Dodaj do ulubionych

ide sobie...

IP: *.autocomp.com.pl / 192.168.0.* 25.04.02, 10:24
.. codziennie z pracy trasa zamkowa i patrze jakie ladne mamy miasteczko: z
prawej Waly, z lewej zamek, katedra..., w oddali forumowiczka buduje statki,
pod mostem czasem cos przeplynie, sloneczko wszystko ladnie oswietla, ogolna
sielanka i tylko jednego nie moge zrozumiec: dlaczego chca nam ukryc widok na
zamek za tym okropnym styropianowym osiedlem:(
baszty byla dotad przytloczona trasa zamkowa a teraz to juz zupelnie zniknela i
podobnie bedzie z zamkiem:(
Obserwuj wątek
    • Gość: mike102 Re: ide sobie... IP: *.rz.bauboden.com 25.04.02, 12:20
      Gość portalu: skuterek napisał(a):

> sielanka i tylko jednego nie moge zrozumiec: dlaczego chca nam ukryc widok na
      > zamek za tym okropnym styropianowym osiedlem:(
      > baszty byla dotad przytloczona trasa zamkowa a teraz to juz zupelnie zniknela i
      > podobnie bedzie z zamkiem:(

na wszystkich starych zdjeciach zobaczysz ze skarpa byla juz od wiekow
      zabudowana. likwidacja zabudowy odslonila wspaniale zamek na wzgorzu i do takiego
      widoku, oraz samotnej baszty sie przyzwyczailismy - nie przecze ze mi sie bardzo
      podobal.
      jednak wyobraz sobie skuterek, ze po jednej stronie odbudowuja kamienice a po
      drugiej stroma laka. to by bylo troche nie bardzo...
      natomiast to co mnie zaniepokoilo ostatnio to wysokosc budowanych tam kamienic.
      czy one musza miec koniecznie 3-4 pietra? przeciez zaslonia kompletnie widok z
      tarasu zamkowego - juz zaslaniaja z jego nizszej czesci! tu jest cos nie tak!!!
    • Gość: mike102 Re: ide sobie... IP: *.rz.bauboden.com 25.04.02, 12:23
      Gość portalu: skuterek napisał(a):

> sielanka i tylko jednego nie moge zrozumiec: dlaczego chca nam ukryc widok na
      > zamek za tym okropnym styropianowym osiedlem:(
      > baszty byla dotad przytloczona trasa zamkowa a teraz to juz zupelnie zniknela i
      > podobnie bedzie z zamkiem:(

na wszystkich starych zdjeciach zobaczysz ze skarpa byla juz od wiekow
      zabudowana. likwidacja zabudowy odslonila wspaniale zamek na wzgorzu i do takiego
      widoku, oraz samotnej baszty sie przyzwyczailismy - nie przecze ze mi sie bardzo
      podobal.
      jednak wyobraz sobie skuterek, ze po jednej stronie odbudowuja kamienice a po
      drugiej stroma laka. to by bylo troche nie bardzo...
      natomiast to co mnie zaniepokoilo ostatnio to wysokosc budowanych tam kamienic.
      czy one musza miec koniecznie 3-4 pietra? przeciez zaslonia kompletnie widok z
      tarasu zamkowego - juz zaslaniaja z jego nizszej czesci! tu jest cos nie tak!!!
      • Gość: kopin Re: ide sobie... IP: *.kaliny.szn.pl 25.04.02, 19:44
        A na dodatek to nie będą one zbyt ladne.
        Można je zobaczyć w siedzibie spółdzielni na Wielkiej Odrzańskiej
      • Gość: skuter Re: ide sobie... IP: *.autocomp.com.pl / 192.168.0.* 26.04.02, 08:00
        Gość portalu: mike102 napisał(a):

> podobal.
        > jednak wyobraz sobie skuterek, ze po jednej stronie odbudowuja kamienice a po
        > drugiej stroma laka. to by bylo troche nie bardzo...

ja chce lake!!!!
        teraz patrzac z drugiego brzegu widac bedzie tylko ostatnie pietro zamku, czyli
        wlasciwie nic i wjazd do Szczecina z monumentalnymi Walami z jednej strony i
        bryla zamku z drugiej traci na atrakcyjnosci

• Gość: cAt Re: ide sobie... IP: 62.233.159.* 26.04.02, 13:25
          skuter, nie martw sie!!! zamek i tak bedzie widac z trasy zamkowej (no moze
          troszke pozniej :-(((), ale za to pojawi sie sporo nowych kamieniczek
          stylizowanych na starowke! a przeciez czego jak czego, ale miejsca utrzymanego
          w charakterze starowki to nam w Szczecinie od 1945 roku brakowalo. Poza tym ta
          pusta laka przed zamkiem i wykopaliska kolo baszty nie wygladaly zbytnio
          atrakcyjnie.
          • Gość: skuter Re: ide sobie... IP: *.autocomp.com.pl / 192.168.0.* 26.04.02, 14:00
            Gość portalu: cAt napisał(a):

> skuter, nie martw sie!!! zamek i tak bedzie widac z trasy zamkowej (no moze
            > troszke pozniej :-(((), ale za to pojawi sie sporo nowych kamieniczek
            > stylizowanych na starowke

czy mam pisac co mysle o tej "stylizacji"? czy moze na forum nie wypada
            poslugiwac sie lacina?:))
            • mike102 Re: ide sobie... 26.04.02, 14:15
              Gość portalu: skuter napisał(a):

> Gość portalu: cAt napisał(a):
              >
              > > skuter, nie martw sie!!! zamek i tak bedzie widac z trasy zamkowej (no moz
              > e
              > > troszke pozniej :-(((), ale za to pojawi sie sporo nowych kamieniczek
              > > stylizowanych na starowke
              >
              > czy mam pisac co mysle o tej "stylizacji"? czy moze na forum nie wypada
              > poslugiwac sie lacina?:))

Zaskocze Cie Skuter, ale wiekszosc kamienic zreoknstuowanych na warszawskeij
              starowce jest duzo brzydsza od naszych. Podobnie w wielu niemieckich miastach. A
              jednak nikt im nie odmawia klimatu - bo klimat nie bierze sie z koloru obramowan
              okiennych, czy sposobu ocieplenia budynkow, tylko z ludzi, sklepikow, zeliwnych
              ozdob, malowanych na drewnie szyldow, kwietnikow na parapetach, choragwii, kurkow
              na dachach, rzezb i fontann...

a zamek z Tasy bedzie doskonale widac, tyle ze z Zamku moze byc duzo gorzej...
              • Gość: skuter Re: ide sobie... IP: *.autocomp.com.pl / 192.168.0.* 26.04.02, 14:35
                mike102 napisał(a):

> Zaskocze Cie Skuter, ale wiekszosc kamienic zreoknstuowanych na warszawskeij
                > starowce jest duzo brzydsza od naszych.

ja tam dawno nie bylem ale o ile pamietam to tam kamienice sa rekonstruowane,
                lacznie z pilastrami, gzymsami itp... a u nas wszedzie jest plaska pastelowa
                elewacja i plastikowe okna brrrr:)
                typowe nowoczesne osiedle tylko troche udziwnione

> jednak nikt im nie odmawia klimatu - bo klimat nie bierze sie z koloru obramowa
                > n
                > okiennych, czy sposobu ocieplenia budynkow, tylko z ludzi, sklepikow, zeliwnych
                >
                > ozdob, malowanych na drewnie szyldow, kwietnikow na parapetach, choragwii, kurk
                > ow
                > na dachach, rzezb i fontann...

wlasnie u nas nic takiego nie ma:)

o ile poczatkowo nie podobal mi sie pomysl z ulica Boguslawa to teraz mysle, ze
                jednak gdyby tak jakis gwiazdzistu plac z przyleglymi ulicami zamknac dla ruchu
                smochodowego to przejalby on role takiej starowki.
                Tylko, ze ja bym tam nie remontowl za bardzo kamienic bo klimat to wlasnie te
                stare kamienie, ciemne podworka, ktore mozna by zagospodarowac, porobic lokale,
                do ktorych wchodzilo by sie starymi ciemnymi bramami gdzies gleboko w
                podworka ...
                tylko meneli do Odry i zakaz wprowadzania psow:)
                • franekkk Re: ide sobie... 04.05.02, 02:04

dzisiaj sie przygladalem
                  zaslania tylko taras
                  w sumie i duzo (ale przeswity miedzy kamienicami)
                  i raczej mimo wszystko malo
                  laki sa niepotrzebne bo tam sie skuterostwo wyleguje i o niebieskich migdalach
                  • Gość: Gradus Re: ide sobie... IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 12:25
                    A mi sie podoba to nowe "stare" miasto (nikt nie mowil, ze bedzie to wierne
                    odtworzenie dawnej zabudowy). Tak samo jak i Wojska Polskiego w rejonie
                    Boguslawa. Bylem tam wczoraj w nocy i ulica prezentuje sie naprawde niezle.
                    Szkoda tylko, ze stoja tam te 10 pietrowe bloki :(. Dobrze, ze chociaz sa
                    odmalowane na jakis sensowny kolor.

Pozdro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka