chaot 12.04.13, 07:19 a nie można gdzieś indziej takiego pomnika postawić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zed.1 Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł k... 12.04.13, 07:19 Chore psychicznie miasto gdzie jest ogromne bezrobocie, bieda, korupcja, afera goni afere, a najważniejsze są pomniki, zmiany nazw ulic i marsze w obronie embrionów. Żal mi Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.globalconnect.pl 12.04.13, 09:54 zed.1 napisał: > Chore psychicznie miasto gdzie jest ogromne bezrobocie, bieda, korupcja, afera > goni afere, a najważniejsze są pomniki, zmiany nazw ulic i marsze w obronie emb > rionów. > > Żal mi Szczecina. coraz częściej się z Tobą zgadzam DZIWNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślę jak zed.1 Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.xdsl.centertel.pl 13.04.13, 17:20 roi się w tych łbach od bzdurnych pomysłów, patriotyzm w jarmarcznym wydaniu! wziąść się do uczciwej roboty a nie a nie truć pozorowanym działaniem. tandetnych pomniczków mamy więcej niż cała reszta Kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.teleton.pl 12.04.13, 11:35 jeśli ci ludzie mają pieniądze na taki pomnik to niech go postawią, np na Cmentarzu Centralnym, co do marszu w obronie - to poniekąd zasługa JP2, gdyż to z jego inicjatywy powołano tę organizację szkodników zwącą się Civitas Christiana myślę że sens twojego wpisu można rozciągnąć na całą Polskę, przyduszoną "blaskiem potęgi i chwały" kk Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł 12.04.13, 18:06 Można. Jednak są takie miasta gdzie zaciska się pięści i walczy o lepszy los a są takie gdzie składa się je do modlitwy i się o ten los modli. Szczecin jest takim właśnie miastem. Wybiega przed szereg w byciu żałosnym i użalającym się nad swoim losem, a do tego jeszcze musi stawiać swojemu żałosnemu losowi pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.szczecin.mm.pl 16.04.13, 21:32 Cmentarz nie jest miejscem na kiepskie pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.play-internet.pl 12.04.13, 20:08 o 12.20 miałem ogromną przyjemność postać sobie w korku przed Długim.. tablica informowała o 8 minutach ...ja stałem ponad 15 min z nudów liczyłem pojazdy stojące... wyszło mi ponad 120 ( nie licząc tych dojeżdzających od strony portu) w tym czasie przejachały 4 autobusy a ten żołnierz górnik to taki sam świetny pomysł jak SST ( teraz zastanawiają się jak to będzie funkcjonować i kto będzie z niego korzystał ) i burzenie Trasy Zamkowej..więc ja jestem za !! Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Przecież to Kwapiszon! 12.04.13, 10:52 Pomnik Ofiar Losu to świetny pomysł! Wystarczy wyrzeźbić facjaty naszych Radnych. ..ale ten gościu z obrazka to przecież żywcem wyjęty Kwapiszon ze starego komiksu. Ci, którzy dorastali za późnej komuny mogą pamiętać o co chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Pomnik ofiar losu IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 11:37 Jestem za, swietny pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meduza Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.globalconnect.pl 12.04.13, 08:30 Jeżeli już koniecznie trzeba paskudzić miasto tymi wyrobami, to już może niech będą grzybki z plasteliny... Wartość artystyczna ta sama, jednak szkodliwość mniejsza. Ja rozumiem, że jest tu kilku zaprzyjaźnionych mocno po sześćdziesiątce rzeźbiarzy, których prac NIKT nie chce ani kupować ani oglądać a oni by chcieli i zalśnić i zarobić... Może przydałaby sie jakaś obywatelska akcja o wyznaczenie w śródmieściu strefy ochronnej przed kiczami... Ludzie z trudem powstrzymują torsje patrząc na krzywy i pofalowany zegar słoneczny i na ten szkaradny krzystal-palace. żelaznymi kubikami już podobno złomiarze się interesują, więc jest nadzieja... Władzo wszechmocna! Oszczędź mieszkancom kolejnych koszmarków, please... Odpowiedz Link Zgłoś
szczecin321 Pomnik Szczecinian - Emigrantów 12.04.13, 09:06 Warto pamiętać o tych co wyjechali w poszukiwaniu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ajpitoajpi12 Re: Pomnik Szczecinian - Emigrantów 31.12.13, 08:22 dobry byłby pomnik dwojga młodych z walizką na kółkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 09:07 Co by tu jeszcze spier...ić. Czy w tym mieście jest jeszcze ktokolwiek kto ma odrobinę jakiegokolwiek poczucia estetyki? Noż co coś zaprojektują, zrobią wizualizację, a na końcu wybudują, to miasto jest coraz bardziej zapaskudzane. Dzicz kato-bolesziwcko-zza_buga - jakby to svar określił i miałby 110% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
olga3388 Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł k... 12.04.13, 09:13 Proponuję żołnieżo-górnika i palmę (co tez jest w planie), postawić na alei klocków (była Aleja Kwiatowa), co ją prezydent Krzystek za pieniądze mieszkańców wybudował. Kolejny "Miś" w naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
evergreen111 Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł k... 12.04.13, 09:27 Drodzy pomysłodawcy: powiedzcie, że to jest jedynie durny żart, proszę... A jeśli nie, to co z pomnikami żołnierzy-chłopów, żołnierzy-hutników i innych? Miasta nie starczy na wasze durne pomysły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Aż wierzyć się nie chce... IP: *.szczecin.mm.pl 12.04.13, 11:38 Większego syfu nie mogli wymyśleć. Co za głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 Dźwigaj dostał kolejne zlecenie ? 12.04.13, 09:33 litości, czy ktoś powstrzyma szkodników, którzy sukcesywnie oszpecają nasze miasto ? Nie dosyć, że regularnie okaleczają drzewa i krzewy ( gdzie ochrona środowiska ???????), pozwalają na dewastację trawników, to jeszcze chcą poustawiać jakieś figurki, które zamiast upamiętniać, będą ośmieszać adresatów! Jeśli ktoś sobie uroił, że przejdzie do historii Szczecina jako wielki modernizator, to trzeba go wyprowadzić z błędu ! Haken się w grobie przewraca !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: załamana Re: Dźwigaj dostał kolejne zlecenie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.13, 10:35 Powoli zaczynam rozumieć idee obozów...... zebrać wszystkich idiotów w jednym miejscu, zamknąć i na oczy więcej nie oglądać. I tak wiem jak można tak mówić to ......., tylko ile można obok tych idiotyzmów przechodzić obojętnie, w zegarze znalazłam jakieś pozytywy, w gmachu opery też, wypasiony przystanek autobusowy na alei kwiatowej pozytywów już nie ma, podobnie ściągnięcie Masztu Maciejewicza przed TTSR i rozkopanie nabrzeża (i jego nieskończenie) czy ogołocenie z drzew wyspy ale teraz to już nawet ja się nie potrafię opanować...... jeszcze jeden-dwa takie numery i zamiast "na oczy nie oglądać" będzie "rozstrzelać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: 213.155.180.* 12.04.13, 09:38 Nie można nigdzie postawić tego pomnika, bo jest szkaradny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axa_nie_dam_rektu o qu- - - a! IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 10:05 tso tho yest?! ...lepiej zrobić takie coś: www.3kropki.pl/p/6/0/bolek_i_lolek_olimpiada_letnia.php Odpowiedz Link Zgłoś
zielonylispomaranczowy Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł k... 12.04.13, 09:48 A nie mogą posadzić drzewa? Po prostu... Albo drzewom już rosnącym wzdluż alei nadać tę symbolikę. Wystarczylaby tablica przy nich tablica wyjaśniająca. Ale nie, musi być pomnik lopatologiczny, bo przecież inaczej nikt nie zrozumialby przeslania... Odpowiedz Link Zgłoś
a.malin Miejsce trochę zbyt honorowe, ale ... 12.04.13, 09:51 gdyby pomnik miał zastąpić tego koszmarnego gryfa - kojarzącego się z bezguściem polskich lastrikowych nagrobnych potworków - to jestem za. Dlaczego tylko górników ziemi szczecińskiej miałby czcić - jak już, to uhonorujmy górników z całej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelA Re: Miejsce trochę zbyt honorowe, ale ... IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 17:13 Nie żartuj, gryf przy tym jest szczytem artyzmu i smaku. Dodatkowo jego "stanie" w tamtym miejscu jest jak najbardziej uzasadnione. Postawienie takiego koszmara natomiast nie. Odpowiedz Link Zgłoś
castigato Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł k... 12.04.13, 09:55 a Monter-Spadochroniarz? kiedy doczeka sie pomnika? :( Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Nieeeeee!!!!! 12.04.13, 10:00 błagam, nie! wolę już symboliczną ławeczkę Heleny Majdaniec, to byłoby sympatyczne i dobre dla Szczecina. Cierpiętnitwo, prześladowania - zostawmy sobie to na teren Cmentarza Centralnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Nieeeeee!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.13, 10:08 To idealne miejsce na pomnik madrego, uczciwego polityka. Taki pomnik nawet nie bedzie wiele kosztowal, wystarczy sam cokol :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racjonalizm Optuję za... IP: *.ias.bredband.telia.com 12.04.13, 10:19 pomnikiem zbolszewizowanego katopoyeba ciecińskiego! Powinien być jeszcze większy od tego w świebodzinie!... Tak trzymać zdziczałe gołodupce pełne psychoz i natręctw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiu Re: Optuję za... IP: *.globalconnect.pl 12.04.13, 11:19 Armatą. o taką wielką! pod każdym kołem z żelazną belką.. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonylispomaranczowy Re: Optuję za... 12.04.13, 12:07 Pelna zgoda. Debowe stoly i szafy, paki, skrzynie i tuczone swinie juz sa. Slonia, niedzwiedzia i zyrafy z wroclawskiego zoo mozna wypozyczyc, albo wyciosac z drewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nieeeeee!!!!! IP: *.globalconnect.pl 13.04.13, 15:27 Helena Majdaniec tak, pod jednym warunkiem, że bedzie topless. Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Proponuję utworzenie Komitetu Obrony Szczecina. 12.04.13, 10:58 Jedną z jego funkcji powinno być usuwanie szkaradnych pomników i budowli. Odpowiedz Link Zgłoś
pannamarianna777 Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł k... 12.04.13, 11:15 A może lepiej uhonorować któregoś z książąt GRYFITÓW? Herb Szczecina to gryf, a książęta nie są obcy - to Słowianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 11:31 Jestem Szczecinianka od urodzenia , mieszkam w poblizu i nie zgadzam sie na postawienie jakiegokolwiek pomnika w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.teleton.pl 12.04.13, 11:51 a może tak Pomnik Braterstwa - Krzystek w komży służy do mszy bratu, a scenie tej dobrotliwie błogosławi Dzięga, miejsce pasuje jak ulał Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Fatalny pomysł 12.04.13, 12:38 Zwieńczeniem tej osi widokowej jest statua gryfa, stojąca przed gmachem UM. Ten pomnik to bardzo zły pomysł. Jeżeli kombatanci chcą pomnika, nie go zbudują za własne pieniądze we własnym ogródku. Odpowiedz Link Zgłoś
jamartur Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł k... 12.04.13, 13:46 Coraz częściej mam wrażenie, że prima aprilis w tym mieście trwa każdego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
konigin Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł k... 12.04.13, 14:14 Kolejny martyrologiczny koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po prostu debilizm IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.13, 16:40 Aż się nie chce komentować kombatanckiej estetyki i lokalizacji. Szkoda, że Kombatanci nie wymyślili postawienia pomnika tuż obok pomnika Papieża... można byłoby tam zorganizować taką alejkę zasłużonych w postaci pomniczków... Potem to wszystko w namiot cyrkowy i na księżyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esrth lepiej gryf z prezydenckim worem na śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.13, 17:14 wertyuiolkjmhnbgvfdszcdxcv bnjkiuy76rtgbfnmughugribrg io4gonirgngrn t4n3etrho]l[ehtbngetkopm. No. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.ablaze Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł k... 12.04.13, 17:14 nie mam nic przeciwko upamiętnieniu tych represjonowanych, młodych wtedy ludzi. Ale na litość boską, czy to musi być w tym miejscu i w takiej formie ? Jeżeli już, to może koło innego szkaradzieństwa, jakim jest tzw. Anioł Wolności, albo na pustym placyku, po zasypanym basenie ppoż. w Parku Kasprowicza, przynajmniej nie raziłby swoją kiczowatą formą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanek Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.xdsl.centertel.pl 12.04.13, 18:40 komu się we łbie lęgną podobne pomysły? a tak nawiasem jak kiedyś wojsko zgarnęło mnie na trzy lata do marynarki to wyłaziłem ze skóry by przenieść się do batalionów budowlanych lub górnictwa. tam służyło się tylko rok i otrzymywało wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wpieniamnie pomysl dobry, tylko... 12.04.13, 18:53 jest epoka political correctness i jak mamy stawiac zolnierza-gornika, to obok powinnismy od razu postawic szwaczke-traktorzystke. Mily bylby tez jakis dodatek z dziedziny tolerancji seksualnej: np. obcisle, skorzane spodnie u gornika oraz tatuaz z kotwica na ramieniu szwaczki. No i, koniecznie, pomniki nalezy wykonac z materialow w roznych kolorach. Inaczej sie nie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Socrealizm pełną gębą. Precz z taką szkaradą! IP: 87.204.191.* 12.04.13, 22:21 To projekt na miarę najgorszych potworków szczecińskiej przestrzeni publicznej. Z tym że one powstały w czasach siermiężnego PRLu. Jak można coś takiego stawiać w obecnych czasach?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wspominamy Re: Socrealizm pełną gębą. Precz z taką szkaradą! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.04.13, 17:37 starsi pewnie pamiętają pewne hasła dawnej epoki, n.p." partia przewodnią siłą narodu", coś tam jeszcze było w stylu, że klasa robotnicza u steru i aby utrwalić to jakoś wizualnie powstał pamiętny plakat - robotnik za sterem statku zwanego PRL a w portowym wówczas mieście Szczecinie robotnika ubrano w wdzianko marynarskie. po latach tego sternika zrehabilitowano i uświęcono otoczenie nazywając tą ulicę imieniem JPII Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludviq Jeszcze piórko w dupie powinien mieć ! IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.13, 22:33 Kilof, lampkę, ciupagę i piórko w dupę mu wsadźcie - wniosek wpłynął do Jana Stopyry byłego komunistycznego prezydenta tego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbok Re: Socrealizm pełną gębą. Precz z taką szkaradą! IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.13, 22:37 ////To projekt na miarę najgorszych potworków szczecińskiej przestrzeni publicznej. Z tym że one powstały w czasach siermiężnego PRLu. Jak można coś takiego stawiać w obecnych czasach?! //// Oczywiście że można - ten sam Pan wspólrządzi w mieście co w latach 80 tych - Jan Stopyra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Socrealizm pełną gębą. Precz z taką szkaradą! IP: *.xdsl.centertel.pl 17.09.13, 17:23 w 1952 roku ukończyłem liceum budowy okrętów i wkrótce dostałem powołanie do wojska. pomimo mego nieco antyreżimowego życiorysu zapowiadało się, że skierują mnie do marynarki wojennej. to mi całkowicie nie odpowiadało, trzy lata służby za groszowy żołd. nie miałem rodziny, nie miałem grosza przy duszy wobec tego skoro muszę to wojsko odbyć niech to będą bataliony robocze gdzie służba trwa o połowę krócej i można trochę zarobić. niestety nie udało się. szkoda bo przy okazji zostałbym podwójnym kombatantem. śmieszne ale prawdziwe w dziwnym kraju żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszkara Re: Socrealizm pełną gębą. Precz z taką szkaradą! IP: *.xdsl.centertel.pl 17.09.13, 22:18 to prawda, mnoży się kombatantów i mnoży się szpetne pomniki. prawie na każdym placu jakiś głaz ku czci czegoś, pomnik marynarza dziwnym zbiegiem okoliczności przypomina robociarza za sterem i podpis "klasa robotnicza przewodnią siłą narodu" czy tak jakoś. robotnika ubrano w mundurek marynarski a reszta identyczna, anioł na placu solidarności to uskrzydlony Jurczyk? bardzo liczne i szpetne pomniki JPII, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna rozpacz Re: Socrealizm pełną gębą. Precz z taką szkaradą! IP: *.xdsl.centertel.pl 21.09.13, 17:07 przeciwko etyce, przeciwko in vitro , przeciwko zdrowemu rozsądkowi - to epidemia ciemnoty, zacofania którą zaraża społeczeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł 30.12.13, 21:25 "Zdobywcom pierwszego miejsca..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Żołnierz-górnik przed magistratem? Oto pomysł IP: *.globalconnect.pl 31.12.13, 16:08 Nic nie przebije JPII ze Stargardu Szczecińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SromotnikBezwstydn Re: Żołnierz-górnik ... Na Basenie Górniczym !!! IP: *.static.espol.com.pl 31.12.13, 18:34 Tam jest duuużo miejsca ! Można tam również przenieść pomnik JP2 ,żeby nie szpecił Jasnych Błoni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Żołnierz-górnik ... Na Basenie Górniczym !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.14, 18:15 czy mieliśmy tu gdzieś kopalnie? a tak nawiasem, kiedyś jak brano mnie do wojska starałem się o skierowanie do batalionu roboczego bo służba krótka i trochę się zarabiało, niestety wpakowano mnie do marynarki wojskowej na prawie 3,5 roku, na marny żołd. może wobec tego pomnik marynarza-marynarza. istniejący pomnik na nowej Alei JPII, ma moim zdaniem zbyt partyjne korzenie z PRL. pewnie starsi pamiętają taki plakat o kierowniczej roli. a może zamiast pomnika bar mleczny imieniem czegoś tam. n.p. na rogu Krzywoustego i Sikorskiego znowu wolny lokal a był tam przez dziesiątki lat bar mleczny z którego bardzo chętnie korzystali studenci pobliskich uczelni. amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary czyj ten głupawy pomysł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.14, 18:18 zapomniałem spytać, czyj ten głupawy pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weteran pracy w PL Re: czyj ten głupawy ..Żołnierzgórnik??? IP: *.static.espol.com.pl 01.01.14, 18:49 "...chcą w al. Jana Pawła II postawić kombatanci z Ogólnopolskiego Związku Osób Represjonowanych Politycznie "Bataliony Robocze" ...." Moje pytanie : Dlaczego w Szczecinie i dlaczego za nasze podatki ??? Niech stawiają przed każdym kościołem na całym Śląsku ,niech tam do nich modlą się i pielgrzymują ! A w Szczecinie ? Na h.uuuu j nam to-to potrzebne ?! Na pomnik Ginącego Dorsza - zgadzam się !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: czyj ten głupawy ..Żołnierzgórnik??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.14, 22:42 to prawda z dorszem jest kiepsko. wystarczy rzucić okiem na stoisko z rybami to brak dorszy lub tak małe, że żal patrzeć. rybacy plajtuja. może pomnik ś.p. Dorsza przed magistratem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: czyj ten głupawy ..Żołnierzgórnik??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.14, 10:36 Przed magistratem powinno stanac koryto, wszyscy wiedza dlaczego :) Odpowiedz Link Zgłoś