Gość: pepe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 18:02 Hehe, to chyba Deutsch Africa 2!!! Ale plus za jasną odpowiedź: nie wiem kto i w jakim konsorcjum. Jaki Pan taki kram. Szczecin tonie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaczepialski to juz wiadomo po co pan Czesny pojechał do 14.10.04, 18:21 Barcelony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazzmine Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 18:50 Chyba tylko władze Szczecina są na tyle głupie, aby wchodzic w dalsze inwestycje z inwestorami, którzy nie mają nic oprócz chęci (raczej nie dobrych) i skompromitowali się przy poprzednich działaniach. Obciach tu mieszkać, chyba wracam do Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:14 tylko szczecinskie wladze sa tak beznadziejnie glupie.Jurczyk to moze i byl dobry w donosach do UB, i w slupkach magazynierskich, a do sprawowania urzedu w duzym miescie rozumu i oglady potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bekas Re: kto wezmie szczecin, komu, komu??????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:19 Nasi Radni i nasi urzednicy pilnuja tylko wlasnych portfeli i wlasnych posiadlosci, a reszte to moga za darmo oddac, byle komu/ patrz Ptak i Czesny/, byle tylko duzo i pieknie klamal.Wstyd za ta "elyte" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a na cholere mi .. Re: oddam miasto- za darmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 19:21 urzad zatrzymam- Jurczyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gandalf Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 15:05 A skad on wezmie tego - tak deficytowego - towaru , jakim jest rozum ? Ma przeciez tylko trzy zwoje mozgu - jeden wiecej od kury, zeby nie s..l pod siebie Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 14.10.04, 20:01 jedynymi radnymi którzy przeciwstawili się oddaniu mieszkań i lokali komunalnych do spółek byli radni Od Nowa i PiS jednym z argumentów było to że spółki te mogą zostać wykupione odbierze to prawo do wykupu mieszkań ludziom którzy mieszkaja w nich często od 1946 roku i całe życie utrzymywali te kamienice bo miasto nie dokładało do tego ani grosza wręcz przeciwnie wyciągało z tych czynszów pieniądze na różne inne działąnia a przede wszystkim na utrzymanie abeków zbilków tbsów scrów to jest wielki skandal a odpowiedzialni są za to radni SLD PO NRS i kilku niezależnych gdzie są ci którzy protestowali przeciwko 700 000 dla Pogoni a nie potrafili zaprotestować przeciwko oddaniu za darmo spółkom mienia wartości 500 000 000 zł no i co panie Litwiński to pan był największym zwolennikiem oddania tych mieszkań do spółek jak pan teraz spojrzy tym ludziom w oczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piccolo Pan Litwiński wybuduje im Calbudem:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonid Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.visp.energis.pl 14.10.04, 22:33 Stara przesadzasz, słyszałem Litwińskiego w dzisiaj w radiu. Ostro skrytykował pJurczyka.Dokąd te spólki są miejskie nic nikomu nie grozi.Litiński powiedział że na sprzedaż udziałów musi być zgoda radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 15.10.04, 07:25 Arku nie przesadzam no to co że krytykowałeś w radiu ale wcześniej na sesji jak lew broniłeś uchwały Jurczyka o przeniesieniu kamienic do spółki SCR i TBS a następnie głosowałeś za razem z SLD PO NRS a co do sprzedaży udziałów masz rację tyle że można to zrobić w inny sposób podnosząc kapitał założycielski spółki a do tego zgoda radnych nie jest potrzebna a tak w ogóle po tej króciutkiej dyskusji widać jak dużo dyskutantów na forum jest przestawicielami poszczególnych partii jakoś nie widzę gromów na poszczególnych radnych czy ugrupowania a chodzi o 500 000 000 zł specjalnie piszę i Litwińskim i klubach radnych PO SLD NRS i nic cisza rozumiem że tacy zwykli kolesie jak absztyfikant zaczepialski ana albertc Leonid kibic i kilka innych osób kryjących się pod znacznie większą liczbą nicków jakoś nie zauważa tego tematu czysty przypadek chłopaki Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 15.10.04, 11:45 student1 napisał: > Arku > nie przesadzam > no to co że krytykowałeś w radiu > ale wcześniej na sesji jak lew broniłeś uchwały Jurczyka o przeniesieniu > kamienic do spółki SCR i TBS > a następnie głosowałeś za > razem z SLD PO NRS > a co do sprzedaży udziałów masz rację > tyle że można to zrobić w inny sposób > podnosząc kapitał założycielski spółki > a do tego zgoda radnych nie jest potrzebna > a tak w ogóle po tej króciutkiej dyskusji widać jak dużo dyskutantów na forum > jest przestawicielami poszczególnych partii > jakoś nie widzę gromów na poszczególnych radnych > czy ugrupowania > a chodzi o 500 000 000 zł > specjalnie piszę i Litwińskim i klubach radnych PO SLD NRS > i nic > cisza > rozumiem że tacy zwykli kolesie jak > absztyfikant > zaczepialski > ana > albertc > Leonid > kibic > i kilka innych osób kryjących się pod znacznie większą liczbą nicków jakoś nie > zauważa tego tematu > czysty przypadek chłopaki Drogi Studencie Pierwszy przykro mi, że uprawiasz ponownie dezinformację wobec mojej skromnej osoby. Tylko przekorna sympatia jaką Cię darzę powstrzymuje mnie od użycia słowa "kłamiesz". I jeszcze jedno: czy naprawdę Sądzisz, że ja ukrywam się za tymi wieloma pseudonimami? Nie uprawiam maskarady, choć szanuję zwyczaj panujący na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas a radni się tylko licytuja kto wiecej przepier... IP: 62.233.223.* 14.10.04, 23:32 no to jest kabaret a nie rada i co sie tylko potrafia licytować kto bardziej rozpieprzy to miasto. A my tylko 700 tys. a wy to ... I wszyscy, narzekaja na Jurczyka. To śmieszne. RADNI BEZRADNI to za mało .... RAZEM wy pracujecie RAZEM i RAZEM odpowiadacie za wszystko wbijcie to sobie do tych główek To nie jest tak, że to oni winni... Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: a radni się tylko licytuja kto wiecej przepie 15.10.04, 07:45 oj naiwny naiwny najwny jak dziecko we mgle polecam wystosować ten apel do posłów Samoobrony PO SLD PiS LPR i in razem RAZEM ODPOWIADACIE ZA WSZYSTKO i wiesz co andreas masz rację tylko w zupełnie innym sensie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: a radni się tylko licytuja kto wiecej przepie IP: 62.233.223.* 15.10.04, 11:55 studencie piszesz żem naiwny i masz rację. Ludzie nie rozgraniczją czy to czy tamto ugrupowanie bądź osoba. Rozumiem, że chcesz mi powiedzieć, że większość radnych chce rozpieprzyć miasto i zagarnąć jak najwięcej... To jeżeli jest grupka czy ugrupowanie uczciwych to dlaczego nie zgłasza tego do prokuratora, ABW, NIK? Jestem naiwny i chce takim pozostać zawsze taki byłem ufam ludziom i mam wielu przyjaciół. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Re: a radni się tylko licytuja kto wiecej przepie 15.10.04, 11:52 Gość portalu: andreas napisał(a): > no to jest kabaret a nie rada Czaszem tak to wygląda ;) > i co sie tylko potrafia licytować > kto bardziej rozpieprzy to miasto. > A my tylko 700 tys. a wy to ... Czasem tak jest :( > I wszyscy, narzekaja na Jurczyka. > To śmieszne. To ostatnie też? > RADNI BEZRADNI > to za mało .... > RAZEM wy pracujecie RAZEM > i RAZEM odpowiadacie za wszystko > wbijcie to sobie do tych główek > To nie jest tak, że to oni winni... Kiedy tak mówię spora część koleżanek i kolegów puka się w czoło mówiąc, że "naiwny" albo " dla poklasku". Inni mówią,że nie warto bo im gorzej tym lepiej - rozumiem dla nich. Są i inni, niestety jesteśmy w mniejszości. Wiosną tego roku zaproponowałem Radzie nadzwyczajny tryb pracy nad kilkoma co najmniej siedmioma najważnieszymi kwestiami. Pomysł z powodów o których wyżej nie został zrealizowany. Jeszcze nie teraz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: a radni się tylko licytuja kto wiecej przepie IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 15.10.04, 13:51 Kiedy tak mówię spora część koleżanek i kolegów puka się w czoło mówiąc, > że "naiwny" albo " dla poklasku. Właściwie, mnie Pański komfort polegający na tym, że koledzy w określony sposób na Pana patrzą niespecjalnie obchodzi- mam nadzieję, że za te "niedogodności" nie zalegają Panu z płacą??? Naiwność rozumiana jako dążenie do praworządności, lub choćby przyzwoitości nikogo chyba nie hańbi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denat Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:59 nawet już im się nie chce ubierać białych rękawiczek. rozdają to miasto, nawet nie pytając komu. historia się powtarza. najpierw jurczyk nie wiedział jak sie nazywa jego zastepca, teraz zastępca nie wie komu rozdaje miejski majątek. w sumie co mu za różnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.fnet.pl 14.10.04, 22:18 za GW: - Zastanawiamy się, czy nie przyspieszyć renowacji kamienic, wpuszczając kapitał zagraniczny - przyznaje Mirosław Czesny, wiceprezydent Szczecina. - Nie wiem, na jakich zasadach prowadzona byłaby wówczas rewitalizacja, może zostałby wydzielony jeszcze jeden podmiot. Najpierw jednak musimy ocenić dotychczasową działalność TBS-ów i SCR-u - wówczas zobaczymy, jak sobie radzą z powierzonym zadaniem. Czesny nie wyklucza, że Hiszpanie mogliby się zająć także budową mieszkań czynszowych (te zadania realizują TBS-y). Rozmowy są na tyle zaawansowane, że w czwartek wiceprezydenci w towarzystwie Carlosa Roiznera, jego wspólnika i szefów dwóch szczecińskich TBS-ów oglądali śródmiejskie kamienice. - Rewitalizacją bardziej zainteresowany jest wspólnik Roiznera, nazwiska nie pamiętam - z rozbrajającą szczerością przyznaje wiceprezydent Mirosław Czesny. - Razem utworzyli jakieś konsorcjum. (AMEN) Odpowiedz Link Zgłoś
quba18 Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 14.10.04, 22:16 Prezydent Jurczyk zapomniał jak nazywa się jego nowy zastępca, a wiceprezydent Czesny miałby pamiętać nazwisko inwestora, który wyremontuje szczecińskie Śrudmieście? Nie wymagajmy za wiele. W dodatku Pan Czesny tak się rozjeździł po wszystkich targach nieruchomości, że chyba zapomniał jak bardzo nasz etatowy zbawiciel z Hiszpanii przyspieszył zabudowę placów przy Bramie Portowej i remont niszczejącej kamienicy przy placu Grunwaldzkim. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit relaks 14.10.04, 22:18 proponuje przyjac moja metode czyli czekac az ta banda polglowkow wymrze lub odejdzie po nastepnych wyborach. po prostu nie interesowac sie tym bo to zle wplywa na serce. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patriota po byku Może p. Czesny przywiózł nam fachowców od... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 22:52 walki byków? w Hiszpanii chyba takich mają? jestem za... przerobieniem stadionu pogoni na arenę. byków ci u nas dostatek, na początek możnaby zatrudnić naszych szablistów, florecistów jako mata, pika i innych ...dorów. praktyka pokazuje, że jesteśmy dobrzy w nowych dyscyplinach sportowych. Bedzie i rozrywka i miejsca pracy. a może nawet wypuścimy byki na ulice? już widzę dorodne byczki goniące byłych kiboli jagiellońską, krzywoustego. pół europy przyjedzie oglądać. P.Czesny, wyciągnij pan coś z tego kapelusza. Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: relaks 15.10.04, 07:40 a kto ma odejść po następnych wyborach pan Litwiński który głosował za oddaniem kamienic do SCR TBS i pozostali radni będący z nim w koalicji SLD NRS PO jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: relaks 15.10.04, 11:05 student1 napisał: > a kto ma odejść po następnych wyborach > pan Litwiński który głosował za oddaniem kamienic do SCR TBS nie wiem czy jestes w stanie pojkac ze inan sprawa jest oddanie tego scr a co innego oddanie komus kogo nazwiska nawet sie nie zna. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he,he Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.astro.net.pl 15.10.04, 01:07 he,he od kiedy to rewitalizacja zajmuja sie posrednicy handlu nieruchomosciami. do niedawna hiszpan byl inwestorem,jakze pozadanym.nic jeszcze nie wybudowal chociaz na dzialce na bramie portowej ma pozwolenie na budowe chyba od dwoch lat.skad przekonanie panow prezydentow ze posrednik handlu nieruchomosciami zrewitalizuje nam miasto,raczej przehandluje... puk,puk!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asterix Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 15.10.04, 07:31 Mirosław Czesny oraz Jerzy Krawiec zastanawiają się..., co dwie głowy, to nie jedna. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 15.10.04, 10:02 Proponuję przejść do ułamków i dodawać nie tak, że co dwie głowy to nie jedna, lecz: ćwierćinteligent+ ćwierćinteligent= półgłówek... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczecinianin wszystko jasne ... IP: *.zchpolice.com 15.10.04, 07:33 No to teraz wszystko jasne skąd Jurczyk weźmie 30 mln na wypłatę odszkodowania dla MateTrade. Tylko muszą się śpieszyć bo na same odsetki nie wystarczy :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hobbit Re: wszystko jasne ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 15:01 Zgadza sie. Ale na pewno nie zapomnial o stosownej kasie dla siebie i swojego pryncypala - CIALA LOTNEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szecinianin-patrio Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 08:42 I znowu próba Pana Czesnego, który steruje Panem Jurczykiem do osiągniecia wspaniałych celów w krótkim czasie. Ale takich rozwiązań realnie nie ma! Wystarczy popatrzyć na to co zrobił obecny Zarząd Szczecina w kwestii rozwoju Miasta nic!!! I teraz chce szprzedać za grosze ostatnie polskie kamienice pewnie żeby wpłacić kary na poprzednie nieudane decyzje!!! Bravo. A co z deklaracjami Pana Prezydenta odnośnie zachodniego kapitału???? Czyżby tak szybko zmienił zdanie??? Ale jeżeli Szczecinianie nie chcieli odwołać Prezydenta (czytaj! chcieli mieć obecnego) To jest jak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anias Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 10:36 To poprostu przechodzi ludzkie pojecie.Może sprzedać cały Szczecin na licytacji?!! Przecież od razu widać,że czesny chce zarobić, a co z miastem to nie jego sprawa - on jest z Łodzi. Niech Hiszpanie wykażą się najpierw na Bramie Portowej i Pl. Grunwaldzkim,bo narazie kupili i tyle - chyba po to żeby blokować inwestycje - i sprzedać takim baranom więcej. Naprawdę można zawału dostać z nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Jestem za prywatyzacja kamienic 15.10.04, 11:09 zdecydowanie. pryatny wlascieiel uczyni z nich cos co moze przypomiinac dawna swietnosc nie to co obecnie zajmuje cale centrum szcecina czyli walace sie slumsy z takimi tez mieszkancami, ale sprzedaz przeze mnie proponowana to zupelnie cos innego niz oddanie ich hiszpanowi ktory puki co ma pole do popisuu w miescie i pole to stoi puste. sprzedaz jaka ja widze to ogolnoswiatowy przetarg dom po domu z cena wywolawcza 1 zl plus remont. w umowei zapisany czas na dokonanie remontu i jego standard. sila rzeczy obiejoby to juz tylko kamienice nie nalezace do tbs. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Kilka uwag. 15.10.04, 11:37 1. Jeśli istotnie mamy perspektywę bliższej współpracy z przedsiębiorcami hiszpańskimi bardzo mnie to cieszy. Mam nadzieję, że będzie ona bardziej efektywna dla Szczecina niż dotychczasowa. Czas na inwestycje, samo nabywanie nieruchomości komunalnych nie tworzy tak oczekiwanych miejsc pracy, nie zmienia wizerunku naszego miasta. 2. Jeśli mamy do czynienia z prawdziwym i uczciwym inwestorem, będzie on zainteresowany podobnie jak duża część radnych szybkimi – co nie znaczy gwałtownymi – decyzjami opartymi na silnych podstawach prawnych. Prezydent Jurczyk zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym musi uzyskać zgodę Rady Miasta na jakąkolwiek zmianę w strukturze własnościowej spółek komunalnych takich jak, TBS Prawobrzeże, STBS i SCR. Z góry skazane na niepowodzenie próby obejścia tego obowiązku, określić można jako zupełny idiotyzm, albo usiłowanie szczególnie zuchwałego napadu na Szczecin. Idiotyzm jest nieuleczalny , z bandytyzmem można i należy walczyć. Jeśli to dobra propozycja współpracy nie ma powodów by ją ukrywać i działać metoda faktów dokonanych.Jeśli to propozycja niosąca zagrożnie dla Szczecina i jego obywateli lepiej by Pan Jurczyk natychmiast zdyscyplinował swe otoczenie. Tak czy inaczej co najmniej niesmak pozostanie. 3. Nie żałuję swojego głosu jaki oddałem za przekazaniem aportem nieruchomości komunalnych TBS-om i SCR-owi. To są spółki komunalne w 100% i tak zostanie conajmnie do czasu gdy zostanie przedstwaiona w należyty sposób dostatecznie korzystna dla nas Szczecinian oferta współpracy od poważnego inwestora. Radni są różni, ale nie sądzę by mieli w tej sprawie znacząco odmienne podejście. Powiem więcej, wiem że Rada Miasta na dzień dzisiejszy jest w stanie zablokować ewentualne patologiczne działania. Spodziewam się, że Prezydent - po namyśle ;)- nie wystapi do Rady z tak "odważnymi" pomysłami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej mickiewicz Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.nfz / 195.205.239.* 15.10.04, 12:32 Mamy w Szczecinie silne podmioty -SCR i TBS-y którym powierzyliśmy zadanie odnowienia centrum. Mamy nad nimi 100% kontrolę .Nie widzę powodu dla krórego Rada Miasta miałaby przekazać serce Szczecina w obce ręce na tak niejasnych zasadach .Dlaczego Pan Prezydent nie szuka polskich partnerów ? .Pan Roizner aby przekonać do siebie Szczecinian powinien zrealizować inwestycje na zakupionych przez siebie gruntach. Uważam ,że Rada Miasta nie przekaże kontroli nad SCR-em i TBS-ami w obce ręce i że to te podmioty będą dalej prowadziły rewitalizację zabytkowych kamienic naszego miasta. Andrzej Mickiewicz -radny Rady Miasta Szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 15.10.04, 12:37 pozwole sobie przywitac kolejnego pana radnego. proponuje tez sie logowac zeby nikt od pana sie nie podszywal. zeby sie logowac trzeba zalozyc konto na gazecie. do rzeczy: Gość portalu: andrzej mickiewicz napisał(a): > Mamy w Szczecinie silne podmioty -SCR i TBS-y którym powierzyliśmy zadanie > odnowienia centrum. ok to dobrze ale kiedy i jak one sie z niego wywaza? czy istnije jakis harmonogram prac? Mamy nad nimi 100% kontrolę .Nie widzę powodu dla krórego > Rada Miasta miałaby przekazać serce Szczecina w obce ręce na tak niejasnych > zasadach. na niejasnych to zgoda, ale "obce rece" to co za arument? lpr? jestesmy europejczykami. >laczego Pan Prezydent nie szuka polskich partnerów ?. parner ma byc uczciwy wiarygodny i jak najlpszy wszystko jedno skad pochodzi. ps czy glosowal pan za dofinasowaniem z kasy miasta pryatnej spolki pt pogon? pozdrawia black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 13:07 Obecnych mieszkańców mieszkań zawsze można eksterminować. Są już niepotrzebi, a nawet nam zawadzają w Szczecinie. Tam mieszkają same stare śmieci. Zawsze można zrobić obozy koncentracyjne i wywieżć tych ludzi do obozów. Bo są już niepotrzebni. Po co te stare babcie i dziadkowie mieszkają w tych mieszkaniach. Za pióra i wont. W ogóle jskie oni maja prawo do tych mieszkań. No i co z tego że mieszkają tam kilkadziesiąt lat. Po co w ogóle żyją. Powinni już wszyscy powymierać i zrobić miejsce dla silnych i młodych i nie trzeba będzie im wypłacać emerytury. Nie ważne że nas wychowali i utrzymywali. Nie ważne że za ciężko zarobione pieniądze remontowali swoje mieszkania, płacili czynsze. Teraz trzeba zabrać im te mieszkania, wynieść ich gdzieś do gett a mieszkania oddać Hiszpanom albo innym Niemcom. Tylko chciałbym przypomnieć jedno - ci młodzi i piękni którzy to popierają też kiedyś będą starymi dziadkami i babciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:15 dziadku czy nie lepiej mieszkac starszym ludziom poza miastem w spokoju niz w centrum? slepy nawet zobaczy, ze z centrum robi sie getto i rewitalizacja jest konieczna. taka jest natura urbanizacji. mieszkania na obrzeza, biznes w centrum. co do przekazania rewitalizacji dla CR to miasto znow sie zapala na samo brzmienie nazwiska. nie biora pod uwage tego, ze zadna z inwestycji tego pana jeszcze sie nie rozpoczela. grunty czekaja tylko, nabieraja wartosci i sa w ten sposob dla niego doskonala inwestycja, lepsza niz lokata w banku. dlaczego nagle to co robi SCR przestalo wszystkich zadowalac. czy kolejne kamienice nie sa remontowane? Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 15.10.04, 13:19 Gość portalu: dziadek napisał(a): > Po co te stare babcie i dziadkowie mieszkają w tych > mieszkaniach. stwierdzenie ze mieskzania w centrum zamieszkuja glownie babcie i dziadkowie jest chyba nadurzyciem. poza tym z tego co mi sie wydaje tacy ludzie raczej placa oplaty. poza tym starsi czy mlodsi ludzie niczym nie roznia sie od starszych lub mlodszych mieszkajacych gdziekolwiek indziej. wszystkich obowiazuje prawo i koniecznosc dokonywania oplat za mieszkania. jesli nadal bedzie taka sytuacja z kamienicami w centrum to za gora 10 lat zawala sie one wraz z mieszkancami niezaleznie od ich wieku. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 13:35 Dziwne że nie zawaliły się przez 100 lat. Chyba za 10 lat też się nie zawalą. Tak sobie myślę że gdyby te mieszkania mogli za złotówkę wykupić dziadkowie babcie i inni mieszkający w nich to sami mogliby decydować czy chcą tam mieszkać i czy chcą remontować swoje mieszkania. Aroganckie narzucanie ludziom co mają robić i decydowanie za nich śmierdzi mi głęboką komuną. Prywatyzacja jest najlepszym lekarstwem na ukrócenie korupcji i panoszenia się urzędników. Ale prywatyzacja na rzecz tych, którzy są faktycznymi właścicielami z tytułu utrzymywania tych mieszkań przez dziesiątki lat. Dajcie ludziom własność a już oni będą wiedzieli co z nią zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 15.10.04, 13:57 Gość portalu: dziadek napisał(a): > Dziwne że nie zawaliły się przez 100 lat. tez sie dziwie. >Chyba za 10 lat też się nie zawalą. czyli twoim zdnaime nie nalezy w tej sprawie nic zmnieniac dobrze rozumiem? > Tak sobie myślę że gdyby te mieszkania mogli za złotówkę wykupić dziadkowie > babcie i inni mieszkający w nich to sami mogliby decydować czy chcą tam > mieszkać i czy chcą remontować swoje mieszkania. moga juz je wykupic chyba nie za zlotowke ale za ulamek wartosci. Aroganckie narzucanie ludziom > co mają robić i decydowanie za nich śmierdzi mi głęboką komuną. to wlasciciel decyduje a gleboka komuna smierdzi trzymanie na 150 m mieskzania ludzi ktorzy nie maja zamiaru za nie palacic a jedynie dewastujua nie swoja wlasnosc. Prywatyzacja > jest najlepszym lekarstwem na ukrócenie korupcji i panoszenia się urzędników. a no wlasnie. > Ale prywatyzacja na rzecz tych, którzy są faktycznymi właścicielami z tytułu > utrzymywania tych mieszkań przez dziesiątki lat. nie ma prawnie takiego pojecia. to nie jest zasiedzenie. Dajcie ludziom własność a już > oni będą wiedzieli co z nią zrobić. wlasnie o tym mowie. kupuje swoje mieskznaie kto che a jak nie che to sprzedaje sie je na wolnym rynku najlpiej cala kamienice plus remont. tuata pojawia sie problem co z domami w ktorych ktos kupi np jedno mieszkanie albo dwa. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 14:15 Niestety, ale wbrew pozorom nie mamy zbierznych poglądów. Ja uważam, że mieszkania te powinny być sprzedawane za złotówkę mieszkańcom w nich mieszkających a nie za 10% ich wartości tak jak jest teraz. Bo miasto do tych mieszkań nie dokładało i nie dokłada nawet złotówki. Tak samo jak TBS-y które żyją z czynszów ludzi tam mieszkających i z tych czynszów remontują kamienice. Jak TBS bierze kredyty na remonty to i tak spłaca ten kredyt z czynszów. Jednorazowa wpłata do budżetu za mieszkanie to zmarnowane pieniądze. Lepiej żeby właściciele przeznaczali je na remonty a nie na zmarnowanie przez prezydenta. Nie interesuje mnie uroda tych budynków. To kwestia światopoglądu. Dla mnie własność prywatna jest święta i każdy właściciel najlepiej wie co robić ze swoją własnością. Nawet gdyby miał sprzedać a pieniądze przepić. Takie jego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.filar.pl 15.10.04, 15:26 "Nie interesuje mnie uroda tych budynków" - nie my je budowaliśmy i nie nam je zmieniać! Jesteśmy winni zachować potomnym to co zbudowali poprzednicy. Niech nie twierdzą, że po 1945 nastały czasy barbarzyńców. Dość niszczenia i psucia. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 15.10.04, 19:58 Gość portalu: dziadek napisał(a): Ja uważam, że > mieszkania te powinny być sprzedawane za złotówkę mieszkańcom w nich > mieszkających a nie za 10% ich wartości tak jak jest teraz. uwazasz ze to niewystarczajaca ulga? a co maja powiedziec ci ze spoldzielni? wies zjaka jest roznica w czynszach miedzy spoldzielniami a komunalka? plus roznica w metrarzu?? >Nie interesuje mnie uroda tych budynków. To kwestia światopoglądu. swiatopogladu? co ma do tego swiatopoglad z ejest syf w centrum i wszystko zawalis ie na glowe mieskzancom i przechodniom? chesz mieskzac w miescie slumsow czy w czyms na ksztalt cywilizowanego swiata? no i pytanie na ile sam jestes zainteresowany tym by dostac mieszkanie za 1 zl nic przez lata nie oferujac w zamian. > Dla mnie własność prywatna jest święta i każdy właściciel najlepiej wie co > robić ze swoją własnością. Nawet gdyby miał sprzedać a pieniądze przepić. Takie jego prawo. dokaldnie zatem sprzedawajmy kamienice jadna po drugiej uzyskujac jak najlepsza cene. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej mickiewicz Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.nfz / 195.205.239.* 15.10.04, 13:18 gwarancją wykonania sa biznes plany dla banków udzielających kredytów.należy w nich określić terminy i cele."obce ręce" to skrótmyślowy przepraszam.chodzi mi o nie utracenie kontroli nad podmiotami gospodarczymi.a partner powinien być przede wszystkim dobry i wiarygodny.głosowałem za szansą na finansowanie widowiska dla 15 tys. szczecinian przy pełnej kontroli rady miasta nad przekazywanymi pieniędzmi.ewentualny brak kontroli dyskwalifikuje to rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.filar.pl 15.10.04, 13:55 Kilka uwag: 1. O ile rozumiem cel działania TBS, to nie są one nastawione na generowanie zysków. W takim razie jaki cel widzi "obcy" inwestor w takim przedsięwzięciu. Czyżby chciał "uświęcić" swoje imię w odrestaurowanym centrum Miasta? A może ktoś chce przejąć intratną działalność: setki mieszkań w okresie poprzedzającym uwolnienie czynszów - można nieźle zarobić, prawda? 2. Na razie TBS jakoś realizuje renowację kamienic w Centrum (proponuję spacer po Boh. Getta Warszawskiego, czy kwartałem: Pocztowa, Chodkiewicza, Bol. Śmiałego i Ściegiennego. A jakich nakładów trzeba na renowację 100-letniej kamienicy widać właśnie w tym kwartale - aktualnie jedna z kamienic na Śmiałego przechodzi remont! Ciekawe czy lokatorów, którzy wykupili mieszkania za przesłowiową złotówkę będzie stać na renowację? Śmiem wątpić, gdyż jedna z kamienic na Pocztowej z tego powodu czeka na swoją kolej (Pocztowa 29 - nie będzie renonowana przez TBS gdyż wszystkie mieszkania są właśnością lokatorów i tak sobie zostanie...). 3. SCR działa na innych zasadach i w tym przypadku można się zastanowić nad wejściem w spółkę z poważnym inwestorem. 4. Pan Carlos Roizner na razie w Szczecinie nie spełnił żadnej swojej zapowiedzi. Na jakiej podstawie więc Pan Czesny prowadzi z nim jakiekolwiek rozmowy. A może chodzi o zrealizowanie pomysłów p. Carlosa za pieniądze TBS (czyli de facto za pieniądze mieszkańców Szczecina). 5. W takim razie proponują jeszcze kilka rozwiązań - może miasto wybuduje (za pieniądze mieszkańców) kilka obiektów i odda je w ręce "poważnych" inwestorów. Po co bawić się w ciuciubabkę. Zbudujmy aquapark na lotnisku i przekażmy w Euro Africe oraz zbudujmy duże centrum handlowo-rekreacyjne na terenach wokół staionu Pogonii i przekażmy Panu Ptakowi. Dlaczego biedacy mają się męczyć. Jak czytam o pomysłach naszego Zarządu Miasta, to żałuję, że poprzedni mieszkańcy miasta nie mogą go z powrotem przejąć. Od 1945 roku Szczecin jest szabrowany przez Warszawę, Łódź i innych z centralnej Polski. I końca tego nie widać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 15.10.04, 13:55 O co Panu chodzi? Nic nie rozumiem... Proszę się nie spieszyć i wytłumaczyć jeszcze raz "padrobno" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 15.10.04, 14:02 Sorki, to powyżej, to do Pama Mickiewicza... Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 15.10.04, 14:02 Gość portalu: andrzej mickiewicz napisał(a): > gwarancją wykonania sa biznes plany dla banków udzielających kredytów.należy w nich określić terminy i cele. nalezy czy juz to zrobiono. nbo o to wlansiepytalem na ile sa zaawansowane jakiekolwiek plany renowacji zasobo przekazanych do tbs. chodzi mi > o nie utracenie kontroli nad podmiotami gospodarczymi. kontrola miasta za wszelka cena i nad wszystkim nekoniecznie musi byc dobrym rozwiazaniem. głosowałem za szansą na finansowanie > widowiska dla 15 tys. szczecinian przy pełnej kontroli rady miasta nad > przekazywanymi pieniędzmi.ewentualny brak kontroli dyskwalifikuje to rozwiązanie ale wie pan chyba ze nie glosowal pan nad dofinansowaniem widowiska tylko nad prostym technicznym przelaniem miejskich piniedzy na konto pana ptaka. wie pan tez ze nie pozwala na to prawao stad proba opbejscia poprzez oplaty targowe. domysalam sie tez ze wiepan w jakim stanie jest np szpital miejski i jak mozna spozytkowac w miescie 3 mln zl. w miescie w ktrorym jest 16 proc bezrobocia. uznal pan ze widowisko to sa najlepiej wydane miln zlotych? dlaczego akutrat to dlaczego nie dofinansuje pan innych prywatnych widowisk np multikina do ktorego chcadza wiecej ludzi (czytaj wyborcow). przypuszczal pan ze obecny zarzad miasta jest w stanie miec jakakolwiek kontrole nad tym co sie tu dzieje? czy przechadza sie pan czasem po miescie? mowie to wszystko z sympatia mimo ze jest pan w sld ale pamietam pana jeszce z czasow uw. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.filar.pl 15.10.04, 14:10 Dofinansowanie lub nie Pogonii to kwestia marnych kilku milionów (które co prawda są bardzo potrzebne np. szczecińskiej oświacie) i można się spierać czy warto mieć pierwszoligową drużynę piłkarską czy na przykład za te pieniądze wyremontować jedną czy dwie kamienice w centrum. To czy zostanie przekazany jakiś teren pod czyjeś inwestycje, to znowu kwestia ceny (ile miasto zyska). Ale tym razem chodzi o dużą część miasta - TBSy kontrolują (mają w posiadaniu) ogromny teren wraz z mieszkańcami. To ich losem chce dysponować pan Czesny a na to już zgody mu dać nie wolno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 15.10.04, 14:26 A na to, żeby STBS dysponował losem mieszkańców to było można? Kto nas, oddanych jak pies z budą o to pytał? Obiecano nam, że będziemy mogli wykupić mieszkanie na takich samych warunkach jak od miasta, zapomieli tylko dodać, że, jak się okazało, to STBS będzie decydował, komu zechcą sprzedać! Rzeczoznawca od miasta wziął pieniążki za wycenę, wycena się zdeaktualizowała (po 6 miesiącach), a teraz STBS uprzejmie mnie informuje, że to ja mam za ponowną wycenę zapłacić! Jak Hiszpanie dostaną łup, to wycena znów się zdeaktualizuje, znów zapłacę...Chyba zostanę rzeczoznawcą, roboty mi nie zabraknie...bezrobocie mi nie będzie grozić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.filar.pl 15.10.04, 14:45 Sorry Mimi (sam mieszkam w centrum w budynku STBS), ale powiedz, czy Ciebie byłoby stać (wraz z sąsiadami) na gruntowny remont 100-letniej kamienicy, w której mieszkasz (to wypada około 100 tys. na mieszkanie). A może jej los Cię nie obchodzi: "stała 100 lat to i postoi jeszcze 30 a co dalej to mi zwisa". Otrzymaliśmy to miasto do życia w nim a w zamian mamy obowiązek zachować je dla potomnych. I to w nie gorszym stanie niż zastaliśmy... Według tej zasady Szczecin funkcjonuje od ponad 700 lat i nie mamy prawa jej zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 15.10.04, 15:58 Jasne, że mi nie "zwisa", JA CHCĘ KUPIĆ MIESZKANIE, a nie kamienicę! Mieszkania w tej kamienicy są w 80 % wykupione...O tym, że się zawali bez remontu można było myśleć 20 lat temu, gdy dopuszczono do wykupu mieszkań. Wygląda na to, że wszyscy WŁAŚCICIELE zostaną, a mnie wyp..., bo nie mam w takiej sytuacji większych szans... Właściciele płacą na utrzymanie swoich mieszkań, łącznie z funduszem remontowym POŁOWĘ tego, co ja za czynsz, budynaek ma sie na razie dobrze. Gdyby nie łupiono mnie równo, to może, tak jak właścicieli mieszkań stać by mnie było na odłożenie części pieniędzy na remonty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 20:55 właściciele mojej kamienicy maja 51 proc. a miasto 49 Zrobilismy remont dachu, wymiana okien zbicie tynku, wymiana instalacji elektrycznej wymiana pionów kanalizacyjnych otynkowanie W przyszłym roku malowanie. I elewacja... niestety na koniec. Nie mieszkaja tu sami milionerzy, ani hiszpańscy biznesmeni a już na pewno nikt z Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? 15.10.04, 19:59 Gość portalu: Mariusz napisał(a): > Dofinansowanie lub nie Pogonii to kwestia marnych kilku milionów (które co > prawda są bardzo potrzebne np. szczecińskiej oświacie) to nie sa marne kilka mln? wiesz ile to jest pieniedzy? pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jednorazowy gość Re: Hiszpanie wezmą szczecińskie kamienice? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 20:47 A ile? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas remontujmy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 20:57 właściciele mojej kamienicy maja 51 proc. a miasto 49 Zrobilismy remont dachu, wymiana okien zbicie tynku, wymiana instalacji elektrycznej wymiana pionów kanalizacyjnych otynkowanie W przyszłym roku malowanie. I elewacja... niestety na koniec. Nie mieszkaja tu sami milionerzy, ani hiszpańscy biznesmeni a już na pewno nikt z Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeciorazowy Re: remontujmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 21:53 No właśnie. Czyli po piersze sprzedanie mieszkańcom a oni już sobie sami wyremontują. Z tych samych pieniędzy co remontują SCR czy TBS. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: remontujmy 15.10.04, 22:17 Gość portalu: trzeciorazowy napisał(a): > No właśnie. Czyli po piersze sprzedanie mieszkańcom a oni już sobie sami > wyremontują. Z tych samych pieniędzy co remontują SCR czy TBS. nic nie stoi na przeszkadzie aby mieskzancy juz teraz kupowali i z tego co mi sie wydaje wielu z nich to robi. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piątorazowy Re: remontujmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 22:37 No to ci się tylko wydaje. A przeszkadza zbyt wysoka cena. Utopijne pomysły o sprzedaży całych atrakcyjnych kamienic w których większość mieszkań jest sprzedana i sprzedaży oficyn w których, skądinąd,porządnych ludzi nie stać na wykupienie za obecną cenę, a nikt inny poza nimi tych mieszkań nie kupi (pomijając fakt, że z jakiej okazji komuś innemu miałyby być sprzedawane)na szczęście pojawiają się tylko na forum. Bo gdyby ktoś przedstawił je oficjalnie i publicznie, podpisując się pod tym, byłby po prostu wyśmiany za niedorzeczność propozycji. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: remontujmy IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 15.10.04, 23:15 No właśnie że stoi na przeszkodzie...STBS nie wie, czy raczy mi sperzedać, bo może ONI coś o tym inwestorze, któremu zostaniemy oddani już coś wiedzą- ale mie powiedzą? O informacje nie można się doprosić od roku!!! Po podpisaniu umowy o tym nieszczęsnym aporcie, STBS nabrało wody w usta. W poniedziałek mija im termin odpowiedzi na pismo, które do nich skierowałam, wkurzona kompletnym brakiem jakiejkolwiek informacji o rozpatrywaniu kompletnych wniosków przejętych z Urzędu Miejskiego. Wlecze się to wszystko jak zapalenie płuc z przerzutami na wątrobę... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: remontujmy IP: *.fnet.pl 17.10.04, 15:31 do mimi: rozumiem, że wniosek o sprzedaż został złożony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: remontujmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 15:04 A czy Wiesz jak wygląda remont przeprowadzony przez TBS czy SCR? To nie jest tylko naprawa dachu, wymiana instalacji i tynków... Niestety prywatnych dwudziestu właścicieli mieszkań na to nie stać, choćby dlatego, że przez czas gruntownej przebudowy kamienicy musieliby gdzieś mieszkać. Wy nie wymieniacie np. stropów... Żeby nie było wątpliwości - nie jestem przeciwnikiem własności prywatnej, ale kamienica stanowi całość a nie zlepek iluś tam mieszkań i musi być traktowana jak całość, gdyż tak została zaplanowana i zbudowana... Tutaj nie chodzi o remonty bieżące i utrzymanie kamienicy "w użytkowaniu" ale o przywrócenie jej świetności z czasów, gdy była zbudowana. Owszem można dać sobie z tym spokój, ale moim zdaniem mamy obowiązek zachować dla potomnych XIX wieczny secesyjny charakter śródmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: remontujmy IP: *.fnet.pl 17.10.04, 15:12 Gość portalu: Mariusz napisał(a): > Niestety prywatnych dwudziestu właścicieli mieszkań na to nie stać, choćby > dlatego, że przez czas gruntownej przebudowy kamienicy musieliby gdzieś > mieszkać. (rozumiem, że w innym przypadku idą na bruk) i pytanie: skąd się biorą pieniądze? PISZESZ: właścicieli mieszkań na to nie stać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: remontujmy IP: 62.233.223.* 17.10.04, 15:17 ale była tez ekspertyza stanu scian i nastapiło wzmocnienie w niektórych miejscach bo były jakieś pęknięcia. Oczywiscie remont ten nie obejmował mieszkań. W tym czasie wiekszośc mieszkańców dokonywało, dokonuje remontów we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
germanus Uliczka w Barcelonie 17.10.04, 18:39 Rozmówki szczecińskie Uliczka w Barcelonie - Hmm... - zahymował idący nieśpiesznie Hiszpanek. - Yhy... - odpowiedział uprzejmie Wystawca. - Looks like it is a very nice city... - A co nie widać? - zachęcił wystawca. - S...sch..z.ce..syn? - płynnie przeczytał - Where is it? - Łatwa nazwa - Wystawca roześmiał się Hiszpankowi w twarz - tak jak szczotka, szczaw i Szczebrzeszyn - walił w rozdziawioną twarz. - Sz...sz...c...c... - Zdolności językowych to ty nie masz - zachęcał dalej Wystawca. - I have ten euro - ostatkiem sił jęknął sponiewierany Hiszpanek. - Juro! Pieniądze! - wysunął się zza brudnej kotary Druwice - to jest całkiem inna rozmowa. Zapraszam na rozmowy handlowe. - Excuse me... - Egzekwować będziemy potem - pogroził mu Druwice - dawać mi tu śmigiem Tłumacza. - Tłumacz poszedł podziwiać Bratysławę - To jest usprawiedliwiony - Druwice trzymał Hiszpanka za rękaw. - What did you say? - Poradzę sobie - Druwice postanowił stanąć na wysokości i wciągnął Hiszpanka za kotarę. - Let me tell you... - Hiszpanek wyglądał na lekko zagubionego. - Mani - zameldował Druwice - haben mani? - Aaa, money? - Hiszpanek dał się popchnął na siermiężne krzesełko. Zakołysało się, ale wytrzymało. - Kolko mani? Kolko? - frunął Druwice. - Ten euro. - No właśnie, kolko tych juro. - I have no big money. All I have is ten euro. - Ale szybko dziamgolisz. Masz juro, to jesteś łokej. - Ok! - Hiszpanek ucieszył się, że wreszcie coś zrozumiał. - Bomba! - A bomb? Where is a bomb? - niemal spanikował Hiszpanek. - Z mani ju możesz byznes - nadawał spokojnie Druwice niechcący uspokajając Hiszpanka. - Business? Why not? - przeleciało Hiszpankowi przez głowę - What kind of business do you have in mind? - Majnd? Ju majnd? No-no, no majnd. Geld, ferstejen? Geld. - You mean gold? - Jaki gold? GELD! DZIENGI! Pominajesz? - I have to go - Hiszpanek zerwał się z krzesła. - Tugoł? Gdzie jest Tugoł? - To go ouside! - Ju siaden - Druwice pchnął go znowu na krzesełko - na aut to ty mnie nie wystawisz, kochany. - Annie? I don't need Annie. - Koch-any! Oni mnie zabiją. Paniał? Ja potrzebuję sukces! - I see! You need a success!? - Jess, sukces, daj mi sukces. - If you need a success you need to know your market segment. - Mogę iść nawet na market. - You have to analyze the components of consumer and industrial markets. - Jes, market... - Your analyze the information from marketing systems and do a process of marketing research. - Nie nie, no proces. Sąd mnie uniewinnił. Nie bylo dowodów, paniał? - Druwice znacząco zmrużył oczko. - Basically to segment the consumer market you may have four categories... - Goris co? - ... geographic.. - Z geografii to mnie nie zagniesz. Ja wiem nawet, gdzie jest noj..., neu..., nieważne. - ... demographic... - Gdzie ty żyjesz człowieku, no jasne, że mamy demokrację. - ... psychographic... - O nie, znam z filmu, w żadne sajko mnie nie wrobisz. - ... and behaviour towards product. - Jes, ja mam produkt, widzisz te zdjęcia? - Druwice wskazał ręką. - You mean photos? - Jes, fotos! - Let me introduce myself - powiedział niespodzianie Hiszpanek wyciągając rękę - I'm Carlos. I am a photographer. I specialize in a urban and rural architecture. It would be a real pleasure to do business with you. - No Urban, już nie lubimy Urbana. Ale twoje rury są łokej. - I can come to your city and take a few pictures. - Jes, ju kom, jes! - I'll come in two weeks. - Jes, łykend! - Good bye - Carlos pożegnał Druwicego, gdy odebrał teczkę z zaproszeniem. - Baj - niemal zakrzyknął Druwice. I przymknął rozmarzone oczko: - Sukces!!! - Uliczkę znam w Barcelonie - zanucił na widok wracającego Tłumacza. - Coś się stało? - ... uliczkę z tysiącem kobiet - Druwice ignorował świat. - Jakiś byznesik? - Tłumacz nie popuszczał. - Haben juro? - zapytał niespodzianie Druwice - idziemy! Odpowiedz Link Zgłoś