Dodaj do ulubionych

Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszkań...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:43
Protestuję! Dlaczego ktos ma się wzbogacić moim kosztem? To populizm!
Obserwuj wątek
    • Gość: Nicolae Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: 195.205.248.* 21.10.04, 19:43
      Dlaczego uważasz że ktoś się będzie bogacił twoim kosztem? Chyba ze jesteś tym
      inwestorem z Hiszpanii lub Niemiec.
      • Gość: Derwisz Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:01
        Wasza glupota,niewiedza i dziadowska ksenofobia...KSENOFOBIA
        DZIADA,GOLCA,DUPKA..jest bez precedensu( jak nie rozumiesz tego slowa to
        wybierz sie do biblioteki...to takie miejsce,gdzie wypozyczaja ksiazki
        (zadrukowany papier)..Guttenberg ( podstawowka),Tandetny,pospolity,chamski
        populizm OD NOWA jest kleska mysli ekonomicznej,kleska Szczecina i nadziei na
        jakakolwiek poprawe.A moze tak ZNACJONALIZUJEMY Wasze
        dzialki,lodowki,oszczednosci,polisy ubezpieczeniowe,"lewa kase" i caly ten kram?
        • Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:09
          Nacjonalizacja to zabranie prywatnemu i zniszczenie mienia jako wspólne. A
          prywatyzacja to działanie wręcz przeciwne. Coś ci się pokręciło. Albo pieprzysz
          tak specjalnie. Zresztą nie pierwszy raz. Drogi zwolenniku Andrzeja Leppera,
          jak można wnioskować z twojego stylu i treści - odpuść sobie, bo to nie miejsce
          i czas na taki atak. Lepiej idź sobie i poblokuj coś. A prywatyzację zostaw w
          spokoju. Ja jestem za - babcia będzie miała własne mieszkanie i zrobi z nim co
          zechce.
        • Gość: Nicolae Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: 195.205.248.* 21.10.04, 20:14
          Nic nie zrozumiałem z twojej wypowiedzi.
          • Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:16
            Daj spokój. Derwisz to bojówkarz z Samoobrony. Sam nie wie co mówi, jak jego
            wódz.
          • Gość: piotrus Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.devs.futuro.pl 21.10.04, 20:18
            Jerzy Połowniak: Dlaczego akurat 2,5 proc.?

Teresa Lubińska, ekonomistka, przewodnicząca Od Nowy: Żeby cena mieszkań
            pokryła koszty, które musi ponieść miasto, przygotowując lokale do sprzedaży.
            Wiceprezydent Piotr Krzystek [odwołany w sierpniu ze stanowiska] wyliczył, że
            to właśnie 2-3 proc. ceny.

i po to trzeba kączyć ekonomie!! wyliczenie że około 2-3 % wyciągamy średnią i
            mamy 2,5! wow! ciekway jestem jacy eksperci wyliczyli że 2,5 jest akurat? i w
            dodatku ta pani ma chyba tytuł prof?

pozdrawiam
            • Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:22
              Chyba nie po to kończy się ekonomię i jest naukowcem. Myślę że jest trochę
              innych powodów o których niekoniecznie trzeba mówić w tym wywiadzie. Twój tekst
              jest mało logiczny i nie na temat. Dla mnie poruszjące jest to że Lubińska mówi
              że Szczecinem rządzą służby, zresztą jak w całym kraju. I że Marian jest tego
              efektem.
              • Gość: Matter Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.04, 21:03
                Pozdrawiam serdecznie panią prof.Luibińską, widać z tego ze na nauki i wykłady
                z ekonomii, uczeszczała z p. prezydentem Marianem. Dajmy domy za złotówkę... a
                ciemnota za głosuje na tę ..."krówkę".

Szczecin wart jest mszy!
          • Gość: pepe jasne, że moim kosztem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:22
            Mieszkania sa komunalne, a więc jak sama nazw mówi wspólne. Jesli ktos, kto tam
            mieszka dostanie mieszkanie w centrum (choćby przaśne) za kilka procent jego
            wartosci to się wzbogaci. A ja co dostanę? Panią Lubińską ma pPrezydenta? No,
            thx!
            • Gość: Nicolae Re: jasne, że moim kosztem IP: *.espol.com.pl 30.10.04, 21:04
              aaa tu cię boli: "skoro ja nic nie dostane to inni też nie dostaną". Typowo
              polskie myślenie. Mi nie będzie przeszkadzało jeżeli inni dostaną, niech im na
              zdrowie wyjdzie.
    • pluya Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 21:38
      Cholernie logiczny ten wywiad.Jestem za całkowitą prywatyzacją-powinno się
      wszystko co państwowe nawet nie sprzedać a rozdać.Im mniej państwa w państwie
      tym mniej w tym państwie złodziejstwa i korupcji.Brawo Lubińska!
      • Gość: Gość Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.man.bydgoszcz.pl 21.10.04, 21:48
        Zgadzam sie .Lokatorzy powinni otrzymać mieszkanie za darmo plus grunt leżący w
        obrębie danej nieruchomości.Jak będzie to Twoje będziesz inaczej o swoje
        dbał.Ile pieniędzy trzeba włożyć w remonty każdy się przekona ale będzie miał
        świadomośc że to jego.POzdrawiam
        • piotr33k2 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 22:12
          lubińska ma całkowitą racje chociaż mozna sie spierać o owe procenty ,to sie
          dokonało częściowo juz w wielu miastach i nikt nie robił z tego awantury o
          niegospodarność ,szczególnie teraz gdy mamy propozycje przejecia kamienic wraz
          z mieszkancami przez różnych mało wiarygodnych inwestorów ,pozatym z tego co ja
          wiem to nikt nowy nie dostanie tam mieszkania komunalnego a ludzie którzy sąjuz
          najemcami tych mieszkan mieszkają tam wraz z rodzinami po kilkadziesiąt
          lat ,chciałbym przypomnieć też ludziom którzy mówią że oni nic nie dostali a
          sami mieszkają w mieszkaniach spółdzielczych przyznaych jeszcze za komuny że
          oni też praktycznie dostali te mieszkania za darmo bo takie wtedy były relacje
          finansowe i pozycja pieniądza że każdego było stać na mieszkanie spółdzielcze a
          problemem były długie lata w kolejce ,prawie wszystkie spółdzielnie działające
          w komunie sprzedawały potem w nowej rzeczywistości te mieszkania po
          preferencyjnych porównywalnych cenach lokatorom ,teraz juz nie ma takich
          duzych ulg ale do połowy lat 90 były .inaczej sie sprawa ma z tymi którzy
          nabyli mieszkania juz w trzeciej rzeczypospolitej ,oni nic za pół darmo nie
          dostali i nie dostaną ale to juz nie jest wina lubinskiej.
          • Gość: XYZ Janosik33k2. Witaj w Samoobronie IP: 213.155.191.* 22.10.04, 15:30
            Mądrego to i warto posłuchać;) Ciekawe kto tym biednym ludziom da na
            notariusza? Pani psor? A na urządznie księgi wieczystej da Hipokryta33k2. Potem
            wprowadzimy podatek katastralny i będziemy mieli raj:))))) Ja tam jestem za!
            Byłbym zapomniał. Remont dachu w kamienicy to jakies 50 tys. złotych. Już widze
            te emerytki biorące kredyty na remonty kamienic...
            • piotr33k2 R lewicowiec xyz Witaj w liberalnym towarzystwie 23.10.04, 00:33
              Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Mądrego to i warto posłuchać;) Ciekawe kto tym biednym ludziom da na
              > notariusza? Pani psor? A na urządznie księgi wieczystej da Hipokryta33k2.
              Potem
              >
              > wprowadzimy podatek katastralny i będziemy mieli raj:))))) Ja tam jestem za!
              > Byłbym zapomniał. Remont dachu w kamienicy to jakies 50 tys. złotych. Już
              widze
              >
              > te emerytki biorące kredyty na remonty kamienic...
              i jaki z ciebe lewicowiec? wiedziałem że zaden lewicowiec tylko zwykły
              partyjniaczek obojetnie do jakiej parti bys nie należał .nie chcesz ludziom
              udostepnic tego co im sie należy jak psu buda? ty sie nie martw o dachy ty sie
              martw żeby te dachy teraz sie nie zawaliły ,ty sie martw żeby ten kto ma
              chrapke na te kamienice najpierw wywiazał sie z czego innego a nie spekulował
              ziemnią ,ta propozycja położy temu kres a kto nie będzie miał na dach ten
              sprzeda mieszkanie chetni sie zawsze znajdą albo pojdzie na bruk tak jak
              chcesz ,boś liberał bezlitosny od dzisiaj jak widze.
              • Gość: XYZ lewicowiec xyz, lewicowiec w dalszym ciągu IP: 80.48.117.* 23.10.04, 11:37
                Moja lewicowość polega na tym, że nie chcę dawać ludziom czegoś na co nie jest
                ich stać. Chcesz janosikować? Proszę bardzo:
                wyremontujmy kamienice za pieniądze publiczne, potem oddajmy je ludziom.
                Podpisze się pod tym obiema rękami. Nogami też. To było by chyba uczciwe. To co
                pisałeś wyżej, to nie jest sprawiedliwość społeczna. Bo przez lata państwo,
                potem miasto, czerpało czynsze z tych kamienic nie wkładając w nie ani
                złotówki, a teraz różne Lubińskie chcą ten cały kram zrzucić na tych biednych
                ludzi. Zachęcić ich populizmem do założenia sobie pętelki na szyję. To właśnie
                spowoduje, że ludzie pójdą na bruk (choć części się to należy nie przeczę),
                konieczność remontów. Więc mi nie wyjeżdżaj z liberalizmem, bo we mnie go nie
                ma (liberalizmu gospodarczego w ujęciu Zyto-Rokityzmu). To co Lubińska
                proponuje to chęć oszukania ludzi. Dla jasności, pomysł z oddaniem udziałów w
                spółkach osobie prywatnej uważam za ordynarny skok na kasę. Przydupasy
                Magazyniera chcą się uwłaszczyć. I tyle. A pomysł Lubińskiej to nierealna
                kiełbasa wyborcza. Dobrze wiesz ile kosztuje notariusz ile sąd i kogo na to
                stać. (O płaceniu na fundusz remontowy nie wspomnę)
                • piotr33k2 Re: lewicowiec xyz, lewicowiec w dalszym ciągu 23.10.04, 12:59
                  przecierz tak zrobiono w wielu miastach może nie ze wszystkimi kamienicami i
                  domami ale zrobiono więc nie siej paniki .
                  • Gość: XYZ Re: lewicowiec xyz, lewicowiec w dalszym ciągu IP: 80.48.117.* 23.10.04, 21:38
                    Przykłady oraz zasady poporoszę. A Lubińska sieje populistyczne hasła. Zapytaj
                    swojego guru z Rady Miasta co o tym sądzi.

P.S.
                    Zansz się na tym Arku więc wezwałem cie do tablicy.
    • Gość: domek Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:58
      jestem za. ja zbudowałem 30 lat temu za własne pieniądze dom. i w nim mieszkam.
      i teraz poproszę miasto, żeby mi zwróciło koszty budowy, potrącając na koszty
      własne 2,5%. niech będzie sprawiedliwie
      • Gość: esteta Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:16
        to teraz uniżenie poprośmy wspólnoty mieszkaniowe, żeby wyremontowały nam miasto
        • Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:36
          Ależ te wspólnoty remontują. A z czego remontują ZBiLK? A TBS? Z jkich
          pieniędzy?
      • Gość: kostia Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:35
        A skąd ty 30 lat temu wziąłęś pieniądze na dom? Wybudować wtedy dom można było
        w przeliczeniu za ok 3 000 USD, co daje obecnie niebotyczną kwotę 12 000 zł. A
        więc się nie wysiliłeś. Skoro go wybudowałeś to nie utrzymywałeś tych mieszkań
        które i tak już są, a mają być jeszcze taniej prywatyzowane. Utrzymywałeś swój
        dom. I nikt nie chce ci go odebrać. To dlaczego chcesz odebrać mieszkania tym
        ludziom.
        • Gość: Fugazi Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 22:44
          Te, to nie ty Student1?
        • piotr33k2 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 22:44
          słuszna uwaga sam chciałem zadac to pytanie za co za komuny ludzie budowali
          wille ?bo chyba nie za pensje ? lepper to najlepiej wie był przecież
          kierownikiem pgr-u .
          • Gość: Marian Paździoch Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.ksiazat.v.pl 21.10.04, 23:24
            dobre pytanie.
            skąd ludzie za komuny mieli kasę na budowę willi?

drugie dobre pytanie.
            skąd ludzie dzisiaj mają kasę na budowę willi?

trzecie dobre pytanie.
            skąd w ludziach tyle złości, że krytykują dobre pomysły pani lubińskiej?
            czasami odnowa potrafi pozytywnie zaskoczyć.

mp.

• piotr33k2 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 23:34
              jeżeli chodzi o drugie pytanie to chyba zauważyłeś chyba zmiane ustroju i
              wynikające stąd wszystkie pozytywne i negatywne konsekwencje, a pozytywne to
              napewno te że można mimo wszystko legalnie takich pieniedży sie dorobic co za
              komuny było bez uczestnictwa w aktywie partyjnym raczej "legalnie" nie
              mozliwe,pomijam oczywiście wszystkie specyficzne zawody jak artyści ,sportowcy
              i ludzi wolnych zawodów mających prywatno-biznesowy ale legalny kontakt z
              zachodem.
              • Gość: Marian Paździoch Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.ksiazat.v.pl 21.10.04, 23:45
                zauważyłem.
                tylko u mnie coś ze wzrokiem, bo co innego słyszę a co innego widzę.
                mp.
                • piotr33k2 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 21.10.04, 23:59
                  ja też tylko że wiecej daje wiare temu co widzę na co dzień niż słysze ,ale są
                  i tacy i tacy to prawda, taki to juz jest ten ustrój kapitalizm .
    • Gość: pieszy Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.fnet.pl 21.10.04, 22:54
      brawo!
    • Gość: minc Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.10.04, 23:30
      Janina Paradowska powiedziala, ze zbieranina politykierow Lubinskiej to prawie
      Samoobrona Leppera. I miala racje.
    • student1 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 08:24
      ciekawy wywiad
      doskonała koncepcja
      zwiększenie kapitału na rynku
      ruch w nieruchomościach
      możliwość rewitalizacji starych kamienic
      • ja_aska Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 09:09
        wiele mieszkań w centrum i śródmieściu to tzw tramwaje. kilka wodzin w jednym
        mieszkaniu. co w takim przypadku? im juz po KILKUDZIESIĘCIU latach nie należy?
        • pia.ed Kto bedzie wymienial no rury kanalizacyjne? 22.10.04, 09:43
          Jesli ludzie kupia swoje mieszkania, to w wypadku wiekszych inwestycji np
          wymiany przewodw elektrycznych czy rur kanalizacyjnych beda musieli na to
          WAPOLNIE placic.
          A jesli ktos z wlascicieli odmowi, bo np. go nie stac?
          • ja_aska Re: Kto bedzie wymienial no rury kanalizacyjne? 22.10.04, 09:47
            u mnie tak było. wymieniali piony. dwa piętra nade mną pan się nie zgodził bo
            był po remoncie łazienki a trzeba było skuć trochę kafelek. rok później zalał
            sąsiadów i sprawa już się ciągnie dwa lata.
            • Gość: Antyknajak Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 09:54
              Ja proponuje nie kupowac auta. Wyobraz sobie , ze czasami takie auto moze byc
              uderzone przez nieznanego sprawce i ubezpieczalnia moze Ci nie wyplacic
              odszkodowania.Nie uzywaj auta bo moga byc problemy.
              Czysta Twoja demagogia.
              Brawa dla Od Nowy za koncepcje oddania mieszkan ludziom. Ten , ktorego nie
              bedzie stac sprzeda to mieszkanie jak nic, kupi je bogatszy i wyremontuje a co
              z kasa zrobia "chlopcy ze Slaskiej" mnie nie martwi. Moga przepic. Dla mnie
              istotne jest aby centrum wygladalao za 10 lat ladnie i aby poprawilo sie
              demograficznie.
              Propozycja Od Nowy ten cel spelnia.
              • ja_aska Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie 22.10.04, 10:07
                hahahahahaha. jaja. (można używać?)
                • Gość: Antyknajak Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:09
                  Chyle glowe przed sila Twojej argumentacji.
                  • Gość: m Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:35
                    a ja powiem tak ... jesli nie zobacze dokladnej analizy kosztow i przychodow z
                    takiej formy sprzedzy to ...

Art. 296. § 1. Kto, będąc obowiązany na podstawie przepisu ustawy, decyzji
                    właściwego organu lub umowy do zajmowania się sprawami majątkowymi lub
                    działalnością gospodarczą osoby fizycznej, prawnej albo jednostki
                    organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej, przez nadużycie udzielonych mu
                    uprawnień lub niedopełnienie ciążącego na nim obowiązku, wyrządza jej znaczną
                    szkodę majątkową,
                    podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
                  • Gość: właściciel Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 10:43
                    już dawno wykupiłem mieszkanie, teraz je wyremontowałem, wymieniłem okna,
                    zrobiłem łazienkę. i niepotrzebny mi remont. A jak się miastu nie podoba wygląd
                    kamienicy to niech sobie ją otynkuje.
                    • Gość: Fugazi Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 10:45
                      Ot i własciwe podejście do sprawy.
                      Zrobilbym tak samo. Pewnie też sprzedałbym jakiemuś frajerowi.
                      • Gość: Gość Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.man.bydgoszcz.pl 22.10.04, 13:19
                        Tylko całkowite wykupienie mieszkania plus z gruntem przynależnym do danego
                        budynku będzie można założyć księge wieczystom.Wtedy sami mieszkańcy mogą
                        założyć wspólnote lub zmienić dotychczasowego administratora.Nawet w tej chwili
                        każdy budynek od 2001r powinien miec osobne rozliczenie jakie wpływy i wydatki
                        zostały poniesione w danej nieruchomości.Tak przynajmiej jest w spółdzielczych
                        blokach.Do tej pory nikt się tym nie interesował bo swoją własność iluzoryczną
                        stosował od drzwi własnego mieszkania.To co za drzwiami to nie jego.W tej
                        chwili musi mieć świadomość że twoje to klatka schodowa , tynki i teren wokół
                        budynku.Trzeba wiedzieć że jak ukradne prąd to zapłacą i tak pozostali
                        mieszkańcy jak pobrudze klatke schodową to za remont też my wszyscy z danego
                        bloku zapłacimy.To nie Oni zapłacą ale My sami.Dlatego tam gdzi jest własność
                        tam są inne porzadki.Minie zapewnie trochę czasu ale warto.Zachęcam.Pozdrawiam
              • Gość: Marian Paździoch Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.ksiazat.v.pl 22.10.04, 13:49
                proste i jasne wytłumaczenie.
                trzeba oddać te mieszkania ludziom na warunkach jakie proponuje p.lubińska, lub
                zblizonych do tej propozycji.
                bardziej wyrazistych mieszkańców np. śląskiej problemy rozwiąże życie.
                mp.
                • ja_aska Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie 22.10.04, 14:13
                  a potem kamienice będą w kratkę. mieszkanie zrobine, mieszkanie nie zrobione.
                  • Gość: Marian Paździoch Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.ksiazat.v.pl 22.10.04, 14:23
                    bardzo możliwe. a teraz jest mieszkanie niezrobione, niezrobine. niedługo
                    zawalone i klops.
                    mp.
                    ps. uważam, że jeżeli większość mieszkań klatek i elewacji będzie zrobionych
                    (wyremontowanych) z racji umożliwienia wykupu to i tak miasto będzie bardziej
                    schludne.
                    • ja_aska Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie 22.10.04, 14:34
                      właśnie mój drogi - możliwość WYKUPU. te 10% jest wystarczającą zniżką.
                  • Gość: Antyknajak Re: Brawo Od Nowa. Centrum bedzie odnowione tanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:43
                    Prosze ja_asko
                    Konkretny pomysl.
                    W sytuacji wlasnosci mieszkaniec-wlasciciel mieszkania w kamienicy bedzie
                    placil podatek od nieruchomosci.
                    Konkret : proponuje zwolnienie z tego podatku nawet do 10 lat o ile te
                    pieniadze beda przeznaczone na remont tej konkretnie tej kamienicy.
                    Natomiast nie moge sie zgodzic z Twoja postawa, ze tak jak jest , jest dobrze.
                    No bo co Ty proponujesz oprocz totalnej krytyki i negacji ?
      • Gość: Ana Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.10.04, 13:54
        chroń nas Boże przed populistycznymi pomysłami jacyny z lubińską.a swoją
        drogą,staruszki się rozkręciły...niedawno chciały ofiarować dom tylko jednemu
        jurczykowi...
    • Gość: ania Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:02
      proponowałabym pani Lubińskiej, by najpierw zajęła sie sprawą mieszkań
      wspólnych, w których mieszkają po dwie, a czasem i trzy rodziny, dzieląc jedną
      łazienkę, kuchnię i korytarz.Czy to jest normalna sytuacja w XXI wieku???
      Dlaczego zaden z polityków, rzekomo troszczących sie o lepsze życie mieszkańców
      naszego miasta, nie zwraca uwagi na ten problem?Gdzie sprawiedliwość?
      • ja_aska Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 15:14
        właśnie o "tramwajach" pisałam. w mojej dzielnicy jest ich dużo. nie mają prawa
        wykupu. no bo jak?
        • student1 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 19:06
          ludzie mieszkjący we wspólnych mieszkaniach mogą te mieszkania wykupić na
          współwłasność a następnie sprzedać i kupić małe mieszkania lub zamienić na dwa
          zawsze jeden ze współwłaścicieli będzie mógł od pozostałych odkupić pozostałe
          części
          część z tych mieszkań ma osobne kuchnie i łazienki ale nie można ich podzielić
          gdyż wejście jest wspólne
          dla wielu ludzi kupno udziału w takim mieszkaniu np jest lepsze niż brak
          mieszkania
          na pewno więcej mogą z tym zrobić niż z najmem części wspólnego mieszkania
          komunalnego
          własność to jest własność
          • Gość: Fugazi Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:12
            Te Student,
            Jestes dobry(a) w te klocki. Co tam dzieje się w Gdańsku. Mówią, że będą oddawać
            (uwłaszczeni najemcy oczywiście) bonifikaty za karę, bo sprzedali wykupione
            mieszkania przed upływem 5 lat.
            Wiesz coś na ten temat?
            • Gość: Fugazi Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:21
              Ludzie w sejmie gadaja, ze nie tylko w Gdansku. Co w szczecinie? Bedzie łaska?
              • student1 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 19:55
                nie bardzo wiem o co ci chodzi
                w umowie sprzedaży dotychczas jest warunek że jeżeli mieszkanie zostanie
                sprzedane przed upływem 5 lat to cofa się bonifikatę
                nie mówiąc o tym że ten przepis można obejść
                przekazując mieszkanie dzieciom
                lub sprzedając na umowę przedswstępną
                dla mnie wszelkie obwarowania sa bezsensowne
                chcesz to mieszkaj
                chcesz to zamień
                chcesz to sprzedaj
                ale swoją własność
                • Gość: Antyknajak Po co ta fikcja ? 5 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:58
                  A po co to 5 lat ? Tak dla picu i ukladnosci politycznej? Jezeli przepis mozna
                  obejsc, a mozna , to po co go tworzyc i dalej deprawowac to postkomunistyczne
                  spoleczenstwo, ktore do dzis uwaza, ze "przepisy prawa tworza Oni"
                  • Gość: XYZ Re: Po co ta fikcja ? 5 lat IP: 213.155.191.* 25.10.04, 15:45
                    Lobby notariuszy;)
                • Gość: Fugazi Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 19:59
                  A to prawda, ze nie mozna sprzedac przed uplywem 5 lat.
                  Ok. Dzieki. Nie wiedzialem.
                • Gość: amator czekolady Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.comlink.pl / 62.233.219.* 22.10.04, 20:09
                  zmiana ustawy o gospodarce nieruchomosciami wprowadzila obowiazek zwrotu
                  bonifikaty w przypadku zbycia lokalu przed uplywem 5 lat.
                  • student1 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 22.10.04, 20:29
                    a tego typu zapisy ustawy zostały przygotowane przez ogłupiałych komunistów
                    którym się wydaje że są mądrzejsi od zwykłych ludzi
                    w ten sposób uspokajają swoje komunistyczne sumienie
                    i utwierdzają się w komunistycznym przekonaniu że kontrolują wszystko
                    vide dzisiejsza ustawa o 50 proc podatku dla najbogatszych
                    chyba dla najgłupszych
                    bo tylko wyjątkowy idiota to zapłaci
                    • Gość: Ana Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.10.04, 13:58
                      a co za różnica?przecież od nowie nie chodzi o budynki,tylko o przekupienie
                      wyborców.......
                      • Gość: Antyknajak Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 14:05
                        Oby politycy rozpoczeli epoke przekupywania wyborcow wlasnie w ten sposob co
                        Lubinska. Od wielu lat marze o tym. Gdyby tak bylo wczesniej w przypadku L.
                        Walesy i jego slawnego po 100.000.000, dawno byloby juz normalnie. Wowczas UW,
                        SLD i cala reszta zgodnie jak Ty dzis osmieszala ten oczywsicie sluszny i
                        sprawiedliwy pomysl.
                        Szybko stalibysmy sie bogatszym i normalniejszym spoleczenstwem jak Czechy i
                        Slowacja gdzie bylo powszechne uwlaszczenie (kuponowka). U nas jest NFI :-)
                        • Gość: Pola Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.plonia.sdi.tpnet.pl 24.10.04, 13:29
                          Uważasz rozdawnictwo publicznej własności,według niejasnych kryteriów,wybranej
                          nie wiadomo jak grupie ludzi za program słuszny i sprawiedliwy?Poza tym
                          Lubińska nawet tak głupiego pomysłu nigdy nie zrealizuje.Jej chodzi tylko o
                          to,żeby wyborcy myśleli,ze jak na nia zagłosują,to cos dostana.
                          • Gość: Antyknajak PKO BP, TP SA, ORLEN, Elektrim SA itd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 13:41
                            > Uważasz rozdawnictwo publicznej własności,według niejasnych
                            kryteriów,wybranej
                            > nie wiadomo jak grupie ludzi za program słuszny i sprawiedliwy?Poza tym
                            > Lubińska nawet tak głupiego pomysłu nigdy nie zrealizuje.Jej chodzi tylko o
                            > to,żeby wyborcy myśleli,ze jak na nia zagłosują,to cos dostana.

Z powyzszym prawie zgadzilbym sie gdyby nie to , ze Twoje uwagi nie dotycza
                            propozycji Lubinskiej, gdy z ta propozycja opiera sie na jasnych kryteriach,
                            wobec wybranej ale wiadomo jakiej grupie ludzi. Nie zauwazylem argumentow w
                            Twojej wypowiedzi dlaczego ten pomysl jest glupi.
                            Ten pomysl jest tak samo glupi jak bezplatne akcje dla pracownikow PKO BP, TP
                            SA, Elektrim SA, Orlen itd itd
    • Gość: odeon. Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.pl / 213.155.191.* 23.10.04, 00:09
      To jest kampania wyborcza ,tym razem tej pani już nic nie pomoże. Poprzednio
      głosowałem za tą kobietą ,ale widać ,że żle wybrałem.
      • Gość: Marian Paździoch Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.ksiazat.v.pl 23.10.04, 01:26
        jaka kampania? co ty barłożysz?
        mieszkania a także lokale użytkowe dla wieloletnich użytkowników.
        to najlepszy pomysł. za parę lat będzie za późno.
        mp.
    • Gość: Antyknajak Re: Lubińska forsuje .... i bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 13:23
      Ja bym odkupil takie kilka , kilkanascie mieszkan po tej prywatyzacji czyli po
      prostu kamienice, kupujac obecnym mieszkancom mieszkania na wlasnosc gdzies
      indziej z doplata aby mogli zyc spokojnie z rok, dwa lata no chyba, ze przepija
      ale to nie moj problem.
      Kamienice bym wyremontowal na : biura, mieszkania pod wynajem na warunkach
      hotelowych itd. Doskonala lokata. Wazne jest aby uzyskac cene aby sasiedztwo
      bylo lepsze i aby na klatce schodowej nie jechalo uryna i psimi odchodami.
    • Gość: Krzysztof Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.chello.pl 23.10.04, 18:53
      Popieram projekt Pani Lubińskiej ! Mieszkańcy w miarę możliwości utrzymają
      swoje domy a teraz to właściwie nie wiadomo kto ma je utrzymywać. U mnie od
      dłuższego czasu domem nikt się nie zajmuje chociaż płacę czynsz. O przepraszam,
      po raz drugi w niedługim czasie reperowano coś na dachu ale nikt nie wiedział
      dlaczego. Ciekawe, zbędne moce przerobowe, czy co?!
      • Gość: Gość Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.man.bydgoszcz.pl 23.10.04, 19:59
        Jeśli nie zostaną wykupione mieszkania przez lokatorów to może się tak stać iż
        zupełnie obca osoba wykupi budynek i jako właściciel będzie podnosiła
        czynsz.Jeśli niktórzy z Was jeszcze sądzą ,iż jako l o k a t o r z y będą
        mogli zamieszkiwać dany lokal na warukach obecnych to mogą się
        przeliczyć.Przykładem niech będzie sprawa lokatorów w Bydgoszczy gdzie Urząd
        Miasta sprzedał wraz z lokatorami cały budynek a obecny właściciel podnosi
        maksymalnie czynsz aby ich wykurzyć.Kto ma jeszcze wątpliwości niech zapyta się
        obecnego zarządcy co w przyszłości go czeka jak nie wykupi mieszkania i jakie
        będzie miał prawa i jego spadkobiercy.Oby się nie zdziwił.Pozdrawiam.
      • Gość: mo Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 15:29
        nie czytałam wcześniejszych wypowiedzi i nie jestem internautką ani
        politykiem,ale muszę zająć stanowisko.Pomysł takiej wyprzedaży jest bardzo zły
        i jeśli zostanie zrealizowany to będzie miał dramatyczne skutki dla wydawałoby
        się beneficjentów pomysłu.Proszę popatrzeć na centra europejskich miast.Są to
        dzielnice,gdzie mieszkają ludzie zamożni-a to dlatego,że
        utrzymanie,remontowanie zabytkowych obiektów jest bardzo drogie.Co z tego,że
        ktoś tanio kupi,jak potem z braku funduszy będzie blokował uchwały remontowe i
        w konsekwencji doprowadzi do dewastacji.Ludziom niezamożnym powinno się
        zabezpieczyć lokale na obrzeżach miast w tańszych dzielnicach,a śrpodki na to
        powinny pochodzić ze sprzedaży dużych,pięknych mieszkań w kamienicach,które
        teraz są podzielone na jakieś przydziałowe kilkurodzinne klitki.Bez takich
        decyzji Szczecin będzie nadal wyglądał jak prowincja,a oszukiwanie się,że
        sercem miasta będa jakieś inne miejsca nie zaś centrum,jest
        niepoważne.Najgorzej jednak jak doraźne cele polityczne powodują decydentami
        tego miasta Polecam wycieczke poglądową do Wiednia ,Paryża, Berlina,a jak nie
        to chociażby Wrocławia
        • sarenka25 Re: Lubińska forsuje nowe zasady sprzedaży mieszk 25.10.04, 15:47
          Pomysl jest bardzo dobry! W wielu miastach przeprowadzono go juz na początku
          lat 90 - w pierwszej kadencji samorządu. jaki jest skutek można zobaczyc chocby
          w Gdyni. No ale w Gdyni była prezydent Cegielska - ona miala odwage i skutki
          widac do dzisiaj. Najbardziej prawdopodobny przebieg wypadków jest taki, że tbs-
          y wprowadzą sobie wspólnika i po jakims czasie zostaną przez tego wspolnika
          zdominowane. Wydaje się, że taką operację przygotowywał Krzystek, który o czym
          nikt nie pamięta był najbliższym współpracownikiem wojewody Lisewskiego -
          znanego z uczciwości inaczej. Dzisiaj pomysł jest realizowany przez Krawca
          znanego krętacza, który mając świadomość, że jego dni w magistracie są
          policzone chce sobie jakąś "emeryturkę" wypracowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka