Gość: pepe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:43 Protestuję! Dlaczego ktos ma się wzbogacić moim kosztem? To populizm! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nicolae Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: 195.205.248.* 21.10.04, 19:43 Dlaczego uważasz że ktoś się będzie bogacił twoim kosztem? Chyba ze jesteś tym inwestorem z Hiszpanii lub Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Derwisz Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:01 Wasza glupota,niewiedza i dziadowska ksenofobia...KSENOFOBIA DZIADA,GOLCA,DUPKA..jest bez precedensu( jak nie rozumiesz tego slowa to wybierz sie do biblioteki...to takie miejsce,gdzie wypozyczaja ksiazki (zadrukowany papier)..Guttenberg ( podstawowka),Tandetny,pospolity,chamski populizm OD NOWA jest kleska mysli ekonomicznej,kleska Szczecina i nadziei na jakakolwiek poprawe.A moze tak ZNACJONALIZUJEMY Wasze dzialki,lodowki,oszczednosci,polisy ubezpieczeniowe,"lewa kase" i caly ten kram? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:09 Nacjonalizacja to zabranie prywatnemu i zniszczenie mienia jako wspólne. A prywatyzacja to działanie wręcz przeciwne. Coś ci się pokręciło. Albo pieprzysz tak specjalnie. Zresztą nie pierwszy raz. Drogi zwolenniku Andrzeja Leppera, jak można wnioskować z twojego stylu i treści - odpuść sobie, bo to nie miejsce i czas na taki atak. Lepiej idź sobie i poblokuj coś. A prywatyzację zostaw w spokoju. Ja jestem za - babcia będzie miała własne mieszkanie i zrobi z nim co zechce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicolae Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: 195.205.248.* 21.10.04, 20:14 Nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:16 Daj spokój. Derwisz to bojówkarz z Samoobrony. Sam nie wie co mówi, jak jego wódz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrus Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.devs.futuro.pl 21.10.04, 20:18 Jerzy Połowniak: Dlaczego akurat 2,5 proc.? Teresa Lubińska, ekonomistka, przewodnicząca Od Nowy: Żeby cena mieszkań pokryła koszty, które musi ponieść miasto, przygotowując lokale do sprzedaży. Wiceprezydent Piotr Krzystek [odwołany w sierpniu ze stanowiska] wyliczył, że to właśnie 2-3 proc. ceny. i po to trzeba kączyć ekonomie!! wyliczenie że około 2-3 % wyciągamy średnią i mamy 2,5! wow! ciekway jestem jacy eksperci wyliczyli że 2,5 jest akurat? i w dodatku ta pani ma chyba tytuł prof? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:22 Chyba nie po to kończy się ekonomię i jest naukowcem. Myślę że jest trochę innych powodów o których niekoniecznie trzeba mówić w tym wywiadzie. Twój tekst jest mało logiczny i nie na temat. Dla mnie poruszjące jest to że Lubińska mówi że Szczecinem rządzą służby, zresztą jak w całym kraju. I że Marian jest tego efektem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matter Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.04, 21:03 Pozdrawiam serdecznie panią prof.Luibińską, widać z tego ze na nauki i wykłady z ekonomii, uczeszczała z p. prezydentem Marianem. Dajmy domy za złotówkę... a ciemnota za głosuje na tę ..."krówkę". Szczecin wart jest mszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe jasne, że moim kosztem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:22 Mieszkania sa komunalne, a więc jak sama nazw mówi wspólne. Jesli ktos, kto tam mieszka dostanie mieszkanie w centrum (choćby przaśne) za kilka procent jego wartosci to się wzbogaci. A ja co dostanę? Panią Lubińską ma pPrezydenta? No, thx! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicolae Re: jasne, że moim kosztem IP: *.espol.com.pl 30.10.04, 21:04 aaa tu cię boli: "skoro ja nic nie dostane to inni też nie dostaną". Typowo polskie myślenie. Mi nie będzie przeszkadzało jeżeli inni dostaną, niech im na zdrowie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluya Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 21:38 Cholernie logiczny ten wywiad.Jestem za całkowitą prywatyzacją-powinno się wszystko co państwowe nawet nie sprzedać a rozdać.Im mniej państwa w państwie tym mniej w tym państwie złodziejstwa i korupcji.Brawo Lubińska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.man.bydgoszcz.pl 21.10.04, 21:48 Zgadzam sie .Lokatorzy powinni otrzymać mieszkanie za darmo plus grunt leżący w obrębie danej nieruchomości.Jak będzie to Twoje będziesz inaczej o swoje dbał.Ile pieniędzy trzeba włożyć w remonty każdy się przekona ale będzie miał świadomośc że to jego.POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 22:12 lubińska ma całkowitą racje chociaż mozna sie spierać o owe procenty ,to sie dokonało częściowo juz w wielu miastach i nikt nie robił z tego awantury o niegospodarność ,szczególnie teraz gdy mamy propozycje przejecia kamienic wraz z mieszkancami przez różnych mało wiarygodnych inwestorów ,pozatym z tego co ja wiem to nikt nowy nie dostanie tam mieszkania komunalnego a ludzie którzy sąjuz najemcami tych mieszkan mieszkają tam wraz z rodzinami po kilkadziesiąt lat ,chciałbym przypomnieć też ludziom którzy mówią że oni nic nie dostali a sami mieszkają w mieszkaniach spółdzielczych przyznaych jeszcze za komuny że oni też praktycznie dostali te mieszkania za darmo bo takie wtedy były relacje finansowe i pozycja pieniądza że każdego było stać na mieszkanie spółdzielcze a problemem były długie lata w kolejce ,prawie wszystkie spółdzielnie działające w komunie sprzedawały potem w nowej rzeczywistości te mieszkania po preferencyjnych porównywalnych cenach lokatorom ,teraz juz nie ma takich duzych ulg ale do połowy lat 90 były .inaczej sie sprawa ma z tymi którzy nabyli mieszkania juz w trzeciej rzeczypospolitej ,oni nic za pół darmo nie dostali i nie dostaną ale to juz nie jest wina lubinskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Janosik33k2. Witaj w Samoobronie IP: 213.155.191.* 22.10.04, 15:30 Mądrego to i warto posłuchać;) Ciekawe kto tym biednym ludziom da na notariusza? Pani psor? A na urządznie księgi wieczystej da Hipokryta33k2. Potem wprowadzimy podatek katastralny i będziemy mieli raj:))))) Ja tam jestem za! Byłbym zapomniał. Remont dachu w kamienicy to jakies 50 tys. złotych. Już widze te emerytki biorące kredyty na remonty kamienic... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 R lewicowiec xyz Witaj w liberalnym towarzystwie 23.10.04, 00:33 Gość portalu: XYZ napisał(a): > Mądrego to i warto posłuchać;) Ciekawe kto tym biednym ludziom da na > notariusza? Pani psor? A na urządznie księgi wieczystej da Hipokryta33k2. Potem > > wprowadzimy podatek katastralny i będziemy mieli raj:))))) Ja tam jestem za! > Byłbym zapomniał. Remont dachu w kamienicy to jakies 50 tys. złotych. Już widze > > te emerytki biorące kredyty na remonty kamienic... i jaki z ciebe lewicowiec? wiedziałem że zaden lewicowiec tylko zwykły partyjniaczek obojetnie do jakiej parti bys nie należał .nie chcesz ludziom udostepnic tego co im sie należy jak psu buda? ty sie nie martw o dachy ty sie martw żeby te dachy teraz sie nie zawaliły ,ty sie martw żeby ten kto ma chrapke na te kamienice najpierw wywiazał sie z czego innego a nie spekulował ziemnią ,ta propozycja położy temu kres a kto nie będzie miał na dach ten sprzeda mieszkanie chetni sie zawsze znajdą albo pojdzie na bruk tak jak chcesz ,boś liberał bezlitosny od dzisiaj jak widze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ lewicowiec xyz, lewicowiec w dalszym ciągu IP: 80.48.117.* 23.10.04, 11:37 Moja lewicowość polega na tym, że nie chcę dawać ludziom czegoś na co nie jest ich stać. Chcesz janosikować? Proszę bardzo: wyremontujmy kamienice za pieniądze publiczne, potem oddajmy je ludziom. Podpisze się pod tym obiema rękami. Nogami też. To było by chyba uczciwe. To co pisałeś wyżej, to nie jest sprawiedliwość społeczna. Bo przez lata państwo, potem miasto, czerpało czynsze z tych kamienic nie wkładając w nie ani złotówki, a teraz różne Lubińskie chcą ten cały kram zrzucić na tych biednych ludzi. Zachęcić ich populizmem do założenia sobie pętelki na szyję. To właśnie spowoduje, że ludzie pójdą na bruk (choć części się to należy nie przeczę), konieczność remontów. Więc mi nie wyjeżdżaj z liberalizmem, bo we mnie go nie ma (liberalizmu gospodarczego w ujęciu Zyto-Rokityzmu). To co Lubińska proponuje to chęć oszukania ludzi. Dla jasności, pomysł z oddaniem udziałów w spółkach osobie prywatnej uważam za ordynarny skok na kasę. Przydupasy Magazyniera chcą się uwłaszczyć. I tyle. A pomysł Lubińskiej to nierealna kiełbasa wyborcza. Dobrze wiesz ile kosztuje notariusz ile sąd i kogo na to stać. (O płaceniu na fundusz remontowy nie wspomnę) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: lewicowiec xyz, lewicowiec w dalszym ciągu 23.10.04, 12:59 przecierz tak zrobiono w wielu miastach może nie ze wszystkimi kamienicami i domami ale zrobiono więc nie siej paniki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: lewicowiec xyz, lewicowiec w dalszym ciągu IP: 80.48.117.* 23.10.04, 21:38 Przykłady oraz zasady poporoszę. A Lubińska sieje populistyczne hasła. Zapytaj swojego guru z Rady Miasta co o tym sądzi. P.S. Zansz się na tym Arku więc wezwałem cie do tablicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domek Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:58 jestem za. ja zbudowałem 30 lat temu za własne pieniądze dom. i w nim mieszkam. i teraz poproszę miasto, żeby mi zwróciło koszty budowy, potrącając na koszty własne 2,5%. niech będzie sprawiedliwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:16 to teraz uniżenie poprośmy wspólnoty mieszkaniowe, żeby wyremontowały nam miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:36 Ależ te wspólnoty remontują. A z czego remontują ZBiLK? A TBS? Z jkich pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:35 A skąd ty 30 lat temu wziąłęś pieniądze na dom? Wybudować wtedy dom można było w przeliczeniu za ok 3 000 USD, co daje obecnie niebotyczną kwotę 12 000 zł. A więc się nie wysiliłeś. Skoro go wybudowałeś to nie utrzymywałeś tych mieszkań które i tak już są, a mają być jeszcze taniej prywatyzowane. Utrzymywałeś swój dom. I nikt nie chce ci go odebrać. To dlaczego chcesz odebrać mieszkania tym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:44 Te, to nie ty Student1? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 22:44 słuszna uwaga sam chciałem zadac to pytanie za co za komuny ludzie budowali wille ?bo chyba nie za pensje ? lepper to najlepiej wie był przecież kierownikiem pgr-u . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Paździoch Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.ksiazat.v.pl 21.10.04, 23:24 dobre pytanie. skąd ludzie za komuny mieli kasę na budowę willi? drugie dobre pytanie. skąd ludzie dzisiaj mają kasę na budowę willi? trzecie dobre pytanie. skąd w ludziach tyle złości, że krytykują dobre pomysły pani lubińskiej? czasami odnowa potrafi pozytywnie zaskoczyć. mp. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 23:34 jeżeli chodzi o drugie pytanie to chyba zauważyłeś chyba zmiane ustroju i wynikające stąd wszystkie pozytywne i negatywne konsekwencje, a pozytywne to napewno te że można mimo wszystko legalnie takich pieniedży sie dorobic co za komuny było bez uczestnictwa w aktywie partyjnym raczej "legalnie" nie mozliwe,pomijam oczywiście wszystkie specyficzne zawody jak artyści ,sportowcy i ludzi wolnych zawodów mających prywatno-biznesowy ale legalny kontakt z zachodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Paździoch Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.ksiazat.v.pl 21.10.04, 23:45 zauważyłem. tylko u mnie coś ze wzrokiem, bo co innego słyszę a co innego widzę. mp. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 23:59 ja też tylko że wiecej daje wiare temu co widzę na co dzień niż słysze ,ale są i tacy i tacy to prawda, taki to juz jest ten ustrój kapitalizm . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.fnet.pl 21.10.04, 22:54 brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minc Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.10.04, 23:30 Janina Paradowska powiedziala, ze zbieranina politykierow Lubinskiej to prawie Samoobrona Leppera. I miala racje. Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 08:24 ciekawy wywiad doskonała koncepcja zwiększenie kapitału na rynku ruch w nieruchomościach możliwość rewitalizacji starych kamienic Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 09:09 wiele mieszkań w centrum i śródmieściu to tzw tramwaje. kilka wodzin w jednym mieszkaniu. co w takim przypadku? im juz po KILKUDZIESIĘCIU latach nie należy? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Kto bedzie wymienial no rury kanalizacyjne? 22.10.04, 09:43 Jesli ludzie kupia swoje mieszkania, to w wypadku wiekszych inwestycji np wymiany przewodw elektrycznych czy rur kanalizacyjnych beda musieli na to WAPOLNIE placic. A jesli ktos z wlascicieli odmowi, bo np. go nie stac? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Kto bedzie wymienial no rury kanalizacyjne? 22.10.04, 09:47 u mnie tak było. wymieniali piony. dwa piętra nade mną pan się nie zgodził bo był po remoncie łazienki a trzeba było skuć trochę kafelek. rok później zalał sąsiadów i sprawa już się ciągnie dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 09:54 Ja proponuje nie kupowac auta. Wyobraz sobie , ze czasami takie auto moze byc uderzone przez nieznanego sprawce i ubezpieczalnia moze Ci nie wyplacic odszkodowania.Nie uzywaj auta bo moga byc problemy. Czysta Twoja demagogia. Brawa dla Od Nowy za koncepcje oddania mieszkan ludziom. Ten , ktorego nie bedzie stac sprzeda to mieszkanie jak nic, kupi je bogatszy i wyremontuje a co z kasa zrobia "chlopcy ze Slaskiej" mnie nie martwi. Moga przepic. Dla mnie istotne jest aby centrum wygladalao za 10 lat ladnie i aby poprawilo sie demograficznie. Propozycja Od Nowy ten cel spelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie 22.10.04, 10:07 hahahahahaha. jaja. (można używać?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:09 Chyle glowe przed sila Twojej argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:35 a ja powiem tak ... jesli nie zobacze dokladnej analizy kosztow i przychodow z takiej formy sprzedzy to ... Art. 296. § 1. Kto, będąc obowiązany na podstawie przepisu ustawy, decyzji właściwego organu lub umowy do zajmowania się sprawami majątkowymi lub działalnością gospodarczą osoby fizycznej, prawnej albo jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej, przez nadużycie udzielonych mu uprawnień lub niedopełnienie ciążącego na nim obowiązku, wyrządza jej znaczną szkodę majątkową, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:43 już dawno wykupiłem mieszkanie, teraz je wyremontowałem, wymieniłem okna, zrobiłem łazienkę. i niepotrzebny mi remont. A jak się miastu nie podoba wygląd kamienicy to niech sobie ją otynkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 10:45 Ot i własciwe podejście do sprawy. Zrobilbym tak samo. Pewnie też sprzedałbym jakiemuś frajerowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.man.bydgoszcz.pl 22.10.04, 13:19 Tylko całkowite wykupienie mieszkania plus z gruntem przynależnym do danego budynku będzie można założyć księge wieczystom.Wtedy sami mieszkańcy mogą założyć wspólnote lub zmienić dotychczasowego administratora.Nawet w tej chwili każdy budynek od 2001r powinien miec osobne rozliczenie jakie wpływy i wydatki zostały poniesione w danej nieruchomości.Tak przynajmiej jest w spółdzielczych blokach.Do tej pory nikt się tym nie interesował bo swoją własność iluzoryczną stosował od drzwi własnego mieszkania.To co za drzwiami to nie jego.W tej chwili musi mieć świadomość że twoje to klatka schodowa , tynki i teren wokół budynku.Trzeba wiedzieć że jak ukradne prąd to zapłacą i tak pozostali mieszkańcy jak pobrudze klatke schodową to za remont też my wszyscy z danego bloku zapłacimy.To nie Oni zapłacą ale My sami.Dlatego tam gdzi jest własność tam są inne porzadki.Minie zapewnie trochę czasu ale warto.Zachęcam.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Paździoch Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.ksiazat.v.pl 22.10.04, 13:49 proste i jasne wytłumaczenie. trzeba oddać te mieszkania ludziom na warunkach jakie proponuje p.lubińska, lub zblizonych do tej propozycji. bardziej wyrazistych mieszkańców np. śląskiej problemy rozwiąże życie. mp. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie 22.10.04, 14:13 a potem kamienice będą w kratkę. mieszkanie zrobine, mieszkanie nie zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Paździoch Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.ksiazat.v.pl 22.10.04, 14:23 bardzo możliwe. a teraz jest mieszkanie niezrobione, niezrobine. niedługo zawalone i klops. mp. ps. uważam, że jeżeli większość mieszkań klatek i elewacji będzie zrobionych (wyremontowanych) z racji umożliwienia wykupu to i tak miasto będzie bardziej schludne. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie 22.10.04, 14:34 właśnie mój drogi - możliwość WYKUPU. te 10% jest wystarczającą zniżką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:43 Prosze ja_asko Konkretny pomysl. W sytuacji wlasnosci mieszkaniec-wlasciciel mieszkania w kamienicy bedzie placil podatek od nieruchomosci. Konkret : proponuje zwolnienie z tego podatku nawet do 10 lat o ile te pieniadze beda przeznaczone na remont tej konkretnie tej kamienicy. Natomiast nie moge sie zgodzic z Twoja postawa, ze tak jak jest , jest dobrze. No bo co Ty proponujesz oprocz totalnej krytyki i negacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.10.04, 13:54 chroń nas Boże przed populistycznymi pomysłami jacyny z lubińską.a swoją drogą,staruszki się rozkręciły...niedawno chciały ofiarować dom tylko jednemu jurczykowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:02 proponowałabym pani Lubińskiej, by najpierw zajęła sie sprawą mieszkań wspólnych, w których mieszkają po dwie, a czasem i trzy rodziny, dzieląc jedną łazienkę, kuchnię i korytarz.Czy to jest normalna sytuacja w XXI wieku??? Dlaczego zaden z polityków, rzekomo troszczących sie o lepsze życie mieszkańców naszego miasta, nie zwraca uwagi na ten problem?Gdzie sprawiedliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 15:14 właśnie o "tramwajach" pisałam. w mojej dzielnicy jest ich dużo. nie mają prawa wykupu. no bo jak? Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 19:06 ludzie mieszkjący we wspólnych mieszkaniach mogą te mieszkania wykupić na współwłasność a następnie sprzedać i kupić małe mieszkania lub zamienić na dwa zawsze jeden ze współwłaścicieli będzie mógł od pozostałych odkupić pozostałe części część z tych mieszkań ma osobne kuchnie i łazienki ale nie można ich podzielić gdyż wejście jest wspólne dla wielu ludzi kupno udziału w takim mieszkaniu np jest lepsze niż brak mieszkania na pewno więcej mogą z tym zrobić niż z najmem części wspólnego mieszkania komunalnego własność to jest własność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:12 Te Student, Jestes dobry(a) w te klocki. Co tam dzieje się w Gdańsku. Mówią, że będą oddawać (uwłaszczeni najemcy oczywiście) bonifikaty za karę, bo sprzedali wykupione mieszkania przed upływem 5 lat. Wiesz coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:21 Ludzie w sejmie gadaja, ze nie tylko w Gdansku. Co w szczecinie? Bedzie łaska? Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 19:55 nie bardzo wiem o co ci chodzi w umowie sprzedaży dotychczas jest warunek że jeżeli mieszkanie zostanie sprzedane przed upływem 5 lat to cofa się bonifikatę nie mówiąc o tym że ten przepis można obejść przekazując mieszkanie dzieciom lub sprzedając na umowę przedswstępną dla mnie wszelkie obwarowania sa bezsensowne chcesz to mieszkaj chcesz to zamień chcesz to sprzedaj ale swoją własność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Po co ta fikcja ? 5 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:58 A po co to 5 lat ? Tak dla picu i ukladnosci politycznej? Jezeli przepis mozna obejsc, a mozna , to po co go tworzyc i dalej deprawowac to postkomunistyczne spoleczenstwo, ktore do dzis uwaza, ze "przepisy prawa tworza Oni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Po co ta fikcja ? 5 lat IP: 213.155.191.* 25.10.04, 15:45 Lobby notariuszy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:59 A to prawda, ze nie mozna sprzedac przed uplywem 5 lat. Ok. Dzieki. Nie wiedzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator czekolady Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.comlink.pl / 62.233.219.* 22.10.04, 20:09 zmiana ustawy o gospodarce nieruchomosciami wprowadzila obowiazek zwrotu bonifikaty w przypadku zbycia lokalu przed uplywem 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
student1 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 20:29 a tego typu zapisy ustawy zostały przygotowane przez ogłupiałych komunistów którym się wydaje że są mądrzejsi od zwykłych ludzi w ten sposób uspokajają swoje komunistyczne sumienie i utwierdzają się w komunistycznym przekonaniu że kontrolują wszystko vide dzisiejsza ustawa o 50 proc podatku dla najbogatszych chyba dla najgłupszych bo tylko wyjątkowy idiota to zapłaci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.10.04, 13:58 a co za różnica?przecież od nowie nie chodzi o budynki,tylko o przekupienie wyborców....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 14:05 Oby politycy rozpoczeli epoke przekupywania wyborcow wlasnie w ten sposob co Lubinska. Od wielu lat marze o tym. Gdyby tak bylo wczesniej w przypadku L. Walesy i jego slawnego po 100.000.000, dawno byloby juz normalnie. Wowczas UW, SLD i cala reszta zgodnie jak Ty dzis osmieszala ten oczywsicie sluszny i sprawiedliwy pomysl. Szybko stalibysmy sie bogatszym i normalniejszym spoleczenstwem jak Czechy i Slowacja gdzie bylo powszechne uwlaszczenie (kuponowka). U nas jest NFI :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.plonia.sdi.tpnet.pl 24.10.04, 13:29 Uważasz rozdawnictwo publicznej własności,według niejasnych kryteriów,wybranej nie wiadomo jak grupie ludzi za program słuszny i sprawiedliwy?Poza tym Lubińska nawet tak głupiego pomysłu nigdy nie zrealizuje.Jej chodzi tylko o to,żeby wyborcy myśleli,ze jak na nia zagłosują,to cos dostana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak PKO BP, TP SA, ORLEN, Elektrim SA itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 13:41 > Uważasz rozdawnictwo publicznej własności,według niejasnych kryteriów,wybranej > nie wiadomo jak grupie ludzi za program słuszny i sprawiedliwy?Poza tym > Lubińska nawet tak głupiego pomysłu nigdy nie zrealizuje.Jej chodzi tylko o > to,żeby wyborcy myśleli,ze jak na nia zagłosują,to cos dostana. Z powyzszym prawie zgadzilbym sie gdyby nie to , ze Twoje uwagi nie dotycza propozycji Lubinskiej, gdy z ta propozycja opiera sie na jasnych kryteriach, wobec wybranej ale wiadomo jakiej grupie ludzi. Nie zauwazylem argumentow w Twojej wypowiedzi dlaczego ten pomysl jest glupi. Ten pomysl jest tak samo glupi jak bezplatne akcje dla pracownikow PKO BP, TP SA, Elektrim SA, Orlen itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odeon. Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.pl / 213.155.191.* 23.10.04, 00:09 To jest kampania wyborcza ,tym razem tej pani już nic nie pomoże. Poprzednio głosowałem za tą kobietą ,ale widać ,że żle wybrałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Paździoch Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.ksiazat.v.pl 23.10.04, 01:26 jaka kampania? co ty barłożysz? mieszkania a także lokale użytkowe dla wieloletnich użytkowników. to najlepszy pomysł. za parę lat będzie za późno. mp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyknajak Re: Lubińska forsuje .... i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 13:23 Ja bym odkupil takie kilka , kilkanascie mieszkan po tej prywatyzacji czyli po prostu kamienice, kupujac obecnym mieszkancom mieszkania na wlasnosc gdzies indziej z doplata aby mogli zyc spokojnie z rok, dwa lata no chyba, ze przepija ale to nie moj problem. Kamienice bym wyremontowal na : biura, mieszkania pod wynajem na warunkach hotelowych itd. Doskonala lokata. Wazne jest aby uzyskac cene aby sasiedztwo bylo lepsze i aby na klatce schodowej nie jechalo uryna i psimi odchodami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.chello.pl 23.10.04, 18:53 Popieram projekt Pani Lubińskiej ! Mieszkańcy w miarę możliwości utrzymają swoje domy a teraz to właściwie nie wiadomo kto ma je utrzymywać. U mnie od dłuższego czasu domem nikt się nie zajmuje chociaż płacę czynsz. O przepraszam, po raz drugi w niedługim czasie reperowano coś na dachu ale nikt nie wiedział dlaczego. Ciekawe, zbędne moce przerobowe, czy co?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.man.bydgoszcz.pl 23.10.04, 19:59 Jeśli nie zostaną wykupione mieszkania przez lokatorów to może się tak stać iż zupełnie obca osoba wykupi budynek i jako właściciel będzie podnosiła czynsz.Jeśli niktórzy z Was jeszcze sądzą ,iż jako l o k a t o r z y będą mogli zamieszkiwać dany lokal na warukach obecnych to mogą się przeliczyć.Przykładem niech będzie sprawa lokatorów w Bydgoszczy gdzie Urząd Miasta sprzedał wraz z lokatorami cały budynek a obecny właściciel podnosi maksymalnie czynsz aby ich wykurzyć.Kto ma jeszcze wątpliwości niech zapyta się obecnego zarządcy co w przyszłości go czeka jak nie wykupi mieszkania i jakie będzie miał prawa i jego spadkobiercy.Oby się nie zdziwił.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 15:29 nie czytałam wcześniejszych wypowiedzi i nie jestem internautką ani politykiem,ale muszę zająć stanowisko.Pomysł takiej wyprzedaży jest bardzo zły i jeśli zostanie zrealizowany to będzie miał dramatyczne skutki dla wydawałoby się beneficjentów pomysłu.Proszę popatrzeć na centra europejskich miast.Są to dzielnice,gdzie mieszkają ludzie zamożni-a to dlatego,że utrzymanie,remontowanie zabytkowych obiektów jest bardzo drogie.Co z tego,że ktoś tanio kupi,jak potem z braku funduszy będzie blokował uchwały remontowe i w konsekwencji doprowadzi do dewastacji.Ludziom niezamożnym powinno się zabezpieczyć lokale na obrzeżach miast w tańszych dzielnicach,a śrpodki na to powinny pochodzić ze sprzedaży dużych,pięknych mieszkań w kamienicach,które teraz są podzielone na jakieś przydziałowe kilkurodzinne klitki.Bez takich decyzji Szczecin będzie nadal wyglądał jak prowincja,a oszukiwanie się,że sercem miasta będa jakieś inne miejsca nie zaś centrum,jest niepoważne.Najgorzej jednak jak doraźne cele polityczne powodują decydentami tego miasta Polecam wycieczke poglądową do Wiednia ,Paryża, Berlina,a jak nie to chociażby Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
sarenka25 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 25.10.04, 15:47 Pomysl jest bardzo dobry! W wielu miastach przeprowadzono go juz na początku lat 90 - w pierwszej kadencji samorządu. jaki jest skutek można zobaczyc chocby w Gdyni. No ale w Gdyni była prezydent Cegielska - ona miala odwage i skutki widac do dzisiaj. Najbardziej prawdopodobny przebieg wypadków jest taki, że tbs- y wprowadzą sobie wspólnika i po jakims czasie zostaną przez tego wspolnika zdominowane. Wydaje się, że taką operację przygotowywał Krzystek, który o czym nikt nie pamięta był najbliższym współpracownikiem wojewody Lisewskiego - znanego z uczciwości inaczej. Dzisiaj pomysł jest realizowany przez Krawca znanego krętacza, który mając świadomość, że jego dni w magistracie są policzone chce sobie jakąś "emeryturkę" wypracowac. Odpowiedz Link Zgłoś