em-biz
29.07.13, 13:17
Stralsund miasto "wrota" na wyspę Rugię.
Tam jeśdzi się wszędzie rowerami!
Są świetne ścieżki rowerowe równoległe do trotuarów dla pieszych a tam gdzie ich nie ma - jedzie się chodnikiem lub jezdnią.
Na jezdniach nie ma żadnych pasów ani kontr pasów. Kierowca auta wie ,że rower jest równoprawnym pojazdem.
Na chodnikach nie ma konfliktów z pieszymi -również są równoprawnymi użytkownikami chodnika.
Na uliczkach jednokierunkowych stoją znaki : namalowany rower i napis FREE.Zatem jeżdzimy pod prąd jezdnią lub chodnikiem.Kierowcy aut akceptują to i nie ma konfliktów.
W niektórych rewirach ( Stare Miasto) prędkość ruchu pojazdów mechanicznych ograniczono z 50 do 30 km/h. Kierowcy w zasadzie tych ograniczeń nie łamią.
miasto ma trudne położenie , jest oblane wodami i zatokami, stąd wielość mostów, niektóre b. wąskie, stare są na nich piesi , rowerzyści , motocykliści i auta osobowe, dostawcze. Konfliktów nie ma.
Jest b.dużo miesc parkingowych (płatnych) na mini placykach - po 5-10 aut- ulice i chodniki dzięki temu są odblokowane. Dla rowerzystów jest wiele stojaków lub ram do oparcia i przypięcia roweru.
Stralsund jest odpowiednikiem naszego Świnoujścia w pełni sezonu z dużym portem jachtowym (naliczyłem przeciętnie 50-60 jachtów cumujących na stałe + wpływające codziennie do mariny na kilka godzin).
Z miasta wiodą dwa mosty(ca -2,5km) na wyspę Rugię z doskonałą scieżką rowerową- -chodnikiem . Strumień rowerzystów i pieszych (z plecakami i sakwojażem rowerowym) w obie strony nie powoduje korków i konfliktów.
Na wyspie (wysepkach i półwyspach)jeżdżąc rowerem przez trzy dni , równiez stwierdziłem dbałość o rowerzystów. Nawet ścieżki przez pola są oznaczone dla rowerzystów jako "alte land strase" i "utwardzone" szutrem. W ten sposób rowerzysta ma możliwośc odbić od dróg asfaltowych zapełnionych pędzącymi samochodami.
Piszę o tym, po przeczytaniu "newsa" o namalowaniu"kontr-pasa" dla rowerzystów przy ul.Unii Lubelskiej...
Myślę,że to kolejne "dzieło" urzędników " nie czujących rowerowego blusa" ..
trzeba ludzi uczyc współżycia i wzajemnego poszanowania oraz zrozumienia wzajemnych potrzeb pieszych,rowerzystów i kierowców samochodów.