Dodaj do ulubionych

"Czeczenskie Wdowy".

IP: *.nitka.net.pl 03.09.04, 22:00

Czolgajacy sie na brzuchu Wielcy Ksiazeta Moskiewscy, w pokorze, z unizalczym
skowytem, podkulonym ogonem,pomiedzy rozpalonymi ogniskami oddawali przez
wiecej niz kilkadziesiat lat hold Tatarskim Chanom.
W psychice wspolczesnych Rosjan jest slad tamtego upokorzenia. Stad tak
brutalne postepowanie z ludami azjatyckimi, kaukazkimi p[odbitymi przez
Rosjan woznych okresach czasu.
My Narod Polski doswiadczylismy w historii dziejow tego obledu rosyjskiego
terroru.Miliony zabitych i zameczonych.
Bestialstwo Rosjan na Narodzie Czeczenskim jest niemozliwe do
opisania.Zabijanie jencow, mordowanie cywili w tym kobiet w ciazy , dzieci i
starcow, gwalcenie kobiet Czeczenskich (nastolatek np. przez generala
Rosyjskiego), terroryzowanie ludnosci a w koncu sterykizacja tak kobiet jak i
mezczyzn (ostatnio w Czeczenia rodza sie tylko dziewczynki- czy to
przypadek?).
Wazne jest aby zrozumiec pojecie "Czeczenskie Wdowy". "Czeczenskie Wdowy" to
zony, matki, siostry, Czeczencow.W kulturze oraz historii rola ich jest
bardzo wazna.Kobiety Czeczenskie wychowywane sa w innych wartosciach niz
europejskie.Tam rodzina ,klan rodzinny scementowane sa na wieki.
Hierachia jest najwazniejsza i kobiety Czeczenskie sa dumne z funkcji i roli
jaka maja w rodzinie.
Jesli rodzina czeczenska zostala zamordowana, pozbvawiona mezczyzn, o honor
walczyc musza/beda "Czeczenskie Wdowy".
Dlatego wlasnie na koncertach, w teatrach, metrze, a ostatnio w szkole
opasane ladunkami wybuchowymi "czeczenskie Wdowy". One nie maja innej
alternatywy, dla nich pomszczenie mordow jakich dopuscili sie Rosjanie ujest
tak samo oczywiste jak dla nas Polakow umilowanie wolnosci.
"Czeczenskie Wdowy" dadza o sobie znac jeszcze wielokrotnie.Rosjanie nie sa
nadludzmi i nie maja prawa mordowac eksterminowac inne narody.

Sumienie i slowo czynia czlowieka krolem ziemi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariner Re: "Czeczenskie Wdowy". IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 23:23
      Podczas II wojny światowej Niemcy wymordowali miliony obywateli polskich.
      Naprodukowali więcej wdów niż Rosjanie w Czeczenii. I jakoś żołnierzom
      polskiego podziemia nie przychodziło do głowy mordować niemieckie dzieci i
      kobiety. Nie widzisz róznicy? Teroryści czeczeńscy sami stawiają sie poza
      nawias. Po tym jak mordują dzieci, nie moge zdobyć się na cień litości dla
      tych "czeczeńskich wdów". To jest dzicz i tyle!
      M.
    • Gość: andreas Re: "Czeczenskie Wdowy". IP: *.intranet.salsa.pl / 62.233.223.* 04.09.04, 00:11
      To troche inaczej trzeba patrzeć. To inna kultura, inne życie. Ja znałem
      ukrainców, byli święcie przekonani, że człowiek ma trzy życia i jak w tym ma
      źle to w następnym bedzie dobrze. I teraz pomyślmy - jak w to wierzyć - to co
      nam zależy na tym życiu, co ono warte.... to po pierwsze.
      Po drugie, jakie oni tam mają życie. Czy im na takim życiu może zależeć? Czy
      mają coś na czym im zależy? Budują sobie jakieś wierzenia i tylko to im
      zostało, jakieś hierarchie, wartości - dla nas mocno pokręcone. Ale to tak jak
      dla mnie "fala" - toz to zboczenie totalne, ale ja nie byłem w wojsku. Nie
      rozumiem tego i nie wiem czemu ludzie dają tak sie podporządkowywać i
      wykorzystywać - ja nigdy. Właśnie buduja sobie takie "fale", ale na całe
      życie... i to sie nazywa, że to inna kultura.
      No, cóż może kiedyś uda tam się wprowadzić "amerykański styl życia" i wtedy
      będzie dobrze - tak my uważamy, ale oni mają całą historie klanów rodzinnych,
      reguły postepowań wobec różnych sytuacji (zemsta, ślub...) i dla nich to jest
      dobre.
      Zreszta ja niestem znawcą tego tematu, ale Gryf napisał tak od serca, tak
      głęboko, że aż każdy post po nim jest taki jakiś niepotrzebny...
    • absztyfikant Re: "Czeczenskie Wdowy". 04.09.04, 13:32
      No ale Polacy tez kiedys zlupili Kreml i go zajeli, Rosjanie do tej pory
      swietuja rocznice przepedzenia polskich z wojsk z Kremla prawie tak jak my Cud
      nad Wisla...
      • piotr33k2 Re: "Czeczenskie Wdowy". 04.09.04, 13:49
        ktoś tu powiedział o dziczy , i ja sie z tym zgadzam z tym ze że dzicz jest
        również po stronie sowieckich wojsk okupujacych czeczenię ,tam nie obowiązuje
        żadne prawo!zołdacy robią co chcą, gwałcą mordują itd!.natomiast dla tych
        terrorystów z oseti nie ma żadnego wytłumaczenia i usprawiedliwienia, to tylko
        mozna porównać z gestapo.
        • Gość: Gryf Re: "Czeczenskie Wdowy". IP: *.nitka.net.pl 04.09.04, 20:31
          Odpowiadasz na :
          piotr33k2 napisał:

> ktoś tu powiedział o dziczy , i ja sie z tym zgadzam z tym ze że dzicz jest
          > również po stronie sowieckich wojsk okupujacych czeczenię ,tam nie obowiązuje
          > żadne prawo!zołdacy robią co chcą, gwałcą mordują itd!.natomiast dla tych
          > terrorystów z oseti nie ma żadnego wytłumaczenia i usprawiedliwienia, to
          tylko
          > mozna porównać z gestapo.

W Rosji rzadzi czlowiek ktory wywodzi sie ze struktur ktore porownywane sa
          przez znawcow tematu, przez historykow, badaczy do gestapo czyli NKWD. Putin
          byl wysokim oficerem NKWD a do wspolrzdzenia dobral sobie kolegow po fachu.

• swarozyc Katolickie Wdowy". 04.09.04, 13:54
      Gość portalu: Gryf napisał(a):
      Czolgajacy sie na brzuchu Wielcy Ksiazeta Moskiewscy, w pokorze, z unizalczym
      skowytem, podkulonym ogonem,pomiedzy rozpalonymi ogniskami oddawali przez
      wiecej niz kilkadziesiat lat hold Tatarskim Chanom.
      > W psychice wspolczesnych Rosjan jest slad tamtego upokorzenia. Stad tak
      > brutalne postepowanie z ludami azjatyckimi, kaukazkimi p[odbitymi przez
      > Rosjan woznych okresach czasu.
      '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
      Jak to latwo dostrzega sie drzazge u innych a nie widzi sie swojej
      przyslowiowej belki...
      "sluzalczy skowyt" to widzielismy sami, tu nad Wisla, jak bialy papa przyjechal
      odebrac wyrazy oddania i dziecinnej egzaltacji. Wszyscy widzieli POLSKICH
      PRZYWODCOW PANSTWOWYCH kleczacych i calujacych w reke SZEFA PANSTWA
      WATYKANSKIEGO!!
      Jak to odbija sie na katolackiej psychice - Gryf nie raczyl zauwazyc.
      PS A tatarom tez placilismy bakczysze, TOLEROWALISMY los tysiecy osob wzietych
      w jasyr mimo ze bylismy uwczesnym mocarstwem i niczym bylo dla naszej armii
      przegonic NOMADOW tatarskich...
      >
    • Gość: Olek "Czeczeńskie Wdowy"? - pez przesady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 22:16
      Żadnego usprawiedlienia nie może być dla tych bandytów. Jeżeli chcą walczyć z
      Rosją, czy Putinem, niech strzelają do niego lub jego żołnierzy. "Melodramat"
      wrażliwego (może przewrażliwionego) Gryfa o Czeczeńskich Wdowach w żaden sposób
      nie może wytłumaczy tego co stało się w Oseti. Indolencja i amatorstwo
      rosyjskich służb nie jest przyczyną nieszczęścia tylko konsekwencją
      "bohaterstwa" obrońców islamu. To nie jest walka o jakąś niepodległość. To wojna
      religijna!! I przewrotnie prawosławny Putin broni katolicko - protestancką
      Europę przed najazdem "ord" bezkompromisowego Islamu!!! Otwórzcie oczy.
      • piotr33k2 Re: "Czeczeńskie Wdowy"? - pez przesady 04.09.04, 22:43
        juz gdzieś słyszałem że ktoś broni chrześcijańskiej cywilizowanej europy przed
        azjatycką nawałą bolszewicką i zdaje się był to niejaki adolf .putin broni
        przedewszystkim swojej imperialnej postsowieckiej dupy i nic więcej, a że broni
        nieudolnie i włąśnie po azjatycku to takie są efekty jak w oseti z tymi
        biednymi tragicznymi dziećmi ,tak naprawdę to on jest współwinny tej masakry
        na równi z tymi zwyrodnialcami.
        • blackexit Re: "Czeczeńskie Wdowy"? - pez przesady 05.09.04, 14:42
          piotr33k2 napisał:

> juz gdzieś słyszałem że ktoś broni chrześcijańskiej cywilizowanej europy
          przed
          >
          > azjatycką nawałą bolszewicką i zdaje się był to niejaki adolf.

tego ja niestety nie slyszalem. adolf opieral sie raczej na pieknej ideologii
          neopoganskiej wyznawanej tu na coniektorych widzial ze ideologicznie nie moze
          polaczyc milosci blzniego z ludobojstwem natomiast wieki silny jurny germanin i
          bog slonce i woda to pasowalo slicznie dlatego roznw skwarki czytajmy tez
          miedzy wierszami zanim uruchomia piece.

putin broni
          > przedewszystkim swojej imperialnej postsowieckiej dupy i nic więcej, a że
          broni
          >
          > nieudolnie i włąśnie po azjatycku to takie są efekty jak w oseti z tymi
          > biednymi tragicznymi dziećmi ,tak naprawdę to on jest współwinny tej masakry
          > na równi z tymi zwyrodnialcami.

swieta prawda. teraz zaostrzy jak zapowiedzial. pozdrawiam blackexit
    • swarozyc Re: "Czeczenskie Wdowy". 04.09.04, 23:45
      Gość portalu: Gryf napisał(a):
      W psychice wspolczesnych Rosjan jest slad tamtego upokorzenia.
      ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
      Oskarżam wszystko co jezuickie
      A Polsce wrogie i katolickie,
      Wszystko, co trąci rzymską kabałą.
      Przez nią Rzecz Wielka stała się małą.
      Ileż to wieków polakatolik
      Bity po twarzy, pląsał w niewoli?
      Po całym świecie poniewierany,
      Po dziś dzień nosi ducha kajdany.
      O to wielebnych oskarżam drani
      Ja, jako Polak, jako Słowianin.
      • Gość: WzK Re: "Czeczenskie Wdowy". IP: *.crowley.pl 05.09.04, 02:47
        Swarozycu wiemy z czym walczysz. Co uwazasz za zlo.

Ale czego Ty naprawde chcesz? Jaki jest Twoj sta idealny?

Polacy czczący święte dęby? Kopulujący w Dzień Kabały?

A więc??
    • Gość: XYZ Do Gryfa IP: 213.155.191.* 06.09.04, 13:05
      "Czeczeńskie Wdowy" dokonały "zemsty":
      bi.gazeta.pl//im/2267/z2267129G.jpg
      Upiorny komentarz:

Czeczenom gratulujemy wdów...
      • Gość: XYZ Re: Do Gryfa up! n/t IP: 213.155.191.* 06.09.04, 16:23
      • Gość: Gryf Re: Do XYZ IP: *.nitka.net.pl 06.09.04, 18:35
        Gość portalu: XYZ napisał(a):

> "Czeczeńskie Wdowy" dokonały "zemsty":
        > bi.gazeta.pl//im/2267/z2267129G.jpg
        > Upiorny komentarz:
        >
        > Czeczenom gratulujemy wdów...

A Ty XYZ dlaczego sie tak epatujesz? To nie przystoi "lewakawi" za jakiego
        uchodzisz czy chcesz uchodzic.

• Gość: XYZ Re: Do XYZ IP: 213.155.191.* 07.09.04, 07:49
          Za nikogo nie chcę uchodzić. Po prostu Czeczeńcom gratuluje metod, a tobie
          dobrewgo samopoczucia.
          • albert_c Re: Do XYZ 07.09.04, 09:00

> Po prostu Czeczeńcom gratuluje metod,

* XYZecie przewrotne pytanie: skad wiesz ze to byli Czeczency?

pytam bo mam watpliwosci zwiazne z tym, ze:

1. Rosjanie nie chca ujawnic kim byli terrorysci (wpierw mowili ze w grupie
            terrorystow byli Arabowie - juz tak nie twierdza - a teza ta byla dobra na to
            aby putin mogl rzec ze to miedzynarodowy terroryzm).
            2. Terrorysci spisali na papierze swoje zadania - Rosjanie je utajnili, ale
            negocjator powiedzial ze wsrod zadan nie bylo hasla 'wolnosc dla Czeczeni' (co
            sugerowali Rosjanie aby skanalizowac od razu gniew).
            • Gość: XYZ Re: Do XYZ IP: 213.155.191.* 07.09.04, 09:19
              Przypominasz sobie moj psot o tym jak Wybiórcza z Rzepą odwrócą kota ogonem?
              Miałem rację. Okazuje się, że to Rosjanie sami porwali i zamordowali swoje
              dzieci. Jakiez to typowe dla tych szmatławców.

"(co
              > sugerowali Rosjanie aby skanalizowac od razu gniew" Negocjator to był
              Chińczyk zapewne.

"Terrorysci spisali na papierze swoje zadania - Rosjanie je utajnili"
              Zapewne terroryści żądali wolności dla waleni.

Ale załóżmy, że masz rację. Nie było mowy o Czeczenii, a Rposjanie utajniają
              żądania. Co to może oznaczać? Dwa rozwiązania: albo Rosjanie sami spreparowali
              zamach (jest to tak absurdalna teza, że aż chora, ale niech tam dla celów
              poznawczych), albo celem zamachu było wywołanie wojny między Osetyńczykami a
              Inguszami. A to mogło by tłumaczyć milczenie Moskwy. Kolejna wojan na Kaukazie
              (z wciąż niezakończoną sprawą czeczeńską) to ostatnia rzecz jaką Roja
              potzrzebuje. Zatem konkludując: pierwszą tezę należy odrzucić jako zbyt
              absurdalną i mimo wszystko niemozliwą do utrzymania w tajemnicy. Druga zaś teza
              oznaczała by, że bydło atakujące dzieci, nie tylko chciało tej jatki, ale ich
              celem była jeszcze większ atragedia. A komu na tym zależało bardziej niż
              Czeczenom?
              • albert_c Re: Do XYZ 07.09.04, 09:31

> Przypominasz sobie moj psot o tym jak Wybiórcza z Rzepą odwrócą kota ogonem?
                > Miałem rację. Okazuje się, że to Rosjanie sami porwali i zamordowali swoje
                > dzieci. Jakiez to typowe dla tych szmatławców.

* bez komentarza:(

>
                > "(co
                > > sugerowali Rosjanie aby skanalizowac od razu gniew" Negocjator to był
                > Chińczyk zapewne.

* Ingusz, byly prezydent, uwazany za tego ktory ma najwiekszy autorytet na
                Kaukazie.

> > "Terrorysci spisali na papierze swoje zadania - Rosjanie je utajnili"
                > Zapewne terroryści żądali wolności dla waleni.

* przeciez napisalem ze nie wiem, ze utajnili.

>
                >
                > Ale załóżmy, że masz rację. Nie było mowy o Czeczenii, a Rposjanie utajniają
                > żądania. Co to może oznaczać? Dwa rozwiązania: albo Rosjanie sami
                spreparowali
                > zamach (jest to tak absurdalna teza, że aż chora, ale niech tam dla celów
                > poznawczych),

* tego sie akutar nigdy nie dowiemy.
                Katyn to oczywiscie sparwa Niemcow byla, bo to absurdalne mordowac swoich
                sojusznikow, co by zachod powiedzial...:(

albo celem zamachu było wywołanie wojny między Osetyńczykami a
                > Inguszami. A to mogło by tłumaczyć milczenie Moskwy. Kolejna wojan na
                Kaukazie
                > (z wciąż niezakończoną sprawą czeczeńską) to ostatnia rzecz jaką Roja
                > potzrzebuje.

* mi osobiscie ta teza wydaje sie bardziej prawdopodobna. mozna spojrzec na
                mape: sasiadem Osetii jest Gruzja - a w Gruzji sytuacja zaczyna sie Rosjanom
                wymykac spod kontroli od kiedy jest tam nowy prezydent, ktory z powodzeniem
                przy wsparciu Amerykanow zaczyna ograniczac wplywy Rosji w tej republice. Udalo
                mu sie z Adzaria, a teraz wciaz probuje z Abchazja (o wiele wazniejsza dla
                Rosji). Interesem jest to aby zdestabilizowac ten region jeszcze bardziej -
                wtedy jest szansa ze wszytsko wezmie Rosja i jej sily specjalne.

Zatem konkludując: pierwszą tezę należy odrzucić jako zbyt
                > absurdalną i mimo wszystko niemozliwą do utrzymania w tajemnicy. Druga zaś
                teza oznaczała by, że bydło atakujące dzieci, nie tylko chciało tej jatki, ale
                ich celem była jeszcze większ atragedia. A komu na tym zależało bardziej niż
                > Czeczenom?

* nie wiem komu, ale wydaje mi sie akurat ze najmniej zalezalo na tym Czeczenom.
                Kolejna ciekawostka: materialy wybuchowe byly zamontowane w szkole w czasie
                remontu, ktory mial miejsce w czasie lipca i sierpnia (sytuacja podobna jak z
                zamachem na Kadyrowa - kiedy to wybuchly ladunki umieszczone w konsktrukcji
                stadionu. podobnie teraz).
                Podobnie mozna by sie spytac dlaczego Afganie zaatakowali WTC? przeciez im
                akurat powinno najmniej na tym zalezec?
                moim zdaniem teza o tym ze byla to grupa powiazana z Al-Kaida czy czyms na wzor
                Al-Kaida jest najbardziej prawdopodobna - z tym nie wiem kto oplacal ta grupe:
                Rosjanie czy ibn laden...czy ktos inny.

• Gość: XYZ Re: Do XYZ IP: 213.155.191.* 07.09.04, 10:04

> * bez komentarza:(

Bez komentarza to sa tekst głównie Rzepy.

Ingusz, byly prezydent, uwazany za tego ktory ma najwiekszy autorytet na
                  > Kaukazie.

On jakoś też milczy. Nie dziwne? Nie wydaje mi się żeby Rosjanie mieli na niego
                  aż tyaki wpływ by zmusic go do myslenia.

> * przeciez napisalem ze nie wiem, ze utajnili.

A czegóż mogli chcieć terroryści? Nikt nie podważa żądań uwolnienia bandzirów
                  zatrzymanych podczas rajdu na Inguszetię.

* tego sie akutar nigdy nie dowiemy.
                  > Katyn to oczywiscie sparwa Niemcow byla, bo to absurdalne mordowac swoich
                  > sojusznikow, co by zachod powiedzial...:(

Błąd. Kiedy w Katyniu morodowano polskich oficerów. Nie byliśmy sojusznikami,
                  tylko wrogami. Poza tym w Katyniu raczej dzieci nie mordowano.
                  A teza o prowokacji, to właśnie styl polskich mediów w prowadzeniu polityki
                  wobec Rosji. Nie ma żadnych przesłanek do obarczania Rasji winą. Ale sugestia
                  wystarczy... Przez kilka dni polskie media lansowały tezę o planowanym
                  szturmie, ale kiedy nie da się juz jej obronić, lansowana jest teza, że to
                  rodzice dzieci pierwsi zaczęli strzelać. Jeszcze kilka tygodni a Rzeczpospolita
                  napisze o "bohaterach" zamorodwanych przez rosyjskie służby.

* mi osobiscie ta teza wydaje sie bardziej prawdopodobna. mozna spojrzec na
                  > mape: sasiadem Osetii jest Gruzja - a w Gruzji sytuacja zaczyna sie Rosjanom
                  > wymykac spod kontroli od kiedy jest tam nowy prezydent, ktory z powodzeniem
                  > przy wsparciu Amerykanow zaczyna ograniczac wplywy Rosji w tej republice.
                  Udalo
                  >
                  > mu sie z Adzaria, a teraz wciaz probuje z Abchazja (o wiele wazniejsza dla
                  > Rosji). Interesem jest to aby zdestabilizowac ten region jeszcze bardziej -
                  > wtedy jest szansa ze wszytsko wezmie Rosja i jej sily specjalne.

Gdyby "sprawcami" zamachu okazali się Gruzini, teoretycznie można by przyjć
                  taką tezę. Jednak nic o Gruzinach nie słychać. Destabilizacja regionu jest na
                  rękę zupełnie komu innemu. Ale to zupełnie odrębna sprawa. Czeczenom zaś bardzo
                  pasowałby rozpniecenie wojny miedzy Inguszetią a Osetią. To musiałbo spowodować
                  przesuniećie znacznych sił Rosyjskich z Czeczenii. Sama zaś Rosja dobrze wię,
                  ze nie ma ani sił ani środków na "stabilizowanie" Kaukazu.
                  Moim zdaniem Rosjanie nie mieli nic wspólnego z zamachem w Biesłaniu. Uważam
                  również, że zadne negocjacje nie miały sensu. Terroryści dobrze wiedzieli czego
                  chca. Chcieli masakry i doprowadzili do niej. Samo porwanie i przetrzymywanie 5-
                  6 latków na to wskauje. Gdyby ich celem były negocjacej wypuścili by te maluch,
                  gdyz nie ma siły by je upilnować. Cos o tym powinienes wiedzieć.

nie wiem komu, ale wydaje mi sie akurat ze najmniej zalezalo na tym Czeczenom
                  > .
                  > Kolejna ciekawostka: materialy wybuchowe byly zamontowane w szkole w czasie
                  > remontu, ktory mial miejsce w czasie lipca i sierpnia (sytuacja podobna jak z
                  > zamachem na Kadyrowa - kiedy to wybuchly ladunki umieszczone w konsktrukcji
                  > stadionu. podobnie teraz).
                  > Podobnie mozna by sie spytac dlaczego Afganie zaatakowali WTC? przeciez im
                  > akurat powinno najmniej na tym zalezec?
                  > moim zdaniem teza o tym ze byla to grupa powiazana z Al-Kaida czy czyms na
                  wzor
                  >
                  > Al-Kaida jest najbardziej prawdopodobna - z tym nie wiem kto oplacal ta
                  grupe:
                  > Rosjanie czy ibn laden...czy ktos inny.

Sugerujesz, że powolnego sobie KAdyrowa załatwili sami Rosjanie? No to juz kupy
                  się nie trzytma. A Czeczeni mogli by zyskac wiele gdyby doprowoadzili do wojny
                  między Inguszetią a Osetią. Pomyśl jednak kto zyskał by najwięcej. Najmniej
                  Rosjanie...
                  • albert_c Re: Do XYZ 07.09.04, 10:26

>
                    > > * bez komentarza:(
                    >
                    > Bez komentarza to sa tekst głównie Rzepy.

* czekam az napiszesz ze NY Times rowniez, choc nie porownuje poziomu obu
                    gazet, ale czekam.
                    czy ciekawi Cie czasem dlaczego Rzepa uchodzi za najbardziej opiniotworczy
                    dziennik, a Trybuna i Nie za najmniej?

> On jakoś też milczy. Nie dziwne? Nie wydaje mi się żeby Rosjanie mieli na
                    niego aż tyaki wpływ by zmusic go do myslenia.

* milczy, bo na tym polega sztuka negocjacji i w ten sposob zapewne buduje swoj
                    autorytet. nie jest prezydentem Inguszetii gdyz nie bardzo byl po mysli Rosji.

> A czegóż mogli chcieć terroryści? Nikt nie podważa żądań uwolnienia bandzirów
                    > zatrzymanych podczas rajdu na Inguszetię.

* no ja podwazam i juz nie am ze nikt. bo skad ta pewnosc co do zadan?

>> Gdyby "sprawcami" zamachu okazali się Gruzini, teoretycznie można by przyjć
                    > taką tezę. Jednak nic o Gruzinach nie słychać.

* ale wlasnie destabilizacja moim zdanim jest najmniej Gruzinom na reke.

Destabilizacja regionu jest na
                    > rękę zupełnie komu innemu. Ale to zupełnie odrębna sprawa. Czeczenom zaś
                    bardzo pasowałby rozpniecenie wojny miedzy Inguszetią a Osetią. To musiałbo
                    spowodować przesuniećie znacznych sił Rosyjskich z Czeczenii. Sama zaś Rosja
                    dobrze wię,
                    > ze nie ma ani sił ani środków na "stabilizowanie" Kaukazu.

* nie wydaje mi sie aby Rosja wiedziala. jakby wiedziala ze ma sil to by nie
                    wchodzila do Czeczeni. czemu piszesz 'stabilizacja' - przeciez tam o zadnej
                    stabilizacji nie am mowy. smialo mozna powiedziec o jej fundamentalnym braku.
                    wiec byc moze to Ty w tym przypadku 'kota ogonem'.

> Moim zdaniem Rosjanie nie mieli nic wspólnego z zamachem w Biesłaniu. Uważam
                    > również, że zadne negocjacje nie miały sensu.

* zawsze z terrosrystami i wszedzie sie negocjuje dopoki zyja zakladnicy.
                    wszedzie poza Rosja.

Terroryści dobrze wiedzieli czego
                    >
                    > chca.

* XYZ dobrze wie czego chcieli terrorysci. malo osob ma taka wiedze.

> Chcieli masakry i doprowadzili do niej. Samo porwanie i przetrzymywanie 5
                    > -
                    > 6 latków na to wskauje. Gdyby ich celem były negocjacej wypuścili by te
                    maluch,
                    >
                    > gdyz nie ma siły by je upilnować. Cos o tym powinienes wiedzieć.

* nie wiem czy chcieli masakry, ale doprowadzili do niej...

> Sugerujesz, że powolnego sobie KAdyrowa załatwili sami Rosjanie? No to juz
                    kupy się nie trzytma.

* sugeruje ze mogli to uczynic.

• Gość: XYZ Re: Do XYZ IP: 213.155.191.* 07.09.04, 11:00
                      czekam az napiszesz ze NY Times rowniez, choc nie porownuje poziomu obu
                      > gazet, ale czekam.
                      > czy ciekawi Cie czasem dlaczego Rzepa uchodzi za najbardziej opiniotworczy
                      > dziennik, a Trybuna i Nie za najmniej?

Za słabo znam angielski by czytać NY. Śmiem twierdzić, że i ty NY nie czytałeś.
                      Ale moge sę mylić.
                      A czy Rzepa uchodzi za opioniotwórczy dziennik? Obecnie chyba Fakt.
                      Tę "opiniotwórczość" ocenia się według ilości sprzedanych egzemplarzy.
                      Porównanie Rzepy do Trybuny ma sens, jednak NIE to tygodnik, czyli żadego
                      porównania nie ma. A samo NIE jest po Polityce najbardziej opniotwórczym
                      tygodnikiem. O ile pamiętam (mogę się mylić, ale nieznacznie). To jednak nie ma
                      znaczenia dla sprawy. Ani NY, a ni ktokolwiek inny nie wypisuje takich
                      nienawistnych breni jak Wildstein i jewo kamanda...

milczy, bo na tym polega sztuka negocjacji i w ten sposob zapewne buduje swoj
                      >
                      > autorytet. nie jest prezydentem Inguszetii gdyz nie bardzo byl po mysli Rosji.
                      Więć gdyby było cokolwiek na rzeczy, zapewne mówiłby o tym głośno. Chyba, że
                      prawda jest bliska moim domysłom...

* no ja podwazam i juz nie am ze nikt. bo skad ta pewnosc co do zadan?
                      Komentarz to twój teks:
                      XYZ dobrze wie czego chcieli terrorysci. malo osob ma taka wiedze.

Widac albert ma większą wiedzę...

* ale wlasnie destabilizacja moim zdanim jest najmniej Gruzinom na reke.

Sugerowałeś, że Rosjanom jest na rękę, więc dlaczego nie ogłaszaja światu (jak
                      twoim zdaniem mają w zwyczaju), że Gruzilni maczali w tym palce? Toz to idealny
                      pretekst do najazdu!

* nie wydaje mi sie aby Rosja wiedziala. jakby wiedziala ze ma sil to by nie
                      > wchodzila do Czeczeni. czemu piszesz 'stabilizacja' - przeciez tam o zadnej
                      > stabilizacji nie am mowy. smialo mozna powiedziec o jej fundamentalnym braku.
                      > wiec byc moze to Ty w tym przypadku 'kota ogonem'

Może Rosja uważa, iż ma dość sił by poradzić sobie z Czeczenią, wie jednak, że
                      nie da rady pacyfikowac na raz Czeczeni, Gruzii, Inguszrti i Osrtii o Abchazji
                      nie wspominając.
                      No może drobny szczegół ci umknał... opatrzyłem stabilizację "cudzysłowiem".
                      Mam pisac dużymi literami?;)

zawsze z terrosrystami i wszedzie sie negocjuje dopoki zyja zakladnicy.
                      > wszedzie poza Rosja

W Biesłanie problem polegał na tym, że zakładnicy nagle zaczęli tracić życie.
                      Chyba negocjacje zakończyły się dość jednostronnie. "Bojownicy" zaczęli
                      strzelać dzieciom w plecy.

XYZ dobrze wie czego chcieli terrorysci. malo osob ma taka wiedze.

Nie wim. Wnioskuję z ich zachowania. A tówj tekst jest ciosem poniżej pasa. Nie
                      fauluj...

> * nie wiem czy chcieli masakry, ale doprowadzili do niej...

A ja uważam, że chcieli. Zaminowano szkołe, zero drogi ucieczki, małe dzieci,
                      którym nie dano nic jeść ani pić. Kwestią czasu było kiedy któregoś malucha się
                      nie upilnuje i zacznie uciekać. Efekt znasz...

> * sugeruje ze mogli to uczynic.

Na jakiej podstawie?
                      • albert_c Re: Do XYZ 07.09.04, 12:17

> Za słabo znam angielski by czytać NY. Śmiem twierdzić, że i ty NY nie
                        czytałeś.
                        >
                        > Ale moge sę mylić.

* przedruki, m.in. z Forum.

> A czy Rzepa uchodzi za opioniotwórczy dziennik? Obecnie chyba Fakt.
                        > Tę "opiniotwórczość" ocenia się według ilości sprzedanych egzemplarzy.

* raczej nie. smiem stwierdzic ze ocenia sie wg innych kryteriow. chocby
                        najczesciej cytowane medium. Rzepa prowadzi wsrod dziennikow, Polityka wsrod
                        tygodnikow.

> Widac albert ma większą wiedzę...

* raczej wiecej watpliwosci w tej sprawie. i mniej ufnosci w to co mowi FSB...

> Sugerowałeś, że Rosjanom jest na rękę, więc dlaczego nie ogłaszaja światu
                        (jak twoim zdaniem mają w zwyczaju), że Gruzilni maczali w tym palce? Toz to
                        idealny pretekst do najazdu!

* owszem idealny, ale czasem moze bardziej chodzic o pat niz szach. ale to
                        tylko domysly...
                        ...inspiracja Gruzinow to juz zbyt grube nici...

> Może Rosja uważa, iż ma dość sił by poradzić sobie z Czeczenią, wie jednak,
                        że
                        > nie da rady pacyfikowac na raz Czeczeni, Gruzii, Inguszrti i Osrtii o
                        Abchazji
                        > nie wspominając.
                        > No może drobny szczegół ci umknał... opatrzyłem stabilizację "cudzysłowiem".
                        > Mam pisac dużymi literami?;)

* nic mi nie umknelo bo ten "" powtorzylem zdaje sie;)

nie wiem co mysla Rosjanie, ale ich zachowanie wskazuje ze raczej nie licza sil
                        na zamiary.

> W Biesłanie problem polegał na tym, że zakładnicy nagle zaczęli tracić życie.
                        > Chyba negocjacje zakończyły się dość jednostronnie. "Bojownicy" zaczęli
                        > strzelać dzieciom w plecy.

* a mi sie wydaje ze wciaz nie wiemy kto i dlaczego przerwal negocjajce...jest
                        co najamniej kilka wersji na ten temat.

>
                        > XYZ dobrze wie czego chcieli terrorysci. malo osob ma taka wiedze.
                        >
                        > Nie wim. Wnioskuję z ich zachowania. A tówj tekst jest ciosem poniżej pasa.
                        Nie
                        >
                        > fauluj...

* ok. uszcypliwe bylo, przyznaje. po prostuz tego samego obrazu wyciagamy inne
                        wnisoki. nie wszytskie, ale spora czesc.

> > * nie wiem czy chcieli masakry, ale doprowadzili do niej...
                        >
                        > A ja uważam, że chcieli. Zaminowano szkołe, zero drogi ucieczki, małe dzieci,
                        > którym nie dano nic jeść ani pić. Kwestią czasu było kiedy któregoś malucha
                        się nie upilnuje i zacznie uciekać. Efekt znasz...

* zna go caly swiat.

>
                        > > * sugeruje ze mogli to uczynic.
                        >
                        > Na jakiej podstawie?

* moze Kadyrow zaczal cos krecic na boku przy kurkach. nie wiem, ale to juz
                        zapewne powod aby sie go pozbyc. zreszta Rosja w ramach politycznej
                        stabilizacji Czeczeni (m.in. niby demokratyczne wybory) itd. zaproponowala
                        Czeczenom ze odda do ich dyspozycji czesc wplywow z ropy - moze Kadyrow
                        zrozumial ze czeczenia to ja. nie wiem.
                        • Gość: XYZ Re: Do XYZ IP: 213.155.191.* 07.09.04, 13:11
                          * raczej nie. smiem stwierdzic ze ocenia sie wg innych kryteriow. chocby
                          > najczesciej cytowane medium. Rzepa prowadzi wsrod dziennikow, Polityka wsrod
                          > tygodnikow.

O ostatni bardzo często cytuje sie Fakt. Chyba nawet częściej niz Orklę.

> * raczej wiecej watpliwosci w tej sprawie. i mniej ufnosci w to co mowi FSB...
                          I ja ma wiele wątplliwości, FSB ufam tak samo jak "dzienikarzom" pokroju
                          Wildsteina. Dlatego starma sie wyciągac własne wnioski, z tego co przekazują i
                          jedni i drudzy...

owszem idealny, ale czasem moze bardziej chodzic o pat niz szach. ale to
                          > tylko domysly...
                          > ...inspiracja Gruzinow to juz zbyt grube nici...
                          Zatem uważasz, że jednak Rosjanie z czymś się liczą... więc rosyjska prowokacja
                          w Biesłanie wg ciebie byłaby cieńszymi nićmi szyta? Wątpię.

> nie wiem co mysla Rosjanie, ale ich zachowanie wskazuje ze raczej nie licza
                          sil
                          >
                          > na zamiary

Moim zdaniem jest wręcz odwrotnie. Mimo wszystko są dość powściągliwi w
                          reakcjach.

* a mi sie wydaje ze wciaz nie wiemy kto i dlaczego przerwal negocjajce...jest
                          > co najamniej kilka wersji na ten temat.

Dzieci, które przeżyły opowiadały o wybuchu, wyrwie w ścianie i ucieczce.
                          Robiły to "na gorąco". Trudno żeby ktoś je ustawiał do kamer, zaraz po
                          ucieczce. Ja wierzę dzieciom. Wersja o strzeljących rodzicach pojawiła sie
                          dopiero wtedy, kiedy nie dało się już utrzymac tezy o palnowanym szturmie.

po prostuz tego samego obrazu wyciagamy inne
                          >
                          > wnisoki. nie wszytskie, ale spora czesc.

Cóż dzieki temu ludzkośc się rozwija (mimo takich makabr).

* moze Kadyrow zaczal cos krecic na boku przy kurkach. nie wiem, ale to juz
                          > zapewne powod aby sie go pozbyc. zreszta Rosja w ramach politycznej
                          > stabilizacji Czeczeni (m.in. niby demokratyczne wybory) itd. zaproponowala
                          > Czeczenom ze odda do ich dyspozycji czesc wplywow z ropy - moze Kadyrow
                          > zrozumial ze czeczenia to ja. nie wiem.

Gdyby to Rosji chodziło o pozbycie się go, to zdecydowanie łatwiej było by
                          zorganizowac mu zawał serca. Taki metody bardziej pasuja do FSB. Wysadzanie
                          połowy stadionu? Nie wydaje mi się...
                          I to jest istotne: "zreszta Rosja w ramach politycznej
                          > stabilizacji Czeczeni (m.in. niby demokratyczne wybory) itd. zaproponowala
                          > Czeczenom ze odda do ich dyspozycji czesc wplywow z ropy"
                          Zauważyłes, że ilekroć Izrael coś podobnego zaproponuje, w powietrze wylatuje
                          jakś dyskoteka? Sporo podobieństw jest...Ale ja tez nie wiem. Spekuluję...
                          • albert_c Re: Do XYZ 07.09.04, 14:09

> Gdyby to Rosji chodziło o pozbycie się go, to zdecydowanie łatwiej było by
                            > zorganizowac mu zawał serca. Taki metody bardziej pasuja do FSB. Wysadzanie
                            > połowy stadionu? Nie wydaje mi się...

* spekuluje: ale to mialo wygladac tak ze to Czeczeni, a nie FSB.

> I to jest istotne: "zreszta Rosja w ramach politycznej
                            > > stabilizacji Czeczeni (m.in. niby demokratyczne wybory) itd. zaproponowal
                            > a
                            > > Czeczenom ze odda do ich dyspozycji czesc wplywow z ropy"
                            > Zauważyłes, że ilekroć Izrael coś podobnego zaproponuje, w powietrze wylatuje
                            > jakś dyskoteka? Sporo podobieństw jest...Ale ja tez nie wiem. Spekuluję...

* owszem zauwazylem. i jestem pewien ze te wysadzanie dyskotek nie bylo
                            oplacane przez palestynczykow (wykonane owszem). widac komus zalezy bardzo na
                            destabilizacji w palestynie (a wg mnie na pewno nie palestynczykom i
                            Izraelowi).
                            • Gość: XYZ Re: Do XYZ IP: 213.155.191.* 07.09.04, 14:24
                              > * spekuluje: ale to mialo wygladac tak ze to Czeczeni, a nie FSB.

No cóż możemy spekulować sobie do woli. Prawdy nie poznamy. Dla mnie smieszne
                              jest jednak to, że zasadniczo wszystkie zamachy w Rosji są przedstawiane
                              (głównie przez polskie media, choc nie tylko) jako rosyjska prowokacja. Chyba
                              za duzo tych prowokacji. Bo wygląda na to, ze Czeczeńcy nic nigdy nie
                              wysadzili, a to głupie kacapy sami sę morduja, zas polscy dzinnikarze ich
                              bezprzerwy demaskują. Wiem, że to przesada, ale gdyby brać za dobrą monetę
                              komentarze Rzepy do każdego zamachu w Rosji, tak by było.

* owszem zauwazylem. i jestem pewien ze te wysadzanie dyskotek nie bylo
                              > oplacane przez palestynczykow (wykonane owszem). widac komus zalezy bardzo na
                              > destabilizacji w palestynie (a wg mnie na pewno nie palestynczykom i
                              > Izraelowi).

Zależy na tym głównie palestyńskim organizacjom takim jak Hamas, które prócz
                              terroru mają jeszcze inne interesiki. W stabilnej Palestynie takie organizacjie
                              nie miałby racji bytu. Inna rzecz, ż Palestyńczycy nie są zainteresowani życiem
                              obik Izraela. Ich interesuje jedynie życie w miejscu Izraela. Na jego gruzach.
                              Myslę, ze podobnie jest z Czeczenią. Niepodległa Czeczenie, to koniec klanów,
                              wendet i ... handlu ludźmi, czyli tym czym czeczeńskie mafie zajmuja sie od
                              stuleci.
                              • albert_c Re: Do XYZ 07.09.04, 16:03

> Zależy na tym głównie palestyńskim organizacjom takim jak Hamas, które prócz
                                > terroru mają jeszcze inne interesiki.

* ale czesto te interesiki nie straczylyby na oplacenie ich 'akcji', jest
                                jeszcze trzeci czynnik, ba moze nawet wiecej ktorym zlaezy na takim a nie innym
                                rozwoju sytuacji czyli na 'plonacej palestynie'. zawsze sie taka sytuacje da
                                jakos rozegrac przeciw Izraelowi czy tez spekulujac cenami ropy. teraz jakiby
                                sie troche uspokoilo w Palestynie, ale moim zdaniem nie tle mur sie temu
                                przyczynil co eskalacja zamachow w Iraku (tam teraz znajduje sie 'punkt
                                ciezkosci' jezeli chodzi o ceny ropy).

W stabilnej Palestynie takie organizacjie
                                > > nie miałby racji bytu.

* owszem.

> Inna rzecz, ż Palestyńczycy nie są zainteresowani życiem
                                >
                                > obik Izraela.

* normalni moim zdaniem sa.

Ich interesuje jedynie życie w miejscu Izraela. Na jego gruzach.
                                > Myslę, ze podobnie jest z Czeczenią. Niepodległa Czeczenie, to koniec klanów,
                                > wendet i ... handlu ludźmi, czyli tym czym czeczeńskie mafie zajmuja sie od
                                > stuleci.

* w tym temacie sie nie roznimy. wojna pomiedzy Rosja a Czezcenia trwa od ponad
                                400 lat z malymi przerwami. wojna moze za duzo powiedziane, ale tam wciaz sie
                                tli od tych ponad 400 lat konflikt, ktorymi zapala sie co jakis czas. wojna z
                                Czeczenia jest wpisana w logike wladzy na Kremlu i w Groznym (symbolicznie, bo
                                Groznego juz nie ma).
                                • absztyfikant XYZ ma racje, niestety 07.09.04, 16:05
                                  Spor wsrod Palestynczykow toczy sie wzdluz tego czy Erec Israel zniszczyc od
                                  razu czy stopniowo. O jakiekolwiek woli kompromisu nie ma nawet mowy, niestety.
                                  • swarozyc Obroncy wdow i ucisnionych... 07.09.04, 16:07
                                    Dziewięć tirów z serkami i jogurtami firmy Danone zatrzymały rosyjskie służby
                                    weterynaryjne w Moskwie. To pierwsze ofiary odebrania nam przez Rosjan
                                    uprawnień eksportowych
                                    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
                                    A to nie jest wazniejsze dla was?
                                    • albert_c Re: Obroncy wdow i ucisnionych... 07.09.04, 16:12
                                      a o co chodzi? czy to ciag dalszy tego ze Rosja traktuje nas 'nieco' inaczej
                                      niz 'stare kraje UE"? a UE nie bardzo wie coz tym fantem zrobic, bo z jednej
                                      strony 'kocha' nas, a z drugiej strony chirac i schroeder 'lataja na dywanik'
                                      do putina:(

• Gość: kaśka "Osetyńskie Wdowy" - do Gryfa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 17:24
      Twój tekst jest uniwersalny - można zamienić Czeczeńców i Rosjan miejscami i
      też wszystko się zgadza.
      Czy dziś wyprawa krewnych zamordowanych w Osetii dzieci będzie również
      usprawiedliwiona? Czy oni też mają swoiste "gryfowe" prawo wejść do
      czeczeńskiego przedszkola i wyrżnąć bawiące się tam dzieci w imię
      sprawiedliwości dziejowej?
      Czym różnią się teraz Osetyńskie Wdowy od Wdów Czeczeńskich?
      I kto będzie ostatnim sprawiedliwym?
      • Gość: Gryf Re: "Osetyńskie Wdowy" - do Gryfa IP: *.nitka.net.pl 06.09.04, 18:29
        Gość portalu: kaśka napisał(a):

> Twój tekst jest uniwersalny - można zamienić Czeczeńców i Rosjan miejscami i
        > też wszystko się zgadza.
        > Czy dziś wyprawa krewnych zamordowanych w Osetii dzieci będzie również
        > usprawiedliwiona? Czy oni też mają swoiste "gryfowe" prawo wejść do
        > czeczeńskiego przedszkola i wyrżnąć bawiące się tam dzieci w imię
        > sprawiedliwości dziejowej?
        > Czym różnią się teraz Osetyńskie Wdowy od Wdów Czeczeńskich?
        > I kto będzie ostatnim sprawiedliwym?

Mila kaśka odpowiem Tobie tak "Historia kolem sie toczy".
        Jestem urodzonym pacyfista gdzie teorie Kanta i Nitzego wyssalem z mlekiem
        matki.
        Faktow nie da sie zmienic a tym bardziej prawdy.

• Gość: XYZ Re: "Osetyńskie Wdowy" - do Gryfa IP: 213.155.191.* 07.09.04, 07:51
          A prawda jest taka, że czeczeńscy zwyrodnialcy pomordowali dzieci, zaś
          obrzydliwcy przy okazji tej zbrodni wylewają z siebie obłędne rusofobiczne
          pierdoły.
    • Gość: andreas polecam IP: *.intranet.salsa.pl / 62.233.223.* 06.09.04, 20:23
      ot link polecam
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_040906/specjal_a_7.html
      • Gość: Gryf Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! IP: *.nitka.net.pl 06.09.04, 21:07
        Gość portalu: andreas napisał(a):

> ot link polecam
        > www.rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_040906/specjal_a_7.html

Taka jest Rosja. Zaryzykuje jeszcze raz i wiem , ze jest to straszne dla nas
        dla swiata dla samych Rosjan (ktorych lubie i cenie) to co powiem ale Rosja
        jest niereformowalna.Rosja nie ma elit demokratycznych zdolnych do
        odsuniecia "komuchow" Rosja ktora wymordowala inteligencje, Rosja ktora niszczy
        swoje mniejszosci narodowe, Rosja ktora nie potrafi wykorzystac potencjalu
        swoich obywateli.Czy wiecie ,ze samowar nie jest wynalazkiem rosyjskim tylko
        chinskim.Rosja ktora utrzymuje sie sie z eksportu surowcow mineralnych, Rosja
        ktora ma potencjal gospodarczy mniejszy niz Hiszpania juz nie dlugo bedzie
        arena wewnetrznych walk,walk przy ktorych dramat w Bieslanie wyda sie zupelnie
        malym.Jestesmy swiadkami upadku tego panstwa.

• ja_aska Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! 07.09.04, 11:29
          w czasie wojny w miasteczku pod groznym ukrywał się mój dziadek. pewnej nocy
          jak poszedł spać to zapamiętał, że ktoś go w nocy budził i pytał czy jest
          czeczeńcem. odpowiedział, ze Polakiem. gdy rano wstał był sam w całej wiosce.
          wszystkich wywieźli.
          • Gość: XYZ Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! IP: 213.155.191.* 07.09.04, 11:34
            Widzisz jacy Rosjanie to dżentelmeni? Zapytali o narodowość... a mogli
            wzorem "bojowników" wysłac kulke w plecy nie pytając.
            • ja_aska Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! 07.09.04, 11:37
              ten motyw mnie zastanawiał do czasu mojej wizyty w ZSRR na dalekim krymie. w
              wiosce mojej prababci bylła stacja "przeładunkowa" kurdów. i trzeba przyznać,
              że "nadzorcy" przy zaganianiu do wagonów grzecznie pytali o przynależność. a
              widziałm akt ślubu dziadków i rzeczywiście jako miejsce jest wpisane grozny.
              więc drogi xyz -cie trudno mi podważać wojenne opowieści dziadków.
              • Gość: XYZ Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! IP: 213.155.191.* 07.09.04, 11:42
                Ja nic nie podważam, stwierdzam fakt. Pytali o narodowość za miast na oślep
                rozwalać każdeg. A tak zadje się Rosjan się przedstawia, jako bezrozumnych
                barbarzyńców, którzy rozwalają każdego kto podejdzie pod kałasza...
            • blackexit Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! 07.09.04, 11:50

> Widzisz jacy Rosjanie to dżentelmeni? Zapytali o narodowość... a mogli
              > wzorem "bojowników" wysłac kulke w plecy nie pytając.

jasne rosjanie to szlachetny narod ktory nigdy nie strzela nikomu w potylice.
              pozdrawiam blackexit. przeciez wywiezli tylko czeczenow jest ok.
              pozdrawiam blackexit
              • Gość: XYZ Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! IP: 213.155.191.* 07.09.04, 11:58
                A któż mówi, że nie strzelali? Strzelali kanieszna. Za to Czeczeni to miłujący
                pokój Naród, o bogatej kulturze, wspaniałych osiągnięciach w dziedzinie obrony
                pokoju. A czeczeńska mafia, to wymysł sowieckiej propagandy... Może po prostu
                nie znosisz Rosjan? A co za tym idzie oceniasz podobne czyny na tej właśnie
                podbudowie?
                • ja_aska Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! 07.09.04, 12:01
                  no, nie wiem. wtedy wywozili czeczenów ("tylko") a w 88 kurdów ("tylko"). lubię
                  rosjan (zwykłych ludzi) ale nie śmiem twierdzić, że rosja to "święty kraj".
                  raczej nie a nawet na pewno.
                • blackexit Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! 07.09.04, 12:05

> A któż mówi, że nie strzelali? Strzelali kanieszna. Za to Czeczeni to
                  miłujący
                  > pokój Naród, o bogatej kulturze, wspaniałych osiągnięciach w dziedzinie
                  obrony
                  > pokoju. A czeczeńska mafia, to wymysł sowieckiej propagandy... Może po prostu
                  > nie znosisz Rosjan? A co za tym idzie oceniasz podobne czyny na tej właśnie
                  > podbudowie?

rosjan jako panstwa nie lubie to fakt nie wiem ile tu jest leku ile doswiadczen
                  rodzinnych ale nie lubie. chcocaz znam wielu mlodych symatycznych dosc. ci sami
                  sympatyczni wyksztalceni twierdza ze czeczency to zwierzeta i trzeba ich wybic
                  co doednego. oczywiscie i wsrod czeczencow jest mase zbrodniarzy kryminalistow
                  teraz terrorytow ale w zaden spsob nie mzoe to usprawiedliwac ludobiojstwa
                  pamietajmy kto zaczal pierwsza wojne i druga wojne czeczenska i czystki dzidzi
                  stalina. to jest wlasciwa proporcja a nie jakies stawienie sprawy na glowie ze
                  teraz wrazliwy komuch przejal sie niedola dzieci. pozdrawiam blackexit
                  • ja_aska Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! 07.09.04, 12:12
                    co ma sympatia do danego narodu z zabijaniem dzieci? niech wysadzaja koszary.
                    • blackexit Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! 07.09.04, 12:39
                      ja_aska napisała:

> co ma sympatia do danego narodu z zabijaniem dzieci? niech wysadzaja koszary.

a no niech wysadzaja ne bylo cie od poczatku wiec wyjasniam ze akcja ataku na
                      szkole spotkala sie z potepiniem absolutnie wszystkich spor idzie jedynie o
                      polityczne przyczyny i konsekwencje tejze akcji. pozdrawiam blackexit
                      • Gość: XYZ Re: polecam; a ja rkomenduje z serca szczerego ! IP: 213.155.191.* 07.09.04, 13:17
                        A takowych nie ma. O politycznych przyczynach moznaby deliberowac, gdby
                        istotnie wysadzono Putina.
                • Gość: sven sluchaj wielka niewiadomo ! IP: *.cm-upc.chello.se 07.09.04, 13:58
                  ja osobiscie nie lubie ruskich.wskaz mi choc jeden powod dla ktorych mialbym
                  ich lubic.albo jeden powod dla ktorego polubilby ich przecietny polak.wskaz mi
                  jedna ,jedyna rzecz ktora kraj ten zrobil dla dobra innego narodu.trodno tu
                  oddzielic zwyklych mieszkancow od polityki w jakiej oni uczestnicza.ale to oni
                  w sumie tez przykladaja reke do kierunkow ,jakie wyznacza sobie i innym
                  matuszka rosija.narod ten klamstwo wyssal z mlekiem matki
                  (rosyji).tepota ,obluda to przywary przecietnego rosjanina.zetknalem sie z tym
                  wiele razy i nie jest to wymysl mojej wyobrazni.nie kieruje sie jakas slepa
                  nienawiscia.historia , czasy dzisiejsze ich postepowanie powoduja ,ze nie darze
                  ich sympatia.nawet ich "krolem" jest byly "esbek".narod nieprzewidywalny(w zlym
                  znaczeniu)."rosija budziet wielkija"powiedzial kiedys prosty grajek , grajacy
                  na harmoni w jednej ze stacji metra i pociagna spory lyk jakiegos plynu z
                  butelki , po czym powachal kawalek chleba.z taka rosja stykam sie dosyc czesto
                  • Gość: XYZ Re: sluchaj wielka niewiadomo ! IP: 213.155.191.* 07.09.04, 14:11
                    ja osobiscie nie lubie polaczków.wskaz mi choc jeden powod dla ktorych mialbym
                    ich lubic.albo jeden powod dla ktorego polubilby ich przecietny rosjanin,
                    niemiec, itp.wskaz mi jedna ,jedyna rzecz ktora kraj ten zrobil dla dobra
                    innego narodu.trodno tu oddzielic zwyklych mieszkancow od polityki w jakiej oni
                    uczestnicza.ale to oni w sumie tez przykladaja reke do kierunkow ,jakie
                    wyznacza sobie i innym narodowo-katolicka polaksa.narod ten klamstwo wyssal z
                    mlekiem matki (kościoła).tepota ,obluda to przywary przecietnego
                    polaka.zetknalem sie z tym wiele razy i nie jest to wymysl mojej wyobrazni.nie
                    kieruje sie jakas slepa nienawiscia.historia , czasy dzisiejsze ich
                    postepowanie powoduja ,ze nie darze ich sympatia.nawet ich "krolem" był
                    byly "esbek-elektryk".narod nieprzewidywalny(w zlym znaczeniu)."niech żyje
                    polska"powiedzial kiedys prosty grajek , grajacy na akordeonie w jednej ze
                    stacji pkp i pociagna spory lyk jakiegos plynu z butelki , po czym powachal
                    kawalek chleba.z taka polską stykam sie dosyc czesto

I co na to odpowiesz?
                    • ja_aska Re: sluchaj wielka niewiadomo ! 07.09.04, 14:33
                      1. bleki - nie byłam od początku ale przeczytałam. "odrobiłam lekcje". dlatego
                      sie nie rozpisywałam.
                      2. xyz - dobry komentarz.
                    • Gość: sven Re: sluchaj wielka niewiadomo ! IP: *.cm-upc.chello.se 07.09.04, 14:37
                      moj post dotyczyl tematu jaki ty niejako starasz sie wyforsowac(milosc do
                      naszych braci). napisalem ,ze nie mam za co ich kochac. tak uwazam.nie wydaje
                      mi sie ze ty odpowiadasz mi na temat.ja natomiast ustosunkuje sie
                      do "przerobki"jaka zaserwowales.zapytam przedewszystkim skad tak dobrze
                      poznales nasz jezyk (bo nie wierze ze mozna tak ladnie s.... we wlasne gniazdo)
                      jezeli poznales go w naszym kraju ,to juz jest dowod na to ze kraj ten zrobil
                      cos dobrego dla obcego . wyksztalcil go (i jak sie odwdzieczasz).nie twierdze
                      ze polacy sa we wszystkim swieci.ale nikt cie sila nie nawraca na jakakolwiek
                      wiare.(fakt ze kler sie za bardzo panoszy , ale oni juz dawno stracili kontakt
                      z prawdziwa wiara ).pozatym polacy walczyli skutecznie z komuna,pomimo iz
                      zostalo jej przedstawicieli wielu (ty miedzy innymi), to jednak nie wieszaja
                      ich na latarniach jak barbarzyncy. co ? nie sa dzikusami.jeszce wiele rozni nas
                      od potomkow lenina ," ale nie chce mi sie z toba gadac"(linda bogus ),bo nie
                      sadze ze nawet te proste argumenty do ciebie trafia
                      • Gość: XYZ Re: sluchaj wielka niewiadomo ! IP: 213.155.191.* 07.09.04, 14:55
                        napisalem ,ze nie mam za co ich kochac.

Ty nie kochasz nawet własnego kraju. Siedzisz na saksach i się mądrzysz.

zapytam przedewszystkim skad tak dobrze
                        > poznales nasz jezyk (bo nie wierze ze mozna tak ladnie s.... we wlasne
                        gniazdo)

Jestem agentem Kominternu. Ty zas byłeś łaskaw olac to gniazdo i wyfrunąć w dal.

jezeli poznales go w naszym kraju ,to juz jest dowod na to ze kraj ten zrobil
                        > cos dobrego dla obcego .

Za małoo widac zrobił dla ciebie...

nie twierdze
                        > ze polacy sa we wszystkim swieci.

Twierdzisz za to, że Rosjanie sa we wszystkim do bani, choć nie raczyłeś żyć we
                        własnym kraju.

pozatym polacy walczyli skutecznie z komuna
                        To w twoich oczach stawia ich ponad Rosjanami? Ciekawy pogląd.

bo nie
                        > sadze ze nawet te proste argumenty do ciebie trafia

Jza zas sądzę, że ty nie zrozumiałeś tego co sam napisałeś. Radzę usiąść
                        wieczorem i przemyśleć. Czym różni się polski ksenofob od ksenofobów innych
                        narodowości?
                        • ja_aska Re: sluchaj wielka niewiadomo ! 07.09.04, 15:25
                          xyz, jak to czym? polskością!
                        • Gość: sven Re: sluchaj wielka niewiadomo ! IP: *.cm-upc.chello.se 07.09.04, 15:27
                          widzisz jestes niereformowalny.saksy to pojecie minionego okresu , nie dotarlo
                          do ciebie ze jestesmy wielka europa. o milosci do ojczyzny mi nie opowiadaj ,
                          bo co ty o tym mozesz wiedziec.( agentem to ty jestes, ale nie komiternu).ty
                          ten kraj olewasz zyjac w nim (to wedlug ciebie jest pozytywne dzialanie ,dla
                          mnie ku....wo).ja nie twierdze ze kraj ten za malo dla mnie zrobil.ale pytanie
                          jest:"nie pytaj co kraj(ojczyzna) moze zrobic dla ciebie,
                          ale ......".pewnie ,ze twierdze iz ruscy sa do bani, a moj kraj to polska ,a
                          nie rosja. (ty zdaje sie ,ze pomyliles ojczyzny).i jeszcze jedno , bo pewnie o
                          tym nie wiesz. nieraz wiecej mozna zrobic dla kraju, bedac z dala od niego ,niz
                          zyjac w nim.moj wklad w budowanie dobrego imienia ojczyzny , to jest chocby
                          to ,iz spokojnie i cierpliwie tlumacze ci ze ,nie nalezy pluc na swoj kraj, tym
                          bardziej jedzac chlebek wypieczony przez polskiego piekarza.jestes facet
                          inteligetny, chyba dasz sobie rade ze zrozumieniem tego co napisalem.pamietaj !
                          europa "ojczyzna ,ojczyzn".
                          • Gość: XYZ Re: sluchaj wielka niewiadomo ! IP: 213.155.191.* 08.09.04, 08:51
                            nie dotarlo
                            > do ciebie ze jestesmy wielka europa.

Dotarło. Rosja tez leży w Europie. Ale to do ciebi nie dotarło. Ty zatrzymałeś
                            się na "Przedmurzu".

o milosci do ojczyzny mi nie opowiadaj ,
                            > bo co ty o tym mozesz wiedziec.(

Wiem tyle, żeby tu siedzieć i tu pracować.

.( agentem to ty jestes, ale nie komiternu).
                            Pewnie Mosadu:)

> ten kraj olewasz zyjac w nim

Kraju nie olewam, olewam prymitywnych ksenofobów, którzy za granica robia tam
                            markę typu polishjokes.

pewnie ,ze twierdze iz ruscy sa do bani, a moj kraj to polska ,a
                            > nie rosja.

Mentalnie to chyba Korea Północna.

nieraz wiecej mozna zrobic dla kraju, bedac z dala od niego ,niz
                            >
                            > zyjac w nim.

Ten wkład to zapewne ppowody do polishjokes w USA i podbnych dowcipów w
                            Niemczech. Dziękuję za taki wkład.

to jest chocby
                            > to ,iz spokojnie i cierpliwie tlumacze ci ze ,nie nalezy pluc na swoj kraj,

Ja nie pluje na kraj, tylko na lproidalnych ksenofobów o malutkim rozumku,
                            którym się wydaje że maja misję chrystianizacji i polonizacji świata.

chlebek wypieczony przez polskiego piekarza.

polski to jest właściciel piekarni, sam chlebuś wypieka dwóch Ukraińców
                            zapierniczających na czarno. Problem jednak w tym, że ja chleba w ogóle nie
                            jadam.

jestes facet
                            > inteligetny, chyba dasz sobie rade ze zrozumieniem tego co napisalem.

O mnie sie nie martw. Martw się o to, że sam nie rozumiesz co napisałeś.

pamietaj !
                            > europa "ojczyzna ,ojczyzn".

Roman??
    • Gość: wolny kaukaz komu wierzyc???? IP: 155.37.231.* 07.09.04, 15:35
      z histori wiemy ze carska ,radziecka i rosyjska polityka oparta jest na
      klamstwie i podstepie . zachod do dzis wierzy w to co powie rosja a ona zrobi
      dokladnie odwrotnie .putin to byly KGB-ek wiec mozna sie po nim wszystkiego
      spodziewac . w zasadzie nie wiadomo kto kogo zabil w teatrze w oseti (
      widzieliscie jak wygladala szkola z zewnatrz po tzw ataku sluzb specjalnych -
      zapewna terorysci wyszli sobie na zewnatrz i sami ostrzelali szkole )
      czeczenia chce byc wolnym krajem tak jak ukraina litwa lotwa ale do tych krajow
      niestety armia radziecka nie ogla wejsc bo sa za blisko zachodniej europy
      a na kaukazie moga robic co chca

WOLNY KAUKAZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JA ROSJI NIGDY NIE UWIERZE
      • Gość: WzK Re: komu wierzyc???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 22:18
        Ukraińscy skrajni nacjonaliści z UNA-UNSO, którzy tak samo jak i Ty nienawidzą
        Rosji już nieraz jeździli do Czeczenii walczyć z jej armią.

Oto zdjęcia "mołojców" z UNA-UNSO zrobione w Czeczenii podczas pierwszej wojny
        w tym kraju:
        www.una-unso.org/album/chechen.htm
        A Ty co, będziesz wyżywał się na forach?
        Na front!!!!
        • Gość: sven Re: komu wierzyc???? IP: *.cm-upc.chello.se 07.09.04, 22:46
          frajer jestes WZK .wiesz przeciez o tym
          • Gość: WzK Re: komu wierzyc???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:00
            A you sven jesteś .....

No właśnie kim?
            • Gość: sven Re: komu wierzyc???? IP: *.cm-upc.chello.se 07.09.04, 23:06
              na pewno w 100% nie jestem tym , kim ty jestes
              • Gość: H56 polaczki, to takie polskie czeczeny,chrystusiki ś IP: *.comnet.krakow.pl 08.09.04, 09:20
                świata .Kim jest sven ? jest obrzydliwym polaczkiem, to dzięki takim właśnie
                rodakom nikt Polaków nigdzie nie lubi.
                • blackexit Re: polaczki, to takie polskie czeczeny,chrystusi 08.09.04, 09:42
                  Gość portalu: H56 napisał(a):

> świata .Kim jest sven ? jest obrzydliwym polaczkiem, to dzięki takim właśnie
                  > rodakom nikt Polaków nigdzie nie lubi.

ja dzieki tobie kocham tych perwersyjnych polskich starcow. pozdrawiam blackexit
                • Gość: sven Re: polaczki, to takie polskie czeczeny,chrystusi IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 09:56
                  znize sie do tego by ci h56(godny rozmiar,godny)odpowiedziec.ale pamietaj ,ze
                  tylko raz.zadales sobie pytanie i sam na nie odpowiedziales.ale odpowiedz twa
                  nie byla trafna.czyli z twa inteligencja nie jest cos na miejscu.(mogles wybrac
                  latwiejsze pytanie).ale nie truj sie tym dluzej, postaram ci sie wyjasnic.otuz
                  nie jestem polaczkiem (to okreslenie to wlasnie ruski wymyslil) tylko
                  dosc "dorodnym "polakiem.i wcale nie takim obrzydliwym.z tym "lubieniem" to
                  jest roznie(ja nie mam z tym klopotow)takie przywary
                  jak :cierpietnictwo,narzekanie,obmawianie(ale to dotyczy ludzi takiego pokroju
                  jak ty)powoduje faktycznie lekka rezerwe u nowo poznanych ludzi
                  (obcokrajowcow).ale jak ktos zachowuje sie normalnie(oczywiscie nie wszyscy
                  wiedza co to jest normalnie),bariery miekna i nie mozna powiedziec zeby nas nie
                  lubili.a tak wogole to jaki swiat ty widziales , ze twierdzisz ze nigdzie nas
                  nie lubia(w dodatku twierdzisz(hihihi) ,ze ja jestem tego powodem).ty nie
                  lubisz samego siebie i swojego kraju(tego w ktorym mieszkasz), na tej podstawie
                  snujesz bledne wnioski.apropo rodaka.ja nie jestem twoim rodakiem,bo ja jestem
                  polakiem.nigdy nie uzywam takiego okreslenia "paljaczki" jak ty.
                  • ja_aska sven?? 08.09.04, 10:01
                    czy ty przypadkiem nie uważasz, że nienawiść do rosji jest wprost
                    proporcjonalna do miłości do ojczyzny? bo jezeli tak (a ja tak cię rozumiem) to
                    jesteś cokolwiek ograniczony.
                    PS jeżeli nie o to chodzi to cofam.
                    • Gość: sven Re: sven?? IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 10:46
                      nic nie uwazam przypadkiem ,a twoja opinia o mnie nie ma znaczenia(dla mnie )
                      moja "nienawisc"(jak to ty napisalas)do zsrr, to naturalna konsekwencja tego co
                      przezylem osobiscie za "panowania" rosjan.(celowo napisalem zsrr, bo uwazam ze
                      tam sie nic nie zmienilo )a co przezylem? normalna sowiecka okupacje.ich
                      wojska"bronily" nas przeszlo 40 lat po wojnie.ich garnizon byl w poblizu mojego
                      miejsca zamieszkania."my im budujemy statki , a oni za to biora od nas
                      wegiel"to takie powiedzenie ostatnich lat. to tez nie powod do tego aby ich
                      lubic.tyle lat cywilizowali sie w naszej ojczyznie i na koniec(kiedy uznali ze
                      nasz kraj jest juz bezpieczny) pokazali jacy sa reformowalni.(szpital na
                      mickiewicza, bezzecze itp.)za to tez nie bylem w stanie ich polubic.jest wiele
                      mocniejszych stron ,( gdzie mimo usilnych staran )nie jestem w stanie ich
                      polubic.nie szukaj proporcji w moiej milosci do kraju i do "lubienia"
                      ruskich ,bo to dwie calkowicie rozne sprawy.odnosnie ograniczenia(pewnie
                      myslisz o tym umyslowym. ale o to zapytaj ty swoiego psychoanalityka)ja nie mam
                      zadnych ograniczen .pisze i mowie to co mysle.nie jestem w przeciwnosci do
                      ciebie ograniczony poprawnym politycznym(partyjnym )mysleniem.a tak nawiasem ,
                      to nasze posty nie sa w temacie watku gryfa. zrobilismy sobie GG z tego forum.
                      • ja_aska Re: sven?? 08.09.04, 11:16
                        1. lubię gg
                        2. skoro ty nie lubisz nie zmuszaj innych do nielubienia
                        3. sympatia dla ludzi z innego (dla ciebie wrogiego) kraju nie jest przejawem
                        braku patriotyzmu.
                        4. mieszkanie przy ruskich koszarach jest świetnym powodem do "nielubienia"
                        ludzi.
                        • Gość: sven Re: sven?? IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 11:33
                          ha! widzisz asia niezrozumialas.albo nie doczytalas.ruskie koszary same w sobie
                          nie byly powodem do "nielubienia".aspekt mojej wypowiedzi byl calkiem inny.(to
                          bylo wojsko okupujace nasz kraj,nie strzegace naszego bezpieczenstwa).nie
                          zmuszam nikogo do przejecia mojego toku myslenia.po co ? nie uwazam ze sympatia
                          do ludzi innej narodowosci , jest przejawem braku patryiotyzmu(znow mieszasz te
                          dwie rozne sprawy)brakiem patriotyzmu nazywam :plucie na wlasny kraj,wartosci i
                          historie(kraju).a czynia to niektorzy , na tym forum(h56,xyz, wielu innych i ty
                          im przyklaskujesz)
                          • Gość: XYZ Re: sven?? IP: 213.155.191.* 08.09.04, 11:38
                            Ja kolego nie pluje na mój kraj. Ja pluje na takich jak ty zapszańców, co wstyd
                            Polakom na świecie przynoszą. Nie odwracaj kota ogonem.
                            • Gość: sven Re: sven?? IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 11:54
                              osle, osle sam pisales, a przeczytac nie umiales (mialem przeprosic cie za
                              frajera , ale niech tak zostanie)a ze plujesz ,to czuje (jadem )
                              • Gość: XYZ Re: sven?? IP: 213.155.191.* 08.09.04, 11:56
                                > osle, osle

Miło mi. XYZ

ze plujesz ,to czuje (jadem )

Taaa. Jadem... jak cała zydo-komuna... Pozdrów Romana:)
                                • Gość: sven Re: sven?? IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 12:19
                                  hahaha wiem , ze ci milo . "jak go spotkam to mu powiem"
                        • Gość: H56 Re: sven ! IP: *.comnet.krakow.pl 08.09.04, 11:52
                          a jacy ci okupanci radzieccy byli okrutni i namolni. Co Ty mogłeś mieć chopie
                          z nimi wspólnego, no chyba ulicę. Nie zauważyłem ,aby Rosjanie w tym czasie
                          pałali do nas jakąś niechęcią.Mieszkania Rosjan były na terenach zamkniętych a
                          pobliscy mieszkańcy bardzo chwalili sobie ich sąsiedztwo.Jesteś svenie wstrętnym
                          ksenofobem. Ja nie pisałem poljaczki ale polaczki. Myślę ,że Rosjanie uzywaja
                          takiego sformuowania tylko w stosunku do Panów Polaków którzy mają niepokolei
                          pod sufitem.
                          • Gość: sven Re: sven ! IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 12:11
                            pewnie, ze byli okrutni.(wspominajac tak niedaleka historie,nawet bardzo ).ta
                            wspolna ulica to tez bylo o wiele za duzo.bo oni dzielili moja ulice bez mojej
                            zgody.ja pamietam jak mogli spacerowac w swoich mundurkach zupelnie swobodnie.
                            (dopiero pozniej im zakazali).pamietam tez ze ich koszary sasiadowaly z
                            koszarami wopu.ich "lodowki"za oknami, powybijane okna zakryte gazetami ,
                            dziury w plocie (jednym slowem jak cala matuszka).ksenofobem to jestes ty,bo
                            niedostrzegasz (od 1maja stalismy sie czlonkami wielkiej rodziny)
                            zmian.okreslenia "polaczki"(bez znaczenia w jakim akcencie)uzywasz znacznie
                            czesciej .a to jest swinstwo. wiec zastanow sie kim ty jestes
                            • Gość: H56 Re: sven ! IP: *.comnet.krakow.pl 08.09.04, 12:33
                              svenie ,nie chodzi mi aby Ci dowalać ,ale wiedz o tym ,że to Rosjanie
                              zdecydowali,że Szczecin został wcielony do Polski a nie pozostał w Niemczech.
                              Jak by chcieli to nic im nie stało na drodze aby Szczecin stał się miastem
                              wydzielonym. Taki to już przywilej zwyciezców. Byliśmy autonomiczną republiką
                              radziecką, ofiarowaną Stalinowi przez zachód za pomoc w unicestwieniu faszyzmu.
                              Ja czuje się pełną gęba europejczykiem
                              • blackexit Re: sven ! 08.09.04, 12:39

> svenie ,nie chodzi mi aby Ci dowalać ,ale wiedz o tym ,że to Rosjanie
                                > zdecydowali,że Szczecin został wcielony do Polski a nie pozostał w Niemczech.

jednoczesnie wcielii sobie lwowo i wilno nie wspomne o setkach tysiecy zabitych
                                i o napasci z 39 roku ale to tylko drobiazgi.

> Ja czuje się pełną gęba europejczykiem

chyba rosjaninem azjata raczej. pozdrawiam blackexit
                            • ja_aska Re: sven ! 08.09.04, 12:41
                              ci co chodzili po ulicach sami się tutaj nie pchali tylko otrzymali rozkaz. nie
                              zauważyłam by ktoś tu opluwał Polskę. była tylko mała prowokacja i to wsjo.
                              • blackexit Re: sven ! 08.09.04, 12:44
                                ja_aska napisała:

> ci co chodzili po ulicach sami się tutaj nie pchali tylko otrzymali rozkaz.

to cos jak z niemcami nie mozmey przeciez osadzac podrzednego zolnierza ss czy
                                wermachtu bo sami sie tutaj nie pchali a wykonywali jedynie rozkazy.
                                pozdrawiam blackexit
                                • ja_aska bleki 08.09.04, 12:50
                                  tamci mordowali. przestań histeryzować.
                                  • blackexit Re: bleki 08.09.04, 12:53
                                    ja_aska napisała:

> tamci mordowali.

tamci tak a ci nie? pozdrawiam blackexit
                                    • ja_aska Re: bleki 08.09.04, 12:55
                                      za moich czasów nie. głupie pytanie głupia odpowiedź.
                                      • blackexit Re: bleki 08.09.04, 12:59
                                        ja_aska napisała:

> za moich czasów nie. głupie pytanie głupia odpowiedź.

no to sobie podyskutowalismy. pozdrawiam blackexit
                          • blackexit Re: sven ! 08.09.04, 12:37

> a jacy ci okupanci radzieccy byli okrutni i namolni. Co Ty mogłeś mieć chopie
                            > z nimi wspólnego, no chyba ulicę. Nie zauważyłem ,aby Rosjanie w tym czasie
                            > pałali do nas jakąś niechęcią.

nie no zapalali miloscia szcegolnie nkwd.

Mieszkania Rosjan były na terenach zamkniętych a
                            > pobliscy mieszkańcy bardzo chwalili sobie ich sąsiedztwo.

o jasne pojedzij troszj epo zachodniopomorskim sa na nich cmentarze gdzie jest
                            po kilkadziesiat grobow z jedna data ciekawe dlaczego sa polozone bardzo blisko
                            jednostek. armia radziecka ograbila szcegolnie tereny pn-zach a o tym co
                            wyprawiala na zajetych terenach za bugiem na nowej hucie tez pewnie nie
                            slyszeleli. pozdrawiam blackexit
                            • ja_aska bleki 08.09.04, 12:48
                              nie przesadzaj. bo zaraz wyjdzie, że nkwd mordowała naszych w latach 80'tych. a
                              ruscy nic innego tylko grabili i gwałcili. zaczynacie wpadać wprzesadę. zresztą
                              jak zwykle.
                              • blackexit Re: bleki 08.09.04, 12:52
                                ja_aska napisała:

> nie przesadzaj. bo zaraz wyjdzie, że nkwd mordowała naszych w latach 80'tych.

ok. mow abyla o calej okupacji radzieckiej w polsce czy o jakims wycinku ja
                                zrozumialem ze o calej bo nikt nie zakrslil jakis ram. od lat 50 za nkwd
                                mordowali polscy aparatczycy w scislym porozumienieu z wladzami okupacyjnymi.
                                do dzis panowie pozostaja bezkarni. niestety.
                                pozdrawiam blackexit
                                • ja_aska Re: bleki 08.09.04, 12:57
                                  a ja, zrozumiałam, że gadamy o czasach końcowych - w których mieszkał sven.
                                  rzeczywiście niestety bezkarni.
                                  • Gość: sven Re: bleki IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 13:19
                                    mieszkal, czas przeszly. ja nadal mieszkam w polsce , mam tam mieszkanie.mam
                                    polskie obywatelstwo (nie pragne jego zmiany, jak ten wielki "polak"h56,w
                                    jednym z watkow wymyslonych przez siebie)a ,ze zyje tu w szwecji(to przeciez
                                    tez europa, ta wspolna)to wcale nie powod zeby mi zabierac prawo do wlasnej
                                    ojczyzny(tego chcialby xyz w jednym z postow).a ty h56 nie przeceniaj sie z tym
                                    dowalaniem mi (do tego jest potrzebna inteligencja).caly czas pisze o powodach
                                    dlaczego nie darze sowietow sympatia, natomiast nie uslyszalem od was
                                    konkretnej odpowiedzi dlaczego wy ich lubicie.opowiedzcie mi o nich (powodach )
                                    moze zmienie zdanie.
                                    • ja_aska sven 08.09.04, 13:31
                                      ja lubię prawie wszystkich. a rosjan (ludzi których znam) za życzliwość,
                                      muzykę, film, picie wódki i śpiewanie smętnych pieśni.
                                      • Gość: sven Re: sven IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 13:40
                                        fakt, to sa godne powody za ktore mozna ich polubic.zwlaszcza przeciwstawiajac
                                        je powoda za ktorych ja ich nie lubie.
                                    • Gość: XYZ Re: bleki IP: 213.155.191.* 08.09.04, 13:45
                                      Maja o niebo lepsza kuchnie od naszej. Nie są takimi bufonami jak Polacy-
                                      katolicy. Są stokroć sympatyczniejsi od Poalków -katolików. Jezeli są twoimi
                                      przyjaciółmi, nie wykręcą cię jak Polacy-katolicy. Nie palą przy stole. Mozna
                                      na nich liczyć (nie mówię o politykach, tylko o zwykłych ludziach), pomoga
                                      zawsze i nie będą patrzeć czyś Polak czy Chińczyk. Mają swoje wady, tak jak
                                      wszystkie nacje. Polacy mają ich jednak znacznie więcej. Przywar. No i mają
                                      piękna kulturę, którą szanują niezależnie od tego czy był to czas carów, czy
                                      Stalina. Sa dumni, ale nie wyniośli
                                      • Gość: sven Re: bleki IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 14:11
                                        hahahaha !kuchnia-zalezy w czyj smak ma trafic(tobie moze pasuje)ja lubie tylko
                                        ich ruskie pierogi(ale tak do konca nie jestem przekonany czy to ich
                                        wymysl).czy sa sympatyczniejsi,pewnie tak(biorac pod uwage twoja osobe).nie
                                        wykreca cie(hahahaha)to najlepsze co mogles napisac.oni kreca siebie na
                                        wzajem,innych juz trudno wykrecic na takie naiwne numery(te numery byly
                                        dobre ,dobrych pare lat temu, ta slynna cynksiarska "wajcha" przyszla wlasnie
                                        od nich).czy pomoga innym.oni sobie nie moga pomoc.piekna kulture to mieli(nie
                                        mylic z obyciem,np.tym przy stole.z kim ty jadasz x ? ).nie sa wyniosli ?
                                        a "rosija budziet wielkija" , albo "u nas bolszyje ". przypomnial mi sie ruski
                                        saldat ktory uciekl na krotka"lewizne "z koszar(faktycznie byl
                                        sympatyczny ,gral na gitarze).pil wodke ,ze starszymi chlopakami z mojego
                                        podworka i mowi "a u nas to sprit 108 %".polska natomiast byla katolicka ,jest
                                        nia nadal nie zaleznie czy to sie podoba jakims anonimowym goscia.to tez
                                        element naszej tradycji.szkoda tylko ze tak brukanej przez niektore elementy
                                        (rowniez pseldokaplanow).
                                • Gość: XYZ Re: bleki IP: 213.155.191.* 08.09.04, 13:00
                                  Blekuś co ty możesz o latach 50 wiedzieć? Urodziłes się w okilicach lat
                                  80siątych. Serio jak się ciebie czyta, to obraz PRLu jawi się czarniej od
                                  okupacji hitlerowskiej. Płonące wisoski, wisielcy na drzewach. Kto ci tych
                                  bajek naopowiadał?? Nie twierdzę, że PRL to jakiś świetlisty okres, ale to co
                                  ty wypisujesz to jakies scincte fiction.
                                  • Gość: H56 Re: za co lubię Rosjan ? IP: *.comnet.krakow.pl 08.09.04, 13:51
                                    jak już kiedyś pisałem narodowość jest mi obojętna, dzielę ludzi na mądrych i
                                    głupich, dobrych i złych, normalnych i opętanych fobiami, itp. Poza tym, to też
                                    słowianie oraz posiadają zalety jakie wymieniła Aśka. Mają jeszcze jedną zaletę,
                                    są do bólu szczerzy ,otwarci i niezawistni /chodzi o Rosjan a nie ich
                                    przywódców/.
                                    • ja_aska sven 08.09.04, 14:37
                                      ty nienawidzsz narodu a ja napisałam za co lubię ludzi. to były przykłady.
                                      • Gość: sven asia ,prosze..... IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 15:19
                                        asiu, nie manipuluj slowkami. nigdzie nie napisalem ze" nienawidze".po prostu
                                        nie lubie."nienawidze" to zbyt mocne slowo i nie dotykam nim narodu.nienawidze
                                        stalina , brezniewa , putina itp. nie lubie ruskich , bo mam calkiem odmienne
                                        zdanie od twojego ,na ich temat.nie lubie tez ciebie(bo nie dalas mi sprobowac
                                        swojego ponoc smacznego sernika),nie lubie xyz bo ma lewicowe poglady ( a przez
                                        nich sa same nieszcescia) nie lubie h56, bo nie potrafi uszanowac czyis
                                        przekonan(wyszydza je i nasmiewa sie).ale to tylko was nie lubie.nie angazuje
                                        nienawisci w takich banalnych sprawach.jeszcze raz cie prosze nie manipuluj
                                        slowkami, jesli z kims dyskutujesz to odrabiaj lekcje(czytaj uwazniej czyjes
                                        posty)
                                        • ja_aska svenie , ja bardzo proszę 08.09.04, 15:25
                                          jak się kogoś (czegoś) tylko nie lubi nie angażuje sie tak bardzo. atalina i mu
                                          podobnych nikt nie lubi oprócz wariatów. ja tez nie lubię. jak możesz nie lubić
                                          pogladów lewicowych mieszkajac w szwecji? opieka socjalna ci się nie podoba?
                                          PS. sernik miał być na parapetówie u pismaka. będzie parapetówa będzie sernik.
                                          dla ciebie może być cała blacha.
                                          • Gość: sven asia IP: *.cm-upc.chello.se 08.09.04, 15:33
                                            juz cie lubie.(tu jest lewica calkiem w innym wydaniu ,ale to tak na
                                            marginesie .)
    • Gość: WOLNY KAUKAZ KOMU WIERZYC IP: 155.37.231.* 08.09.04, 16:56
      widzicie jak to dziala zaczelo sie o wojnie w czeczeni a skoonczylo na
      opluwaniu sie sowiecki system dziala - dziel i rzadz.
      putin to wysoki oficer KGB
      to tak jak by w polsce prezydentem zostal niewiem kto rakowski albi jeden z
      zabojcow przemyka
      zal mi rosjan bo zawsze byli pod butem wladzy

MOSKWA PRECZ OD CZECZENII !!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: H56 Re: Wolny Śląsk IP: *.comnet.krakow.pl 08.09.04, 17:06
        WARSZAWA PRECZ OD ŚLĄSKA !!!!!
        • Gość: WOLNY KAUKAZ ??????? IP: 155.37.231.* 08.09.04, 17:28
          HENIO WEZ PRZESTAN pindolic
          nie slyszalem zeby polska armia pacyfikowala slask
          natomiast slyszalem o slaskich powstaniach
          • Gość: H56 Re: Ślązacy żałują tych powstań ! IP: *.comnet.krakow.pl 08.09.04, 17:38
            pacyfikacji może nie było, ale prześladowania powojenne Ślązaków były i to
            znaczne.
            • Gość: wolny kaukaz Re: Ślązacy żałują tych powstań ! IP: 155.37.231.* 08.09.04, 17:41
              byly bo henio bylismy w tym samym systemie pod sowieckim panowaniem tak jak
              obecnie czeczenia

to sowiecki system i nic sie nie zmienilo
              • Gość: H56 Re: Ślązacy żałują tych powstań ! IP: *.comnet.krakow.pl 08.09.04, 19:11
                zmieniło się, zmieniło.
                • ja_aska jałowa dyskusja 09.09.04, 08:52
                  bez sensu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka