Dodaj do ulubionych

Lizak - Kubuś Fatalista

IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.02, 01:00
Pan Lizak najwyraźniej nie rozumie, że wygłaszanie podobnych fatalistycznych
opinii nie wpłynie mobilizująco na atmosferę panującą w mieście. Nie przyczyni
się też do zatrzymania w nim młodych i zdolnych ludzi - wręcz przeciwnie -
spowoduje pogłębienie ich frustracji i wzmożenie poczucie beznadziei. Panskie
wywody i porownania Szczecina z innymi miastami Polski mają w sobie mniej
więcej tyle sensu co anegdotyczne porównanie gołębia do zwłaszcza (gołąb siada
na dachu, a zwłaszcza na rynnie). Jeśli musi Pan już fatalizowac, niech Pan
mówi o konkretach. Kto, gdzie, kiedy, jakie błędy popełnił, że jest tak jak
jest - pewnie byłoby to mądrzejsze.
Jeśli Pan czasami czyta gazety ( a nie tylko do nich pisze ), to musiał Pan
słyszec o dacie 11 września i o tym, że gospodarka światowa znajduje się w
środku wielkiego kryzysu. Kryzysem tym objęta jest także (a może w
szczególności, jako kraj bazujący na obcym kapitale)Polska. Siłą rzeczy
kryzysem objęty jest też Szczecin i inne miasta Polski. Jeśli katedra historii
nie jest zbyt oddalona od katedry geografii, powinien Pan wiedziec od swoich
kolegów, że zarówno Poznan jak i Wroclaw sa miastami dwukrotnie wiekszymi od
Szczecina. Konsekwencją tego faktu (a także innych np. korzystniejszego
położenia logistycznego) jest to, że zachodnie firmy dużo chętniej rozpoczynają
swą działalnośc w Polsce m.in. od tych miast. Nie znaczy to bynajmniej, że
miasta te nie przeżywają obecnie głębokiego kryzysu. Jest on poprostu - mniej
widoczny. Podobny kryzys przeżywają także inne, dużo bogatsze miasta
europejskie np. Berlin czy Stuttgart (gdzie mieszkam i pracuję).
Dziwi się Pan niektórym naturalnym ziemskim zjawiskom, jakby spadł Pan z
księżyca- rzeczą naturalną jest dążenie do niwelacji różnicy potencjałów.
Dlatego młodzież emigruje do miast o większym potencjale nawet jeśli nie niesie
to ze sobą żadnych gwarancji na realną poprawę ich bytu. Chodzi tu o
zwiększenie szansy przetrwania.
Dlaczego nie napisał Pan nic o Jurczyku i jego rządach - ciemnym rozdziale w
pokomunistycznej historii gospodarczej Szczecina. Zamiast tego liczy pan diabły
na czubku szpilki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gradus Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 13:51
      Pan Lizak chce się po prostu pokazać. Gdyby pisał o tym, że nasze miasto jest
      piękne to nikt by tego pewnie nie wydrukował bo po co. No i tak bzdury typu "w
      ostatnich latach nawiało z naszego miasta kilkadziesiąt tysięcy (!!!!) młodych
      ludzi" powoli w umysłach ludzi stają się faktami. Swoją drogą to ten Lizak ma
      niezłą fantazję.

Pozdro.
      • Gość: REKIN Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 24.03.02, 14:13
        Od kiedy Wrocław i Poznań są dwukrotnie większe od
        Szczecina ???????????????????????????????????????????????????????
        • Gość: Gradus Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 14:49
          Rekin : może nie dwukrotnie ale Poznan ma prawie 600 tys. a Wroclaw sporo ponad
          600 tys. mieszkańców. Szczecin ma ponad 400 tys. Mniej więcej 416 tys. a wg.
          Pana Lizaka to chyba powinien mieć około 350 tys. Przecież podobno
          kilkadziesiąt tysięcy młodych ludzi stąd uciekło :).

Pozdro.
          • Gość: kot Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: 195.117.149.* 25.03.02, 13:33
            Ucieklo co najwyzej kilka tysiecy, ale IMHO chodzi chyba o mlodziez z okolicz
            nych miejscowosci, ktora wyemigrowala do dalszego Poznania, Wroclawia czy
            warszawki zamiast do blizszego Szczecina.
            Pozdr.
            kot.
      • Gość: B-LANKA Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: *.proxy.aol.com 01.04.02, 15:58
        JA JESTEM JEDNA Z TYCH TYSIECY OSOB CO NAWIALY ZE SZCZECINA I NIE CHCE IM SIE
        WRACAC- BO PO CO? PO 1000ZL PENSJI KTORA CI NAWET NIE STARCZA NA WYNAJECIE
        MIESZKANIA A CO DOPIERO NA JEGO KUPIENIE.Z 200 OSOB Z MOJEJ UCZELNI ZNAM
        CONAJMNIEJ 30 KTORE PRACUJA OBECNIE W WARSZAWIE PLUS KILKA W POZNANIU I
        WROCLAWIU.PAN LIZAK ZNA WIEC FAKTY A NIE BAWI SIE W FANTASTE.CALUSKI Z USA
      • Gość: spik Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: 62.233.145.* 03.04.02, 08:30
        Pana doktora dopadła fatalna frustracja.Mam racjonalne przypuszczenie , że ma
        ona podłoże ekonomiczne.Czyżby potomkowie polaków c-kategorii nie awansowanli
        choćby o jeden szczebelek w skali Lizaka? Nie rozumie knajacka tłuszcza
        potrzeby nabywania zakurzonych bibelotów ? Niechybnie to oznaka ,że synowie i
        córy repatrianckie trwają w bagnie,które przywieżli ze sobą w bydlęcych
        wagonach.
        Drodzy forumowicze czy wyczuwacie ten wzgardliwy ton dla nas ,urodzonych na
        tych ziemiach? Chyba nie lubię kaliskich słodyczy a zwłaszcza lizaków z racji
        mdłości,które wywołują.
    • Gość: rg Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 17:58
      jakiś nowy tekst pana L. czy ktoś się obudził z zimowego snu ? ? ?
    • Gość: laufer1 Lizak - Realista IP: *.xtra.pl 01.04.02, 07:45
      Lizak (czytalem) nie jest fatalista jest w swoich twierdzeniach REALISTA.
      Bardzo slusznie Pan Lizak porownuje Szczecin do innych miast, aby uniknac bledu
      wlasnie nie wziecia pod uwage tego, ze jest kryzys. Jest kryzys (oczywiste),
      ale kryzys maja wszystkie miasta Polski. Ma racje wiec stosujac analize
      porownawcza,ze Szczecin wyjatkowo, w porownaniu do innych miast "schodzi w
      dol". Cytowane przez "pc" na Forum, miasta niemieckie maja kryzys. Daj nam Boze
      ich kryzysu. A poza tym u nas kryzys, ale swietnie (po harcersku) bawimy sie z
      Zarzadem Miasta (To taki nasz druzynowy). Dni Morza, Joe Cocker itp itd Sadzac
      z usmiechu Edmunda RUJNOWICZA KRYZYSU NIE MA. Jest (Panie pc) SWIETNIE, a
      NIESLUSZNE POSTAWY ELEMENTOW ANTYSZCZECINSKICH JAK PANA WOJCIECH LIZAK NALEZY
      PRZYKLADNIE UKARAC NA EGZEKUTYWIE.
    • Gość: B-LANKA Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: *.proxy.aol.com 01.04.02, 16:04
      MIESZKAM W FILADELFII I CHCE TYLKO NADMIENIC ZE 11 WRZESNIA NIC TU NIE ZMIENIL
      POZA CENAMI BENZYNY KTORE SPADLY NA LEB NA SZYJE. JAK TO WIEC MOZLIWE ZE WY
      ODCZUWACIE IMPAKT W SZCZECINIE I INNYCH MIASTACH POLSKI....
      UCIEKLAM ZE SZCZECINA PRZED 11/09/01 BO JUZ WTEDY PANOWAL TAM MARAZM I BIEDA.
      CALUSKI Z USA
      • stettiner Re: Lizak - Kubuś Fatalista 02.04.02, 11:11
        Ja mam tylko taką uwage na marginiesie: zastanawia mnie dlaczego z grona tych
        rozgoryczonych nikt nie WYJEZDŻA (tak po prostu), nie SZUKA NOWYCH MOŻLIWOŚCI,
        nie PRÓBUJE GDZIE INDZIEJ, tylko: "ucieka", "spierdala", "spieprza stąd"-
        ludzie, a kto was trzyma? Nie widze nic złego w tym, że ktoś chce mieszkać i
        pracować gdzie indziej niż się wychował, myślę, że taki potrzeby i plany są
        najzupełniej naturalne i jestem przekonana że nikt nie będzie was ścigał.
        • Gość: Tomik Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: *.ncr.com 02.04.02, 14:09
          Amen!
          • franekkk Re: Lizak - Kubuś Fatalista 04.04.02, 00:04
            dzisiaj znowu dał czadu
            na całą stronę
            kto mu motyla noga na to pozwala
            lizus jeden
            ten lizak znaczy
      • Gość: JACEK Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: 64.9.159.* 04.04.02, 01:04
        Gość portalu: B-LANKA napisał(a):

> MIESZKAM W FILADELFII I CHCE TYLKO NADMIENIC ZE 11 WRZESNIA NIC TU NIE ZMIENIL
        > POZA CENAMI BENZYNY KTORE SPADLY NA LEB NA SZYJE. JAK TO WIEC MOZLIWE ZE WY
        > ODCZUWACIE IMPAKT W SZCZECINIE I INNYCH MIASTACH POLSKI....
        > UCIEKLAM ZE SZCZECINA PRZED 11/09/01 BO JUZ WTEDY PANOWAL TAM MARAZM I BIEDA.
        > CALUSKI Z USA

T o po cholere wracasz do szczecina, nawet w formie bycia na szczecinskim forum. Jak wracasz to nie tylko dlatego
        ze moze masz tu rodzine(nie bazgrala bys na forum) a moze chcesz szczeciniakow nauczyc madrosci zyciowej???
        watpie i w ta pobudke...... Ludzie wyjezdaja i przyjezdaja we wszystkich miastach na swiecie , nawet w twojej
        Filadelfi, o ktorej notabene wiadomo tylko poniewaz T. Hanks film tam nakrecil . lol. i do tego Eagels sucks........
        Ale tak powaznie, mialas powod do wyjazdu i dobrze , to jest wolny swiat ale dlaczego piszesz na tym forum z takim
        gniewem i brakiem powazania dla tego miasta???? zapytaj sama siebie czy to ma jakis sens, ja tu takiego nie widze...
        • franekkk Re: Lizak - Kubuś Fatalista 04.04.02, 07:48
          czy ktoś da radę znaleźć link do wczorajszego całostronicowego artykułu lizaka?
          no nie daje rady no
          • Gość: Tomik Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: *.ncr.com 04.04.02, 07:53
            Też bym sobie polizał..., ups, poczytał znaczy - cóż też Pan Lizak wysmażył:))))
            • Gość: Gradus Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: *.eemagine.com 04.04.02, 10:37
              wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=769293&dzial=szs0110
              To chyba to ale nie jestem pewien bo jakos takim innym tonem jest napisane. Nie
              mialem sily czytac calosci ale mr Lizak chyba przestal najezdzac na Szczecin. :)

Pozdro.
              • Gość: Jazzek Re: Lizak - Kubuś Fatalista IP: 212.244.79.* 04.04.02, 11:23
                A ja właśnie przeczytałem... to trzeba mieć zdolności do pisania żeby
                czytelnika maksymalnie umęczyć! Gdyby człowiek nie traktował swojej pisaniny
                tak poważnie i nie był tak negatywnie nastawiony, to nawet niezłe kawałki mu
                wychodzą.
                Jako mieszkaniec innego miasta śpieszę odpowiedzieć pLizakowi, że Szczecin nie
                kojarzy mi się z Chicago. Mamy tu na Śląsku własne bandy, np w Zgorzelcu, a i
                we Wrocławiu czasami sie szczelajom.
                Twierdzenie że cała chwała obalenia komunizmu przypadła Niemcom i nic już z tym
                nie zrobimy, to przejaw negatywnego myślenia. Pomysł muzeum socjalizmu popieram
                i tu możemy takie rzeczy pokazać, o których największym zachodniakom się nie
                sniło (ale czy inne polskie miasto juz tego nie ma?)
                A przede wszystkim zamiast smędzenia łapać za wiadro, szczotkę i na ulice!
                • spik doktór na reeksport 04.04.02, 12:25
                  Znaleźli się następni chętni do propagowania lizakowych bredni.Został pan
                  doktór mianowicie odpytany przez redaktora Głosu. I tak :
                  - szczecinianom nie zależy na Szczecinie gdyż panadoktórowe wypociny
                  (przepyszny fragment o Europie naczynającej się w Tarnowie Podgórnym) nie
                  spowodowały fermentu intelektualnego szczecińskich elit.
                  -Szczecin jest za duży jak na to co może zaoferowć swoim mieszkańcom.Pan doktór
                  redukuje populację o jakieś 100 tys.(niechybnie znalazłbym się w transporcie,a
                  może pan doktór utylizował by na miejscu)
                  -Owszem Szczecin miedzywojenny był ładnym miastem,ale wszystkie miasta
                  niemieckie były ładne.
                  -Wejście do UE nic nie da bo żadne siły gospodarcze do nas i tak nie przyjdą.
                  -jedyna szansa : zorganizować w Szczecinie SKANSEN KOMUNIZMU,który będzie na
                  pewno przyciągał turystów.
                  I co wy na to ?
                  • franekkk małomiasteczkowe WĄSY 05.04.02, 08:49
                    cytuję rekina (wybaczysz bo pewnie nie wszyscy odpowiedzą na tytuł wątku)

Zamknąć mu mordę adres: 2.4.STABLE* / 10.10.10.*

Gość portalu: REKIN 04-04-2002

Chodzi mi mianowicie o pana Lizaka, po pierwsze wyjaśniam dlaczego
                    mówię "mordę" otóz mówię tak dlatego bo obraża on moich przodków mówiąć o nich
                    coś w stylu cimnego ludu zza Buga, Po drugie po ostatnim jego artykule ręce
                    opadają ten człowiek ma klapki na oczach mówił o przestępczym charakterze
                    Szczecina, sugeruje, że tylko w Szczecinie występują tzw. dresiarze, panie
                    Lizak jeżeli dresiarze występowaliby tylko w Szczecinie nie narzekaliby na nich
                    mieszkańcy inych miast. Jednym tchem wymieniał festiwale w Gdańsku, zapomniał
                    natomiast m.in. o Festiwalu Młodych Talentów w Szczecinie (nie wiem jak to
                    dokładnie się nazywało, jestem młody). Pan Lizak ma się za kogoś więcej bo
                    pochodzi z Wielkopolski, może pan powie czym różni się mieszkaniec Kielc od
                    mieszkańca Poznania ? Proponowałbym publiczną dyskusję pan Lizak vs.
                    formuowicze w telewizji szczecińskiej, co wy na to ?
                    • Gość: Jazzek Re: małomiasteczkowe WĄSY IP: 212.244.79.* 05.04.02, 10:11
                      Eeee tam... dyskutować można z poglądami wyrażonymi jasno, a pLizak smędzi i
                      tylko taki spokojny człowiek jak ja jest w stanie dotrwać do końca tego
                      smędzenia, ale i tak zostaje z pustką w głowie, a nie ma się czego uczepić, bo
                      tekst wije się jak piskorz i wyślizguje z rąk i w ogóle :-)
                      Odpowiedzmy sobie lepiej na pytanie, dlaczego znajdują się łamy pism różnych
                      dla takiego niekostruktywnego bełtania?
                      • stettiner Re: małomiasteczkowe WĄSY 05.04.02, 10:19
                        Skoro można drukować jęki i pomiaukiwania smutnych studentów, to tym bardziej
                        można i należy przekazać światu jęki i żale utytułowanego smęciarza, prawda?
                        Myślę, że to się mieści w konwencji pt: Jest źle. Być może nawet intencje
                        redachtorów nie są złe, np. może im się wydawać że tym żałobnym tonem
                        zmobilizują władze miasta do działań pozytywnych, ale skutek jest zdaje sie
                        odwrotny: i mieszkańcy miasta, i jego władze coraz mocniej wierzą, że nic się
                        zrobić nie da.
                        • Gość: Jazzek Re: małomiasteczkowe WĄSY IP: 212.244.79.* 05.04.02, 10:22
                          ręce i nogi opadywują.... :(
                          • jottka Re: małomiasteczkowe WĄSY 05.04.02, 11:02
                            A tak w ogóle to ja w kwestii formalnej ;))

Otóż wątkodawca nazwał bohatera wątku Kubusiem Fatalistą. Dawno to czytałam,
                            ale pamiętam, że Kubuś dlatego był tak nazywany, bo uważał, że wszystko jest
                            zapisane w górze i dlatego - skracając myśl autora - należy podchodzić do życia
                            z olimpijskim spokojem. Co ma być, to będzie, więc możemy się zająć na przykład
                            uprzyjemnianiem sobie życia. Lamenty - podkreślam, lamenty - i inne takie
                            płacze są bez sensu.

Znieważono szlachetną postać, znaczy Kubusia! Domagam się innego określenia
                            ponuraka!
                            • franekkk skąpy wąsacz - kto zna ten wie 05.04.02, 12:23
                              co się może zmienić skoro dzisiaj gw daje taki artykuł:
                              wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=771993&dzial=szs010100
                              i broń wobec starzejących się wątków czyli ctrl+c ctrl+v:

Aukcja w antykwariacie Wu-eL

zmaq (04-04-02 17:20)

W najbliższą sobotę 6 kwietnia od godz. 10 w antykwariacie Wu-eL przy ul. św.
                              Wojciecha 1 odbędzie się piąta aukcja wydawnictw związanych ze Szczecinem i nie
                              tylko. Będzie można kupić plany i widoki miast, a także plany bitew. Z
                              ciekawszych propozycji: "Panorama oblężonego miasta, Norymberga - 1696" - cena
                              wywoławcza 1200 zł, "Panorama miasta, Kolonia - 1575" (2500 zł).
                              W katalogu są też mapy i atlasy historyczne z różnych epok, np. "Atlas
                              Selectus" - Lipsk ok. 1740 ze słynnej drukarni Schreibera - cena wywoławcza
                              6000 zł czy "Mapa Pomorza" z 1633 r. (2500 zł).
                              Wystawiane będą także starodruki, m.in. francuskie wydanie dzieła Józefa
                              Straszewica z 1832 r. poświęcone Polakom biorącym udział w powstaniu
                              listopadowym (37,5 tys. zł), a także dokumenty sejmowe z 1776 r.
                              Dla osób mniej zasobnych organizatorzy przygotowali karty pocztowe, grafiki
                              obozowe (drzeworyty) i ponad 1500 historycznych pocztówek z różnych terenów
                              Polski. Ceny wywoławcze od 35 zł.
                              Wystawione na aukcji przedmioty można oglądać codziennie w antykwariacie Wu-eL
                              przy ul. św. Wojciecha 1 w godz. 11-18. Licytacja rozpocznie się w sobotę o
                              godz. 10.

zdania uczonych pewnie będą jak zwykle podzielone ale tutaj dał chyba przykład
                              małomiasteczkowości którą m.in. krytykuje
                              po układzie (bo to już jest chyba układ z gw) drukuje sobie reklamę w formie
                              artykułu
                              kiepscy muszą kombinować bo inaczej nie dają sobie rady i zaczynają narzekać

dla przypomnienia jeszcze artykuł od którego się zaczęło:
                              wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=631813&dzial=szs010108
                              • jottka Re: skąpy wąsacz - kto zna ten wie 05.04.02, 12:44
                                A to rzeczywiście brzydko - zajawka, jak rozumiem, nie jest oznaczona
                                słowem "reklama"? I nie podano, że aukcjonariusz to nasz stary, dobry znajomy?
                                A jak w innych antykwariatach w mieście są jakieś imprezy, to GW też obszernie
                                reklamuje? Z ciekawości pytam ;))

Przypomniało mi się, jak to czytałam o Hakenie, który - jako osoba z zewnątrz -
                                miał idealnie dogodzić miejscowym układom. Tylko nikt nie przewidział, że on
                                będzie miał lepsze, bo na rządowych szczeblach ;)))
                                • franekkk Re: skąpy wąsacz - kto zna ten wie 05.04.02, 13:02
                                  był (jakoś ostatnio mi się nie rzucił w oczy) cykl felietonów bukowskiego
                                  ale to były autentyczne felietony gdzie owszem coś tam o swoim przybytku
                                  przemycał ale to max 5%
                                  mało tego mimo bankowo animozji (bo w każdym środowisku, bo ktoś tam rynek
                                  psuje i biednemu wąsatemu misiowi żyć nie daje) wspominał często o innych
                                  antykwariatach
                                  można po miastowemu można po wioskowemu
        • milseog Re: Lizak - Kubuś Fatalista 05.04.02, 14:24
          brawo. siedze i czytam te posty od blanki i rzuca mnie na prawo i lewo, az tu
          wreszcie jacek sie odezwal. no jasne. to jest wolny swiat i blanka moze sobie
          mieszkac nawet w reykjaviku. nie o to chodzi. zawsze mnie zastanawialo,
          dlaczego ci, ktorzy stad wyjezdzaja z pobudek finansowych za wszelka cene chca
          narobic do swojego bylego gniazda? nie wiem co tam blanka robi w tej swojej
          filadelfii: jezdzi na szmacie czy jest profesorem genetyki, ale czy tak, czy
          tak do szkoly chodzila pewnie w szczecinie i za polskie zlotowki, wiec niech
          troszeczke szacunku do tego wszystkiego ma.
          na dodatek jeszcze tak zawsze czule przesyla caluski z usa. (brrrrrr!:( my w
          syfiastym szczecinie wiemy gdzie filadelfia lezy. a moze powstala jakas nowa,
          np. kolo stargardu? jak tak, to przepraszam:)
    • spik Nie dawać dzieciom lizaków 25.04.02, 21:09
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=807059&dzial=szs010100

czy pan doktor miał ożywić dyskusję?
      udało się
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka