić. Bo kiedyś "mądrzy" (zarozumiali) ludzie stwierdzili, by to wyburzyć i nikt nie pozwoli na marnowanie kolejnych pieniędzy, by za 5 lat znowu ktoś zdecydował się to wyburzyć!

Dlatego jeśli już to najlepiej zamknąć te zjazdy, zablokować, a nie wyburzać. Zawsze się mogą przydać karetkom, straży pożarnej, rowerzystom, komunikacji zastępczej do omijania korków, czy nawet turystom do spacerów. A jeśli koncepcja mądrali od wizji urbanistycznej nie wypali, bo nagle okaże się, że nie ma dróg dojazdowych do tych kawiarenek i rynków nad Odrą, albo, że nikt nie ma ochoty wcale tam chodzić, to co wtedy? Jeśli już tak się upierają by zniszczyć te zjazdy, to niech to zrobią za 10 lat, gdy będą już za stare by opłacało się je modernizować, będą grozić zawaleniem i będzie wiadomo, że są faktycznie niepotrzebne. Niszczenie czegoś na zasadzie czyjegoś widzimisię, jakiejś niczym niepotwierdzonej wizji, jest niedopuszczalne i powinni być karane dożywociem!
    • jedrus.4 Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą j... 18.03.13, 14:58
      Likwidacja wylacznie poludniowych wjazdow i zjazdow Trasy Zamkowej nie wystarczy. To tylko polsrodek! Rowniez polnocne slimaki powinny byc zlikwidowane! Poza tym ciesze sie z tego artykulu, pod ktorym podpisuje sie obydwoma rekami.
      Pozdrawiam
      • Gość: pie...ięty Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 16:32
        Popieram, przepuścić cały ruch do północnych dzielnic i do Polic obok świeżo wybudowanej Filharmonii i zabytkowej Bramy Portowej! O to właśnie nam chodzi! A na Wałach wybieg dla osłów z SENSu.
        • Gość: Andrzej Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.nll.se 18.03.13, 16:47
          Ruch kolo Filharmonii zostal wpuszcony przez takich samych geniuszy jak Ty, ktorzy przypadkiem, jakimi czasmi chadza historia, zostali wlodarzami sporego europejskiego miasta! Teraz tylko chodzi, jak z tej sytuacji wybrnac przy ograniczonych zasobach finansiowych miasta! Takie gowno, jak Trasa Zamkowa, w k a z d y m normalnym i cywilizowanym miescie, byloby juz dawno rozebrane, a beton z niej uzyty na pdsypke przy budowie obwodnicy Szczecina!
          • Gość: gosc Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.play-internet.pl 18.03.13, 17:12
            Podaj przykłady takich rozbiórek... gdy likwidują 1 z 2 dróg wjazdowych do miasta z 300 000 ludzi.
            • Gość: Andrzej Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.telia.com 18.03.13, 21:13
              Naprawde uwazasz, ze Sczecin ma tylko dwie drogi wjazdowe do miasta? Spojrz na mape, prosze! Jezeli chodzi o rozbiorki drog, to moge polecic wiele miast w Szwecji i Danii. W zasadzie wszystkie polozone wzdluz najdluzszej szwedzkiej drogi europejskiej, tzw E 6. Podobnie jest w Danii i Norwegii, jak rowniez w niektorych miejscach w Holandii i Szwajcarii. Nie chodzi oczywiscie o drogi ekspresowe poza miastami, a o takie, ktore ingeruja w tkanke miejska! Wiekszosc zostala juz rozebrana, albo rozbiorce podlega, a ruch tranzytowy jest na obwodnicach! Rownie duzo ulic i drog podlega solidnemu zwezeniu. Po to, aby wyrzucic ruch tranzytowy na obrzeza!!!
              • Gość: fantasta do Andrzejka IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 21:44
                Ty do mapy mnie nie odsyłaj - policz ile jest mostów drogowych przez Odrę... i nie udawaj głupszego niż jesteś. Trzy wjazdy do miasta a taki jeden jełop z drugim chce jeszcze jeden z przejazdów zwęzić o połowę a drugiemu obciąć 1/4 funkcjonalności burząc zjazdy.

Jakim kretynem trzeba być, żeby takie poglądy głosić?
                • Gość: Andrzej Re: do Andrzejka IP: *.telia.com 18.03.13, 21:51
                  Najwyzszy czas to zrobic! Zjazdy i wjazdy sa bez sensu! Funkcjonalnosc ich nie jest wieksza od funkcjonalnosci lopaty przy zabijaniu komarow!
                  Pozdrawiam
                  • zed.1 Re: do Andrzejka 19.03.13, 00:33
                    Nigdy z nich nie korzystałeś, że są bez sensu? Ja korzystałem wielokrotnie i bez nich droga do trasy byłaby kilometr dłuższa, jak nie więcej.

Tak trudno zrozumieć, że bez tych zjazdów i wyjazdów ludzie będą musieli dotrzeć do centrum by korzystać z trasy zamkowej?
                  • Gość: grzegorz Re: do Andrzejka IP: *.globalconnect.pl 19.03.13, 17:03
                    widać, że dawno nie byłeś w Szczecinie. I dobrze, zostań sobie w Sztokholmie i nie "uszczęśliwiaj nas, maluczkich" na siłe swoimi "światowymi" wizjami nowoczesnego miasta.
                    • Gość: Andrzej Re: do Andrzejka IP: *.nll.se 20.03.13, 12:04
                      Hehehe... Mysle, ze w Szczecinie jestem s w i a d o m i e czesciej niz Ty! Fizyczna obecnosc nie znaczy to samo, co swiadoma obecnosc.
                      • Gość: grzegorz Re: do Andrzejka IP: *.dynamic.lte.plus.pl 20.03.13, 20:58
                        sądząc po tym co piszesz, to tobie sie raczej wydaje, że myslisz ...
          • Gość: Vlad.H. Przyjedzcie teoretycy do Amsterdamu IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.03.13, 21:10
            I zobaczcie jak wyglada A10...
            • Gość: Andrzej Re: Przyjedzcie teoretycy do Amsterdamu IP: *.telia.com 18.03.13, 21:19
              O co Tobie chodzi Vlad? Przeciez A 10 to 30 kilometrowa o b w o d n i c a centrum Amsterdamu, ktora w zadnym miejscu nie wwala sie betonem w historyczna tkanke miasta, dewastujac ja przy tym!
              • Gość: Vlad.H. Re: Przyjedzcie teoretycy do Amsterdamu IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.03.13, 21:29
                Chlopie - to sprawdz inwestycje betonowe w tym obszarze - pomijam juz ze w tym miejscu nie bylo starowki i to co bedziecie tam budowac bedzie przeszczepem.
                W okolicy Amsterdam Centraal masz chocby FUTURYSTYCZNY Nemo ktory pokazuje jak laczyc beton z stara architektura - tunele i estakady, siec torowisk wyniesiona ponad poziom ulic - przy tym Trasa Zamkowa to maly pikus...
                • Gość: Andrzej Re: Przyjedzcie teoretycy do Amsterdamu IP: *.telia.com 18.03.13, 21:45
                  Czlowieku, Nemo zbudowano na miejscu tzw Wschodnich Dokow, a nie w miejsce Starego Miasta. Trasy przelotowe nie niszcza Starego Amsterdamu, choc i tam sa bledy! To co mogloby zniszczy ta czesc miasta, jest w tunelach pod nim. Szczecinskie Nemo tez moze stac na terenach postoczniowych.
                  • Gość: Andrzej Re: Przyjedzcie teoretycy do Amsterdamu IP: *.telia.com 18.03.13, 21:47
                    Aha! Zapomnielem dodac, ze dobudowka do Muzeum Narodowego w Amsterdamie jest okropna, i juz teraz w s z y s c y moi znajomi, i nie tylko, ktorzy to paskudstwo widzieli, smieja sie z Holendrow!
                    • Gość: Vlad.H. Re: Przyjedzcie teoretycy do Amsterdamu IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 19.03.13, 01:33
                      a za dwadziescia lat beda cmokac z podziwem - to wlasnie jest wasz najwiekszy problem - boicie sie koloru, nowej formy - tylko szary kolor zeby nie bylo znac brudu i psiego gowna.
                      • Gość: Andrzej Re: Przyjedzcie teoretycy do Amsterdamu IP: *.nll.se 19.03.13, 14:49
                        Tu sprawa jest prosta! Nikt nie bedzie cmokal nawet za sto lat, o ile oczywiscie to paskudztwo tak dlugo przetrwa!
                        • Gość: Vlad.H. Re: Przyjedzcie teoretycy do Amsterdamu IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 19.03.13, 19:26
                          Wyglada Trasy mozna byloby zmienic okreslona zielenia, kolorem, swiatlem - to nieuchrone - szczerze mowiac ja naprawde nie rozumiem tego kwekania na Trase Zamkowa i jednoczesnie ci sami ludzie zachwycaja sie biurowcami Ikei czy marketem Galaxy ze o studni z betonu kamienic nie wspomne... Trudno mi sobie wyobrazic np ze Jana z Kolna bedzie taka sama betonowa pustynia jak np Boleslawa Smialego.
                  • Gość: Vlad.H. Re: Przyjedzcie teoretycy do Amsterdamu IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 19.03.13, 01:27
                    ? ze jak? Caly ten obszar jest zabytkowy w Amsterdamie, chcesz innych przyklaodw w samym centrum a wez q-park na marnixxstraat - to przyklad nowej architektury w starym miescie...

a rembrandtplein, plac przed rijksmuseum

Niemal caly Amsterdam to zabytek ale mimo to buduje sie drogi, estakady i wyglada to niezle.
      • Gość: grzegorz Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.globalconnect.pl 19.03.13, 16:59
        kolejny Kononowicz .... zaorać wszystko
    • Gość: Vlad.H. Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 18.03.13, 21:01
      roznej masci - ze rewolucja jest konieczna i przeswiadczenie ze tylko kamienice wysokie na 4 pietra odcinajace rzeke od miasta przybliza miasto i uczynia nagle w magiczny sposob Szczecin miejscem atrakcyjnym dla turystow - i co beda ci turysci robic? mieszkac w tych kamienicach? na godziny? Aaaa ze moze hotele - no wlasciwie czemu nie - czystosc Odry sie poprawia i za 20 lat nie bedzie smierdziec.

Mnie zastanawia tylko jedno - dlaczego nikt z Krasnickich nie widzi alterntywnej wizji tego obszaru - zadbanego parku z droga schowana pod ziemia, z duza iloscia malej architektury uslugowej i np galeri sztuki nie silacych sie na udawanie "starowki" zbudowanej w 2015 roku...

To o czym zapominaja zwolennicy tej rewolucji to ze nie mamy jako miasto kontroli nad tym co bedzie zbudowane, w jaki sposob to bedzie zbudowane, z jakich materialow - to wylacznie dobra wola inwestora/devolopera - przyklady takich rewolucji w Szczecinie jest az nadto ze o zabudowie Bramy Portowej budynkami biurowymi wspomne.

Dlaczego koncepcja kamienic a nie np Krakowa i Mangghi? maps.google.com/maps?oi=map&q=50.050835%2C19.932068

Co zlego jest w estetycznej zieleni? Skad ten owczy ped do zabetonowywania wszystkiego co sie da?
      • Gość: Andrzej Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.telia.com 18.03.13, 21:37
        Projekt, o ktorym dyskutujemy jest wlasnie odwrotem od rewolucji i proba naprawy tego, co zostalo sknocone przez szczcinskich geniuszy z KW PZPR oraz usluznych projektantow! Szczecinskie stare miasto jest male i zajmuje raptem kilka hektarow powierzchni. Wcale nie potrzeba tam parku. Zileen znajduje sie tuz za plecam. Jest duzy park Zeromskiego, sa ciagi Piulsudzkiego, 3-go Maja z pl: Batorego, Narutowicza, Piastow, Niepodleglosci, pl: Zolnierza i ciag w kierunku Jasnych Bloni. Bardzo duzo zieleni, tylko nalezy o nia zadbac! Zgadzam sie z Toba natomiast co do tego, ze miasto nie panuje nad tym, w jaki sposob cokolwiek bedzie zaprojektowane i pozniej zbudowane.
        P.S. Manggha nie zostala zbudowana w miejsce Atarego Miasta, a na terenach poprzemyslowych! Nie mam nic przeciwko temu, zeby szczecinska Manggha stala np: na terenie postoczniowym, jezeli oczywiscie stocznia nigdy nie odrodzi sie na nowo, co zdecydowanie bym wolal.
        • Gość: Jan kto wam płaci za te pomysły ? IP: *.globalconnect.pl 18.03.13, 22:38
          Patrze i niedowierzam wypowiedziom tych ludzi. W latach 1978-1996 miasto z wielkim trudem, wyrzekając się innych inwestycji zbudowało Trasę Zamkową aby udrożnić już wówczas korkujący się wjazd i wyjazd. To było w czasach kiedy 1 samochód przypadał na 8 mieszkańców.
          Teraz kiedy 1 auto przypada na dwie osoby dziennikarz z lekką ręką pisze zburzmy Trasę Zamkową !
          Nabrzeże Weleckie to dojazd do terenów byłej stoczni. Obszaru potencjalnie przemysłowego ! Przed II-wojną sami Niemcy mieli problem z tą nadbrzeżną dzielnicą i chcieli wyburzyć cały pas kamienic wzdłuż Odry aby udrożnić dojazd do północnych dzielnic przemysłowych. Teraz wygodna i szeroka Arteria Nadodrzańska jest rzekomo wrogiem rozwoju miasta ?
          Skoro dziś GW, architekt promowany przez GW lansują wersje rozwoju tego miasta polegającą na rozważaniu likwidacji całości lub części jednego z dwóch wjazdów do miasta - Trasy Zamkowej, zwężanie arterii wylotowej, nadającej się do transportu wielkogabarytowych ładunków - Nabrzeża Weleckiego, wcześniej budowe i utrzymanie buspasa ne Enegetyków skutecznie korkującego wyjazd z portu - to nie dziwie się, że niezbyt wielu chce w tym mieście inwestować i stąd uciekają.
          Będąc jakimkolwiek inwestorem, czytając w lokalnych mediach czym się w tym mieście zajmują, dowiadując się o perspektywach likwidacji na przykład Trasy Zamkowej czy ograniczenia w ruchu Nabrzeża Weleckiego nie zainwestowałbym grosza w tereny po stoczni czy gdziekolwiek na Lewobrzeżu miasta. Czy warto zbudować fabrykę w miejscu z którego za jakiś czas nie będziesz mógł wywieźć dużego ładunku ?
          Piszcie dalej te bzdury, a może to nie bzdury tylko celowa gra - komuś właśnie chodzi o to żeby to miasto nie miało silnej gospodarki i infrastruktury drogowej a było właśnie jak najsłabsze .......
          • Gość: Andrzej Re: kto wam płaci za te pomysły ? IP: *.nll.se 19.03.13, 15:02
            Naprawde myslisz, ze ludzie uciekaja ze Szczecina z powodu jakiegos idiotycznego buss pasa i pomyslow zlikwidowania tranzytu przez najatrakcyjniejasza czesc naszego miasta? A moze uciekaja dlatego, ze ludzie myslacy jak Ty zepsuli Szczecin do takiego poziomu, ze czasami po kilkumiesiecznym oddaleniu i powrocie do miasta zbiera sie czlowiekowi na wymioty, gdy widzi, co sie tam dzieje. Zadnego ladu i skladu! W kamienicy majacej szesc mieszkan widac siedem roznych rodzajow szprosow i na dodatek w roznych kolorach! I to w centrum - "duzym pokoju" Szczecina!!! W zabytkowych budynkach Urzedu Wojewodzkiego - to samo. Spacerowe aleje, tak kiedys zielone, sa lyse. Miasto akceptuje kiepski projekt galerii Kaskada i zezwala na budowe kolejnej paskudy i reprezentacyjnym miejscu miasta. Brama Portowa zamieniona zostaje po przebudowie na betonowo-asfaltowa pustynie (choc trzeba przyznac, za rewna)... I na dodatek wszystko to, co zostalo po latach 60-tych, 70-tych i 80-tych. Pomysl o tym...
            • Gość: Jan Re: kto wam płaci za te pomysły ? IP: *.asternet.pl 20.03.13, 11:34
              > Naprawde myslisz, ze ludzie uciekaja ze Szczecina z powodu jakiegos idiotyczneg
              > o buss pasa i pomyslow zlikwidowania tranzytu przez najatrakcyjniejasza czesc n
              > aszego miasta?

Energetyków to jeden z dwóch wjazdów do miasta. Prowadzisz biznes w porcie. Każdorazowo wyjeżdżając załatwić sprawy w mieście stoisz po 10-15 minut w korku. To są sprzyjające warunki prowadzenia interesów w porcie i na Łasztowni ? Po jakimś czasie przenosisz firme w miejsce dostępne komunikacyjnie. Może do Parku Przemysłowego w Goleniowie ? Brak firm = brak zatrudnienia. Brak wysokoplatnej pracy w Szczecinie spowodowany brakiem funkcjonowania poważnych firm to zachęta do kariery zawodowej w tym mieście ?
              Miasto potrzebuje terenów uzbrojonych i dobrej infrastruktury drogowej. A jak uważasz że najważniejsza jest budowa kamieniczek czy zwężanie ulic to żaden z ciebie gospodarz.
              • Gość: Vlad.H. Re: kto wam płaci za te pomysły ? IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 20.03.13, 20:06
                Daj spokoj - ci ludzie mysla ze mozna postawic disneyland, na jego terenie zainstalowac 10 pubow i z automatu ludzie beda zostawac w Szczecinie i status Szczecina bedzie od tego rosl...
        • zed.1 Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich 19.03.13, 00:38
          Piszesz o powrocie do miasta jakiego już nie ma. To co było było elementem innego miasta, z innymi potrzebami i o innym kształcie. Inny był też ruch w tym miejscu.
          • Gość: gosc Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.play-internet.pl 19.03.13, 12:41
            www.finomar.com.pl/index.php/pl/realizacje/tankowiec-2010/
            zed..przemysł jest na tych terenach tylko że na mniejsza skalę, prowadzą je naprawdę ludzie z jajami którzy walczą o jak najlepsze i największe kontrakty..trzeba w to wierzyć że z czasem tego terenu będzie dla nich za mało...
            • zed.1 Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich 19.03.13, 13:58
              A ja nie mówię o stoczni i przemyśle tylko o roli handlowej terenów starówki. W rozrost firm na gruzach stoczni to ja nie wątpię.
        • Gość: Vlad.H. Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 19.03.13, 01:16
          Odra to nie park Zeromskiego - nie musze ci tlumaczyc ze Odra i ten fragment nie mozna porownywac z niczym innym - co wiecej ja uwazam ze terenow zielonych w Szczecinie ejst dalej za malo i nalezy myslec o tym jak zwiekszac ich liczbe.

Co do starego miasta - chlopie - tam nie ma i nie bylo starego miasta w kontekscie takim jak stare miasto w Warszawie czy w Krakowie, proby budowania oszukanczych replik kamienic z Gdanska czy Bydgoszczy lub o zgrozo nie kamiencizke ale partamantowcow czego nie probuje nikt ukryc - to nie jest kwestia zbudowania starego maista ale stworzenia dzielnicy mieszkanioej i to luksusowej - napisalem juz ze grupka osob pod szczytnymi haslami starowki tak naprawde robi prywatyzacje tego obszaru i za relatywnie mala cene probuje przejac na wlasnosc bardzo wartosciowy obszar. Stare miasto to mamienie frajerow i obiecywanie im gruszek na wierzbie - nie potrafimy zadbac o to co juz mamy a rwiemy sie do reowlucjonowywania tego obszaru - krasnicy nie potrafia zrobic podpubdowy i polozyc kostki betonwoej na droge rowerowa zeby nie bylo dziur a marza sie im rewolucje i odbudowa czegos czego nigdy nie bylo - tam byly 2 i 3 pietrowe ubogie kamieniczki przed ktorymi byly kocie lby, stragany z rybami i z weglem, tam wyladowywano barki - nowa starowka to nie edzie dotwarzanie tego co byl a jedynie napis na tablicy przed ogrodzonym terenm dla nowobogackich - ci ktorych bedzie stac kupia sobie ladny widok na Odre, reszta bedzie sie brandzlowac luksusowymi butikami w ktorych mafia bedzie prac kase i lazic moze na piwo pod warunkiem ze bogaci wlasciele apartamantow nie wysiudaja pubow i restauaracji za zaklocanie ciszy nocnej bo ten co placi 12 tys za metr bedzie chcial sobie na spokojnie otowrzyc okno zeby mu sie ktos nie darl pod spodem...

Mangghe podaje za przyklad architektury ktora mozna byloby wkomponowac w en obszar zamaist apartemntowcow - ja mowie wyraznie to co tam zostanie zbudowane musi pozsotac w symbiozie z rzeka i natura - to nie moga byc aprtamntowce i ulica handlowo pijacka - to musi byc cos uzytecznego publicznie i ksztaltujacego nowa jakosc architektoniczna - czegos co nie bedzie zwykla kamienica - to do czego prowadzi wasze poczucie estetyki mozna ogladac tuz obok - wystarczy przejsc przez torowisko 6 i odczuc wasza wizje starowki - to disneyland i to jeszcze z kiepskich materialow zbydwany przez cwaniakow dla frajerow.

Szczecin utracil status miasta zielonego - do konca lat 70 bylismy najbardziej zielonym miastem - zielen bylo widac na kazdej ulicy a jej utrzymaniem trudnily sie duze ekipy dzis to tylko polbruk, syf i psie lajna a koszmaru dopelnaija szare nijakie fasady budynkow gdzie architektmowi ze nie chcili epatowac swiatlem bo to byloby takie latwe i efekciarskie...

Napisze to wyraznie - w obecnych realiach nie ejstescie zrobic praktycznie niczego co nie zniszczy tego obszaru na wiele dziesiatek lat - nie macie ani dobrego pomyslu ani zaplecza tak finansowego jak tworczego.

Wiem jedno - budowanie w tym miejscu apartamentowcow zniszczy ten obszar - zablokuje mozliwosc powstania czegos unikalnego - czegos co spielo by naprawde miast z rzeka.

Najgorsze jest to ze tak naprawde grupa cwaniakow ma duze szanse na zrobienie tego przewalu a Szczecin bedzie sobie plul w brode bo przez 100 czy 200 lat nie ebdzie wystarczajacego bogatego inwestora by zrobic cos z tym syfem ktorego tam narobicie.
        • Gość: zgr-edo Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.14, 07:54
          Andrzej napisał :
          P.S. Manggha nie zostala zbudowana w miejsce Atarego Miasta, a na terenach poprzemyslowych!

< Oświeć mieszkańca Krakowa, jaki to na Dębnikach, kiedyś przemysł był umiejscowiony ?
          wikimapia.org/6639174/pl/Bulwar-Poleski
          Tereny poprzemysłowe to Zabłocie. pl.wikipedia.org/wiki/Zab%C5%82ocie_%28Krak%C3%B3w%29.
          Wizja zabudowy ul. Jana z Kolna, to totalny idiotyzm i gwarantowany paraliż komunikacyjny.
      • zed.1 Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich 19.03.13, 00:36
        Koncepcja parku w tym miejscu była już jakiś czas temu na forum. Nie byłby to zły pomysł, ale tak czy inaczej dopiero przy sprawnie działającej starówce jako jej rozwinięcie.
        • Gość: Vlad.H. Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 19.03.13, 01:21
          Ale starowka jest wczesniej i pies z kulawa noga sie nie nie zajmuje.
          • zed.1 Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich 19.03.13, 05:21
            Nie użyłem przecinka - park przy działającej obecnej starówce, jako rozwinięcie obecnej starówki.
            Najpierw trzeba się zabrać za to co jest, skończyć, wykształcić spójną przestrzeń, jej rolę, wyjść z miszmaszu funkcji jaki teraz jej się ciągle odbija, i wtedy dopiero, do tego, dobierać następne plany.

Nowa część nie byłaby przecież wyspą na odrze a częścią tego co jest, i to co jest budowane. Musi uzupełniać to, nie tylko pod względem architektury ale właśnie funkcji. Dopasować się do tego.

A możliwość duża jest taka, że po skończeniu tego co jest ten teren stanie się betonową pustynią. Wtedy dołączenie nowej betonowej pustyni mu nie pomoże a raczej go pogrzebie. Dlatego trzeba zatrzymać ten teren jako rezerwę na dopasowanie i uzupełnienie funkcji do obecnej przestrzeni. Nie można po prostu powiedzieć "nie, jeszcze więcej kafejek wszystko uratuje" i zablokować tylko pod taką wersję.
            • Gość: Andrzej Kraśnicki Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.centertel.pl 19.03.13, 08:01
              Chętnie wdam się w polemikę, niemniej musimy z tym poczekać do czwartku, kiedy wrócę do redakcji. Niestety pisanie na forum spoza firmowego IP to ryzyko zderzenia się z tępakami, którzy lubują się w sprowadzaniu do chlewu każdej rozmowy (np. poprzez podszywanie się pod innego rozmówcę).
              pozdrawiam
              Andrzej Kraśnicki jr
              • Gość: Vlad.H. Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 19.03.13, 19:36
                Niestety pisanie na forum spoza firmowego IP to ryzyko zderz
                > enia się z tępakami, którzy lubują się w sprowadzaniu do chlewu każdej rozmowy .

Buta, pycha jest zgubna - "tepota" i "robienie chlewa" sa czesto troche rozpaczliwa proba przerwania samozadowolenia wladzy i jej przydupasow...
            • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich 19.03.13, 12:47
              Tak naprawdę aby ożywić starówkę, należałoby nie tylko rozbudować ją w dół - do odry, ale odwrotnie. Wyburzyć "stare miasto" pomiędzy zamkiem placem orła białego i nowym-starym miastem i zbudować od nowa. Bo teraz spełnia tylko funkcję mieszkaniową i izoluje nowe-stare miasto od centrum
              • Gość: Jazzon Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.13, 13:51
                > Tak naprawdę aby ożywić starówkę, należałoby nie tylko rozbudować ją w dół - do
                > odry, ale odwrotnie. Wyburzyć "stare miasto" pomiędzy zamkiem placem orła biał
                > ego i nowym-starym miastem i zbudować od nowa. Bo teraz spełnia tylko funkcję m
                > ieszkaniową i izoluje nowe-stare miasto od centrum

Mam tylko jedno pytanie - w jakim celu i czy ten cel jest wart tego żeby burzyć i budować od nowa.
                Pytania czy nas na to stać nie zadaję bo znam odpowiedź ;-)
              • Gość: Andrzej Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.nll.se 19.03.13, 15:08
                Pewnie, ze tak , ale to jest juz jest nastepny projekt! Poza tym, w Szczecinie, mnostwo rzeczy zbudowanych po wojnie nadaje sie tylko do wyburzenie i zbudowania od nowa! Te warte pozostawienia mozna lekko policzyc na palcach dwoch rak. Niestety my juz chyba tego nie doczekamy...
                • Gość: bob budowniczy Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: 89.79.160.* 19.03.13, 17:44
                  70% Szczecina chcesz wyburzyć? Życzę powodzenia. Nawet ci z SENSu takich rzeczy na razie nie wygadują.
                  • Gość: Vlad.H. Re: Podziwiam przeswiadczenie Krasnickich IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 19.03.13, 19:41
                    umwmy sie ze Niepodleglosci, Wyzwolenia raczej nie naleza do najladniej zagospodarowanych - moze za jaksi czas znajdzie sie ktos komu bedzie oplacalo sie wyburzyc te radosne koszmarki... chociaz watpie bo zwazywszy na ilosc terenow gotowych do zabudowy w Szczecinie to cena gruntow nie bedzie raczej nigdy na tyle wysoka by zrekompensowac koszt wyburzenia i budowy.

Ale moze sie myle i bedziemy drugim Hong Kongiem czy Taipei.
    • Gość: Daniel Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.13, 18:06
      Ja oraz moi znajomi często chodzimy na spacery nad Odrę, nawet ostatnio w te parę cieplejszych marcowych dni. Mamy po dwadzieścia kilka lat i za chwile będziemy zakładać rodziny. Może Pan jest już stary i Panu się nie chce chodzić ale nam i naszym dzieciom i znajomym się chce. Ale nie ma nawet gdzie się kawy po drodze napić. Wychodząc ze starówki przechodzimy przez jedne z najdłuższych pasów w Szczecinie potem idziemy zaniedbanym mostem (chodź kiedyś był taki piękny) i idziemy w stronę jeszcze zamkniętej łasztowni, mając nadzieję że wkrótce powróci tu życie miejskie. Bo ile razy można chodzić do Parku kasprowicza lub na głębokie? Dzisiejsza gigantycznie szeroka ulica obok odry jest nie potrzebna. Niech wróci tam zabudowa jak kiedyś, a w wróci i życie. I niech Pan nie zakłada że nic się nic zmieni, bo się zmieni, tylko potrzeba mniej malkontentów takich jak Pan. Pozdrawiam
      • zed.1 Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą 20.03.13, 00:07
        No, to już jest was kilku na kilkaset tysięcy. Doliczyć trzeba rybaków i mamy już może 20 ludzi jakim jest to miejsce po drodze.

A jak założysz już rodziny to na spacery i kafelki nie będziesz mieć czasu więc już się nie załapiesz do tej grupki fascynatów Odry.
      • Gość: gosc Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.play-internet.pl 21.03.13, 13:30
        Na starym mieście masz 30 miejsc gdzie możesz smaczną kawę wypić to jakieś 500 m od Twoich atrakcyjnych szlaków spacerowych.
        • rozkoszny_bobasek Rewolucja nad Odrą 21.03.13, 13:41
          Phi! co to za rewolucja jak się krew nie leje?
      • Gość: młodystary Re: Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą IP: *.xdsl.centertel.pl 05.04.13, 14:54
        Daniel i s-ka mają po dwadzieścia parę lat i spacerują po długich i za szerokich pasach nad Odrą, prawdopodobnie wzdłuż Wałów Chrobrego i biedni nie wiedzą gdzie przysiąść by napić się kawy i odpocząć po trudach spaceru. napić się a nawet odwrotnie można tu na każdym kroku u góry, nad wodą lub na wodzie. młodym i młodym duchem poleciłbym raczej kawę w termosie i bieg przez Las Arkoński lub wypad rowerem
    • klufin Kamienice zamiast arterii. Rewolucja nad Odrą j... 30.11.14, 18:43
      kompletna bzdura, ruch mniejszy jak na Krzywoustego , może i tak, ale zamknijcje tą ulice ,miasto stoi. brak dobrego połączenia północ-południe. Niech zostanie jak jest.Trzeba było myśleć 30 lat wcześniej
      • Gość: Vlad.H. Bo debile IP: *.ftth.telfortglasvezel.nl 30.11.14, 21:57
        zamiast dokonczyc koncepcje ktora byc moze bylaby szansa rozwoju calej polnocy Szczecina to powstaje koncpecja skreslajaca polnoc i pod pozorem przyblizania miasta do rzeki (przyblizanie przez separowanie w postaci szczelnej pierzeji apartamantowcow) tak naprawde stwarza okazje do kolejnego byc moze juz jednego z ostatnich przekretow budowlanych.
        Ciekawe kto kupi dzialki i ile z tego beda mieli pomyslodwacy tego "przyblizania".
        • Gość: franek Re: Bo debile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.14, 23:13
          sa w Szczecinie dzielnice nie tknięte od czasów wojny o tym pomyśleć! frajerzy gapią się na stare pocztówki i doznają olśnienia, Szczecin bliżej Odry.
          • Gość: Vlad.H. przeciez tu chodzi o IP: *.ftth.telfortglasvezel.nl 01.12.14, 19:30
            cenne dzialki pod drogie mieszkania i tyle - mafia musi zainwestowac luzna kase a wlascwiwi ludzie wylobuja poparcie spoleczne...

Mnie dziwi tylko ajk miasto chce ulatwiac dzialnosc przemyslowa i jedncozesnie ograniczac infrastrukture komunikacyjna no ale... idzmy na calosc - wybudujcie drapacze nad Odra i zasloncie Waly Chrobrego - tyle cennej ziemi stoi...
            • Gość: franek Re: przeciez tu chodzi o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.14, 23:27
              pomimo sporej emigracji za pracą duże bezrobocie, duże zadłużenie miasta a nowe inwestycje tylko je pogłębiają bo do nowych filharmonii, hal sportowych, stadionu, aqua parku i podobnych miasto będzie musiało dopłacać a podatki z nikąd?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka